Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Robert Skalli

  Robert Skalli (f. 1950) er en ildsjæl i det franske Languedoc, og igen og igen markerer han sig som igangsætter og debattør.
  Hans familie stammer fra Algier, hvor den siden begyndelsen af 1900-tallet indførte og dyrkede sydfranske druesorter. I 1961 i forbindelse med Algiers frihedskamp flyttede familien til Korsika, hvor faderen, Francis Skalli, skabte vingården Terra Vecchia.
  I 1964 kunne historien være sluttet, da Francis Skalli omkom ved en flyulykke i Montpellier, 39 år gammel, men familien fortsatte arbejdet, og i 1974 fulgte Robert, 24 år gammel, i faderens vinøse fodspor og slog sig ned i Languedoc.
  I begyndelsen af 80’erne rejste han og hans onkel, Albert, til Californien, hvor de opdagede store ligheder mellem Napa Valley og Languedoc. Her fødtes drømmen om at forvandle det gamle Midi til nutidens Languedoc med dets mange kvalitetsvine.
  I Napa købte familien en vingård på 600 hektar, og i 1986 købte Robert Skalli endnu en vingård i Rutherford og skabte det fine vinhus St Supéry omkring et lille historisk hus bygget i 1882.
  Og hjemme i Languedoc gik han igang med sin revolution. Han skabte vine på druenavne – hvilket var et direkte angreb på de franske traditioner, som bygger på systemet med appellations d'origine contrôlée – og han kørte regionen rundt for at overtale vinbønderne til at vove at plante de nye druer: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon ...
  I 1987 lykkedes det en gruppe engagerede vinbønder, anført af Robert Skalli, at få oprettet appellationen Vin de Pays d'Oc, der er blevet den mest kendte af Frankrigs landvine.
  Med tiden kom hans imperium, firmaet Skalli wines, til at omfatte mange vinhuse og mærkevine på fransk jord - heriblandt Fortant, F, Robert Skalli, Caves Notre Dame, Silène des Peyrals og Couleurs du Sud i Languedoc, Maison Bouachon og Caves Saint Pierre i Châteauneuf-du-Pape, Terra Vecchia og Clos Poggiale på Korsika.
  I 2011 solgte Robert Skalli næsten samlige af sine vinhuse, marker og mærker til Boisset men beholdt St Supéry, som han dog solgte i 2015 til Chanel.
  (Opdateret 2018).