Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36, 2004


......................
Vin-aktuelt i uge 36
30. august - 5. september 2004
........................

VinAvisen uge 33VinAvisen uge 34VinAvisen uge 35
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

..............
..............
Fransk vineksport taber igen terræn
Det kniber fortsat gevaldigt med eksporten af fransk vin, fremgår det af de sidste nye tal fra FEVS, eksport-sammenslutningen for fransk vin og spiritus.
En sammenligning af første halvår 2004 med samme periode sidste år viser, at omsætningen af eksporten er faldet med 8,4%.
I Storbritannien er salget af fransk vin faldet med 15,3% og i USA med hele 26,8%
Værst ser det ud for vinproducenterne i Bordeaux – eksporten af deres vine er faldet med 11% i volumen og med 25% i omsætning.
Lidt bedre går det for Bourgogne, hvor der ifølge Decanter kan spores en vis fremgang. Og i Champagne er der tale om en forøgelse af eksporten på hele 14,2%.
Men de små lyspunkter er blot dråber i havet, når det gælder den franske vinbranches kamp på eksportscenen.

Italien overhalet
Italien har siden 1974 været den største leverandør af vin til markedet i USA. I første halvår i år er Italien ifølge Just Drinks blevet overhalet af Australien.
I seks måneders perioden eksporterede Australien 887.000 hektoliter vin til USA, mens Italiens eksport lå på 864.000 hl.
På tredjepladsen lå Frankrig med 362.000 hl og på fjerdepladsen Chile med 250.000 hl.
Italien beholder dog førertrøjen, når det gælder omsætningen i værdi. Problemet for Italien ligger i vekselkursen mellem euro og dollar.
..............
36-39
..............
Lidt men godt i italiensk vinhøst
I oktober måned går de italienske vinproducenter i gang med høstarbejdet. Men det er sandsynligvis ret hurtigt overstået, da høstudbyttet ifølge Just Drinks vil høre til blandt de mindste i de sidste 30 år.
Foreningen for italienske vinproducenter, Coldiretti, er dog optimistisk. Høsten vil under alle omstændigheder blive lidt større end sidste år, hvor tørken tog en stor bid af kagen. Og så vil kvaliteten af druerne være i top på grund af særligt gunstige vejrforhold.

Til vinfest i sangerens kælder
Med en fest, der var en vingud værdig, indviede sangeren Cliff Richard sit nye vinhus uden for byen Albufeira ved Portugals Algarve-kyst.
150 gæster blev budt velkommen af sangeren, der var indhyllet i et portugisisk flag, og menuen lød på helstegt pattegris, som blev skyllet ned med store mængder af Richards egen Vida Nova Rosé.
Vinhuset, som er døbt Adega do Cantor (Sangerens Kælder), fremstiller også rød- og hvidvine. Og druerne kommer ikke kun fra Cliff Richards egne 8,5 hektar, men også fra de 16 hektar, der ejes af vinhuset Birch – Richards nabo og kompagnon.
Det hele startede ifølge Decanter som en hobby for den adlede engelske sanger. Nu er det hans store lidenskab.

Fremgang for New Zealands eksport
For første gang vil New Zealand eksportere mere end halvdelen af årets vinproduktion. Efterspørgslen er stor, og det har fået priserne på druer til at stige markant. Druerne leveres til de store wineries af mange mindre vinbønder, og disse har i år fået 50% højere priser end sidste år.
Kvaliteten af årets høst siges at være pænt over gennemsnittet og et godt skridt mod excellent.
..............
36-37
..............
Supermanden i argentinsk vin
Et af de helt store vinnavne i Sydamerika er Nicolás Zapata Catena, ”supermanden” i argentinsk vin.
I torsdags var han gæst hos Philipson Wine, hvor han kommenterede en smagning af en perlerække af sine vine.
Hvem er Nicolás Catena? Er han vinbondens søn, der red til skole på en hest som en anden cowboy? Er han den lidt doktorale videnskabsmand, der studerede fysik ved Chicago’s universitet og underviste på Berkeley University? Er han den dygtige forretningsmand, der byggede familiens store vingods op, så det i 50’erne var Argentinas største og i 1976 nåede op på at sælge 20 millioner flasker vin – om måneden?
Nicolás Catena er det hele og dertil en meget charmerende og venlig mand, der ved, hvordan man skaber kvalitet. Og sælger den.

Fandt inspirationen i Napa
Nicolás Catena siger selv, at det var et besøg i 1982 hos Robert Mondavi i Napa Valley, der fik ham til at se lyset – at det også i det argentinske Mendoza måtte være muligt at lave vine, der kunne måle sig med verdens bedste.
Penge skulle der til: - Jeg solgte, hvad jeg selv havde bygget op, siger han. - Det gav ”a lot of money”. Men alt, hvad min far og bedstefar havde tilplantet siden 1902, beholdt jeg.
De næste tyve år brugte han så på at skabe sit imperium.

....
Nicolás Catena sammen med Christian Philipson.
..............
    En spændende kasse vin
    Nicolás Catenas bodega’er laver mange forskellige vine. Under smagningen i torsdags koncentrerede vi os om de største, og i vore smagekommentarer nedenfor har vi en kometregn af stjerner til dem. Det er vine på de tre store druer Malbec, Cabernet Sauvignon og Chardonnay.
    Et interessant vin er Catena Alta Malbec. Vi smagte den i årgangen 2002, og samtidig smagte vi de fem enkeltmarks-vine, den er blandet af. Hver af de fem vine kan sagtens stå alene, men det er overraskende, at de tilsammen kan give så vidunderligt et resultat.
    En kasse med én flaske Catena Alta Malbec plus fem flasker med blandings-vinene koster 2050 kr. Kassen vil være et spændende oplæg til en vinsmagning.
..............
38-38/05
..............

....
Er Robert Mondavi en dominerende fader? Han ser da ellers så rar ud. Billedet har vi hentet fra forsiden af hans selvbiografi, "Harvests of Joy".
    Familiestriden raser hos Mondavi
    Der har længe været ugler i mosen hos det store californiske vinhus Robert Mondavi Corporation.
    Som vi skrev i VinAvisen uge 9 har grundlæggeren, Robert Mondavi, der er 91 år, officielt overladt roret til sønnerne Michael og Timothy Mondavi. Men den dominerende fader har uafbrudt givet udtryk for sin utilfredshed med sønnernes ledelse.
    De to brødre ryger også hele tiden i totterne på hinanden. De har nemlig en vidt forskellig indgangsvinkel til jobbet som vinproducent. Michael tænker frem for alt på dollars and cents, mens kvalitet og tradition er nøgleordene for Timothy.
    Sådan var det også med Robert Mondavi og hans bror Peter, dengang de i tidernes morgen deltes om ledelsen i Charles Krug Winery.
    Det kom ligefrem til fysisk kamp, da Robert Mondavi ville købe en minkkåbe til sin kone på firmaets regning.

    Firma-splittelse på vej
    Hos Robert Mondavi Corporation har man ifølge Decanter indset, at der må andre boller på vinsuppen.
    Tidligere i år blev posten som bestyrelsesformand overladt til den garvede forretningsmand Ted Hall. Nu er både Michael og Timothy Mondavi degraderet til viceformænd. For første gang siden 1966, da Robert Mondavi grundlagde sit vinhus, er ledelsen således ude af familiens hænder.
    Flere ændringer er på vej. Det gamle firma vil højst sandsynligt blive splittet i to – ét, der skal tage sig af almindelige vine, og et andet, der skal hellige sig kvalitetsvinene til over 15 dollars (cirka 90 dkr.), heriblandt kultvinen Opus One.

    Med salg for øje
    Hidtil har familien Mondavi siddet på 85% af selskabets stemmeberettigede aktier – ved en deling af firmaet bliver andelen reduceret til 40%.
    Rygterne svirrer: Er omstruktureringen første skridt på vejen mod et salg af Robert Mondavi Corporation bid for bid? Og hvad med sønnerne? Det forlyder, at Michael Mondavi pønser på hurtigst muligt at grundlægge sit eget vinhus.
    Om splittelsen af vinhuset i to bliver en realitet, afgøres ved en generalforsamling i oktober.
........................
36-39
....................

...
Den glasvingede Skarpskytte (Homalodisca coagulata)
    Den glasvingede Skarpskytte skal stoppes
    I VinAvisen har vi løbende fulgt insektet Den glasvingede Skarpskytte og dens hærgen i de californiske vinmarker.
    Det lille bæst suger saft fra vinstokkenes stilke. Samtidig overfører den en bakterie, Xylella fastidiosa, der forårsager den frygtede Pierce’s sygdom – en sygdom, der forhindrer vinstokkene i at suge vand. Resultatet er gule blade, indskrumpede druer og i sidste ende vinstokkenes død.
    Insekterne står nu ved porten til Napa Valley, og de skræmte californiske vinproducenter poster millioner af dollars i diverse forsøg for at få forhindret ødelæggelserne.

    Kamp mellem bakterier
    Et af forsøgene løber netop nu af stabelen på University of California. Her har forskerne ifølge avisen San Francisco Chronicle fundet en anden bakterie, Alcaligenes, i Skarpskytten. Ved at genmodificere bakterien kan de ændre den, så den går til angreb på den sygdomsfremkaldende bakterie, Xylella fastidiosa.
    Den ændrede Alcaligenes-bakterie sprøjtes simpelt hen ind i vinstokkene, så Skarpskytten kommer til at indtage den, når den suger saft.
    Det lyder smart, men har alligevel rejst en proteststorm fra miljøforkæmperne, der er imod, at man bruger genmodificerede organismer. Vinproducenterne er heller ikke begejstrede – de frygter, at det indsprøjtede bakteriemateriale vil ændre druernes karakter.
..............
41-40/05
..............
Rioja versus La Rioja
Da spanierne kom til Argentina - Sølvlandet - for 500 år siden, kaldte de en del af landet for "La Rioja" til minde om deres hjemlands Rioja.
I nogle år har dette været et problem mellem Spanien og Argentina, fordi nogle argentinske vinproducenter skriver "La Rioja" på etiketterne.
I sidste uge lagde spanierne sag an mod det argentinske distrikt for at standse dette påståede misbrug af et berømt navn.
Det skulle de gamle spanske erobrere have tænkt over dengang for 500 år siden.

Druekvas versus bakterier
I det videnskabelige tidsskrift Journal of the Science of Food and Agriculture har forskere ved Erciyes-universitetet i Tyrkiet offentliggjort nogle interessante resultater.
De har konstateret, at druekvaset, der bliver tilovers ved fremstillingen af vin, kan bruges i kampen mod sygdomsfremkaldende mikroorganismer og hjælpe til at gøre fødevarer mere holdbare.
Druekvaset – det, franskmændene kalder marc og italienerne grappa, og som de destillerer spiritus på – blev indsamlet fra to populære tyrkiske druer, Emir og Kalecik Karas. Et koncentrat blev udvundet og testet mod fjorten almindelige bakterier inkl. Coli og Stafolykokker. Med meget positivt resultat.
...............................

14-13
..............
Southcorp på ny kurs
Som vi tidligere har fortalt her i VinAvisen, har Australiens største vinfirma, Southcorp, været i svære økonomiske vanskeligheder.
Nu ser det ifølge avisen The Australian ud til, at giganten under ny ledelse stiler mod en større markedsandel og indtjening.
I 2003-04 faldt salget på det australske hjemmemarked 5% fra 106 til 100 millioner flasker, men omsætningen pr. solgt flaske steg fra 3,91 til 4,24 AUS$ (17 til 18,45 dkr.), hvilket øgede firmaets gevinstmargin fra 9,7 til 14%.
Southcorp har med andre ord lagt en strammere kurs over for de magtfulde supermarkeder og grossister i stedet for at sælge til discount-priser for at øge den solgte mængde.
Det var netop det store discount-salg i Storbritannien, der bragte Southcorp ud på den økonomiske glidebane.
Southcorp’s nye strategi har naturligvis fået konkurrenterne til at øge deres salg, men nu vil Southcorp med intensiv markedsføring støtte salget af deres store mærker, Penfolds, Lindemans og Rosemount.
Her i landet sælges disse vine af henholdsvis Dansk Supermarked (Føtex, Bilka og Netto) og Vingaarden.
.........

05-30/05
..............
Chianti-vin, Made in Germany
Det er godt stof i aviserne, at vi om 50 år vil have 50 cm højere vandstand i havene, og at Solen vil skinne kraftigere, end den har gjort i denne sommer. Dystre udsigter – også selv om vore forfædre faktisk havde det varmere i stenalderen.
Ifølge den italienske avis La Repubblica vil der også blive problemer i Toscanas Chianti-distrikt. Gennemsnits-temperaturen vil stige 2 grader, og vinmarkerne vil derfor i højere grad være udsatte for angreb af skadedyr og mikroorganismer.
Det idylliske toskanske landskab vil ligne Nordafrika, og de berømte vine smage som dem fra Sicilien.
Det fortalte tre forskere fra et universitet i Oregon, USA, på den 32. verdenskongres for geologer, der netop nu finder sted i Firenze.
Eneste trøst: Til den tid vil det være muligt at lave vine af Chianti-kvalitet i Tyskland. Og måske i Danmark ...

Dødsfald på berømt domaine
Marcel Bize – hvis kone, Lalou Bize-Leroy, står for to af tophusene i Bourgogne, Domaine d'Auvenay og Domaine Leroy – er død, 80 år gammel.
Ifølge Wine Spectator udgjorde Bize og hans kone, der i dag er 72 år, et stærkt team i fremstillingen af nogle af Frankrigs fineste og dyreste vine.
Domaine Leroy blev den vigtigste konkurrent til Bourgognes berømte vingård, Domaine de la Romanée-Conti (DRC), som ægteparret Bize-Leroy ejer en fjerdedel af. Da de grundlagde deres eget Domaine Leroy, mente en række af DRC’s aktionærer, at Lalou Bize-Leroy ikke samtidig kunne være meddirektør i DRC, så i 1992 fyrede de hende.
Under balladen forsvarede Marcel Bize sin dybt rystede kone og støttede hende moralsk.
...............................
28-01
..............

....
Brødrene Ernest og Julio Gallo, der grundlagde det store californiske vinfirma i 1933. Ernest døde i 1993 ved en bilulykke. Julio står stadig ved roret, 95 år gammel.
    33 Gallo-vine i Danmark
    I sidste uge afsluttede vi vores serie af 28 postkort fra Virginia og Californien.
    I tilknytning til besøget hos verdens største privatejede vinfirma, Ernest & Julio Gallo, smagte vi også en lang række vine, og til de af vinene, der fås i Danmark, bringer vi vore kommentarer nedenfor.
    Her i landet kan vi vælge mellem 33 forskellige Gallo-vine, men vi nøjes med at omtale de femten, som vi gav fem stjerner.

    Hvor mange vine fås i Danmark?
    33 Gallo-vine i Danmark – det er faktisk et imponerende antal. Men sådan er det med flere af de større udenlandske producenter. De har en bred vifte af vine, og mange af vinene havner hos de danske importører. Nogle af vinene kommer ud på supermarkedernes hylder, nogle hos vinhandlerne og atter andre i restauranterne.
    For en hel del år siden havde det svenske Systembolag kun et par hundrede forskellige vine på hylderne, og i forbindelse med en artikel undersøgte vi, hvor mange vine der fandtes i Danmark. Vi nåede frem til et sted mellem 10.000 og 15.000, idet vi talte forskellige årgange af samme vin med.
    Vi har her i landet små 1000 vinimportører, og det passer nok meget godt med, at de i snit hver har 10-15 vine på programmet – de store naturligvis mange flere.
....................
33-36 + 2x
..............

....
Robert Redford
    Robert Redford gør en indsats i Napa
    Kører man gennem Napa Valley i Californien, ser man vinmarker overalt. Flot ser det ud, men det er en torn i øjet på folk, der bor i dalen og husker, hvordan den så ud for blot få årtier siden. De savner den smukke natur og råber mere end højt, hver gang der falder et af de gamle egetræer.
    For 27 år siden dannede behjertede mennesker en naturfredningsforening ved navn Land Trust of Napa County.
    En af foreningens prominente medlemmer er skuespilleren og filminstruktøren Robert Redford, der selv har boet i Calistoga i en halv snes år, og ifølge lokalavisen The Napa Valley Register var Redford æresgæst under foreningens ”gala fundraising event” lørdag aften.

    Gamle redwood-træer
    Med Robert Redfords hjælp håber The Land Trust of Napa County at have fredet over 20.000 hektar land inden 2010. Indtil i dag har foreningen fået fredet over 13.000 ha, blandt andet en skov med århundredegamle redwood-træer.
    I staten Utah har Redford selv skænket 400 hektar til offentlig fredning. Ejendommen hedder The Redford Family Nature and Wildlife Preserve og ligger ved Sundance, hvor den berømte Sundance Outdoor Film Festival afholdes hvert år.
..............
Rosévinen på fremmarch
Kan rosévinen redde en del af den trængte franske vinindustri? Ifølge en artikel i den britiske avis The Telegraph tyder noget på det.
En stor del af årets ekstraordinære store franske vinhøst ender måske som rosé. Der synes nemlig – på hjemmemarkedet – at være opstået en meget stor interesse for denne type vin. Salget går forrygende.
Det er egentlig forståeligt. Rosévin er en let og frugtagtig vin, der i smag ofte minder om den rene søde druemost, og som appellerer til yngre vindrikkere.

30-40% vælger rosé
I Bordeaux er Château de Sours i distriktet Entre Deux Mers den største private producent af rosé. I 1990 fremstillede slottet 12.000 flasker rosévin og 72.000 flasker rødvin. Sidste år blev det til 144.000 flasker rosé, men kun 84.000 flasker rød.
For tre år siden ville 99% af gæsterne på Bordeauxs restauranter drikke rødvin – selv på en varm sommerdag. I dag drikker mellem 30 og 40% af dem rosé.
En del af forklaringen er nok også, at rosé ikke mere er en kedelig hovedpinevin. Man kan i dag få virkelig god rosé.
....................
>36/04
..............

....
På billedet ses Line med en Caspar, der indeholder mere end 250 velfyldte glas vin.
    Kæmpeflasker fra Château de Haux
    Peter Jørgensen, der står for Château de Haux i Bordeaux, læser også VinAvisen, og i sidste uge læste han om verdens største vinflaske. Den kan han ikke slå, men hans og flere tusinde danskeres fælles slot kan godt være med på vognen, når det gælder ekstra store flasker.
    Siden 1997 har man hvert år på Château de Haux tappet et mindre antal flasker af størrelserne dobbeltmagnum (svarende til 4 helflasker), Jéroboam (6 flasker), Impérial (8 flasker), Salmanazar (12 flasker), Balthazar (16 flasker), Nabuchodonozor (20 flasker) og Melchior (24 flasker) samt den helt store Caspar (36 flasker).

    Henter en flaske ad gangen
    - Vinen udvikler sig som bekendt langsommere på store flasker, skriver Peter Jørgensen, - men resultatet bliver bedre.
    - Vi opbevarer de fyldte flasker i slottets gamle og ellers ubenyttede fadkælder fra 1720, og når vi modtager en ordre, bringes den store flaske forsigtigt frem fra kælderen, bliver forsynet med en etiket, lakkes til over proppen og pakkes derefter i en trækasse parat til levering.
    I Danmark kan de store flasker fra Château de Haux købes hos Kjær & Sommerfeldt. Og medejer af slottet kan man stadig blive - mere om det på www.haux.com.
........................
19-50
..............
    Vælg først vinen, så maden
    De fleste beslutter sig for en ret, de vil lave, og vælger så en egnet vin.
    I ”En Vinpushers Kogebog” har Michael Poulsen vendt bøtten rundt og taget udgangspunkt i vinen.
    Den 30-årige forfatter, der sprang fra journalist-uddannelsen for at hellige sig mad og vin, opfordrer læserne til at købe vinen og lave mad, der står til – den traditionelle fremgangsmåde ender med alt for mange smagsmæssige brølere, mener han.
    Det kan jo diskuteres. Og om han kan revolutionere danskernes indkøbsvaner og holdning til mad og vin, er også et spørgsmål. Men bogen er under alle omstændigheder en investering værd for den, der holder af god vin og mad.

    Chefkok kreerer mad til vinene
    Bogen er skrevet i et levende, underholdende og dejligt usnobbet sprog. Michael Poulsen øser af sin vinviden uden at gøre sig til dommer. Som han skriver: ”Min bog er ikke en facitliste, men et forsøg på at inspirere”. Og det gør den i rigt mål.
    I en række kapitler gennemgås diverse vine og deres karakter, hvorefter de kombineres med forskellige retter, hvoraf langt hovedparten er kreeret af forfatteren selv.
    Et særligt kapitel gør op med myten om, at hvidvin er det eneste lyksaliggørende til fisk. Bogen byder også på masser af tips til opbevaring og servering af vin. Og så er det hele krydret med billeder, der får tænderne til at løbe i vand og ganen til at længes efter et køligt glas hvidvin.
    ”En Vinpushers Kogebog”, der udkommer hos PP Forlag den 2. september, er på 144 sider og koster 379 kr.

    Forfatteren i fjernsynet
    På onsdag d. 1. september kl. 10.50 kommer bogens forfatter, Michael Poulsen i fjernsynet. Det sker i udsendelsen "Brunch" på TV2 Lorry. I samme udsendelse vil Anker Tiedemann fortælle om VinAvisens succes.
..............
14/05
.
.




.
..
....................
...
Den danske vinbranche
* I denne uge er der ikke nyheder fra vinbranchen - bortset fra resultatet af vinhandlernes årlige golfturnering, se nedenfor.
...
............
    Vandt pokalen efter flot resultat
    Vinhandlernes årlige golfmatch blev afviklet i Søllerød Golfklub i fredags – en tradition med mere end 30 år på bagen.
    25 vinhandlere deltog, og den forsvarende mester, Christian Lauemøller fra Ludvig Bjørns Vinhandel, måtte aflevere pokalen til årets vinder, vinhandler Fritz Paustian fra Taster Wine (portrættet til venstre). Han brugte kun fem slag mere end idealscoren på den vanskelige bane og vandt dermed i overlegen stil.
    De, som har forstand på golf, vil vide, at det er et ualmindeligt flot resultat.
    Fritz Paustian vandt samtidig retten til at være vært ved næste års turnering.
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
....................
Aktivitetskalenderen
VinAvisens aktivitetskalender er ved at vågne op efter sommerferierne med en hel del spændende arrangementer. Men der må meget gerne komme endnu flere smagninger, udstillinger osv. med, og det vil Claus Skov Christensen herefterdags sørge for. Han glæder sig til at modtage tips og pressemeddelelser på e-mail adressen revclaus@worldonline.dk.
..............
34-37
..............
Ny smart proptrækker
Enhver vinnyder kender Screwpull-proptrækkeren, der ved hjælp af et løftestangsprincip gør det muligt for selv svage hænder at få proppen op af vinflasken.
Nu er Screwpull kommet med en ny proptrækker, Trilogy, der også gør arbejdet let. Den ligner en helt almindelig proptrækker, men der skal hverken hives eller skubbes – proppen kommer op ved, at man drejer på det tværgående håndtag. Og der skal næsten ikke bruges nogle kræfter – en særligt udviklet kugle, der sidder på skruen, hjælper ad snedig vej til med arbejdet.
Den ny proptrækker fås både som bord- og rejsemodel. Prisen er 249 kr., og nærmeste danske forhandler kan findes via www.screwpull-scandinavia.com.
..............
    Billigt køleskab til vinen
    Man kan få flere forskellige skabe til opbevaring af vinflasker ved en lav temperatur. Mange af dem er ret kostbare, og derfor er det en god nyhed, at der nu er kommet et skab til kun 2495 kr. – og med plads til 42 flasker.
    Skabet har vendbar dør, elektronisk display af temperaturen samt indvendigt lys, der slukker automatisk efter 15 sekunder. Det er 85 cm højt, 60 cm bredt og 54 cm dybt. Og endnu en praktisk ting: Døren kan låses, så der er check på, hvem der får fornøjelse af flaskerne.
    Skabet sælges af firmaet GST a/s, Skodsborgvej 48A, 2830 Virum, tlf.: 45 83 70 15, www.gstas.com.
..............
34-37
................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
............
.
.
    Ole Madsen (f. 1962) grundlagde i 1993 Katalansk Import - El Cava sammen med sin spanskfødte hustru, Rosa Sala Burgaya. I dag hedder firmaet El Cava - Vin og Tapas, idet ægteparret har udvidet deres aktiviteter til det meste af Spanien, ligesom de gastronomiske produkter er blevet lige så vigtige som vinen. Det er primært Ole Madsen, der tager sig af vinen, mens Rosa tager sig af gastronomien – hun har i øvrigt netop udgivet bogen ”Rosas Tapas”.
    Siden midten af 80’erne har Ole Madsen haft sin gang i Spanien. Han taler flydende spansk og katalansk og har fået et nært forhold til mange vinproducenter. Dette har blandt andet gjort det muligt for ham at finde frem til spændende vine, før de blev kendt på den større vinscene. Et godt eksempel er vinen fra Priorat, som i dag er på alles læber. Ole Madsen var den første danske importør af vinene fra Scala Dei på et tidspunkt, da nærmest ingen havde hørt om området.
    I dag leverer El Cava vin til en hel del restauranter og kantiner i det meste af landet, ligesom en række butikker fører en række af vinene. Et stort salg sker tillige fra egen butik, og i den forbindelse holder Ole Madsen mange vinsmagninger for vinklubber og firmaer. Yderligere skriver han en del artikler om spansk vin til Vinbladet, ligesom han underviser i spansk vin.
    Fritiden går mest med familien: Hustruen Rosa, sønnen Daniel på fjorten år og Patricia på syv.

    Adresse:
    El Cava - Vin og Tapas, Chr. Sonnes Vej 13, 5230 Odense M, tlf.: 66 13 06 08, e-mail: elcava@vinogtapas.dk, www.vinogtapas.dk.
..............
35-36
...............
    Ugens vinøse billede
    Da Søren Gundersen besøgte Cape Mentelle Vineyards i distriktet Margaret River i Western Australia, så han nogle meget indskrumpede blå druer.
    Var det den australske tørke, som havde ødelagt druerne? Eller var man i gang med at lave sød vin på senthøstede druer?
    Nej, lød svaret fra Robin Birch på Cape Mentelle. Druerne var hverken syge eller haglskadede. De var ved at blive til rosiner, og fuglene havde hakket i nogle af dem.
    På Cape Mentelle høster man druerne med en maskine, der ikke er i stand til at plukke på de yderste ender af de lange rækker af vinstokke. Og da det ikke kan betale sig at plukke disse druer ved håndkraft, så lader man dem ganske enkelt sidde.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
....................
35-36
.................................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
..........
>27/05
..............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 61 vine. Heraf var der 47, som fik mere end to stjerner, og 30 fik fem stjerner. Det store antal af vine med fem stjerner skyldes, at vi i forbindelse med Gallo-smagningen kun nævner de 15 vine med fem stjerner - og ikke de 17 med fire stjerner og den ene med kun tre stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....

Ugens store smagning af argentinske Catena-vine


Catena Alta Chardonnay, Adrianna Vineyard, Argentina 2002
249,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig frisk Chardonnay-hvidvin med duft og smag af tørrede abrikoser og appelsin og med en lang honningagtig sødme i eftersmagen.


Alamos Chardonnay, Catena, Argentina 2003
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En flot og fed vin med en forfriskende duft og smag af citrus. En spændende hvidvin, der bryder med den gængse Chardonnay-smag.


Catena Cabernet Sauvignon, Argentina 2002
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Kaffe, mandel, chokolade, vanille og modne kirsebær forenes i denne dejlige bløde rødvin, der slutter med et lille bid garvesyre. En vin, der magter sit alkoholindhold på 14%.


Catena Alta Cabernet Sauvignon, Argentina 2002
299,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En blød vin med smag af chokolade, kirsebær og mandel, der afrundes med et strejf af eg. En rødvin, der vil stå godt til efterårets vildtretter.


Catena Alta Malbec, Angelica Vineyard, Argentina 2000
299,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvinen, der er lavet på Argentinas nationaldrue Malbec, har en intens duft og smag af mørke bær, krydderier og kaffe. En dyr, men lækker sag til luksus-middagen.


Catena Alta Malbec, Argentina 2002
299,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Fem rødvine, fremstillet på Malbec-druer fra hver sin specielle vinmark, er nøje blandet for at opnå denne fantastiske vin, der har en duft af bær og friske grønne planter. En vin, der kan drikkes nu, men vil byde på en endnu større oplevelse, hvis den får lov til at ligge et par år. Som nævnt ovenfor kan man købe vinen samt de fem enkeltmarks-vine i en særlig kasse til 2050 kr.


Nicolas Catena Zapata Vineyard, Argentina 2000
499,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En dyr, men flot vin med en koncentreret bærsmag. Den bør nydes til en særlig lejlighed, men først om et par år, hvor dens mange spændende facetter for alvor vil folde sig ud.


Catena Malbec, Argentina 2002
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vinen er blød og sødmefuld med smag af mandel og mørke kirsebær og med en forfriskende syre. De 14% alkohol er lige i overkanten.


Alamos Malbec, Catena, Argentina 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En fyldig og lidt robust vin med koncentreret smag af brombær, blåbær og krydderurter. Vil egne sig godt til en stor saftig bøf.




Smagning af vine fra Gallo på det danske marked
Medtaget er kun de femten vine, der fik fem stjerner. De øvrige fik fire og en enkelt tre.


Ernest & Julio Gallo, Chardonnay, Sierra Valley, Californien 2002
49,75 kr., i uge 40 tre flasker for 100 kr., Det franske Vinlager
Blød og lækker hvidvin, præget af eg. Velegnet til lettere retter som fx kylling.


Turning Leaf, Ernest & Julio Gallo, Chardonnay, Californien 2002
59,75 kr., Taster Wine
Den smager godt, denne hvidvin med eksotisk frugt og fine fadtoner. Den femte stjerne får den for den rimelige pris.


Ernest & Julio Gallo, Sycamore Canyon, Chardonnay, Californien 2001
79,75 kr., Skjold Burne
Trods de 14% alkohol en ret let Chardonnay-hvidvin med frisk og fyldig frugt. Velegnet til fiskeretter og lyst kød.


Ernest & Julio Gallo, Chardonnay, Sonoma County, Californien 2000
119,75 kr., Skjold Burne
Dejlig hvidvin med frisk frugt og alle Chardonnay-druens facetter. Dertil en diskret fadlagring, der er fint integreret. Vinen må betegnes som kraftig, så den skal have en kraftig ret.


Laguna Ranch Vineyard, Chardonnay, Ernest & Julio Gallo, Russian River Valley, Californien 1999
189,75 kr., Skjold Burne
En hvidvin helt i top. Fornem duft, bred og kompleks smag med toner af alle Chardonnay-druens eksotiske frugter og fin honningsødme. Den er kraftig med 14,5% alkohol – en rigtig amerikaner – men frugten spiller fint op til procenterne.


Ernest & Julio Gallo, Estate, Chardonnay, Northern Sonoma, Californien 2000
379 kr., Skjold Burne
Fantastisk hvidvin, moden, afrundet, med integreret eg, eksotiske frugter. Dyr – men alle pengene værd. Bare man dog var fodboldspiller …


Copperidge, Cabernet Sauvignon, Californien 2001
59,75 kr., Skjold Burne
Det er dog en ualmindelig flot californier til prisen. Blød, lækker og med dejlig frugt og let sødme. En meget anvendelig vin.


Ernest & Julio Gallo, Turning Leaf, Cabernet Sauvignon, Californien 2001
74,75 kr., Taster Wine
Dejlig rødvin med god duft og smag af Cabernet og med let krydrede, herbale toner.


Sycamore Canyon, Cabernet Sauvignon, Ernest & Julio Gallo, Californien 2001
79,75 kr., Skjold Burne
Kultiveret rødvin med herlig duft og en blød og harmonisk smag med toner af chokolade og træ. Alle vil kunne lide den.


Cabernet Sauvignon, Estate Bottled, Gallo, Northern Sonoma, Californien 1996
519 kr., Skjold Burne
Farven: Tæt og smuk rød med teglstensrød kant. Duften: Intens og pragtfuld, ikke aroma, men bouquet, afrundet og moden. Smagen: En gudedrik, vidunderlig, blød, rig på facetter. En af de helt store. Den smider en hel del bundfald, så det er nødvendigt at lade flasken stå lodret et par uger og dekantere den forsigtigt over i en karaffel før måltidet.


Ernest & Julio Gallo, Zinfandel, Sierra Valley, Californien 2001
49,75 kr., i uge 40 tre flasker for 100 kr., Det franske Vinlager
En dyb og dejlig smag med et strejf af brombær og solbær – sådan er denne spændende rødvin. Vinen byder sig til i glasset og er nem at drikke. Prisen yderst rimelig.


Turning Leaf, Ernest & Julio Gallo, Zinfandel, Californien 2001
74,75 kr., Taster Wine
Flot duft og blød og lækker smag – en umiddelbart indtagende rødvin, som alle vil kunne lide. Den er kompleks, men ukompliceret at nyde. Men pas på: 14% – der dog balanceres fint af frugten.


Sycamore Canyon, Zinfandel, Ernest & Julio Gallo, Californien 2001
79,75 kr., Skjold Burne
Blød og lækker rødvin, moden, afrundet med herlig frugt, uden kanter. En virkelig nydelse.


Ernest & Julio Gallo, Zinfandel, Sonoma County, Californien 2001
119 kr., Skjold Burne
Fed og fyldig rødvin, flot og harmonisk. En stor vin og en stor nydelse. Skænk den til en and (den vil blive vildt begejstret).


Ernest & Julio Gallo, Pinot Noir, Sonoma County, Californien 2000
119,75 kr., Skjold Burne
Denne herlige og fløjlsbløde rødvin fylder munden med saft og frugt – ribs, kirsebær. Dertil vanille og fine fadtoner. En nydelse.




Og så til denne uges diverse vine ...




Mousserende vin


Jean-Louis Denois, Pinot Noir / Chardonnay, Vin Mousseux de Qualité, Brut, Frankrig 2000
99 kr., fragtfrit ved 6 flasker, Bichel Vine
Samme druer som i champagne, samme metode, men fremstillet nede i Aude-dalen. I forhold til prisen er det en virkelig god boblevin, der til forveksling smager som champagne.




Hvidvine


Vinha do Álmo, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2003
65 kr., Lahvino
Den smager virkelig godt, denne hvidvin. Den har en flot duft og en frisk og meget frugtagtig smag. En vin, der vil være glimrende til fisk, skaldyr og lyse kødretter.


Solo Malvasia, Lazio IGT, Italien 2002
51 kr., Carlo Merolli
Tør hvidvin med frisk frugt og god syre. Malvasia-druen giver en lidt usædvanlig smag, som man skal vænne sig til, men man bliver hurtigt omvendt …


Chatron de Trébuchet, Rully, Frankrig 2002
103 kr., LMT Vinimport
Hvidvin med en god og ren Chardonnay-smag og en let fedme. Ikke helt billig sammenlignet med mange andre Chardonnay’er af samme kvalitet.


Kellybrook, Chardonnay, Yarra Valley, Australien 2001
119 kr., Køge Vinhandel
Kan man lide et lidt markant fadpræg, så er denne hvidvin et godt valg. Den har træ, men træet er fint integreret i frugten. Vinen har frugt, fylde og karakter. Helt billig er den ikke.




Rødvine


Clos Cabrières, Costières de Nîmes, Frankrig 2001
58 kr., Premier Cru
En rigtig god og lækker rødvin med krydret frugt og en fin lille sødme. En kultiveret vin, som alle vil kunne lide.


Stonefish, Shiraz, South Eastern Australia 2002
60 kr., Lago Import
Nam, nam, hvor er den go’! Flot duft, en fyldig smag med toner af kirsebær og bløde tanniner. Rødvinen er fadlagret. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Viu Manent, Reserve Malbec, Colchagua Valley, Chile 2002,
59,95 kr., Philipson Wine
Rødvin med en koncentreret duft og smag af mørke bær, kaffe og chokolade med et strejf af eg i eftersmagen. En meget lækker og harmonisk vin, der sagtens kan klare sit høje indhold af alkohol på 14%. Yderst velegnet til ost.


Tamerici, Salento IGT, Italien 2002
49,95 kr., to flasker for 90 kr., Gobi Vin
En blød og sødmefuld rødvin med duft og smag af brombær, blåbær og chokolade. Vinen slutter med et strejf af tørhed, der giver en behagelig kontrast til sødmen.


Årets Jagtvin, Reserva, Mont Marcal, Catalunya, Spanien 2000
69,75 kr., 3 flasker for 195 kr., Skjold Burne
Harmonisk, blød og lækker rødvin, der vil stå meget fint til jægerens vildt – eller såmænd bare til en god bøf, som man ikke selv behøver at gå ud og skyde :-). Vinen har fyldig frugt, let krydderi og en lille sødme.


La Segreta, Planeta, Sicilien IGT, Italien 2003
89 kr., på tilbud 79,75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Flot rødvin med bred frugt, tilpas syre, let sødme og krydderi i fin harmoni. Velegnet til mange retter.


Cepa Noble, Reserva, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2002
72,50 kr., Cissus
Flot rødvin. Den har en blød og lækker smag og vil være velegnet til mange kødretter og oste.


Casa Miriam, Reserva, Merlot, Mendoza, Argentina 2002
59,95 kr., Gravesen Vine, Oxholm Vin og Virum Vinkælder
En god og fyldig rødvin med god balance mellem frugt og alkohol, syre og sødme. Velegnet til mange kødretter og oste.


Element, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Western Australia 2002
69,95 kr., i denne uge 2 flasker for 100 kr., SuperBest
En frugtbombe af en rødvin. Her kommer jeg! Vinen har en meget fyldig og frisk frugtsmag, der kræver en kraftig madret. Det er en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet. Tilbudsprisen i denne uge er meget attraktiv.


Château de Valombré, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
44,75 kr., på tilbud: 36,75 kr., Erik Sørensen GrandVin
Rødvin fra slottet i ”den skyggefulde dal” – val ombré. Vinen har en krydret duft og en frugtagtig smag. Til tilbudsprisen en udmærket vin.


Aurora, Cabernet Sauvignon, Brasilien 2002
59 kr., 52 kr. ved 12 flasker, Glud Vin
Let og saftig rødvin. Ikke den store oplevelse, men en behagelig og drikbar vin, der smager godt. Med sine 12% alkohol er det en god hverdags-vin.


Murelle, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2002,
39 kr. ved 6 flasker, Bacchus Vinimport
Rødvin med en intens smag af mørke bær med et strejf af peber og et bid af garvesyre. Vinen slutter en anelse bittert. En rigtig god rødvin til hverdagsmad.


Brook Hollow Merlot, Californien 2002,
50 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
En meget blød rødvin med sødme og smag af modne blommer. En vin til dem, der for enhver pris vil undgå garvesyre.


Félix Martínez, Viños de Madrid, Spanien 1999
189,75 kr., Ki-Ma Vinimport
Moden og blød rødvin, lavet på Tempranillo, Syrah og Cabernet Sauvignon. Den er fem år gammel og skal drikkes nu. Helt billig er den jo ikke …


Elegie Romane, Lazio, Italien 2003
39 kr. ved 6 flasker, Bacchus Vinimport
Elegie romane – romersk klagesang. Men der er faktisk ikke så meget at klage over, prisen taget i betragtning. Den ret lette rødvin er lavet på de to druer Sangiovese og Montepulciano.


Tierra del Fuego, Argentina 2002
39,75 kr., Erik Sørensen GrandVin
Venlig og saftig rødvin uden det store smagsspektrum.


Sogno, Circeo, Italien 2000
129,95 kr., Wine Group
Sogno betyder ”jeg drømmer”, og her er der drømt en rødvin med intens frugt. Men vinmageren er faldet for fristelsen til at give den alt for mange procenter (14,5%). Vi nød den efter smagningen til en saftig bøf med kraftigt tilbehør, hvor vinen virkede ret påtrængende.


Terra Noble, Carmenère, Maule Valley, Chile 2003
55 kr., Premier Cru
En ret enkel, men kraftig rødvin uden særlig ”rafinesse”.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
.......................
.
B.T.
Château Lamothe-Cissac, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2000Rødvin69,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Ekstra Bladet
Cantine Leonardo da Vinci, Chianti, Italien 2003Rødvin75 kr.Vinens Verden
.
ErhvervsBladet
Babich, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2003Hvidvin89,75 kr.Skjold Burne
.
Frederiksborg Amts Avis
Tabiso, Chardonnay, Western Cape 2004, Sydafrika 2004, 3 liter i boksHvidvin119,95 kr.Amka Vinimport
.
Information
Domaine Jaume, Rosé, Côtes du Rhône, Frankrig 2003Rosévin55 kr.Babette Vin
.
Jyllands-Posten
Leon Barral, Vin de Pays de l'Herault, Frankrig 2001Hvidvin142 kr.Vinhuset Millésime
.
Penge & Privatøkonomi
Lucernes, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 2002Rødvin48 kr.Gobi Vin og SuperBest
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.