Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Peter Jørgensen  Peter J. Jørgensen (f. 1933-2019) blev bogstaveligt talt født ind i vinbranchen som fjerde generation i det gamle vinfirma Knud Jørgensen i Hellerup. Han blev uddannet som vinkyper i firmaet Schalburg og efter aftjent militærtjeneste ansat i familiefirmaet.
  I 1977 blev han og hans bror, Flemming, medejere i firmaet og ændrede på flere fronter stilen i det eksklusive firma. Brødrene arrangerede store smagninger for kunderne. De tog kunderne med på vinrejser og begyndte en meget succesrig kursusvirksomhed i, hvad de kaldte Academie du Vin. En hel etage i ejendommen i Hellerup blev indrettet til denne vinskole.
  I perioden 1972-90 var Peter Jørgensen præsident for Det franske Vinråd, og i årene 1980-82 formand for den internationale sammenslutning af NATO-reserveofficerer (CIOR) med 800.000 medlemmer.
  I 1991 solgte Peter og Flemming Jørgensen familiefirmaet for fuldt og helt at hellige sig Château de Haux i Bordeaux. I 1985 havde de taget initiativet til at danne et aktieselskab med det formål at købe slottet, og i dag har selskabet omkring 19.000 aktionærer. Ejendommen var på 20 hektar. Senere har selskabet købt endnu to vingårde og ejer nu 60 hektar med en årlig produktion på 350.000 flasker.
  Peter Jørgensen var en flittig vinskribent og har blandt andet i 1984 skrevet bogen "Bourgogne - små vingårde med store vine". Og sammen med sin bror skrev han bøgerne ”Château de Haux, 400 års vinhistorie” og ”Fra landevejskro til vinslot”.
  I de sidste 30 år af sit liv boede Peter Jørgensen i Bordeaux by sammen med sin franske hustru. Han fortsatte længe med at virke som daglig leder af Château de Haux, men overdrog ledelsen til næste generation for nogle år siden. (Opdateret 2019).