Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 51, 2000


Vin-aktuelt i uge 51
18. december - 22. december 2000

Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore 5-6000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de sidste tre uger:
.
VinAvisen uge 48VinAvisen uge 49VinAvisen uge 50

Sindene i kog i Bordeaux
For to uger siden fortalte vi, at det amerikanske blad The Atlantic Monthly havde bragt en lang og meget grundig artikel om Robert Parker, og at hele teksten var lagt ud på Nettet - på adressen http://www.theatlantic.com/issues/2000/12/langewiesche.htm.
Denne artikel har ifølge fagbladet Wine Today sat sindene i kog i Bordeaux. Bladet taler ligefrem om, at Bordeaux’ fremtid står på spil.
I artiklen tager Parker Bordeaux’ vinhandel under kritisk behandling, idet han samtidig fremhæver en lille gruppe oprørere, de såkaldte garagistes, der laver vine i amerikansk stil.
Parker har også i år kritiseret slotsejerne i Bordeaux for grådighed og mener, at de burde sænke priserne med 30 procent.

De lytter også i Bordeaux
Den etablerede Bordeaux-producenter føler sig truet af "garagevinene" og fører en bitter kamp imod Parker og hans indflydelse.
På den anden side lader de sig også påvirke. Nogle af de mest kendte Bordeaux-vine har således ændre stil og er blevet mere bløde, fyldige og opulente - "eksplosive", som Parker ville sige.
For ti år siden var det nemt at smage forskel på en traditionel bordeaux og en Cabernet fra Californien. I dag er de ofte mere ens end forskellige. Nogle folk i Bordeaux foragter Parker, men der er også mange, der lytter til ham.
Parkers blad, The Wine Advocate, har et oplag på cirka 40.000 eksemplarer. Det ville svare til 800 eksemplarer i Danmark. Men bladet og Parkers uvildige bedømmelser har en meget stor indflydelse på hvilke vine, der sælges, og hvordan der laves vin mange steder i verden. Vinmagerne frygter med rette hans anmeldelser, for Parker er skånselsløs over for vine, han ikke kan lide.

Blodfattig altervin
I Kristeligt Dagblad kommenterer sognepræst Poul Joachim Stender kirkernes stigende tendens til at skænke frugtsaft i stedet for altervin.
- Vort samfund i dag består af et kolossalt hav af pressionsgrupper, skriver han. - Der er ikke den minoritet, der ikke har dannet en forening til varetagelse af deres rettigheder. Konstant gøres vi opmærksom på ikke-rygere, somambulister, sengevædere, ufrivilligt barnløse osv. Hvis man ikke hele tiden er sørgende og beklagende på deres vegne, er man ikke noget godt menneske. Det giver en usund psykologisk stemning, fordi man også kommer til at opfatte sig selv om lidende. Man er ikke et menneske med ansvar, men et offer, der bliver krænket af skolen, af forældrene, af samfundet, af kirken.
- Stadig flere menighedsråd hopper på denne vogn og betragter menigheden som bestående af ofre og ikke ansvarlige mennesker. For at vise, at man er god og politisk korrekt og begræder de, der er blevet ofre for alkohol, forvandler man vin til juice. Men spørgsmålet er, om man derved hjælper nogen overhovedet og ikke blot er med til at sygeliggøre samfundet endnu mere?

Vinselskabet på P1
Thyge Stenstrup har igen indkaldt "Vinselskabet". Denne gang til en snak om julens mad-og vintraditioner. Hver dag i juleugen fra mandag den 18. december til og med fredag den 22. december vil Henrik Oldenburg og Flemming Hvelplund på P1 fra kl. 08.45 til 09.00 give deres bud på gløgg, punch og grog. Og hvad man kan nyde til. Hvordan skal julevinen være, og hvad drikker man til risalamanden? Kan man sætte øl, snap og vin på bordet til den store julefrokost, og hvordan sammensætter man en god nytårsmenu og finder passende drikkevarer til?

Afsløret: Falsk bourgogne
Står der Bourgogne på etiketten, må der ikke være vin fra Midi i flasken. Det er en grov overtrædelse af appellation-reglerne, der er fastlagt ved lov, og i Frankrig slår man hårdt ned på overtrædelser af denne lov.
Der vil derfor også blive slået hårdt ned på det nummer, Bourgogne-købmanden Denis Philibert har lavet sammen med direktøren for et lokalt tappefirma.
Ifølge den franske avis Le Bien Public er de to herrer blevet forhørt, efter at det er blevet afsløret, at de ved hjælp af bordvin fra Midi og Spanien har "forfrisket" lidt ældre premier cru- og grand cru-bourgogner, der var blevet "trætte" og derfor svære at sælge. I alt 8000 flasker til en salgsværdi af mellem 150 og 300 francs er blevet forfalsket.
Hvordan det blev opdaget? Som så ofte ved at en ansat sladrede. Monsieur Philibert havde anklaget medarbejderen for tyveri og fik selv en anmeldelse på halsen.
La Maison Denis Philibert er et mindre vinhus i Beaune med en omsætning i 1999 på 23 millioner francs, hvoraf de 15,9 millioner francs hidrører fra eksport, blandt andet til Danmark - se næste tekst.

En meget alvorlig sag
I Danmark er Maison Denis Philibert repræsenteret af Taster Wine, hvor direktør Fritz Paustian tager skarp afstand fra sådanne ulovligheder. - Såfremt denne historie er sand, siger han, - og såfremt Denis Philibert dømmes efter anklagerne, er der tale om en meget alvorlig sag.
- Det er ikke lykkedes mig at få kontakt til Denis Philibert, men en meddelelse fra firmaet bekræfter, at der finder en undersøgelse sted. Vi har derfor omgående standset samarbejdet med firmaet.
- Ud fra, hvad jeg har fået oplyst, er ingen af de forfalskede vine eksporteret til Danmark. Vi har slet ikke købt ældre årgange fra Denis Philibert og heller ikke vine i denne prisklasse.
- Taster Wine gør alt for at sikre kvaliteten af de vine, vi importerer, siger Fritz Paustian. - Vores laboratorium foretager en løbende kontrol, og vi forlanger analyse-certifikat og oprindelses-certifikat med hver eneste levering. Dette naturligvis for at sikre os, at vore leverandører lever op til vore kvalitetskrav - og ikke mindst at forbrugerne får den garanti og kvalitet, som de har krav på. Og som fremgår af etiketten.

USA ud af O.I.V.
Den internationale vin-organisation, O.I.V., der har hovedsæde i Paris, er ifølge Wine Market Report ved at falde fra hinanden. I fredags meddelte det amerikanske Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms, at det fortsætter med planerne om at udtræde af organisationen.
Både USA og andre oversøiske vinlande har ønsket flere ændringer i O.I.V., blandt andet en regel om hvert-land-én-stemme i stedet for stemmer efter markedsandele og beplantet areal. Yderligere er de oversøiske lande imod, at O.I.V. bliver en rådgiver for Verdens Handelsorganisationen, når det gælder fælles standarder. Man mener ganske enkelt, at organisationen i for høj grad er domineret af europæiske interesser.
Også Australien og Canada menes at være på vej ud.

Gode indlæg om 100 point-skalaen
De forskellige 100 point-skalaer sender efter vores mening nogle forkerte signaler til den almindelige avislæser. Det var vores påstand i sidste nummer af VinAvisen, da vi åbnede for en lille debat om spørgsmålet.
Nu har vi fået flere gode indlæg, og de fleste af indsenderne ser mest problemet ud fra et vinnørd/feinschmecker-synspunkt. Det synes at være læsere, der med iver studerer Wine Spectator og The Wine Advocat (og forhåbentlig også VinAvisen :-). Men er systemet også brugbart - og forsvarligt, troværdigt - i en dansk avis?
Indlæggene i den løbende debat samler vi på en særlig side, som du kan åbne ved at klikke her,og debatten er stadig åben. Hvad mener du selv: Vil den almindelige danske avislæser overhovedet kunne tro på, at det er muligt at skelne mellem en vin til fx 87 point og en til 88 point?

Vinbranchens blå bog
I sidste nummer af VinAvisen tog vi et nyt initiativ. Hver uge vil vi bringe en portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche. Vi lagde for med Peter J. Jørgensen, fortsætter her med Peter Thuesen, og uge efter uge vil vi samle portrætterne på en særlig side, der efterhånden vil komme til at danne en vinbranchens blå bog.
.
.
    Peter Thuesen (f. 1954) er den ene af de to succesrige mænd bag det unge firma Vinens Verden i Odense.
    Selv kom han sent ind i vinbranchen. Efter fire års studier i geografi ved Københavns Universitet arbejdede han som revisor og læste til HD i Regnskabsvæsen, og samtidig dyrkede han sin interesse for vin, der blandt andet førte til spændende bijobs som vinguide for De danske Vinrejser.
    I 1985 kom Peter Thuesen til Knud Jørgensens Vinhandel som regnskabschef, og mindre end to år efter skiftede han til H.J. Hansen Vinhandel i Odense, hvor han som direktør fik ansvaret for markedsføring og økonomi. Gentagende uoverensstemmelser med ejer og bestyrelse fik ham imidlertid til at forlade H.J. Hansen og starte for sig selv, og i 1994 etablerede han Vinens Verden sammen med Kåre Selvejer, der også havde en fortid hos H.J. Hansen, hvor han var produkt- og marketingchef. (Kåre Selvejer vender vi senere tilbage til).
    Ideen med Vinens Verden var at sammensætte en lille, fleksibel og uhøjtidelig organisation, der kunne markedsføre og sælge vine fra hele verden med væsentligt mindre omkostninger pr. flaske end konkurrenterne. Blandt andet importerer firmaet vine fra Carmen i Chile, Norton i Argentina, Deakin i Australien og Villa Maria i New Zealand. Men der er også blevet plads til klassikere som Josmeyer i Alsace og Louis Jadot i Bourgogne samt til flere af Sydfrankrigs mange spændende småslotte. Vinens Verden sælger kun til vinhandeler og restauranter - og kun vin, ikke spiritus.
    Firmaet har i dag - ud over Kåre Selvejer og Peter Thuesen - fem ansatte og omsætter for lige knap 50 mio. kr. Egenkapitalen udgør cirka 10 mio. kr.
    Adresse: Vinens Verden, Hestehaven 21D, 5260 Odense S, tlf.: 66 14 44 48, fax: 66 19 04 48, e-mail: vinens-verden@vinens-verden.dk.

En kriminel annonce
Fy, skamme sig, siger den svenske forbrugerombudsmand til Helsingborg Dagblad. Sådan noget må I ikke!
Tænk, den pæne avis har optaget en annonce for Helsingør Vin-Kompagni! Der var godt nok ikke nævnt hverken produkter eller priser i annoncen, men - som Helsingborg Dagblads chefredaktør, Sven-Åke Olafsson, siger til til Susanne Sayers i JP København - så vil en annonce fra Helsingør Vin-Kompagni være forbudt, om butikken så kun solgte sodavand og tyggegummi. En svensk dom fra 1983 har afgjort, at hvis ordet "vin" eller anden alkohol indgår i annonceteksten eller sågar bare i firmanavnet, så er annoncen på den forkerte side af loven.
Avisen er blevet truet med en bøde på 100.000 skr., hvis forbrydelsen gentager sig.
I Helsingør tager de afgørelsen ganske roligt. Faktisk er man glade for den svenske alkoholpolitik - ellers ville svenskerne jo ikke valfarte til Helsingør for købe de gode dråber.

Absolut dobbeltmoral
Den svenske stat, der med nidkærhed forbyder en dansk vinhandler at annoncere i en svensk avis, er selv en af verdens største alkoholproducenter. Mærket hedder Absolut, men burde omdøbes til Dobbeltmoral.
I tirsdags var det statsejede firma Vin & Sprit, der også ejer De Danske Spritfabrikker, med i budet på Seagrams vin- og spiritus-portefølje, der er vurderet til over 8 milliarder dollars. Her er svenskerne gået sammen i et konsortium med Bacardi og Brown-Forman og konkurrerer med den anden deltager i auktionen: Diageo / Pernod-Richard.
Den tredje deltager i auktionen, den britiske koncern Allied Domecq, meddelte i onsdags, at den alligevel ikke byder på Seagrams vin- og spiritus-portefølje, men til gengæld har købt de to Champagne-huse Mumm og Perrier-Jouet til en samlet melodi af 4,25 milliarder dkr. Mumm er det tredjestørste Champagne-hus.
Vin & Sprit har i forvejen gjort store opkøb og har blandt andet overtaget den engelske Plymouth Gin og den tjekkiske Dynybyl.
I den svenske Riksdag har man debatteret et salg af Vin & Sprit, så staten ikke mere er spiritusproducent - og samtidig kan score de måske 40 milliarder skr., som et salg kunne indbringe. Et flertal for et salg er muligt, men statsminister Göran Persson er imod.

De køber vinen i Danmark
I november blev trenden med det mindskede vinsalg i Sydsverige tydeligere. I forhold til november året før faldt salget med 10 procent, mens spiritus-salget faldt næsten 5 procent.
På Systembolaget er man overbeviste om, at det skyldes sommerens nye regler for indførsel af vin. Som bekendt må svenskerne nu medtage 20 liter vin, og det gør de med stor flid.

Græshopperne har nået Clare Valley
En batallion græshopper er undsluppet fra den ellers heldigt gennemførte sprøjtning nord for det australske vindistrikt Clare Valley og er på vej ind i vinmarkerne. I søndags måtte man ligefrem aflyse et hestevæddeløb i Clare, fordi insekterne var gået i gang med græsset. Det lød, som om det var regnvejr. Det er da også i første omgang græsset mellem vinstokkene, som græshopperne er interesserede i. Men når der ikke er mere græs, vil de så gå i gang med vinstokkene, spørger vinbønderne sig selv. Efter Clare Valley står Barossa for tur.

Når der falder tønder ned
I september skælvede jorden i Napa Valley, og ifølge avisen The Napa Valley Register er der 70 procent risiko for, at der inden for en overskuelig fremtid kommer endnu et jordskælv på op til 7 på Richter-skalaen.
Det har fået vinfolkene til at undersøge, hvad der vil ske de mange steder, hvor vinfade er stablet op i flere lag. Man har eksperimenteret med forskellige stablinger af de cirka 300 kg tunge fade og simuleret forskellige grader af jordskælv. Fade i tredje lag og derover vil falde ned, mens fade i andet lag bliver liggende.
En dramatisk video viser således, hvordan de øverste fade vil blive slået i stykker ved faldet, samtidig med at mennesker naturligvis vil blive udsat for livsfare.
En af de ting, eksperterne anbefaler, er at forsyne hver ende af fadene med et tøndebånd af flettet pil. Man bruger nogle steder disse tøndebånd af dekorative grunde, men de vil også kunne hindre, at fadet går i stykker.

Beskyttelse af Eiswein
Ledende producenter af "isvin" i Tyskland, Østrig og Canada er blevet enige om, at rigtig Eiswein bør beskyttes mod imitationer, og at det skal ske via en speciel logo.
For at kunne bruge logoen skal producenterne høste druerne ved 8 minusgrader eller derunder, og druerne skal have et sukkerindhold svarende til 15 procent alkohol.
I den endelige vin må der ikke være under 5 procent alkohol. Chaptalisering (tilsætning af sukker) og tilsætning af svovl må ikke forekomme.

Et lille forsvar for Systembolaget
Fra en af vore svenske læsere, Lars Andersson, har vi fået denne mail: Systembolaget är inte min stora vän, men ibland är vinet faktiskt billigare i Sverige! Detta gäller t.ex. Gallo Turning Leaf, Cabernet Sauvignon, Californien 1995 som uppenbarligen kostar 99 kr i Danmark, men kun 79 kr (och svenska sådana ...) på Systembolaget.
Systembolagets prislista finner ni på http://www.systembolaget.se/svenska/varor/prislist/xindex.htm.
.
    .
    Den danske vinbranche
    * Oscar Wandel fylder den 19. december 60 år. Han er femte generation i vindynastiet Wandel og har i mange år arbejdet i udlandet, specielt i Frankrig, hvor han i dag bor i landsbyen Sologny i nærheden af Mâcon. Her arbejder han i dag med eksport sammen med hustruen Lise, ligesom ægteparret arrangerer vinrejser.
    * Philipson Wine har overtaget agenturet på de to champagner Salon og Delamotte. Begge hører til gruppen Laurent-Perrier.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Saint-Joseph, C.S.D., Saint-Joseph, Frankrig 1997
89,95 kr. (ved 12 flasker), Lloyd Wine, tlf.: 59 44 60 18
En afrundet, blød og dejlig rødvin fra den nordlige del af den franske Rhône-dal. Den har medium fylde med masser af ren frugt. En virkelig god mundfuld.

Lawson's Dry Hills, Gewürztraminer, Marlborough, New Zealand 1999
115 kr. (ved 12 flasker), Laudrup Vinimport, tlf.: 44 84 80 86
Fed og fyldig hvidvin med let sødme og tilpas syre. Vine på Gewürztraminer-druen har tendens til at blive opulente og lidt for overparfumerede, men denneher er elegant og fint krydret (Gewürz betyder krydderi på tysk).

Monte Antico, Toscano IGT, Italien 1997
59,95 kr. (ved 12 flasker), Philipson Wine, tlf.: 70 22 68 88
En glimrende rødvin, blød og lækker, med en kraftig, krydret duft og en dejlig smag af friske bær - ribs, hindbær ... Den har en let sødme og en lang eftersmag.

Omrah, Unoaked Chardonnay, Western Australia 1999
135 kr. (ved 12 flasker), Laudrup Vinimport, tlf.: 44 84 80 86
- Smørbellis, abrikos, lød ordene, da en af smagerne fik næsen i denne hvidvin. - Chardonnay, sagde en anden, og Chardonnay er det, helt ren og dejlig druesmag uden en eneste splint egetræ. Vinen er elegant og tør med en let sødme og en lang eftersmag.

Pepper Tree Wines, Merlot, Reserve, Coonawarra, Australien 1998
175 kr. (ved 12 flasker), Laudrup Vinimport, tlf.: 44 84 80 86
Som en stor Pomerol, lød det fra flere smagere. I hvert fald en stor og meget lækker vin, meget intens, men blød og afrundet. Den må meget gerne ligge nogle år endnu.

Pepper Tree Wines, Cabernet / Merlot / Franc, Australien 1998
149 kr. (ved 12 flasker), Laudrup Vinimport, tlf.: 44 84 80 86
En stor "Bordeaux" fra den anden side af Jorden. En meget harmonisk og dejlig rødvin med fine, rene bærtoner. Den må meget gerne ligge nogle år endnu.

Château Maris, Comte Cathare, Minervois, Frankrig 1998
59,75 kr., H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten: tlf.: 63 12 82 00)
En meget stofrig rødvin med en kraftig og tiltalende duft og en blød og frugtagtig smag. Den kommer fra det lille distrikt Minervois i det sydfranske Languedoc, hvor allerede romerne var i gang for over 2100 år siden.

Les Marelles, Domaine Pradelle, Crozes-Hermitage, Frankrig 1999
67 kr., Viniberia, tlf.: 38 86 26 46
En rigtig Rhône-vin på den store drue Syrah. Dejlig, blød og meget lækker hele vejen igennem til den lange eftersmag. Anbefales på det bedste.

Disse vine fandt vinskribenterne
Her kommer listen over nogle af de vine, som vinskribenterne har fremhævet. Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.

MOUSSERENDE VINE
Jacob's Creek, Australien til 72 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01). (Penge & Privatøkonomi/50)
Lenoble, Brut Réserve, Champagne, Frankrig til 149 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Penge & Privatøkonomi/50)
Martin Zahn Brut, Crémant d'Alsace, Frankrig til 84,95 kr. hos FDB. (Penge & Privatøkonomi/50)
Perle de Seguin, Cuvée Prestige, Crémant de Bordeaux, Frankrig 1998 til 99 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Vinbladet/50, Penge & Privatøkonomi/50)
Raventós i Blanc, Gran Reserva, Brut Nature, Cava, Spanien 1996 til 105 kr. fra La Cava (tlf.: 32 96 95 77). (Information/50)
Vallereaux, Blanc des Blancs, Brut, Champagne, Frankrig til 171 kr. fra Bækgaard Vinimport (tlf.: 45 16 14 15). (Mad & Bolig/50)

HVIDVINE
Baron de Pocé, Chardonnay, Vin de Pays, Frankrig 1999 til 40 kr. hos Skjold Burne. (Politiken/50)
Leitner, Welshriesling, Gols, Neusiedlersee, Østrig 1998 til 155 kr. (37,5 cl) fra Østrigsk Vinimport (tlf.: 86 83 61 62). (Vinbladet/50)
Peter Lehmann, Chardonnay, Barossa, Australien 1998 til 79 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 55 00). (Alt for Damerne/49)
Stölzerhof, Zweigelt Beerenauslese, Burgenland, Østrig 1998 til 122,50 kr. hos Delikat Vine (tlf.: 46 15 30 55). (Vinbladet/50)

RØDVINE
Barbera, Produttori di Govone, Piemonte, Italien 1999 til 145 kr. hos Risingegaard Vinimport (tlf.: 63 11 19 91). (Fyens Stiftstidende/48)
Castella de Farnetella, Chianti Colli Senesi, Italien 1997 til 60 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (Politiken/48)
Château de Cazeneuve, Le Roc des Mates, Côteaux du Languedoc Pic Saint-Loup, Frankrig 1998 til 99 kr. hos Karla Vinimport (tlf.: 45 42 19 23). (Vinbladet/50)
Château de Marsannay, Bourgogne, Frankrig 1993 til 100 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (JP København/49)
Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1997 til 79,95 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Alt for Damerne/48)
Château Puy-Joubert, Côtes de Bourg, Frankrig 1997 til 49 kr. hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67). (Information/49)
Château Roquebrun, Saint Chinian, Frankrig 1996 til 69 kr. hos hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67). (Jyllands-Posten/49)
Chateau Tahbilk, Shiraz, Victoria, Australien 1997 til 87,50 hos Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (ErhvervsBladet/49)
Clos du Mont Olivet, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1998 til 135 kr. hos Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (JP-København/48)
Cortini, Connaonau, Riserva, Sardinien, Italien 1995 til 94 kr. hos Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78). (Jyllands-Posten/50)
Delas Frères, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 69,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/50)
Domaine de la Curnière, Vacqueyras, Frankrig 1999 til 44,95 kr. i Fakta. (B.T./50)
Domaine du Pegau, Cuvée Reserve, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1998 til 169 kr. hos Bergman Vinimport (tlf.: 48 28 00 35). (JP-København/48)
Domaine la Soumade, Prestige, Rasteau, Frankrig 1998 til 104 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (Århus Stiftstidende/49)
Domaine Montmija, Corbières, Frankrig 1999 til 44 kr. hos Erik Sørensen (tlf.: 45 87 07 90). (Mad & Bolig/50)
Fleurie, Ropiteau, Fleurie, Frankrig 1999 til 95 kr. i Ludvig Bjørns Vinhandel (tlf.: 33 15 16 13). (Berlingske Tidende/48)
Haselgrove, Shiraz, McLaren Vale, Australien 1998 til 109,75 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/49)
High Gables, Cabernet Sauvignon, Coastal Region, Sydafrika 1998 til 79,95 kr. i Kvickly. (B.T./48, Berlingske Lokalaviser/50))
Humbert Frères, Bourgogne, Frankrig 1997 til 80 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (JP København/49)
Incógnito, Cortes de Cima, Vinho Regional Alentejana, Portugal 1998 og 1999 til 195 kr. fra Cappa Vin (tlf.: 86 33 62 70). (Smag & Behag/49, Århus Stiftstidende/50)
Jerzu, Connonau di Sardegna, Riserva, Sardinien, Italien 1994 til 108 kr. hos Dansk Vinforsyning (tlf.: 56 29 30 00). (Jyllands-Posten/50)
Les Launes, Delas, Crozes-Hermitage, Frankrig 1998 til 115 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Nordjyske Stiftstidende/50)
Lindemanns Bin 50, Shiraz, South Eastern Australia 1998 til 40 kr. i Netto. (ErhvervsBladet/49)
Louis Soufflot, Savigny-lès-Beaune, Bourgogne, Frankrig 1996 til 119 kr. i Irma. (JP København/49)
Marilù Tili, Umbrien, Italien 1995 til 160 kr. fra Furesø Vinimport (tlf.: 45 85 70 49). (Berlingske Tidende/48)
Marques de Monistrol, Cabernet Sauvignon, Penedès, Spanien 1997 til 55 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Frederiksborg Amts Avis/43, Berlingske Lokalaviser/44, Fyens Stiftstidende/47, Vinbladet/50)
Masi, Costasera, Amarone della Valpolicella, Italien 1997 til 169 kr. i Føtex. (JP København/50)
Minervois, Château du Donjon, Minervois, Frankrig 1998 til 45 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Politiken/48)
Monte Amán, Tinto Roble, Ribera del Arlanza, Spanien 1999 til 75 kr. hos La Cava (tlf.: 32 96 95 77). (Information/50)
Montegras, Merlot Reserva, Colchagua Valley, Chile 1999 til 50 kr. hos Netto. (Politiken/48)
Penfolds Bin 28, Shiraz, South Australia 1995 til 129 kr. fra Consiva Vin-Holding (tlf.: 44 57 58 59). (ErhvervsBladet/49)
Periquita, Fonseca, Terras do Sardo, Portugal 1997 til 65 kr. for 1 magnum i Netto. (Politiken/50)
Presidents Selection, Shiraz, Wolf Blass, Australien 1996 til 115 kr. hos DZ Wine (tlf.: 38 11 44 33). (ErhvervsBladet/49)
Promessa Primitivo, Mark Shannon, Puglia, Italien 1999 til 39,95 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Politiken/50)
Rasteau Villages, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 77 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (Fyens Stiftstidende/50)
Riddoch, Katnock Estate, Shiraz, Coonawarra, Australien 1998 til 115 kr. hos Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (ErhvervsBladet/49)
Roland Rapet, Corton, Pernand-Vergelesses og Savigny-lès-Beaune, Frankrig 1969-96 til priser mellem 148,75 og 873,75 kr. hos Theis Vine (tlf.: 62 66 11 20). (Vinbladet/50)
Sacreterre, Umbrien, Italien 1995 til 300 kr. fra Furesø Vinimport (tlf.: 45 85 70 49). (Berlingske Tidende/48)
Santa Marguerita, Rodrigo Bin, Chile 1999 til 44,95 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Sjællands Tidende/49)
Solene Santi, Valpolicella Classico, Italien 1988 til 85 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 55 00). (Alt for Damerne/48)
Terre Brune, Carignano del Sulcis, Sardinen, Italien 1996 til 200 kr. hos Adriat Vinimport (tlf.: 38 86 37 47). (Jyllands-Posten/50)
The Barossa, Peter Lehmann, Barosssa, Australien 1998 til 105 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 55 00). (ErhvervsBladet/49)
Vieux Clocher, Amoux et Fils, Vacqueyras, Frankrig 1998 til 80 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Politiken/48)
Villa Bona Terra, Sangiovese / Merlot, Rumænien 1999 til 50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Nordjyske Stiftstidende/48, Smag & Behag/49, Alt for Damerne/50)
Viña Tarapacá, Merlot, Maipo Valley, Chile 1998 til 56,50 kr. hos Skjold Burne. (B.T./49)

SPECIALITETER
Duque de Braganca, 20-Years Tawny, Portugal, portvin til 312,50 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44). (Smag & Behag/49)
East India Fine Rich Madeira, Justino Henriques, Madeira, Portugal, hedvin til 60 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Fyens Stiftstidende/46, Århus Stiftstidende/48)
Krohns 20-Anos Tawny, Douro, Portvin, portvin til 229 kr. hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67). (Smag & Behag/49)
Lustau, sherry i flere kvaliteter fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Frederiksborg Amts Avis/49, Penge & Privatøkonomi/50)
Quinta do Bom Retiro, 10-Years Tawny, Portugal 1999, portvin til 345 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Smag & Behag/49)
Quinta do Noval, "Nacional", Portugal 1997, årgangsportvin fra Johs. M. Klein (tlf.: 70 23 12 11). (Vinbladet/50)
Ramos-Pinto, 30-Years Tawny, Portugal 1999, portvin til 460 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Smag & Behag/49, Nordjyske Stiftstidende/50)
Tio Pepe, Gonzales Byass, Sherry, Spanien til 69,95 fra Hans Just, (tlf.: 35 26 72 00). (Frederiksborg Amts Avis/49)

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.