Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Nyheder for uge 52, 2000
Vin-aktuelt i uge 52
23. december - 29. december 2000
.
Glædelig jul til alle VinAvisens læsere Vi siger tak til jer allesammen for følgeskabet i år 2000. Tak for jeres kommentarer, ros og ris. Også tak til vore annoncører, der heldigvis tror lige så meget på Internettet, som vi selv gør. Vi er inde i en spændende udvikling, og vi lover, at VinAvisen vil være med i denne udvikling. Vi vil stadig forny os, og en af de ting, vi netop nu har på bedding, er et søgesystem, som gør det muligt at søge i alle de 130 nyhedsbreve, vi indtil nu har udsendt. Vi holder ikke julelukket, men ses igen den 30. december. Indtil da håber vi, at I alle må have en rigtig god julefest. Flemming og Anker Vores julekort til højre har vi lånt af Bryggeriforeningens magasin "Etiket". Det er en gammel etiket for "Bière Nourrice" - "Amme-øl" - fra bryggeriet Maxéville. |
Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore 5-6000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de sidste tre uger:
.
VinAvisen uge 49 | VinAvisen uge 50 | VinAvisen uge 51 |
- Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
Så blev Seagram solgt
Britiske Diageo og franske Pernod Ricard fik i fællesskab hammerslag på den store canadiske koncern Seagram’s vin- og spiritus-portefølje med cirka 250 forskellige mærker.
Prisen blev 8,15 milliarder amerikanske dollars, hvoraf Pernod Ricard lagde de 38,6 procent på bordet. Prisen omfatter ikke værdien af distributions-rettighederne for Absolut vodka og Mumm champagne.
Diageo og Pernod Ricard havde forud aftalt byttets deling og venter nu kun på accept fra de relevante konkurrence-myndigheder.
Diageo vil blandt andet overtage mærker som Crown Royal og VO Canadian whiskeys, Captain Morgan og Myers rom, 7 Crown American whiskey og Sterling Vineyards i Californien. Diageo vil således få over 40 procent af spiritus-markedet i USA, og det har naturligvis fået antitrust-myndighederne til at reagere.
Pernod Ricard vil blandt andet overtage mærker som Chivas Regal, Glen Grant, Royal Salute og Glenlivet whiskies, Martell Cognac og Seagram's Extra Dry gin, ligesom firmaet overtager Seagram’s skotske whisky-fabriker. Pernod Ricard bliver således verdens tredjestørste producent af spiritus.
De to firmaer forventes senere at skille sig af med nogle af de øvrige mærker og ikke mindst en række vingårde.
Derfor solgte Seagram
I Seagram-auktionen deltog også firmaerne Bacardi og Brown-Forman Corp. i fællesskab, men de menes at have budt mindre end 8 milliarder dollars. En tredje interesseret, britiske Allied Domecq, bakkede ud i forrige uge.
Når Seagram solgte ud, var det, fordi koncernen først og fremmest er en media-koncern og ønskede at fusionere med det franske Vivendi og betalingskanalen Canal Plus. Denne fusion har skabt en media-koncern, der vil være verdens næststørste, efter en mulig sammenslutning af America Online og Time Warner.
Seagram’s top-ti
Hvor stor er Seagram’s spiritus-portefølje. Her er en top-ti liste gældende for 1999 og med salget i millioner kasser à 12 flasker:
Seagram's Gin, 3,63 mio kasser
Captain Morgan, Rom, 3,60 mio kasser
Chivas Regal, Scotch Whisky, 3,15 mio kasser
Crown Royal, Canadian Whisky, 3,00 mio kasser
Seagram's 7 Crown, American Whiskey, 2,88 mio kasser
Montilla, Rom, 1,75 mio kasser
Seagram's VO, Canadian Whisky, 1,73 mio kasser
Martell, Cognac, 1,30 mio kasser
Passport, Scotch Whisky, 1,03 mio kasser
Cacique, Rom, 1,00 mio kasser
Spiritusens top-ti
Hvor store er verdens store spiritus-firmaer? Her er top-ti listen, gældende for 1999 og med salget i millioner kasser à 12 flasker:
Diageo, Storbritannien, 98,8 mio kasser
Allied Domecq, Storbritannien, 43,6 mio kasser
Seagram, Canada, 41,9 mio kasser
Bacardi, Bermuda, 34,2 mio kasser
Pernod-Ricard, Frankrig, 27,8 mio kasser
Fortune Brands, USA, 23,2 mio kasser
UB Group, Indien, 20,5 mio kasser
Suntory, Japan, 19,0 mio kasser
Constellation Brands, USA, 15,3 mio kasser
Brown-Forman, USA, 13,6 mio kasser
Huse æder vinstokke
I Bordeaux taler de meget om, at den efterhånden store by æder flere og flere vinmarker til bebyggelse. Bordeaux er en lav by, sådan at forstå at hovedparten af dens huse er under to-tre etager høje. Den breder sig derfor ud over et stort areal. Alene fra 1973 til 1996 er byen vokset fra 17.000 hektar til 84.000 hektar.
I 2001 vil de 90 berørte kommuner stemme om en lokalplan, der sætter plads af til vinen og gør det umuligt at bruge jorden til byggeri - eller til TGV-tog gennem Entre-deux-Mers.
Gode indlæg om 100 point-skalaen
De forskellige 100 point-skalaer sender efter vores mening nogle forkerte signaler til den almindelige avislæser. Det var vores påstand, da vi åbnede for en lille debat om spørgsmålet.
Også i den forløbne uge har vi fået nogle gode indlæg, og hele debatten kan du læse ved at klikke her. Debatten er åben for indsendelse af yderligere bidrag indtil på torsdag d. 28. ds., og i næste nummer prøver vi så at udkrystallisere nogle af de synspunkter, der er kommet ud af den.
Også privat sag imod Philibert
Ikke kun politi og retsvæsen har fat i kraven på Bourgogne-købmanden Denis Philibert, der - som nævnt i sidste nummer af VinAvisen - har forfalsket dyre bourgogner ved at blande dem op med bordvin fra Midi og Spanien.
Nu har også Bourgognes officielle vinavlerforening - le Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) - lagt sag an imod Philibert.
Louis Trébuchet, der er præsident for BIVB, siger til avisen Le Bien Public, at man på det kraftigste fordømmer denne praksis, der har til hensigt at bedrage forbrugerne. Den skader Bourgognes image, som bør stå for kvalitet og autenticitet.
Vinsøen bliver dybere
Verdens vinproduktion øges med 9 procent om året - og forbruget kun med 2 procent. Så i løbet af få år vil vi se en endnu dybere vinsø.
Dette kom frem på en konference i sidste uge, arrangeret af fagbladet Harpers og refereret af Decanter.
Det er ikke Europa, der bidrager til den stigende vinsø, men de oversøiske vinlande. Mindst 22 procent af de nyplantede vinmarker i Australien og 20 procent af dem i Californien og Kina bærer endnu ikke frugt. Når de kommer i gang, vil produktionen øges betragteligt.
Med 40 millioner ekstra kasser om året stiler Australien imod at producere en tredjedel af al vin i verden inden for de næste fem år.
Et problem i den forbindelse kan måske blive, at det store udbud til billige priser vil være til skade for kvaliteten.
.
Rundt om i verden arbejder man med at udvikle kunstige næser - altså apparater, som kan analysere de mange duftemner, der fx indgår i en vins aroma. Man har prøvet at kombinere biokemiske stoffer med silikone-chips, men det har krævet så mange sensorer, at apparaterne er blevet alt for komplicerede. Den amerikanske opfinder Edward J.Staples er gået en anden vej med sin såkaldte zNose. Han har udviklet et apparat, der kan registrere enhver lugt med kun én sensor, og han gør det ved hjælp af lyd. Hjertet i apparatet er et kvartskrystal, der vibrerer i takt med en elektrisk strøm - ganske som det krystal, der tæller sekunderne i et armbåndsur. Aromastofferne fx i duften fra en vin adskilles fra hinanden, mens de strømmer gennem et specielt coated rør, og hvert stof ændrer derefter krystallets svingninger, mens det passerer forbi sensoren. Ved at måle den tid, det tager for hver aroma at nå sensoren samt virkningen på krystallets svingninger er det muligt både at identificere det kemiske stof og måle mængden af det. Processen er lynhurtig. Den tager kun ti sekunder. |
Den nye Mouton-etiket I den forløbne uge afslørede Château Mouton Rothschild kunstneren bag årets vinetiket. Valget faldt på mexicaneren Rufino Tamayo, der døde i 1991. Året før havde baronesse Philippine de Rothschild aftalt med ham, at han skulle udføre et kunstværk til 1998-årgangen. Det nåede han ikke, men nu har hans familie overladt et af hans værker til formålet. Det var Philippe de Rothschild, der i 1924 fandt på selv at tappe sin vin på slottet - i stedet for at overlade arbejdet og ansvaret til vinkøbmændene i Bordeaux. På etiketten skrev han Mis en bouteille au château - hældt på flaske i slottet - og yderligere bad han den berømte plakattegner Jean Carly om at skabe et kunstværk til etiketten. Ideen tog baronen op igen efter krigen i 1945, og siden har en berømt kunstner leveret et kunstværk til, hvad der må betragtes som et oplagt samleobjekt: Braque, Dali, Chagall, Picasso, Warhol, Henry Moore, Kandinsky, Miró ... |
Vi drikker alt for få tyske vine. Det hænger nok sammen med den faldende interesse for hvidvine - og med supermarkedernes manglende interesse for tysk kvalitets-vin. Men interessen er der, og derfor er der også brug for Gault Millaus "WeinGuide Deutschland 2001", som netop er udkommet. Bogen, der er på 720 sider, giver virkelig god og grundig besked om Tysklands 423 bedste vinproducenter samt en vurdering (efter 100-skalaen) af i alt 3971 vine på markedet. Yderligere kan bogen med sine gode og tydelige kort og beskrivelser bruges som en generel guide til de tretten tyske vinregioner. Det er bogen, man har med i bilen, når man går på opdagelse i vinlandet Tyskland. Bogen, der koster 299 kr., kan købes gennem Kontaktstelle für Deutschen Wein, tlf.: 33 91 33 35, e-mail: am@ahk-daenemark.dk. |
............ ............ Vinlusen Phylloxera, der ødelagde samtlige de vinmarker, som blev klassificeret i 1855. ............ Føljetonen fortsættes i næste nummer. |
At man stadig kører med den 150 år gamle klassifikation af Médocs slotte, har været kritiseret igen og igen. Meget har jo ændret sig siden april 1855. Lad os bare nævne nogle af disse ændringer: * Netop i perioden op til klassificeringen var druerne i Bordeaux ramt af hårde skimmelangreb, der gik mere ud over nogle slotte end over andre. * Femten år efter kom vinlusen Phylloxera og åd det hele. Ikke en vinstok i Gironde overlevede. * De nye vinstokke var podet på amerikanske rødder, og mange af de traditionelle sorter blev erstattet af andre sorter. Både Carmenère og Malbec blev slet ikke genplantet i den mængde, man havde før vinlusens angreb. * Tidligere stod de forskellige sorter hulter til bulter mellem hinanden. Der var også en god portion grønne druer ind imellem. Alt blev høstet samtidig, og alt kom i samme "gryde" til gæring. Det var helt andre vine, man lavede * Når den unge vin var gæret færdig, blev den hældt på fad og solgt til négocianterne i Bordeaux, som stod for den videre pleje. Det er vist ikke nogen hemmelighed, at "plejen" i høj grad bestod i at tilsætte mørk, fyldig vin fra mere solrige områder som Cahors og Hermitage. Fx havde vinene fra Château Lafite og Château Margaux en alkoholprocent på omkring 9%. * Tiden har bragt nye drueblandinger, bedre teknik og forståelse. Man kan så meget i dag, som man ikke kunne i 1855. Blandt andet kan man få vinen til at smage godt med det samme, fordi ingen har tid til at vente længere. * I 1855 blev klassifikationen givet til slottet og ikke til et bestemt afgrænset stykke jord eller til en bestemt kvalitet. Det har gennem årene givet en betydelig forøgelse af produktionsarealet for de klassificerede vine. Nogle af de store slotte lavede i 1855 måske 10.000 flasker om året. I dag laver de 350.000 flasker, blandt andet fordi de har købt jord af naboerne. Det er pengene, der tæller Med alle disse ændringer synes det uforklarligt, at den gamle liste stadig står ved magt. Bordeaux-folket vil sige, at svaret ligger i jorden – i terroiret. Mere prosaisk lyder svaret: Penge. De klassificerede slotte står for kun 3% af al bordeaux – men for 99% af interessen. De har skabt et renommé at leve op til. Og fordi de rent ud sagt har skovlet penge ind, har de også råd til at holde kvaliteten i top. De har slet ikke råd til at lade være. Derfor ville det være nogenlunde de samme vine, man ville kunne se på ”hitlisten”, hvis den skulle revurderes i dag. Den komplette liste over de 61 slotte kan ses ved at klikke her. |
Paris med kniv og gaffel Til venner af huset har Hotel Scheelsminde i Aalborg udsendt en bog, der også kan købes i boghandelen, og som vi kan anbefale på det bedste (Lindhardt & Ringhof, 169 kr.). Bogen er skrevet af professor i kreditret ved Handelshøjskolen i København Lennart Lynge Andersen, og dens titel er "Paris, bistroer, markeder og det der ligner". Kort sagt: Paris med kniv og gaffel. Og i høj grad også med vinglas. Den madglade forfatter har en dejlig slentrende stil. Sammen med den eminente tegner Jens Hage går han fra det ene madtempel til det andet og samler både indtryk og opskrifter. Ikke siden salig Mogens Brandt er der skrevet så levende om mad i Paris. Både bogen og Paris anbefales på det varmeste. |
Flammekastere imod ukrudt
Men mere og mere er man bevidst om, at plantegifte kan forurene grundvandet, og derfor kan vinproducenter opleve, at en stor supermarkedkæde ikke vil sælge en producents vine, hvis ikke han kan garantere, at der ikke bruges pesticider på vinmarkerne. Det er sket fornylig i Australien.
Derfor arbejder man rundt omkring på højtryk for at udvikle økologiske dyrkningsmetoder og blandt andet undgå pesticider. Ved Adelaide University i Australien forsøger man således at bekæmpe ukrudtet ved hjælp af flammer. En traktor kører igennem vinrækker med nogle små "flammekastere", der varmer ukrudtet så meget op, at planternes cellevægge springer.
En dansk garage-vin
Vi har tidligere skrevet om de mere avancerede slotte i Bordeaux - især i Pomerol - der har sat sig for at skabe store vine i små oplag. Franskmændene har kaldt dem for "les garagistes", fordi deres vine i princippet kan laves i garager.
Nu er også det danskejede Château de Seguin på banen med en "garage-vin", der meget vel kan gå hen og blive en kultvin. Den er nu ikke skabt i en garage. Brødrene Michael og Gert Carl har ligefrem gravet en kælder ud for at opnå en naturlig og konstant lav temperatur til fadlagringen, og de har sat alt ind på at skabe en vin af virkelig høj kvalitet. De har valgt de ældste og bedst beliggende parceller. De har foretaget en ekstraordinær grøn høst, så de klaser, som fik lov at sidde tilbage, fik de optimale betingelser. De har fjernet alle blade, så druerne fik maksimalt med lys, og de har håndplukket druerne og båret dem ind i små 20 kilos klasser. Håndarbejde hele vejen igennem.
Vinen blev introduceret forrige torsdag, præcis femten år efter at brødrenes far, Erling Carl, købte slottet i Bordeaux, og den er meget apropos blevet kaldt Cuvée Carl. Nedenfor skriver vi, hvad vi syntes om vinen.
Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:
Cuvée Carl, Cru Exceptionnel, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1998
175 kr., Chris-Wine, tlf.: 43 43 65 65
Man skulle tro, det var en af de dyre rødvine fra Pomerol. Denne danske rødvin er lavet på 75 procent Merlot og 25 procent Cabernet Sauvignon og har fået en helt tilpas fadlagring. Den fylder munden med dejlig frugt og med en fuldendt smag lidt i retning af blommer og kirsebær. Den kan sagtens gemmes i op til ti år, men den er - heldigvis - også drikkemoden nu. Sådan kan man lave vin i Bordeaux, når man sætter alt ind på at skabe topkvalitet!
R. Schmitt, Tokay Pinot Gris, Alsace, Frankrig 1998
61,50 kr., Lloyd Wine, tlf.: 59 44 60 18
Denne hvidvin er simpelt hen lækker. Den har en dejlig frisk duft - lidt i retning af abrikos - og dens smag er både fed og fyldig, tør, men med en fin lille sødme. Det er en af den slags vine, der får én til at ønske, at flasken dog var lidt større ...
Ramón Bilbao, Reserva, Rioja, Spanien 1996
119 kr., Fionia Vinimport, tlf.: 65 93 36 96
En blød og indtagende rioja-reserva - dvs. en rødvin, der ifølge reglerne har ligget mindst et år på fad og to år i flaske, før den er blevet sluppet ud i verden. Denneher har ligget 25 måneder på amerikansk eg og 25 måneder på glas, men den smager ikke overvældende af eg. Smagen har gode bærtoner, måske lidt tobak, og en frisk syre.
Danzante, Sangiovese, IGT dalle Marche, Italien 1998
75 kr., H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten: tlf.: 63 12 82 00
Dette er den tredje vin i samarbejdet mellem californiske Robert Mondavi og italienske Frescobaldi, og den er lige så vellykket som de andre. Den har en intens og herlig smag med fyldig frugt og tilpas syre. En virkelig fornøjelse.
Alamos Ridge, Malbec, Mendoza, Argentina 1997
69,95 kr., Philipson Wine, tlf.: 70 22 68 88
En frugtbombe af en vin. Meget kraftig og fyldig, men samtidig blød og lækker. Den må godt plaskes et par timer før den drikkes, og man skal ikke lade sig forskrække af, at der er lidt vinsten i bunden. Det er jo kun et tegn på kvalitet.
- Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
Hvem skriver hvor? Nedenfor bringer vi listen over vine, som de forskellige aviser og andre medier har fremhævet som særligt gode. Og som en særlig service er vi også gået i gang med at lave en liste over, hvem der skriver hvor. Listen, der endnu ikke er fuldstændig, finder du ved at klikke her. . |
Disse vine fandt vinskribenterne
Her kommer listen over nogle af de vine, som vinskribenterne har fremhævet. Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
MOUSSERENDE VINE
Jacob's Creek, Australien til 72 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01). (Penge & Privatøkonomi/50)
Lenoble, Brut Réserve, Champagne, Frankrig til 149 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Penge & Privatøkonomi/50)
Martin Zahn Brut, Crémant d'Alsace, Frankrig til 84,95 kr. hos FDB. (Penge & Privatøkonomi/50)
Perle de Seguin, Cuvée Prestige, Crémant de Bordeaux, Frankrig 1998 til 99 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Vinbladet/50, Penge & Privatøkonomi/50)
Raventós i Blanc, Gran Reserva, Brut Nature, Cava, Spanien 1996 til 105 kr. fra La Cava (tlf.: 32 96 95 77). (Information/50)
Vallereaux, Blanc des Blancs, Brut, Champagne, Frankrig til 171 kr. fra Bækgaard Vinimport (tlf.: 45 16 14 15). (Mad & Bolig/50)
HVIDVINE
Baron de Pocé, Chardonnay, Vin de Pays, Frankrig 1999 til 40 kr. hos Skjold Burne. (Politiken/50)
Jacob's Creek, Sémillon / Chardonnay, South Eastern Australia 2000 til 44,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (Nordjyske Stiftstidende/51)
Leitner, Welshriesling, Gols, Neusiedlersee, Østrig 1998 til 155 kr. (37,5 cl) fra Østrigsk Vinimport (tlf.: 86 83 61 62). (Vinbladet/50)
Peter Lehmann, Chardonnay, Barossa, Australien 1998 til 79 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 55 00). (Alt for Damerne/49)
Pommery, Champagne, Frankrig til 169 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 55 14). (Frederiksborg Amts Avis/51)
Stölzerhof, Zweigelt Beerenauslese, Burgenland, Østrig 1998 til 122,50 kr. hos Delikat Vine (tlf.: 46 15 30 55). (Vinbladet/50)
RØDVINE
Château de Cazeneuve, Le Roc des Mates, Côteaux du Languedoc Pic Saint-Loup, Frankrig 1998 til 99 kr. hos Karla Vinimport (tlf.: 45 42 19 23). (Vinbladet/50)
Château de Marsannay, Bourgogne, Frankrig 1993 til 100 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (JP København/49)
Château Puy-Joubert, Côtes de Bourg, Frankrig 1997 til 49 kr. hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67). (Information/49)
Château Roquebrun, Saint Chinian, Frankrig 1996 til 69 kr. hos hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67). (Jyllands-Posten/49)
Château Ségur, Cuvée Préstige, Haut-Médoc, Frankrig 1998 til 79,95 kr. i OBS!, Kvickly og SuperBrugsen. (Nordjyske Stiftstidende/51)
Chateau Tahbilk, Shiraz, Victoria, Australien 1997 til 87,50 hos Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (ErhvervsBladet/49)
Cortini, Connaonau, Riserva, Sardinien, Italien 1995 til 94 kr. hos Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78). (Jyllands-Posten/50)
Cuvée Carl, Bordeaux Supérieur, Cru Exceptionnel, Frankrig 1998 til 175 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Information/51)
Danzante, Sangiovese, Frescobaldi og Mondavi, IGT delle Marche, Italien 1998 til 75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Frederiksborg Amts Avis/51).
Delas Frères, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 69,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/50)
Dionysos, Valdepeñas, Spanien 1999 til 57 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (Jyllands-Posten/51)
Domaine de la Curnière, Vacqueyras, Frankrig 1999 til 44,95 kr. i Fakta. (B.T./50)
Domaine la Soumade, Prestige, Rasteau, Frankrig 1998 til 104 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (Århus Stiftstidende/49)
Domaine Montmija, Corbières, Frankrig 1999 til 44 kr. hos Erik Sørensen (tlf.: 45 87 07 90). (Mad & Bolig/50)
Haselgrove, Shiraz, McLaren Vale, Australien 1998 til 109,75 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/49)
High Gables, Cabernet Sauvignon, Coastal Region, Sydafrika 1998 til 79,95 kr. i Kvickly. (B.T./48, Berlingske Lokalaviser/50))
Humbert Frères, Bourgogne, Frankrig 1997 til 80 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (JP København/49)
Incógnito, Cortes de Cima, Vinho Regional Alentejana, Portugal 1998 og 1999 til 195 kr. fra Cappa Vin (tlf.: 86 33 62 70). (Smag & Behag/49, Århus Stiftstidende/50)
Jerzu, Connonau di Sardegna, Riserva, Sardinien, Italien 1994 til 108 kr. hos Dansk Vinforsyning (tlf.: 56 29 30 00). (Jyllands-Posten/50)
Le Bocce, San Leolino, IGT Rosso Toscano, Italien 1998 til 59,50 kr. fra La Maison Sevino (Alt for Damerne/51)
Les Launes, Delas, Crozes-Hermitage, Frankrig 1998 til 115 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Nordjyske Stiftstidende/50)
Lindemanns Bin 50, Shiraz, South Eastern Australia 1998 til 40 kr. i Netto. (ErhvervsBladet/49)
Louis Soufflot, Savigny-lès-Baune, Bourgogne, Frankrig 1996 til 119 kr. i Irma. (JP København/49)
Marques de Monistrol, Cabernet Sauvignon, Penedès, Spanien 1997 til 55 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Frederiksborg Amts Avis/43, Berlingske Lokalaviser/44, Fyens Stiftstidende/47, Vinbladet/50)
Masi, Costasera, Amarone della Valpolicella, Italien 1997 til 169 kr. i Føtex. (JP København/50)
Monte Amán, Tinto Roble, Ribera del Arlanza, Spanien 1999 til 75 kr. hos La Cava (tlf.: 32 96 95 77). (Information/50)
Penfolds Bin 28, Shiraz, South Australia 1995 til 129 kr. fra Consiva Vin-Holding (tlf.: 44 57 58 59). (ErhvervsBladet/49)
Periquita, Fonseca, Terras do Sardo, Portugal 1997 til 65 kr. for 1 magnum i Netto. (Politiken/50)
Presidents Selection, Shiraz, Wolf Blass, Australien 1996 til 115 kr. hos DZ Wine (tlf.: 38 11 44 33). (ErhvervsBladet/49)
Promessa Primitivo, Mark Shannon, Puglia, Italien 1999 til 39,95 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Politiken/50)
Rasteau Villages, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 77 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (Fyens Stiftstidende/50)
Riddoch, Katnock Estate, Shiraz, Coonawarra, Australien 1998 til 115 kr. hos Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (ErhvervsBladet/49)
Roland Rapet, Corton, Pernand-Vergelesses og Savigny-lès-Beaune, Frankrig 1969-96 til priser mellem 148,75 og 873,75 kr. hos Theis Vine (tlf.: 62 66 11 20). (Vinbladet/50)
Santa Marguerita, Rodrigo Bin, Chile 1999 til 44,95 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Sjællands Tidende/49)
Terre Brune, Carignano del Sulcis, Sardinen, Italien 1996 til 200 kr. hos Adriat Vinimport (tlf.: 38 86 37 47). (Jyllands-Posten/50)
The Barossa, Peter Lehmann, Barosssa, Australien 1998 til 105 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 55 00). (ErhvervsBladet/49)
Villa Bona Terra, Sangiovese / Merlot, Rumænien 1999 til 50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Nordjyske Stiftstidende/48, Smag & Behag/49, Alt for Damerne/50)
Viña Tarapacá, Merlot, Maipo Valley, Chile 1998 til 56,50 kr. hos Skjold Burne. (B.T./49)
SPECIALITETER
Duque de Braganca, 20-Years Tawny, Portygal, portvin til 312,50 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44). (Smag & Behag/49)
Krohns 20-Anos Tawny, Douro, Portvin, portvin til 229 kr. hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67). (Smag & Behag/49)
Lustau, sherry i flere kvaliteter fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Frederiksborg Amts Avis/49, Penge & Privatøkonomi/50)
Quinta do Bom Retiro, 10-Years Tawny, Portugal 1999, portvin til 345 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Smag & Behag/49)
Quinta do Noval, "Nacional", Portugal 1997, årgangsportvin fra Johs. M. Klein (tlf.: 70 23 12 11). (Vinbladet/50)
Ramos-Pinto, 30-Years Tawny, Portugal 1999, portvin til 460 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Smag & Behag/49, Nordjyske Stiftstidende/50)
Tio Pepe, Gonzales Byass, Sherry, Spanien til 69,95 fra Hans Just, (tlf.: 35 26 72 00). (Frederiksborg Amts Avis/49)
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.