Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 53, 2004


......................
Vin-aktuelt i uge 53
27. december 2004 - 2. januar 2005
........................

VinAvisen uge 50VinAvisen uge 51VinAvisen uge 52
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

Vi her på VinAvisen ønsker
alle vore læsere
ET GODT NYTÅR
med mange gode flasker

...................

05-30/05
........
    Vi mindes Erik Olaf-Hansen
    Erik Olaf-Hansen er død, 90 år gammel. For undertegnede var han den gode ven, der for 27 år siden førte mig ind i vinens verden og lærte mig, at skriveriet om vin ikke er tørt leksikalsk stof, men den gode historie, kulturen, glæden, nydelsen, det gode samvær ... Det skylder jeg ham en stor tak for.
    Erol, som hans pennenavn lød, var uddannet som journalist af den gamle skole, og meget tidligt specialiserede han sig i sundhed og sygdom. Det var således som sundhedsmedarbejder, han kom til Politiken i 1945, og mange troede sikkert, at han var læge.
    Han helmede dengang ikke med at fortælle om alt det, man kunne dø af i bedste hensigt naturligvis men mange læsere blev ængstelige. Hans ven på Berlingske Tidende, Gunnar Buchwald, rådede ham da til at blive vinmedarbejder.
    Da han var kommet godt ind i de vinøse emner ved at læse, smage og tage på vinrejser, begyndte han at kombinere sine to interesser. I de videnskabelige tidsskrifter var der begyndt at dukke artikler op om, at vindrikkere levede længere end afholdsmænd, blandt andet fordi de var udsat for færre blodpropper. Det var en nyhed, som trængte sig frem til forsiden, og som senere blev udbygget i Erols bog "Drik vin, lev bedre, lev længere". Den er igennem årene solgt i 100.000 eksemplarer. Senere skrev han mange andre vinbøger, ligesom han i mere end en snes år var redaktør af den årlige guidebog "Vinnøglen".
    Sin interesse for sundhed og sygdom holdt han fast ved, men det var det lyse, han fandt frem. Fx aflivede han myten om alderdommens elendighed i bogen "Glæden ved at være gammel". Den glæde levede han selv ud til det sidste. (ATi).
    Erik Olaf-Hansen bisættes fra Messiaskirken, Hartmannsvej 46, Charlottenlund nu på onsdag d. 29. december kl. 11.
...................
Jens Peter Lund forlader Dansk Supermarked
En af Danmarks dygtigste indkøbere af vin er Jens Peter Lund, der siden 1977 har købt i millionvis af flasker hjem til Dansk Supermarked – altså til kæderne Netto, Bilka og Føtex. Det vil sige hver tredje flaske, der sælges i Danmark.
Pr. 1. februar forlader han sit job, for – som han selv siger: – Hvis jeg skal nå at prøve noget nyt, skal det være nu. Min medarbejder, Henrik Dahlgaard, har været med i fire år. Han er kørt ind og klar til at tage over, mens jeg vil prøve noget nyt i en mindre organisation, evt. helt for mig selv.
I Vinbranchens Blå Bog bringer vi i denne uge et portræt af Jens Peter Lund.
..............
28-01
...................
Chokolade og vin som medicin
Lægerne udskriver tonsvis af recepter hvert år, og medicinalfirmaerne har kronede dage. Men vejen til et langt og sundt liv findes ikke nødvendigvis i bunden af pilleglasset.
En række europæiske helseforskere har ifølge Svenska Dagbladet stukket hovederne sammen og har fundet frem til en ganske særlig mirakelmedicin, der beskytter hjertet mod sygdomme som hjerteinfarkt og slagtilfælde.
Medicinen består i al sin enkelhed af syv forskellige fødevarer, der alle har en markant beskyttende effekt på hjertet. Vin er den allerbedste skytsengel, der beskytter med hele 32%. Derudover skal man spise hvidløg, mørk chokolade, fisk, mandler samt frugt og grøntsager.
Et forsøg, der involverede 5000 forsøgspersoner, har vist, at risikoen for at få en hjertesygdom mindskes med hele 76%, hvis man indtager samtlige råvarer hver eneste dag. Desuden forlænges kvinders liv med 4,8 år i gennemsnit, mens tallet for mændene ligger på plus 6,6 år.

Diageo vandt Chalone
Som nævnt i sidste uge overbød den britiske koncern Diageo franske Domaines Barons de Rothschild (Lafite) i købet af det store californiske Napa-vinfirma Chalone Wine Group. Diageo tilbød 18% mere for aktierne, i alt 260 millioner dollars (1,44 milliarder dkr.).
Rothschild og dets to partnere, Constellation Brands og familien Huneeus, fik indtil sidste fredag kl. 11.59 til at komme med et nyt tilbud – og det gjorde de ikke.
Ifølge Just Drinks skal salget nu godkendes af Chalones aktionærer og konkurrencemyndighederne.
Diageo Chateau & Estate Wines ejer i forvejen Beaulieu Vineyard og Sterling Vineyards i Napa.
Chalone solgte i 2003 i alt 675.329 kasser vin (lidt over 8 millioner flasker). Eller som det opgives i regnskabet: 135.065 equivalent cases, hvor en af disse "tilsvarende kasser" er på 60 flasker eller i alt 45 liter eller 272 glas à 16,5 cl. Der er store forhold over there – kasserne er store ...
...................
    For tæt på
    Den hollandske supermarkedskæde Albert Heijn har i længere tid solgt vinen J.P. Chenet fra den franske vinproducent Les Grands Chais de France.
    I april satte Les Grands Chais prisen op, hvilket naturligvis ikke huede Albert Heijn. Kæden købte derfor ikke mere den franske vin, men lancerede i stedet sit eget mærke under navnet J.A. Vigneau. Men – kæden sørgede samtidig for, at flaskens form og etiketten kom til at ligge ret tæt på den franske vin.
    Les Grands Chais lagde sag an, og i tirsdags afgjorde retten i Haag, at Albert Heijn skal ændre udstyret på sin nye vin.
...................
Også svindel i Tyskland
Ikke kun Bourgogne, men også Tyskland har sine svindlere. Men heldigvis er der så skrap en kontrol, at de bliver afsløret.
I Tyskland sidder den tidligere leder af Hessiche Staatsdomäne Assmannshausen på anklagebænken, hvor han er sigtet for at have solgt vin under navnet Assmannshäuser Spätburgunder – selv om kun 27% af vinen stammede fra Assmannshausen. Yderligere er han sigtet for at have sat 13.000 liter Spätburgunder til side uden at føre dem ind i regnskabet.
Spätburgunder er det tyske navn for druen Pinot Noir.
.........
>36/05
.........
    Fransk biologique er økologisk
    I sidste uge fortalte vi om den nye franske mærkning af bio-vine og skrev, at det specielle AB-mærke (Agriculture Biologique) nu kan tildeles vine, fremstillet af organisk eller biologisk dyrkede druer.
    Men faktisk handler det om vin på økologisk dyrkede druer, skriver Mads Randbøll Wolff til os – han er fødevareattaché på den danske ambassade i Paris og tager sig af spørgsmål vedrørende fødevarer, landbrug og fiskeri.
    Agriculture Biologique er den franske betegnelse for økologisk landbrug, og AB-mærket er det franske økologimærke, som svarer til det danske røde Ø-mærke.
    Det nye i historien er, at de franske vinavlere, som gennem mange år har dyrket og produceret økologisk, nu også kan anvende det officielle franske økologimærke.
    For at anvende AB-mærket skal producenten være certificeret og løbende kontrolleret af et kontrol- og certificeringsorgan, som i Frankrig er en privat virksomhed – dette i modsætning til i Danmark, hvor kontrol og certificering foretages af Plantedirektoratet og Fødevarestyrelsen.

    Organic, biologich, ökologisch ...
    Hvad vi i Danmark kalder økologi, betegnes i andre lande som organic (Storbritannien), biologich eller ökologisch (Tyskland), ecologica (Spanien), biologica (Italien) og igen biologica (Portugal)
    Ligesom der er forskellige betegnelser i de forskellige lande for økologi, er der også en lang række forskellige mærker: Det danske Ø-mærke, det franske AB-mærke, det tyske Bio-Siegel og det svenske Krav. Dertil kommer en lang række private labels, som anvendes i forskellige supermarkedskæder. Det er ikke let, men det handler alt sammen om det, vi i Danmark kalder økologi, skriver Mads Wolff.
    Flere oplysninger om økologisk vinavl i Frankrig findes på siden vinbio.free.fr. Og på adressen www.millesime-bio.com kan man læse om den 12. økologiske vinmesse, der afholdes i januar i Narbonne. Messen vil blandt andet blive brugt til at fejre, at man nu kan anvende AB-mærket.
...................
EU-lov i modvind
Champagne, Parmesan-ost, Parma-skinke samt en række andre navne på vin og madvarer er geografiske benævnelser. Og ifølge en EU-lov fra 1992 er disse navne beskyttet – ikke-medlemslande skal altså holde fingrene væk.
Det har vakt harme hos de amerikanske handelsorganisationer. De har derfor henvendt sig til World Trade Organisation (den internationale handelsorganisation), der har taget sagen under behandling. Og ifølge Just Drinks har det bragt den gamle EU-lov i strid modvind.
Loven er diskriminerende over for de amerikanske producenter, der er i deres gode ret til at kalde deres produkter, hvad de har lyst til, lyder det fra WTO.

EU ikke enig med WTO
EU er imidlertid ikke enig med WTO. En talskvinde for EU’s handelskommisær, Peter Mandelson, siger, at udtalelsen fra WTO ikke på nogen måde truer det europæiske system til beskyttelse af geografiske oprindelsesbenævnelser. WTO har nemlig samtidig afgjort, at en geografisk benævnelse også kan være et beskyttet handelsnavn og varemærke.
Ifølge 1992-loven kan EU forlange, at andre lande anerkender og beskytter europæiske appellationer som Champagne og Parma-skinke – ellers risikerer de at miste EU’s beskyttelse af deres egne regionale produktnavne.
...................
43-14/05
...................
Fuld gang i icewine-høsten
I Ontario, Canada, har vinproducenterne holdt godt øje med vinter-temperaturerne. For nylig nåede termometret ned på minus 8 grader – et magisk tal, der betyder, at høsten af de druer, som skal blive til sød icewine, kan sætte ind.
Arbejdet foregår i isnende kulde – den stride vind fra Ontario-søen får det til at føles, som om der er minus 35 grader. Til gengæld kan høstarbejderne for en gang skyld plukke druerne i dagslys. Normalt er det kun aftenerne, der byder på tilstrækkelig lave kuldegrader, og så må høstarbejdet foregå i kunstig belysning.
Ifølge Decanter tyder alt på, at høsten bliver den største nogensinde. Sidste år gik det ikke så godt, så i år har vinhusene ladet endnu flere grønne druer blive hængende på vinstokkene til den lækre dessertvin.

Megastort vintyveri
Hele 15.000 flasker Chianti-vin blev natten til den 20. december stjålet fra et vinfirma i byen Tavarnelle Val di Pesa i nærheden af Firenze.
Lagerbygningen er ellers under opsyn af vagter, men de yderst professionelle tyve havde i god tid udskiftet hængelåsen i porten, så de mellem vagternes runder hurtigt kunne komme ind og læsse al vinen på en lastbil.
Der er intet spor af hverken tyvene eller vinen, der har en samlet værdi på omkring 40.000 euro (cirka 298.000 dkr.).

Chilensk vin buldrer frem
Ifølge Just Drinks har chilensk vin gennem de sidste ti år været én lang succeshistorie. Her er en række af de epokegørende facts:
* I 2004 blev der i Chile produceret 605 millioner liter vin (over 800 millioner flasker), hvilket er mere end dobbelt så meget som i 1995.
* Arealet af vinmarker har også haft vokseværk med plus 102% til 110.096 hektar.
* I regionen syd for hovedstaden Santiago er der nærmest tale om en tredobling af vinproduktionen.
* 2003 har budt på årtiets største høst. Det blev til i alt 640 millioner liter vin, hvilket var hele 22% mere end i 2002.
* Fra januar til oktober i år har chilenerne eksporteret vin for 681 millioner dollars (cirka 3,8 milliarder dkr.) – i 2003 lød tallet for samtlige tolv måneder på 678 millioner dollars (cirka 3,7 milliarder dkr.).
..................
50-01
...................
To giganter fusionerer
Ifølge Harpers har to giganter i sydafrikansk vindindustri fusioneret: Vinfruco og Stellenbosch Vineyards. Fremover vil de føre sig frem under navnet Omnia Wines.
Navnet Omnia kommer af det latinske ord omni, der betyder altomfattende. Firmaet tager sig nemlig af alt, lige fra vinmarken til forbrugerens middagsbord.
Den årlige produktion vil ligge på cirka 26 millioner flasker med en omsætning på omkring 400 millioner rand (390 mio dkr.). 80% af produktionen går til eksport, blandt andet til Vingaarden i Danmark.

Salget af Mondavi en realitet
Så er salget af Robert Mondavi Co. gået i hak. I onsdags meddelte det store Napa-firma, at Constellation – verdens største vinfirma – nu er den nye ejer.
Ifølge Just Drinks blev salget godkendt af over 80% af aktionærerne i klasse A og 94% i klasse B.
Constellation blev grundlagt for 60 år siden i staten New York, hvor firmaet solgte bulkvin til forskellige aftappere, indtil det i 1954 fik stor succes med en billig dessertvin, Wild Irish Rose. I de seneste år har Constellation købt en række store og små vinfirmaer i den øvre ende af markedet og har i vid udstrækning ladet disse firmaer arbejde videre selvstændigt. Vi vil således også fortsat kunne få vine med navnet Mondavi på etiketterne.
Her i landet er det fremover Taster Wine, der importerer Mondavis vine.

.........
41-40/05
...................
    En slå-op-bog
    Conni-Kay Jørgensens bog "Italienske vine, Druesorter og appellationer" (144 sider, 249 kr., Nyt Nordisk Forlag) er ikke en vinbog, man læser. Det er en slå-op-bog, der i realiteten består af to store kapitler.
    Først kommer en liste over DO-vinene og hvilke druer, der er i dem. Derefter kommer en grundig gennemgang af alle de mange druesorter, der anvendes i Italien, og her er der lidt mere læsestof at hente.
    Bogen er pumpet op med en masse pæne, men helt unødvendige farvebilleder – blandt andet med talrige druebilleder, leveret af en italiensk planteskole. Men det skal der åbenbart til, hvis man i dag vil kunne sælge en vinbog – og tage 249 kr. for den.
    I "Politikens Bog om Italiensk Vin", som vi anmeldte i uge 47, 2003, står stort set de samme oplysninger, og denne meget flotte bog er på 378 sider og koster kun 299 kr.
...................
Ingen vinbeholdere i Kana
I Galilæa i det nordlige Israel, 8 km fra Nazaret, har arkæologer fundet resterne af landsbyen Kana, hvor Jesus som bekendt udførte sit første mirakel, da han forvandlede vand til vin.
Under udgravningen har man fundet ovne, mortere med pestiller og et 2 x 4,5 m bassin til rituelle bade. Men vinbeholdere var der desværre ikke nogen af. Men det var måske også nok nærmere vandbeholdere, de skulle lede efter ...

Nougat med smag af Tempranillo
Spaniens Tempranillo-drue kan bruges til meget andet end rødvin. Det mener i hvert fald Rioja-vinhuset Emprendedor, der har fået en berømt spansk konditor, Aitor Onandia, til at kreere en vinøs nougat. Foruden praline og mandler indeholder nougaten hvid trøffelmasse, fremstillet på den krydrede druesort.
Vi må desværre skuffe lækkersultne læsere: Nougaten kan ikke fås rundt om gadehjørnet. Ifølge Just Drinks er der kun tale om en prøveballon på 5000 barrer, som Emprendedor vil forære til venner og forretningsforbindelser. Men hvis disse "prøvekaniner" siger god for den søde opfindelse, kan det godt hænde, at nougaten kommer i storproduktion.

Whisky i Bollywood film
Hvis man er from og troende sikh, bør man holde sig langt væk fra den nye indiske Bollywood film "Ab Tumhare Hawale Wataon Saathiyon" (Landet tilhører jer, venner). Den er ellers med den populære superstjerne Amitabh Bachchan, men sikherne er vrede på filmen.
Hvorfor? Jo, i en af scenerne kører der i baggrunden en reklame for whisky, mens et religiøst vers bliver læst op. Og det at drikke whisky er bestemt ikke chikt for en sikh.
Sikher Shiromani Gurudwara Prabandhak Committee har klaget til politiet og truer med at gå i aktion, hvis ikke den forargelige scene bliver fjernet fra filmen.
.........

14-14
....................
    Husk VinAvisens stolekonkurrence
    Lad os lige minde om den lille konkurrence, vi udskrev i sidste nummer: Når nu champagnepropperne springer nytårsaften, så gem propperne sammen med kapslerne og ståltråden og brug dem til at lave en lille stol. Til en enkelt stol må du kun bruge propper, ståltråd og kapsler fra højst to flasker. Du må ikke pynte på designet med maling, men det er tilladt at bruge lim.
    Snup et billede af stolen med et digitalkamera på en enkel baggrund, og mail billedet til anker@vinavisen.dk senest den 14. januar 2005.
    Herefter vil et meget seriøst og yderst kompetent dommerpanel (det er også os) afgøre, hvem der vinder designprisen. Vinderen, hvis navn vil blive offentliggjort i VinAvisen i uge 4, vil modtage en flaske champagne for indsatsen.
....................
...
Den danske vinbranche
* Vintappergaarden har ansat Bo Madsen i en nyoprettet stilling som salgs- og marketingkoordinator. Han kommer fra en lignende stilling hos Taster Wine, hvor han har været i knap ti år.
* Amka har ansat Eddie Szweda som sales manager med den danske detailhandel som ansvarsområde. Han kommer fra en lignende stilling hos Svansø Food.
...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.................
41-40/05
...........
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
................
.
    Jens Peter Lund (f. 1948) er ud af en købmandsfamilie fra Viborg, så en handelsuddannelse lå lige for, da han skulle vælge karrierevej. Og vejen førte lynhurtigt ind i vinens verden.
    Under studierne på Handelshøjskolen i Århus havde han et sommerferiejob i kolonialafdelingen hos Dansk Supermarked. Efter endt eksamen blev han fastansat som indkøber, og i 1977 blev han indkøbschef med ansvar for vinafdelingen – en post han bestred i 28 år. For som han siger: – Når først man bliver bidt af vin, er det "a never ending story".
    Jens Peter Lund har således været på den vinøse bane lige fra dengang, danskerne kun satte vin på bordet ved festlige lejligheder, til i dag, hvor vi udforsker markedet og vil have nye spændende hverdagsvine.
    Dansk Supermarked, der omfatter kæderne Netto, Bilka og Føtex, dækker en tredjedel af vinmarkedet i Danmark, og Jens Peter Lund har derfor købt millioner af flasker ind til danskernes middagsborde. Men han har også haft fingeren på pulsen, når det gælder forbrugerne i Tyskland, England og Sverige, hvor Dansk Supermarked gennem årene har åbnet stadig flere butikker. Polen er sidste nye skud på stammen, og her har det blandt andet været op til ham at give de vodka- og øl-begejstrede polakker smag for vinens verden.
    Ved udgangen af 2004 sagde Jens Peter Lund sit job op. Ikke fordi han på noget tidspunkt har været utilfreds – tværtimod. Det er heller ikke resultatet af en pludselig indskydelse – allerede fire år før ansatte han sin kronprins, Henrik Dahlgaard.
    – Årsagen er, at jeg i mange år har haft lyst til at se, om vingerne kunne bære som selvstændig. Og min dåbsattest sagde mig, at hvis jeg skulle gøre alvor af det, skulle det være nu.
    – Fremtiden ligger endnu ikke helt fast, men jeg er i gang med at stable noget på benene, der arbejdsmæssigt gerne skulle række ud over Danmarks grænser.
    Uanset, hvad Jens Peter Lund finder på, har han i hvert fald en god ballast med i bagagen fra Dansk Supermarked. Gennem sit årelange arbejde har han skabt sig et hav af gode kontakter samt et ry for at være en af landets dygtigste indkøbere.
    Adresse (indtil 31. januar): Dansk Supermarked Indkøb A/S, Bjødstrupvej 18, Holme pr. 8270 Højbjerg, tlf.: 289 30 30 30, fax: 86 27 67 32, e-mail: jkpl.dsi@dsg.dk.

.............
14/05
.
.




.
..
...................
    Ugens vinøse billede
    Vi er løbet tør for vinøse billeder fra læserne (så kig i album og computer, om ikke du har et godt billede, du kan sende os).
    Nå, men vi klarer os. Bourgognes vinkomité (BIVB) har nemlig sendt os en CD med en masse billeder, og på den har vi fundet B. Sirots billede af vinbrødre, der bærer statuen af vinens helgen, Saint Vincent, i procession.
    Hvert år i vinterens mørke bæres statuen til en ny by, hvor helgenen så kan stå og passe på vinmarkerne i et år. Festen kaldes Saint Vincent Tournante – "Sankt Vincent på omgang".
    Saint Vincent var en spansk martyr, som man ved meget lidt om – og man ved slet ikke, hvorfor han fik vinen som sit særlige ansvarsområde. En teori går ud på, at det skyldes hans navn – ordet vin indgår jo i det.
    Hvis nogen siger, at det vist er noget sludder, så henviser franskmændene til, at glasmalerne havde Sainte Clair som deres helgen (clair = klar, lys), mens kokkene havde Saint Just (jus = kødsaft) …

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

.........
38-38/05
...................................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
..................
43-17/05
.............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 22 vine. Heraf var der 15, som fik mere end to stjerner, og hele 8 fik fem stjerner. Én vin var proppet.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.........
Mousserende vine


Jaume Serra, Brut Nature, Cava, Spanien
49,95 kr., Vinodan
Tør mousserende hvidvin med fine bobler og et ret enkelt smagsbillede. Den fjerde stjerne får den for den forbavsende lave pris. Vinen fås også i en semi seco-udgave (let sød) til samme pris.


Arthur Metz, Crémant d’Alsace, Frankrig 2002
72 kr., Vinodan
En enkel og venlig mousserende vin.




Hvidvin


Meerlust, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika 2001
139 kr., Fionia Vinimport
Flot hvidvin med en ret markant fadsmag, men blød, uden kanter og med en vis fedme. Glimrende til fede fiskeretter og lyst kød.




Rosévin


Ribera del Riansares, Rosado, La Mancha, Spanien 2003
52 kr., 46 kr. ved 12 flasker, Liber Vin
En rosévin midt om vinteren? Ja, hvorfor ikke. Fx til en frokost. Her er en spansk rosé, der er overordentlig nem at drikke – frisk, lidt fed og med tilpas syre.




Rødvine


Graham Beck, Shiraz, Coastal Region, Sydafrika 2002
90 kr., Excellent Wine
15% alkohol i en rødvin – det er meget, men denne vin bærer virkelig procenterne godt. Vinen er blød, lækker og med en afrundet og dejlig frugtsmag. En nydelse.


Rosso d’Arnaldo, Toscano IGT, Italien 2002
93 kr., Det lille Enoteca
Denne rødvin er "kun" en landvin – en IGT. Den er nemlig lavet på druesorter, der ikke accepteres i højere appellationer – druer som Canaiolo Nero, Mammolo, Prugnolo, Pulciculo og Colorino. Altså et forsøg på at lave en supertoscaner. Og vinen er faktisk ret super. En dejlig frugtagtig og harmonisk vin, som man nyder med glæde.


A Mano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2002
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vellavet rødvin, blød, saftig, venlig og meget velegnet til mad. Faktisk en yderst anvendelig vin. Vi har i et anfald af begejstring skrevet om en tidligere årgang, at den var ”dobbelt kvalitet til halv pris”. Det er denne årgang ikke. Men der er stadig tale om en glimrende rødvin.


Estampa, Reserva, Carmenère / Cabernet Sauvignon / Cabernet Franc, Colchagua Valley, Chile 2003
75 kr., Jysk Vin
Den er go’, denne rødvin. Mild, varm, rund og lækker. En vin i god harmoni. Lidt af et fund til prisen.


Cascina Bruni, Marialunga, Barolo, Italien 2000
115 kr., Amka
Moden og meget dejlig rødvin, der breder sig i munden med frugt og krydderi. Ikke så kraftig – trods de 14% – men tværtimod elegant. Glimrende til ost. Rimelig pris.


Ventisquero, Reserva, Syrah, Maipo Valley, Chile 2001
84 kr., New World Vinimport
Flot rødvin med moden, afrundet og blød frugtsmag og tilpas fadlagring. En god ledsager til stegt kød og gode oste.


Fornacina, Brunello di Montalcino, Italien 1999
249 kr., Lago Import
Stor rødvin, der ”smelter på tungen” – blød, moden, elegant.


Candelaria, Reserve, Carmenère / Merlot / Cabernet Sauvignon, Rapel Valley, Chile 2002
76,50 kr., Vindepotet
Lækker rødvin med blød og afrundet frugt, krydderi, tilpas syre og let sødme. En vin, som mange vil kunne lide.


Farnese, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2002
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En ret enkel og meget saftig rødvin med toner af solbær og hindbær. Den meget rimelige pris gav den fjerde stjerne.


Candelaria, Reserve, Merlot, Rapel Valley, Chile 2002
76,50 kr., Vindepotet
Ganske dejlig rødvin med fylde, saft og krydderi.


La Macolina, Reserva, Sangiovese di Romagna, Italien 2001
99 kr., Fionia Vinimport
En rar rødvin med blødhed og saft – men uden det store vingefang. Ikke helt billig.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
V.V. Galhaud, Grenache, Vin de Pays des Côtes Catalanes, Frankrig 2001Rødvin59,75 kr.Erik Sørensen GrandVin
D'Arenberg, The Stump Jump, McLaren Vale, Australien 2003Rødvin69,75 kr.Erik Sørensen GrandVin
.
Femina
Clement Klur, Crémant d'Alsace, Frankrig Mousserende120 kr.Furesø Vin Engros
.
Frederiksborg Amts Avis
Freixenet, Brut, Cava, SpanienMousserende49,95 kr.Consiva
Freixenet, Seco, Cava, SpanienMousserende49,95 kr.Consiva
.
Jyllands-Posten
Tenuta di Agriano, Solengo, Toscana, Italien 2000Rødvin400 kr. (v12)Philipson Wine
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.
...................