Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 49, 2006





Vin-aktuelt i uge 49
4. til 10. december, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 48
VinAvisen uge 47
VinAvisen uge 46
...............
........................
EU-vine bedst mod åreforkalkning
Ugens gode nyhed om vinens helsebringende virkning bringes i "Nature". Det videnskabelige tidsskrift refererer en undersøgelse, som forskere ved universiteter i London og Glasgow har foretaget af rødvines indhold af en særlig gruppe polyfenoler, de såkaldte polymeriske procyanidiner, der beskytter imod åreforkalkning. Stofferne modvirker udviklingen af proteinet endothelin-1, der hæmmer blodets passage i blodårerne.
Forskerne satte sig for at finde de vine, der indeholder flest af disse stoffer, og de nåede frem til, at vine fra området syd for byen Nouro på Sardinien samt fra departementet Gers i Sydfrankrig indeholder op til ti gange mere af det gode stof end vine fra Australien, Sydafrika og USA.

De lever særligt længe
Når man valgte netop Sardinien og Gers, skyldes det, at befolkningen i de to områder ifølge andre undersøgelser har vist sig at leve særligt længe.
Druen Cannonau, der bruges på Sardinien, og druen Tannat, der bruges i Sydfrankrig, skal have et særlig højt indhold af polymeriske procyanidiner. Men Cabernet Sauvignon og Nebbiolo kan også give et højt indhold i vinen, hvis drueskindet får lov til at bløde med længe nok.
Procyanidinerne findes i øvrigt også i mørk chokolade, æbler og tranebær.
...............

Traisental er nabo til Kremstal og Wachau. Igennem dalen flyder Traisen, en sideflod til Donau.
    Ny DAC-region i Østrig
    I 2003 indførte østrigerne den særlige vinkategori DAC, der står for Districtus Austria Controllatus. Det er en oprindelses-betegnelse, der tilkendegiver, at vinen er fremstillet udelukkende på druer fra det pågældende område og samtidig lever op til en række kvalitetskrav.
    Første område, der gjorde brug af betegnelsen, var Weinviertel. I 2006 fulgte Mittelburgenland trop, og nu er Traisental kommet med på vognen.
    I Traisental kommer DAC-kategorien i første omgang til at gælde for druesorterne Grüner Veltliner, som dyrkes på 63% af vinmarkerne, og Rheinriesling, som udgør 11%.
    Traisental blev ifølge WeinReporter erklæret selvstændig vinregion i 1995 og er dermed Østrigs yngste region. Med sine 770 hektar er den også den mindste i Niederösterreich.
...........

03-02/07
.........................................................
Ingen skruelåg på DOCG-vine
Ligesom franskmændene har deres AOC, har italienerne deres DOC (Denominazione di Origine Controllata) – en geografisk betegnelse, der stadfæster kontrollen med, at vinen stammer fra et bestemt distrikt og opfylder visse krav.
Derudover har italienerne også betegnelsen DOCG (Denominazione di Origine Controllata et Garantita), som er udtryk for, at vinen kommer fra et af de allerbedste distrikter i Italien, og at den opfylder en række særligt strenge krav.
Til en DOCG-vin må der fx højst høstes 9000 kg druer per hektar vinmark, alkoholprocenten skal være på mindst 12,5%, og vinen skal modne i minimum to år. Desuden må vinen kun tappes på flasker à højst 5 liter, og så – hvilket er helt forrykt – må flaskerne ikke lukkes med skruelåg!
Til højre ses listen over de 34 vine, der indtil nu har opnået DOCG-status.
    ....
    DOCG
    Abruzzo
    Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane
    Campania
    Fiano di Avellino
    Greco di Tufo
    Taurasi
    Emilia Romagna
    Albana di Romagna
    Friuli - Venezia Giulia
    Ramandolo
    Colli Orientali del Friuli Picolit
    Lombardia
    Franciacorta
    Sforzato di Valtellina
    Valtellina Superiore
    Marche
    Conero
    Vernaccia di Serrapetrona
    Piemonte
    Asti
    Barbaresco
    Barolo
    Brachetto d’Acqui
    Dolcetto di Dogliani Superiore
    eller Dogliani
    Gattinara
    Gavi
    eller Cortese di Gavi
    Ghemme
    Roero
    Sardinien
    Vermentino di Gallura
    Sicilien
    Cerasuolo di Vittoria
    Toscana
    Brunello di Montalcino
    Carmignano
    Chianti
    Chianti Classico
    Vernaccia di San Gimignano
    Vino Nobile di Montepulciano
    Umbrien
    Montefalco Sagrantino
    Torgiano Rosso Riserva
    Veneto
    Bardolino Superiore
    Recioto di Soave
    Soave Superiore
    ......re
..................
Italiensk forbud mod egetræsspåner
EU har givet grønt lys for brugen af egetræsspåner, men som vi skrev i VinAvisen i uge 45, er ikke alle medlemslandene lige begejstrede for tanken.
I Frankrig er INAO indædt modstander af spånerne og har forbudt dem i AOC-vinene, og nu har også den italienske regering forbudt brugen af spåner i vine med DOC og DOCG status.
Ifølge den italienske regering vil forbudet kun være med til at øge vinenes kvalitet og anseelse, hvilket igen vil medføre, at de bliver mere konkurrencedygtige.
Det kan man så sætte et spørgsmålstegn ved, eftersom en hel del vine, fremstillet ved hjælp af egetræsspåner, har vundet medaljer i lange baner ved diverse internationale smagninger.
...............
40/45/49/02
...............
Boykottet cava
Catalonien, der er en autonom region ligesom de seksten andre spanske regioner, krævede sidste år et stærkere selvstyre. Det irriterede i den grad det øvrige Spanien, at det førte til en boykot mod et af Cataloniens vigtigste produkter, cava’en. Og denne boykot er stadig aktiv.
Man mener, at Catalonien har tabt hele 6% af sit salg i årets første måneder i sammenligning med samme periode året før. Og Freixenet, der er en af verdens største vinproducenter, opgiver nu at have tabt hele 10% af sit salg.
Den store eksport af cava klarer sig til gengæld udmærket.
...............
    Årets vinmager i Tyskland
    "Weinguide Deutschland 2007" har kåret Weingut Reinhold Haart i Moseldalens Piesport til "årets vinproducent" (Winzer des Jahres).
    I dag står Edith og Theo Haart for vinen, og deres familie er den ældste vinavlerfamilie i Piesport. Allerede i 1337 blev den nævnt som ejer af vinmarker i dalen.
    Familien ejer blandt andet den berømte mark "Piesporter Goldtröpfchen". Vinene importeres i Danmark af Minivin.com.

    < Theo Haart.
...............
02-01/07
...........
Svindel med Côtes du Rhône vin
La Cave de Tain l’Hermitage, et af Côtes du Rhônes anerkendte kooperativer, står i dag anklaget for svindel. I alt er der blevet svindlet med 3000 hektoliter vin – etiketterne på flaskerne er blevet forfalskede, og appellationer og årgange er blevet blandet sammen i ét virvar.
20% af vinen er ifølge Just Drinks allerede blevet solgt, mens resten blev konfiskeret af politiet under en ransagning.
Der forventes dom i sagen den 12. januar, og hvis dommeren giver anklageren medhold, vil der falde såvel betingede fængselsdomme som bøder i lange baner.
...............
    Royal etiket på Mouton-vinen
    Château Mouton-Rothschild i Bordeaux er kendt for hvert år at lade en moderne kunstner udsmykke etiketten til slottets vin. Det hele startede i befrielsesåret 1945 med en etiket af Philippe Jullian, der forestillede et stor V for victoire (sejr). Siden har både Picasso, Chagall, Miró, Braque, Henry Moore og mange andre kunstnere haft æren.
    Nu har det så været Prins Charles’s tur til at sætte sit fingeraftryk på 2004-årgangen, der netop er blevet tappet på flasker. Han er dygtig til akvarel – især når det gælder landskabsmotiver. Ifølge Decanter er det pinietræer ved Côte d’Azur, som prinsen har foreviget på etiketten.
...............
Forslag om nye, franske vin-kategorier
Frankrigs landbrugsminister, Dominique Bussereau, er fuld af forslag til ændringer, når det gælder vinens fremtid på fransk jord.
Hans idéer vækker dog langtfra begejstring hos vinproducenterne.
Han har blandt andet foreslået at inddele vinen i tre kategorier:
* De virkeligt fornemme AOC-vine.
* De mindre fine AOC-vine, som sammen med Vins de Pays skulle kategoriseres som Indication d’Origine Contrôlée.
* Vin de Table-vinene – bordvinene.
Forslaget er indtil videre blevet afvist af vindyrkernes interesseorganisationer.
Nu er ministeren så ifølge Just Drinks kommet på banen med et nyt forslag: En kategori, "Vin de France", som skal gælde for vine blandet af Vin de Pays-vine fra forskellige vinregioner.
Hvordan vindyrkerne modtager dette forslag står endnu hen i det uvisse.
...............
34-07
................

..............
I 1906-07 gjorde vinbønderne oprør i Languedoc, og anført af bonden, caféværten og teaterdirektøren Marcelin Albert (1851-1921) protesterede de blandt andet imod tilsætningen af sukker og metoder til forfalskning af vinen. På denne karikaturtegning af Marcelin Albert står der "Ned med sukkeret" på det midterste fad.
    Forbud mod chaptalisering?
    I europæiske vinkredse diskuterer man: Skal det fortsat være tilladt at chaptalisere?
    Chaptalisering – teknikken med at komme sukker i den gærende druemost – er opkaldt efter den franske kemiker og politiker Jean-Antoine Chaptal (1756-1832), og den anvendes i mange områder: Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Loire, Tyskland ...
    Når man kommer med sukkersækken, så er det naturligvis, fordi klimaet ikke har været gavmildt over for druerne. De har ikke kunnet levere sukker nok til at give antagelige procenter i vinen.

    Endnu ikke noget forbud
    EU har foreslået, at det skulle være forbudt at chaptalisere med sukker, og at man i stedet skulle benytte koncentreret druemost. Det ville også være en vej til at dræne vinsøen. Men noget forbud er det ikke blevet til.
    Hvis ikke lokale love taler imod det, kan man inden for EU chaptalisere op til +2% alkohol – og i lande som Storbritannien, Belgien, Holland og Luxembourg op til +3,5%. For at hæve alkoholprocenten med 1%, skal der tilsættes 17 g sukker per liter druemost.
    I EU-forslaget indgår også, at man skal sænke grænsen til 1% ekstra alkohol i de særligt varme vindistrikter i Sydeuropa, men nogle mener, at chaptaliseringen helt bør forbydes. Der er jo alligevel alt for meget alkohol i mange vine, siger de.
    Andre siger, at nordlige distrikter som Champagne og Bourgogne og nogle af dem i Tyskland aldrig ville kunne lave vin, hvis ikke de måtte hjælpe procenterne på vej med sukkeret. Hvortil andre igen siger, at så kan de da bare lade være med at lave vin ...
..........
15/07
.............
Vinproducent skriver drejebog til Spurrier-film
Vi har tidligere skrevet om den britiske vinhandler Steven Spurrier og hans to epokegørende vinsmagninger i henholdsvis 1976 og 2006. Ved begge smagninger gjaldt det en dyst mellem vine fra Californien og Frankrig. Og i begge tilfælde løb de californiske vine – til franskmændenes store fortrydelse – af med sejrspladserne.
Et filmselskab i Hollywood er nu i fuld gang med forberedelserne til en film om 1976-smagningen. Den bliver lavet over George M. Taber’s bog om den historiske begivenhed, "Judgment of Paris", og det bliver Robert Mark Kamen, et af Hollywoods topnavne, når det gælder filmmanuskripter, der skal skrive drejebogen. Det var også ham, der stod bag actionfilmene "Karate Kid" og "Dødbringende Våben".
At valget er faldet på Kamen hænger dog ikke kun sammen med hans berømmelse. Han er nemlig også vinproducent med egen vingård i Sonoma – noget filmselskabet er overbevist om vil være et plus, når han sætter sig til tastaturet. Filmen "Kærlighedens Dal" fra 1995 er i øvrigt optaget på netop denne vingård.

Hugh Grant og Jude Law er alt for gamle
Valget af skuespillere til filmens hovedroller er endnu ikke helt på plads. Hugh Grant eller Jude Law er oplagte emner i rollen som Steven Spurrier, mener filmselskabet, mens Keanu Reeves vil være sagen som Mike Grgich, en vinproducent fra Napa.
Steven Spurrier, "the man himself", er dog ikke helt enig, når det gælder de to første navne. Ifølge Decanter mener han, at begge de herrer er alt for gamle – han var selv kun 34 år, da han arrangerede smagningen.
..............
18-17
...............
Rusland åbner op for import fra Moldavien
Vi har løbende i VinAvisen skrevet om de hårde tider, som har ramt Moldavien og Georgien efter Ruslands boykot af vinimporten fra de to lande. Men nu tyder alt på, at der er håb forude – i hvert fald for Moldavien.
Den russiske præsident Vladimir Putin har ifølge Business Week lovet en delvis ophævelse af boykotten. Al den vin, der kommer ind over den russiske grænse, vil stadig blive underkastet kvalitetskontrol. Og det vil kun være anerkendte forhandlere og varehuse i Moldavien, der får lov til at levere varer til Rusland.

Noget for noget
Der er en ganske bestemt årsag til denne opblødning af boykotten. Russerne vil nemlig vældig gerne indenfor i varmen hos Verdenshandelsorganisationen, WTO. Alle aftaler er stort set på plads, men korthuset kan hurtigt vælte, hvis ikke Moldavien støtter op om Ruslands optagelse i organisationen. Og den moldoviske præsident Vladimir Voronin har tilkendegivet, at han kun vil bakke russerne op, hvis det sker efter princippet "noget for noget".
Rusland har faktisk også brug for Georgiens støtte, så mon ikke der ligeledes her vil komme nye boller på den russiske boykot-suppe?

Georgien forhandler vin med Norge
Georgierne har i høj grad kunnet mærke boykotten, og derfor forsøger de nu at fylde den slunkne pengekasse ved at vinde markedsandele i andre lande, heriblandt Norge.
Sammen med repræsentanter fra de georgiske vinhuse er udenrigsminister Gela Bezhuaschwili taget til Oslo, hvor han ifølge WeinReporter i disse dage er i fuld gang med forhandlingerne med det norske Vinmonopolet.

Vinskandale i Georgien
For nylig kunne det georgiske folk for åben tv-skærm se, hvordan politiet åbnede tre store vintanke og lod 20.000 liter vin strømme ud på jorden. Vinhuset, som det gik ud over, var Badagoni, og årsagen var en mistanke om svindel med vinen via tilsætning af farvestoffer.
Det var det georgiske landbrugsministerium, der havde beordret aktionen, men ifølge WeinReporter har landbrugsministeren været lidt for hurtig på aftrækkeren. Han og hans ministerium har nu fået en kraftig reprimande fra den georgiske præsident Saakaschwili, der frygter, at sagen kan skade investeringsklimaet i Georgien.
Sagen burde have været grebet helt anderledes an, mener han. Ministeriet og politiet burde i første omgang have konfronteret vinhusets direktør, Temur Ubilawa, med mistanken om svindel og have talt med ham om sagen i ro og mag.
Nogle kalder aktionen for ren sabotage, og fra vinhusets side mener man, at den er et forsøg fra landbrugsministerens side på at profilere sig som en initiativrig mand.
............
46-50
...............
    Den røde Reje er kommet
    Så er den nye Gambero Rosso kommet, og det er en slags jubilæum, idet det er 20. årgang.
    Gambero Rosso (Den røde Reje) er den mest kendte italienske vinguide, tyk som en telefonbog og i år med en gennemgang af 16.000 italienske vine fra 2206 producenter.
    Hver producent præsenteres med en længere tekst samt de eftertragtede glas-symboler, der fortæller om vinenes kvalitet. I år præsenterer bogen 282 vine til "tre bicchieri" tre glas.
    Bogen forhandles i Skandinavien af Italien Information Service (tlf.: 86 26 16 66, e-mail: ib@iis.dk) og koster 278 kr. plus porto 45 kr.
    De lange beskrivelser er på italiensk, men til februar udkommer en engelsk udgave af bogen til samme pris. Der kommer dog kun et begrænset oplag til Danmark, så det er en god idé at forudbestille allerede nu.
...............
    En rustfri frakke til boksen
    Der er ingen tvivl om, at vinboksen med de 3 liter i en plasticpose inde i en papkasse er praktisk – når man først har fået gravet hanen frem fra boksens dyb. Vinen holder mindst tre måneder efter åbning, fordi der ikke kommer ilt til den, og den er derfor glimrende for de mange, der kun drikker et enkelt glas hver anden dag – eller for de endnu flere, der inviterer hele banden på middag.
    Boksen pynter imidlertid ikke altid på spisebordet, og derfor har Fakta lanceret en nydelig frakke i rustfrit stål til den. Der følger oven i købet to magnetiske skilte med, så man kan markere, om der er rødvin eller hvidvin i boksen.
    Frakken er nem at gøre ren med varmt vand og sæbe. Den hedder "Trend", koster 129 kr. og sælges i alle Fakta-butikker med aktivitetsvarer fra og med nu på søndag den 10. december.
............
46-49
...............
    Billeder af den gamle vinstok
    Vi har for nogle uger siden skrevet om verdens (måske) ældste vinstok – den ved Castel Katzenzungen i Prissian i nærheden af byen Merano i det italienske Tyrol. Disse skriverier satte os i forbindelse med Eva Svensson og Svend Frederiksen, som har Helsingborgs Vinhus. De var netop på vej ned til slottet, så vi fik dem til at tage nogle billeder til os. Dem bringer vi her.
    Til højre ses stenbroen op til slottet, og i det beskyttede hul nede til venstre for broen breder vinstokken sig ud på en pergola, der dækker 300 kvadratmeter – den ses oppefra på billedet til venstre.

    Et helt fantastisk sted
    Vinstokken er ifølge overleveringen 600 år gammel, og forskere ved det internationale træring-laboratorium på universitetet i Göttingen har konstateret, at den i hvert fald har 350 på roden. Druesorten er Versoaln, hvis navn menes afledt af navnet på Solkongens slot, Versailles. Så måske stammer druen fra Frankrig.
    Eva Svensson og Svend Frederiksen fortæller, at Ernst Pobitzer, der ejer Castel Katzenzungen, har bygget den gamle middelalderborg om til et helt fantastisk sted for konferencer og fester.

    En mild og lækker hvidvin
    Ernst Probitzer har arbejdet i Sverige i en række år og har været gift med en svensk dame, der stadig bor i Helsingborg. En datter, Caroline, har vingården Pian dell'Orino i Montalcino, nabo til Biondi-Santi, og sine vine eksporterer hun til Eva og Svend i Helsingborg. Sådan er verden så lille ...
    Eva og Svend har ladet os smage vinen fra den ældgamle vinstok, og det er en mild og lækker hvidvin. Vi ved ikke, hvad den koster, så vi vil ikke give den de ellers velfortjente stjerner. Er man interesseret, kan man måske få Helsingborg Vinhus til at tage et par flasker hjem – tlf.: 00 46 42 28 11 90.
.............
46-49
.................
20 postkort fra Ungarn
      Den gamle redaktør har været en tur i Ungarn for at få et indtryk af landets vine og vinproduktion, og i løbet fem uger sender han i alt 20 postkort om sine oplevelser. De første fire bragte vi i sidste uge. Her kommer de næste tre.
.................

.....
Oppe fra borgen er der en fin udsigt over den smukke gamle by Eger, der i høj grad er et besøg værd. Den er med god ret blevet beskrevet som en barok juvel.
.....
    5. postkort fra Ungarn:
    De har tyreblod i skægget!
    I byen Egri ligger en kæmpemæssig borg, og på den fødtes navnet på den berømte rødvin Egri Bikavér - Tyreblodet fra Eger. – Det er verdens ældste mærkevare-vin, sagde de dernede. – Vi har faktisk lavet den i over 450 år.
    Og så fortalte de historien: Det var i 1552, da de to pashaer Ali og Ahmed og deres tyrkiske krigere belejrede borgen i Eger. Ungarerne, anført af helten István Dobó, forsvarede sig tappert, og krigerne mandede sig naturligvis op med stedets røde vin. Vinen lejrede sig i kæmpernes skæg, og i nærkamp så tyrkerne det: – Ungarerne drikker tyreblod, råbte de.
    Rygtet løb i de tyrkiske rækker, og modet sank. Tyreblod! Disse ungarere måtte være uovervindelige! Og snart trak tyrkerne sig tilbage.
    Med til historien hører dog (ikke), at tyrkerne kom tilbage i 1596 og herskede i 91 år. Blandt andet opførte de en meget fin, 40 m høj minaret, der stadig står på et torv i Eger.

.....
– En Egri Bikavér skal være en harmonisk vin, siger Tamás Pók. Den er en rapsodi af mange druer, men skal virke ved sin harmoni.
.....
    6. postkort fra Ungarn:
    En Bikavér skal være harmonisk
    En af de mange i Eger, der laver rødvinen Bikavér, er dr. Tamás Pók. Han påpeger, at historien med kæmpernes tyreblod i skægget nemt kan forlede én til at tro, at Egri Bikavér skal være en kraftig bamsevin. Det er den ikke, og det skal den heller ikke være.
    Vinen laves som en blanding af mindst tre af følgende druer: Kadarka, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékoportó, Cabernet Franc, Blauberger og Pinot Noir, hvor de to første druer skal udgøre mindst 40%. Og det gælder om at lave en harmonisk blanding, hvor det ikke er muligt at skelne den enkelte drue.
    Sammen med en håndfuld andre vinfolk satser Tamás Pók på eksport til USA. – Men ellers er vi ikke så flittige til at eksportere vores vin, siger han. – Ungarerne køber det meste. De er så stolte over, at de nu igen kan få vin af kvalitet, at de er villige til at betale mere, end vinene kan sælges til på eksportmarkederne. I udlandet har ungarsk vin jo endnu ikke fået det renommé, den fortjener.

.....
I mange af vinhusene er der i dag udskænkning og salg af vin, og nogle steder kan man også få sig en bid brød. I sæsonen er der en livlig tilstrømning af turister.
..............
    7. postkort fra Ungarn:
    147 km underjordiske gange
    I Egri – som i flere andre ungarske vindistrikter – kan man opleve de gamle rækker af vinhuse ved foden af de ofte stejle vinbjerge.
    Hver familie har et hus med en presse og det nødvendige udstyr, og bagtil er der så en lang tunnel ind i bjerget til lagring af vinen i store fade. Gangene ligger 15-20 meter under vinmarken ovenover, og der er altid en temperatur på 12-13 grader.
    I Egri er der i alt 680 vinhuse med tilsammen 147 km gange, og der er stadig vinfade i de fleste af gangene.
    Mange af de gamle vinhuse er sat fint i stand, og nogle af dem er slået sammen til lidt større virksomheder. Tamás Pók har således fem kælderhuse og kældre ved siden af hinanden.
>30/07
...........................
..............
Robert Parker er vild med sin bulldog, Buddy. Parker er medforfatter på bogen Wine Dogs, og på www.winedogs.com kan man se hans ganske særlige 100 point-system, efter hvilket han bedømmer hunde. Hans egen kæledægge får selvsagt top-point.
    Vinhunden glammer i ny bog
    Pixie, Dafodil, Rudy, Guinea og Maybel har en hel del tilfælles. De er alle hunde; deres ejere er vinproducenter, og så er de sammen med en masse andre vinvovser blevet foreviget i den nye bog "Wine Dogs".
    Forlaget Giant Dog har, som vi skrev i VinAvisen i uge 23, tidligere og med stor succes udgivet bøger med portrætter af de australske og new zealandske vinhuses hunde. I den nye bog har forfatterne og fotograferne rettet søgelyset mod de amerikanske vinproducenters kæledægger.
    Hele 450 hunde-portrætter er det blevet til, og ligesom i de øvrige bøger bliver hundene præsenteret som de rene kendisser med et nærportræt, en kort biografi samt oplysninger om, hvad hunden elsker og hader. Man kan fx møde hyrdehunden Puck, der er en mester i at få en hundekiks til at balancere på sin snude. Oven i hatten får man ifølge Decanter noget så specielt som et hunde-horoskop!
    Bogen er desuden krydret med anekdoter, fortalt af kendte vinfolk – blandt andre af den amerikanske vinguru Robert Parker.
    Bogen Wine Dogs kan bestilles via websiden www.winedogs.com.
.............
Så har man set det med ...
En vinhandler, der har ønsket at være anonym for ikke at genere en god kunde, skriver til os:
– I dag havde jeg en dame inde i butikken, og hun ville gerne returnere en flaske hvidvin, som hun havde købt. Da hun havde åbnet flasken, var der ikke nogen prop i den.
– Jeg forklarede, at hvis det gik lidt for stærkt, så skete det en gang imellem, at der ikke kom prop i alle flasker, inden folien blev sat på. Vi ville naturligvis bytte flasken.
– Hun havde taget flasken med, og op af tasken kom – voila! – en flaske Chardonnay med skruelåg, hvor toppen nænsomt var skåret af med en foilcutter. Resten af skruelåget sad stadig på flasken.
– Så har man set det med ...
.............
    Lige det, der manglede
    Jovist, det var lige det, der manglede rundt omkring i de små hjem: En champagneprop-faldskærm.
    Den epokegørende opfindelse er lanceret af I want one of those – en amerikansk forretning på internettet med mærkelige dimser.
    Faldskærmen fæstnes til proppen, og når denne farer op og har lavet et pænt hul i loftet, åbnes skærmen, og proppen daler mod gulvet.
    Der vil simpelt hen ikke være et øje tørt omkring bordet, børnene vil juble, og serpentinerne vil regnbuefarve dugen i al den spildte champagne.
    Faldskærmen vil også kunne vække glæde ved sportsbegivenheder, hvor vinderne traditionen tro skal spilde en masse champagne i en ceremoni med seksuelle overtoner.
    Sidste nyt: Faldskærmen fås faktisk i Danmark. Den forhandles af ProVino og koster 39,95 kr. Den kan i øvrigt bruges flere gange.
........
>33/07
.............
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...........
.
    Jacob Seir Bendix (f. 1968) stiftede allerede tidligt bekendtskab med den store vide verden. Som tiårig flyttede han med sin familie fra fødebyen Nykøbing Falster til Bahamas og året efter til USA. I 1985 immigrerede familien så endeligt til Perth i Australien.
    I 1992 tog Jacob Seir Bendix tilbage til Danmark, tog en søfartsuddannelse og sejlede derefter rundt på de store have i de næste fire år – en del af tiden som styrmand og maskinist på en superyacht.
    Derefter gik turen tilbage til Australien, hvor han grundlagde vinfirmaet Walkabout Wines med det formål at eksportere kvalitetsvine fra Western Australia til Danmark og det øvrige Europa. Salget gik godt, og i 2001 flyttede Jacob Seir Bendix til Hamborg for at udvide netværket og bedre kunne servicere det voksende europæiske marked.
    I 2003 slog han sig ned i Danmark, hvorfra han i dag handler med australsk vin – nu også med bulkvine fra South Eastern Australia.
    Fritiden nyder Jacob Seir Bendix sammen med hustruen og journalisten Tine Bendix, kendt blandt andet som tidligere sportsvært for DR, samt sønnen Victor på tre år og datteren Sofie på otte år. En hel del tid går med renovering af familiens hus i Ny Hammersholt, men der bliver også tid til windsurfing i Lynæs samt cykelture i skoven på mountainbiken.
    Adresse: Walkabout ImpEx, Hulvejen 7, 3400 Hillerød, tlf.: 48 22 10 07, mobil: 20 60 12 70, fax: 48 22 10 24, e-mail: jacob@seirbendix.dk.
.............
04/07
...........
--...............--.
    Den danske vinbranche
    * AtomWine har optaget importen af vine fra det australske vinhus Mollydooker.
    * BB-Vinimport har optaget importen af vinen fra Villa Medoro i det italienske Abruzzo.
    * World of Wine har fået agenturet på Stevenot Winery og Red Rover fra Californien.

    Et ægteskab blandt kæmper
    V&S Group er det store svenske vin- og spiritusfirma, der måske snart ikke mere er statsejet. Og Foster’s er den store australske bryggerigruppe, der også ejer vinfirmaer. Begge er de førende aktører på det nordiske vinmarked.
    Nu er de gået sammen om et partnerskab, der samler den nordiske distribution af en række australske vinmærker hos V&S Group. Det er mærker som Lindemans, Penfolds, Rosemount, Wolf Blass og Beringer.
    Det endelige tidspunkt for overdragelsen af produktporteføljen er endnu ikke bekræftet.
    ........--....
.................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.............
46-09
...............
    Ugens vinøse billede
    Vi er jo i gang med en række postkort fra Ungarn, og det gør det aktuelt at bringe et billede, som vi fik forærende dernede.
    Aktuelt og aktuelt ... vel, billedet er fra 1920’erne og optaget på den berømte vinmand Teleki’s mark i Villány.
    Zsigmond Teleki (1854-1910) grundlagde i 1881 en forsøgsmark og senere en planteskole, hvor han skabte en ny drue – en krydsning af Berlandieri og Riparia – der dengang gik sin sejrsgang over den ganske verden.
    På billedet ses, hvordan vinstokkene klatrede op på høje stager, samlet i smalle pyramider, så høstfolkene måtte bruge lange wienerstiger for at kunne nå druerne. Det må have været ret besværligt.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..........
44-43/07
...........................
>07/07
.................
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner, og 17, som fik fem stjerner. I alt blev det til 120 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her.
...........
    ...
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    .....
.........
Mousserende vin


Puerta del Sol, Semi Seco, Cava, Spanien
68,75 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Billig og enkel boblevin med en let sødme.




Hvidvin


Melissanthi, Domaine Porto Carras, Côtes de Meliton, Grækenland 2005
89 kr., Dionysos Wines
Spændende hvidvin fra en af Grækenlands berømteste producenter. Vinen er lavet på de to druer Assyrtico og Arthiri, og resultatet er blevet en aromatisk, tør vin med bred frugt og toner af citrus. En vin til alt godt fra havet, til en lettere kødret eller til en frokost.


La Piazza, Chardonnay, Puglia, Italien 2004
38 kr., Red & White
Glimrende hvidvin med fedme, et fint billede af druen, mineralske toner og en smag lidt efter melon. Overraskende billig.


Cycles, Gladiator, Pinot Grigio, Hahn Estates, Monterey Coast, Californien 2005
69,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
En lækker hvidvin, der dufter af friske appelsiner og citroner, og hvis markante fedme får smagen af moden frugt og krydderhonning til at hænge utroligt længe i munden.


Espiritu de Chile, Sauvignon Blanc, Valle Central, Chile 2006
59,95 kr., Strandgården
En dejlig hvidvin med duft af ananas og melon. Smagen er fyldig og fed, har en god syre og toner af friske grønne druer og mild honning.


Domaine Zind Humbrecht, Wintzenheim, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig 2003
139,95 kr., Erik Sørensen Vin
Kraftig, fed og meget krydret hvidvin. Ganske flot. Men – hvorfor søren(sen) bruger det ellers velrenommerede vinhus Zind Humbrecht så dårlig en korkprop til så dyr en vin? Halvdelen af proppen blev nede i flasken. En anden flaske i samme serie, en Pinot Gris, var udrikkelig. Netop et vinhus, der næsten udelukkende laver hvidvin, burde ikke betænke sig på at gå over til skruelåg fx i fodsporet på det store Chablis-hus Domaine Laroche.




Rødvin


Château du Breuil, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2003
69,95 kr., Erik Sørensen Vin
Ret let, saftig og typisk Bordeaux-rødvin. En dejlig og behagelig vin med en god og lang eftersmag. Glimrende vin til prisen.


Sud, Feudi di San Marzano, Shiraz, Tarantino IGT, Italien 2005
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Blød, fyldig, ”fed” og interessant rødvin med mange facetter – blomme, sveske, kirsebær, lime. Prøv den fx til vildt.


Groppello, Tenuta Maiolo, Garda Classico, Italien 2005
70 kr., D.K. Vinimport
En vellavet, let krydret rødvin med gode tanniner og toner af solmodne hindbær, solbær og brombær. Bærsmagen bliver hængende utroligt længe i munden. En rigtig lækkerbisken til prisen.


Mala Coste, Domaine de la Dourbie, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2003
125 kr., Rungsted Vinhandel
Flot, stor rødvin med intens, varm frugt. En vin, der fortjener en lige så vellavet kødret, fx vildt.


Château Julia, Merlot, Drama, Grækenland 2004
169,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Denne rødvin smager simpelt hen godt – fyldig frugt, chokolade, peber, afrundet, harmonisk … Fantastisk lækker vin.


Domaine la Baume, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2001
99,50 kr., Irma
Flot, fyldig og fantastisk dejlig rødvin, let krydret, blød og lækker. Alle vil elske den. Prøv den fx til lam. Men den kan også klare en meget kraftig ret.


Ripa delle More, Castello Vicchiomaggio, Toscana IGT, Italien 2001
185 kr., Rexwine
Søde kirsebær, blå blommer og mandel møder næsen, når man lugter til denne pragtfulde rødvin. Den lover en masse, som den til fulde holder, når munden fyldes af en koncentreret bærmost med toner af modne solbær og brombær. Tanninerne er bløde og eftersmagen lang og rund.


L’Aura, Chianti Classico, Italien 2004
115 kr., Vinotek a Fynnis
Herlig rødvin – en rigtig italiener med ren frugt, fin struktur – sikke en krop. Den hænger længe i munden. Lækker, lækker.


Château Haut-Beauséjour, Cru Bourgeois, Saint-Estèphe, Frankrig 2003
195 kr., i december: 149 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Stor og elegant rødvin. Jo vist, de kan godt dernede i Bordeaux! Og så til en spiselig tilbudspris. Brug den til en elegant og ikke alt for kraftig ret.


Guigal, Saint-Joseph, Frankrig 2003
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Lækker rødvin med krop, blødhed, saft, peber, lakrids, skovbund … En nydelse!


Sejana, Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2004
185 kr., Kvickly
Det er vin, dette her. En herlig rødvin, bred i munden, blød, med krydderi, saft, brombær, syre, sødme … En vin, som alle vil elske.


Manara, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 2002
Klubpris: 124,41 kr., ikke-medlemmer: 229 kr., NordicWineClub.com
En overordentlig flot og moden rødvin med bred frugt og en interessant krydret smag lidt i retning af nelliker. Gem den gerne endnu et par år.


Señorio de Villaricca, Reserva, Rioja, Spanien 2001
108 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Lækker og moden rødvin med integrerede fadtoner, god frugt og en fin rosinagtig sødme. Den fortjener en god kødret.


Catena, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2003
99,95 kr. ved køb over Internettet, Philipson Wine
Der er muskler i denne ganske flotte rødvin. Den har et fint billede af Cabernet-druen, omend med et lille alkoholbid. Lad den ledsage en kraftig bøf med masser af løg. Helt billig er vinen ikke.


Espiritu de Chile, Gran Reserva, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile 2003
115 kr., Strandgården
Flot rødvin og meget typisk Cabernet Sauvignon. Den har en god struktur, fyldig frugt, tilpas syre og blød garvesyre. Giv den fx en lammekotelet – men plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før måltidet.


Savanha, Winemakers Selection, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2005
59,95 kr., Kvickly
Det er, som om alverdens modne bær er forenet i duften af denne vellavede rødvin. Smagen er fuld af solbær, søde brombær og chokolade. En let drikkelig lækkerbisken til rimelige penge.


Domaine Pied Redon, Beaumes de Venise, Frankrig 2005
45 kr., Fakta
Til prisen en glimrende rødvin med stor frugtfylde og fin sødme. Nem at drikke. Lad den ledsage en god ret med kød.


Domaine Rière Cadène, Vin de Pays des Côtes Catalanes, Frankrig 2005
49 kr., Oxholm Vin
En udmærket og meget koncentreret rødvin med en lang krydret eftersmag. Den kræver sin bøf.


Clairault, Swagman’s, Cabernet / Merlot, Margaret River, Australien 2003
79 kr., Walkabout ImpEx
Rødvin med fyldig, men lidt enkel frugt og en grøn duft og smag. Flasken har skruelåg.


Cono Sur, Reserva, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile 2006
69,95 kr., SuperBest
Rødvin med en god, ren frugtsmag, der er fint bevaret på grund af skruelåget. I øvrigt en rar vin uden noget større vingefang.




Sød vin


St Ann’s, Liqueur, Shiraz, New South Wales, Australien 2002
119 kr. for ½ flaske, Glud Vin
Flydende slik – en lækker sød rødvin med mange facetter: Blommer, sorte bær, svesker, tjæret tovværk, karamel, bløde tanniner …




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.