Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47, 2006





Vin-aktuelt i uge 47
20. til 26. november, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 46
VinAvisen uge 45
VinAvisen uge 44
...............
.............
Skuffende nouveau
I torsdags kom den nye beaujolais med lidt forkølet festivitas over en tradition, der efterhånden er blegnet.
Vi var ikke selv med på Gråbrødre Torv i København. Det har sikkert været fornøjeligt. Men var vinen værd at drikke?
Ikke ifølge en vurdering fra Wine Spectator, der i New York blindsmagte ti nouveau’er fra blandt andre Georges Duboeuf, Bouchard-Aîné & Fils, Joseph Drouhin, Labouré-Roi og Mommessin.
Generelt finder Wine Spectator vinene skuffende, uden ret meget energi eller dybde. Mange af vinene var enten tynde og grønne eller brede og ret kedelige. De manglede alle konsistens.
Resultatet afspejler de brutale udsving i sommerens og efterårets vejr, og Wine Spectator råder til, at man hellere støver nogle flasker Beaujolais Village eller Cru op af 2005-årgangen, der var den bedste i de sidste mange år.
.............

............
Med de stejle skrænter i Moseldalen er det måske ikke så mærkeligt, at der bliver nedlagt vinmarker. De må være meget svære og dyre at arbejde i. Billedet her er dog ret ekstremt. Det viser Bremmer Calmont, som er Europas stejleste vinbjerg (foto: DWI/Büscher).
    Mindre Riesling fra Mosel
    Mosel er Tysklands region nr. ét, når det gælder arealet med den fornemme Riesling-drue. Men Mosel er ved at tabe førertrøjen til Pfalz.
    Ifølge en oversigt over vinmarkerne i Rheinland-Pfalz har Mosel siden 1997 mistet 25% af sit areal med vin, heraf de 14% siden 2001. Tilbage er 8872 hektar.
    I Mosel er det gået værst ud over Riesling. Siden 1997 er arealet formindsket med 35%. Til gengæld har druen holdt sit indtog i Pfalz, hvor arealet i samme periode er steget med 34%.
    I Mosel er der i dag 5209 hektar med Riesling, i Pfalz er er der 5058 hektar. Så Pfalz haler ind.
    Til gengæld kommer der mere rødvin fra Mosel. Siden 1997 er arealet med rødvins-druer steget fra 272 til 836 hektar, altså en tredobling, og de blå druer dækker nu 9,4% af det samlede areal.
..........
>30/07
.............
En måler på boksen
Det svenske Systembolags administrerende direktør, Anitra Steen, siger ifølge Alcohol Update, at man i 2008 vil indføre en måler på papboksene med vin, så forbrugerne kan se, hvor meget vin de drikker.
Det bliver spændende at se, hvordan man vil lave et indblik til den uformelige plasticpose inde i papkassen. Foreløbig er der ikke noget bud på, hvordan det rent teknisk kan lade sig gøre.

Robot, der beskærer vinstokke
Studerende ved universitetet i den australske by Adelaide har ifølge WeinReporter udviklet en robot, der kan køre ned igennem vinmarken og beskære vinstokkene. Og naturligvis gøre det mange gange hurtigere end ved menneskelig håndkraft.
Robotten er bygget som de firehjulede minikøretøjer, man bruge i rumforskningen, og udstyret med mekaniske arme. Den kører mellem rækkerne af vinstokke og beskærer planterne på begge sider, og ved hjælp af et billedprogram og GPS-navigationssystemet får den så besked på, hvor den skal beskære og i hvilken vinkel.
Foreløbig er prototypen ikke præcis nok, men det arbejder man med.
........
>33/07
................
.............
    En begynderguide
    "Kom godt i gang med vin" (Informations Forlag, 160 sider, 128 kr.) er en "begynderguide", som John Iversen og Rolf Madsen har skrevet i fællesskab.
    Det er en bog, der er hurtigt læst, mere en samling journalistiske kapitler end en egentlig fagbog. Det kan være helt okay. Men det kan nok undre, at man har brugt cirka tyve sider på nogle ret ligegyldige interviews med diverse skuespillere og politikere – og samtidig helt undlader at skrive om New Zealands vine. Der er kun fire sider om australsk vin med den poetiske overskrift ”Vine, der sparker røv”.
    Bogen er illustreret med nogle pæne billeder, hvoraf en del dog er ret irrelevante – fx billedet af den australske kæmpesten Ayers Rock. Der vokser da ikke vin ude i den australske ørken.
    Forlaget har ikke ment, at det var nødvendigt med billedtekster, så vi får ikke at vide, hvad kæmpestenen har at gøre i kapitlet om østrigsk vin.
Ikke lavere svenske afgifter
Ifølge Alcohol Update kommer den nye svenske regering ikke til at arbejde med en nedsættelse af alkoholafgifterne. Det siger sundhedsminister Maria Larsson fra Kristdemokraterne.
I stedet vil regeringen foreslå skrappere midler mod det illegale videresalg af ulovligt importeret alkohol til unge, ligesom man vil arbejde for højere minimumsafgifter og lavere indførselsniveauer fra EU.
Socialdemokraten Kent Härstedt, der stod for den forrige regerings alkoholpolitik, er kritisk og synes, at den nye regering fører strudsepolitik.

Kun en brøkdel beslaglægges
Den svenske Bryggareföreningen har ifølge Alcohol Update sammenlignet indsmuglingen og privat indførsel af vin og spiritus med de mængder, som toldvæsenet har beslaglagt.
For første halvår i år viser tallene, at det er uhyre lidt, toldvæsenet får fat på. For øl er det 0,6% og for vin og spiritus kun 0,5%.
Det vil den svenske regering gøre noget ved. Til næste år får toldvæsenet ifølge WOW ProNews 25 mio skr. ekstra for at holde Internet-importen nede.
Endnu har EU-domstolen ikke fældet en afgørende dom over, hvorvidt Internet-bestillinger af alkoholiske drikke fra andre lande er lovlige eller ej. Indtil det er sket, siger svenskerne, at de er ulovlige.
.............
04/07
...............
    < Skuespilleren Fess Parker var Davy Crockett i amerikansk tv's første store serieproduktion i 1954-58. Senere var han med igen som Daniel Boone i en serie fra 1964-70. Til højre svigersønnen Tim Snider.
................
Davy Crocketts vingård
I fjernsynets barndom kørte der en serie om den amerikanske westernhelt Davy Crockett, hvori titelpersonen blev spillet af Fess Parker.
Hvad er der blevet af Fess Parker? Han lever i bedste velgående og er blevet vinmager. I Santa Ynes Valley ved Santa Barbara købte han i 50’erne en landejendom med lidt over 2 hektar marker med Riesling, og den er efterhånden vokset til 283 hektar med Chardonnay, Pinot Noir, Syrah og Viognier – og er blevet en af de vingårde, man lægger mærke til. Over 700.000 flasker bliver det til om året.
I tirsdags var hans svigersøn, Tim Snider, gæst hos H.J. Hansen, og under en smagning præsenterede han en stribe af vinhusets store og flotte vine.

Vinkelret på Stillehavet
Dalene i Santa Barbara County strækker sig fra Stillehavet og ind i land, så de kølende vinde fra havet har let adgang til de lange dalstræk. Det betyder, at druerne får masser af lys og varme fra Solen, men at de også får kølighed. Faktisk er disse dale nogle af de køligste steder i Californien – og et glimrende sted for druedyrkning.
De er også så glimrende egnede til at lave film i, da de jo ikke ligger så langt fra Los Angeles. Det var her, man optog "Sideways", og scenen, hvor hovedpersonen drak af spyttespanden, blev optaget i Fess Parker Winery (hvis navn dog blev ændret i filmen, da stedet skulle fremstå som et af disse skrækkelige salgssteder med merchandising i tonsvis).

Men nu vinene ...
Vinene er aldeles glimrende – med det forbehold, at vi var lidt betænkelige ved den markante fadsmag og de mange procenter i et par af hvidvinene. Det er rigtige amerikanere – seks spors motorveje og i Technicolor.
Men alle Fess' andre vine er som sagt glimrende, hvilket fremgår af vore smagenotater og stjerner længere nede. Med alle de røde vil det være en god idé at plaske dem over i en karaffel et par timer før måltidet.
En enkelt flaske havde skruelåg, og Tim Snider fortalte, at vinhuset måske allerede til næste år går over til skruelåg på alle de dyre vine. Faktisk havde man oplevet noget interessant: Da man satte skruelåg på en vin, gik salget op.
..............
44-43/07
...........
Pingus med prop
Mens vi nu snakker skuelåg ... Under Fess Parker-smagningen sad vi ved siden af en af vore kolleger, der skriver om vin i et gastronomisk magasin. Han fortalte, at han forleden åbnede en flaske Pingus, som havde kostet 5000 kr. Og den var propsyg ud over alle bredder. Peter Sisseck skylder ham faktisk en ny flaske!
I øvrigt ville Peter Sisseck gøre menneskeheden en stor tjeneste, hvis han satte skruelåg på sine kostbare kultflasker. Det ville overbevise en masse mennesker om, at det er en stor fordel med skruelåg. Og han skulle såmænd nok få solgt flaskerne alligevel.
.............
    Kan I så lære det!
    Vor trofaste læser Mads Jellingsø studerer i øjeblikket ved University of Santa Cruz i det nordlige Californien og benytter lejligheden til også at studere vinen. Blandt andet har han besøgt Bonny Doon i Santa Cruz, hvor ejeren og vinmageren er den excentriske Randall Grahm – det er ham med vinen Le Cigare Volant (den flyvende cigar).
    – Randall Grahm er en stor fortaler for skruelåg, skriver Mads Jellingsø, – og det fik mig selvfølgelig straks til at tænke på jer i VinAvisen. Derfor vil jeg lige henlede opmærksomheden på Bonny Doon's hjemmeside, hvor man kan se en virkelig skæg film om skruelåg.
    Gå ind under punktet "Learn Our Ways", og vælg "Watch Vive le Screwcap".
    Filmen handler om en utrolig fræk sommelier, der nok skal få overbevist restaurantens gæster om skruelågets fortræffeligheder. Og hvis gæsterne er lidt træge i det, så får de et rap over fingrene med pegepinden: Kan I så lære det! Glem ikke at se, hvad der sker under rulleteksterne til slut.
..............
Rød og hvid bourgogne
Hvad er der mest af? Rød eller hvid bourgogne? Hvis du gætter på rød bourgogne, så tager du fejl.
Høsten i Bourgogne er nu gjort op, og de foreløbige tal viser, at der vil blive cirka 130 millioner flasker hvidvin og 70 mio flasker rødvin ud af alle druerne. Altså næsten dobbelt så meget hvid som rød.
Helt nøjagtige tal vil fremkomme i begyndelsen af det nye år.
............
46-09
.............
    Den første supertoscaner
    I sidste uge fortalte vi, at Antinoris vin Tignanello er den første supertoscaner – den første vin, der ikke kunne godkendes inden for appellationen, fordi Piero Antinori ønskede at bruge andre druer og teknikker for at lave en supervin.
    Man plejer at sige, at Tignanello er den første supertoscaner, måske fordi den er så kendt. Men der var faktisk en anden vin, som kom først, skriver Carlo Merolli til os, nemlig Vigorello fra Agricola San Felice.
    I 1970 var Tignanello stadig en god Chianti Classico fra vinmarken Tignanello. I 1971 blev der tilføjet Cabernet Sauvignon til Sangiovese-druerne, og vinen blev degraderet til bordvin (vino da tavola) – og samtidig berømt som en fantastisk vin, der viste, hvad man kan udrette i Toscana.
    Men Vigorello kom altså lige et hestehoved før Tignanello. Den laves i dag på 60% Sangiovese og 40% Cabernet Sauvignon. San Felices vine importeres af Dansk Supermarked, der dog ikke har hjemtaget Vigorello.
.............
En forskellig årgang
I sidste uge gav vi fem stjerner til Antinoris rødvin Solaia Annata Diversa i årgang 2002. – Hvad står ordene Annata Diversa for? spørger Adam Madsen. – Er det noget med forskellige år?
Antinoris kultvin til 695 kr. laves på vingården Tignanello, hvor også vinen Tignanello laves. I 2002 var efteråret præget af regn, og Sangiovese-druerne blev ikke tilstrækkeligt modne til Tignanello, så denne vin blev slet ikke lavet.
Solaia består sædvanligvis af 80% Cabernet Sauvignon og 20% Sangiovese, men i 2002 besluttede man helt at undvære Sangiovesen og i stedet lave vinen af 90% Cabernet Sauvignon og 10% Cabernet Franc.
Vinen er derfor afvigende fra – forskellig fra – diversa fra de andre årgange. En Annata Diversa.
.............

..................
Emballagen er opbygget af aluminium og karton og flere lag polyetylen.
    Den franske kanin
    For nogle uger siden omtalte vi kort den nye franske vin, French Rabbit, der er tappet på en smart Tetra Pak-emballage.
    Nu er vinen kommet til landet, importeret af Bilka og Føtex, der sælger den for 58,95 kr.
    Vi har smagt de foreløbig to vine, en Chardonnay og en Merlot, og nedenfor er der pæne stjerner til dem.
    Emballagen er faktisk smart. Den indeholder en hel liter vin – altså to glas mere end en normal flaske – og materialet er miljøvenligt. Selve "flasken" vejer kun 3-4% af den samlede vægt, hvor en normal glasflaske udgør cirka 40% af vægten. Det vil sige 90% mindre affald end med en glasflaske.
    Der er ingen prop, kun et praktisk skruelåg, og når man har drukket nogle glas, kan man trykke emballagen sammen, så luften drives ud, hvorefter man sætter skruelåget på. Så holder vinen fint nogle dage i køleskabet.

    En langt bedre løsning
    I forhold til papkasserne med 3 liter vin er dette en langt bedre løsning. Her er skruelåget lige til at dreje af – ikke noget med at rode inde i kassen efter en hane, der kan være meget vanskelig at få pillet ud og anbragt rigtigt. Og så er vinen for øvrigt af en bedre kvalitet, end den generelt er i papkasserne.
    I hvert land sælges en del af vinen i samarbejde med en miljøorganisation. I Danmark er det Dyrenes Beskyttelse, og i forbindelse med lanceringen er der udskrevet en konkurrence om en rejse til Frankrig.
    I Frankrig sælges vinen også i emballager på en halv og en kvart liter. De er endnu ikke kommet til Danmark.
    Det franske firma Boisset regner med at sælge en million liter Tetra Pak i Europa i løbet af næste år.
.............
>07/07
...............
Græshopper truer vinmarker
Ifølge ABC News advares vinbønderne i den sydvestlige del af Western Australia imod et muligt angreb af græshopper.
De grådige insekter er godt i gang på markerne med hvede nord for Perth.
Om græshopperne skal have vin til efterretten afhænger af vindforholdene. Hvis vinden blæser den forkerte vej, kommer de, og så er de ikke til at stoppe. Det eneste kampmiddel er nogle kemiske stoffer, der er godkendte til brug i forbindelse med vin. Så dem ruster vinbønderne sig med.

Frit vinsalg over grænserne
Den 23. november forventes EU-domstolen at afgøre, at varer, der er købt i andre EU-lande, frit kan sendes over landegrænserne og kun vil blive beskattet i deres oprindelsesland.
Det vil fx betyde, at vi over Internettet kan bestille en kasse vin hos en vinbonde i Frankrig og få den sendt herop med posten – og slippe for at betale såvel danske avancer som danske afgifter. Afgiften i Frankrig er under 25 øre pr. flaske.
Denne afgørelse vil uden tvivl fremkalde en masse diskussioner, indvendinger, protester osv., og gennemføres den, vil den påvirke salget af vin i EU. Alene alle de afgifter, som de enkelte lande går glip af – jo, der skal nok blive ballade.

Vinmager-tricks – og fjernsyns-tricks
Forleden sendte den tyske tv-kanal ARD en dokumentar med titlen "Tricks der Weinmacher", der handlede om, at tyske vinproducenter skulle lave fup med deres vine.
Efter udsendelsen er chefreporteren hos Südwestdeutsches Fernsehen, Thomas Leif, selv kommet i skudlinien og blevet beskyldt for at lave fup med tallene.
Thomas Leif har hentet tallene i årsberetningen fra Landesuntersuchungsanstalt i Rheinland-Pfalz uden at sætte sig ind i, hvad tallene egentligt indebærer.
(Dette blot nævnt for det tilfælde, at en dansk tv-kanal skulle finde på at købe udsendelsen. Fup og svindel er jo altid godt stof.)
.............

03-02/07
..........
De sidste postkort fra
LOMBARDIET
...............
      For nogle uger siden var vi på vinrejse i det norditalienske Lombardiet, og fra turen sender vi i alt fjorten postkort. Her kommer de sidste tre. Hele serien af postkort har vi lagt ud på en særlig side. I næste uge tager vi hul på en ny serie, denne gang med 20 postkort fra Ungarn.
.............

.......
Overalt ser man skiltene, der viser vej til vingårde, som tager imod besøgende. Skiltene har forskellig udformning fra vinvej til vinvej. Her er vi i Oltrepò.
.......
    Postkort nr. 12 fra Lombardiet:
    Lombardiets otte vinveje
    Lombardiet var en af de første italienske regioner, der lavede vinveje: Strade del Vino e dei Sapori – veje for vin og smag. I alt findes der otte vinveje, som til en vis grad også inddrager andre gastronomiske produkter, og de er alle vist med skilte langs vejene og på kort, som man kan få på turistkontorerne.
    www.buonalombardia.it er der links til en ret kortfattet omtale på engelsk af vindistrikterne, og herfra kan der klikkes videre til lokale sider.
    Imidlertid har kun tre af vinavlerforeningerne lagt deres vinveje ud på egne sider og med engelsk tekst: Franciacorta, Valtellina og Oltrepò. De to førstnævnte sider er brugbare. Oltrepòs side er noget gnidderværk, synes vi.
    Det er egentlig mærkeligt, at man ikke udnytter Internettet lidt bedre. Det gælder jo om at lokke turisterne uden for de slagne veje og ind i vinens verden. Kun Franciacorta har således et anvendeligt kort.
    .......

.......
I Frankrig kalder man en brændevin på druerester for marc (udtales maaaar med langt a), og i Tyskland bruger man ordet Trester - eller helt korrekt: Tresterbrand.
.......
    Postkort nr. 13 fra Lombardiet:
    Sådan laver man grappa
    Efter dagens høst på en af vingårdene lå der en stor bunke druekvas. Var det så noget, der skulle sendes til et destilleri, hvor man fremstiller Italiens berømte grappa?
    Her lærte vi igen noget: Nej, det skulle det ikke. Det var kun afrippede stilke, der ikke kunne bruges til noget. Det, der skal bruges til grappa, må nødvendigvis have været med i gæringen for at indeholde alkohol, der kan trækkes ud. Så det er altså bundfaldet efter gæringen, der bruges. Det presses, så man kan få den kraftige pressevin, og den tørre kage, der bliver tilbage, går til producenten af grappe. Her bruger man et kraftigt damptryk til at frigøre alkoholen.
    I Italien er der to former for grappa, den industrielle og den håndværksmæssige. De store grappa-fabrikker gemmer druematerialet i op til seks måneder i siloer, så det mister en hel del aromastoffer. Håndværks-producenterne laver deres brændevin på helt friskt materiale, der ikke er over 24 timer gammelt. Grappa-fabrikkerne destillerer i en uafbrudt (kontinuerlig) proces, hvor der stadigt føres materiale til kedlen. Håndværks-producenterne destillerer i en afbrudt proces – hver lille portion for sig. Hvilket også gør, at de kan lave mange forskellige grappa'er alt efter hvilken vingård, der har afleveret rester fra hvilke druer.
    .......

.......
Vi måtte ikke fotografere i Pecks vinkælder, men de flinke mennesker forærede os en meget flot bog, som vi kan anbefale på det bedste, og hvorfra billedet her er hentet (Davide Paolini: "Peck", engelsk udgave, Mondadori 1998).
    Postkort nr. 14 fra Lombardiet:
    En fantastisk vinbutik i Milano
    I Via Spadari 7-9 i Milano, en gade omme bag ved domkirkepladsen og Galleria Vittorio Emanuele, ligger et gastronomisk tempel, der ikke er af denne verden. Peck, hedder det, og det blev grundlagt af en tjekkisk pølsemager, Francesco Peck, i 1883.
    Butikken kan sammenlignes med Fauchon på Place de la Madeleine i Paris eller Fortnum & Mason i Londons Piccadilly, men Peck er måske en tak flottere. I stueetagen er der madvarer, på førstesalen er der kaffe, te og konditori, og i kælderen en af de mest fantastiske vinbutikker, vi nogensinde har været i. Her kan man vælge mellem mere end 1000 forskellige vine, naturligvis først og fremmest fra Italien, men også fra Frankrig, Ungarn og USA.
    Vi måtte ikke fotografere dernede, men de flinke mennesker forærede os en bog, som vi kan anbefale på det bedste, og hvorfra billedet her er hentet (Davide Paolini: "Peck", engelsk udgave, Mondadori 1998).

..............
02-01/07
.............
De 43%, der var imod spåner
57% af vore læsere mente ifølge en meningsmåling for to uger siden, at det er i orden at give vine smag af fadlagring ved at tilsætte spåner eller stave af egetræ. Det er en metode, der kun koster mellem en fjerdedel og en femtedel af de dyre træfade, barriques.
Men 43% mente ikke, at det er i orden. – Næste gang bliver det måske tilsætning af solbær, kirsebær eller chokolade. Hvor skal man stoppe? spurgte en af læserne.

Rokker det ved deres mening?
Men hvad så, hvis det udtrykkeligt nævnes på etiketten, at vinen har en tilsat smag fra spåner eller stave? Er det så i orden? Rokker det de 43% i deres mening?
Det spurgte vi om i sidste uge, og nu mener 1791 læsere (71%), at det er i orden, mens 732 (29%) står fast på, at det ikke er i orden.
14% af læserne har altså om ikke skiftet mening, så dog accepteret, at det er okay med spånerne, bare det står på etiketterne. Vi kan ligefrem høre dem sige til hinanden: – Så ved vi da i hvert fald, hvad vi skal holde os fra.

Forbud mod spåner
Institut National des Appellations d'Origine (INAO), der er myndigheden for det franske appellations-system, har nu forbudt brugen af spåner og stave i vine med AOC – til trods for, at EU i oktober tillod teknikken, som konkurrenterne i de oversøiske vinlande anvender i vid udstrækning.
Dog kan franske AOC-distrikter, der ønsker at udføre forsøg med teknikken, få en særlig tilladelse. Det gælder i første omgang Bordeaux, Bordeaux Supérieur, Médoc, Haut-Médoc, Côtes du Rhône, Muscadet og Anjou.
Roland Feredj, der er direktør for Bordeauxs vinkomité (CIVB), udtaler, at INAO’s afgørelse er en økonomisk fejltagelse. Afgørelsen betyder, at franskmændene ikke har samme rettigheder som deres konkurrenter.
...........
34-07
.............
Træsmag hører slet ikke hjemme i vin
I forbindelse med vore to meningsmålinger har vi modtaget dette synspunkt fra Søren Rasmussen på Frederiksberg:
– Jeg synes, at debatten om egespåner er ret interessant, men jeg har i begge omgange stemt nej. Ikke fordi jeg mener, at smagen af eg absolut skal komme fra et fad, men fordi jeg mener, at smagen af eg ikke hører hjemme i moderne vin.
– Smagen af eg er jo historisk set et nødvendigt onde, da man for et par tusinde år siden jo ikke kunne opbevare vinen på tanke af rustfrit stål, men var tvunget til at bruge træfade. Vi har så vænnet os til, at vin skal smage af egetræ, men det er efter min mening noget pjat.
– Vinen skal smage af de druer, den kommer fra, og ikke andet. Desværre er der kun få vinmagere, som deler dette synspunkt, men det er jo nok også et spørgsmål om udbud og efterspørgsel.

Er vore læsere enige?
Det var bestemt et interessant synspunkt. Tak for det. Det er ligesom med den græske retsina, hvor man i gamle dage tilsatte harpiks for at få vinen til at holde og i dag tilsætter den, fordi nogle har vænnet sig til smagen.
Smagen af "træ" er blevet udviklet igennem de sidste tyve år, fordi man tilstræber den struktur og fedme, som tanninerne fra fadet giver – denne smag af chokolade, tobak, røg osv.
Det er der nogle, som kan lide. Men netop det, at fadet ikke mere bare er en beholder, men nu er en bevidst tilsætning af smag og karakter, er med til at skabe en glidebane, hvor mere og mere bliver tilladt. Derfor er det et vigtigt emne.
Men hvad siger vore læsere? Må vi ulejlige jer med endnu nogle spørgsmål? Sæt én prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen.

.............

15/07
.............
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.............
.
    Niels Rørdam Holm (f. 1948) blev udlært som handelsmedhjælper fra vinforretningen Carl Krumbak & Co. i København. Dernæst tog han en HH på Niels Brock, og i 1973 gik turen til Frankrig for i et år at lære fransk – og ikke mindst for at arbejde med vin.
    Det lykkedes Niels Rørdam Holm at få job i Maison du Vin i Bordeaux. Men et par dage før han skulle starte, sprang han fra på målstregen. Den unge handelsmand havde nemlig endnu en passion ud over vin, og passionen handlede om heste. Og han havde netop fået mulighed for at ride konkurrenceheste for en fransk stald.
    Via hestesporten lærte han dog mange ejere af vinslotte at kende, og vel hjemme igen i Danmark begyndte han at importere vin fra flere af slottene for at sælge den på dansk jord.
    Men herved blev det ikke. Sideløbende startede Niels Rørdam Holm et firma med catering til plejehjem – hvor han samtidig gjorde en ihærdig indsats for at få de ældre til at drikke vin til maden.
    I dag har han arbejdet med catering og salg af vin i tre årtier. Sidstnævnte foregår via Internettet gennem et nyt firma, Y Wine, som Niels Rørdam Holm har startet sammen med sin svoger Christian la Cour. Hustruen, Camilla, sørger for marketing og administration. Firmaet, der henvender sig til både branchefolk og private, har eneforhandling af vinene fra det spanske vinhus Grupo Yllera.
    Selv om vinen vandt, er hestene ikke tøjret for stedse. Sidste år begyndte Niels Rørdam Holm nemlig at ride igen, og nu gælder det den årlige Hubertusjagt i Dyrehaven nord for København.
    Adresse: Y-Wine, Kastaniegaarden, Fredensborg Kongevej 27, 2980 Kokkedal, tlf.: 20 22 03 61 og 48 28 03 61, fax: 48 28 03 61, e-mail: nrh@mailname.dk, www.ywine.dk.
.............
18-17
.............
--...............--.
    Den danske vinbranche
    * Toscavini har fået forhandlingen af vinene fra Barone Sergio på Sicilien.
    * Danish Wine Cellars har optaget importen af vine fra Ceretto i Piemonte og Capannelle i Chianti samt Quinta do Crasto i Portugals Douro.
    * Oxholm Vin har fået eneimport på vinene fra Accattoli i den italienske Marche-region.
    ........--....
.................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
............................
46-50
.............
    Ugens vinøse billede
    Lasse Kjærgaard har været i Australien, hvor han besøgte Berri Estates Winery ved Glossop i hjertet af South Australia’s Riverland.
    Berry Estate er Australiens største vineri, hvor man hvert år presser 200.000 tons druer. Det blev grundlagt i 1922 som et cooperativ af de mange hjemvendte soldater fra første verdenskrig. Langs bredderne af floden Murray havde soldaterne fået tildelt små jordlodder, så de havde noget at leve af.
    Fra denne spæde begyndelse udvikledes det kæmpemæssige vineri, og i dag – efter en fusion med Thomas Hardy and Sons – ejes det af BRL Hardy Limited, som igen ejes af verdens største vinfirma, Constellation Brands.
    Lasse Kjærgaard tog sit billede fra toppen af en af de kæmpemæssige vintanke, hvor over 70 millioner liter vin fra mere end 850 private vindyrkere opbevares. En hel del af vinen i disse tanke vil blive til kendte vinmærker som Nottage Hill, Hardy's RR og Banrock Station.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.............
46-49
...........................
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 47 vine. Af disse vine var der 38, som fik mere end to stjerner, og 22, som fik fem stjerner igen en meget flot høst med fem stjerner til næsten halvdelen af de smagte vine. I alt blev det til 170 stjerner og i gennemsnit 3,9 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her.
...........
    ...
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    .....
.........
Smagningen af vinene fra Fess Parker Winery


Fess Parker, Viognier, Santa Barbara County, Californien 2005
149,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Kraftig og meget lækker hvidvin med intens frugt, men også med en markant fadlagring og 15,2% alkohol – der dog ikke gør, at vinen føles sprittet. Men den mætter!


Fess Parker, Ashley’s Vineyard, Chardonnay, Californien 2004
159,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Fantastisk flot hvidvin med fint integrerede fadtoner og en dejlig smag af frugt, smør, ristet brød ...


Frontier Red, Lot 61, Fess Parker Winery, Californien, uden årgang
89,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En herlig rødvin med Davy Crockett på etiketten. Den er lavet på 60% Syrah samt Grenache, Petite Syrah og Mourvèdre og er en meget frugtagtig vin, der giver varme i kinderne. Tim Snider kaldte den selv for en tirsdag aftens vin. Vi vil nu også gerne drikke den en lørdag.


Fess Parker, Pinot Noir, Californien 2005
169,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Meget lækker Pinot Noir-rødvin med fint integreret fad og stort gemme-potentiale. Den skal ligge i hvert fald i nogle år.


Fess Parker, Ashleys Vineyard, Pinot Noir, Californien 2002
329 kr., H.J. Hansen og Magasin
Stor og vidunderlig enkeltmarks-rødvin, blød, harmonisk, mørke bær, chokolade, lang i munden – som en stor bourgogne. Der er kun kommet få flasker til Danmark, men vinen kan måske findes i visse butikker, der sælger vin fra H.J. Hansen.


Fess Parker, Syrah, Santa Barbara County, Californien 2002
159,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Denne rødvin fylder munden med blød og moden frugt. Det er en meget herlig vin, der giver et flot billede af den store Syrah-drue.


Fess Parker, Rodney’s Vineyard, Santa Barbara County, Californien 2003
259,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Enkeltmarks-rødvin og Fess Parker’s flagskib. Den er stor og vidunderlig, harmonisk og med en fin sødme. Den er ikke kun en madvin, men også en meditations-vin, som man kan nyde uden mad og under snak med gode venner.


Fess Parker, Chardonnay, Santa Barbara County, Californien 2004
109,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Fed, kraftig og ganske flot hvidvin, men meget præget af fadlagringen, der får den til at tørre ud i eftersmagen.


Parker Station, Pinot Noir, Californien 2005
99,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En ret enkel rødvin, der kan virke lidt aggressiv og let bitter. Den er ikke så imødekommende og bør ubetinget plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.




Mousserende vin


Cantosán, Yllera, Método Tradicional, Brut, Rueda, Spanien
65 kr., Y-Wine
Til prisen en rigtig god boblevin med fine bobler. Smagen er tør, og måske er den mere egnet til mad end som apéritif. Den femte stjerne får den for prisen


Canals Nadal, Brut Reserva, Cava, Spanien 2004
71,50 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Mousserende vin med fine bobler, god frugt og duft og smag af brød og gær og en ret kort eftersmag.




Hvidvin


Château Julia, Chardonnay, Adriani, Grækenland 2004
129,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Elegant og meget lækker hvidvin med diskret fadlagring og mange facetter – banan, ananas, lemon, smør, honning, nødder … Nyd den til fisk og lyst kød eller som snakkevin med andre rare mennesker.


Le Pigeonnier de la Dourbie, Blanc, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2005
79 kr., Rungsted Vinhandel
Hvidvin med en dejlig ren frugtsmag – lidt i retning af fersken og æble. Dertil en god struktur med en lille fedme samt kultiverede 12,5% alkohol. En god ledsager til mad.


T’air d’Oc, Sauvignon Blanc, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2005
59 kr., Olivenlunden
Jo, franskmændene kan såmænd lave lige så gode hvidvine på druen Sauvignon Blanc som newzealænderne. Her er i hvert fald en. En liflig vin med en vis fedme og en ren og klar smag af den gode drue. Og så har flasken – ligesom de gode flasker fra New Zealand – skruelåg.


French Rabbit, Chardonnay, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2005
58,95 kr. for 1 liter i Tetra Pak, Bilka og Føtex
Ukompliceret hvidvin med god, let krydret druesmag. En vin, der er nem at drikke, og som går til mange retter eller til en frokost.




Rødvin


L’Archet, Syrah, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
75 kr., Olivenlunden
En rigtig lækker rødvin, der fylder munden godt med frugt – kirsebær og solbær og lemon. Glimrende vin til mange retter.


Cosme Palacio y Hermanos, Rioja, Spanien 2004
99,75 kr., indtil jul: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
En rigtig dejlig rødvin, blid, blød, fyldig, krydret og med lang eftersmag. Glimrende til alle kødretter. Tilbudsprisen er meget attraktiv.


Domaine de Fontenille, Côtes du Luberon, Frankrig 2003
89 kr., Oxholm Vin
Denne rødvin fik sølvmedalje i den store konkurrence i Paris, og det kan man godt forstå. Det er en dejlig vin. Den har en krydret duft og en lidt fed, fyldig smag med fin balance.


Petrolo, Toscana IGT, Italien 2004
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vellavet rødvin med en god duft og en ren, saftig smag af solbær og mynte. En vin, der virkelig smager af VIN. En vin, man har lyst til at drikke.


Ramón Bilbao, Reserva, Rioja 2001
55 kr., Kvickly
Blid, elegant, ret let og meget lækker rødvin, som man drikker med største fornøjelse. Fem år gammel og skal drikkes nu. Et fund til prisen.


French Rabbit, Merlot, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2005
58,95 kr. for 1 liter i Tetra Pak, Bilka og Føtex
En blød og saftig daglig-rødvin. Vinen bliver virkelig dejlig, når den er blevet plasket over i en karaffel. Dermed får den sin femte stjerne.


Grondino, Tenuta Vitereta, Toscana IGT, Italien 2001
87 kr., Thingstedhus
Glimrende rødvin med stor duft og en smag, der breder sig i munden med kirsebær, fint krydderi og en lille sødme. Vinen er moden og skal drikkes nu.


Albaruta, Sagrantino di Montefalco, Italien 2001
109 kr., Kvickly
Stor og herlig rødvin – en vin, der smækker med tungen. En virkelig fornem vin og en stor nydelse. Den har blød frugt, en kompleks smag med mange facetter og en lang eftersmag. Prisen er meget rimelig.


Terra Grande, Bodegas Piqueras, Reserva, Almansa, Spanien 2002
79 kr., indtil nytår: 69 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Kraftig rødvin med god frugt og en let sødme. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Uccelliera, Rosso di Montalcino, Italien 2004
137 kr., Fiasco-Vine
Hvor er denne rødvin dog lækker. En stor nydelse. Den har en flot duft og en bred smag med talrige facetter, der lægger sig dejligt på tungen. Kom med hele det gode italienske køkken!


Hommage à Léon Pommier, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
109 kr., Olivenlunden
Lækker, lækker rødvin med bred frugt, krydderi, peber – trods sin kraftige karakter er den også elegant. Vinen har fået sølvmedalje i den store konkurrence i Paris. Tilbudsprisen er yderst rimelig.


Espiritu de Chile, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile 2005
59,95 kr., Strandgården
God dagligdags rødvin med blød frugt. En meget anvendelig vin.


Villa e Prata, Brunello di Montalcino, Italien 2000
255 kr., Vinotek a Fynnis
Igen en god Brunello, der dog måske ikke lever helt op til, hvad vi ellers har smagt i nyere tid. Men den er da absolut dejlig at drikke – når man har pengepungen i orden.


Vigneto Nervo, Dolcetto d’Alba, Italien 2005
84,75 kr., ved 12 flasker: 74,75 kr., Vintjeneren.dk
Saftig rødvin med god frugt (kirsebær og hyben), en lille sødme og en mundrensende syre. Udmærket til lidt fede retter.


Espiritu de Chile, Gran Reserva, Merlot, Valle Central, Chile 2003
115 kr., Strandgården
Rødvin med intens smag af frugt og lidt citrus i den lange eftersmag. Prisen lå højere end panelets gæt.


Domaine Saint-Michel, Minervois, Frankrig 2001
48 kr., Red & White
En rigtig god og reel daglig-rødvin, der ligger godt i munden.


La Bondue, Hugues et Yves de Suremain, Mercurey 1er Cru, Frankrig 2004
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En ret enkel og saftig, rød bourgogne, okay til prisen. Den skal drikkes let afkølet.


Clos Fantine, Faugères, Frankrig 2003
89,95 kr., Erik Sørensen Vin
Saftig og venlig rødvin med ren frugtsmag, men måske lidt enstrenget til prisen.


Alkoomi, Cabernet Sauvignon, Frankland River, Western Australia 2003
99 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Enkel, mild, blød og afrundet rødvin, der ender i en lidt grapefrugtagtig eftersmag. Helt billig er den ikke.


Chilcas, San Rafael, Valle del Maule, Chile 2004
89 kr., indtil 31. december: 79 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Saftig, lidt ensporet rødvin, der er ret kort i munden.


Gratia Plena, Pertinace, Barbera d’Asti, Italien 2003
84,75 kr., 74,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
15½ procent – det er synd, for det er ellers en god vin, men det kraftige indhold af alkohol er efter vores mening for meget. Man skal i hvert fald elske den alkoholiske smag.




Sød vin


Neiss, Rieslaner, Beerenauslese, Pfalz, Tyskland 2005
329 kr. for ½ flaske, Vinum Bonum
Pragtfuld duft, pragtfuld smag – en stor og meget lækker, sød hvidvin. Flydende slik med en sødme, der er i fin balance med syren. I smagen er der kvæde, grønne druer, æbler – en masse facetter.


Niepoort, Reserve, Ruby, Portvin, Portugal
139,75 kr., indtil jul: 99,75 kr., Skjold Burne
Okay ruby – en dagligdags portvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.