Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 09. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 9
Fra 1. marts til 7. marts 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 6, ,,,,,,VinAvisen uge 7,,,,,,,,VinAvisen uge 8
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
................................. .



.,....... ... .,....... ...
Svindlere scorer for 13.000 kr. vin
Banditterne er rigtigt kommet i gang med at lave numre over for danske vinfirmaer.
Senest har vi hørt fra et vinfirma i Nordsjælland, der fik en henvendelse fra et firma i Kokkedal, som bestilte 200 flasker vin til et samlet beløb på 13.000 kr.
Vinene ville blive hentet af et bud ved navn Nikki, der imidlertid blev forhindret "på grund af snevejret" og derfor sendte en 3x34 – der som aftalt hentede vinene og kørte dem hen til omtalte Nikki, hvor han holdt med sin bil i en snedrive.
En faktura blev sendt til kunden i Kokkedal, men kom tilbage igen: Adressaten ubekendt!
Man prøvede at spore den første telefonsamtale, men det lykkedes ikke. Der var sandsynligvis tale om et taletidskort.
 
Endnu et forsøg
Vinfirmaet i Nordsjælland har højst sandsynligt mistet sine 200 flasker. Og for at det ikke skulle være løgn, blev firmaet ugen efter ringet op af en person, som tilfældigvis hed – ikke Nikki, men Mikki. Vedkommende ville gerne bestille 280 flasker, der var dyrere end dem i det første parti.
Klog af skade forlangte vinfirmaet en overførsel af betalingen eller en bankgaranti. Jo, det kunne da godt lade sig gøre. Den skulle komme fra Svenska Handelsbankens afdeling i Malmø. Banken ville sende en mail, når det var sket.
Men der kom ingen mail, og firmaet hørte heller ikke mere fra Mikki – eller hvem han nu var …
......



Den amerikanske vinderside, som blev kåret under Vinexpo 2009.

    Fokus på vinhandlernes websider
    En af vore læsere er kommet med en rigtig god idé. Han spørger, om ikke vi kan sætte lidt fokus på vinhandlernes hjemmesider via en kåring af den bedste af slagsen.
    Sådanne kåringer foretages allerede flere steder i udlandet. Blandt andet sker det under vinmessen Vinexpo, som hvert andet år afholdes i Bordeaux. Her kåres verdens bedste vin-webside, og kåringen lader man være op til internetbrugere i en lang række lande.  
    Sidste år blev vinderen den amerikanske side Wine.com.
     
    Hjælp os med at finde de bedste sider
    Vi vil nu lade det være op til VinAvisens læsere at finde frem til de bedste danske websider med salg af vin. Så giv os jeres bud på de bedste websider til info@vinavisen.dk senest nu på fredag. Send os blot et par links. Så nominerer vi i næste uge de ti bedste og lader vore læsere stemme om vinderen.
    Vindersiden bør naturligvis helt igennem være brugervenlig. Den skal have en opsætning, som gør det let og overskueligt at finde rundt. Det skal være nemt at søge på vinene, ligesom man bør kunne få al ønskelig information om den vin, man vælger – om vindistriktet, vinhuset, druerne, vinifikationen, hvilken mad vinen egner sig til osv.

.,....... ... .,....... ...

>34


.,....... ... .,....... ...
Fransk bundrekord
2009 har ifølge Ubifrance, en organisation, som arbejder med fransk eksportudvikling, ikke ligefrem været et godt år for eksporten af fransk vin. I alt blev der eksporteret vin for 5,5 milliarder euro (cirka 40,9 mia. kr.), hvilket er et fald på hele 20% i forhold til 2008. Så langt nede har den franske vineksport ikke været i de sidste ti år.
Også mængden gik det ud over. Her var der tale om et fald på 8,7% til 12,5 millioner hektoliter.
Dog lysnede det noget i årets sidste to måneder – og især i december, hvor eksporten igen steg med 7,1% i forhold til samme måned året før.
Og der er ifølge Ubifrance visse tegn på, at denne positive udvikling vil fortsætte i 2010.

Lavere priser på årgang 2006
Nedgangen i den franske vineksport sidste år gik værst ud over AOC-vinene – og frem for alt over champagne, hvor det drejede sig om et fald på hele 28% i forhold til 2008.
Mens eksporten af Bordeauxvin faldt med 23,2%, lød tallet for Bourgognevinenes vedkommende på 22,7%.
Der er flere årsager til, at 2009 blev så dårligt et eksport-år for franskmændene. Frem for alt skyldes det konkurrencen fra de billigere vine fra Australien, Argentina og mange af de andre oversøiske vinlande. Men også de lavere priser på Bordeaux årgang 2006 sammenlignet med priserne på årgang 2005 spiller en væsentlig rolle.

En hjælpende hånd
Som sagt er der dog tegn på, at der igen er opgangstider på vej. Alligevel vil Ubifrance give den franske vineksport en tiltrængt saltvandsindsprøjtning.
I 2010 vil der således blive søsat mere end 140 forskellige projekter til fremme af eksporten af fransk vin i såvel de traditionelle europæiske markeder som i nye markeder som fx Kina.
..............


..............
Et gammelt billede fra Burmesters lagerbygning.

    300.000 flasker portvin
    Christian Philipson har endnu en gang inviteret os til smagning af de fine gamle colheita-portvine og tawny’er, som han har hjemtaget fra portvinshuset Burmester og sælger til lave priser.
    Tak skal du ha’, Christian, men vi kan da ikke blive ved med at skrive om dine portvine. Vi bragte jo en større historie i uge 3. Vi har imidlertid set, at Berlingeren sidste søndag fortalte, at du har modtaget i alt 10 lastbiler med 240.000 flasker. Er det virkelig rigtigt?
    Philipson: Faktisk er tallet større. Det ligger nærmere de 300.000 flasker, og da en lastvogn kun kan tage 18.000 flasker, kan I jo selv regne antallet af lastvogne ud. Nogle af flaskerne er dog kommet med tog.
    VinAvisen: Der har også været et helt usandsynligt stort beløb fremme. Du skal have givet mange millioner for vinene.
    Philipson: Tallet 45 millioner har været nævnt. Men dette tal er ikke indkøbsprisen. Det er summen af de udsalgspriser, vi sælger vinene til, og altså den samlede omsætning den dag, der ikke er en flaske tilbage på lageret.

    Vil han kunne sælge dem?
    VinAvisen: Vil du virkelig kunne sælge alle de flasker?
    Philipson: Vi har faktisk allerede solgt en tredjedel af de dyre flasker til 300 kr. og derover – vel at mærke til priser på mellem halvdelen og en sjettedel af, hvad vi tidligere har solgt dem til. Og alene i januar måned solgte vi lige så meget portvin, som vi normalt sælger på et år.
    VinAvisen: Vi har ikke i den internationale vinpresse kunnet konstatere, at den portugisiske bank, der ejer Burmester, har solgt ud af sine vine på andre markeder end det danske. Kan det tænkes, at Burmester er bange for, at et sådant salg fx på det britiske marked ville give vinhuset et dårligt ry som et discount-firma, mens det er okay at gøre det i Danmark?
    Philipson: Tanken er nærliggende, men det må I snakke med Burmester om. Jeg har imidlertid handlet med Burmester i mange år, så det kan meget vel være derfor, de kom med et attraktivt tilbud til mig.
    * Nedenfor i ugens smageliste vurderer vi endnu fire Burmester-portvine.

.,....... ... .,....... ...

33/09


.,....... ... .,....... ...
Sydafrika slår Frankrig på målstregen
Fransk vin har længe ligget på en fjerdeplads, når det gælder briternes foretrukne vinvalg. De tre første pladser indtages af Australien, Californien og Italien.
Men nu er franskmændene for første gange nogensinde blevet overhalet af sydafrikanerne.
En undersøgelse foretaget af AC Nielsen viser, at salget af sydafrikansk vin steg med hele 20% til lidt over 147 millioner flasker fra januar 2009 til samme måned i år. Hermed slog Sydafrika Frankrig – dog kun med 120.000 flere solgte flasker.
Det øgede salg til briterne vækker selvsagt glæde hos den sydafrikanske vinorganisation WOSA (Wines Of South Africa). I 1994, hvor Sydafrikas vinindustri for alvor begyndte at eksportere sin vin, havde man ikke drømt om en dag at sælge mere vin end franskmændene på det britiske marked.
I alt eksporterede Sydafrika ifølge Decanter næsten 400 millioner liter vin sidste år.
.,....... ... .,....... ...


...........
Lorenzo Landi

    En flyvende vinmager
    Da VinAvisen i 2007 rejste rundt i Toscana og Umbrien, mødte vi i Chianti-huset Geografico en af Italiens fremtrædende ønologer, Lorenzo Landi. Det møde resulterede i et "postkort nr. 12" i en længere serie, der kan ses ved at klikke her.
    Som ønolog for en række vingårde er Landi "en flyvende vinmager" – selv om han nu kører mere i bil, end han flyver. Og han er ikke som Michel Rolland, der flyver omkring for at få vinproducenterne til at lave vine, som Robert Parker kan lide. Han ønsker, at hver vingård skal bevare sit særpræg og sin personlighed og være et udtryk for det enkelte steds terroir.
    Blandt de faste ingredienser i Landis opskrift er et lavt høstudbytte pr. hektar, stor omhu i produktionen og en forædling af de lokale vintraditioner og druesorter med nænsom fornyelse. Det resulterer i spændende og meget forskellige vine.

    Stor smagning i København
    Den 15. marts kommer Lorenzo Landi til København sammen med tretten af de vinproducenter, han rådgiver og udvikler vine for, og under besøget afholdes en stor smagning i restaurant Josty ved Frederiksberg Have.
    Da vi traf Landi i 2007, smagte vi elleve af hans vine, som vi fandt fortræffelige. Under smagningen den 15. marts bliver der lejlighed til at smage 40, flere af dem med de eftertragtede glas-symboler i Gambero Rosso.
    Nærmere om smagningen kan læses ved at klikke her, og det er nok klogt at melde sig til ret hurtigt, da antallet af deltagere er begrænset.

.,....... ... .,....... ...

>43


.,....... ... .,....... ... ........... ......
20 postkort fra Portugal
I november var Anker på vinrejse i Portugal, først og fremmest i regionen Alentejo. I alt resulterede rejsen i 20 poskort. Her kommer de sidste fire, der alle handler om den danskejede vingård Cortes de Cima. Samtlige 20 postkort har vi samlet på en særlig side.
...........


...........
Hans Jørgensens kone, Carrie, er fra Californien og studerede økonomi på Berkeley University. Sammen har de sønnen Thomas og datteren Anna, der begge er født i Alentejo.
...........

    17. postkort fra Portugal
    Alentejos danske vingård
    Vi har gemt Cortes de Cima som rosinen i vinrejsens pølseende – den internationalt berømte vingård, som er skabt af danskeren Hans Kristian Jørgensen og hans amerikanske kone, Carrie.
    Vi har været i kontakt med dem i mange år og smagt deres vine, som importeres af H.J. Hansen, men det var første gang, vi besøgte dem i Alentejo.
    Historien er velkendt – blandt andet fra Vinbranchens Blå Bog. Det er kort fortalt historien om ingeniøren, der i 22 år arbejdede som teknisk direktør i en plantage i Malaysia og i 1984 forlod sin stilling for "at drage ud i verden". Han og Carrie købte en skonnert for at sejle til Tyrkiet, men de nåede aldrig længere end til Portugal, hvor de i 1988 købte Cortes de Cima og tilplantede de 50 hektar vinmarker.
    I dag har de 130 hektar vinmarker og producerer cirka 1,2 millioner flasker om året.

...........


...........
Sønnen Thomas hjælper sin far med at tage fadprøver til smagning. Han er lige blevet student fra Herlufsholm.
...........

    18. postkort fra Portugal
    Den ukendte rødvin
    Da Hans Kristian Jørgensen tilplantede Cortes de Cimas vinmarker, var fem blå druesorter tilladt under appellationen, men kun to af dem kunne bruges, mente han.
    – Reglerne byggede på, hvad man altid havde gjort, siger han, – og man havde slet ikke øje for, at der i denne verden er 2000 druesorter at vælge imellem. Så selv om det var ulovligt, plantede vi tyve andre sorter, én hektar af hver, hvoraf Syrah helt klart gjorde sig mest bemærket.
    Myndighederne vidste ikke, hvad der foregik – druerne var plantet midt inde i en mark med lovlige druer – og da den færdige Syrah-vin blev lanceret, skete det under navnet Incógnito (Ukendt).
    På bagetiketten skrev Hans Kristian Jørgensen en Bob Dylan-sentens: – To live outside the law, you must be honest.
    Efterhånden som vinen fik hæder og succes, forsvandt modstanden, og i dag er Syrah anerkendt som en af områdets druer.

.,....... ... .,....... ...



........


...........
Cortes de Cima laver flere andre vine end Incógnito. For at fejre H.C. Andersens 200 års fødselsdag i 2005 kom denne vin til digterens ære. Netop denne vin har vi med på ugens smageliste nedenfor.
...........

    19. postkort fra Portugal
    Går videnskabeligt frem
    Hans Kristian Jørgensen har i løbet af kun fjorten år fået stor succes som vinmager. Der er ingen tvivl om, at han laver nogle af Portugals bedste vine, og man fornemmer, at hans arbejde er præget af, at han er ingeniør og medbringer store erfaringer fra arbejdet som planter i Malaysia.
    Han er manden, der går videnskabeligt frem, udfører en grundig research, foretager sammenlignende forsøg og opfinder nye maskiner og teknikker. Han var således den første i Portugal, der indførte den høje Smart Dyson-opbinding af vinstokkene, selv om den blev betragtet som "illegal".
    Han arbejder også meget bevidst for en bæredygtig vinproduktion, flyver sin egen flyvemaskine og fotograferer markerne fra luften med GPS-udstyr koblet til kameraet (se vores STORE billede nr. 30).

....... ........


...........
I vingårdens smagerum er ophængt en masse diplomer for guld-, sølv- og bronzemedaljer samt trofæer. Men der er langtfra plads til alle de mere end 300, som det til dato er blevet til.
...........

    20. postkort fra Portugal
    Over 300 medaljer
    Hvis Hans Kristian Jørgensen er manden, der står for vinene og deres kvalitet, så er det Carrie, der sælger dem og sørger for at præsentere dem i alle betydningsfulde konkurrencer verden over. Siden 1996 har Cortes de Cima høstet den ene internationale medalje og anerkendelse efter den anden.
    Vingården var også den første i Portugal, der i 1999 fik egen hjemmeside – og var i nyere tid den første til at skabe sin egen vinøse blog.
    Og, jo, Cortes de Cima er også med på både Facebook, Twitter, Flickr og YouTube. På nettet kan man således se flere film med interviews med Hans og Carrie Jørgensen.

.....



.,....... ... .,....... ...


...........
Sophie Mrejen var en af de mange portugisiske vinfolk, vi traf på vinmessen i Lissabon. Her repræsenterede hun Quinta do Monte d'Oiro.

    Flere billeder fra Portugal
    På efterårets vinrejse til Portugal har vi taget billeder af andet end vinmarker og vinbønder. Og disse billeder vil vi gerne dele med venner og bekendte.
    Er du kun interesseret i vin, så læs bare videre nedefter i denne VinAvis. Men vil du se nogle af vore mange billeder af byer, bygninger og mennesker, så klik her.
    Billederne ligger i et Picasa-show, og når de små billeder kommer op på skærmen, så klik på "Diasshow" og derefter på F11.
    Hvis du klikker på knappen forneden med de to lodrette streger, kan du styre slagets gang med piletasterne. God fornøjelse.

........
Codorníu har mistet penge
Den spanske cava-producent Codorníu er en af verdens største producenter af mousserende vin. Firmaet har 1000 ansatte og en årlig gennemsnitlig omsætning på et beløb svarende til 1,7 milliarder kr.
Men heller ikke her er den verdensomspændende økonomiske krise gået ram forbi.
Ifølge www.wownews.se er firmaets regnskab for perioden juli 2008 til juni 2009 nu gjort op. Og det viser et tab svarende til 21,4 millioner kr.....................
.,....... ... .,....... ...



.,....... ... .,....... ...



SAS var blandt modtagerne af Cellars in the Sky Award.

    Bedste vin på flyturen
    Hvert år uddeler det britiske magasin Business Traveller prisen Cellars in the Sky Award til de flyselskaber, der serverer de bedste vine på flyturen – vel at mærke på business class og første klasse. Vinene på turistklasse finder magasinet åbenbart ikke værd at bedømme.
    Det blev det australske flyselskab Qantas, der løb af med den ultimative sejr, da det vandt priser for både bedste rødvin, hedvin, sortiment og præsentation af vinene.

    Frugtrige vine i højderne
    Også SAS er blandt prismodtagerne med en pris for bedste hvidvin på business class, nemlig Tim Adams Semillon 2007 fra Australien.
    SAS har da også den førende britiske vinskribent Oz Clarke som vinkonsulent. Og han har udvalgt samtlige vine med omhu.
    Ifølge www.wownews.se har han sagt, at det ikke nytter noget at servere Bordeaux, Barolo og andre store, men tørre rødvine under flyrejserne. Luften i kabinen bliver meget tør, hvorfor vinene virker endnu tørrere. Clarke er derimod gået efter vine, der er fulde af frugt.

............................
Ned ad bakke for Foster’s
Den store australske bryggerigruppe Foster’s ejer også flere vinhuse. Inden for de sidste ti år har firmaet blandt andet købt det amerikanske vinhus Beringer for 2,6 milliarder AUD (cirka 12,7 mia. kr.) og det australske vinfirma Southcorp for 3,2 mia. AUD (cirka 15,6 mia. kr.). Med købet af sidstnævnte kunne Foster’s føje berømte vinmærker som Penfolds og Lindemans til sin portefølje.
Men ifølge Foster’s blev de to vinhuse købt alt for dyrt, og den forventede indtjening er udeblevet – faktisk går det kun ned ad bakke med firmaets vinsektion.
Årsagen er blandt andet den store australske vinsø. For at blive den kvit skal omkring 40.000 hektar vinstokke – en fjerdedel af Australiens samlede vinmarksareal – rives op ved rode.

Køberne står ikke i kø
Vinsøen har medført faldende priser på australsk vin, og den globale økonomiske krise har ikke gjort tingenes tilstand bedre.
Foster’s har også måttet reducere antallet af egne vinstokke betydeligt. Og det skulle jo helst være gået den anden vej med nyplantninger af vinmarker i lange baner og et stigende vinsalg.
Firmaet mener, at det bliver alt for svært at vende vinskuden og få vind i sejlene, og man har derfor valgt at skære ned på antallet af vinhuse, vinmarker og vinmærker.
Salget er offentliggjort – problemet er bare, at køberne ikke ligefrem står i kø i øjeblikket …
. .,....... ... .,....... ...

Til_37/09


.,....... ... .,....... ...


    Vermouth betyder modstandskraft
    I uge 8 fortalte vi, at ordet vermouth er afledt af det tyske Wermut, der er navnet på den plante, vi her i landet kalder malurt – en plante, der sammen med mange andre planter indgår i fremstillingen af den kendte hedvin.
    Nu har Per Nielsen skrevet til os, at ordet ganske rigtigt er tysk og betyder malurt. Men der er tale om et todelt ord, hvor den første del kommer af ”sich wehren”, at gøre modstand, mens den anden del, Mut, betyder mod. Med andre ord anses drikken for at give modstandskraft, ligesom de fleste andre drikke indeholdende alkohol, skriver Per Nielsen – der i øvrigt er en ivrig kryddersnapsemager.

    Alenlang ingrediensliste
    En anden læser, Andreas Harder, har sendt os en opskrift på vermouth fra den gode gamle kogebog "Ali Bab Gastronomisk Haandbog". Opskriften, som vi bringer nedenfor, indgår faktisk i en mere omfattende opskrift på braiseret majroe i vermouth.
    Listen over ingredienser er omfattende, og det er nok de færreste af dem, der kan fås i supermarkedet rundt om hjørnet …
    Andreas Harder gør opmærksom på, at både de latinske og danske navne kan have ændret sig siden 1940’erne, hvor bogen stammer fra – og, at malurt og visse af de andre ingredienser i større doser kan have uønskede virkninger på helbredet!

    Opskrift på vermouth
    16 g Arthemisia absinthium (Malurt)
    12 g Acorus calamus (Kalmus)
    12 g Inula hellenium (Alant)
    20 g Illicium verum (Stjerneanis)
    12 g Ceylonkanel
    12 g Chamædrys
    16 g Cnicus benedictus (Benedektinertidsel)
    20 g Coriandrum sativum (Koriander)
    24 g Bigarade (Skallen af Bitterappelsin)
    4 g Alpinia officinalis (Galgant)
    20 g Caryophyllus aromaticus (Krydernellike)
    4 g Muskat
    16 g Erythræa centaurium (Mark- Tusindgyvel)
    8 g Quassia amara (Kvassia)
    12 g Cinchona (Kinabark)
    16 g Sambucus nigra (Hyld)
    16 g Tanacetum (Regnfang)
    8 liter stærk Hvidvin
    Lad dette trække i 8 Dage, filtrer det og hæld det paa Flasker.
    Man kan ogsaa anvende Vin fra Alicante, eller Muskatvin, eller Sherry.

,,,...........

>33/09


.,....... ... .,....... ...
Sydfrankrig vinder terræn i Kina
I 2008 begyndte vinproducenterne i Languedoc-Roussillon at markedsføre både deres AOC-vine og deres Vin de Pays-vine under et fælles navn, Sud de France (Sydfrankrig).
Årsagen var, at forbrugerne på eksportmarkederne simpelt hen ikke kender Languedoc-Roussillon til trods for, at der er tale om en af verdens største vinregioner.
Det nye fælles navn har måske været medvirkende til den store stigning i salget af sydfransk vin på det kinesiske marked i 2009. Der blev i hvert fald eksporteret hele 10 millioner flasker fra Sydfrankrig til Kina i løbet af året, hvilket var en fordobling i forhold til 2008.
Desuden åbnede myndighederne i Languedoc i 2007 et særligt kontor for Sud de France i Shanghai, som ligeledes har gjort en indsat for at gøre opmærksom på de sydfranske vine.
.,....... ... .,....... ...


    Pletter på dugen er velkomne
    Det er altid ærgerligt, når der spildes rødvin på en fin, hvid dug – og dog, ikke hvis dugen hedder Underfull.
    Den nye dug ligner en helt almindelig hvid damaskesdug, men når den bliver våd, fremtoner der det fineste mønster af blafrende sommerfugle. Så i stedet for at fare ud og hente køkkenrullen, kan man læne sig tilbage og nyde forvandlingen.
    Dugen kan selvfølgelig vaskes, så man kan starte forfra med at skabe mønstre.
    Det er jo lige før, man sidder og håber på, at nogen spilder …

    Endnu ikke i handel
    Det er den norske designer Kristine Bjaadal, der har kreeret dugen, som dog endnu ikke er kommet i handelen. Vi vender tilbage, hvis man en dag kan få den opfindsomme dug herhjemme.
    Man kan læse mere om Underfull og se flere billeder på designerens hjemmeside.

.,....... ... .,....... ...

>34



... .



Glenelly er med sine hvidkalkede mure og svungne gavle et typisk eksempel på den arkitektur, der præger de gamle vingårde i Sydafrika.

    Komtessens sydafrikanske eventyr
    Comtesse May de Lencquesaing solgte i 2007 sit vinslot i Pauillac, Château Pichon Longueville, til champagnehuset Roederer.
    Men allerede i 2003 havde hun købt et andet vinhus, nemlig det 65 hektar store Glenelly i vindistriktet Stellenbosch i Sydafrika.
    Komtessen har sidste år fået opført et helt nyt vineri til den fine gamle ejendom, og selv regner hun med fremover at opholde sig det halve af året under sydafrikanske himmelstrøg. Her vil hun fungere som leder af vinhuset, ligesom hun vil søsætte diverse sociale og uddannelsesmæssige projekter for vinhusets ansatte.
    Den vinmager, hun har ansat, kan man kun forvente sig det bedste af. Navnet er Luke O’Cuinneagain, og han har i Frankrig arbejdet for Château Angelus, et af de førende vinslotte i Saint Emilion, og i Sydafrika for Glenellys berømte nabo, vinhuset Rustenberg.
    Den officielle indvielse af vinhuset vil ske i april i forbindelse med fejringen af komtessens 85 års fødselsdag.

................
Færre druer i Sydafrika
Vinhøsten er i fuld gang i Sydafrika, og ifølge vinproducenterne er druernes kvalitet glimrende. De er fulde af kraft, saft og masser af aroma.
Til gengæld er der færre af dem end ved høsten i 2009. Man regner med at nå op på 1.243.449 tons druer, hvilket er en nedgang på 6,5% i forhold til sidste års høst.
Druerne er generelt mindre, og klaserne ikke så tætte, som de plejer at være.
Årsagen til den mindre høstmængde er blandt andet, at mange druer er blevet skadet af Solen, af kraftigt blæsevejr samt af angreb af meldug.
Desuden har der i flere vindistrikter været en udbredt mangel på vand til vanding.
.,....... ... .,....... ...



.,....... ... .,....... ...
El Bulli lukker – og genopstår
Den berømte restaurant El Bulli nord for Barcelona lukker i 2012. Det har ejeren, mesterkokken Ferran Adria, besluttet af "kreative og personlige årsager".
Men etablissementet, der har sjældne tre Michelin-stjerner, åbner igen i 2014 som El Bulli Foundation, der skal være en slags kreativ tænketank for førende mesterkokke, sommelierer og andre vin- og madbranchefolk.
Præcis, hvordan det hele skal foregå, bliver først lagt fast i lukkeperioden. Men ét er sikkert: Der vil blive lavet mad og serveret fornemme vine for et mindre – og måske udvalgt – klientel.
Desuden vil den nye gastronomiske fond tilbyde omkring tyve studieophold til unge dygtige branchefolk.
.,....... ... .,....... ...


Det nye koncept fra firmaet Cefour er enkelt at gå til. Låget rives af, og vinen serveres.
    Vin på glas
    Det svenske firma Cefour har fået en smart idé, der gør det meget nemt at servere et glas vin til maden.
    Firmaet, der selv importerer en række vine, tapper vinene på engangsglas af PET-plastic og forsyner glassene med et tætsluttende låg, der er lige til at rive af.
    Ud over rød- og hvidvin byder Cefour også på forskellige slags spiritus i engangsglas.
    Et glas uåbnet vin skulle ifølge firmaet kunne holde i et halvt år. Man kan læse mere ved at klikke her.
......



.,....... ... .,....... ...
    Sydafrikas egen drue
    Pinotage er Sydafrikas blå nationaldrue. Den kom til verden i 1924, som en krydsning mellem Pinot Noir og Cinsault – en drue, der dengang var kendt i Sydafrika under navnet Hermitage. Deraf navnet Pinotage.
    Det var Abraham Izak Perold, den første professor i vitikultur ved universitetet i Stellenbosch, der frembragte druen. De fire stiklinger, som han fik ud af krydsningen, plantede han i sin have.
    Tre år senere blev han ansat hos KWV i Paarl og forlod derfor sin embedsbolig. Den forblev ubeboet, og haven groede fuldstændig til.
    Men en dag ryddede universitetets havefolk hele molevitten – de vinstokke, som stiklingerne var blevet til, blev kun reddet, fordi en ung lektor tilfældigvis kom forbi på cykel og opdagede dem.
    I dag breder Pinotage druerne sig vidt og bredt i Sydafrika.

    Den dyreste Pinotage nogensinde
    For nylig blev den dyreste Pinotage-vin nogensinde lanceret af vingården Kanonkop i det sydafrikanske vindistrikt Stellenbosch.
    Vingården er i forvejen kendt for sine gode vine på Pinotage. Den nye vin, Black Label årgang 2006, adskiller sig fra de øvrige vine fra Kanonkop, ved at være fremstillet på gårdens ældste vinstokke, der er 57 år gamle.
    De 600 flasker Black Label er allerede solgt, og de sidste 400 frigives til salg i marts. 24 af disse flasker kommer til Danmark i april, hvor de vil kunne fås hos Tedeum Vin for 1200 kr. flasken.
.,....... ... .,....... ...



Tegnestuen Lomars foreslag til det nye Vin- och Sprithistoriska Museet.

    Nye rammer for svensk museum
    Det svenske Vin- och Sprithistoriska Museet i Stockholm får nye rammer og får dermed udsigt til Saltsjön samt Nordiska Museet og Vasamuseet som naboer.
    Museet flytter ind i nogle allerede eksisterende gamle bygninger. Men først skal de ombygges og shines op – et arbejde, der er tilfaldet tegnestuen Lomar Arkitekter.
    Ned mod vandet skal der anlægges udendørsrestaurant, krydderurtehave og promenade, ligesom man skal kunne sejle ind til det nye museum.
    Indvendig skal der være plads til en fast udstilling af historien bag vin- og spiritus, specialudstillinger og en afdeling viet samlingen Absolut Art Collection.
    Denne samling omfatter de mere end 800 reklamer for Absolut, som Andy Warhol og andre berømte kunstnere har udført gennem vodkaens trediveårige historie.

.,....... ... .,....... ...

34/10



.......
.,....... ... .,....... ...
Viden om vinen pr. sms
Brunello-konsortiet, der varetager interesserne for vinproducenterne i den fornemme italienske appellation Brunello di Montalcino, har fået en god idé.
Samtlige flasker med Brunello-vin skal fremover forsynes med et rødt bånd rundt om flaskehalsen.
Båndet har en trykt kode bestående af tre bogstaver og otte tal, som er unik for hver enkelt vin. Foreløbig er årgang 2004 blevet forsynet med bånd.
Når forbrugerne overvejer at købe en flaske, kan de sende en sms med koden til et bestemt telefonnummer i Italien. Straks vil de få en retur-sms med informationer om vinen samt henvisning til vinhusets adresse, e-mail og webside.

En garanti for vinens ægthed
Man kan også – når man sidder foran sin computer – gå ind på konsortiets hjemmeside, indtaste koden fra båndet og få informationerne op på skærmen.
Udover at være forbrugervenligt vil kodesystemet også give køberen af en Brunello-vin en garanti for vinens ophav og ægthed.
Båndene med koderne er heller ikke lige til at kopiere, da de har en indbygget tekst, som afsløres i ultraviolet lys.
.,....... ... .,....... ...



Gæsterne på Vinordic er her samlet rundt om champagnebaren. Baren er lavet af det pureste is - det samme er også frugtskålen på bardisken.

    Den store nordiske vinmesse
    Hvert år er Stockholm rammen om den store vinudstilling Vinordic, hvor såvel vinbranchefolk som lægfolk med glæde for vin er velkomne. Dog er de to første dage helliget branchen.
    Udstillingen, som i år bliver afholdt fra den 21. til 24. april, byder på en række vinøse oplevelser – blandt andet en champagnebar, der er kunstfærdigt udhugget i is, og en vintunnel, hvor man undervejs får mere at vide om vinens forskellige aromastoffer.
    Som noget nyt i år vil der også være en rosé-vinbar med mere end hundrede roséer fra hele verden. Ideen til den nye vinbar er udsprunget af de svenske forbrugeres markant stigende interesse for rosévin.

    Kvalitet i forhold til pris
    En vigtig årlig begivenhed under vinudstillingen er Vinordic Wine Challenge, som er den eneste vinkonkurrence i verden, hvor det gælder om at finde de bedste vine i forhold til prisen.
    Mere end 400 vine opdelt i kategorier alt efter vintype smages blindt af en udvalgt skare af vinkendere. Den eneste information, smagerne får, er priserne på vinene, så de kan sammenligne pris og kvalitet for hver enkelt vin.
    En ny kategori i årets konkurrence er rosé, som igen er opdelt i stillevine og mousserende roséer. Vindervinene vil indgå i den ovenfor nævnte rosébar.
    Man kan læse mere om Vinordic ved at klikke her.

.,....... ... .,....... .



.. ......,....... ...
.....................

........
Op og ned for fransk spiritus
Eksporten af spiritus fra Frankrig faldt betydeligt i 2009, hvis man skal tro de seneste tal fra foreningen for franske vin- og spirituseksportører Fédération des Exportateurs de Vins et Spiritueux (FEVS).
Der var tale om en nedgang på 8,6% i volumen og på hele 12% til 2,25 milliarder euro (cirka 16,7 mia. kr.) i værdi i forhold til 2008.
Det var ifølge Just Drinks ikke mindst en nedgang i eksporten af cognac, der var skyld i de dårlige tal. Her lød faldet på 14% i volumen og 15,6% i værdi.
Dog var der – ligesom for eksporten af fransk vin – en fremgang at spore, når det gjaldt spirituseksporten i de sidste to måneder af året.
........


    Hæng tjeneren på væggen
    På den amerikanske designside www.1designperday.com kan designere konkurrere om, hvem der kan udtænke de mest kreative opfindelser.
    En af designerne, israelske Shani Aharonov, har fået ideen til ”The Waiter”, en hylde, som holdes af en tjener, skabt af en tynd udskåret tinplade. Opfindelsen er både sjov og genial, selv om der ikke selvfølgelig ikke kan stå særligt meget på hylden.
    ”The Waiter” måler 65 x 78 cm og kan ud over sort fås i adskillige farver ved henvendelse til Aharonov på shani.Aharonov@gmail.com. Ifølge designeren vil den med forsendelse til Danmark koste omkring 100 dollars (cirka 550 kr.).

........
....,,,,.,,,,.,,,,,,,,,,.,,. ........




..........
.................,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * KKWine har fået importen af følgende vinhuse i Californien: DuMOL i Russian River Valley, Hirsch Vineyard i Sonoma Coast og Tensley Wines i Santa Ynez Valley.
    * Vigneron Wine Co. har fået importen af vinene fra følgende californiske vinhuse: Hundred Acre, Switchback Ridge, Parallel, Viader, Emerson Brown, Seven Stones, Lindstrom, Justin Vineyards, Waterstone, Lail Vineyards, alle i Napa Valley og endelig Reynvaan i Washington State.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.................,,,,,,,,,..........



.. .. ..,... .....,... ..... ..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..,... ..... ..

.
.

.

    Gunnar V. Juul (f. 1935) kom til H.J. Hansen i Odense som forretningsfører i 1959 og gjorde hurtigt den gamle kolonialhandel til en af landets mest respekterede og fornemme vin- og delikatesseforretninger.
    Og selv om han efter 40 år ved roret gik på ”del-pension” i 1999, var han indtil 2009 efter 50 år i virksomheden stadig og i høj grad med, dels som medlem af bestyrelsen, dels som "konsulent" med talrige opgaver.
    I årene frem til starten af 1970’erne var forretningen ren detail, men efter Danmarks indtrædelse i EF i 1972 og liberalisering af vinimporten begyndte H.J. Hansen at importere sine egne vine, og denne efterhånden store import gav mulighed for at levere vinene til hotel- og restaurationsbranchen, en sektor, der siden har været en del af den bærende kundekreds i H.J. Hansen Vinhandel, der som selvstændigt selskab blev registreret i 1982 med Gunnar Juul som direktør. H.J. Hansen har i dag sine forretninger i Odense og København, hvorimod forretningerne i Århus, Aalborg og Middelfart er bortforpagtet til selvstændige vinhandlere i Vinspecialistkæden.
    De eneforhandlinger og agenturer, som Gunnar Juul har tilført H.J. Hansen gennem årene, er stadig en del af en lang perlerække af anerkendte vinhuse i firmaets portefølje.
    I 1989, da H.J. Hansen overtog det københavnske vin-engrosfirma Vinicole Vinimport, startede en ny linie med leverance til detailvinhandlere, senere samlet i den frivillige kæde Vinspecialisten. I dag tæller kæden mere end 30 forretninger, inklusive H.J. Hansens egne.
    Gunnar Juul er gennem sine mange år hos H.J. Hansen blevet tildelt adskillige hæderstegn, udmærkelser og ordener, blandt andet Det Danske Gastronomiske Akademi’s hædersdiplom i 1998 og Ordre du Mérite Agricole (den franske landbrugsorden) i 2000.
    Hans travle hverdag som aktiv pensionist gør, at tiden til fritidsinteresser er begrænset, men det er dog blevet til en del golf i de seneste år.
    Efter 39 års ægteskab blev han enkemand i 1996. Han har to voksne sønner, Ole og Henrik.
    Adresse: Søparken 127, 5260 Odense S, tlf.: 66 15 09 36, mobil: 40 16 89 89, e-mail: gvjuul@privat.dk.
. .. ..,... ...... ...... .... .



...... ...... .... .
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
... .............., ... .............. ... ... ........... ......
...............................

    .....................
    60 ”I et privat gemak”, et charmerende champagne-gilde gengivet i det franske blad L’Illustration i 1893. Det ligefrem emmer af fransk fin-de-siecle stemning - enden på århundredet.
    .......
    ...............
................. ..........



...... ...... .... .
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 25 vine. Af disse vine var der 19, som fik mere end to stjerner, og hele 15, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 90 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Two in the Pouch, Possums, Chardonnay og Viognier, McLaren Vale, Australien, 2008
59 kr., Oxholm Vin
En hvidvin med karakter - en god duft og en middelkraftig smag med fint krydderi og friskhed, godt bevaret under skruelåget.


Viña Vìlano, Verdejo, Rueda, Spanien, 2008
74,50 kr., Premier Cru
Kan en hvidvin føles nærmest "glat" i munden? Det gør i hvert fald denne meget vellavede og lækre vin, der er i fin balance med god frugt og tilpas syre.


Amplus, Viña Santa Ema, Sauvignon Blanc, Leyda Valley, Chile, 2008
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Frisk, let og lækker hvidvin med en let fedme og ren frugtsmag.


La Segreta, Sicilien IGT, Italien, 2008
99 kr., på tilbud indtil 20. marts: 79 kr., Østjysk Vinforsyning
Let krydret - og let fed - hvidvin med dejlig frugt og tilpas syre. En vin i fin balance og meget anvendelig til alle lettere retter eller til en frokost. Skruelåget har bevaret alle vinens gode facetter.


La Garenne, Domaine Fouassier, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2008
129,95 kr., Pedersborg Vin
Herlig hvidvin, frisk, fyldig og lækker. Og tør og krydret. Oplagt til fisk og skaldyr.

Rødvin


Colle al Vento, Primitivo, Manduria, Italien, 2006
49 kr., Red & White
Kraftig rødvin, lidt en marmeladevin, men en rigtig varm vinter-vin til en rimelig pris - der udløser den femte stjerne.


Antaño, Crianza, Rioja, Spanien, 2006
49,95 kr., Amka
Den dufter og smager som en Rioja - sådan skal den være. Dejlig, blød frugt og tilpas fadlagring. Og så til den pris. Panelet gættede på en væsentlig højere pris. Et kup.


Glen Ellen Zinfandel, Zinfandel, Californien, Californien, 2007
64,95 kr., Strandgaarden
En dejlig let krydret rødvin med god frugt og noter af ren lakrids. Nyd den til en god ret med masser af friske krydderurter.


Owl Post, Neethlingshof, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika, 2006
99,50 kr., Lesedi Wines
En meget lækker og vellavet rødvin på Sydafrikas nationaldrue Pinotage. Den er fyldig med masser af moden frugt og noter af tobak, læder og kaffe. En rigtig god bøf-vin.


Tenuta Cantagallo, Chianti Montalbano, Riserva, Italien, 2006
125 kr., pris ved 12 flasker, Barrique Vinimport
En rigtig god Chianti-rødvin, der smager af en masse. En fornøjelse.


Homenagem a Hans Christian Andesen, Cortes de Cima, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2007
199 kr., HJHansen Vin
Perfekt rødvin, blød og elegant, saftig og harmonisk og med et fonemt billede af den gode Syrah-drue. Læs om den danskejede vingårds succes med Syrah i denne uges serie vinøse postkort. Her ses også et billede af netop denne vin.


San Calisto, Valle Reale, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2006
259 kr., på tilbud indtil 20. marts: 199 kr., Østjysk Vinforsyning
Superlækker rødvin, der breder sig i munden med en ren frugtsmag og mange facetter. En stor og spændende vin i en flot udstyret flaske. Vinen har fået 3+ glas i Gambero Rosso.


Quinta da Gaivosa, Douro, Portugal, 2005
269 kr., Vinport
I postkort nr. 4 i den serie om portugisisk vin, vi afslutter i denne uge, nævner vi en af Portugals top-vinmagere, nemlig Domingos Alves de Sousa fra Quinta da Gaivosa i Douro-dalen. Her er hans rødvin, og det er en åbenbaring af en vin, elegant, men også med rygrad og struktur, blødhed og fint krydderi - plus en lang eftersmag. En fornem vin. I næste uge smager vi 2003-årgangen.


Herdade do Peso, Alentejo, Portugal, 2007
99 kr., Portugisisk Vinkælder
En ret tør rødvin, oplagt til lidt fede kødretter, fx på gris. Prisen gør lidt ondt.


Cantina Vignaioli, Barbera d'Alba, Italien, 2008
79,95 kr., SuperBest
Fyldig og saftig rødvin med en lidt grape-agtig syre. Okay til tilbudsprisen.

Sød vin


Burmester, Colheita Porto, Portugal, 1995
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En venlig portvin, 15 år gammel, med lidt markant sukker og dadler. Og prisen er jo attraktiv. Prisen udløser den femte stjerne.


Burmester, Colheita Porto, Portugal, 1957
699,95 kr., pris ved 3 flasker, Philipson Wine
En helt fantastisk, afrundet og moden portvin, blød, kompleks og med mange facetter i fornem balance.


Burmester, 20 Years Tawny Porto, Portugal
149,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Også denne tyve år gamle tawny er en vellavet portvin. Udmærket på mange måder, men et flertal i smagepanelet foretrak Colheita 1995 til 99,95 kr.


Burmester, Colheita Porto, Portugal, 1975
299,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Lækker og kompleks portvin - dadler, rosiner og dejlig frugt. Men prisen ... nogle vil måske foretrække at købe 3 flasker 1995 end én af denne. De tyve år ekstra har ikke gjort denne vin tre gange så god.






Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.