Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 24. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 24
Fra 14. juni til 20. juni 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 21, ,,,,,,VinAvisen uge 22,,,,,,,,VinAvisen uge 23
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................






For høje Bordeaux-priser
Vinslottene i Bordeaux er i fuld gang med at sætte priser på deres årgang 2009, og som vi skrev i uge 21, får de generelt et ordentlig hak opad i forhold til priserne for årgang 2008. Og det er noget, der bekymrer flere amerikanske vinhandlere, som normalt opkøber store partier af de fornemme Bordeauxvine.
Nogle af de handlende overvejer nu, om de overhovedet tør tage vine hjem fra de førende Bordeaux-slotte – når disse vine snart bliver prissat.
Som det er nu, bliver der fx hos vinimportøren Calvert Woodly i Washington næsten ikke solgt nogen flasker Château Giscours årgang 2009, hvor prisen ligger 43% højere end for 2008-årgangen. Og efterspørgslen på Château Gruaud Larose er mod al sædvane heller ikke særlig stor. Årgang 2009 koster 60 dollars (cirka 370 kr.) – en stigning på hele 68%.
Det er simpelt hen alt for høje priser for disse vine, mener man hos Calvert Woodly.

Nogle vinslotte har kun blik for Kina
Hos andre amerikanske vinhandlere går de mindre kendte – og mindre kostbare – Bordeaux’er 2009 udmærket, mens det er temmelig svært at komme af med vinene fra de kendte vinslotte.
Hvor kunderne af disse vine købte en hel kasse af årgang 2008, så køber de typisk et par enkelte flasker 2009 – bare for ikke at "springe årgangen over".
En repræsentant for et af vinslottene i Bordeaux – der ønsker at være anonym – skyder med skarpt over for vinslotsejerne.
Vedkommende har i en mail til Decanter ytret, at nogle af vinslotsejerne kun har blik for Asien og de kinesiske vinopkøbere, når det gælder salget af årgang 2009. Primeur-kampagnen er derfor også i højeste grad rettet mod det asiatiske marked, hvor man sagtens kan komme af med vine til selv meget høje priser. Herved glemmer disse vinslotte deres kernemarkeder.
Som den anonyme repræsentant skriver, så er "mange mennesker i Bordeaux for grådige, og denne grådighed kan på et tidspunkt give et gevaldigt bagslag".



Der er masser af glas og indpakkede flasker på bordene, når de 250 dommere smager på de mange vine under den årlige forårs-tastevinage. Rammen om smagningen er Château Clos de Vougeot, der er hovedsæde for Bourgognes vinbroderskab. Faktisk er Château’et slet ikke et slot, men en vingård, som cistercienser-munke opførte i midten af 1500-tallet.

Den berømte Tastevinage-etiket
Hvert år afholder Bourgognes vinbroderskab, Confrérie des Chevaliers du Tastevin, forårs-tastevinage på Château Clos de Vougeot, hvor distriktets vinfolk indstiller deres bedste vine til denne bedømmelse. Og hvis en vin er typisk for appellationen - og det i øvrigt er en vin af kvalitet - tildeles den en særlig Tastevinage-etiket samt retten til at bære broderskabets våbenskjold.
I år, hvor tastevinagen havde 60 års jubilæum, blev der smagt på 833 Bourgognevine – hvidvine, rødvine, roséer og mousserende vine, fortrinsvis af årgangene 2007 og 2008.
Vinene smages altid blindt, og det er op til et dommerpanel af 250 vinkyndige personer at udvælge vindervinene.
Ved at klikke her kan man læse mere om forårs-tastevinagen og se listen over de heldige vine.


33/09






– Nej, jeg er ikke selv ønolog, siger Javier Zaccagnini. – Men min søn skal i gang med studiet, og så vil jeg også tage den uddannelse. Men jeg ved nu allerede ganske meget om, hvordan man laver vin.

Kun fire vine – men hvilke!
Fire vine – det var, hvad den spanske vinmand Javier Zaccagnini havde med til en smagning hos Theis Vine. Kun fire vine, men hvilke vine! Store vine, der er blandt de bedste spanske (og tilsvarende dyre).
Javier Zaccagnini er ingeniøren, der i en lidt sen alder kom ind i vinens verden. Han havde blandt andet været specialist i produktionen af sikkerhedsseler, men det var som direktør for distriktet Ribera del Dueros eksportråd han fik lyst til at blive vinmager, og i 1998 allierede han sig med ønologen Mariano Garcia.
Garcia er en af Spaniens berømteste vinmagere, der fra 1968 til 2000 stod for den legendariske vingård Vega Sicilia, og sammen med Zaccagnini skabte han nu Bodegas Aalto i Ribera del Duero.
 
Alto betyder høj på spansk
Navnet på vingården Aalto fandt Zaccagnini på – han søgte simpelt hen et navn, der ville komme først på alfabetiske lister. At han så samtidig gjorde vinene populære i Finland, hvor arkitekten Alvar Aalto er et ikon, opdagede han først bagefter.
– Alto betyder høj på spansk, så Aalto måtte jo være dobbelt så høj, siger Javier Zaccagnini.
"Høje" blev vinene allerede fra starten med fornemme point fra alverdens vinguruer.
Efter kun få år havde Bodegas Aaltos to vine kultstatus. Den ene hedder blot Aalto, mens den anden har føjet et PS til navnet – det er en forkortelse af Pagos Seleccionadas, som betyder udvalgte marker.
Og markerne er virkelig udvalgte – både Zaccagnini og Garcia ved, hvor de bedste marker i Ribera del Duero ligger, hvilke der kan lejes, og hvilke der er til salg.
De første vine blev lavet med købte druer på et lånt vineri. I dag har Bodegas Aalto sit eget tip-top vineri tegnet af den samme arkitekt, der tegnede Alvaro Palacios vineri i Priorat.
 
Spanske Bourgogne-hvidvine
I 2005 grundlagde Javier Zaccagnini vingården Ossian i Rueda, Spaniens fornemme hvidvins-distrikt. Nu ville han lave "Spaniens bedste hvidvine", og til den ende allierede han sig med ønologen Pierre Millemann fra Bourgogne.
Man kan således sige, at Ossians hvidvine er skabt med forbillede i de store vine fra Puligny-Montrachet og Meursault.
Under smagningen fortalte Javier Zaccagnini, at der til hvidvinene er brugt den aromatiske drue Verdejo, og at druerne høstes på vinstokke, som er op til 200 år gamle.
Yderligere er disse vinstokke ikke podede på amerikanske rødder. Det er før-phylloxera vinstokke – fra før vinlusen Phylloxeras hærgen. Det skyldes, at vinstokkene gror på et op til 7 meter tykt lag sand, som vinlusene ikke har spor lyst til at vade igennem på deres små ben.
Nedenfor er der flotte stjerner til de fire vine fra Javier Zaccagninis to spanske bodegaer.

før


før2 /EMBED> efter1

efter2



Pierre-Emmanuel Taittinger.

Viagra er Champagnes værste konkurrent
Man skulle måske tro, at den spanske Cava, den italienske Prosecco og andre førende mousserende vine, er champagnens værste konkurrenter. Men det er ikke tilfældet, mener direktøren for det fornemme champagnehus Taittinger, Pierre-Emmanuel Taittinger.
Ved en tale for nylig ved Reuters Global Luxury Summit ytrede han - sikkert med et glimt i øjet - at champagnens værste konkurrent var Viagra.
Som han sagde – med en hentydning til den økonomiske krise:
- Jeg er bekymret for vores pensioner. Jeg er bekymret for landenes store gæld. Vi vil have færre penge, men vi vil altid have tid til at elske og drikke champagne, og vi vil gøre det i endnu højere grad.

Kina, det nye store champagnemarked
Taittinger har ligesom de øvrige champagnehuse lidt under krisen, men direktøren er ifølge Decanter overbevist om, at lysere tider er på vej, og at salget vil stige med 10-20% inden slutningen af 2010.
Nye markeder vil have en stor andel i, at pilen igen kommer til at pege den rigtige vej.
I løbet af det sidste år er eksporten til Kina fx steget med 40%, og Pierre-Emmanuel Taittinger regner med, at den inden for de næste 15 år vil overstige eksporten til USA – det største eksportmarked for Taittinger i øjeblikket.


Mere vin pr. glas
Når folk er ude at spise på restaurant, bestiller de i stigende grad vin pr. glas i stedet for en hel flaske. Det viser en omfattende undersøgelse, foretaget af det franske firma France Agrimer, hvor man har udspurgt restauranter, caféer og hoteller i en række lande om deres vinsalg.
Ifølge undersøgelsen er salget af vin, når det gælder mængden, faldet med 2,6% i 2009 sammenlignet med 2008.
Dog svarede 47% af etablissementerne, at deres indtægt på vin ikke havde ændret sig, og 42% havde ligefrem tjent mere på vinsalget.
Årsagen er netop et større salg af vin pr. glas – hvilket i sidste ende beløber sig til mere end flaskesalget.

Flest glas Bordeaux-vin
Spisestederne har da også tilpasset sig gæsternes ønsker. I 2008 tilbød 76% af dem vin pr. glas imod hele 90% i 2009.
Når det kommer til, hvilke vine der sælges flest af glasvis, fører Bordeaux. På andenpladsen ligger champagne, mens tredjepladsen indtages af vin fra Rhône.
I flaskesalget ligger Loire-vin i toppen efterfulgt af Vin de Pays-vine. Her må Bordeauxvinene nøjes med en tredjeplads.


>43




19 postkort fra Mosel
Her fortsætter vi vores serie af 19 postkort fra Moseldalen, som Anker besøgte i begyndelsen af april. De første tolv bragte vi i uge 20, uge 21, uge 22 og uge 23. Her kommer de næste tre.
... ...........


...........
En af de berømte marker, Wehlener Sonnenuhr, er opkaldt efter soluret højt oppe på klippen ved byen Wehlen. Uret blev opsat af Jodocus Prüm i 1842.

Postkort nr. 13 fra Mosel
Alle disse berømte navne
Trittenheimer Apotheke, Bernkasteler Doctor, Wehlener Sonnenuhr, Ürziger Würzgarten, Calmont, Winninger Uhlen ...
Alle er de navne på berømte marker i Mosel – navne, der har kastet glans over dejlige vine i århundreder.
Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese …
Alle er de navne på prædikater, der har gjort mange vinelskere forvirrede, fordi nogle af dem kan stå for både tørre og søde vine.
For vinnørder er det herligt at kende til både marker og prædikater, men tyskerne ved godt, at i den internationale konkurrence er det vigtigt at gøre tingene enkle, så forbrugerne ikke skræmmes væk.
De gamle navne og begreber vil stadig leve, men tyskerne gør en stor indsats for at forenkle etiketterne og samtidig gøre navnet Riesling til et brand.



...........
Oppe fra borgruinen Landshut er der en fantastisk udsigt ned over byen og floden. Nedenfor viser denne uges STORE billede, hvordan byen så ud i 1824.

Postkort nr. 14 fra Mosel
Vine med historie
Flere af Mosels vine er blevet berømte, fordi der knytter sig en historie til dem. Tag fx Bernkasteler Doctor. Her lyder historien:
Engang i 1300-tallet var ærkebispen af Trier, Boermund d.2., blevet forfærdelig syg. Hans læger havde opgivet ham, men en vinbonde fra Bernkastel sagde til ham: – Prøv, om ikke min vin kan hjælpe.
Biskoppen drak et bæger eller to og – oh, mirakel! – blev omgående rask. I taknemmelighed udbrød han: – Denne vin er i sandhed den bedste doktor!
Doctor-marken ligger oppe bag byen Bernkastel. Heroppe findes også den romantiske ruin af borgen Landshut, der ses på dette postkort. På den anden side af floden ligger tvillingebyen Kues.







...........
Fra Markus Molitors vingård i Wehlener Klosterberg er der udsigt over til vinmarkerne oven for Zeltingen.

Postkort nr. 15 fra Mosel
Samler på berømte marknavne
Markus Molitor er en af stjernerne i den midterste Moseldal. I 1984, tyve år gammel, arvede han som ottende generation familiens 7½ hektar vinmarker, og siden har han udvidet arealet til 38 hektar, alle på stejle skråninger.
Hans vinliste er som et litani over berømte marknavne: Brauneberger Klostergarten, Bernkasteler Badstube, Erdener Treppchen, Graacher Domprobst, Ürziger Würzgarten, Zeltinger Himmelreich, Wehlener Sonnenuhr og mange flere.
Markus Molitor bruger ikke industrigær. Han går 100% ind for spontan gæring med de gærstammer, der nu tilfældigvis holder til på de enkelte marker – og har gjort det i århundreder. De er ligesom jordbundens skifer med til at give vinene deres individuelle karakter.
Og så gemmer han sine vine i kælderen, indtil de er drikkemodne. Han har således et kæmpelager med mange tusinde flasker.

.......... .
Den australske vinsø svinder
Det går den rigtige vej for den australske vinindustri, der er ved at få has på den store vinsø, som har tynget landet i de senere år.
Høsten, som netop er overstået, var 12% mindre end i 2009, og der blev høstet hele 300.000 tons færre druer end i 2008.
Dog mener vinproducentforeningen Winemakers’ Federation of Australia, at det kræver endnu et års nedgang i høstmængden, før det virkelig batter.
De australske vinproducenter har ifølge Decanter gjort en god indsats for at nedbringe antallet af vinstokke.
Alene sidste år blev omkring 12.000 hektar vinmarker nedlagt. .. ...






Champagnes seks druer
Champagne fremstilles normalt på en blanding af tre druer: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Hvis der står "Blanc de blancs" (hvid af hvide) på etiketten, så er der udelukkende brugt Chardonnay.
Hvad de færreste sikkert ved er, at der er yderligere tre druer i Champagne, som det er tilladt at bruge til den berømte mousserende vin. Det drejer sig om Pinot Blanc, Petit Meslier og Arbane.
Engang var disse druer langt mere udbredt i Champagne – i dag udgør de kun 0,02% af det totale vinmarksareal. Druerne er med tiden blevet upopulære, blandt andet fordi de er modtagelige over for frost.

Nogle bruger alle druerne
Det er ifølge vinproducentforeningen i Champagne CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) ikke tilladt at anlægge nye vinmarker med druerne. Dog er det tilladt at erstatte gamle, udtjente vinstokke med nye.
Der er faktisk nogle få champagnehuse, som anvender Pinot Blanc, Petit Meslier og Arbane i deres produktion. Det gælder blandt andet Moutard-Diligent, som bruger samtlige seks druer i sin "Cuvée aux 6 Cepages". Det samme gør champagnehuset L. Aubry & Fils i sin "Le Nombre d’Or Millésimé Version Intégrale".
Så vidt vi ved forhandles de to champagner ikke herhjemme – ellers hører vi gerne nærmere.



Anhænger-fad til motorcyklen
Hvert år udskifter det danskejede Château de Haux i Bordeaux 20% af sine fade, og de kasserede fade bliver solgt fra.
Et af fadene havnede hos motorcykelentusiasten Kaj Kirkegaard i Hammerum, og ud af fadet har han nu skabt en hel fantastisk anhænger til sin motorcykel.
Han var cirka 30 timer om det, og resultatet er blevet et flot køretøj, som han har døbt "Château de Haux Transporter".
– Ideen er til fri afbenyttelse, siger Kaj Kirkegaard.


Til_37/09


.
.....
Kvinder smager bedre end mænd
Flere undersøgelser har vist, at markant flere kvinder er supersmagere end mænd. I snit er cirka en fjerdedel af menneskeheden ikke-smagere, halvdelen er gennemsnitlige smagere og resten er supersmagere - en opdeling, der minder meget om den gængse opdeling efter intelligenskvotient.
At konstatere, om man er med i toppen, er ganske let, skriver det britiske vinblad Wine. Det er blot et spørgsmål om at tælle smagsløg.

Sådan gør du
* Tag et stykke papir, fx et visitkort, og lav et rundt hul i det med en diameter på 7 mm.
* Find også et forstørrelsesglas frem.
* Få fat i noget frugtfarve og stryg det på tungen.
* Tungen tager imod farven, men papillerne - de små vorteformede strukturer, hvoraf nogle rummer smagsløgene - forbliver lyserøde.
* Læg papiret forrest på tungen og tæl - gennem forstørrelsesglasset - hvor mange små lyserøde pletter, du kan se i hullet.

Sådan lyder dommen
* Med færre end 15 papiller er du en ufølsom ikke-smager.
* Med mellem 15 og 35 papiller er du en gennemsnitlig smager.
* Med over 35 papiller er du en supersmager.

....




.

....
Nyt fra Peter Sisseck
For nylig var danske Peter Sisseck på besøg i Danmark for at præsentere sine fremragende vine fra Ribera del Duero. Den seance fortalte vi om i VinAvisen uge 19.
Nu er Sisseck gået i gang med et nyt stort projekt: Fremstilling af certificeret vin på økologisk dyrkede druer, der ligeledes kommer fra området omkring Ribera del Duero. I den forbindelse er han ved at få opført et nyt vinhus, som skal kunne producere 300.000 flasker vin om året. I 2014 skulle den første årgang af øko-vinene komme på markedet.

....


Verdens største vinbar
Der er sikkert nogle af vore læsere, der står med det ene ben på vej ud ad døren til VM i Sydafrika.
Og når nu nederlagene skal skylles ned, og sejrene fejres, bør det selvfølgelig gøres med et godt glas vin.
Havnefronten i Cape Town, V&A Waterfront, byder på flere muligheder, men et "must" er Belthazar, som er verdens største vinbar, når det gælder vin pr. glas. Her kan man smage hele 250 vine glasvis, hvoraf de fleste er sydafrikanske.

Rent shoppertainment
Vinene skænkes ved perfekt temperatur i de berømte Riedel-glas, der hver især er designet til at fremhæve de enkelte vines fortrin.
De åbnede vinflasker fyldes med inaktivt kvælstof, og med hvert glas følger en seddel med oplysninger om indholdet.
Med Belthazar er begrebet shoppertainment kommet til Sydafrika. Etablissementet omfatter nemlig også restaurant, grill og gourmetbutik.

..
Obama satser på Kina
Fransk vin er den store sællert på det kinesiske marked. Men andre vinlande har også et godt øje til Kina og ønsker ligeledes at få deres bid af kagen.
Det gælder ifølge The Wall Street Journal blandt andet USA, hvor Barack Obama har ambitioner om at fordoble eksporten af vin til kineserne, inden der er gået fem år.
Første skridt blev taget, da han for nylig sendte sin handelsminister Gary Locke til Hong Kong for at underskrive en aftale om samarbejde om vinrelaterede forretninger.

..



..
.
.....................





Verdens dyreste cognac
Der findes mange cognac’er i sværvægtsklassen, når det drejer sig om prisen. Men den hidtil dyreste er Henri IV Dudognon Heritage - eller bare DNA mellem venner.
Der er kun fremstillet et enkelt eksemplar af denne flaske, som er kreeret af juveleren Jose Davalos. Flasken er dekoreret med 24 karat guld og platin og dernæst prydet med 6500 brillantslebne diamanter.

En guldklump på 8 kilo
Indholdet er en cognac, der har ligget på egetræsfade i mere end 100 år., og som er fremstillet af familien Dudognon – en familie, der kan føre sit stamtræ direkte tilbage til den franske konge Henri d. 4.
Det er dog det mexicanske spiritusfirma med det lidt underfundige navn Ley.925& Co., der står bag lanceringen af den særlige cognac, som kan erhverves for et beløb svarende til cirka 9 millioner kr.
Med indhold vejer flasken 8 kilo, så det kræver lidt muskler at skænke i glassene.
Hvis pengene ikke lige rækker til dette klenodie af en cognac, kan man nøjes med en af dens mindre brødre: ”Platinum Henri IV” til et beløb svarende til 1,2 mio. kr., ”24K Gold Henri IV” til 757.000 kr. eller ”billigudgaven” "Henri IV Gold & Silver" til 80.000 kr.
.




    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * I denne uge er der ingen nyheder fra vinbranchen.

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.....
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..


.
.

    Peter Work (f. 1958) er født og opvokset i Danmark, men bor i dag i Californien, hvor han har sit eget vinhus, Ampelos Cellars.
    Han voksede op i Århus og blev uddannet som civilingeniør fra DTU. Den uddannelse suppelerede han med en HD fra Handelshøjskolen i København samt studier på Princeton University.
    Efter et år som rådgivende ingeniør hos Rambøll blev Peter Work ansat som management konsulent hos Price Waterhouse, der senere forflyttede ham til USA, hvor han har boet lige siden.
    I 1994 blev han headhuntet til Walt Disney koncernen som IT-direktør, og året efter blev han gift med Rebecca, som ligeledes havde sin egen IT-karriere. I 1999 startede de sammen med nogle venner firmaet Exult, som året efter blev børsnoteret.
    Samtidig besluttede ægteparret sig for at begynde deres vineventyr og købte derfor en ranch på 35 hektar nord for Santa Barbara. I 2001 valgte Peter og Rebecca Work at forlade deres faste job for at hellige sig de nyanlagte vinmarker og for at grundlægge Ampelos Cellars.
    I dag har Ampelos cirka 40.000 vinstokke primært tilplantet med Pinot Noir, men også med Syrah, Grenache og Viognier.
    Den årlige vinproduktion er på kun 42.000 flasker, som distribueres til 12 stater samt – naturligvis – til Danmark, hvor importøren er Otto Suenson.
    Peter og Rebecca Work opnåede i 2009 økologisk og biodynamisk status for deres vinmarker og blev ligeledes certificeret som “sustainable in practice”.
    Deres søn, Don, er vinmager for kult-vinhuset SeaSmoke og har sammen med sin kone Lindsay lille Alex på 2 år – så næste generation Work i vinbranchen er på vej.
    Ud over vinhuset ejer Peter og Rebecca Work også Ampelos Resort, som er et lille hotel på den græske ø Folegandros.
    Adresse: Ampelos Cellars & Vineyard, 1633 West Central Avenue, Lompoc, CA 93436, tlf.: 001 805 736 9957. fax.: 001 805 456 0461, info@ampeloscellars.com, www.ampeloscellars.com.


................... ..




.........
    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Hvor meget vin drikker vi?
    Lene Berg læste i den forrige VinAvis, at det årlige forbrug af vin i Hong Kong i dag ligger på 3,3 liter pr. indbygger. Hvor stort er forbruget i Danmark? spørger hun.
    Ifølge den seneste statistik, som vi har kunnet finde – den fra 2008 – importerede vi det år cirka 180 millioner liter vin til eget brug (plus en hel del til videreeksport, især til Sverige)
    Det svarer til, at der til hver dansker – inklusive babyer, muslimer og afholdsfolk – bliver cirka 33 liter vin, svarende til 44 flasker. Altså 10 gange så meget som i Hong Kong.
    Mens der i Frankrig og Italien blev drukket henholdsvis 51 og 44 liter vin pr. indbygger, lå det gennemsnitlige forbrug pr. hoved i USA på kun 9 liter.
    I 2008 blev der drukket 3,5 liter vin pr. indbygger på verdensplan, hvilket var en liter mindre end i 1990 og det laveste tal i de sidste 40 år.    ............
    .....................





...
...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
.. .
. ... ... ........... ......
...............................

    .....................
    75 Den britiske maler William Turner overdrev dramatikken lidt, da han i 1824 tegnede Mosel-vinbyen Bernkastel med borgen Landshut.
    ...............
    ...............

. ............ ... ... ........... ......




.

.


    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner, og hele 19, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 124 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


..........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Monastier, Sélection Grignon, Sauvignon Blanc, Vin de Pays des Côtes de Gascognes, Frankrig, 2009
55 kr., ViniPortugal
En flot hvidvin, der udpræget er til mad. Den har en liflig duft og en ret kraftig smag. Flasken har skruelåg.


Stony Brook Vineyard, Reserve, Sémillon, Franschhoek, Sydafrika, 2007
79 kr., Valuewine
Hvidvin med en rigtig god, frisk smag. Oplagt til alle fiskeretter eller til en frokost - eller som terrassevin. Flasken har skruelåg, så alle vinmagerens intentioner er bevaret.


Domaine du Chêne, Chardonnay, Vin de Pays des Cévennes, Frankrig, 2008
79 kr., Rungsted Vinhandel
Den smager simpelt hen godt, denne hvidvin. Den udviser et flot billede af den gode Chardonnay-drue.


Ossian, Bodegas Ossian, Verdejo, Vino de la Tierra de Castila y León, Spanien, 2008
249,95 kr., Theis Vine
Denne hvidvin på økologisk dyrkede druer har en fornem duft med et strejf af eg og en blød og meget lækker smag i perfekt balance og med fine fadtoner.


Capitel, Bodegas Ossian, Vino de la Tierra de Castila y León, Spanien, 2008
469,95 kr., Theis Vine
Superlækker hvidvin på økologisk dyrkede druer. Vinen har en vidunderlig duft og en smag med let fedme og med frugt, syre, fad og alle de mange facetter i balance. Men lad den ligge i endnu nogle år; så vil den udvikle sig til noget endnu mere himmelsk. Der er kun kommet 120 flasker til landet.


Artisans Blend, Deakin Estate, Victoria, Australien, 2008
55 kr., Wine.dk
En pæn hvidvin på Chardonnay og Pinot Grigio. Den har fyldig frugt og tilpas syre. Flasken har skruelåg.


Loan, Tanunda Creek Vinyardes, Sémillon, Barossa Valley, Australien, 2006
99 kr., A Vinstouw
Blød og venlig hvidvin med noter af eksotiske frugter - måske lidt banan. Vinen er fremstillet af økologisk dyrkede druer og har ligget ti måneder på franske fade.


Canti, Bianco, Vino da Tavola, Italien
36,95 kr., Strandgaarden
En enkel, men forfriskende hvidvin med et strejf af citrus. Og billig er den jo. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Blanc de Noir, Lynx Wines, Merlot, Franschhoek, Sydafrika, 2010
75 kr., pris ved 6 flasker: 66,67 kr., Due's Vinhus
Farven på denne rosévin er helt usædvanlig - ganske lys, næsten som en hvidvin og så alligevel ikke. Den er lavet på druen Merlot, men det blå drueskind kan ikke have været ret længe i kontakt med den gærende most. Duften har kraftige noter af fersken, og smagen er lækker med frisk, let krydret frugt, der er bevaret fint under skruelåget. Dertil en lille sødme. Vinen er anvendelig både som apéritif, terrassevin og til lettere retter og gode oste.


Passserel, Mont Baudile IGP, Frankrig, 2009
45 kr., Lautia
Let og nem rosévin med noter af jordbær og en frugtagtig sødme. Flasken har skruelåg.


Aramis, Pierre Laplace, Vin de Pays du Comté Tolosan, Frankrig
55 kr., pris ved 12 flasker: 49,75 kr., Vinmonopolet
En lidt enkel rosévin på druerne Tannat og Cabernet Sauvignon. Den er nok mest velegnet til mad.

Rødvin


Tuttigiorni, Marano, Salento Rosso IGT, Italien, 2007
45 kr., YouAndWine
Let rødvin med god, saftig frugt. En rigtig god hverdags-vin til en rimelig pris.


Santa Ana, Homage, Malbec, Mendoza, Argentina, 2008
64,95 kr., i denne uge (uge 24): 39 kr., Kvickly
Herlig rødvin med stor frugtfylde, blødhed og harmoni. En vin, som mange vil kunne lide.Til tilbudsprisen et kup.


L'Argentière, Domaine Coste Chaude, Côtes du Rhône Villages Visan, Frankrig, 2007
79 kr., Vin-T-Vin
En rigtig god Rhône-rødvin med en afrundet, frugtagtig smag. Fortræffelig til kødretter.


Manor House, Nederburg, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika, 2008
79,95 kr., Amka
Denne rødvin er godt skruet sammen og giver et dejligt billede af den gode Cabernet-drue med en tæt struktur og toner af mørke bær og tobak.


Parcela #7, Reserva, Viña von Siebenthal, Aconcagua Valley, Chile, 2006
80 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., The Wine Company
Denne rødvin, fremstillet på organisk dyrkede druer og ufiltreret, er en rigtig god vin. Den har en flot duft og en fyldig smag med blød frugt og gode tanniner. En dejlig vin.


Muruve, Bodegas Frutos Villar, Toro, Spanien, 2007
89 kr., Haller Vine
Den er go', denne rødvin. Den har en flot duft og en meget fyldig smag, der hænger godt sammen. Man har en god smag i munden. En vin, der varmer.


Vinha do Alqueve, Pinhal da Torre Vinhos, Vinho Regional Tejo, Portugal
89 kr., pris ved 6 flasker: 60, Propperiet
En rødvin, der hænger fint sammen med god, blød frugt, tilpas med tanniner og syre.


Dei, Maria Chaterina Dei, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2006
159 kr., Wine.dk
Hold da op, hvor den go'. Det er godt, dette her. En vidunderlig duft og en afrundet, harmonisk smag. Ah ... !


Perseo, Valerio Zenato, Veneto IGT, Italien, 2002
249 kr., Excellent Wine
Hold da op, hvor denne rødvin smager godt. Vinen er lavet på Merlot og Cabernet Sauvignon, og den har en liflig duft og en vidunderlig og blød smag. Helt i top.


Aalto, Bodegas Aalto, Tinto Fino, Ribera del Duero, Spanien, 2006
319,95 kr., Theis Vine
Blød og meget lækker rødvin med en ren, men også kompleks druesmag, fyldig og med diskrete fadtoner. Den er drikkemoden nu, men kan også godt ligge i endnu nogle år.


Aalto PS, Bodegas Aalto, Tinto Fino, Ribera del Duero, Spanien, 2006
799,95 kr., Theis Vine
Dyr og dejlig - en stor og vidunderlig rødvin på 60 år gamle vinstokke og med 30 måneder på eg. Vinen har en elegant duft og en lige så elegant og dejlig smag. Men den må meget gerne ligge endnu nogle år og kan uden tvivl holde sig i endnu flere år.


Alkoomi, Frankland River, Western Australia, 2005
69 kr., pris ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Denne lidt robuste rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot har god saft og tilpas syre - oplagt til kødretter. Flasken har skruelåg.


Soltane, Kurubis, Mornag, Tunesien, 2006
75 kr., pris ved 6 flasker: 20,83 kr., Vinmand
Denne rødvin er fremstillet på druerne Syrah, Carignan og Mourvèdre - altså efter model Rhône. Skal udpræget drikkes til mad. Og plask den over i en karaffel et par timer før måltidet. Den fjerde stjerne gælder prisen ved 6 flasker.


Koonunga Hill, Seventy Six, Penfolds, Australien, 2008
89,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 24): 59,95 kr., SuperBest
Kraftig og saftig rødvin på druerne Shiraz og Cabernet Sauvignon. En ægte australier - de kan det der med tætheden down under. Men her er det lige på og hårdt. Udpræget en grill-vin. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Burmester, Colheita, Portvin, Portugal, 1997
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Virkelig lækker portvin i fornem balance. En nydelse - dadler, honning, dyb frugt ...


Søg i 500 tidligere VinAviser:



....... ............



...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.