Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44. 2010



Nyheder i uge 44, 2010


>43





Det kinesiske skrifttegn for tallet otte er så enkelt, at enhver vesterlænding kan lære at skrive det.

Et tal fuld af lykke
Det var ingen tilfældighed, at åbningsceremonien til de olympiske lege i Beijing for to år siden begyndte nøjagtigt 8 minutter og 8 sekunder efter kl. 8 om aftenen den 8. august 2008.
Kineserne anser tallet otte for at være særligt lykkebringende, og betaler blandt andet store summer for at få telefonnumre med så mange 8-taller som muligt.
Hos det berømte vinslot Château Lafite, som ejes af Domaines Barons de Rothschild, kender man til kinesernes glæde for tallet – og for slottets vin, som er deres favorit inden for Bordeauxvin. Og ifølge Decanter har vinslottet tænkt sig at appellere ekstra meget til kineserne, når dets årgang 2008 skal tappes på flasker i 2011.

Tallet er en sællert
I sidste uge meddelte Château Lafite, at man ville indgravere det kinesiske tegn for otte på samtlige flasker af årgang 2008. Og så gik Kina amok. Flere førende britiske vinhandlere af Bordeauxvine kunne melde om alt udsolgt i primeur-salget af vinen inden for det første døgn efter bekendtgørelsen.
Hos Berry Bros & Rudd solgte man 900 flasker Château Lafite 2008 i forsalg morgenen efter vinslottets meddelelse.
Da Robert Parker gav vinen maksimum point i en anmeldelse sidste år, skete der ifølge det britiske vinfirma en lille stigning i salget, men det var intet i forhold til nu. Kineserne er stort set ligeglade med Parkers dom, lyder det fra Berry Bros & Rudd.
Det indgraverede 8-tal er derimod en rigtig sællert, da det gør vinen til en oplagt gaveidé i Kina.
Også hos den London-baserede internetvinhandel Liv-ex 100 kunne man mærke effekten. Her steg prisen for en kasse med 12 flasker med knap 20% fra 8500 pund (cirka 73.000 kr.) til 10.160 pund (cirka 87.000 kr. eller 7250 kr. pr. flaske) dagen efter meddelelsen.

Et fransk-kinesisk projekt
Château Lafite ønsker da også på alle måder at styrke sit forhold til kineserne.
Vinslottet opkøbte sidste år – i samarbejde med Kinas største statsejede investeringsfirma CITIC – 25 hektar jord på halvøen Penglai i den kinesiske provins Shandong. Her er så gunstige klima- og jordbundsforhold, at Penglai, hvor mere end fyrre vinhuse allerede fremstiller vin, har fået tilnavnet ”Kinas Bordeaux”.
Jorden er nu tilplantet med vinstokke, og en vingård er under opførelse. Og når Château Lafite årgang 2008 kommer på markedet næste år med det kinesiske skrifttegn for 8 på flaskerne, vil den også blive lanceret som en minde-vin om det fransk-kinesiske projekt.
Ifølge det franske vinslot leder skrifttegnet også tankerne hen på de skråninger, som slottets vinmarker i Penglai er anlagt på.






Hårde vilkår i Muscadet
Omkring 60 drueavlere i appellationen Muscadet i Loiredalen har indgivet konkursbegæring i løbet af efteråret. Det svarer til op mod en tredjedel af samtlige drueavlere.
Og det forventes at endnu flere avlere og et større antal vinproducenter vil være nødt til at lukke og slukke i løbet af de næste par måneder. I alt kan antallet løbe op i omkring 200 virksomheder. Der er flere årsager til den katastrofale situation:
I 2008 mistede drueavlerne op mod to tredjedele af deres høst på grund af et forår med meget hård frost. De omfattende skader medførte et lige så omfattende indhug i avlernes økonomi, og eftervirkninger kan mærkes endnu.
Derudover er det ikke gået alt for godt med eksporten af Muscadet-vin i de senere år, og mange vinproducenter har derfor måttet sætte deres omkostninger betydeligt ned. Nu er der skåret helt ind til benet, og for mange er en konkursbegæring eneste mulighed.....



Russian River strækker sig cirka 177 km gennem Sonoma og Mendocino i det nordlige Californien.

Vinhuse skyld i lav vandstand
I vindistrikterne Sonoma og Mendocino i Californien, anvender vinhusene vand til at beskytte vinstokkene mod frost. Vandet sprøjtes ud over vinmarkerne, hvor det hurtigt fryser til is, der lægger sig som en beskyttende hinde over de enkelte vinstokke.
Vandet får vinhusene fra Russian River, men snart er det måske slut med at pumpe de store mængder vand op fra floden.
To gange har man set døde fisk, der er strandet på grund af den lave vandstand, der opstår under pumperiet. Og den går jo ikke, mener man hos State Water Resources Control Board (SWRCB), Californiens statslige vandkontrol, som derfor har tænkt sig at skære drastisk ned for den mængde vand, vinhusene må bruge.

Små vinhuse vil bukke under
Det har fået vinproducentforeningen Sonoma County Winegrape Commission til at gå på barrikaderne for sine medlemmer. De fleste af vinhusene i Sonoma og Mendocino er små med få ansatte, og de kan komme i alvorlige økonomiske vanskeligheder, hvis ikke de kan få alt det vand, de skal bruge, fra floden, lyder det fra foreningen.
Foreningen støttes af en nylig udført undersøgelse fra Sonoma State University, som forudsiger, at Sonoma og Mendocino vil miste op mod 8000 arbejdspladser, hvis vandgrænsen bliver en realitet.







Grundig bog om Amarone
Vinskribenten Thomas Ilkjær, der leder Vinakademiet, har begået en både grundig og letlæst bog om den populære Amarone-vin (Politikens Forlag, 264 sider, 350 kr.).
Bogen er bygget op efter det efterhånden gængse skema: Først kommer de generelle oplysninger og derefter en gennemgang af 75 udvalgte producenter – en gennemgang, man næppe læser fuldt ud, men bruger til opslag, når man har en af producenternes vine i glasset eller er på jagt efter en god Amarone.
Producenterne breder sig dog kun på 98 ud af bogens i alt 264 sider, så man får virkelig en masse godt, interessant og samtidig ukrukket læsestof i de indledende kapitler.
 
Både bamser og elegante vine
I bogens første kapitler kan man læse om geografien, klimaet, jordbunden og druesorterne – om den særlige Amarone-teknik med de tørrede druer – om årgange og Amarone til mad. Samt om stilarterne – for Amarone er ikke kun bamsevine med op til 16% alkohol, men også elegante vine med 14%. Der er et publikum til begge dele, og som Thomas Ilkjær skriver:
– Det er naturligvis en ærlig sag ikke at bryde sig om voldsomme alkoholniveauer, men på den anden side er det lidt som at kritisere smør for at indeholde fedt eller Coca-Cola for at indeholde sukker. […] En seriøs kritik bør tage hensyn til grundpræmisserne. Til disse hører uundgåeligt et højt alkoholniveau, og ikke mindst at Amarone ikke er en vin, det er meningen, man skal nyde dagligt.
Bogen er smukt layoutet og ødselt illustreret med farvebilleder af fotografen Rene Riis, og man konstaterer med glæde, at forfatteren ikke optræder på et eneste billede (som det jo ellers ofte ses i nyere vinbøger).


Champagne i håret
Champagnes vinproducentforening, CIVC (Comité Interprofessionel du Vin de Champagne) vogter med næb og klør over navnet Champagne, som er en beskyttet geografisk betegnelse. Og hvis foreningen opdager, at en vinproducent eller et vinfirma et eller andet sted i verden uretmæssigt benytter sig af navnet, kommer man efter dem med bål og brand.
Sidste år fik CIVC således sat en stopper for, at et ægtepar i Australien kaldte deres lille firma "Champagne Messenger" (Champagne-budbringeren). Firmaet blev omdøbt til "Bubbly to Go".
For nylig gjaldt det så en shampoo med navnet "Champagne Shampoo" fra den hollandske afdeling af den verdensomspændende dagligvare-koncern Unilever.

Isspand med shampoo
I kampagnen for shampooen, der var fyldt på glasflasker af form som champagneflasker, indgik slogans som "Champagne Shampoo til en særlig lejlighed" og "Champagne hver eneste dag". Der blev også vist billeder af shampooen placeret i en isspand.
Det blev for meget for CIVC, der straks forlangte, at Unilever skulle stoppe kampagnen og trække samtlige flasker shampoo tilbage fra markedet – hvilket man så nu er i færd med...







<Flaskerne i det specialdesignede bur blev båret i land af frømænd fra den lokale dykkerklub Moby Dick (foto: Poul Juul og Jens Møhring).
 


Cava fra havets bund
Den fynske Dusinklub er en forening, hvis formål er at fremme nydelsen af østers, og det gør den med flid.
Sidste søndag afholdt klubben et stort arrangement på Hotel Nyborg Strand, og da de 150 forventningsfulde østerselskere satte sig til bords for at nyde en otte retters østerssymfoni, fik de en overraskelse: Cava’en, der skulle skænkes i glassene, blev båret ind i restauranten af et hold frømænd i fuld udrustning.
De mange flasker med Cava var for et år siden blevet lagt til lagring i et specialdesignet bur på havets bund cirka 300 meter ud for Hotel Nyborg Strand, og flaskerne bar med al tydelighed spor af det lange ophold i havet. Indholdet var imidtidlig helt intakt, og gæsterne mente, at vinen havde udviklet sig fint.



Jess Juul Hansen og Kristin Kaihøj Ibsen med deres diplomer.

To nye danske sherry educators
I sidste uge fik Danmark to ny sherry-undervisere efter et intensivt kursus hos Consejo Regulador i Jerez.
Den ene er Kristin Kaihøj Ibsen, som er lærer på Hotel- og Restaurantskolen i Silkeborg, den anden er Jess Juul Hansen, der ejer Skanderborgs ældste vinforretning, en Vinoble på byens hovedgade.
Rent praktisk er de såkaldte "official sherry educators" tilknyttet Sherry-akademiet i Jerez og i stand til at undervise i den ædle driks mange facetter – historie, fremstilling, typer, anvendelse osv.
Kurset, der strakte sig over fire dage, blev afsluttet med en ikke helt nem eksamen – og med fornemme diplomer til de to danskere.
Tidligere uddannede sherry educators er to lærere: Marianne Præstegaard fra Hotel-og Restaurantsskole i København og Pernille Breinholst Hansen fra skolen i Kolding. Endvidere vinskribenten Jørgen Mønster Pedersen og fire restaurationsfolk: María González fra Tapasbaren i København samt Søren Illum, Peter Koch og Kim Hintze fra Sherrybodega i Brøndby.


Til_37/09





Samme vin, to etiketter
Efter smagningen i sidste uge af vinene fra det chilenske vinhus Casa Lapostolle viste vi et billede af husets Cuvée Alexandre Chardonnay i to årgange, dels med en ny etiket, dels med en gammel.
Vi fortalte med vilje ikke hvilken flaske, der var den nyeste, og vi havde også retoucheret årgangene på etiketterne væk. Og så spurgte vi vore læsere:
Hvilken etiket kan I bedst lide? Hvilken flaske ville I gribe efter på vinhandlerens hylde?

Kunne bedst lide den til højre
I alt 2739 gjorde sig ulejlighed med at sætte en prik i spørgeskemaet – tak for det – og til venstre ses resultatet.
Men først må vi lige afsløre: Den tidligere etiket er den til højre på billedet, mens den nye er den til venstre. Vinhuset har med andre ord forladt det klassiske design for noget mere nymodens og smartere. Men faldt skiftet i god jord?
Nej. Som det fremgår af skemaet, syntes kun 16,5% af læserne om den nye etiket, mens hele 77,9% ville gribe efter den til højre på vinhandlerens hylde.
5,6% kunne lide dem begge – eller de var måske ligeglade eller usikre.
Ganske interessant, ikke?

Sjælden portvin til salg
En meget sjælden portvin er nu sat til salg i et begrænset antal flasker. Det drejer sig om en vin, fremstillet før vinlusen hærgede de europæiske vinmarker, hvilket vil sige på druer fra vinstokke på egne rødder. Dernæst har den lagret på egetræsfade i 155 år.
Navnet er SCION, og det er det førende portvinshus Taylor’s, der står bag salget.
Fadene med vinen har tilhørt en fornem familie i portvinsdalen Douro Valley, som har haft den liggende på fade til privatbrug – bortset fra et enkelt fad på ca. 520 liter, som efter sigende skulle være købt af Winston Churchill.

Mundblæst krystalkaraffel
I begyndelsen af 2010 købte Taylor’s portvinen – i alt to fade. De er nu blevet tappet på mundblæste krystalkarafler, som er lagt i fine trækasser, parat til salg. En lille bog i låget af kassen fortæller om den fornemme portvins historie.
Det danske vinfirma Best Selection har importeret nogle af flaskerne, som nu videresælges hos enkelte vinhandlere herhjemme.
Prisen for en flaske ligger på omkring 25.000 kr., så det er nok ikke lige den vin, man åbner til risalamanden juleaften.
Hvis man vil have flere informationer, kan man henvende sig til Tim Petersen hos Best Selection på tlf.: 40 50 41 21.





.



<<Elefanten George i færd med at trampe druer.

<To kronede hoveder tog over og trampede videre.


Elefanter som vinpresse
Reustle-Prayer Rock Vineyards i Umpqua Valley i Oregon, har ved årets høst fået en hjælpende hånd – eller rettere fod – til presningen af druerne.
Den store elefant George fra en nærliggende safaripark fik lov til at trampe løs i et kar med nyhøstede Riesling-druer, mens et større antal begejstrede tilskuere tog billeder i lange baner.
Det var ifølge Wine Spectator safariparken, der havde fået ideen, og de penge, der kom ind på arrangementet i form af billetsalg og salg af vin, kommer parken og dens dyreliv til gode.
Så der er tale om et velgørenhedsarrangement, men Reustle-Prayer Rock fik faktisk også presset en hel del druer.

Trampende skønheder
Vinhusets ejer var lidt bekymret for, om det tunge dyr ville være i stand til at presse druerne uden at knække druekernerne, så de rå tanniner blev frigivet. Men Parken havde gennem to måneder trænet elefanten i at agere vinpresse, og det viste sig at dens læderagtige fødder var perfekte til formålet.
To skønhedsdronninger, Miss Douglas County og Miss Teen Douglas County, fortsatte, hvor elefanten slap, og snart gik også publikum i gang med at trampe druer.
På vinhusets hjemmeside kan man se flere billeder samt en lille videofilm, der viser elefant-tramperiet.
Der er flere elefanter på vinøst arbejde i ugens STORE billede nedenfor.





.


Russisk ”vin” af vand og sukker
Når russerne køber en flaske vin, fremstillet i hjemlandet, kan de ikke være sikre på, at den nogensinde har set en drue.
En fjerdedel af al den vin, der bliver solgt i Rusland, består nemlig af en blanding af vand og sukker. Sådan lyder det fra Alexandre Potchinok, der er præsident for en ny forening for russiske vinimportører, AIW. Og han er forarget over, at dette ringe produkt påduttes de mange russere, som ikke er vant til at drikke vin og derfor ikke fatter mistanke til fluidummet.
Et af de vigtigste mål for den nye forening, hvis medlemmer udgør cirka en femtedel af Ruslands vinimportører, er netop at komme de mange fupvine til livs. Og det skal ifølge WineAlley.com blandt andet gøres ved at få indført en vinlov, der helt klart definerer, hvad vin er, og hvordan den skal fremstilles.



Indgangen til hotellets store vinkælder med verdens største samling af portugisiske vine og portvine.

Nyt vin-hotel i Douro
I uge 26 fortalte vi om et nyt og fantastisk hotel i Rioja, hvor den lokale vin er i centrum.
Nu har portugiserne fulgt trop med et luksus vinhotel i hjertet af Portugals portvinsland.
"The Yeatman", som hotellet hedder, ligger med udsigt over Douro-floden og portvinsbyen Oporto, og alt indenfor og uden døre står i vinens tegn.
Med sine 25.000 flasker rummer hotellets vinkælder verdens største beholdning af portugisiske vine og portvine. Hver uge afholder restauranten vinmager-middage, ligesom man kan bade i vin i ordets bogstaveligste forstand i hotellets store vin-spa – der i øvrigt er Portugals første vin-spa.

Poolen er karaffel-formet
Man kan også opleve synet af verdens største korkprop og få mere at vide om de portugisiske vindistrikter i et lille museum.
Den udendørs swimmingpool er selvfølgelig også formet som en kæmpemæssig karaffel.
Hotellets ejer er firmaet The Fladgate Partnership, der også ejer en række vin- og portvinshuse – blandt andet Taylor’s, Fonseca og Croft Port.
De i alt 82 rum og suiter er sponsoreret af forskellige vinfirmaer og vinhuse – som så til gengæld har fået lov til at dekorere væggene efter behag.
Man har også planer om at åbne en vin- og gastronomiskole i hotellet i en ikke så fjern fremtid. ...




/EMBED>




Det er ikke rent barbari
I uge 40 besvarede vi et spørgsmål om forskellen mellem "a shaken and a not stirred" vodka martini
I den forbindelse nævnte vi, at det at shake en cocktail svarer til at plaske en rødvin over i en karaffel. Og vi tilføjede: Uden at nogen dog vil kunne finde på at shake en rødvin. Det ville være rent barbari.
Her er Søren Bødker ikke enig. – For nogle rødvine kan oplevelsen i duft være eksplosiv, skriver han, – hvis man giver vinen en rystetur.
– Se fx, hvordan det australske tophus Molly Dooker direkte foreskriver, at de fleste af deres vine får en ordentlig rystetur. På deres hjemmeside har de ligefrem en video, der viser, hvordan man gør.
– Jeg må dog erkende, at shakening af vin ikke er normen, men i nogle tilfælde kan rysteturen altså give en superoplevelse, og i enkelte tilfælde er den direkte at anbefale.

Vinen faldt fra hinanden
Vi siger tak til Søren Bødker for indsparket, og under en af ugens smagninger prøvede VinAvisens smagepanel at shake en australsk bamsevin.
Det var ikke nogen succes. Vinen fik godt nok en mere udtalt duft, men smagsmæssigt faldt den bogstaveligt talt fra hinanden. Den blev mindre harmonisk, og smagselementerne stod og råbte til hinanden – for nu at forklare det på den måde.
Så gad vide, om vi i alligevel ikke skal fastholde, at det er "rent barbari" at shake en rødvin.
 


De læner sig op ad Amaronen
Vor læser Carsten Holst har et godt øje til supermarkedernes evindelige henvisen til Amarone-teknikken.
– De bruger den i flæng, skriver han, – om alle mulige vine, hvor druerne har tørret lidt eller hængt længe på stokkene. Det synes jeg er en misvisende information.
– En i øvrigt ofte udmærket vin burde kunne bære sin kvalitet i sig selv og ikke behøve spejle sig i en anerkendt og klart defineret vin, som skal produceres efter en række krav.
– En Primotivo-vin fra Puglia bliver aldrig en Amarone, og det er lidt snyd at referere til Amaronen i markedsføringen.
– Man kunne bare fortælle, at druerne er tørret før presning, Det giver så sig selv, at man får en kraftigere vintype ud af det.





.

.....................





Dennis Mc Bain med det relativt store målebæger i hånden, der blev brugt til uddeling af de daglige drammer.

Spændende besøg fra Skotland
Livet i et skotsk destilleri for halvtreds år siden var en smeltedigel af snavs, støv og hede, godt sammenhold, lange arbejdstider og oplevelser, som nok kan få de fleste i dag til at spærre øjnene op.
Det gjorde i hvert fald VinAvisens udsendte under et møde med Dennis Mc Bain, som har haft sin gang hos Glenfiddich størstedelen af sit 68-årige liv.
Mødet fandt sted hos vinfirmaet Hans Just, der importerer den gode whisky fra det berømte destilleri. Og i et par timer fortalte Dennis Mc Bain underholdende anekdoter fra en svunden tid i whiskyens verden.
Det var så spændende, at der er blevet en lille føljeton ud af mødet, som vi bringer i denne og de kommende to uger.

Stod i kø til en dram
Dennis Mc Bain er født og opvokset – og bor stadig – i byen Dufftown, hvor der er hele ni destillerier.
Hans far og brødre arbejdede i destillerierne, så det var oplagt, at også hans fremtid lå der. Desuden var lønnen god i forhold til mange andre job, og han drømte om en dag at få råd til en cykel.
I 1958, kun 15 år gammel, blev han ansat hos Glenfiddich, som åbnede i Dufftown i 1887. I dag er han destilleriets velansete kobbersmed med ansvar for vedligeholdelsen af destillationsapparaterne, men dengang var han en del af det team, der stod for whiskyfremstillingen.
Alt foregik via håndkraft og ikke som i dag, hvor automatikken har gjort sit indtog. Men der var en ting, som forsødede det hårde arbejde: ”Dramming times”, der blev anset som en del af lønnen.
– Hver morgen kl. 6.30 stillede destilleriets arbejdere sig med et glas i hånden i en lang kø, fortalte Mc Bain.
– Foran af køen stod bryggeren med en kobberkande fyldt med whisky i den ene hånd og et lille cylinderformet kobber-målebæger i den anden. Og så fik arbejderne hver et fuldt målebæger hældt over i glasset.
Hvis bryggeren var i godt humør, var der top på bægret – var han i dårligt humør, blev det ofte kun til lidt over et halvt mål.

Whisky for hårdt arbejde
Det var ikke den gode velmodnede whisky, arbejderne fik, men den nylavede klare whisky med et alkoholindhold på omkring 60%.
De fleste fortyndede whisky-rationen med vand, men nogle nedsvælgede den rå og gik med smil på læben i gang med dagens dont. Og smilene forblev – lige indtil næste dramming time ved frokosttid.
Man kunne desuden gøre sig fortjent til en ekstra dram fra kanden, når det blev fyraften, hvis man havde udført et særligt hårdt arbejde. Det kunne fx være at tømme mæskekarret, den runde tank, hvor den knuste malt bliver opblødt i varmt vand. Et beskidt arbejde, der krævede, at man i bar overkrop og iført et par gummistøvler kravlede op i karret og skovlede bærmen ud gennem nogle huller i bunden.
På et tidspunkt fik bryggeren Mc Bain til at udvide toppen af det lille cylinderformede målebæger, så drammen kunne bliver endnu større. Det må have været en dag, hvor bryggeren var i godt humør …

Vi fortsætter i næste uge, hvor Mc Bain blandt andet fortæller om "hunden" – menneskets bedste ven.



.........



.
.................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * House of Wine har optaget importen af vinene Contino og Viña Real fra Rioja-producenten CVNE.
    * Krone Vin har optaget importen af vinene fra de tyske vinhuse Weingut Stein i Mosel og Henrik Möbitz i Baden.
    * Valuewine har udvidet sortimentet af vine fra Spanien med Bodegas Jimenez-Landi fra distriktet Mentrida, Bodeags Licinia fra Vinos de Madrid og Jane Ventura fra Jane Ventura fra Penedès.,
    * Estwine.dk har overtaget importen af vine fra det ældste biodynamiske vinhus, Millton Vineyards, i Gisborne, New Zealand.
    --,,,,,,,,,,,--,

.
Digital kontrol med importen
Over for landets mere end 1200 vinimportører er der måske grund til at gøre opmærksom på, at man i EU har besluttet at effektivisere arbejdsgangen for og kontrollen med vin, øl og spiritus.
Det sker med et IT-system ved navn EMCS (Excise Movement and Control System), som de europæiske skatteforvaltninger vil bruge ved kontrol af virksomheder, der handler med de nævnte varer under afgifts-suspension over EU's indre grænser.
Med EMCS bliver ledsagedokumentet elektronisk, og SKAT vil derfor have adgang til dokumentets oplysninger hele vejen fra producent til forbruger.
Den 1. januar 2011 skal alle lande, inklusiv Danmark, kunne afsende og modtage elektronisk ledsagedokumenter, og som en forberedelse til overgangen afholder SKAT en række informationsmøder, hvor man vil præsentere de nye processer og give et overblik over det nye system.

.......... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..


.
.

    Lars Bjørn (f. 1952) stod allerede som femtenårig med næsen trykket flad mod vinforretningernes vinduer. Han syntes, at historierne bag vinene var spændende, og fik da også mulighed for at smage på de ædle dråber i ny og næ.
    Vinens verden fortsatte med at fascinere ham. Han kom i købmandslære, og som udlært fik han hurtigt et job som vindisponent og senere vin- og spiritusindkøber hos supermarkedskæden Iso.
    Han var glad for jobbet, men de vinøse ideer hobede sig op – ideer, som han kun ville kunne føre ud i livet som selvstændig. Så i 1979, tilskyndet af familie og venner, tog han springet og åbnede Lars Bjørn Vinimport i et lille beskedent lokale i Ordrup. Han fik en flyvende start, og allerede året efter kunne han inddrage naboforretningens lokaler til sin vin.
    I 1991 flyttede Lars Bjørn Vinimport til sin nuværende adresse i Charlottenlund. Og nu er det kunderne, der står med fladtrykte næser. For inde bag facaden findes der masser af dejlige og spændende vine med hovedvægten på Frankrig, og ikke mindst på Rhône og Languedoc. Italienske vine optager ligeledes en stadig større del af pladsen på hylderne, ligesom firmaet også importerer stærkere varer i form af cognac, grappa og calvados af fornem kvalitet.
    Lars Bjørn Vinimport har i dag fem ansatte, og ejeren selv arbejder også nærmest i døgndrift – kun om søndagen holder han fri for at være sammen med kvinden i sit liv, Rikke, spille fodbold og gå i teatret.
    Om vinteren tager han gerne på skiferie, og så skal der jo også være tid til at rejse til diverse vinøse destinationer.
    Adresse: Lars Bjørn Vinimport ApS, Jægersborg Allé 19, 2920 Charlottenlund, tlf.: 39 64 30 00, fax.: 39 64 00 30, e-mail: lb@lbvin.dk, www.lbvin.dk.


33/09



    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Hvordan krydser man to druesorter?
    P.S. i Skive vil godt vide, hvordan man krydser to druesorter.
    Det er faktisk ret besværligt. Man skal nemlig isolere frugtknoppen, før befrugtningen finder sted. Det vil sige, at man skal pille de fem cirka 1 mm lange pollensække af hver blomst, allerede inden den springer ud – uden at beskadige frugtknoppen.
    En blomsterklase kan indeholde op imod 1000 enkelte blomster og dermed 5000 pollensække, som nødvendigvis skal fjernes omhyggeligt. En enkelt overset pollensæk kan ødelægge hele arbejdet.
    Det foregår med pincet, så denne "kastrering", hvor den mandlige del fjernes, finder sted under en parasol i vinmarken. Arbejdet står på i op til tre uger alt efter blomstringens varighed, og det må ikke være for koldt, vådt eller blæsende, idet de ubeskyttede frugtknopper er meget ømtålelige.
    De kastrerede klaser ombindes med papirsposer, indtil de er klar til at modtage den udvalgte pollen, som så bliver bundet om dem i andre papirsposer. Udskiftningen af poser skal foregå i en håndevending netop for at undgå fremmed bestøvning.
    Man kan på en måde sige, at samtlige industriens druer indeholder bastardkerner, for selv om man krydser en sort med dens egne gener, vil kombinationen af gener blive en anden end moderplantens, og derfor kan vinstokke ikke opformeres fra kernerne. Det må nødvendigvis ske med stiklinger eller ved opformering af få celler i et laboratorium.

    Hvem kender svaret?
    Fra Lars Ulrik Hansen har vi fået et spørgsmål, som vi ikke kan besvare: Hvornår begyndte man at angive alkoholprocenten på vinflaskernes for- eller bagetiket?
    Det må være længe siden, men vi tør ikke gætte på et årstal. Hvis en ældre vinhandler kan komme med et bud, vil vi kunne glæde vores læser. Skriv venligst til info@vinavisen.dk.
    ....



Ugens vinøse billede
I uge 42 fortalte vi om Miguel Torres’ nye vinhus i Rioja, hvor det meste er gravet ned i jorden, mens den lille del, der rager op, er pakket ind i en isolerende beklædning, som fremtræder fuldstændig som en naturlig klippe. Man ser faktisk kun en stor sten i landskabet. Vinhuset er "usynligt" - sådan da, næsten ...
Vi spurgte Miguel Torres, om han havde et billede af bygningen, og det har han nu sendt os. Her er det.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.

..




...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....
.
.. ........ .... ... ... ........... ......
...............................

    .....................
    93 På vinmarken Hua Hin Hills i Thailand har man naturligvis elefanter med, når fotomodellerne går i gang med arbejdet (foto © Siam Winery)
    ...............
    ...............
..
........






    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner, og hele 15, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 94 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Cordoníu, Rosé, Brut, Pinot Noir, Cava, Spanien
119 kr., Kjær & Sommerfeldt
Den er slet ikke så tosset, denne rosé boblevin. Faktisk er den rigtig lækker med fine, stadige bobler og en elegant Pinot-smag. Alt er bare harmonisk.


Arnaud Robert, Brut, Champagne, Frankrig
159 kr., Barrique Vinimport
Tør, men ikke knastør champagne med fine bobler og en dejlig smag med toner af gær (rugbrød). Rimelig pris.

Hvidvin


Mountain Vineyards, Julien Schaal, Chardonnay, Sydafrika, 2009
109 kr., Multi Wine
En meget dejlig hvidvin med en blød og ren Chardonnay-smag og en let fedme. En meget anvendelig vin til både lette og lidt kraftige retter.


Caldora, Pecorino, Terre di Chieti IGT, Italien, 2009
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Pæn og let drikkelig hvidvin med en frisk duft og en frugtagtig, aromatisk smag med blid syre.

Rosévin


Château Vignelaure, Coteaux d'Aix en Provence, Frankrig, 2009
165 kr., Excellent Wine
En fin laksefarve i glasset og en fin smag i munden. En fornem rosé, der udmærker sig ved en afbalanceret smag, frisk og frugtagtig, ikke for tør og slet ikke for sød. Oplagt både som apéritif og som ledsager til lettere retter.

Rødvin


Libenter, Tavignano, Rosso Piceno, Italien, 2005
59 kr., Carlo Merolli
Der er modne blå blommer over duften af denne rødvin. Smagen er åben og fuld af frugt med et strejf af anis. Den slutter blødt og rundt. En meget lækker vin med god struktur og uden skarpe kanter.


Gran Sasso, Sangiovese, Terre di Chiei IGT, Italien, 2009
59,95 kr., pris ved 12 flasker: 49,95 kr., Vinmonopolet
Til prisen ved 6 flasker et kup. Dette er en virkelig dejlig vin med en meget harmonisk smag med god, blød frugt. Chieti ligger i regionen Abruzzo.


Ramón Bilbao, Rioja, Spanien, 2007
64,95 kr., i denne uge (uge 44): 44,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Herlig rødvin, med krop, med blød frugt, med krydderi, peber ... hænger længe i munden. Til tilbudsprisen simpelt hen et kup (et coop).


Jorio, Umani Ronchi, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2007
66,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin med en dyb farve og en smag med saft og kraft og noter af kirsebær. Udpræget en madvin. Skænk den fx til en Osso Buco.


il Beghino, Rosso Veronese IGT, Italien, 2008
79,95 kr., i denne uge (uge 44): 49,95 kr., SuperBest
Til tilbudsprisen et kup. En fortræffelig rødvin med dejlig duft og en saftig, afrundet smag i fin balance.


Stickleback, Reserve, Heartland Wines, South Australia, Australien, 2008
79,95 kr., Wine.dk
Den kendte australske vinmager Ben Glaetzer har brugt druerne Shiraz, Cabernet Sauvignon og Dolcetto til denne flotte rødvin med intens frugt. En vin, der kræver en kraftig (kød)ret. Flasken har skruelåg.


Macchion del Lupo, Ginori Lisci, Cabernet Sauvignon, Montescudaio, Italien, 2007
85 kr., Steiniche Wine
Superlækker rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Sangiovese, hvor Cabernet'en spiller hovedrollen. En blød, frugtagtig vin, der er fortræffelig til mad.


Gold Velenosi, Brecciarolo, Rosso Piceno Superiore, Italien, 2007
112 kr., på tilbud 2010 ud: 89 kr., Jysk Vin
En helt utrolig rødvin med en duft, der nærmest fylder rummet, og en smag med blød, intens frugt. En meget flot vin.


Godiolo, Franco Fiorini, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2006
136 kr., pris ved 6 flasker, VinklubDanmark
Superlækker rødvin med en dejlig duft og en harmonisk smag med bærfrugt, chokolade, kaffe ... En nydelse.


Conti di Numio, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2007
219,75 kr., på tilbud 2010 ud: 159,75 kr., Skjold Burne
En elegant rødvin, som ikke er i den sædvanlige muskuløse Amarone-stil, men en afgjort nydelse.


Black Granite, Darling Cellars, Shiraz, Darling, Sydafrika, 2009
54,95 kr., Amka
En varm, blød rødvin, der har en markant sødme, men mangler lidt modhager. Flasken har skruelåg.


Don Manuel Villafañe, Reserva, Malbec, Mendoza, Argentina, 2007
79 kr., Vinimportøren
Bamsevin med en meget intens frugtsmag, en masse sødme og en lille spritkant.


Rossojbleo, Gulfi, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2009
89 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer har et ret enkelt smagsbillede med fremtrædende tanniner.


Famiglia Bianchi, Cabernet Sauvignon, San Rafael, Mendoza, Argentina, 2007
99,95 kr., julepris: 79,95, H.J.Hansen Vin
Årets julevin fra H.J. Hansen er en kraftig rødvin, der med sin intense smag er okay til den fede julemad med rødkål og hele juleriet. Også god til stærkt krydrede retter.


Perfecto, Quasar Wines, Central Valley, Chile, 2007
198 kr., Jabeco-Wine
Denne rødvin på druerne Cabernet Sauvignon (85%) og Carmenère har en udpræget duft og smag af Cabernet - en lidt endimensional vin, der mangler et spændingsfelt. Helt billig er den ikke.

Sød vin


Dow's, Colheita Tawny Port, Portugal, 1999
175 kr., The Wine Company
En indtagende portvin i fornem balance - sød, men ikke for sød, tør, men ikke for tør - frisk, skøn, harmonisk.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.