Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 06. 2013



Nyheder i uge 6, 2013









En ildebrand har godt fat i væksterne i bjergene over Franschhoek. Foto: WOSA.

De værste brande i 30 år
Netop nu er det sommer i Sydafrika med tørke og høje temperaturer - hvilket betyder, at det også er sæson for ildebrande. Både myndigheder og brandfolk er derfor forberedte på at skulle bekæmpe brande rundt om i Cape-regionen i disse måneder.
Men ifølge WOSA (Wines of South Africa) er brandene i år de værste i de sidste 30 år.
De første brande opstod i bjergene over det berømte vindistrikt Franschhoek, og på grund af en kraftig vind bredte ilden sig med lynets hast.
Mange tusinde hektar naturområde er allerede blevet flammernes bytte. Der er især tale om de særegne bevoksninger fynbos og renosterveld med adskillige sjældne og truede plantearter.
I flere dage har brandfolk, indbyggere og helikoptere med vandkanoner kæmpet for at få kontrol med flammerne.

Flere vinmarker er brændt
Men der blusser hele tiden nye ildebrande op, og ilden har nu også bredt sig mod nabo-distriktet Paarl.
Mens vingårdene i Franschhoek, så vidt man ved, stort set er sluppet for beskadigelser, ser det værre ud i Paarl. Her meldes der om adskillige nedbrændte vinmarker - i alt 20 hektar - ligesom flere frugtplantager er gået op i flammer. Og endnu flere vingårde og marker er truet af ildebrandene.
For en af vingårdene, Val de Vie, lykkedes det med nød og næppe at holde ilden fra døren. Ejerne kæmpede sammen med brandfolk natten igennem for at kvæle flammerne, der var nået helt op til hegnet rundt om ejendommen.


En absurd russisk lov
Russerne drikker vodka og øl - men de drikker også i stigende grad vin. Sidste år blev der solgt vin i Rusland for et beløb svarende til 44 milliarder kr., og i de senere år er forbruget ifølge Wine Spectator steget med 6% om året.
Den stadig større interesse for vin afspejles også i de mange vinklubber og vinskoler, der er dukket op rundt om i Rusland.
Hovedparten af den vin, der drikkes, er importeret fra Frankrig, Italien, Spanien og de oversøiske vinlande, mens en meget lille - men stadig større - del af vinen er russisk.
I 1980’erne under Sovjetstyret blev de russiske vinmarker destrueret. Men i de senere år er der gjort meget for at genplante mange af disse marker og fremstille vin på lokale druer, ligesom stadig flere unge vinproducenter satser på kvalitet frem for kvantitet.
Den russiske regering har støttet vinproducenterne i forsøget på at genopvække vinproduktionen - blandt andet ved at tillade stalddørssalg hos vinhusene.
Men fra og med årsskiftet er der indført en ny lov, der bandlyser samtlige reklamer for alkohol i såvel traditionelle medier som online-publikationer - en lov, der i høj grad kan kvæle den spirende russiske vinindustri.

Dybt uretfærdigt
Den nye lov er en følge af den russiske regerings kamp for at komme alkoholmisbruget i landet til livs.
Ifølge en rapport fra World Health Organization (WHO) i 2011 er Rusland blandt de lande i verden, hvor alkoholforbruget er størst. Russerne drikker således i gennemsnit det, der svarer til 15,7 liter ren alkohol om året, hvilket er hele 65% mere end amerikanerne.
Stærk spiritus - og især vodka - udgør omkring to tredjedele af forbruget, mens øl tegner sig for cirka en tredjedel. Selv om vin bliver stadig mere populært, udgør forbruget her kun sølle 1%.
De russiske vinproducenter og vinskribenter synes derfor, det er dybt uretfærdigt, at der ikke bliver gjort forskel på spiritus, øl og vin i den nye lov.

Vil granske vinartiklerne
Ruslands to landsdækkende vinmagasiner, Vinnaya Karta og Simple Wine News, er hårdt ramte, da der er tale om gratis magasiner, hvor den eneste indtjening kommer fra annoncer.
Noget tyder endda på, at forbuddet mod reklamering også vil komme til at omfatte selve artiklerne i de to magasiner samt i diverse avisers vin-stof.
Redaktionen på avisen Vedomosti har af myndighederne fået at vide, at den på ingen måde må fremme en interesse for alkohol i avisens vinartikler - og at disse artikler fremover vil blive nøje gransket af myndighederne.
Det ender jo med franske forhold - i Frankrig er der jo ligeledes en vanvittig lov, der forbyder såvel reklamer for vin og spiritus som enhver rosende omtale af en god vin.






Vulkaner vandt over Champagne
I 2014 bliver det afgjort, hvilke nye seværdigheder, smukke landområder, historiske monumenter osv., der skal optages på Unesco’s verdensarvsliste.
Gennem flere år har både Bourgogne og Champagne kæmpet om at blive valgt som Frankrigs kandidater.
Champagne har slået på sit vinøse landskab og de unikke, kilometerlange gange under jorden med de mange millioner champagneflasker. Og Bourgogne har fremhævet sit lige så unikke patchwork-tæppe af vinmarker og sine mere end 1000 climats, små marker eller jordstykker med deres helt eget terroir.
Men alle håb om at komme med på listen i denne omgang er faldet til jorden for begge vindistrikters vedkommende. I stedet bliver det de 25.000 år gamle hulemalerier i Chauvet og vulkanerne i Auvergne, der får chancen. De to attraktioner skal således repræsentere Frankrig, når World Heritage Committee mødes til næste år for endeligt at vælge de nye "medlemmer" på den attraktive liste. Men Bourgogne har ikke opgivet og vil nu søge om optagelse i 2015.
I alt tæller Unesco’s liste 1119 seværdigheder, der omfatter alt fra Roskilde domkirke til Robben Island.




Verden fremstiller stadig mere økologisk vin. Det er branchemessen Millésime Bio et godt eksempel på.

Verdens største øko-vinmesse
Den sidste gæst har for få dage siden forladt Millésime Bio - den store vinbranchemesse for økologiske og biodynamiske vine.
Den blev traditionen tro afholdt i den franske by Montpellier, hvor den år for år har været en stigende succes. Og årets udgave toppede med cirka 4300 besøgende - en stigning på hele 28% i forhold til sidste år.
Det er foreningen Sudvinbio, der står bag den succesfulde udstilling, der i år kunne fejre 20 års jubilæum.
25,8% af gæsterne kom fra andre lande end Frankrig. Belgien, Holland og Luxembourg tegnede sig for 16,7% af de besøgende, dernæst kom Tyskland og USA med hver 14% og Skandinavien med tilsammen 11,5%.

Egyptiske øko-vine
De mange vine kom fra omkring 700 vinproducenter - 100 flere end i 2012 - og fra 11 forskellige lande. De fleste af vinene var franske, italienske og spanske, men der var også et større antal vine end tidligere fra Østrig, Portugal og Tyskland. Også fra Sydafrika, Chile og Egypten blev der skænket i glassene fra økologiske vine.
Millésime Bios stadig større succes afspejler uden tvivl den stigende interesse, der er for økologiske vine - både fra vinproducenternes og forbrugernes side.










Stakke af falske etiketter og andre beviser på svindel fundet i Rudy Kurniawans hjem. Foto: US District Court.

Den gik ikke Kurniawan
Vi har tidligere fortalt om vinsamleren og rigmand Rudy Kurniawan, som er blevet anholdt for en af de største vin-svindelsager nogensinde.
Det skete i hans hjem i Los Angelos i marts sidste år, hvor FBI-agenter ved samme lejlighed ransagede hjemmet og fandt adskillige beviser på svindelen.
Der var indrettet et helt svindel-værksted med blandt andet stempler med årstal og navne på diverse vinslotte, stabler af trykte etiketter med berømte vinnavne og et større antal flasker, som kun manglede de sidste detaljer for at være forfalskninger af den ægte vare.
Senere på dagen vendte FBI tilbage til Kurniawans bolig - og først her havde de en ransagningskendelse med sig.
Det har fået Kurniawans advokater til at forlange, at de beviser, FBI fandt under det første besøg, bliver udelukket fra retssagen på grund af den manglende kendelse.
Men den er dommeren ikke gået med til - han mente, at FBI havde haft en begrundet mistanke til at ransage hjemmet, og det var nok - også uden en kendelse. Nu er spørgsmålet, om ikke Kurniawan, der hidtil har erklæret sig ikke skyldig, vil ændre sin erklæring til skyldig.


Køb vin, og støt våbenloven
En hed debat fulgte i kølvandet på skole-skyderiet i den amerikanske by Newton, hvor 26 mennesker - hovedsageligt børn - blev dræbt.
Der var talrige demonstrationer mod den amerikanske våbenlov, Second Amendment. Og præsident Obama erklærede, at våbenloven måtte strammes for at undgå lignende grusomheder i fremtiden.
Fra den amerikanske våben-forening National Rifle Association lød det derimod, at vejen frem var at sætte vagter med våben foran skolerne - altså en optrapning af brugen af våben.
Nu har foreningen grundlagt en vinklub, hvor medlemmerne kan købe flere hundrede forskellige vine online.
Ifølge klubben går et større beløb fra salget af hver vin til kampen for at beskytte våbenloven og dermed amerikanernes ret til at bære våben - noget, som klubben mener er ekstra vigtigt, nu hvor Obama overvejer at indskrænke retten til at have våben.
Ud over flaskerne kan man selvfølgelig - helt i foreningens ånd - også købe en sabel til at åbne champagnerne med.




Billede fra en cykelrejse i det sydlige Toscana, arrangeret af Tema Rejser, der også som noget nyt tilbyder vinvandring i Piemonte. Endnu et billede bringer vi nedenfor som ugens STORE billede.

På cykel i vinens verden
Kan man bedst lide at køre ned ad bakke, når man kører på cykel, er det måske ikke en særlig god idé at tage på cykelferie i et vindistrikt.
Af egen erfaring ved vi, at man i hvert fald ikke skal tage til Beaujolais. Der går alle bakkerne opad.
Men så er der så mange andre steder.
Vinøse cykelrejser er blevet populære. Der er flere og flere udbydere, og der er rejser ikke kun i Europa men også i fx Sydafrika.

Bagagen følger efter
På nogle af rejserne har man fast ophold i en lille vinby og tager på udflugter herfra. På andre kører man en længere vinrute igennem, mens ens bagage bliver fragtet pr. bil fra hotel til hotel.
En fordel ved sådan en rejse er, at man kan komme til steder, hvor de bilende turister sjældent kommer – eller slet ikke kan komme.
Vil man ikke deltage i en arrangeret rejse, er der også rige muligheder, ikke mindst i Tyskland. Man kan endog (næsten) slippe for bakkerne, hvis man lader turen gå langs Rhinen eller Mosel.
Eller man kan lade cyklerne blive hjemme og tage på vandretur.
Deutsche Weininstitut har en glimrende webside med talrige gode råd, beskrivelser af ruter, overnatningsmuligheder, højdeprofiler osv.








Crenache Blanc. Foto: CIVR.

Grenache-vine i konkurrence
Flere druer har deres helt egne konkurrencer. Nu har Grenache også fået sin, Grenaches du Monde, og første udgave blev afholdt i sidste uge. Det skete, hvor druen lægger most til talrige søde vine, nemlig i Roussillon i Sydfrankrig.
I konkurrencen, der var arrangeret af Conseil Interprofessional des Vins du Roussillon, deltog 400 vine fra ti forskellige lande, der ud over de mere almindelige vinlande også talte Makedonien og Brasilien. Da druen findes i tre forskellige udgaver, var vinene både hvide, røde, mousserende og søde. Eneste krav var, at vinene indeholdt mindst 80% Grenache.
Druen stammer fra Spanien, hvor den hedder Garnacha og i dag er landets vigtigste drue, der blandt andet anvendes til de fornemme rødvine fra Priorat.

Flest franske vindervine
Vinene blev blindsmagt af et 80 mand stort dommerpanel og blev dernæst præmierede med den store guldmedalje, guldmedalje eller sølvmedalje. Af førstnævnte blev der uddelt ni styk - stort set alle til franske vine fra Roussillon - dog blandede en spanier og en italiener sig i medaljerækken.
Blandt de 67 guldmedaljer var der igen mange franske vine - men også rigtig mange spanske samt en enkelt australier og en vin fra Makedonien.
Nedenfor har vi listet de ni vindere af den store guldmedalje - samt deres danske forhandlere, hvor sådanne findes. Samtlige medalje-vindere kan ses ved at klikke her.
Ligesom alle andre konkurrencer skal også denne tages med et gran salt. Der findes jo rigtig mange glimrende Grenache-vine, som slet ikke deltog, og som sikkert også ville have vundet både stort og mindre stort guld.

Ni store guldmedaljer
* Els Amelers, Lafou, Terra Alta, Catalunya, Spanien 2011.
* Kerbuccio, Saint Roch, Maury Sec, Roussillon, Frankrig 2011, Jørgen Andersen Vinimport (årgang 2003).
* Château de Péna - Hors d’âge, Rivesaltes Tuilé, Roussillon, Frankrig.
* Vignobles Dom Brial, Rivesaltes Grenat, Roussillon, Frankrig 2010.
* Domaine Rossignol, Rivesaltes Ambré, Roussillon, Frankrig 2008.
* En Croisade - Hors d’âge, Rivesaltes Ambré, Roussillon, Frankrig.
* Sur Grains, Domaine Boudau, Rivesaltes Grenat, Roussillon, Frankrig 2011, Løgismose.
* GT-G, Domaine Le Plan Vermeersch, Côtes du Rhône Villages, Vallée du Rhône, Frankrig 2010, Emilie Vin.
* Sartiglia, Azienda Vinicola Attilio Contini, Cannonau di Sardegna, Sardinien, Italien 2011.


Vinsamleres flasker låst inde
Da orkanen Sandy sidste efterår fik vandet til at vælte ind over Manhattan, gik det ud over vinbeholdningerne i nogle af byens restauranter. Også flere vinsamlere, der havde deres vine i diverse kælderlokaler, har måttet vinke farvel til adskillige flasker.
Nu er to storsamlere ifølge New York Post nervøse for, hvordan deres kostbare vine har det hos vinopbevarings-firmaet WineCare.
Den ene er Keith McNally, der ejer to toprestauranter på Manhattan og en vinsamling til en værdi af 2 millioner dollars (cirka 11 mio. kr.). De i alt 18.000 vine er låst inde i WineCares lagerhal, og McNally har forgæves forsøgt at få returneret sine vine. Nu har han lagt sag an mod opbevaringsfirmaet.
En anden vinsamler, Philip Watermand, har haft samme problem med samme firma - her drejede det sig om en vinsamling til en værdi af 300.000 dollars (cirka 1,7 mio. kr.). Også han måtte lægge sag an og har nu fået en dommers ord for, at han har ret til at tilse sine vine i lagerhallen.
WineCare har dog svaret, at det først vil kunne lade sig gøre om et par måneder. Under stormen sprang et dræn, og oprydningsarbejdet i hallen er endnu ikke færdigt. Det lyder jo ikke særligt betrykkende for vinsamlerne …


Til_37/09




10 vindistrikter til sommerferien
I sidste uge bragte vi en lille omtale af fem vindistrikter i Europa, som det ville være oplagt at besøge i sommerferien. Her kommer de sidste fem dejlige vinområder.



Galicien, Spanien
Der er så frodigt og grønt i Galicien, at man næsten ikke tror, at man er i Spanien. Og så fremstilles der skønne hvidvine på Albariño-druen - vine, der står glimrende til de dejlige fiskeretter, som man kan få langs kysten. Besøg endelig den bjergrige appellation Valdeorras, der ligger et stykke inde i landet. Her er et dramatisk landskab med rækker af vinstokke højt oppe ad bjergsiderne.
Læs mere i vores serie af postkort fra Galicien.



Sherry, Spanien
Mellem byen Jerez og to andre byer, Puerto de Santa María og Sanlúcar de Barrameda, gror druerne til sherryen. Her er gamle familieejede bodegaer, hyggelige fiske- og skaldyrsrestauranter og mulighed for at opleve både hesteshow og flamencodans. Beder man om et glas hvidvin på en café, får man automatisk et glas kold finosherry, som man kan nyde i skyggen af en parasol.
Læs mere om sherryens tilblivelse i vores serie af postkort.



Nemea, Grækenland
I Nemea, der ligger på halvøen Peloponnes, er Agiorgitiko den herskende drue, og der fremstilles glimrende rødvine på den i det 3000 hektar store distrikt.
Nemea er også fuld af historie. Det var her, oldtidens grækere først mødtes for at dyste i forskellige idræts-discipliner – en dyst, der fik sin parallel i Olympia, og her blev til de olympiske lege. Der er flere udgravninger af oldtidsmonumenter, der også er et besøg værd.
Læs mere om Nemea i vores serie af postkort fra Peloponnes.



Pfalz, Tyskland
Et frodigt område, hvor der ud over vin også dyrkes mandler, figner, ferskner, kiwi og citroner.
Tag ad den 80 km lange vinrute på cykel eller i bil, og oplev de idylliske landskaber, blomstrende enge og imponerende skove samt hele 46 romantiske vinbyer. En hær af skilte anviser, hvor man kan smage den lokale vin hos vinavlere og vinstuer, Weinstuben, langs vejen.
Læs mere om Pfalz i vores serie af postkort fra Tyskland.



Tokaj-Hegyalja, Ungarn
Der fremstilles mange forskellige vine i Ungarn, men ingen af dem er så berømt som den søde Tokaj-vin fra vindistriktet Tokaj-Hegyalja i den nordøstlige del af landet. Det er vinen, der af Ludvig d. 14. blev kaldt for "vinenes konge og kongernes vin". Man kan smage på vinene, nyde synet af endeløse vinmarker og besøge byen Tokaj og dens gamle huse fra 1700- og 1800-tallene.
Læs mere om Tokaj i vores serie af postkort fra Ungarn.






Vin med smag af beskidt askebæger
For nylig var store områder på Tasmanien og i South Australia indhyllet i røg fra talrige ildebrande i bushen. Ilden truede også flere vinhuse og vinmarker, og enkelte marker gik op i flammer.
Det er ikke kun Australien, der gang på gang hærges af ildebrande - også i andre lande med hedebølger og tørke om sommeren skal der kun en lille gnist til, før større arealer bliver flammernes bytte. Som nu i Sydafrika som nævnt i starten af denne VinAvis.
Men ét er truslen fra selve ilden, noget andet er røgen, som ligeledes kan have katastrofale følger for vinproducenterne. Hvis først druerne bliver påvirket af røgen, går det som regel også ud over vinen, som ofte ender med at blive usælgelig.
Man har allerede visse metoder til at påvise, om druer er blevet påvirket af røg, men de er ikke altid til at stole på. Frikendte druer kan fx godt ende med at give en vin med en ubehagelig røg-smag, der undertiden betegnes som "beskidt askebæger".

Ny og mere effektiv metode
Nu har et hold forskere fra Australian Wine Research Institute (AWRI) imidlertid udviklet en ny metode, hvor man kan måle mængden af de stoffer, glykoside metabolitter, som dannes i druer, der er blevet udsat for røg. Ud fra denne mængde kan man bestemme, om druerne har taget skade af røgen eller ej.
Via samme metode kan det afsløres, om en dårligt smagende vin er resultatet af "røgforgiftede" druer.
Det skulle ifølge forskerne være en langt mere sikker metode end dem, som vinproducenterne hidtil har kunnet benytte sig af.
Den fulde rapport fra forskningen kan læses ved at klikke her.


Michael Symington er død
En af portvins-branchens grand old men, Michael Douglas Symington, er død i en alder af 87 år.
Han var barnebarn af Andrew James Symington, en skotte fra Glasgow, der i 1882 slog sig ned i portvinsbyen Oporto og her grundlagde sin egen handel med portvin.
Michael Symington ledede familiens portvinshus fra 1965 til 1990 med god hjælp fra sine fætre, Ian og James. Og han har en stor del af æren for, at portvinene fra Symington i dag er verdensberømte - og at portvinshuset har vokset sig til at være det største, når det gælder portvins-handelen. I dag ejer Symington portvinsmærkerne Graham’s, Cockburn’s Dow’s, Warre’s og Quinta do Vesuvio. Desuden er portvinshuset den største vinmarks-ejer i Douro-dalen.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Kildorf vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.







    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.


    Ugens vinøse billede
    Peter B. Kristensen har boet i det franske Languedoc i nogle år. – Og vi nyder virkelig dette skønne områdes variation i vine, både hvide og røde, skriver han.
    Om dette billede fortæller han: – Jeg tog det forleden i Aragon, lige nord for Carcassonne, på kanten af Montagne Noire. Det er nok en af de mindste vinmarker, jeg nogensinde har set. Ikke mere end en halv snes vinstokke.






Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    210 Et kort hvil under en cykeltur igennem Toscanas vinmarker (foto © Tema Rejser).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner og hele 15, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 96 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de syv, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Dons Red Brut, Skærsøgaard Vin, Léon Millot, Danmark, 2010, lav alkohol (12,5%)
395 kr., Skærsøgaard Vin
Sikke en fremragende mousserende vin. Den har en dybrød farve og en liflig duft af hyld og kirsebær. Smagen er som en hel kurvfuld sommerbær forsynet med et hav af fine bobler. Vinen er tør uden at knase, elegant og fin og alligevel fyldig - og med en dejlig lang eftersmag. Denne vin, samt andre af Skærsøgaards mousserende vine, lover godt for Danmark som producent af bobler i top.

Hvidvin


Karl H. Johner, Riesling, Baden, Kabinett, Tyskland, 2008, lav alkohol (8,5%)
90 kr., Vinbutikken.dk
Denne interessante, meget aromatiske hvidvin har en charmerende honningsødme, men også en blød syre, der afbalancerer sødmen. Dertil krydrede og mineralske toner. Prøv den fx til nogle ikke alt for stærke oste. Flasken har skruelåg.


Bogle Vineyards, Chardonnay, Californien, USA, 2011, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., Wine Group
En helt vidunderlig hvidvin med duft af eksotiske frugter og græs og en blød og let cremet smag med en flot balance mellem syre og sødme. En dejlig californisk Chardonnay - helt uden fadsmag.


Les Murelles, Roux Père & Fils, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
109 kr., Jysk Vin
Fortræffelig hvid bourgogne med god duft og en smag med et frisk, rent og klart billede af den gode Chardonnay-drue. Dertil krydrede noter og tilpas syre. En meget anvendelig vin til mange lettere retter - eller som terrassevin.

Rødvin


Cantina Cittadini, Pinot Noir, Provincia di Pavia, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., Multi Wine
Superlækker Pinot-rødvin. Elegant, kompleks, krydret, lakrids, peber - man nyder den med største fornøjelse. Prisen er også lækker. Smagepanelet gættede på en væsentlig højere pris.


La Bouveau, Saint-Damien, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
70 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En meget fyldig rødvin - og en vin med en rund og bred Rhône-smag. Der er peber i den - og sødme. Og trods de 15% alkohol er den ikke spor sprittet. En udpræget madvin til en meget rimelig pris.


Orion, Liveli, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
74 kr., VinDanmark Lagersalg
Denne rødvin smagte vi for fem år siden og gav den fem stjerner. Også i den nyeste årgang er det en fortræffelig vin med en fin, vinøs duft og en ren, klar og frugtagtig druesmag med noter af kirsebær, blomme og citrussyre. En rigtig god vin til mad.


Finca Antigua, Crianza, Tempranillo, La Mancha, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
85 kr., H.J.Hansen Vin
Herlig, dybrød rødvin, der fylder godt ud i munden med sin bløde frugt, krydderi, en lille sødme og diskrete fadtoner. Vinen minder meget om en god rioja. Den er udpræget til mad.


Très fort, Laudun, Vin de Pays du Gard, Frankrig, middel alkohol (14%)
100 kr., pris for boks med 2,25 liter, Rema 1000
Der plejer at være fire normalflasker i bokse. I denne boks er der tre, og det kan sikkert være en fordel i visse tilfælde. Til gavlen af denne boks har Flemming Hvelplund skrevet en længere anbefaling, hvori han blandt andet nævner en druesammensætning af 50% Grenache, 30% Carignan, 18% Syrah og 2% Merlot. Nå, men selve vinen ... Det er faktisk en vellavet rødvin til en yderst rimelig pris på 33 kr. pr. normalflaske. Det gav den femte stjerne - og en hilsen til gode, gamle Flemming Hvelplund.


Byzantium, Feudo di Santa Croce, Primitivo, Manduria IGP, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
119 kr., Premier Cru
Blød og meget lækker rødvin i fornem balance. I smagen er der mørke bær, blomme, peber, krydderi, chokolade, bløde tanniner og en charmerende sødme. En vin, der er helt oppe og ringe. Kom med en ret højreb ... Smagepanelet gættede på en pris omkring 170 kr.


Geoff Merrill, McLaren Vale, Australien, 2007, høj alkohol (14,5%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Holte Vinlager
Dette er en knytnæve af en rødvin, men flot, meget flot. En australier med stor A. Den har intens frugt, en masse krydderi og sødme. Flasken har skruelåg.


Windmill, Old Vine, Zinfandel, Lodi, Californien, 2010, høj alkohol (15%)
125 kr., pris ved ved 12 flasker: 95 kr., Graa Vin
Meget kraftig rødvin med en flot, intens frugtsmag - sorte bær, kirsebær, svesker, måske lidt ribs - krydderi og bløde tanniner. Unægtelig nogle markante procenter, men vinen er ikke på nogen måde sprittet.


Tutulus, Agricola Ficomontanino, Chianti Colli Senesi, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
135 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Vin-Expressen
Moden og lækker rødvin på druerne Sangiovese (85%), Merlot, Colorino og Canaiolo. Den er fem år gammel og drikkemoden. Den har ret mange procenter, men virker ikke sprittet.


Obalo, Rioja, Crianza, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
149,95 kr., på tilbud ved 6 flasker: 119,95 kr., Erik Sørensen Vin
Flot, klassisk Rioja-rødvin, dejlig duft, bred og kompleks smag med tørhed, bred frugt, kompleks og med lang eftersmag.


Petrolo, Torrione, Toscana IGT, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
God rødvin, der fylder munden med frisk frugt og mange noter - kirsebær, peber, bløde tanniner ... En vin til pasta og andre lettere retter. Helt billig i forhold til kvaliteten er den ikke.


La Moutonnière, Roix Père & Fils, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
109 kr., Jysk Vin
Rødvin med et pænt portræt af druen Pinot Noir uden det helt store vingefang. Vinen har frisk frugt, tilpas syre med grapenoter og en lang eftersmag.


Luis Cañas, Rioja, Crianza, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
139 kr., på tilbud indtil 2. marts, Vinoble
En pæn Rioja-rødvin. Den har en god duft og krydret smag med diskrete fadtoner.


Santa Ema, Carmenère, Cachapoal Valley, Chile, 2010, middel alkohol (13,5%)
59,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En lille rødvin med fyldig frugt og sødme.


Artisan, Aurelia Visinescu, Feteasca Neagra, Dealurille Munteniei, Rumænien, 2009, middel alkohol (14%)
65 kr., Vintjenesten
En lidt kantet og robust rødvin på den lokale rumænske drue Feteasca Neagra. På en eller anden måde hænger den ikke rigtigt sammen.


Cline, Zinfandel, Contra Costa County, Californien, 2011, høj alkohol (15%)
169 kr., på tilbud indtil 2. marts: 129 kr., Vinoble
På Zinfandel'ens egne præmisser er denne rødvin udmærket. Let at drikke, blommefed, en skarp træsmag ... Men den faldt ikke rigtigt i smagepanelets smag.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.