Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 03. 2014



Nyheder i uge 3, 2014

Følg os på Facebook




.


Største kortlægning af druer
Skiftende præferencer hos forbrugerne, klimaændringer og nye teknikker har stor indflydelse på, hvilke druer vinproducenterne vælger at dyrke. Og vindyrknings-billedet har derfor ændret sig en hel del gennem årene.
Nu har den australske professor Kym Anderson fra Wine Economics Research Centre ved University of Adelaide sammen med sit forskerteam udført en omfattende undersøgelse og kortlægning af, hvilke druer der dyrkes i hvilke lande. Udgangspunktet er 44 vinproducerende lande og et samlet vinmarksareal, der står for 99% af den globale vinproduktion.
Undersøgelsen, hvor forskerne har sammenlignet data fra 1990, 2000 og 2010, er den største af sin art nogensinde, og forskningsresultatet er nu tilgængeligt for verdens vinproducenter i form af en diger database.
Resultatet har også udmøntet sig i en bog, "Which Winegrape Varieties are Grown Where?", der kan downloades gratis som e-bog eller pdf - eller rekvireres i papirudgave - ved at klikke her. Hav lidt tålmodighed med pdf'en, det tager et par minutter at downloade den.
Bogen belyser emnet ud fra enhver tænkelig vinkel og er fyldt med tabeller og grafiske illustrationer, der er meget interessante at dykke ned i.
Vi bringer et udpluk af oplysningerne nedenfor.


Skemaet viser udbredelsen i hektar af de 35 mest dyrkede druer i år 2010 sammenlignet med årene 2000 og 1990. Læg fx mærke til, hvordan Airen hidtil har været den mest udbredte drue.
(Fra bogen "Which Winegrape Varieties are Grown Where?")




Cabernet er den mest udbredte drue
* Cabernet Sauvignon er i dag den drue, der breder sig over det største vinmarksareal. Alene i 2010 blev der plantet 300.000 hektar med denne rødvinsdrue. Dernæst kommer Merlot (rød) på andenpladsen efterfulgt af Airen (hvid), Tempranillo (rød), Chardonnay (hvid), Syrah (rød), Garnacha Tinta (rød), Sauvignon Blanc (hvid), Trebbiano Toscano (rød) og Pinot Noir (rød) på en tiendeplads. I år 2000 havde den spanske hvidvinsdrue Airen størst udbredelse.
* I 2010 udgjorde de 35 førende druer 75% af verdens vindyrkningsområde. I 2000 drejede det sig om 59%. I bogen advarer forskerne mod denne tendens, hvor især en række kendte internationale druer langsomt men sikkert erstatter mange mindre kendte lokale druer.
* I år 2000 var flest vinmarker tilplantet med hvidvinsdruer - i dag udgør rødvinsdruerne 55% af verdens vinmarksareal.
* Selv om Cabernet Sauvignon er den mest udbredte drue, så har den spanske Tempranillo været verdens hurtigst ekspanderende drue i perioden 2000 til 2010 efterfulgt af Syrah og Cabernet Sauvignon.
* Spanien har mest jord beplantet med vinstokke. Dernæst kommer Frankrig og så Italien. Men mens både Frankrigs og Spaniens vinmarksområde er krympet siden år 2000, er det gået den modsatte vej i Italien.
* Lokale franske druer nyder en stigende popularitet - ikke mindst i de oversøiske vinlande. I år 2000 var disse druer plantet på 26% af det globale vinmarksareal - i 2010 lød tallet på 36%.






Et uhyggeligt brev
I uge 1 fortalte vi om den tragiske ulykke, som overgik franske James Grégoire og kinesiske Lam Kok - henholdsvis sælger og køber af Château de la Rivière i Bordeaux.
For at fejre den netop overståede handel tog de - sammen med Koks 12-årige søn og en tolk - en helikopter-tur over slottet og dets vinmarker. Af endnu ukendte årsager styrtede helikopteren ned i Dodogne-floden, og alle ombordværende omkom. Indtil videre har man dog kun fundet liget af Koks søn.
For få dage siden modtog den franske avis Midi Libre et oprørende, anonymt brev, som mere end antyder, at helikopterens styrt ikke var en ulykke:
"James Grégoire har betalt med sit liv for at sælge Château de la Rivière til en udlænding nøjagtig ti dage efter vores advarsel", stod der blandt andet i brevet, der sluttede med endnu en advarsel:
"De, der sælger til udlændinge og deres mellemmænd, vil ende på bunden af en flod eller begravet dybt i jordens muld."

Måske CRAV, der står bag
Ikke kun avisen, men også adskillige ejendomsmæglere i Bordeaux har modtaget brevet.
Brevet var underskrevet Comité d’Action Agricoles og med de ledsagende ord "Volem viure al pais", hvilket betyder "vi ønsker at leve i vores eget land" på occitansk - det sprog, som man i gamle dage brugte i Languedoc.
Og det er noget, der leder tankerne hen på den militante franske komité for vinmæssige aktioner, CRAV (Comité Régional d'Action Viticole), som kæmper for de franske vinbønders vilkår, og som er kendt for sine voldelige protestaktioner i Sydfrankrig. Indtil videre behandler politiet i Bordeaux dog sagen som en ulykke.




En computertegning af Mosel-broen med de 16 meter brede bropiller, der gennemskærer vinmarkerne.

Jubel hos modstandere af Mosel-broen
Som nævnt i uge 19, 2012 er den tyske regering i fuld gang med at opføre en firesporet motorvej og motorvejsbro midt gennem Mosels smukke vinlandskab og hen over nogle af områdets mest berømte vinmarker.
I flere år har en større gruppe modstandere, bestående af blandt andet lokale vinproducenter og internationale vinskribenter, kæmpet for at få byggeplanerne stoppet.
Argumenterne fra Pro-Mosel, som gruppen kalder sig, er mange - heriblandt forurening af vinmarkerne, den massive skygge, som broen vil kaste ned over vinstokkene, og den skade, som byggeriet vil medføre for vinturismen.
Intet har dog hidtil hjulpet, gravemaskinerne indtog området i 2010, og sidste år begyndte så selve byggeriet.
Men nu, hvor alt ser sort ud, har Pro-Mosel fået en appelsin i turbanen. En undersøgelse fra en af de geologer, som regeringen har anvendt i forbindelse med byggeprojektet, er ifølge Decanter blevet lækket - i første omgang til ugemagasinet Der Spiegel.

Yderst ustabil undergrund
Geologens undersøgelse advarer om, at undergrunden, hvor broen skal opføres, er ustabil helt ned i 70 meters dybde, og at der "svømmer kampesten rundt i dybet". Ifølge planerne skal broens fundamenter kun graves 47 meter ned i jorden …
Pro-Mosel har flere gange gennem årene sat spørgsmålstegn ved, om ikke det var risikabelt at opføre en bro i et terræn, hvor der ofte har været jordskred.
Den eneste kommentar fra den tyske regering vedrørende den lækkede undersøgelse er, at regeringen nu vil foretage en ny undersøgelse af undergrunden.
Den venter man spændt på hos Pro-Mosel …


Ingen Clos des Mouches 2013
Som tidligere nævnt har både Champagne, Bordeaux og Bourgogne været hårdt ramt af kraftige haglbyger i det forgangne år.
I Bourgogne var der tale om hagl på størrelse med bordtennisbolde, der medførte, at nogle vinproducenter mistede op mod 90% af deres kommende høst.
Og af samme årsag vil der ifølge The Drinks Business ikke blive fremstillet en eneste dråbe vin årgang 2013 fra den berømte vinmark Clos des Mouches.
Der er flere ejere af denne premier cru vinmark, som breder sig over 25 hektar jord i Beaune og leverer druer til nogle af Bourgognes absolutte top-hvidvine.
Domaine Joseph Drouhin ejer 6,82 ha og dermed flest vinstokke; dernæst kommer Chanson med 4,5 ha. Resten er fordelt mellem Hospices de Beaune, det gamle hospital i Beaune, og nogle få andre Bourgogne-producenter.






Klimaet ændrer vinscenen
Der er tidligere udført rapporter om, hvordan de klimatiske ændringer vil påvirke verdens vinindustri i årene fremover. Nu er Just Drinks barslet med en diger rapport, The Post Recessionary Face of the West European Wine Market, hvori der er et kapitel om emnet, når det gælder påvirkningen af den europæiske vinscene. Man kan købe hele rapporten i dyre domme hos Just Drinks, der dog heldigvis også har valgt at bringe et sammenkog af det interessante kapitel på sin nyhedsside.
Oplysningerne bygger på data fra en undersøgelse udført af University of Southern Oregon, og i store træk udmales et fremtidsbillede, hvor grænsen for områder egnet til vindyrkning rykkes stadig længere mod nord.
I de sidste halvtreds år er den gennemsnitlige temperatur i vækstsæsonen i 27 førende vinlande i verden steget en anelse, og denne stigning er ifølge Just Drinks nok til, at visse ændringer allerede er indtrådt, og hvis temperaturstigningerne fortsætter, vil de ændre mulighederne for vindyrkning i Europa markant.
Allerede nu er nogle af vinlandene i det varmere Sydeuropa, blandt andet Grækenland og Portugal, truet af de klimatiske ændringer.
Grænsen for, hvornår ændringerne begynder at påvirke disse landes vine i negativ retning, er nået, og de må derfor begynde at tænke i nye baner - plante vinmarker i højere og køligere beliggende områder, anvende druer, der er bedre egnet til det ændrede klima, undersøge mulighederne for øget vanding af markerne, osv.

Premier cru fra Danmark
Ifølge Just Drinks er Storbritannien med de efterhånden meget prisbelønnede mousserende vine et eksempel på, at grænsen for, hvor det er godt at dyrke vin, er rykket længere nordpå. Også i Holland vil stadig flere vinmarker se dagens lys - i øjeblikket har landet 180 kommercielle vinhuse og fremstiller 8000 hektoliter vin om året.
Blandt de etablerede vinlande mod nord, der vil drage yderligere fordel af de øgede gennemsnitstemperaturer, nævnes Østrig og Tyskland. Og så er der de nye vinlande som Danmark, Sverige og endog Finland, der spås en lys fremtid på den internationale vinscene.
Danmark er det største af disse vinlande med små hundrede kommercielle vingårde, og det nævnes, at selv inden for de danske grænser er vinproduktionen rykket længere nordpå. I 2005 lå således 88% af vinmarksarealet omkring hovedstadsområdet og på resten af Sjælland, mens arealet i det centrale og nordlige Jylland kun udgjorde 12%. I 2010 lød tallet på 28%, og dette tal vil stige yderligere på grund af klimaændringerne.
Just Drinks udmaler sig, hvordan sommelieren på en international Michelin-stjerne restaurant om halvtreds år vil skænke en premier cru vin fra Danmark eller Sverige i glassene.

Syd får konkurrence fra nord
I Finland er der cirka 50 hobbyavlere. Men vinfremstillingen vil hurtigt øges, hvis landet får tilladelse til at dyrke vin kommercielt, hvilket en EU-lov i øjeblikket forbyder. Det skete i Danmark, da vi fik EU’s blå stempel som vinland i år 2000.
Ifølge Just Drinks vil de sydeuropæiske vinlande i fremtiden ikke kun skulle kæmpe med de stadig mere besværlige forhold, når det gælder vindyrkning. De skal også kæmpe med en stigende konkurrence fra de nordligt beliggende vinlande.
Konkurrencen fra de oversøiske vinlande vil til gengæld aftage; disse lande får nemlig også travlt med at tilpasse sig de ændrede klimatiske forhold for fortsat at kunne fremstille vin af god kvalitet.



< Kælderrummet med krukkerne blev opdaget på et oversigtsbillede, taget med såkaldt Lidar (light detection and ranging) teknik, hvor der ved hjælp af laserstråler skabes et nøjagtigt tredimensionalt billede af området. Og så var det ellers bare at gå i gang med at grave de mange krukker fri … (Foto: The Tel Kabri Archaeological Project og Eric H. Cline, George Washington University.)

Fornem krydret vin fra oldtiden
I skriftlige kilder fra oldtiden er der flere henvisninger til, at man dengang kunne fremstille særdeles raffinerede og krydrede vine. Men man har aldrig fundet beviser for disse vine - før nu.
Arkæologer fra universitetet i Haifa og George Washington University i Washington har nemlig fundet en 3700 år gammel vinkælder i ruinerne af et kanaanæisk palads, Tel Kabri, i det nordlige Israel. I kælderen var der 40 krukker, der var så store, at de hver kunne rumme 60 liter vin.
Der var selvfølgelig ikke en eneste sjat vin tilbage i krukkerne - dog var der indtørrede rester nok til, at man kunne analysere indholdet. De foreløbige analyser afslører, at der i krukkerne har været vin krydret med blandt andet honning, cedertræ, mynte, kanelbark og harpiks.
Denne sofistikerede vin har ifølge arkæologerne højst sandsynligt kun været paladsets beboere forundt. I de vine, som de almindelige borgere drak, var der ikke kælet helt så meget for detaljerne og ingredienserne.
Fra Kanaan bredte vinfremstillings-teknikken sig videre til Egypten og krydsede derefter Middelhavet.






Kunder nægtet adgang til vinene
I uge 32 blev fortalt om vinopbevaringsfirmaet WineCare i New York, der ikke ville give sine kunder adgang til den lagerhal, hvor firmaet opbevarede deres i alt 324.000 fine vinflasker.
Årsagen var ifølge ejeren af WineCare, Derek Limbocker, eftervirkningerne af orkanen Sandy, der i oktober 2012 gik i land i New York.
Det var den største Atlanterhavs-orkan nogensinde, og den forårsagede store ødelæggelser. Ifølge Limbocker gik et par tusinde af de opbevarede flasker i stykker, da man i huj og hast ville flytte dem, fordi vandet steg inde i hallen. Yderligere røg etiketterne af omkring 1200 flasker. Resten af vinene led ingen skade, forsikrede han, men da man havde travlt med at rydde op, kunne man ikke have kunderne rendende om benene.

Firmaet bliver tvangsopløst
Den forklaring tog kunderne i første omgang til sig, men da Limbocker fortsat nægtede dem adgang, og heller ikke ville udlevere deres intakte flasker, gik den ikke længere.
Vinsamleren Philip Watermann, der har vine til en værdi af cirka 1,8 millioner kr. opbevaret hos WineCare, lagde sag an mod firmaet. Flere kunder er fulgt i kølvandet med lignende sagsanlæg.
I slutningen af november havde WineCare ubetalte regninger for 185.000 dollars (cirka 1 mio. kr.), og nu er det ifølge The Drinks Business ad retslig vej blevet besluttet, at firmaet skal tvangsopløses.
Der er uden tvivl en række vinsamlere, der spændt venter på at se, om deres vine stadig findes, når nu porten til lagerhallen forhåbentlig snart bliver åbnet.




Den 4 meter høje luftdanser basker med de lange arme og holder fuglene væk fra de fuldmodne druer. (Foto: Heidi Heinrichs.)

Kæmpe fugleflokke æder druerne
Haglbyger, regn og andet elendigt vejr er ikke det eneste, der kan gøre et alvorligt indhug i en kommende druehøst. Fugle med appetit på fuldmodne druer er en mindst lige så stor trussel for vinproducenterne.
I USA hærges vinmarkerne i flere stater af flokke på mange hundrede stære, der i løbet af kort tid kan rippe en vinmark for en stor del af druerne. Og det lader til, at fuglene især går efter druer til vinfremstilling og ikke almindelige spisedruer.
I alt regner man med, at fuglenes indhug i modne druer og andre frugter i staterne Californien, Michigan, New York, Oregon og Washington beløber sig til en værdi af omkring 200 millioner dollars (cirka 1 milliard kr.).
Gennem tiderne har man prøvet lidt af hvert for at blive fuglene kvit - heriblandt højtalere, der udsender lyde, som ligner de advarselslyde, fuglene kommer med, når der er fare på færde. En anden metode er at lade drager udformet som rovfugle svæve over markerne. Og så er der den gode, gamle metode med at lægge net ud over vinstokkene. Men det er dyrt, og fuglene får alligevel altid fundet vej ind til nogle af druerne.
Ingen af de mange metoder har for alvor fået bugt med problemet, men nu lader det til, at der er hjælp på vej for denne verdens vinproducenter og frugtplantageejere.

Skræmmende oppustelige figurer
Hjælpen kommer fra Cornell University i New York, hvor forskerne Heidi Henrichs og Paul Curtis fra Department of Natural Resources i de sidste to på prøvebasis har opsat det, de kalder "air dancers" i statens vinmarker og frugtplantager. Disse luftdansere er lidt over 4 meter høje oppustelige nylonfigurer - sådan nogle, som man typisk ser hos uden for bilforhandlere i USA samt ved storcentre og cirkusser.
Luftdanserne, der er i strålende farver, bøjer sig i alle retninger og basker med armene, når bare der er lidt vind. Også deres "hår" giver lyd fra sig i vinden.
Resultaterne af de foreløbige forsøg med luftdanserne er rigtig gode. Noget tyder på, at man endelig har et middel, der for alvor sætter en skræk i livet på fuglene, så de holder sig væk. Fra flere af de vinproducenter i New York, der har haft de oppustelige figurer opsat, lyder det, at de slet ikke har haft de samme fugleproblemer i de sidste to somre som førhen.
Særligt kønne er luftdanserne måske ikke, men de er sjove at se på, og nogle af vinproducenterne er endda kommet til at holde så meget af dem, at de navngiver dem. En af dem er således døbt Mr. Pinot.


Tørke nedlægger vinmarker
I 2012 fremstillede Californien 88% af al amerikansk vin, og de mange californiske vinflasker blev solgt for i alt 22 milliarder dollars (cirka 120 mia. kr.).
I en ikke så fjern fremtid kommer der dog nok lidt færre californiske vinflasker på forretningshylderne. Det store vinmæglerfirma Ciatti Co. i Californien er ifølge Bloomberg.com kommet med en rapport, som viser, at 8000 hektar af statens i alt 221.000 ha vinstokke vil blive revet op med rode i de kommende år.
Det sker i den centrale del af Californien, og årsagen er tørke. For tredje år i træk er vinproducenterne plaget af en udbredt tørke, der varer ved ind i vintermånederne, hvor man ellers kunne forvente regn i større mængder.
Både brøndene og grundvandsreservoirerne er stort set tomme, og oven i hatten har myndighederne i Californien bebudet en reducering i 2014 af de vandrationer, som vinhusene tildeles.
Situationen får stadig flere vinproducenter til at lægge om til mandeltræer, frugttræer og andre afgrøder, der giver et større høstudbytte under disse ekstreme klimatiske forhold.
Samtidig er jordpriserne i de områder i Californien, hvor forsyningen af vand ikke er noget problem, steget til det firdobbelte …




En af Fly-n-Senses små droner.

Lille fly med store evner
I adskillige år har vinproducenter verden over benyttet sig af satellitbilleder og infrarøde fotografier til at kortlægge den øjeblikkelige situation i deres vinmarker. Billederne afslører fx, hvornår druerne i de enkelte parceller er høstmodne, hvornår det er tid til at beskære vinstokkene, om en parcel er angrebet af en vinmarkssygdom osv.
For et par siden lanceredes et endnu mere nøjagtigt redskab - en helikopter drone med navnet Scancopter 450. Den fortalte vi om i uge 20, 2011. Denne lille ubemandede, fuldautomatiske helikopter er udviklet af det aeronautiske firma Fly-n-Sense i Bordeaux, og indtil videre er det kun nogle ganske få vinslotte i det franske distrikt, der har taget den i brug.
Fordelen ved Scancopter 450, der kan udstyres med forskellige kameraer og måleinstrumenter, er, at den ud over at kunne flyve op i 260 meters højde også kan bevæge sig i 1 cm's højde over jorden og derfor kan komme ind mellem rækkerne af vinstokke. Desuden stopper den kun de steder i markerne, hvor den er programmeret til at tage billeder og målinger. Den er også hurtig, da den kan kortlægge 1,5 hektar vinmark på kun 4 minutter.

Magrez satser på Scancopter 450
Nu lader det til, at Fly-n-Sense endelig står over for en meget stor ordre.
En af Bordeauxs helt store vinkøbmænd, Bernard Magrez, har købt en Scancopter til den nette sum af 50.000 euro (cirka 373.000 kr.). Den vil fra og med april blive sat på arbejde på skift i de vinmarker, der hører til Magrezs fire klassificerede vinslotte, Pape Clement, La Tour Carnet, Fombrauge og Haut Peyraguay. Og hvis det bliver en succes, har Magrez tænkt sig at købe flere droner til sine resterende sytten vinslotte i Bordeaux samt til de vinhuse, han ejer i Sydfrankrig.
Den nyligt indkøbte drone vil i begyndelsen blive styret manuelt. Men målet er, at den, og de sikkert efterfølgende mange droner, skal computerstyres via et særligt program.







Øl-vin på vinbærme
- Vi skal bede om et glas rødvin og et glas øl. Sådan lyder det ofte i restauranterne, når ægtepar bestiller drikkevarer til maden.
Det fik Sebastian Zutant, der er sommelier og ejer af restauranten The Red Hen i Washington D.C., til at tænke over, om man mon kunne fremstille en drik, der kunne tilfredsstille både vin- og øldrikkere.
Nu kan man hos The Red Hen få husets egen øl-vin, som ikke, hvilket det godt kunne lyde som, bare er en blanding af øl og vin.
Zutant har i samarbejde med sin ven Jeff Hancock, der ejer et bryggeri, skabt nyheden, der blandt andet er lavet på bærmen fra et par vinhuse i Virginia. Bærmen er de tanninrige rester - stykker af drueskind, kerner og døde gærceller - der ligger i bunden af gæringstankene efter druemostens gæring. Denne grødede masse bliver som regel bare renset ud af tankene og smidt ud.
Bærmen bringes til bryggeriet, hvor den ifølge den amerikanske radiokanal NPR blandes med porter i et vinfad. Her får brygget og bærmen så lov til at modne sammen i et stykke tid, hvorefter øl-vinen er klar til at blive skænket i glassene. Gæsterne i The Red Hen har ifølge Zutant taget godt imod øl-vinen, som efter sigende skulle have tydelig rødvinskarakter.



Vinsmagning i et "vinfad"
Man skal være glad for træ, hvis man besøger Sokol Blosser Winerys nye smagerum. Vinhuset, der fremstiller fornemme rødvine på Pinot Noir, ligger i Willamette Valley i Oregon, og arkitektfirmaet bag det spændende byggeri er Allied Works Architecture.
Bygningen består af 5700 kvadratmeter med flere muligheder for større og mindre smagninger, inden døre eller ude på en stor flot terrasse med udsigt over vinmarkerne. Derudover er der en reception, et køkken og et bibliotek, hvor man kan blive klogere på vin.
De mange træstave af cedertræ, som bygningen er beklædt med, skal lede tankerne hen på vinfade og samtidig afspejle rækkerne af vinstokke på markerne udenfor.
Man kan se flere billeder af smagerummet ved at klikke her.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Barrique Vin har overtaget distributionen af produkterne fra Cold Hand Winery på Sjælland og Øerne.
    * Juuls Vin & Spiritus fejrer d. 21. januar indehaver Michael Madsens 25 års forretningsjubilæum med en reception for forretningsforbindelser, kunder og venner af huset fra kl. 14-18. Til jubilæet har Michael Madsen udvalgt 4 fade med gammel maltwhisky, rom og armagnac, som han vil præsentere og udskænke smagsprøver af.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.






Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,

    Hans Vinding-Diers (f. 1969) er simpelt hen flasket op med vin som søn af den navnkundige Peter Vinding-Diers. Han er dansker, ja, men har opholdt sig meget lidt i Danmark. Hans mor er engelsk, og han er født i Sydafrika og vokset op i det franske Bordeaux. Så når han ikke taler så godt dansk, så taler han til gengæld fem andre sprog flydende.
    Allerede som stor dreng lærte han en masse om vin hos sin far, og som attenårig tog han til Australien for at lære endnu mere på Tyrrell Vineyards i Hunter Valley. Der fik han virkelig lært at knokle - og fik for alvor en passion for vin.
    Siden har han været vidt omkring, har fundet spændende udfordringer og løst talrige opgaver. Han har indtil videre fuldendt 45 årgange vin i løbet af 25 år i Frankrig, Italien, Spanien, Portugal, Ungarn, Australien, Chile, Uruguay og Argentina.
    I Argentina har Hans Vinding-Diers siden 1999 været konsulterende chefønolog i bodegaen Establecimiento Humberto Canalem, den største vinproducent i provinsen Río Negro, der på verdens sydligste vinmarker i det kølige Patagonien har en årlig produktion af 6 millioner liter vin. Her har han i høj grad bidraget til den høje kvalitet, der i de senere år har præget argentinsk vin.
    I dag er Hans Vinding-Diers chefvinmager hos den prestigefyldte Brunello-vingård Tenuta di Argiano og hos Bodega Chacra i Patagonia, der ejes af hans ven, Piero Incisa della Rochetta. Derudover er han også medejer af Bodega Noemía, der ligeledes ligger i Patagonia. Den anden medejer er hans kæreste gennem mange år, grevinde Noemía Marone Cinzano.
    Adresse: 27 Broomhouse Road, SW63QU London, England, tlf.: 00 39 33 34 95 79 36, e-mail: hans.vinding@totalise.co.uk.






Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    257 Hvert år i september afholdes Expo del Chianti Classico på torvet i byen Greve (foto © John Larsen).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 19 vine. Af disse vine var der 13, som fik mere end to stjerner og hele 10, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 61 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de seks, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Tino, Mora & Memo, Vermentino, Sardinien, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En meget lækker, krydret hvidvin med karakter. Glimrende til alt godt fra havet.

Rødvin


Domaine de la Ferrandière, Pinot Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
69 kr., Den lille Vinkælder
Marken, hvorpå druerne til denne rødvin groede, er gammel havbund og derfor meget salt. Vingården har derfor myndighedernes tilladelse til at oversvømme marken 40 dage hvert forår. Dette har samtidig betydet, at vinlusen Phylloxera ikke har spor lyst til at få våde fødder, så den holder sig fra vinstokkene. Hvilket gør, at man ikke er tvunget til at pode disse på amerikanske rødder. Her er der faktisk tale om "præphylloxera-vine". Nå, men til selve vinen ... Vinen er rigtig meget Pinot, både i duft og smag. Den har en god, blød og saftig frugtsmag med fint krydderi og noter af kirsebær. I eftersmagen lidt lakrids - synes vi. Men salt kan vi nu ikke smage. Det var heller ikke meningen.


Epicuro, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGP, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
69,75 kr., på tilbud indtil 9. februar: 59,75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin er lidt af et fund til en rimelig (tilbuds-)pris. Den er let i alkohol, men rig på frugt og med en fin sødme. En vin, man nyder med fornøjelse - også med tanke på pengepungen. Flasken har skruelåg.


Calendas, Ochoa, Navarra, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
79 kr., på tilbud i januar: 59 kr., Vinoble
En glimrende rødvin på druerne Garnacha og Tempranillo. En vin med varm, tæt og krydret frugtsmag og tilpas syre. Tilbudsprisen er attraktiv.


Spier, Pinotage, Western Cape, Sydafrika, 2012, høj alkohol (14,5%)
79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 3): 41,50 kr. ved 6 flaske, SuperBrugsen
Saftig og krydret rødvin, meget typisk Sydafrika. To af smagepanelets deltagere sagde umiddelbart Pinotage ved blindsmagningen.Tilbudsprisen er yderst attraktiv for så god en vin. Flasken har skruelåg.


La Rocaille, Domaine Coste Chaude, Côtes du Rhône Villages, Visan, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Vin-T-Vin
En meget lækker rødvin, der hænger rigtig godt sammen - flot farve, dejlig duft, bred og blød frugt. En ren fornøjelse.


Doble R, Bodega San Mamés, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
125 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., D’Wine
Blød og meget lækker rødvin med noter af mørke bær samt vanille fra fadlagringen. En nydelse. Distriktet Ribera del Duero skuffer sjældent.


Bussola, Ca' del Laito, Valpolicella Ripasso Superiore, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
200 kr., pris ved 6 flasker: 180 kr., YouAndWine
Superlækker rødvin, kompleks, blød, harmonisk, med dejlig, ren frugt - blommer, svesker, mørke bær - og tilpas syre.


Vidal-Fleury, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En enkel Rhône-rødvin, der kan virke lidt spids i syren og gerne måtte have haft en smule mere rundhed og sødme. Men forholdsvis billig er den jo. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Domaine André Brunel, Grenache, Vin de Pays de Vaucluse IGP, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
89 kr., på tilbud i januar: 69 kr., Vinoble
En pæn Rhône-rødvin med et godt billede af druen Grenache og dens saftige frugt. Den fjerde stjerne gælder tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.


Le Médoc, Bernard Magrez, Médoc, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
125 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., H.J.Hansen Vin
En let, men også lidt robust rødvin med en markant syre. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Burmester, Late Bottled Vintage Porto, Portugal, 2007, høj alkohol (20%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig portvin, der simpelt hen smager godt. Den har en blød, afrundet smag med noter af chokolade, kanel og nelliker. Flydende slik.

Andet


Drumguish Single Highland Malt, Highlands, Skotland, høj alkohol (40%)
199,75 kr., på tilbud indtil 9. februar: 174,75 kr., Skjold Burne
En dejlig whisky med en imødekommende duft med noter af egetræ og tobak. Den er behagelig i munden med en rund smag og ikke med den lette røgsmag, som ofte findes i Single Malt whiskyer fra Highlands. Smagen slutter blødt og rundt og med en anelse sødme. Det er en whisky, mange vil kunne lide, og selv normalprisen er billig for en Single Malt af denne kvalitet.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.