Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34. 2014



Nyheder i uge 34, 2014

Følg os på Facebook




.


Slut med russisk vinimport?
EU har som bekendt indført en række sanktioner over for Rusland som følge af krisen i Ukraine.
Den russiske regering har nu svaret igen ved at sætte en stopper for importen af en række fødevarer fra Vesten - heriblandt kød, frugt og mælkeprodukter.
Måske kommer vin også med på listen over bandlyste importvarer inden for kort tid. Noget tyder i hvert fald på, at den russiske regering er godt i gang med at opbygge et større lager af europæiske vine.
I de første seks måneder af 2014 købte Putin og Co. mere end en million flasker vin fra EU-landene - hvilket var en stigning på hele 26% i forhold til samme periode året før. Og nu har man så spædet til med endnu en halv million flasker.
Ifølge The Drinks Business er lageret af vin hos den russiske regering nu så stort, at regeringen ville kunne servere vin for 5000 gæster hver dag i et år, hvis hver gæst drak en halv flaske. Det lugter lidt af hamstring, før der lukkes for det varme vand …

Ingen import fra Ukraine
Rusland har tidligere, under verserende politiske kriser med andre lande, netop stoppet for importen af vin og andre alkoholiske drikke. Typisk er russerne kommet med en eller anden årsag for importstoppet. I 2008 gjaldt det således en bandlysning af al import af georgisk vin med den begrundelse, at vinene var forurenede. Det skete midt under politiske stridigheder mellem Rusland og Georgien.
Og i sidste uge trådte en boykot af importen af samtlige ukrainske alkoholprodukter i kraft. Årsagen er her - ifølge russerne - at indholdet i både vin, øl og vodka fra Ukraine ikke lever op til ordlyden på etiketterne, når det gælder alt fra alkoholprocenten til kalorieindholdet.
Af nøjagtig samme årsag satte den russiske regering for nylig en stopper for importen af den amerikanske bourbon Sazerac.
Mens sidstnævnte ikke har den store betydning for USA, så vil Ukraine kunne mærke importstoppet. Sidste år importerede russerne ukrainsk vin, øl og spiritus for et beløb svarende til cirka 503 millioner kr.



Casillero del Diablo med mindre alkohol
Rødvinen Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon, der fremstilles af det chilenske vinhus Concha y Toro, er en af verdens bedst sælgende vine.
Men selv om forbrugerne i alverdens lande nyder vinen i fulde drag, er vinmageren, som har ansvaret for vinen, ikke helt tilfreds. Marcelo Pape, som han hedder, har nemlig i et interview med The Drinks Business fortalt, at han synes, alkoholindholdet i vinen, der i den seneste årgang ligger på omkring 13,5%, er for højt. Han er allerede i gang med at reducere det, og han ser gerne, at det når ned på 13%.
For 20 år siden indeholdt vinen 12,5% alkohol - for et par år siden var procenterne tæt på 14.
Et lavere alkoholindhold gør ifølge Pape vine "mere drikkelig".
Men hans forsøg på at skrue ned på procenterne og samtidig bevare vinens populære noter af moden fyldig frugt er lidt af en balancegang. Jo mere sol, druerne har fået, desto mere præges duft og smag af moden frugt - og jo højere bliver procenterne, da det som bekendt er sukkeret i druerne, der under gæringen omdannes til alkohol.

Dejligt forfriskende udtalelse
Som Marcelo Pape sagde i interviewet, vil det kræve visse ændringer i vinmarksarbejdet for at få alkoholindholdet i Cabernet Sauvignon-vinen endnu længere ned. Man skal blandt andet sørge for, at solens påvirkning af druerne begrænses samtidig med, at klaserne får dagslys nok til at modne fuldt ud.
Papes udmelding om at skære ned for alkoholindholdet er dejligt forfriskende. Rigtig mange rødvine fra såvel de oversøiske som de europæiske vinlande har i dag et alkoholindhold, der ligger et godt stykke på den anden side af 14%. Nogle kan bære det - de er flotte og muskuløse - mens alkoholen i andre dominerer alt for meget.
Men uanset, om vinen kan bære de høje procenter eller ej, så må en rødvin på fx 15% siges at være tung kost, hvis man gerne vil nyde mere end blot et enkelt glas til maden.





10 år til storsvindler
Efter fire udsættelser har en af verdens største vinsvindlere nogensinde, 37-årige Rudy Kurniawan, endelig fået sin strafudmåling. Det blev til ti år bag tremmer, selv om anklageren havde krævet fjorten års fængsel.
Ud over fængselsstraffen skal Kurniawan betale i alt 28,4 millioner dollars (cirka 159 mio. kr.) til ofrene for hans svindel. Hertil kommer 20 mio. dollars (cirka 112 mio. kr.) i sagsomkostninger.
Spørgsmålet er, om han på noget tidspunkt bliver i stand til at betale blot en brøkdel af de mange penge. Siden han i 2012 blev anholdt i sit hjem i Los Angeles, har han været varetægtsfængslet, og han er i dag ikke længere nogen rig mand.
Under retssagen har han spagfærdigt fremført, at han kun vil være i stand til at betale en bøde på omkring 12.000 dollars (cirka 67.000 kr.).

Stor usikkerhed
Dommen faldt i december sidste år, og det tog mindre end to timer for juryen at nå til enighed om, at Rudy Kurniawan var skyldig i vinsvindel for et beløb svarende til cirka 111 mio. kr.
Af retssagen - der i øvrigt var USA’s første retssag om vinsvindel - fremgik det, hvordan han havde indrettet sit hjem som en ren svindelfabrik med storproduktion af forfalskede Bordeaux- og Bourgogne-vine. Under razziaen fandt man blandt andet stabler af trykte etiketter med berømte vinnavne og stempler med årstal og navne på diverse vinslotte.
Ét er, at svindleren nu får sin velfortjente straf - nogen andet, den store usikkerhed han har skabt på det internationale marked for fine vine.
Nogle af de forfalskede vine er fundet hos vinsamlere rundt om i verden, men hvad med de mange andre svindel-vine, som Kurniawan har sendt i omløb på markedet? De kan jo stadig dukke op hist og pist på auktioner og hos handlende for at blive solgt til intetanende vinsamlere …



< Hugh Johnson har i 42 år stået for de mange udgaver af "Den store Vinbog". Siden 2004 har Jancis Robinson hjulpet ham. I dag står de begge som forfattere.


Den bedste af alle vinbøger
Skal man kun have én vinbog på reolen, er der ingen tvivl: Det skal være "Den store Vinbog" af den engelske vinskribent Hugh Johnson.
Den store, tunge bog udkom første gang i England i 1971, og siden er den solgt i over 4,5 millioner eksemplarer på seksten forskellige sprog.
I denne uge udkommer bogen for syvende gang i Danmark i en stærkt revideret udgave (Lindhardt og Ringhof, 400 sider, 500 kr.).

Synkron læsning af to udgaver
Der er sket en del siden den forrige udgave fra 2008, og det præger den nye udgave. Ikke mindst har forandringerne i klimaet fået stor betydning i vinens verden. Man kan dyrke vin andre steder end tidligere, nogle druer kan klare sig i andre områder osv.
Vi har lagt 2008 og 2014 udgaverne foran os og bladret synkront, og det har været interessant at konstatere forskellene.
Cirka en tredjedel af teksten er ny, de detaljerede kort er reviderede – det må have været et enormt arbejde – og der er kommet helt nye kort til, blandt andet over den kroatiske Adriaterhavs-kyst, Georgien, Canterbury i New Zealand, Swartland i Sydafrika, det nordlige Virginia i USA og Ningxia i Kina.

Fra land til land
Bogen går frem land for land, og Frankrig har naturligvis fået flest sider, nemlig 102 (én mere end i forrige udgave). Italien har fået 35 (to mere), Spanien 17 (én mere), Portugal 15 og Tyskland 25.
Og så er alle billederne nye og i endnu højere grad valgt ud fra, at de ikke kun skal være flotte, men også kunne fortælle noget, der er værd at vide.
Samtidig er de mange etiketter fra interessante vinhuse gengivet større end tidligere.
Vores synkronlæsning viste også, at de indledende kapitler – før man kommer frem til første land, Frankrig – er blevet strammet op. En poppet tegneserie om "Vinbondens år" er væk, og "Vinens historie" er forkortet. Historien får ikke mere fire sider, kun to. Fint nok med os – man kan ikke fortælle hele vinens historie på hverken to eller fire sider.
I alt er de indledende øvelser blevet seks sider kortere, men ikke dårligere af den grund.
"Den store Vinbog" er stadig Hugh Johnsons værk, men siden 2004 har den flittige vinskribent Jancis Robinson trukket det største læs med at føre bogen ajour. Hugh Johnson siger, at han selv "nærmest svæver over vandene".
For den danske udgave svarer Signe Lyng og den kyndige forlagsmand Henrik Ægidius.




]


Nicolas Feuillatte er død
Nicolas Feuillatte, manden bag den berømte champagne af samme navn, er død 88 år gammel.
Efter anden verdenskrig skabte han en formue på at sælge kaffe i USA, og i 1976 overtog han roret i sin families champagnehus, Domaine de Bouleuse, nær Reims. Af druerne fra den 12 hektar store vinmark, som hørte til domainet, begyndte han at fremstille champagne under eget navn.
Via sine mange forbindelser til USA og ikke mindst til det amerikanske jet-set lykkedes det ham på rekordtid at gøre sin champagne så eftertragtet på det amerikanske marked, at det blev svært at følge med efterspørgslen.
I 1986 solgte han mærket Nicolas Feuillatte til champagne-kooperativet Centre Vinicole de Champagne.
I dag er Nicolas Feuillatte den bedst sælgende champagne på det franske marked, og nummer tre, når det gælder salget af champagne på verdensplan.
I 2013 blev der globalt solgt 9,9 millioner flasker af mærket - der dog blev overhalet af Veuve Clicquot med 17,4 mio. flasker og verdens bedst sælgende champagnemærke, Moët & Chandon, der nåede op på 26,5 mio. flasker.




I 2006 mødte VinAvisen Adolfo Hurtado, der er vinmager hos det chilenske vinhus Cono Sur i Colchagua Valley. Han tog os med ud i vinmarken, hvor druerne dyrkes 100% økologisk.

Al chilensk vin bør være økologisk
Chile har et guds benådet vejr til vindyrkning. Vækstsæsonen er perfekt med masser af sol og uden de mængder regn, der - fx i Bordeaux og Bourgogne - giver problemer med meldug og andre vinmarkssygdomme.
Med så gunstige forhold er det oplagt at dyrke vinmarkerne økologisk, og det er der da også rigtig mange chilenske vinhuse, der gør.
Men hvis det står til Grant Phelps, der er chefvinmager hos det førende vinhus Casas del Bosque i distriktet Casablanca, burde Chile være 100% økologisk, når det gælder vindyrkning. Det har han udtalt for nylig til The Drinks Business.
Ud over, at det ville være godt for miljøet, ser Phelps også de markedsføringsmæssige fordele ved, at chilensk vin bliver synonym med økologisk vin. Tænk, hvis forbrugere verden over vidste, at når de købte en vin fra Chile, så var den automatisk økologisk.
Phelps er dog godt klar over, at hans drøm for Chiles vinindustri nok bliver umulig at realisere. Mange af de små familieejede vingårde vil være svære at få med på øko-vognen.


Vin er en god investering
Hvis man har en god sjat penge til overs, skal man slet ikke tænke på at investere dem i aktier eller ejendomme. Alt tyder på, at vin er et langt mere sikkert og gunstigt investeringsemne.
Det er i hvert fald utroligt, hvad en række kendte mennesker har kunnet sælge deres vinsamlinger for i de senere år - hvilket ikke mindst skyldes, at flaskerne sælges til kineserne på auktioner afholdt i Hong Kong.
Den tidligere anerkendte træner for Manchester United, Alex Ferguson, valgte fx at sælge en del af sin vinsamling på en auktion i den kinesiske region. Det samme gjorde Ferran Adria, ejeren af stjernerestauranten el Bulli, og den kinesiske rigmand og vinsamler Henry Tang. Og alle har de tjent millioner af kroner på salget - hvilket kendis-effekten sikkert også har medvirket til.
Nu kommer endnu en samling under hammeren i Hong Kong. Den tilhører amerikanske James H. Clark, der blandt andet har grundlagt firmaet Netscape Communications Corp.
Det bliver op til Sotheby’s at hive så mange penge i land som muligt - en foreløbig samlet vurdering lyder på, hvad der svarer til 33,5 millioner kr.
Auktionen strækker sig over to dage - d. 4. og 15. november - og omfatter blandt andet 67 magnumflasker fra Bourgogne-producenten Henri Jayer i årgangene 1988, 1998 og 1990.

Sæt pengene i årgangs-champagne
Men hvad skal man så samle på her og nu, hvis man vil gøre det med investering for øje?
Årgangs-champagner, lyder svaret ifølge The Drinks Business. Magasinet har talt med Woolf Sung, en britisk vinforretning, der handler med fine vine, og her er man ikke i tvivl om, at de ædle bobler vil være en god investering.
Champagner med en årgang på etiketten er den vintype, hvor man får mest værdi for pengene i øjeblikket, lyder det fra Woolf Sung. Og man forventer, at priserne stiger med 10% inden for de næste par år.
Den London-baserede internetvinhandel Liv-Ex har sin egen vinbørs, som holder øje med priserne på fine vine på det internationale marked. Her har man allerede sporet en pæn stigning i priserne på årgangs-champagne. Mellem 2011 og 2013 steg de således i gennemsnit med 11,9%, og alt tyder på, at stigningen vil fortsætte. Værdiforøgelsen gælder ikke kun berømte champagner som Krug, Cristal og Dom Pérignon men også årgangs-champagner fra mange andre champagnehuse.
Modsat er det gået for vinene fra de fem 1. cru-vinslotte i Bordeaux - her er priserne faldet med 9,2% i samme periode.

Vender Bordeaux ryggen
En væsentlig årsag til Bordeaux-slottenes værdi-dyk er, at stadig flere af denne verdens vinsamlere ikke længere tror på, at de store rødvine fra Bordeaux og til dels også fra Bourgogne er værd at investere i. Priserne er tårnhøje, og der er ingen grund til at tro, at de vil stige yderligere.
Så hellere satse på champagne, der investeringsmæssigt er på vej op. Hvor en flaske 1. cru-vin hos Liv-ex i gennemsnit koster 2500 pund (cirka 23.300 kr.), er gennemsnitsprisen for en flaske årgangs-champagne 125 pund (cirka 1165 kr.).
At både Woolf Sung og Liv-ex ikke er i tvivl om, at priserne for årgangs-champagnerne fortsat vil sige, skyldes troen på, at de ædle bobler bliver det næste store samlerhit blandt de mange velhavende kinesere.
Men når alt kommer til alt, bør man så overhovedet investere i vin? Tænk på, at der bag hver eneste fornem flaske vin er en vinproducent, der har kælet for detaljerne for at skabe den bedste duft, den dejligste smag og den største nydelse. Mange investerings-vine skifter ejermænd adskillige gange for blot langsomt men sikkert at toppe og blive udrikkelige i diverse samleres kældre. Og det er synd - vin er skabt til at blive drukket, mener vi altså her på VinAvisen.




]




<< Arkæolog Lorenzo Cecchini med en af de velbevarede amforaer fra den dybe brønd.

< De fem skinnende kerner ser næsten helt friske ud, men de er mere end 1500 år gamle.
Foto: Nancy T. de Grummond.


500 druekerner fra oldtiden
I fire år har et hold arkæologer fra Florida State University udgravet en 32 meter dyb brønd fra oldtiden i nærheden af byen Gaiole i det italienske Chianti. Lag for lag er blevet afdækket, og løbende har man gjort epokegørende fund - her iblandt en hel del genstande med relation til vin. Drikkekander, amforaer til opbevaring af vin og diverse redskaber til vinfremstilling har set dagens lys.
Det mest fantastiske fund er dog 500 druekerner, som lå i bunden af nogle større og mindre bronzekar - og i forskellige niveauer i brønden.
Tilsammen stammer kernerne fra en periode fra 300-tallet f.Kr. til 100-tallet e.Kr. og dermed fra dengang, hvor etruskerne og senere romerne dyrkede vin i Chianti.
Vi har været i kontakt med professor Nancy T. de Grummond, der har stået for udgravningen, og hun har fortalt os, at druekernerne er usædvanligt velbevarede:
- Kernerne har været opbevaret i meget fugtige omgivelser og har derfor stadig en del druekød vedhæftet. Vi håber, at analyserne (blandt andet DNA-analyse af kerner og kød (red.)) samt det store antal kerner vil resultere i ny og vigtig viden om vindyrkningen under etruskerne og romerne, fortæller professoren.

Indgik i en offergave til guderne
Hidtil har man faktisk ikke haft nogen viden om, hvordan vindyrkningen foregik, eller hvilke druer man dyrkede i oldtidens Chianti. Netop derfor er fundet af kernerne utroligt spændende for forskerne.
Man er i fuld gang med analysearbejdet og har allerede identificeret flere druer - såvel vilde druer som kultiverede druer - og man forventer, at flere sorter kommer til under efterfølgende analyser af de mange hundrede kerner.
Til sidst vil man så sammenligne disse gamle druesorter med de druer, der i dag dyrkes i Chianti. Måske vil nogle af dem vise sig at være direkte forfædre til de nutidige druer.
Ifølge Grummond er bronzekarrene i tidernes morgen blevet fyldt med druer og ofret til guderne ved at sænke dem ned i brønden.





...




En af de gamle vintage-plakater, der reklamerer for absint.

IGP til "den grønne fe"
Den grønne spiritus absint har sin oprindelse i Schweiz, hvor den så dagens lys i slutningen af 1700-tallet i regionen Val-de-Travers i kantonen Neuchâtel.
Hundrede år senere gik drikken sin sejrsgang i Paris’s boheme-liv, hvor den blev kunstnernes og forfatternes favorit-spiritus. Charles Baudelaire, Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh og Oscar Wilde var blot nogle af de mange kendte bohemer, der værdsatte "la fée verte" (den grønne fe), som absint ligeledes blev kaldt.
Absint-producenterne i Val-de-Travers har kæmpet for en geografisk beskyttelse af deres absint - ligesom man har det for de schweiziske oste Emmentaler og Gruyere.
Og det lykkedes i 2010, hvor landbrugsministeriet gav producenterne i Val-de-Travers tilladelse til at sætte et IGP (Indication géographiques protegées) på etiketterne.

En ommer
Absint fremstilles dog mange andre steder end i Val-de-Travers, og en gruppe af andre schweiziske absint-producenter samt franske og tyske producenter af spiritussen ville ikke finde sig i den tildelte IGP. De valgte derfor at få prøvet sagen ved en schweizisk retsinstans, og her nåede man i sidste uge frem til at omstøde den givne IGP-tilladelse.
Som dommeren udtrykte det, så er absint et generisk produkt og dermed ikke forbundet til et bestemt område - hvorfor spiritussen heller ikke kan opnå en geografisk beskyttelse.
Dommeren understregede for god ordens skyld, at det generiske også omfattede "la fée verte" og "la bleue" - betegnelsen for den klare udgave af absint.





Et hav af vine og spiritusser smages blindt ved den årlige konkurrence IWSC, der afholdes i den fornemme Vintners Hall i London.

Flot medaljehøst til dansk akvavit
International Wine and Spirits Competition (IWSC) er den mest prestigefyldte konkurrence for vin, hedvin og spiritus. Årgang 2014 af konkurrencen er netop blevet afholdt, og det foregik traditionen tro i London. Og her har tre danske akvavitter hjembragt fornemme medaljer. Det drejer sig om Aalborg Taffel Akvavit, der vandt guld, mens Aalborg Nordguld og Aalborg Jubilæum vandt sølv - sidstnævnte med den tilknyttede betegnelse "outstanding".
Det er bestemt en flot medaljehøst - og afspejler højst sandsynligt den øgede interesse, der er i verden for det nye nordiske køkken og dermed for dansk akvavit.
Hos Arcus, der ejer de tre akvavitmærker, er man især stolte over, at så gammel en traver som Aalborg Taffel Akvavit kan klare sig så godt i den store internationale konkurrence.
IWSC blev grundlagt i 1969, og til den årlige konkurrence deltager der flasker fra hele 90 forskellige lande. De mange vine og spiritusser bedømmes inden for i alt 35 forskellige kategorier af et dommerpanel bestående af Masters of Wine, sommelierer, vinopkøbere og vinskribenter.






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Kjær Sommerfeldt har optaget importen af vinene fra det chilenske vinhus Chono Wines.
    * The Wine Company har optaget importen af vinserien Grey fra Viña Ventisquero i Chile.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.






Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    286 På Ökoweingut Hubertushof i Moseldalen trækkes kultivatoren op ad skråningen med et spil på en bil (foto © Erling A. Nielsen).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 39 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner og hele 23, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 138 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Chakana, Sauvignon Blanc, Mendoza, Argentina, 2013, lav alkohol (13%)
59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Kærlighedsfrugt præger duften af denne liflige hvidvin, mens smagen er elegant, frugtrig, bred og lang. En lækkerbisken til en sensommer-fiskeret. Flasken har skruelåg.


Don Manuel Villafañe, Villafañe y Guzman, Torrontes, La Rioja, Mendoza, Argentina, 2013, middel alkohol (13,4%)
61,25 kr., Vinimportøren
Interessant, aromatisk hvidvin på den lokale, argentinske drue Torrontes. Dejlig frugt, fin sødme og lang eftersmag. Lækker som terrassevin og oplagt til lettere (fiske)retter eller en frokost.


Villa Lucia, Castellani, Pinot Grigio, Venezie IGT, Italien, 2013, lav alkohol (12%)
69,75 kr., på tilbud indtil 21. september: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Der er en dejlig druefrugt i munden, og smagen af frugt bliver længe ved. En meget liflig hvidvin, blød, let cremet, fint krydret og med en forfriskende syre.


Classique, Luc Pirlet, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
79,95 kr., pris ved 6 flasker: 64,95 kr., Erik Sørensen Vin
Meget lækker hvidvin med et flot billede af druen fra Bourgogne, Chardonnay. Vinen er fyldig, konpleks og krydret. En nydelse. Flasken har skruleåg.


L'Exotique, Francois Schmitt, Alsace, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
85 kr., pris ved 6 flasker, Birk Wine
En lækker hvidvin med en aromatisk duft og smag. De anvendte druer oplyses ikke, men smagen synes at afsløre, at der er Gewurztraminer i blandingen. I smagen er der yderligere en lille, charmerende honningsødme.


Parallèle 45, Jaboulet, Côtes du Rhône, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
99 kr., på tilbud indtil 30. august: 89 kr., Vinoble
Elegant og lækker hvidvin med en liflig duft og en dejlig, let cremet druesmag. Brug den til lettere retter, til en frokost eller som terrassevin.

Rosévin


Maria Longen, Rosé, Pinot Noir, Mosel, Tyskland, 2013, lav alkohol (11,5%)
89 kr., Vin og Druen
Superlækker rosé med en ren og god smag af Pinot Noir plus en charmerende sødme, som man netop vil forvente af en vin fra Mosel. Er der mon en tone af røde stikkelsbær? Måske ... Flasken har skruelåg.


Les Arches, Domaine Moulin d'Eole, Coteaux du Pont du Gard, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
39,95 kr., Philipson Wine
En enkel rosévin til en enkel pris. Den begynder med en god frugtsmag, der dog hurtigt afløses af en mindre frugtagtig, mere tør smag. Udpræget til mad.

Rødvin


Terre des Launes, Cave de Galician, Costières de Nîmes, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
40 kr., Rema 1000
Blød og frugtagtig rødvin. En virkelig lækker sag med fint krydderi - og til en overraskende lav pris. Simpelt hen et kup.


Gomera, Copertino Riserva, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler
50 kr. for så god en italiensk rødvin er ærligt tal billigt. Den har en dejlig harmonisk smag med noter af brombær og mørke kirsebær, kirsebærkerner, stor frugtfylde, bløde tanniner og en lang eftersmag. Lidt af et kup. Copertino er en lille appellation dybt nede på den italienske støvlehæl.


Novacorte, Montepulciano, Abruzzo, Italien, 2011, lav alkohol (12,5%)
54,95 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler
Til prisen 55 kr. et rigtig godt glas. Der er god, tør frugtfylde og bløde tanniner. Lang eftersmag.


Comoloco, Orowines, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)
59 kr., pris ved 6 flasker, AndrupVin.dk
En yderst vellavet rødvin til en yderst venlig pris. Vinen har en fyldig, varm og krydret frugtsmag og bløde tanniner.


Purta Fe, Artigal, Carmenère, Maipo Valley, Chile, 2012, høj alkohol (14,5%)
79 kr., VinDanmark Lagersalg
Denne rødvin på økologiske druer er rigtig god. Den har bred frugt, fint krydderi, en lille sødme, tilpas syre og lang eftersmag.


Toscando, Sangiovese Grosso, Toscana IGT, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
99 kr., Premier Cru
En dejlig rødvin, der vender sig fint i munden fra blød, rund frugt til spændende krydderi. En nydelse.


Reverdito, Butti, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
119,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Violer og læder forenes i duften af denne delikate rødvin. Smagen er elegant, men har også god fylde og en vidunderlig smag af modne brombær. En fin syre gør vinen yderst velegnet til mad.


Gratus, Jaume Grau i Grau, Pla de Bages, Spanien, 2004, lav alkohol (13%)
124 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
Ti år gammel rødvin, der er helt på toppen. En perfekt vin med blød frugt, bløde tanniner, fine noter af vanille og en lang eftersmag. Dertil kultiverede 13 procent alkohol.


Via Edetana, Edetària, Terra Alta, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
125 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Flot og fyldig rødvin, der får mundvandet til at løbe. En vin med "krop og sjæl" (cuerpo y alma), som de siger nede i det syd-katalonske distrikt Terra Alta. Vinen er lavet på druen Garnacha med 10% Cariñena.


Luna di Luna Private Collection, Valpolicella Ripasso, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
135 kr., pris ved 12 flasker: 108 kr., YouAndWine
Denne rødvin er elegant og har god frugt, bredde, saftighed, struktur, tilpas syre og en lang eftersmag. Den er lavet på druerne Corvina (80%) og Rondinella (20%). Nyd den til lette kødretter.


Peitra, Vini Menhir, Primitivo, Salento IGP, Italien, 2010, høj alkohol (15,5%)
139 kr., pris ved 6 flasker: 116,67 kr., Rudersdal Vin
Denne rødvin kan det hele. Der er intens frugt, der er bløde tanniner, der er tilpas syre og muskuløse procenter - uden at vinen dog af den grund har nogen spritkant.


Deadly Zins, Zinfandel, Lodi, Californien, 2011, høj alkohol (15%)
149 kr., pris ved 12 flasker: 120 kr., Kassen med vin
Flot og fyldig rødvin, kraftig og med 15% alkohol, men den bærer sine procenter. Der er dejlig frugt - brombær og kirsebær - og bredt krydderi: lakrids, peber og vanilje fra fadlagringen.


Lena di Mezzo, Monte del Frá, Corvina, Veronese IGT, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Propperiet
Denne rødvin er en virkelig nydelse. Den har en liflig duft og en blød, frugtagtig smag med noter af modne blommer. Ikke til store bøffer, snarere til små kylllinger ...


Goccione, Roberto Lucarelli, Sangiovese, Colli Pasaresi, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
155 kr., på tilbud indtil 13. september: 133,17 kr. ved 6 flasker, GoVinum
Elegant og meget lækker rødvin med saft og kraft og mange facetter - chokolade, vanille, krydderier ... Ét glas i Gambero Rosso, fem stjerner i VinAvisen.


Big Zin, Vini Mundi, Zinfandel, Puglia IGT, Italien, middel alkohol (13,5%)
159 kr., pris for 3 liter i boks, Multi Wine
Denne rødvin kommer fra det italienske Puglia (hælen), men er sikkert bestemt til det amerikanske marked. For den hedder Zin(fandel) og ikke Primitivo, som druen hedder i Italien. Lige meget - vinen fejler ikke noget. Det er faktisk en rigtig god rødvin med blød og fyldig frugt. Samt et lille bid i slutningen. Et godt glas til en normalflaske-pris på under 40 kr.


Rocca delle Macìe, Famiglia Zingarelli, Chianti Classico Riserva, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
199,75 kr., på tilbud indtil 21. september: 149,75, Skjold Burne
En meget dejlig rødvin, der hænger godt sammen. Vinen har god frugt, fint krydderi, bløde tanniner og tilpas syre. Den har en vis tørhed, der er fin til mad.


Ripa Sotto, Rosso delle Venezie, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
69,95 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler
Der er rigtig godt med frugt i denne rødvin på druerne Merlot, Cabernet Sauvignon og Refosco. Den er forholdsvis let med god friskhed. En meget anvendelig hverdags-vin. Flot flaske.


Saracini, Villa Chigi, Chianti, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Jysk Vin
En udmærket rødvin med god struktur og noter af lakrids og krydderuter. Nyd den til en god pastaret.


Monte dei Cocci, Tenute Girolamo, Primitivo, Salento IGP, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
En frugtagtig rødvin med mørke bær og en ret markant sødme. På mange måder en vin, der er lige ud ad landevejen og uden særlige, smagsmæssige sideveje.


Mas du Château de Saint Victor, Marcel André, Vacqueyras, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw
Pæn Rhône-rødvin med en varm og rund frugtsmag, der dog lidt vel hurtigt overtages af et lille, bittert bid.


Bricco di Vergne, Batasiolo, Dolcetto, Alba, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
129,75 kr., på tilbud indtil 21. september: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
En let og saftig rødvin - typisk for druen Dolcetto. Vinen har ikke så mange facetter, men er let at drikke.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.