Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42. 2014



Nyheder i uge 42, 2014

Følg os på Facebook








En kroget vinstok med Pedebernade nr. 5 i Producteurs Plaimonts forsøgsmark.

Ukendt drue skal tæmme alkoholen
De klimatiske ændringer gør det i stigende grad svært for vinproducenter i varme vinområder at holde alkoholprocenten på et rimeligt niveau. Vin med 14,5, 15 og måske endog 16% er efterhånden ikke noget sjældent syn på forretningshylderne.
Samtidig er der ifølge The Drinks Business en stigende efterspørgsel blandt forbrugerne efter vine med lidt lavere alkoholindhold.
Nu mener Producteurs Plaimont, en forening af 1000 vinproducenter og drueavlere i det varme sydvestlige Frankrig, at have fundet frem til en næsten uddød drue, som kan holde de stigende alkoholprocenter i skak. Druen, som foreløbig kaldes for Pedebernade nr. 5, er nemlig ikke i stand til at fremstille vine med et højt alkoholindhold, uanset hvor varmt et område, den dyrkes i.

Opkaldt efter en vinfamilie
Gennem mere end tredive år har Producteurs Plaimont jagtet uddøende druesorter i deres hjemegn, Gascogne.
Det drejer sig om små grupper af gamle og glemte vinstokke i vinmarkerne omkring Saint-Mont og Madiran, som stadig bærer druer, men som er gået fuldstændig i glemmebogen. En stor del af disse vinstokke har overlevet vinlusens hærgen i 1800-tallets slutning, da de står med rødderne i et seks meter dybt lag af sand - noget, som vinlusen bestemt ikke bryder sig om.
De mange druer er blevet katalogiseret, reddet og genplantet på en forsøgsmark ved forskningscentret Conservatoire du Saint-Mont i Pouydraguin, som drives af Producteurs Plaimont.
I alt er man oppe på mere end 100 forskellige druer, hvoraf man endnu kun har kunnet identificere nogle enkelte. En hel del af de druer, der ikke er identificerede, er navngivet efter den by, hvor de blev fundet - eller efter den familie, der ejer vinmarken. Og det er netop tilfældet med Pedebernade nr. 5., som blev fundet i familien Pedebernades vinmark - en 190 år gammel mark i byen Sarragachies. I selv samme by findes der i alt syv forskellige typer af denne drue, som ikke findes noget andet sted i verden, og man har derfor valgt at nummerere dem fra et til syv.

Kan bruges som blandingsdrue
Siden 2002 har Producteurs Plaimont på forsøgsbasis fremstillet vin på Pedebernade nr. 5, og har kun fået alkoholprocenten op på mellem 9 og 10,2% - mere kan druen ikke generere.
Ifølge foreningen har alkoholindholdet i gamle dage, hvor klimaet i det sydvestlige Frankrig var køligere, sikkert ligget helt nede på 5-6%.
At druen kun kan bruges til vine med lave procenter er sikkert en af årsagerne til, at den i dag er næsten uddød. I årtier har man jo stræbt efter stadig mere alkohol i vinene, men nu, hvor denne tendens er ved at vende, mener Producteurs Plaimont, at det er på tide igen at lade Pedebernade nr. 5 komme til ære og værdighed.
I sig selv er den vin, som kan fremstilles på druen, måske ikke så interessant. Men ved at bruge den som blandingsdrue i Gascognes alkoholkraftige rødvine på Tannat-druen kunne procenterne holdes nede.
Hos Producteurs Plaimont forestiller man sig, at Pedebernade nr. 5 også vil have en stor fremtid i nogle af verdens andre varme vinområder.

Nedgang i salget af fine vine
Alt tyder på, at 2014 bliver det fjerde år i træk med en nedgang for markedet for fine og kostbare vine. En så kontinuerlig nedgang igennem så mange år er aldrig set før.
Oplysningen stammer fra en rapport fra den London-baserede internetvinhandel Liv-ex, der har sin egen vinbørs, som holder øje med priserne på fine vine på det internationale marked.
I mange år har der nærmest været lighedstegn mellem Bordeaux-vin og markedet for fine vine. I 2011 udgjorde vinene fra 1. cru-slottene i Bordeaux således 60% af handelen i værdi, mens handelen med Bordeaux-vin som helhed havde en andel på 95%.
I dag er billedet ændret. Handelen med 1. cru’erne er helt nede på omkring 25%, mens tallet ligger på cirka 75%, når det gælder samtlige vine fra Bordeaux. Og det er noget, der kan mærkes på priserne på de enkelte vine. Da fx Château Lafite 2008 var på sit højeste prismæssigt, lå en flaske ifølge Liv-ex på omkring 1167 pund (cirka 11.000 kr.). Nu koster den typisk omkring 417 pund (cirka 4000 kr.) - et fald på hele 64%.

Optimisme for 2015
Samtidig med, at handelen med fine Bordeaux-vine er skrumpet, er salget af fine vine fra andre vinområder i såvel Frankrig som i andre lande steget med 22% i de sidste fem år. Det drejer sig blandt andet om vine fra Bourgogne, Champagne, Rhône og Toscana samt fra de oversøiske vinlande. Og alt tyder på, at stigningen vil fortsætte.
Netop derfor er der også en vis optimisme at spore i rapporten for handelen med fine og kostbare vine i 2015.




En skovl fuld med druer, der er angrebet af den "ædle råddenskab" hos Guldbæk Vingård.

"Ædel råddenskab" på dansk jord
I Sauternes i Bordeaux venter vinproducenterne ikke bare på, at druerne bliver modne, men også på, at svampen Botrytis cinerea indfinder sig. Svampen trænger ind gennem skindet på de modne druer, får dem til at skrumpe og rådne, hvorpå vandet fordamper, mens sukkerindholdet koncentreres.
Druerne kommer til at se rigtig ulækre ud, men netop denne "ædle råddenskab", som man kalder det, har en stor del af æren for, at vinen ikke bare bliver sød, men også efterlader en pikant krydret og nuanceret smag.
Også i Tyskland og i det ungarske Tokaj sætter Botrytis cinerea prikken over i’et på de søde vine.
Nu er svampen for første gang dukket op på dansk jord - hos Guldbæk Vingård i Svenstrup i Nordjylland. Vingårdens ejer, Jan Thrysøe, opdagede råddenskaben i en mark med hvidvinsdruer af sorterne Solaris og Ortega. Han troede i første omgang, at druerne var kassable, men heldigvis fik han besøg af en newzealandsk vinmager, der indimellem hjælper ham i vineriet, og hun var ikke i tvivl: Der var tale om Botrytis cinerea.

En meget sød vin
Da Jan Thrysøe høstede sine druer, var omkring 40% af dem angrebet af svampen - og da VinAvisen ringede til ham, stod han netop og smagte på mosten, efter at han havde stoppet gæringen:
- Foreløbig smager vinen fortrinligt - og meget sødt. Normalt ville druerne fra marken have givet omkring 600 liter vin, men med de mange angrebne og nærmest rosinagtige druer er det blevet til kun 150 liter, hvilket igen vil blive til måske 200 flasker.
Nu skal vinen hvile i tankene, før den til sidst tappes på flasker. Hvordan slutresultatet bliver - og hvad flaskerne skal koste - vil tiden vise.
Ifølge Jan Thrysøe er årsagen til, at svampen er dukket op i Danmark, det særlige vejrlig, vi har haft denne sommer:
- I august regnede det 25 dage i træk her i Nordjylland, dernæst kom der en lang og varm september, og denne kombination af varme og fugt har gjort det muligt for svampen at trives under vores himmelstrøg, mener den danske vinbonde.




.




Bollingers eksportchef, Karl-Frédéric Reuter.

Lilys og Bonds favorit-champagne
- Jeg drikker den, når jeg er lykkelig. Og jeg drikker den også, når jeg er ked af det. Nogle gange drikker jeg den, når jeg er alene; og når jeg er sammen med andre, betragter jeg den som helt nødvendig. Jeg nipper til den, når jeg ikke er sulten, og drikker den, når jeg er. Ellers rører jeg den aldrig - undtagen når jeg er tørstig. Sådan svarede Lily Bollinger, når hun blev spurgt om, hvornår hun nød sin egen champagne.
Der er rigtig mange, der både før og efter Lilys berømte ord har nydt champagnen fra det 185 år gamle champagnehus ved næsten enhver lejlighed. Blandt dem er agent 007 alias James Bond, der i nu tretten film har drukket Bollinger-champagne, og til listen over nydelses-situationer ville han med garanti tilføje "i selskab med en smuk kvinde …".
For nylig nød vi også boblerne fra Bollinger, og det skete i selskab med champagnehusets eksportchef, Karl-Frédéric Reuter, og dets danske importør, Philipson Wine.

Opbevarer reservevinen i magnum’er
I Champagne er der tradition for, at champagnehusene får hovedparten af druerne fra distriktets mange drueavlere. Sådan var det også engang hos Bollinger, indtil Lily Bollinger for alvor begyndte at opkøbe vinmarker, og i dag ejer champagnehuset 164 hektar marker. Det gør det til et af de få huse, der får de fleste af druerne til produktionen fra egne marker.
Bollinger adskiller sig også fra de øvrige champagnehuse ved den måde, man opbevarer reservevinene på. Reservevin er vin, som hvert år tages til side fra årets produktion, og den bruges til at tilsætte ikke-årgangschampagner for at opnå en ensartet karakter i champagnen år efter år.
Hos Bollinger opbevarer man som noget helt unikt reservevinene i magnumflasker og under let tryk. I alt har champagnehuset et lager på mere end 300.000 magnum’er reservevin, der er mellem fem og femten år gamle. Ifølge Karl-Frédéric Reuter er denne specielle opbevaringsmetode med til at give husets ikke-årgangschampagne, Special Cuvée, en helt særlig karakter.

R.D., champagnens Aston Martin
Vi smagte i alt fem champagner, men formålet med seancen var frem for alt at smage Bollinger R.D. 2002, der netop er kommet på markedet. R.D. står for "recently disgorged", hvilket vil sige, at denne årgangschampagne er dégorgeret lige før den frigives til salg. Dégorgering er det led i fremstillingen af champagne, hvor en prop af frossent bundfald fjernes fra flaskehalsen.
Ved at give champagnen en længere kontakt med bundfaldet, opnås en større fylde, modenhed og kompleksitet.
R.D. 2002 er hundedyr men ualmindelig dejlig. Den er en slags champagnens Aston Martin (James Bonds foretrukne bil). Vi smagte også R.D. i årgang 1996 - den er endnu dyrere - og helt uovertruffen.

Rosé champagne og bordeller
Champagnen R.D. var Lily Bollingers opfindelse, og den første flaske var årgang 1952. Vi smagte også en herlig rosé champagne, som ikke var hendes opfindelse - faktisk ville hun have lagt ansigtet i misbilligende folder, hvis hun havde kunnet se os sidde og nyde den lyserøde boblevin.
Lily Bollinger var en bestemt dame, hvis ord var lov i champagnehuset. I 1960’erne var rosé champagne blevet yderst populær, og mens andre producenter kastede sig over de lyserøde bobler, kom der ikke nogen Bollinger rosé på markedet. Rosé champagne var nemlig hurtigt blevet den mest populære drik i eksklusive franske bordeller - hvorfor denne type champagne ikke faldt i god jord hos Lily Bollinger.
Hendes ønske om ikke at fremstille lyserøde bobler blev efterlevet efter hendes død i 1977 - først i 2007 indtog den første Bollinger Rosé verdensmarkedet.
Der er stjerner til både R.D. og de øvrige champagner, vi smagte, længere nede på siden. Og ugens Hall of Fame er helliget Lily Bollinger.








De elleve nye under-appellationer i Paso Robles. Tegning frawww.pasowine.com.

Paso Robles inddelt i 11 appellationer
American Viticultural Area (AVA) er amerikanernes udgave af franskmændenes appellation controllé (AOC). I alt er der mere end 200 AVA’er i USA, og en af dem er Paso Robles i Californien. Her har vinproducentforeningen, Paso Robles Wine Country Alliance, der tæller 53 medlemmer, siden 2007 søgt de vinøse myndigheder om at få opsplittet AVA’en i hele elleve under-appellationer.
Hidtil er ansøgningerne ikke blevet godkendt, og det er da også et drastisk skridt, vinproducentforeningen har ønsket at tage. Det er ganske almindeligt, at større AVA’er er inddelt i flere mindre, men det er altid noget, der er sket over en længere årrække og ikke i et enkelt hug.
Nu har foreningens ansøgning dog langt om længe fået det blå stempel af Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB), og d. 10. november bliver de elleve nye appellationer officielt en realitet.

Godt for markedsføringen
Ud over, at der står Paso Robles på flasken fra vinhandleren, kan der således fremover også være angivet en af følgende nye AVA’er: Adelaida District, Creston District, El Pomar District, Paso Robles Estrella District, Paso Robles Geneseo District, Paso Robles Highlands District, Paso Robles Willow Creek District, San Juan Creek, San Miguel District, Santa Margarita Ranch og Templeton Gap District.
Men hvorfor er det dog så attraktivt for vinproducenterne i Paso Robles med denne under-inddeling?
De enkelte vinhuse vil i højere grad kunne skille sig ud fra mængden af vinproducenter i Paso Robles og slå på det særlige terroir i netop deres AVA. Det vil også - håber man - øge vinturisternes interesse for at udforske Paso Robles's enkelte vinområder og deres vine.


God høst i vente i Frankrig
Vi har flere gange i årets løb fortalt om, hvordan frost, haglstorme og oversvømmelser har gjort et godt indhug i årgang 2014 på fransk jord.
Alligevel spår det franske landbrugsministerium nu, at den franske druehøst vil nå op på hele 46,5 millioner hektoliter i år. Det den største mængde druer i de sidste tre år og en stigning på 10% i forhold til 2013 - der dog også gav en meget lille høstmængde.
Det er ikke mindst den varme og tørre september måned, der er årsag til de gunstige tal. Den har simpelt hen reddet den franske vinhøst, lyder det fra ministeriet.

Stigning undtagen i Languedoc
At den samlede franske druehøst i år skulle få et spark i den rigtige retning, skyldes ikke mindst forventingerne til en pænt stor høstmængde i Bordeaux. Her regner man nemlig med at nå op på 6 mio. hektoliter - hvilket er hele 52% mere end sidste år. Også Jura skal have en del af æren - her spås høstmængden at blive 46% større.
Champagne vil, hvis alt går vel, runde 3,2 mio. hektoliter - en stigning på 13% - mens Bourgogne og Beaujolais følger efter med en 9% større høstmængde.
Helt så godt ser det ikke ud for det sydfranske vinområde Languedoc-Roussillon, hvor kraftige oversvømmelser for nylig rev vinstokke op med rode og ødelagde en del af den kommende druehøst.



Leg med etiketten
De fleste kan sikkert huske, hvordan man som barn tegnede forskellige figurer ved at forbinde en række punkter. Rækkefølgen, man skulle gøre det i, var angivet ved tal ud for punkterne.
Det er denne tegneleg, som den spanske designer Xisco Barceló har overført til etiketterne på vinserien Vino Pinto Punto. Så har man noget at hygge sig med, mens man nyder indholdet.
Nogle af tegningerne bliver til fisk, ansigter heste osv., mens andre lægger op til, at man selv kan kreere motivet, når man forbinder punkterne.
Endnu et forsøg på via etiketten at skille sig ud i mængden af vinflasker på hylderne.






Vin fra kong Davids tid
Der fremstilles rigtig megen vin i Israel - fortrinsvis på Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay og andre internationale druer.
Nu har en landbrugsforsker ved Ariel-universitetet, Elyashiv Drori, fundet frem til en række druer, der efter alt at dømme er blevet brugt til vinfremstilling for flere tusinde år siden - dengang kong David ifølge det Gamle Testamente herskede over landet.
I tre år finkæmmede Drori og hans team af studerende Israel for gamle druesorter, der i dag ikke længere dyrkes, men vokser vildt og kun i et meget begrænset omfang. Og det lykkedes holdet at finde 100 forskellige druer, som kun vokser på israelsk jord. Ud af disse druer var der ti, der var velegnede til vinfremstilling. De velegnede druer er siden blevet dyrket i en lille forsøgsmark, og for nylig er der også blevet fremstillet vin på dem.
Næste skridt i det statsstøttede projekt bliver via dna-prøver og scanninger af druekerner at sammenligne disse druer med rester af 3000 år gamle druer, som er fundet i udgravninger i nærheden af Jerusalem.

Bedre salg i vin på lokale druer
Forskerne håber selvfølgelig, at der vil være et match mellem en eller flere af druerne fra forsøgsmarken og så de antikke druer.
Men Elyashiv Drori, der også er vinproducent, har endnu et mål for øje, nemlig at han selv og andre israelske producenter igen begynder at genplante og fremstille vin på disse gamle, lokale druer.
Som han har udtalt det til BBC News, så er det jo i virkeligheden ikke særlig interessant, at Israel fremstiller vin på fx Chardonnay - der kommer jo masser af Chardonnay-vine fra Californien og mange andre lande. Langt mere interessant ville det være at fremstille vin på druer, som ikke findes noget andet sted i verden, og som har forbindelse til Israels historie.



<< Vindronning nr. 66, Janina Huhn fra Pfalz, flankeret af sine to vinprinsesser.

<Elisabeth Kuhn fra Pfalz, der som den første vindronning blev valgt i 1949.


Endnu en klog og smuk vindronning
Og vinderen er … Janina Huhn! Sådan nogenlunde lød det, da tyskerne traditionen tro udråbte årets vindronning.
Oprindelig var der tretten kandidater - en fra hver af de ligeledes tretten tyske vinregioner. Så blev antallet skåret ned til seks, der dystede mod hinanden i finalen. Her skulle finalisterne blandt andet blindsmage og gætte vine og holde en tale for en imaginær gruppe af udenlandske vininteresserede gæster.
Kravet for overhovedet at kunne deltage i den nu 66 år gamle konkurrence er, at man skal være fyldt atten år, være datter af en vinbonde, være ugift - og uforlovet - og have en god faglig viden om tysk vin. Til gengæld er skønhed ikke et krav - dog, hvis man ser på galleriet af vindronninger, så skader det nok heller ikke …
Janina Huhn, der er 24 år og datter af en vinbonde i Bad Dürkheim i vinregionen Pfalz, læser til daglig historie på universitetet i Freiburg. Nu får hun i det næste år travlt med at repræsentere den tyske vinindustri ved cirka 250 arrangementer i ind- og udland - blandt andet i New York og Asien.
Til at hjælpe sig har hun to vinprinsesser, Judith Dorst fra Rheinhessen og Kathrin Schnitzius fra Mosel.


1200 flasker vin sank ud for Langeland
"Skibet" fra 1880, Danmarks ældste galease (skib med to master), sank for en uge siden i Spodsbjerg Havn på Langeland. Og hvad har det så med vin at gøre? Jo, om bord på det 11 meter lange skib var der 1200 flasker Mosel-vin, som det havde hentet i Tyskland, og som skulle bruges til et reklamefremstød for Mosel under kulturnatten i København d. 10. oktober. Men undervejs fik en kraftig vind bølgerne til at skylle ind over skibet - og ind i motoren med motorstop til følge.
Besætningen blev reddet i land, og galeasen trukket ind mod Spodsbjerg Havn, og det var i forbindelse med denne redningsaktion, at det gik helt galt. Det historiske skib blev smadret ind mod en stensætning i havnen og gik til bunds - med den megen vin ombord.
Historien ender dog lykkeligt - i hvert fald for vinenes vedkommende - da det for et par dage siden lykkedes at hæve det havarerede skib fra havnens bund, et arbejde, der ifølge TV2/Fyn tog fire timer. Samtlige flasker på nær en enkelt var intakte og blev skyndsomst sendt af sted mod København.





...




Vinder-cocktailen Sloe Sling.

Dansker vinder cocktaildyst
I den forgangne uge afholdt likørdynastiet Peter F. Heering finalen i The Sling Awards, en af verdens største cocktailkonkurrencer.
Rammerne var hotel Ritz Carlton i Berlin, og de fem finalister kom fra henholdsvis Danmark, Canada, Singapore, USA og Estland. Hver af finalisterne kreerede deres bud på en nyfortolkning af den verdenskendte cocktailklassiker Singapore Sling, hvor kirsebærlikøren Cherry Heering har været en vigtig ingrediens siden 1915. Og det blev danske Nick Kobbernagel Hovind fra cocktailbaren Ruby i København og hans Sloe Sling, der løb med sejren.
Nick Kobbernagel Hovind har med sin cocktail ønsket at skabe en nordisk udgave af den gamle Sling - blandt andet med ingredienser som slåengin og akvavit.
Nedenfor bringer vi opskriften på vinder-coktailen.

Sloe Sling
2 cl. Cherry Heering
1,5 cl. Bitter Truth Sloe gin (slåengin)
4 cl. Aalborg Taffel Aquavit
3 dråber Peychaud's Bitter
3 cl. frisk citronsaft
1 cl. Simple Syrup
1/8 tsk. æggehvide
3 cl. danskvand
Bland og shake samtlige ingredienser (undtagen danskvand) grundigt i 8 sekunder. Hæld indholdet i et long drink glas (højt glas), og top med 3 cl. danskvand. Pynt eventuelt med et grønt blad og en skive citron.


Pubberne bør satse på cocktails
Som vi tidligere har nævnt, så går det nedad bakke for Storbritanniens pubber. I de sidste ti år har 10.000 pubber måttet dreje nøglen om - hvilket ikke mindst skyldes briternes faldende ølforbrug.
En redningsplanke for pubberne kunne måske være i højere grad at satse på cocktails. Ifølge en ny rapport, The Mixed Drinks Report 2014, fra analysefirmaet CGA Strategy, kaster briterne i hvert fald i stigende grad deres kærlighed på det amerikanske fænomen.
I de sidste to år har der således været en stigning i salget af cocktails i Storbritannien på 10,8%, og det er især en stor cocktail-glæde hos yngre briter mellem 18 og 35 år, der er årsag til stigningen. Førhen blev cocktails frem for alt nydt som apéritif - nu er der stadig flere unge, der drikker dem såvel før som efter maden.
Ifølge rapporten havde 43% af de adspurgte unge briter drukket en eller flere cocktail inden for den seneste uge - i 2013 lå tallet på 36%.
Der bliver hele tiden kreeret nye cocktails rundt om i verden, og man skulle måske tro, at det var disse nyskabelser, der hittede i de britiske barer. Men nej - de unge briter vil meget hellere have de lidt mere traditionelle cocktails som Piña Colada og Sex on the Beach. Favoritten over alle er og bliver dog rom-cocktailen Mojito.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Classique Wine har optaget importen af vinene fra Azienda Agricola Nottola i Toscana, Vino Nobile Di Montepuliciano.
    * Jysk Vin har optaget importen af vinene fra det store argentinske vinhus Familia Zuccardi.
    * Rudersdal Vin har optaget import af vinene fra Villa Pinciana i Capalbio, Toscana, Geografico i Gaiole-in-Chianti og Villa San Rocco i Todi, Umbria.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.




]




    Ugens vinøse billede
    I september måned var Bente Jensen i Alsace, hvor druehøsten var i fuld gang. Hos den 80-årige vinbonde Justin Boxler skulle man netop til at starte høsten af Pinot Blanc.
    Udsigten på billedet viser en af Boxlers grand cru marker, hvor Bente Jensen og tre andre esbjergensere spiste frokost, mens solen bagte med 36 graders varme. Foran marken er der et skilt med oplysninger om granitgrunden, som vinstokkene vokser i.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Hvis nogle af VinAvisens læsere har været på sommerferie i et af verdens mange vinområder, og kameraet har været flittigt i brug, vil vi være taknemmelige for at få tilsendt nogle af billederne. Vi er nemlig på konstant jagt efter emner til "Ugens vinøse billede". Send billederne digitalt og i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    294 Efteråret har bredt sig i vinmarkerne og olivenlundene i den italienske vinregion Abruzzo (foto © Mariette Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 45 vine. Af disse vine var der 33, som fik mere end to stjerner og hele 24, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 152 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de tolv, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Ronca, Fattori, Lessini Durello, Italien, lav alkohol (11,5%)
169,75 kr., Grauballe Wine Import
En dejlig mousserende vin med en fyldig og blød mousse og en let parfumeret duft med noter af citrusfrugter. Smagen er elegant, sprød og med en lang eftersmag med frisk citrus. Nyd den som apéritif eller til en mild ret med skaldyr.

Hvidvin


A.J. Adam, Riesling, Mosel, Tyskland, 11, lav alkohol (11%)
99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Elegant og tør hvidvin med en fint krydret duft og en smag, der bliver hængende i munden. I smagen er der noter af modne æbler og en god, rank syre. Flasken har skruelåg.


Claps, Albino Armani, Friuli Grave, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Vinmonopolet
Denne hvidvin er lavet på druen Friulano, der tidligere hed Tocai Friulano, og som er en nær slægtning til Sauvignon Blanc. Vinen er rigtig god med blød og frisk frugt, en fin krydring og en lille honningsødme.


Lieserer Rosenlay, Ökoweingut Hubertshof, Riesling, Mosel, Spätlese, Feinherb, Tyskland, 2013, lav alkohol (11%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Vintjenesten
En fin, blomsterduftende hvidvin på økologisk dyrkede druer. Smagen er blød og cremet med en lille sødme, og der er en fin balance mellem sødme og syre. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Calheiros Cruz, Douro, Portugal, 2011, høj alkohol (14,5%)
39,05 kr., online-salg, Køge Vinhandel
Denne fortræffelige rødvin smager af meget mere end 39 kr. - og 5 øre, minsandten. Vinen, der er lavet på en vifte af lokale druer i portvinens dal, har en god frugt og en fint krydret smag i god balance. Lang eftersmag. En meget anvendelig vin.


La Croisade Réserve, Languedoc, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., Aldi
Denne rødvin, der er fremstillet på Cabernet Sauvignon og Syrah, er en rigtig dejlig frugtbombe uden kanter og med en fin sødme i eftersmagen. Den er uforpligtende - en vin, man kan nyde i store slurke og en vin, mange vil kunne lide. Den femte stjerne skyldes den yderst menneskevenlige pris. Flasken har skruelåg.


Cellarmaster's Signature No.8, Darling Cellars, Darling, Sydafrika, 2012, høj alkohol (14,5%)
59,95 kr., Amka
Til prisen en rigtig god rødvin på druerne Barbera, Syrah, Pinotage, Mourvèdre, Grenache, Tanat og Cabernet Sauvignon. Mange druer mødes og leverer en god, ren frugtsmag med blødhed og fint krydderi.


Villa dè Moreschi, Valpolicella Ripasso, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
64,95 kr., Aldi
En glimrende rødvin med fyldig frugt og noter fra de tørrede, rosinagtige druer fra ripasso-teknikken. Meget anvendelig til mange kødretter.


Níspero, Adanti, Umbria, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
82,50 kr., Vinimportøren
Hvis man har været i Umbrien, drømmer man sig så afgjort tilbage dertil med denne rødvin. Den dufter, som den smager, af krydderurter og solmodne blå druer. Den er fyldig og har en perfekt balance mellem frugt og eg.


Cortegiano, Cantine Borgo Reale, Toscana IGT, Italien, middel alkohol (13,5%)
89,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 42): 41,50 kr. ved 6 flasker., Kvickly
Til tilbudsprisen et rigtig godt glas rødvin. Den har en bred frugtsmag med noter af kirsebær og blommer samt tilpas syre. God eftersmag - men ingen årgang på etiketten. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen - 90 kr. for én flaske er for meget. På etiketten er vist et portræt af Baldassare Castiglione, malet af Rafael i 1514. Han har vist ikke noget med vinen at gøre ...


Parallèle 45, Paul Jaboulet Aîné, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
99 kr., på tilbud til 79 kr., Vinoble
Dette er en rigtig god Rhône-rødvin. Den har blød og dejlig frugt, fint krydderi - og der der et lille strejf af figner? En udpræget madvin.


Domaine Beaumalric, Ventoux, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Propperiet
Fortræffelig rødvin med røde bær, kirsebær, chokolade og en masse peber. En flot Rhône-vin, udpræget til mad.


Monte Tre Carlini, Tenute Girolamo, Negroamaro, Puglia IGP, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
129 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Flot rødvin med en markant krydret smag - den svarer faktisk til druens navn, Negroamaro = Sort-bitter (og ikke Sort-elsker, som der engang stod på en bagetiket). Vinen er udpræget til mad, gerne lidt krydret mad.


Viña Sastre, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2011, høj alkohol (15%)
129 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Kraftig rødvin, vellavet og i god balance. Den er ret tør - udpræget madvin - og med god, blød frugt.


Orfeo, Paololeo, Negroamaro, Puglia, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
145 kr., pris ved 12 flasker: 130,50 kr. flasken, YouAndWine
Mums - en rigtig efterårsvarmer af en rødvin fra Italiens støvlehæl. Den dufter af kirsebær med et strejf af vanille og smager fyldigt af frugt, chokolade, sort peber og en anelse lakrids til slut. Det er en kraftig sag, som gerne må lufte et par timer i en karaffel før servering.


Rocky's Block, Robert Reynolds, Pinot Noir, Lodi, Californien, 2012, lav alkohol (13%)
149 kr., pris ved 12 flasker: 109 kr., Kassen med vin
Klassisk Pinot-rødvin med et klart flot billede af den gode drue. Den dufter af Pinot og smager af Pinot. Smagen er blød og lækker, i fin balance og med en god, lille sødme. Skænk den til en ikke alt for kraftig kødret - eller brug den som meditations-vin.


Col de la Bastia, Fattori, Valpolicella Ripasso, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
149,75 kr., Grauballe Wine Import
Vi bruger et særligt it-system, når vi smager vin, og det forlanger, at vi skriver en alkoholprocent. Det kunne vi ikke med denne vin, for procenterne er ikke anført på etiketten. Så vi gætter: Mon ikke den ligger på 14%? Det skriver vi. Vinen er virkelig dejlig. Den har stor og blød frugtfylde og bløde tanniner.


Château Lamothe-Vincent, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
149,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk
Vellavet rødvin i fornem balance og med fin krydring. Drik den til en god bøf eller en god bog. Prisen ved 99 kr. er attraktiv.


Tenuta Bellafonte, Sagrantino, Montefalco, Italien, 2009, høj alkohol (15%)
249 kr., Jysk Vin
Sagrantino-druen er en skrappert. Den skal tæmmes, og det bliver den i denne rødvin - der dog meget gerne må gemmes i endnu nogle år eller plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Smagen er meget kompleks. Udpræget madvin til en kraftig kødret.


Sendas del Rey, Felix Solis, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2013, lav alkohol (12,5%)
50 kr., Irma
Denne rødvin på druerne Tempranillo og Garnacha er - til den lave pris - slet ikke så slet. Den har en kraftig duft og en frugtagtig smag. Den fjerde stjerne får den for prisen. Flasken har skruelåg.


Elitaio, Castellani, Montpulciano, Abruzzo, Italien, 2012, lav alkohol (12%)
59,75 kr., på tilbud indtil 2. november: 49,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Udmærket og pæn frikadelle-skubber til en overkommelig tilbudspris. Den lave pris udvirkede den fjerde stjerne.


Style, Agustin Cubero, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En ganske flot rødvin med noter af anis i duften og med masser af frugt og muskler. Den slutter dog med et lidt markant alkohol-bid, der koster den femte stjerne. En vin, der vil egne sig glimrende til årstidens vildt.


Colinas, Bairrada, Reserva, Portugal, 2008, middel alkohol (14%)
89 kr., VinDanmark Lagersalg
Der er knald på denne rødvin. Der er tanniner og alkohol og markant fadsmag. Her er vinen til Chili con carne - en vin, der hænger godt og længe i munden..


Jeff Carell Pinot Noir, Pinot Noir, Pays d'Oc, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr. flasken, Erik Sørensen Vin
En dejlig rødvin med en mild duft af blå druer og en saftig og frugtrig smag. Tilbudsprisen er nok den rigtige pris.


Cuvée des Antiques, Alexis Boisselet, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
110 kr., Rema 1000
Denne rødvin kan da drikkes - som en enkel rødvin uden falbelader. Men som en Châteauneuf skuffer den. Den er en lidt tynd sag.


Le Médoc de Bernard Magrez, Bernard Magrez, Médoc, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
125 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., H.J.Hansen Vin
Denne rødvin er tre år gammel og virker lidt, som om den ikke rigtig gider mere. Lidt træt og uden spændstighed. Men den kan naturligvis drikkes. Flasken har skruelåg.


WG, Monte Rosso Vineyard, Zinfandel, Sonoma Valley, Californien, 2010, høj alkohol (15%)
150 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Kraftig rødvin efter traditionel, californisk Zinfandel-tradition: intens frugt og markant alkohol. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Niepoort White, Portvin, Portugal, høj alkohol (20%)
109,75 kr., på tilbud indtil 2. november: 89,75 kr., Skjold Burne
Denne hvide portvin smager rigtig godt - lidt i retning af de franske vin doux naturels. Den markante sødme er fint afbalanceret af tilpas syre.

Smagningen af champagne fra Bollinger


Champagne Special Cuvée, Bollinger, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
329,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Dette er Bollingers almindelige ikke-årgangschampagne, og prisen må siges at være rimelig for så høj en kvalitet. Champagnen indeholder 66% Pinot Noir, hvilket giver den en dejlig fylde og karakter i både duft og smag med god frugt og fine toner af mokka.


Champagne Rosé Brut, Bollinger, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
399,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der findes en del rosé champagner, der har lidt for markante noter af hindbærmost, men det gælder bestemt ikke denne herlige champagne. Den dufter fint af kirsebær og jordbær og har en tør, elegant og liflig smag med et lille strejf af bærsødme til slut. En vin i fin balance.


Champagne R.D., Bollinger, Champagne, Frankrig, 2002, lav alkohol (12,5%)
1499,95 kr., pris ved 3 flasker, Philipson Wine
En stor champagne med en dyb og dejlig blomsterduft og en rigt facetteret smag med modne grønne druer og en fin og tilpas syre. Den er lige til at drikke nu, men kan også med fordel gemmes i nogle år.


Champagne R.D., Bollinger, Champagne, Frankrig, 1996, lav alkohol (12,5%)
2999,95 kr., pris ved 3 flasker, Philipson Wine
En helt uovertruffen champagne, som lover godt for dem, der vil gemme R.D. 2002 i endnu nogle år. Den dufter af brød og modne druer og har en smag, der hele tiden byder på nye oplevelser - citrusfrugter, grønne druer, strejf af mokka ... En pris, der svarer til 500 kr. pr. glas, kan nok få de fleste til at ryste på hovedet. Det er selvfølgelig et spørgsmål om pengegung - men også om prioritering. Der er jo også dem, der vælger at bo i en toværelses lejlighed for at få råd til en Aston Martin.


Bollinger Champagne La Grande Année, Bollinger, Champagne, Frankrig, 2004, lav alkohol (12,5%)
599,95 kr., pris ved 6 flasker, Philipson Wine
Nogle modne champagner er fortræffelige og bærer deres alder med ynde. Men så er der også dem, der ligesom er blevet lidt ufriske. Den champagne, vi her fik i glasset, var desværre en sådan - dog må det siges, at vandene var delte blandt vinskribenterne ved vores bord. Nogle lovpriste champagnen som værende vidunderlig dekadent.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.