Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20. 2015


Nyheder i uge 20, 2015


Følg os på Facebook




.


Sydafrikanske super-druer
Mens vi nyder foråret, har sydafrikanerne netop fået druehøsten i hus. Og det er en på alle måder fantastisk høst. Mængden af druer ligger på lige over 1,5 millioner tons - kun 1,1% mindre end sidste års rekordstore høstmængde.
Men det er frem for alt kvaliteten af druerne, der gør, at de sydafrikanske vinproducenter har svært ved at få armene ned. Flere af producenterne har udtalt til VinPro, foreningen for sydafrikanske vinproducenter og drueavlere, at det er årtier siden, de har haft druer af så høj kvalitet, og de forventer at kunne fremstille en "exceptionel" god årgang vin på druerne. Så vi kan altså roligt glæde os til, at årgang 2015 lander på de danske hylder.
Vejret har også artet sig helt perfekt i vækstsæsonen med kun lidt regn og varmt vejr i august, hvilket har medført en tidlig blomstring. Store forskelle i temperaturen mellem dag og nat har givet mindre rødvinsdruer med god farve, intens aroma og tilpas syre.
Lige pludselig var druerne perfekt modnede, og vingårdene fik travlt med at høste - hele to uger tidligere end normalt.




Sarderen Antonio Argiolas på 102 år nød et par glas lokal rødvin hver eneste dag. Han nåede dog ikke at fejre sin 103 års fødselsdag. Foto: Erik Skovenborg.

De gode antioxidanter
I sidste uge nævnte vi en ny amerikansk bog, "The Blue Zone Solution: Eating and Living like the World's Healthiest People", der stiller skarpt på fem områder i verden, såkaldte "blå zoner", hvor indbyggerne har en særlig høj gennemsnitslevealder. Et af disse områder er den italienske ø Sardinien, hvor sarderne let runder 90 år og ofte bliver mere end 100 år gamle.
En af årsagerne er, at sarderne typisk nyder et par glas rødvin om dagen fremstillet på den lokale drue Cannonau - som hedder Grenache i Frankrig.
På Sardinien får druen et særligt tykt skind og bliver dermed ekstra rig på de sunde og livsforlængende antioxidanter (polyfenoler), som findes i al rødvin.

En 102 år gammel sarder
Lægen og vinskribenten Erik Skovenborg inddrager ofte de "blå zoner" i sine foredrag om geriatri, læren om alderdommens sygdomme, for praktiserende læger. Og han er kommet med følgende input, når det gælder Sardinien:
- Mange vinmarker på øen er plantet omkring 800 meter over havet, og det menes, at det høje indhold af polyfenoler er en reaktion på den massive udsættelse af solens UV-lys, som druerne modtager i denne højde.
- Jeg har selv besøgt Sardinien og fik talt med en af de gamle gubber, Antonio Argiolas, på 102 år, der stadig fik sine to glas rødvin og, som barnebarnet fortalte, insisterede på, at den skulle være af bedste kvalitet! Det er den gamle sarder, som ses på billedet til venstre.

Indbrud hos Berry Bros & Rudd
Berry Bros & Rudd, en af Storbritanniens førende vinforretninger, når det gælder handel med fine vine, er blevet udsat for et storstilet indbrud. Det er ikke den fornemme gamle forretning i St James’s Street i London, det er gået ud over, men derimod en af de lagerbygninger i Basingstoke, hvor Berry Bros & Rudd opbevarer store mængder kostbare vine.
Det lykkedes tyvene at slippe af sted med vin for et beløb svarende til 100.000 pund (cirka 1 million kr.). Politiet er på bar bund, og man undrer sig over, at indbruddet overhovedet kunne finde sted.

Også indbrud hos vinslottene
Lagerbygningen er omkranset af et næsten 3 meter højt hegn og overvåget af CCTV-kameraer døgnet rundt. Desuden skal lastbiler, der skal aflevere flasker til lageret, have en særlig tilladelse til at komme ind på området. Og der er ingen tvivl om, at tyvene har måttet bruge en lastbil med de mange kasser vin, de har "lettet" lageret for.
Antallet af tyverier af fornemme vine er i de senere år steget i takt med priserne på vinene. Det gælder ikke mindst for Bordeaux-vinene, hvor vinslottene som bekendt har prissat vinene stadig højere år for år. Tyvene er også gået direkte efter slottenes kældre - både Château d’Yquem og Château Palmer er blandt de slotte, der har haft indbrud.


34/09





<<Både flaskerne og gæsterne stod
tæt under den store smagning.

<Det undeskønne vinlandskab i
appellationen Roero i Piemonte.


Top-vine i den gamle Børssal
25 vinproducenter, cirka 300 skønne vine og omkring 2000 gæster - både vinbranchefolk og vinglade forbrugere - fyldte Børssalen under årets udgave af Barolo & Friends Event.
Man glemte helt, at man befandt sig i hjertet af København, når man trådte ind i den store sal, der i to dage var forvandlet til et piemontesisk Mekka, der ud over vinene også bød på oste, olier, trøfler og andre delikatesser fra Piemonte.
Men det var frem for alt vinene, folk strømmede til for at smage. Prisen for en billet var 295 kr. - og 225 kr. på andendagen for smagningen. Og det er bestemt meget rimeligt, når man tænker på, at den årlige begivenhed giver en unik mulighed for at smage nogle af Italiens absolutte topvine.
Som et ekstra krydderi blev der traditionen tro afholdt en publikumskonkurrence, hvor der var mulighed for at vinde vin og endog et hotelophold i den smukke italienske region.

Vinproducenter på jagt efter importører
Nogle af vinproducenterne havde allerede danske importører, mens andre var på jagt efter én. En af dem, der søgte en importør, var Stefano Liuzzi fra Cascina Liuzzi i appellationen Monferrato. Her har han og hans familie dyrket vin siden år 2000, men først for et par år siden begyndte de at tappe vin på egne flasker. Han viste os glad en vifte af visitkort, hvoraf flere var fra interesserede vinimportører. Lad os krydse fingre for, at han får en aftale i hus, for han havde nogle ualmindeligt dejlige vine at byde på.
Den gamle Børssal er en af de mest stemningsfulde rammer, man kan vælge til en sådan smagning. Og så er det også et oplagt valg, netop når det gælder handel og vandel.

Vender tilbage i 2016
Børsen i København er opført i 1624 og fungerede oprindelig som et dagligt indkøbssted for det københavnske borgerskab. Inde i den store Børssal var der boder langs væggene, hvor der solgtes alt fra korn til eksotiske varer fra fjerne horisonter.
På begge sider af Børsen var der kajer, så skibene kunne lægge til og køre varerne op ad rampen og direkte ind i salen.
I dag er kajerne væk, og Slotsholmsgade og Børsgade løber på hver sin side af bygningen - og kasserne med de mange vine til den store vinsmagning måtte bæres ind ad hovedindgangen.
Hvis man ikke nåede at deltage i dette års udgave af smagningen, er chancen der til næste år, hvor Barolo & Friends Event med garanti vender tilbage til Børssalen.


.

Et særligt glas til rosé fra Provence
Det er utroligt så mange forskellige vinglas, der gennem tiderne er fremstillet hos det østrigske glasfirma Riedel. I dag findes der omkring 30 forskellige glas, hvoraf flere er designet til bestemte vine eller druer.
Man kan fx få et Cabernet Sauvignon-glas, et glas til Chianti Classico og et særligt glas til fadlagrede hvidvine på Chardonnay.
Formen og størrelsen på hvert glas er designet med henblik på at fremhæve de bedste egenskaber i lige netop den bestemte vintype.
Sidste nye skud på stammen er glasset Vinum Extreme Rosé, som Riedel har fremstillet specielt til rosévin fra Provence. En god idé, da rosé-trenden bølger ind over Europa og USA i disse år.
Glasset er blevet til i samarbejde med en række førende rosé-producenter fra det sydfranske vindistrikt. Gennem flere dage testede de smagen af distriktets roséer i et hav af forskellige glastyper for at finde frem til lige netop den type, der bedst fremhæver vinens karakter.
Så vidt vi ved, er rosé-glasset endnu ikke kommet til Danmark - i modsat hører vi gerne på info@vinavisen.dk.

< Det nye glas til rosé fra glasfirmaet Riedel.




]





Skemaet, som er fra den australske undersøgelse, viser stigningen i vinforbruget i de asiatiske lande. Som man kan se, er det Kina, der har førertrøjen på. Til venstre ses forbruget angivet i millioner liter, hvilket vil sige, at kineserne i 2012 drak cirka 2,5 milliarder liter vin.

Kinesernes vinforbrug drøner derudad
Det globale vinmarked er under markant forandring ifølge en ny undersøgelse om den vinøse udvikling i de asiatiske lande mellem 2011 og 2018.
Af undersøgelsen, der er udført af forskere ved University of Adelaide’s Wine Economics Research Centre, fremgår det, at det vil blive Asien og ikke mindst Kina, der vil tegne sig for den største vækst i forbruget af vin i den nævnte periode.
Hvor det førhen hovedsagelig var risvin, der blev hældt i de kinesiske glas, har øgede indkomster og ændrede vaner hos forbrugerne ført til en stadig større vinglæde. Forskerne regner således med, at kinesernes vinforbrug vil stige med mellem 40 og 60% inden år 2018. Som det er i dag, er det stadig kun knap 4% af kineserne, der drikker vin - men det er alligevel en hel del ud af et befolkningstal på 1,1 milliarder.

Stort potentiale for eksport
Selv om stadig flere vinmarker breder sig i det asiatiske land, er det allerede nu umuligt for Kina selv at følge med forbrugernes efterspørgsel på vin. Og det betyder, at der er et stort potentiale for vinhuse og vinfirmaer, der ønsker at eksportere vin til Kina.
Undersøgelsen peger på, at især Australien, Frankrig og Chile får glæde af den store eksport-mulighed. De tre lande har nemlig indgået såkaldte bilaterale frihandelsaftaler med det asiatiske land - aftaler, der på flere områder letter handelen mellem landene.

Vine i et rimeligt prisleje
Hvor det førhen især var fornemme Bordeaux’er, der blev eksporteret til Kina, vil det ifølge forskerne frem for alt blive vine i et mere rimeligt prisleje, som vil indtage fremtidens kinesiske marked.
Præsident Xi Jinping, som kom til magten i 2012, vil bekæmpe den udbredte korruption i Kina, og han går derfor ind for en mere beskeden livsførelse hos den politiske elite. Det skal være slut med overdådige banketter på luksushoteller - og med indkøb af kostbare vine. Den slags skader kommunistpartiets image, mener Jingping.
Denne asketiske linje har også smittet af på den kinesiske befolkning - det er ikke længere helt så velset at samle på eller drikke de kostbare vine fra 1. cru-slottene i Bordeaux.
Undersøgelsen fra University of Adelaide kan hentes i sin helhed ved at klikke her.



"Tynde" vine hitter ikke
I USA er glæden for lav-kalorie vine på vej retur. Australiens største vinfirma, Treasury Wine Estates (TWE), der blandt andet står for salget af kendte vinmærker som Beringer og Lindemans, lancerede i 2013 vinserien The Skinny Vine på det amerikanske marked. Vinene i serien har efter sigende 30% færre kalorier end almindelig vin.
Interessen for de magre vine er dog svundet så markant, at TWE nu har været nødt til at fjerne vinmærket fra de amerikanske forretningshylder.
Et andet australsk vinfirma, Accolade Wines, kom også i 2013 med sin lav-kalorie vin, The light Grape, som firmaet lancerede i samarbejde med Weight Watchers i USA. Heller ikke den vinserie hitter.

Stigning i salget i Frankrig
De eneste lav-kalorie vine, der går rimeligt godt i USA, er dem af mærket Skinnygirl, som er målrettet kvinder og skabt af tv-reality stjernen Bethenny Frankel. Disse vine skulle indeholde 100 kalorier pr. 15 cl vin - hvilket stort set svarer til almindelig rød- og hvidvin.
Ifølge The Drinks Business er årsagen til, at amerikanerne i stigende grad vender lav-kalorie vinene ryggen, at de ikke vil gå på kompromis med kvalitet og smag. Og det har de en mistanke om, at de gør, når der er "pillet" ved vinene for at ændre på kalorieindholdet.
Trods nedgangen i interessen for den slags vine er USA stadig det land, hvor der sælges flest lav-kalorie vine. Dernæst kommer Frankrig - og her har der faktisk været en stigning i salget sidste år på hele 31% - dog fra et meget lavt udgangspunkt.






24 postkort fra Ribera del Duero
I sidste uge tog vi hul på en serie postkort fra Ribera del Duero. Og vi fortsætter i denne uge med en tur ud i vinlandskabet, hvor vi skal besøge det glimrende vinhus Bodegas Hnos. Pérez Pascuas og Ribera del Dueros smarte nye hovedsæde.



.......
Tempranillo er Spaniens mest berømte rødvinsdrue, som også leverer most til vinene fra det berømte Rioja-distrikt.

Postkort nr. 6 fra Ribera del Duero:
Et distrikt med ekstreme vejrforhold
Engang blev der fremstillet masser af billig rosé i bulk i Ribera del Duero. I dag er det rødvinene - og den høje kvalitet - der er i højsædet. Og vinen fremstilles frem for alt på Spaniens store rødvinsdrue Tempranillo, eller Tinta del País, som man kalder den i distriktet.
Ribera del Duero er præget af ekstreme vejrforhold. Vintrene er iskolde og byder ofte på temperaturer på ned til minus 20 grader, mens somrene er varme med dagtemperaturer på op over 40 graders varme. Somrene er også korte og kan slutte meget brat - det hænder, at frosten pludseligt sætter ind allerede i september, før høsten er ovre. Og så er der forårsfrosten, der også kan gøre et indhug i den kommende høstmængde.
Tempranillo kan klare disse ekstreme forhold - ja, faktisk stortrives druen i vækstsæsonen med de høje dagtemperaturer og kølige nætter. Druerne bliver mindre, mere tykskindede og med en større aromakoncentration end i andre områder i Spanien. Også Ribera del Dueros kalkrige undergrund er sagen for Tempranillo.



.......
José Manuel Pérez Pascuas tog os med ud i vinmarken til de 40 år gamle vinstokke med næsten modne druer. Læg mærke til de mange kasserede druer på jorden til venstre.

Postkort nr. 7 fra Ribera del Duero:
30% af druerne havner på jorden
Hos det første vinhus, vi besøgte, Bodegas Hnos. Pérez Pascuas, var 90% af vinstokkene Tempranillo og de resterende 10% Cabernet Sauvignon.
Vinhuset blev grundlagt i 1980 af tre brødre, Benjamin, Manuel og Adolfo Pérez, der satte sig for at fremstille kvalitetsvin - hvilket der dengang ikke blev lagt meget vægt på i Ribera del Duero. Så de var blandt pionererne - blandt dem, der satte distriktet på det vinøse verdenskort.
Vinhusets ønolog, José Manuel Pérez Pascuas, der er søn af en af de tre brødre, tog os med ud i vinmarken. Vi vadede bogstavelig talt rundt i drueklaser, der var smidt på jorden, da man netop havde udtyndet i de næsten modne druer, så aromakoncentrationen blev forstærket i de resterende klaser. Hvert år må omkring 30% af vinhusets druer således lade livet. Sådan er det, når man vil lave vin af høj kvalitet - og det er vinene bestemt fra dette vinhus.



.......
Som det ses øverst til højre er det frugtkød, der er efterladt fra den plukkede drue, stadig lyst - det skal være mørkerødt, før det er tid til at høste druerne.

Postkort nr. 8 fra Ribera del Duero:
Eksporterer 43% af vinen
Selv om druerne i vinmarken hos Bodegas Hnos. Pérez Pascuas både så modne ud og smagte sødt, var de ikke helt høst-klare endnu. - Se her, sagde José Manuel Pérez, efter at have plukket en drue fra den klase, han havde i hånden, - frugtkødet, der sidder tilbage på stilken, er stadig hvidt. Det skal være mørkerødt, før vi høster.
Bodegas Hnos. Pérez Pascuas er et mellemstort vinhus, der hvert år fremstiller omkring 500.000 flasker vin, hvoraf de 43% eksporteres til 38 forskellige lande - heriblandt Danmark, hvor de kan fås hos Laudrup Vin. Længere nede på siden er der flotte stjerner til en række af vinene.
Nogle af flaskerne havner også på bordet hos det spanske kongehus, hvorfor vinhuset kan prale af at være kongelige hofleverandør.







.......
Når man kommer op i tårnet, der er en del af vinrådets hovedsæde, giver de runde vinduer nogle spændende kig ud over det flade vinlandskab.



Postkort nr. 9 fra Ribera del Duero:
Vinrådets fantastiske hovedsæde
Når man kører gennem Ribera del Dueros relativt flade vinlanskab, rejser der sig pludselig et mærkeligt tårn, der mest af alt minder om en Emmentaler-ost med sine runde vinduer i forskellige størrelser.
Tårnet er blot en enkelt af flere sammenhængende bygninger, der tilsammen udgør hovedkvarteret for det lokale vinråd, Consejo Regulador Denominación de Origen Ribera del Duero.
De andre bygninger er også supermoderne og ligesom tårnet tegnet af arkitektfirmaet Estudio Barozzi Veiga, der har til huse i Barcelona. Bygningerne, der stod færdige i 2011, er forbundet af en plads med en formidabel udsigt over landskabet, og de er på smukkeste vis bygget sammen med et par gamle bygninger fra 1500-tallet, der ligeledes anvendes af vinrådet.
I alt dækker hovedsædet et areal på cirka 4000 kvadratmeter, og byggeriet har kostet 6,91 millioner euro (cirka 52 mio. kr.).



Vinsmagning på to hjul
Er man både glad for vin og for at cykle, kan man d. 30. maj deltage i en noget alternativ smagning af sicilianske vine fra vinhuset Madrarossa. Man cykler simpelt hen fra den ene vinøse oplevelse til den næste på en 26 kilometer lang rute gennem København og omegn.
Turen er arrangeret af vinimportøren A Vinstouw og Lakrids by Johan Bülow, og startskuddet lyder kl. 12 ved Torvehallerne på Israels Plads, hvor der bydes på smagsprøver hos Lautia Vino Fino. Dernæst går turen videre til en række vinforretninger i såvel hovedstaden som i Hellerup og Charlottenlund for til sidst at ende hos Mielcke & Hurtigkarl i Kongens Have på Frederiksberg.

Frokost undervejs
Man kan købe billetter til 150 kr. hos udskænkningsstederne og på A Vinstouws hjemmeside, hvor man også kan læse mere om arrangementet.
Ud over at smage i alt ni forskellige vine får man også et gavekort til Hereford i København på 1 flaske af månedens vin ved næste besøg, en let siciliansk frokost med vin, automatisk deltagelse i en lodtrækning om diverse vinflasker, en T-shirt med tur-logo, en rygsæk, et turkort, så man kan finde rundt, og et regnslag - hvilket man forhåbentlig kan pakke ned i rygsækken med det samme …








Vinderholdet (fra venstre mod højre): Anders Halskov Jensen, Niels Lillelund og Henrik Steen Andersen.

Tillykke til danmarksmestrene
For nylig afholdtes anden udgave af det åbne Danmarksmesterskab i blindsmagning med deltagelse af 30 tremands-hold. Rammerne var Hotel- og Restaurantskolen i Valby, og arrangørerne Thomas Ilkjær fra Vinakademiet og vinmagasinet Gastro.
I første omgang skulle der smages på tolv forskellige vine. På uddelte svarark blev holdene bedt om at notere land, distrikt, druesort, vinproducent, årstal - og i nogle tilfælde også vinmarkens navn.
Man fik nøjagtig 10 minutter til at lugte, smage, diskutere indbyrdes og nedskrive indtrykkene, før næste vin blev skænket.
De to hold, der klarede sig bedst, gik videre til finalen, hvor de skulle blindsmage tre vine: Van Volzem Mosel Riesling Alte Reben 2013, Rocca di Maontegrossi Chianti Classico San Marcellino 2001 og Turley Howell Mountain Zinfandel Rattlesnake Ridge.
Og vinderen blev et hold af vinskribenter, nemlig Henrik Steen Andersen fra Politiken samt Niels Lillelund og Anders Halskov Jensen fra Jyllands-Posten.
Andenpladsen gik til Team Hamreklubben bestående af sommeliererne Rune Sauer, Christian Thorholt Jacobsen og Jonas Munk Christensen, mens tredjepladsen blev erobret af Peter Brevadt, Sten Vallentin Jørgensen og Stellan Nørreskov Wulff, der gik under holdnavnet Vieilles Vignes.


Joseph Henriot er død
En af den franske vinverdens store personligheder, Joseph Henriot, er død 79 år gammel.
Det hele startede med det familieejede champagnehus Champagne Henriot, som han overtog efter sin far i 1957. I 1975 solgte han huset til Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) - for dog at købe det tilbage igen i 1994. I de mellemliggende år havde han været præsident for Veuve Clicquot, der ejes af LVMH.
I 1995 købte han det førende Bourgogne-hus Bouchard Père et Fils i Beaune og senere Domaine William Fèvre i Chablis og Villa Ponciago i Fleurie.
Joseph Henriot efterlader hustru og tre voksne børn.

...



Dansk gin baseret på honning
I uge 50 sidste år nævnte vi Copenhagen Distillery - Københavns første mikrodestilleri, der har til huse i Bryggergården på Amager.
Manden bag destilleriet, Henrik Brinks, har et mål om at fremstille anderledes whiskyer, snapse, ginner osv. Og man må sige, at han lever op til ambitionerne med sit første produkt, en honningbaseret gin - der i øvrigt skulle være den første af sin art i verden.
Ginnen er fremstillet i et meget begrænset antal flasker, og den kan købes hos Juul’s Vin og Spiritus for 519 kr. I løbet af sommeren vil den også være at finde i flere andre vin- og specialbutikker rundt om i landet. Man kan læse mere om den spændende gin på destilleriets hjemmeside.


--,,,,,,,,,,,--,
Den danske vinbranche
* Vinbutikken har optaget importen af vinene fra Weingut Rainer Schlumberger Sulzburg-Laufen og Weingut Lämmlin-Schindler-Mauchen, begge i Markgräflerland i det tyske Baden.




Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

Jan Samsing (f.1968) startede sin fuldtids erhvervskarriere i 1985 som lærling i slagterafdelingen i Føtex Lyngby. Læretiden blev udstået og endte med højeste udmærkelse, hvorefter Forsvaret fik en ny frivillig. Det blev til et par år derinde med sergentudnævnelsen og to år med de første skridt mod en lederkarriere.
Efter militæret vendte Jan Samsing tilbage til Føtex, først med 11 måneder som førstemand, siden hen som den yngste udnævnte slagtermester i Dansk Supermarkeds daværende historie. Det var her, vininteressen spirede frem, først på grund af kundernes hyppige spørgsmål om, hvad mester mente, man skulle drikke til kødet - siden hen gennem Føtex-kædens eget vin-uddannelsesforløb.
Efter en længere årrække hos Føtex gik turen videre til COOP (dengang FDB) til firmaets største flagskibsvarehus. Først bestred Jan Samsing posten som slagtermester senere som chef for hele ferskvareområdet.
Da ønsket om nye udfordringer endnu engang meldte sig, skiftede han til Aldi koncernen, hvor han fik job som distriktschef. Det blev dog kun til to år hos Aldi - årsagen var en annonce fra Philipson Wine, der søgte "salgschef med Grand Cru ambitioner". Det var lige noget for Jan Samsing, der straks søgte og efter adskillige besøg og samtaler blev ansat som salgschef hos Philipson Wine i 1999.
Som salgschef havde han ansvaret for erhvervsafdelingen inklusiv Duty-Free området, og fra år 2000 fik han også ansvaret for Horeca-sektoren - og året efter det totale salgsansvar for hele vinfirmaet.
Nu seksten år efter, og med rødderne dybt plantet i Philipson Wine - og med udsendelse af knap 100 millioner flasker vin til danskerne - er det tydeligt, at vinen fik bedre fat end kødet hos Jan Samsing.
Interessen for begge dele er dog til stede, og gastronomien er ikke kun en profession men nu også en hobby, der tager tid, oftest sammen med hans kone, Linda, og de nu voksne børn, Sabrina og Mike.
Når Jan Samsing ikke arbejder, spiser eller rejser rundt i verden i forbindelse med sit arbejde, er det udendørsaktiviteterne, som kalder. Han er en meget aktiv sportsdykker, jæger, lystfisker og motionsløber, og alle hobbyerne forsøges kombineret så ofte som muligt, så der er sjældent ro.
Adresse: Philipson Wine, Kokkedal Industripark 10, 2980 Kokkedal, tlf.: 70 22 68 88, mobil: 21 63 62 90, e-mail: jan@philipsonwine.com, www.philipsonwine.com.




.

,..
Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
.....................
324 Chianti-vingården Poggio alle Lame byder på smagsprøver på et marked i Firenze (foto © Anker Tiedemann).
..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 47 vine. Af disse vine var der 35, som fik mere end to stjerner og hele 27, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 163 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de tolv, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


,,,,,,,,,,
Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
,,,,,

Mousserende


Oriol Rossell, Cava, Brut, Spanien, 2013, lav alkohol (11,5%)
95 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Forfriskende boblevin med god citrusduft og en blød og harmonisk smag med noter af grape.


Zarea Diamond Collection Brut, Rumænien, lav alkohol (11,5%)
89 kr., Vintjenesten
En udmærket boblevin med livlige bobler og god frugt og med en vis sødme. Prisen er dog lige i overkanten.

Hvidvin


Jägle, Auxerrois, Baden, Tyskland, 2013, lav alkohol (12,5%)
77 kr., Vinbutikken.dk
Blid, blød, læskende og lækker hvidvin på druen Auxerrois, der genetisk er en fætter til Chardonnay. Det kan man måske godt smage i denne elegante vin.


Vino senza nome ..., Fattori, Bianco del Veneto, Italien, 2014, lav alkohol (10%)
79 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk
Der er ikke så meget alkohol i denne hvidvin, men til gengæld en masse smag, ikke mindst fra andelen af Moscato i sammensætningen af druer. De to andre druer er Durella og Trebbiano di Soave. Med sine kun 10 procent alkohol er den oplagt til forårets studentergilder. Flasken har skruelåg.


Lentz, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
119,75 kr., på tilbud indtil 14. juni: 99,75 kr., Skjold Burne
En rigtig god Alsace-hvidvin, der har en himmelsk duft og en smag i fin harmoni - druer, sødme, blød syre, mineralske noter ... Fin til mad og som terrassevin.


Otella, Lugana, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
125 kr., Quist Wine
En meget vellavet og lækker hvidvin, tør, med en ren, fyldig druesmag, fine kryddernoter, tilpas syre og en meget lang eftersmag. Distriktet Lugana ligger ud til Gardasøens sydlige ende. Til distriktets hvidvine benyttes druen Verdicchio, der på stedet kaldes Trebbiano di Lugana.


Henry Fessy, Chardonnay, Maconnais, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
149 kr., Lago Import
Blød og meget lækker hvidvin fra egnen omkring byen Mâcon i det sydlige Bourgogne. Vinen har en frisk druesmag og et rent og klart billede af den gode drue Chardonnay.


Finca la Colina, Vinos Sanzi, Sauvignon Blanc, Rueda, Spanien, 2014, lav alkohol (13%)
179 kr., pris ved 6 flasker: 161 kr. flasken, YouAndWine
Denne hvidvin kunne godt forveksles med en newzealandsk Sauvignon Blanc med dens duft af kærlighedsfrugt og melon. Også i smagen er der noter af kærlighedsfrugt men også en behagelig tørhed og en fin syre. Det er en elegant vin, der vil egne sig fortræffeligt til en god fiskeret.


Clos Saint Landelin, Muré, Pinot Gris, Alsace Grand Cru, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
249,75 kr., på tilbud indtil 14. juni: 199,75 kr., Skjold Burne
Denne hvidvin fra en Grand Cru-mark er overraskende sød. Den har en aromatisk og fyldig smag med dejlig druefrugt og - som sagt - en hel del sødme. Ikke sliksød, men sødlig. Fx egnet til gåselever eller lidt kraftige oste. Bedømt på sine egne søde betingelser er det en fornem vin.

Rosévin


Tarani, Gamay, Comté Tolosan, Frankrig, 2013, lav alkohol (12%)
65 kr., A Vinstouw
Denne rosévin har den farve, som franskmændene kalder "oeil de perdrix", agerhøneøje - en betegnelse man bruger om farven på en ganske lys rosévin. Det er en dejlig rosé med en fin og sart blomsterduft og en elegant smag med noter af grape. Flasken har skruelåg.


Scalabrone, Guado al Tasso, Bolgheri, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., Wine.dk
Kongen af Danmark og hans bolsjer stikker næsen frem i denne rosévin. Vinen hører altså til den gruppe rosévine, der ikke umiddelbart egner sig til mad, mere som apéritif eller terrassevin, men bedømt på sine egne betingelser er den af god kvalitet. Helt billig er den ikke.

Rødvin


Postales, Bodegas del Fin del Mundo, Pinot Noir, Patagonia, Argentina, 2013, middel alkohol (13,5%)
39,95 kr., pris ved 6 flasker, Philipson Wine
Til 40 kr. er denne rødvin forbavsende god. Den har en god Pinot-smag, der hænger fint sammen. Skænk den gerne let afkølet. Flasken har skruelåg.


Les Hautes Sentes, Amédée, Luberon, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
69,50 kr., Irma
Dejlig rødvin på druerne Syrah og Grenache. Den har blød frugt, krydderi, en fin struktur og en smag, der lægger sig fint i munden. En vin, som mange vil være glade for.


Geyser Peak, Geyser Peak Winey, Merlot, Californien, USA, 2011, lav alkohol (13%)
79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 20): 50 kr., SuperBrugsen
En udmærket rødvin til 50 kr. - der nok må siges at være den rigtige pris. Vinen har god, blød frugt med noter af mørke bær og blommer. Glimrende som hverdags-vin. Den femte stjerne får den for prisen på 50 kr. Flasken har skruelåg.


Moulin Montarels, Pinot Noir, Pays des Côtes de Thongue, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager
Pinot plejer at være en dyr drue. Men her er en rødvin på druen, der er til at betale. Til 65 kr. er det tilmed et rigtig godt glas med et fint billede af druen. Flasken har skruelåg.


Il vino dal Tralcetto, Cantina Zaccagnini, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 69,75 kr. flasken, Jysk Vin
En meget harmonisk rødvin med solmoden frugt og bær i både duft og smag og med en lang blød eftersmag, der slutter med afrundede tanniner. En vin mange vil kunne lide og også en forholdsvis let rødvin med kun 12,5% alkohol.


La Marchesa, Manzone, Barbera, Alba, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)
114,48 kr., onlinepris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop
En klassisk Barbera-rødvin med et bredt smagsbillede. Vinen åbner sig mere og mere i munden og i eftersmagen. En meget flot vin til en rimelig pris.


Sereso, Tenuta del Principe, Sangiovese di Romagna, Riserva, Italien, 2009, høj alkohol (15%)
149,95 kr., pris ved 6 flasker: 93 kr. flasken, AndrupVin.dk
En herlig rødvin med markante noter af mørk chokolade i smagen, men ikke for markante - den gode frugt giver et tilpas modspil. En vin, der er hver en krone værd - også til normalprisen.


Terre Sabaude, Produttori di Govane, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
169 kr., pris ved 6 flasker: 120 kr., Holte Vinlager
Lækker rødvin, der erobrer tunge og gane med sin dejlige, bløde frugt og sit fine krydderi. En elegant rødvin med en mild struktur.


Cantine Neirano, Barolo, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
169 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr. flasken, Granvino
En stor og dejlig rødvin med tilpas frugt, tilpas fad og tilpas syre. En vin i perfekt balance til en meget rimelig pris.


Les Jalets, Paul Jaboulet Aîné, Crozes l'Hermitage, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
195 kr., på tilbud indtil 27. juni: 149 kr., Vinoble
Flot rødvin, der pirrer tungen med sin dybe frugt, fine krydring og gode syre. Oplagt madvin, fx til en boeuf bearnaise.


Santa Maria, Tenuta le Calcinate, Chianti Colli Senesi, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
195 kr., Compagniet
En økorødvin, der smager langt væk af Chianti - altså af druen Sangiovese. Den har en god og ren frugtsmag, fint krydderi, integrerede fadnoter og tilpas syre. Oplagt til det meste af det italienske køkken.


"Am", I Gelsi, Amarone della Valpolicella, Italien, 2010, høj alkohol (15%)
246 kr., Premier Cru
En meget frugtagtig rødvin med varme og sødme. Den har 15% alkohol, men virker ikke bamset og har ikke nogen spritkant. Det er en vin, der kalder på en kraftig kødret. Vinen fås også i en blandet kasse "italienske konger" sammen med Barolo, Brunello og Valpolicella Ripasso.


Milano, Angelo Rocca, Monferrato, Italien, 2012, middel alkohol (14%)
44 kr., Rema 1000
Denne rødvin på druerne Dolcetto, Barbera og Cabernet Sauvignon er en sød bamse med en masse kirsebær. FOR mange kirsebær. Den fjerde stjerne får den for prisen.


Nau, Mora & Memo, Cannonau, Sardinien, Italien, 2013, middel alkohol (14%)
89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En meget kraftig, ufiltreret rødvin med stor frugtfylde og en masse krydderi. Dertil en lille sødme. Skænk den fx til grillpølser med masse sennep og ketchup og rå løg og ... kort sagt med det hele.


Taulo, Bodegas Francisco Casas, Tempranillo, Toro, Crianza, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
54,95 kr., Nordic Wine
En enkel og robust rødvin til en lav pris i overenstemmelse med kvaliteten.


Mordaz, Dominio Mano a Mano, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castillo, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)
74,95 kr., pris ved 6 flasker: 54,95 kr., Erik Sørensen Vin
En meget robust rødvin med en lidt krads, bitter og syrlig smag, der ret hurtigt gør det af med frugten. Men ved seks flasker er vinen jo også ret billig. Flasken har skruelåg.


Cantina Colli Euganei, Colli Euganei, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Propperiet
Denne vin er let og meget enkel. En frikadelleskubber.


Guerrieri Rizzardi, Valpolicella Classico, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
95 kr., H.J.Hansen Vin
En rødvin på flere forskellige druer men mest på Corvina (75%). Den er læskende og mild - men er også lidt tynd i smagen.

Andet


Kirsebær Hedvin, Skærsøgaard Vin, kirsebær, Danmark, 2013, høj alkohol (17,5%)
150 kr., pris ved 50 cl, Skærsøgaard Vin
En helt fantastisk hedvin af danske Stevns kirsebær og forstærket med vingårdens eget kirsebærdestillat. Det er en ren og intens kirsebærsmag, der fylder munden og bliver hængenede rigtig længe. Vinen har modnet på egetræsfade, hvilket giver den rygrad og struktur ud over den gode frugt. Man fornemmer virkelig, at der er kælet for detaljerne.

Vinene fra Bodegas Hnos. Pérez Pascuas


El Pedrosal, Bodegas Hnos. Pérez Pascuas, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
140 kr., pris ved 12 flasker: 105 kr. flasken, Laudrup Vin
En rødvin med duft af frisk frugt og læder og en dejlig krydret og kødfuld smag med tilpas syre og et godt tanninbid. Vi har tidligere smagt årgang 2010, og gav den fire stjerner. Men årgang 2012 er så afgjort fem stjerner værd. Nyd den fx til en krydret kød-gryderet.


Cepa Gavilán, Bodegas Hnos. Pérez Pascuas, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
170 kr., pris ved 12 flasker: 128 kr. flasken., Laudrup Vin
Gavilán betyder spurvehøg på spansk, og der er da også en fin tegning af en fjer på etiketten. Det er en spændende rødvin med noter af anis og eucaluptus i duften og en vidunderlig og super koncentreret aromatisk smag med masser af frugt og krydderier. Den har ligget et år på fad, hvilket har givet den struktur og karakter. Prisen ved 12 flasker er yderst rimelig.


Viña Pedrosa, Bodegas Hnos. Pérez Pascuas, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
271 kr., pris ved 12 flasker: 204 kr. flasken, Laudrup Vin
En generøs vin lød det fra smagepanelet om denne top-rødvin. Og den udøser da også gavmildt af sin rige frugt, sin fylde, bløde tanniner og lange eftersmag. En vin helt i top - og uden tvivl en vin skabt med den største omhu.


La Navilla, Viña Pedrosa, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
340 kr., pris ved 12 flasker: 255 kr. flasken, Laudrup Vin
En harmonisk og elegant top-rødvin med lige dele god frugt, krydrede noter og fad - og en lille, forfriskende syre. Den er bestemt drikkemoden nu, men kan også gemmes i endnu nogle år.


Viña Pedrosa, Bodegas Hnos. Pérez Pascuas, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
439 kr., pris ved 12 flasker: 303 kr. flasken, Laudrup Vin
Verden er fuld af skønne vine, og måtte man kun have en enkelt med til en øde ø, kunne det blive svært at vælge. Men denne rødvin er så afgjort en værdig kandidat. Den har det hele: En intens duft af frugt, læder og tobak og en vidunderlig smag med masser af facetter - solbær, kirsebær, blommer, aromatisk te, anis ... Man kan blive ved, efterhånden som vinen udvikler sig i munden. Vinen kan drikkes nu, men kan også gemmes i de næste mange år. Under besøget i vinhuset smagte vi årgang 2006, og den var stadig frisk og ungdommelig og ualmindelig lækker.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.