
Vinlandskabet i Alsace er blandt verdens smukkeste. Foto: CIVA.
Alsacisk hvidvin på 16%
Sommeren i år har været usædvanlig varm og tør i Alsace med temperaturer på over 40 grader i juli måned. Det har medført, at de nyhøstede Riesling-druer, som der dyrkes flest af i det nordfranske vindistrikt, har opnået et meget højt sukkerindhold - hvilket igen betyder vin med et markant højere alkoholindhold end normalt for de alsaciske Rieslinger.
De søde druer har således mange steder et potentielt alkoholindhold på 14,5% og enkelte producenter - heriblandt Hugel & Fils i byen Riquewihr taler om vine med en styrke på mere end 16%. Så høje procenter ses ofte i de italienske Amarone-rødvine men er uhørt højt for en alsacisk Riesling-vin.
En bulldozer årgang
Hugel & Fils har da heller ikke tænkt sig at fremstille vin af disse druer, som stammer fra grand cru marken Schoenenbourg. I stedet for vil vinhuset købe druer fra køligere områder i Alsace til fremstilling af hvidvin uden et grand cru på etiketten.
Også hos Domaine Frederic Mochel er man i tvivl, om druerne vil egne sig til fremstilling af de sædvanlige sprøde og tørre hvidvine. Som Guillaume Mochel har udtalt det til Decanter, så er 2015 en ”bulldozer årgang”.
Det er ikke kun alkoholprocenten, der kan være et problem for vinproducenterne - også syren i Riesling-druerne, som giver vinene deres karakteristiske friskhed, mangler til dels i år. Derfor har det lokale vinråd, CIVA (Conseil Interprofessionnel des vins d’Alsace), for første gang siden den ligeledes ekstremt varme årgang 2003, givet producenterne lov til at tilsætte syre til vinmosten.
Forsøg med vin og diabetes 2
Det er efterhånden en kendt sag, at vin og især rødvin indeholder resveratrol - et stof, som har en godgørende effekt i forbindelse med en lang række forskellige sygdomme. En af dem er diabetes 2, hvor flere undersøgelser har vist, at resveratrol kan hjælpe med at forebygge sygdommen. Men nu tyder en ny undersøgelse, udført af forskere ved Ben-Gurion universitetet i Israel, på, at blot et enkelt glas rødvin om dagen har en godgørende virkning hos folk, der allerede har fået diabetes 2.
Undersøgelsen omfattede 224 forsøgspersoner i alderen 45 til 75 år med diabetes 2, der blev inddelt i tre grupper. Den ene gruppe fik udelukkende vand til aftensmaden, mens de to andre grupper fik henholdsvis 15 cl hvidvin og rødvin.
En bedre søvn
Forsøget stod på i to år, og samtlige deltagere fik det samme at spise.
De personer, der udelukkende drak rødvin, udviklede mindre af det såkaldt ”dårlige kolesterol” og fik et sundere hjerte. Derudover var såvel rødvinen som hvidvinen med til at regulere indholdet af glukose (sukker) i forsøgspersonernes blod. Folk med diabetes 2 har et forhøjet indhold af sukker i blodet. Desuden meldte både rødvins- og hvidvinsdrikkerne om en langt bedre natlig søvn end førhen, mens der ikke var nogen ændringer hos gruppen, der udelukkende drak vand.
Man kan læse mere om undersøgelsen - og mod betaling downloade den - ved at
klikke her.
Godt nyt til hvidvinsdrikkerne
Som nævnt havde også hvidvinen helsebringende egenskaber i undersøgelsen. I det meste af den forskning, der foretages inden for vin og helbred, er det kun rødvin, der fremhæves for sin gode virkning på grund af sit høje indhold af resveratrol. Men faktisk indeholder hvidvin også en række godgørende antioxidanter.
Endnu en undersøgelse, In Vino Veritas, som blev præsenteret for nylig for European Society of Cardiology, er godt nyt for hvidvinsdrikkerne.
Her fulgte et hold tjekkiske forskere 146 forsøgspersoner gennem et år. Alle deltagere fik den samme diæt og motionerede to gange om ugen.
Halvdelen af personerne drak udelukkende rødvin på Pinot Noir til deres mad, mens den anden halvdel kun drak hvidvin på Chardonnay.
Resultatet viste, at såvel de personer, der havde drukket rødvin, som dem, der fik hvidvin, fik et markant forbedret kolesterol-niveau i løbet af det år, forsøget varede.

De 52 flasker udgør til sammen en smuk palet af gyldne nuancer.
Sød vin hos Bruun Rasmussen
En samling på 52 flasker Château d’Yquem - fra årgang 1939 til 2006 - kan nu erhverves ved en auktion hos Bruun Rasmussen.
Det hører absolut til sjældenhederne, at det danske auktionshus kan sætte en så stor samling af den berømte søde Sauternes-vin til salg.
Buddene starter ved 200.000 kr.
Højeste vurdering af de mange flasker, der stammer fra en skandinavisk vinsamler, ligger på 280.000 kr., og buddene begynder ved 200.000 kr.
Der er tale om en netauktion, som starter kl. 20 d. 25. oktober, så man kan sidde derhjemme bag skærmen og klikke med.
Man kan allerede nu få nærmere oplysninger om hver enkelt flaske ved at
klikke her, og d. 22. og 23. oktober kan vinene opleves live på adressen Baltikavej 10 i Københavns Nordhavn, hvor der afholdes eftersyn.
Flere vindrikkere i Frankrig
FranceAgriMer, den instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter, har i en undersøgelse taget pulsen på franskmændenes vinvaner.
Undersøgelsen omfatter 4000 franskmænd, der repræsenterer et bredt udsnit af befolkning, når det gælder alder og demografi. Og den viser blandt andet, at 33% af franskmændene i dag er afholdsfolk - en nedgang på 5% i forhold til en lignende undersøgelse i 2010 - og den første nedgang i antallet af afholdsfolk på fransk jord siden 1995.
Det er godt nyt for de franske vinproducenter - vinforbruget i Frankrig er nemlig nærmest halveret gennem de sidste 40 år.
Drikker ikke vinen til maden
Det er ikke mindst de unge, der i stigende grad er begyndt at nyde et glas vin eller to om ugen, i stedet for at gå helt uden om alkohol - eller nyde andre alkoholiske drikke.
Denne tendens gælder også franske kvinder i alle aldre. 50% af de adspurgte kvinder meddelte, at de drak et eller to glas vin om ugen, hvilket er en stigning på hele 42% i forhold til 2010.
Undersøgelsen viser også, at vinen ikke i så høj grad som førhen nydes til måltiderne, men derimod som et hygge-glas eller - hvis vinen er af ypperste kvalitet - som en ren meditations-vin. Således drikker 40% af de unge franskmænd mellem 15 og 24 år udelukkende vin uden for måltiderne, mens tallet ligger på 57%, når det gælder franskmænd mellem 25 og 34 år.

Høst af Sauvignon Blanc-druer i en newzealandsk vinmark.
En drue fejres
Sauvignon Blanc er New Zealands mest udbredte drue, der dækker hele 86% af landets vinmarksareal. Og hvert år indbringer eksporten af Sauvignon-vinen, hvad der svarer til cirka 4,5 mia. kr. Det er hovedparten af den totale eksport af newzealandsk vin på cirka 5,8 mia. kr.
Derfor har landets vinproducentforening, New Zealand Winegrowers (NZW), inviteret til et stort arrangement, International Sauvignon Blanc Celebration, i det førende vindistrikt, Marlborough.
Foredrag og festligheder
Meningen med denne fejring af druen, der afholdes fra d. 1. til 3. februar, er selvfølgelig at rette omverdenens øjne mod New Zealand som en vigtig producent af Sauvignon Blanc-vin. Men NZW ønsker også at skabe et forum, hvor fagfolk med hver deres viden om druen og vinene kan udveksle erfaringer til gavn for den fremtidige vinproduktion.
På programmet er såvel smagninger og foredrag som sociale begivenheder i druens tegn.
62 newzealandske og otte internationale vinhuse har allerede meldt sig til arrangementet. Derudover kommer der et større antal vinskribenter, sommelierer og vinforskere fra Australien, Sydafrika, Chile, Frankrig, Italien, Østrig og USA.
Helt billigt er det ikke at deltage. Prisen for de tre dage er 2070 NZD (cirka 9200 kr.).
Man kan læse mere om begivenheden - og se det fyldige program - ved at
klikke her.
Vin mod tandlægeskræk
Ord som ”åbn munden” og ”en portion sølv” vækker grimme tanker hos rigtig mange mennesker verden over.
Tandlægeskræk er et kendt fænomen, som tandlægerne fx forsøger at bekæmpe med afledende spørgsmål om vind og vejr.
På Manhattan har en helt anden idé ifølge newyorkeravisen DNAinfo bredt sig til stadig flere tandlægeklinikker.
Ud over kaffe og te i venteværelset er der også rød- og hvidvin, så patienterne kan dulme nerverne med et glas vin.
Dog er der ingen af disse efterhånden mange tandlægeklinikker, der har myndighedernes tilladelse til det - hvilket vil sige en alkoholbevilling, som man skal have, når man tilbyder vin, også selv om man ikke tager sig betalt for den.
Det med vinen er blot et led i at skabe en afslappet atmosfære i tandlægeklinikkerne. Flere af tandlægerne tilbyder også ”hyggetæpper”, hovedmassage og varme, fugtige klude til at tørre ansigtet i.
Det lyder faktisk meget godt alt sammen ...

Beaunes gamle hospital er ikke bare kendt for sin årlige vinauktion, men også for sit imponerede mønstrede tag.
Tid til en legendarisk vinauktion
Den berømte vinauktion, der hvert år afholdes i Hospices de Beaune i Bourgognes vinhovedstad Beaune, venter lige om hjørnet.
Traditionen tro foregår auktionen den tredje weekend i november, og den vin, der kommer under hammeren, stammer fra Hospices de Beaunes 61 hektar vinmarker. Al vinen er af nyeste årgang og bliver udelukkende solgt i fade.
Det tegner godt for årets auktion - hvilket skyldes en ualmindelig god årgang 2015.
Et perfekt vejrlig i vækstsæsonen har givet druer af topkvalitet. Og der er rigtig mange af dem i år, da Bourgogne ikke er blevet ramt af de sædvanlige kraftige haglbyger, som i de senere år har reduceret høstmængden betydeligt.
Et stort antal fade under hammeren
Den større mængde druer betyder, at 575 fade med vin kommer under hammeren - det er 41 flere fade end sidste år og det højeste antal siden 2011, hvor rekorden blev sat med hele 761 fade. I år vil de 458 fade indeholde rødvin og resten hvidvin.
Salget vil som altid være en rettesnor for priserne generelt for den nyeste årgang af vin fra Bourgogne.
Det er auktionshuset Christies, der står for auktionen, og derudover finder man hvert år en kendt person til at heppe budene op i salen.
I år er valget faldet på den amerikansk fødte skuespiller Christopher Lambert.
Italiensk kult-vingård solgt
Det er ikke så ofte, man hører om amerikanere, der opkøber vingårde i det italienske Montalcino. Men nu har en rig amerikansk forretningsmand, Gary Rieschel, købt en af områdets mest berømte vingårde, Cerbaiona.
I 38 år har vingården været i Diego og Nora Molinaris eje. Da Diego Molinari købte gården, havde han i 25 år været pilot hos det italienske flyselskab Alitalia, og han vidste ikke ret meget om vindyrkning eller -fremstilling.
Men med stor entusiasme lærte han sig håndværket af garvede Montalcino-producenter, og stiklingerne til sin første vinmark fik han fra den berømte vingård Biondi-Santi.
Ikke en hvilken som helst amerikaner
I dag roses Cerbaionas Brunello’er til skyerne, og vingårdens seneste årgang, der er frigivet til salg, årgang 2010, er blevet tildelt titlen ”Årets vin” i vinguiden Guida Essenziale ai Vini d’Italia. Prisen for en flaske ligger omkring de 1000 kr.
Når man har skabt sådan et livsværk, afgiver man det jo helst ikke til hvem som helst. Gary Rieschel har da også gennem mange år været en god ven af Diego og Nora Molinari, og han har understreget, at vingården fortsat skal drives, som hidtil.

Sidste års udgave af Julevinmessen på Hotel d'Angleterre i København.
Kursus i mersalg for vinimportører
Det at deltage på en vinmesse kan bestemt give en rigtig god ekstra omsætning for en vinimportør - men kun, hvis han eller hun er godt klædt på til arrangementet. Det er der nu mulighed for at blive med et nyt kursus med titlen ”Mersalg på vinmesser”, der afholdes d. 24. oktober fra kl. 8.30 til 12 i Fredericiagade 83 i København.
Det er
Svend Leth-Møller fra
The Easy Company, der har taget initiativ til dette særlige kursus, og en garvet underviser inden for salg og marketing,
Leon Birdi, der står for lærdommen.
Alle i vinfirmaet er velkomne
I løbet af kurset får man blandt andet gode råd til, hvordan man afdækker et behov, hvad man skal gøre op til messedeltagelsen, hvordan man lukker et salg med det samme, laver et godt og synligt messetilbud og etablerer en langvarig relation til kunden.
Alt i alt giver kurset en indsigt i, hvordan man som vinimportør kan øge ikke kun sit messesalg men også sit vinsalg på længere sigt.
Alle i et vinfirma er velkomne - både ejere, ledere og medarbejdere i et vinfirma. Prisen er 750 kr. for første deltager og 400 kr. for følgende deltagere fra samme firma. Mere info samt tilmelding hos Svend Leth-Møller på tlf.: 20 33 12 25 eller email:
svend@theeasycompany.dk.

Cordon Royal-opbindingen.
Lidt om et opbindingssystem
I sidste uge viste Ugens vinøse billede en flot måde at beskære og opbinde vinstokke på i Sydfrankrig - nemlig i form at en enkelt lang opbundet gren. Vi nævnte, at vores læser havde været heldig, da det efterhånden er meget få steder, man ser denne form for opbinding med navnet Cordon de Royat.
Til det har vores trofaste læser og sommelier Roar Lie følgende kommentar:
- Cordon de Royat er faktisk en meget almindelig opbindingsmetode. I Champagne er den fx en af fire godkendte metoder - de andre er Taille Chablis, Guyot og Vallée de Marne. Cordon du Royat er her det vigtigste opbindingssystem for Pinot Noir-druen (den ene af de tre champagne-druer, red.), og man ser dette system overalt i Pinot Noir-markerne.
Roar Lie nævner, at systemet også er i brug i andre kendte vinområder i Frankrig - heriblandt Bourgogne, Loire, Rhône og Provence samt i en række andre vinlande.
En usædvanlig lang gren
Vores svenske kollega, Per Karlsson fra nyhedssiden BKWine, er enig i, at Cordon de Royat, er en almindelig - men dog ikke den aller mest almindelige - opbindingsmetode:
- Den forekommer i mange forskellige vindistrikter og i mange forskellige udgaver. Hvor mange kan man få et indtryk af ved at se
en stribe billeder på BKWines hjemmeside.
Det som dog er ret usædvanligt med opbindingen på det billede, vi viste, er ifølge Per Karlsson længden på den opbundne gren:
- Normalt plejer den bare at være 4 til 7 knopper lang og med en meget kortere afstand mellem knopperne. Dog ses denne længde på grenen ind imellem - fx i Champagne.
300 års fødselsdag
Det ældste af de mange cognachuse, Martell, kan i år fejre sit 300 års jubilæum.
I 1715 blev huset grundlagt af den kun 21-årige købmand Jean Martell, og han fik snart gang i en større produktion af cognac - og en eksport på omkring 200.000 liter årligt.
I dag er cognachuset stadig i familien Martells eje og fremstiller mere end 14 millioner flasker cognac årligt.
Jubilæet er blandt andet blevet fejret med en gigantisk fest på selveste Versailles-slottet uden for Paris, med 300 indbudte gæster fra femten forskellige lande. Der har også været afholdt fester i Eiffeltårnet og selvfølgelig i Martells hovedkvarter i Cognac-distriktet.
En jubilæumsflaske til 75.000 kr.
Der er også skabt en ganske særlig jubilæums-cognac, Martell Premier Voyage, som indeholder hele atten forskellige eaux-de-vie’er fra husets kældre.
Det er Martells kældermester, Benoit Fil, der har udvalgt og blandet de atten brændevine og dernæst har modnet dem til den færdige cognac i et fad, skabt til lejligheden af træ fra et 300 år gammelt egetræ.
Cognacen leveres i en fin krystalflaske fra firmaet Sèvres og med et tilhørende kunstværk af den franske kunstner Bernard Venet. Meningen er så, at man kan udstille den fine cognac i kunstværket hjemme på reolen.
Der er kun fremstillet 300 flasker Martell Premier Voyage til en pris af 10.000 euro (cirka 75.000 kr.) flasken.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyt fra den danske vinbranche
* Vin Fra Frankrig er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Bavco er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Compagniet har optaget importen af de økologiske vine fra Domaine Les Eminades i Saint-Chinian, Languedoc.
Her er billede af kokken Solveig i vinmarken, så de meget korte planter kan studeres.
Hvorfor så korte vinstokke?
Jesper Paulsen skriver til os: Jeg driver Vingården Lille Gadegård på Bornholm, og har tre hektar vinmarker med tilhørende destilleri og kro. Startede i år 2000.
I november rejste kokken Solveig og jeg til Champagne-distriktet for at lære at lave mousserende vin.
Vi blev bekræftet i alt det, vi havde læst os til, men en overraskelse fik vi: Vinstokkenes stammer var kun 15 cm høje, modsat alle andre steder, hvor de er cirka 100 cm.
Hvorfor disse meget korte stammer, som må give utroligt ømme rygge for dem der arbejder med planterne? Er det en tradition, eller er der en anden forklaring?
Er der andre steder i verden, hvor denne dyrkningsform er udbredt?
Svar: Det var et interessant men også svært spørgsmål, som vi slet ikke er kloge nok til at besvare. Det må nogle af de mange dygtige vindyrkere her i landet kunne klare. Lad os høre! Skriv venligst til
info@vinavisen.dk.
Ugens vinøse billede
Randers Vinlaugh har været på vinrejse til Cypern, og fra rejsen sender formanden, Leif Bundgaard, os dette billede.
‒ Cypern er et af verdens ældste vinlande, skriver han. ‒ Det er et land fyldt med kontraster. Også på vinområdet. Der er alt lige fra små vinbrug til moderne vinerier.
‒ Billedet er fra Vlassides Winery i Koilani, hvis bygninger emmer af moderne design. Blandt andet har de indrettet dem med møbler tegnet af Hans J. Wegner. Og så har de ikke mindst nogle rigtig gode vine.
Mange flere billeder af det flotte vinhus kan ses på Vlassides’
hjemmeside.
Hvem kommer med det næste billede til os?
Hvis I har taget nogle interessante eller sjove billeder i efterårsferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@vinavisen.dk.
347 Der er vin på bordet i den flotte Eckersberg-udstilling på Statens Museum for Kunst (foto, udsnit © Anker Tiedemann).
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 30 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen