Nyheder for uge 43, 2015



Vinlandskabet i Alsace er blandt verdens smukkeste. Foto: CIVA.

Alsacisk hvidvin på 16%

Sommeren i år har været usædvanlig varm og tør i Alsace med temperaturer på over 40 grader i juli måned. Det har medført, at de nyhøstede Riesling-druer, som der dyrkes flest af i det nordfranske vindistrikt, har opnået et meget højt sukkerindhold - hvilket igen betyder vin med et markant højere alkoholindhold end normalt for de alsaciske Rieslinger.

De søde druer har således mange steder et potentielt alkoholindhold på 14,5% og enkelte producenter - heriblandt Hugel & Fils i byen Riquewihr taler om vine med en styrke på mere end 16%. Så høje procenter ses ofte i de italienske Amarone-rødvine men er uhørt højt for en alsacisk Riesling-vin.

En bulldozer årgang


Hugel & Fils har da heller ikke tænkt sig at fremstille vin af disse druer, som stammer fra grand cru marken Schoenenbourg. I stedet for vil vinhuset købe druer fra køligere områder i Alsace til fremstilling af hvidvin uden et grand cru på etiketten.
Også hos Domaine Frederic Mochel er man i tvivl, om druerne vil egne sig til fremstilling af de sædvanlige sprøde og tørre hvidvine. Som Guillaume Mochel har udtalt det til Decanter, så er 2015 en ”bulldozer årgang”.
Det er ikke kun alkoholprocenten, der kan være et problem for vinproducenterne - også syren i Riesling-druerne, som giver vinene deres karakteristiske friskhed, mangler til dels i år. Derfor har det lokale vinråd, CIVA (Conseil Interprofessionnel des vins d’Alsace), for første gang siden den ligeledes ekstremt varme årgang 2003, givet producenterne lov til at tilsætte syre til vinmosten.

Forsøg med vin og diabetes 2

Det er efterhånden en kendt sag, at vin og især rødvin indeholder resveratrol - et stof, som har en godgørende effekt i forbindelse med en lang række forskellige sygdomme. En af dem er diabetes 2, hvor flere undersøgelser har vist, at resveratrol kan hjælpe med at forebygge sygdommen. Men nu tyder en ny undersøgelse, udført af forskere ved Ben-Gurion universitetet i Israel, på, at blot et enkelt glas rødvin om dagen har en godgørende virkning hos folk, der allerede har fået diabetes 2.
Undersøgelsen omfattede 224 forsøgspersoner i alderen 45 til 75 år med diabetes 2, der blev inddelt i tre grupper. Den ene gruppe fik udelukkende vand til aftensmaden, mens de to andre grupper fik henholdsvis 15 cl hvidvin og rødvin.

En bedre søvn


Forsøget stod på i to år, og samtlige deltagere fik det samme at spise.
De personer, der udelukkende drak rødvin, udviklede mindre af det såkaldt ”dårlige kolesterol” og fik et sundere hjerte. Derudover var såvel rødvinen som hvidvinen med til at regulere indholdet af glukose (sukker) i forsøgspersonernes blod. Folk med diabetes 2 har et forhøjet indhold af sukker i blodet. Desuden meldte både rødvins- og hvidvinsdrikkerne om en langt bedre natlig søvn end førhen, mens der ikke var nogen ændringer hos gruppen, der udelukkende drak vand.
Man kan læse mere om undersøgelsen - og mod betaling downloade den - ved at klikke her.

Godt nyt til hvidvinsdrikkerne


Som nævnt havde også hvidvinen helsebringende egenskaber i undersøgelsen. I det meste af den forskning, der foretages inden for vin og helbred, er det kun rødvin, der fremhæves for sin gode virkning på grund af sit høje indhold af resveratrol. Men faktisk indeholder hvidvin også en række godgørende antioxidanter.
Endnu en undersøgelse, In Vino Veritas, som blev præsenteret for nylig for European Society of Cardiology, er godt nyt for hvidvinsdrikkerne.
Her fulgte et hold tjekkiske forskere 146 forsøgspersoner gennem et år. Alle deltagere fik den samme diæt og motionerede to gange om ugen.
Halvdelen af personerne drak udelukkende rødvin på Pinot Noir til deres mad, mens den anden halvdel kun drak hvidvin på Chardonnay.
Resultatet viste, at såvel de personer, der havde drukket rødvin, som dem, der fik hvidvin, fik et markant forbedret kolesterol-niveau i løbet af det år, forsøget varede.


De 52 flasker udgør til sammen en smuk palet af gyldne nuancer.

Sød vin hos Bruun Rasmussen

En samling på 52 flasker Château d’Yquem - fra årgang 1939 til 2006 - kan nu erhverves ved en auktion hos Bruun Rasmussen.

Det hører absolut til sjældenhederne, at det danske auktionshus kan sætte en så stor samling af den berømte søde Sauternes-vin til salg.

Buddene starter ved 200.000 kr.


Højeste vurdering af de mange flasker, der stammer fra en skandinavisk vinsamler, ligger på 280.000 kr., og buddene begynder ved 200.000 kr.
Der er tale om en netauktion, som starter kl. 20 d. 25. oktober, så man kan sidde derhjemme bag skærmen og klikke med.
Man kan allerede nu få nærmere oplysninger om hver enkelt flaske ved at klikke her, og d. 22. og 23. oktober kan vinene opleves live på adressen Baltikavej 10 i Københavns Nordhavn, hvor der afholdes eftersyn.

Flere vindrikkere i Frankrig

FranceAgriMer, den instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter, har i en undersøgelse taget pulsen på franskmændenes vinvaner.

Undersøgelsen omfatter 4000 franskmænd, der repræsenterer et bredt udsnit af befolkning, når det gælder alder og demografi. Og den viser blandt andet, at 33% af franskmændene i dag er afholdsfolk - en nedgang på 5% i forhold til en lignende undersøgelse i 2010 - og den første nedgang i antallet af afholdsfolk på fransk jord siden 1995.
Det er godt nyt for de franske vinproducenter - vinforbruget i Frankrig er nemlig nærmest halveret gennem de sidste 40 år.

Drikker ikke vinen til maden


Det er ikke mindst de unge, der i stigende grad er begyndt at nyde et glas vin eller to om ugen, i stedet for at gå helt uden om alkohol - eller nyde andre alkoholiske drikke.
Denne tendens gælder også franske kvinder i alle aldre. 50% af de adspurgte kvinder meddelte, at de drak et eller to glas vin om ugen, hvilket er en stigning på hele 42% i forhold til 2010.
Undersøgelsen viser også, at vinen ikke i så høj grad som førhen nydes til måltiderne, men derimod som et hygge-glas eller - hvis vinen er af ypperste kvalitet - som en ren meditations-vin. Således drikker 40% af de unge franskmænd mellem 15 og 24 år udelukkende vin uden for måltiderne, mens tallet ligger på 57%, når det gælder franskmænd mellem 25 og 34 år.


Høst af Sauvignon Blanc-druer i en newzealandsk vinmark.

En drue fejres

Sauvignon Blanc er New Zealands mest udbredte drue, der dækker hele 86% af landets vinmarksareal. Og hvert år indbringer eksporten af Sauvignon-vinen, hvad der svarer til cirka 4,5 mia. kr. Det er hovedparten af den totale eksport af newzealandsk vin på cirka 5,8 mia. kr.
Derfor har landets vinproducentforening, New Zealand Winegrowers (NZW), inviteret til et stort arrangement, International Sauvignon Blanc Celebration, i det førende vindistrikt, Marlborough.

Foredrag og festligheder


Meningen med denne fejring af druen, der afholdes fra d. 1. til 3. februar, er selvfølgelig at rette omverdenens øjne mod New Zealand som en vigtig producent af Sauvignon Blanc-vin. Men NZW ønsker også at skabe et forum, hvor fagfolk med hver deres viden om druen og vinene kan udveksle erfaringer til gavn for den fremtidige vinproduktion.
På programmet er såvel smagninger og foredrag som sociale begivenheder i druens tegn.
62 newzealandske og otte internationale vinhuse har allerede meldt sig til arrangementet. Derudover kommer der et større antal vinskribenter, sommelierer og vinforskere fra Australien, Sydafrika, Chile, Frankrig, Italien, Østrig og USA.
Helt billigt er det ikke at deltage. Prisen for de tre dage er 2070 NZD (cirka 9200 kr.).
Man kan læse mere om begivenheden - og se det fyldige program - ved at klikke her.

Vin mod tandlægeskræk

Ord som ”åbn munden” og ”en portion sølv” vækker grimme tanker hos rigtig mange mennesker verden over.
Tandlægeskræk er et kendt fænomen, som tandlægerne fx forsøger at bekæmpe med afledende spørgsmål om vind og vejr.
På Manhattan har en helt anden idé ifølge newyorkeravisen DNAinfo bredt sig til stadig flere tandlægeklinikker.
Ud over kaffe og te i venteværelset er der også rød- og hvidvin, så patienterne kan dulme nerverne med et glas vin.
Dog er der ingen af disse efterhånden mange tandlægeklinikker, der har myndighedernes tilladelse til det - hvilket vil sige en alkoholbevilling, som man skal have, når man tilbyder vin, også selv om man ikke tager sig betalt for den.
Det med vinen er blot et led i at skabe en afslappet atmosfære i tandlægeklinikkerne. Flere af tandlægerne tilbyder også ”hyggetæpper”, hovedmassage og varme, fugtige klude til at tørre ansigtet i.
Det lyder faktisk meget godt alt sammen ...


Beaunes gamle hospital er ikke bare kendt for sin årlige vinauktion, men også for sit imponerede mønstrede tag.

Tid til en legendarisk vinauktion

Den berømte vinauktion, der hvert år afholdes i Hospices de Beaune i Bourgognes vinhovedstad Beaune, venter lige om hjørnet.
Traditionen tro foregår auktionen den tredje weekend i november, og den vin, der kommer under hammeren, stammer fra Hospices de Beaunes 61 hektar vinmarker. Al vinen er af nyeste årgang og bliver udelukkende solgt i fade.
Det tegner godt for årets auktion - hvilket skyldes en ualmindelig god årgang 2015.
Et perfekt vejrlig i vækstsæsonen har givet druer af topkvalitet. Og der er rigtig mange af dem i år, da Bourgogne ikke er blevet ramt af de sædvanlige kraftige haglbyger, som i de senere år har reduceret høstmængden betydeligt.

Et stort antal fade under hammeren


Den større mængde druer betyder, at 575 fade med vin kommer under hammeren - det er 41 flere fade end sidste år og det højeste antal siden 2011, hvor rekorden blev sat med hele 761 fade. I år vil de 458 fade indeholde rødvin og resten hvidvin.
Salget vil som altid være en rettesnor for priserne generelt for den nyeste årgang af vin fra Bourgogne.
Det er auktionshuset Christies, der står for auktionen, og derudover finder man hvert år en kendt person til at heppe budene op i salen.
I år er valget faldet på den amerikansk fødte skuespiller Christopher Lambert.

Italiensk kult-vingård solgt

Det er ikke så ofte, man hører om amerikanere, der opkøber vingårde i det italienske Montalcino. Men nu har en rig amerikansk forretningsmand, Gary Rieschel, købt en af områdets mest berømte vingårde, Cerbaiona.
I 38 år har vingården været i Diego og Nora Molinaris eje. Da Diego Molinari købte gården, havde han i 25 år været pilot hos det italienske flyselskab Alitalia, og han vidste ikke ret meget om vindyrkning eller -fremstilling.
Men med stor entusiasme lærte han sig håndværket af garvede Montalcino-producenter, og stiklingerne til sin første vinmark fik han fra den berømte vingård Biondi-Santi.

Ikke en hvilken som helst amerikaner


I dag roses Cerbaionas Brunello’er til skyerne, og vingårdens seneste årgang, der er frigivet til salg, årgang 2010, er blevet tildelt titlen ”Årets vin” i vinguiden Guida Essenziale ai Vini d’Italia. Prisen for en flaske ligger omkring de 1000 kr.
Når man har skabt sådan et livsværk, afgiver man det jo helst ikke til hvem som helst. Gary Rieschel har da også gennem mange år været en god ven af Diego og Nora Molinari, og han har understreget, at vingården fortsat skal drives, som hidtil.


Sidste års udgave af Julevinmessen på Hotel d'Angleterre i København.

Kursus i mersalg for vinimportører

Det at deltage på en vinmesse kan bestemt give en rigtig god ekstra omsætning for en vinimportør - men kun, hvis han eller hun er godt klædt på til arrangementet. Det er der nu mulighed for at blive med et nyt kursus med titlen ”Mersalg på vinmesser”, der afholdes d. 24. oktober fra kl. 8.30 til 12 i Fredericiagade 83 i København.
Det er Svend Leth-Møller fra The Easy Company, der har taget initiativ til dette særlige kursus, og en garvet underviser inden for salg og marketing, Leon Birdi, der står for lærdommen.

Alle i vinfirmaet er velkomne


I løbet af kurset får man blandt andet gode råd til, hvordan man afdækker et behov, hvad man skal gøre op til messedeltagelsen, hvordan man lukker et salg med det samme, laver et godt og synligt messetilbud og etablerer en langvarig relation til kunden.
Alt i alt giver kurset en indsigt i, hvordan man som vinimportør kan øge ikke kun sit messesalg men også sit vinsalg på længere sigt.
Alle i et vinfirma er velkomne - både ejere, ledere og medarbejdere i et vinfirma. Prisen er 750 kr. for første deltager og 400 kr. for følgende deltagere fra samme firma. Mere info samt tilmelding hos Svend Leth-Møller på tlf.: 20 33 12 25 eller email: svend@theeasycompany.dk.


Cordon Royal-opbindingen.

Lidt om et opbindingssystem

I sidste uge viste Ugens vinøse billede en flot måde at beskære og opbinde vinstokke på i Sydfrankrig - nemlig i form at en enkelt lang opbundet gren. Vi nævnte, at vores læser havde været heldig, da det efterhånden er meget få steder, man ser denne form for opbinding med navnet Cordon de Royat.

Til det har vores trofaste læser og sommelier Roar Lie følgende kommentar:
- Cordon de Royat er faktisk en meget almindelig opbindingsmetode. I Champagne er den fx en af fire godkendte metoder - de andre er Taille Chablis, Guyot og Vallée de Marne. Cordon du Royat er her det vigtigste opbindingssystem for Pinot Noir-druen (den ene af de tre champagne-druer, red.), og man ser dette system overalt i Pinot Noir-markerne.
Roar Lie nævner, at systemet også er i brug i andre kendte vinområder i Frankrig - heriblandt Bourgogne, Loire, Rhône og Provence samt i en række andre vinlande.

En usædvanlig lang gren


Vores svenske kollega, Per Karlsson fra nyhedssiden BKWine, er enig i, at Cordon de Royat, er en almindelig - men dog ikke den aller mest almindelige - opbindingsmetode:
- Den forekommer i mange forskellige vindistrikter og i mange forskellige udgaver. Hvor mange kan man få et indtryk af ved at se en stribe billeder på BKWines hjemmeside.
Det som dog er ret usædvanligt med opbindingen på det billede, vi viste, er ifølge Per Karlsson længden på den opbundne gren:
- Normalt plejer den bare at være 4 til 7 knopper lang og med en meget kortere afstand mellem knopperne. Dog ses denne længde på grenen ind imellem - fx i Champagne.


300 års fødselsdag

Det ældste af de mange cognachuse, Martell, kan i år fejre sit 300 års jubilæum.
I 1715 blev huset grundlagt af den kun 21-årige købmand Jean Martell, og han fik snart gang i en større produktion af cognac - og en eksport på omkring 200.000 liter årligt.
I dag er cognachuset stadig i familien Martells eje og fremstiller mere end 14 millioner flasker cognac årligt.
Jubilæet er blandt andet blevet fejret med en gigantisk fest på selveste Versailles-slottet uden for Paris, med 300 indbudte gæster fra femten forskellige lande. Der har også været afholdt fester i Eiffeltårnet og selvfølgelig i Martells hovedkvarter i Cognac-distriktet.

En jubilæumsflaske til 75.000 kr.


Der er også skabt en ganske særlig jubilæums-cognac, Martell Premier Voyage, som indeholder hele atten forskellige eaux-de-vie’er fra husets kældre.
Det er Martells kældermester, Benoit Fil, der har udvalgt og blandet de atten brændevine og dernæst har modnet dem til den færdige cognac i et fad, skabt til lejligheden af træ fra et 300 år gammelt egetræ.
Cognacen leveres i en fin krystalflaske fra firmaet Sèvres og med et tilhørende kunstværk af den franske kunstner Bernard Venet. Meningen er så, at man kan udstille den fine cognac i kunstværket hjemme på reolen.
Der er kun fremstillet 300 flasker Martell Premier Voyage til en pris af 10.000 euro (cirka 75.000 kr.) flasken.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Romeo Bragato.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Romeo Bragato, den newzealandske vinindustris fader. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Romeo Bragato (1858-1913) kaldes for faderen af den newzealandske vinindustri. Han blev født ind i en italiensk familie på øen Lussin Piccolo, som dengang hørte under kejserriget Østrig-Ungarn.
Som ung studerede han vindyrkning og ønologi på vinskolen i Conegliano i Veneto, og fik sin afgangseksamen i 1883.
I første omgang vendte Romeo Bragato tilbage til sin fødeø, hvor han fik praktisk erfaring som ansat vinmager hos et lokalt kooperativ.
I 1889 rejste han til Australien, hvor han fik den fornemme post som vinrådgiver for regeringen i staten Victoria.
Det blev til nogle succesfulde år for Romeo Bragato, og i 1895 blev han ”lånt ud” til den newzealandske regering.
Hans opgave var at undersøge mulighederne for vindyrkning og vinfremstilling på New Zealand. Og det hele resulterede i en rapport fra hans hånd ”Prospects of Viticulture in New Zealand”, som i høj grad banede vejen for den vinindustri, landet har i dag.
I sin rapport udpegede han områder, som ville egne sig til vindyrkning - heriblandt Marlborough, Hawke’s Bay og Auckland.
Han anbefalede også, hvilke druer, man skulle plante, og at man skulle importere podede vinstokke fra Europa, der var resistente over for vinlusen, Phylloxera vastatrix (se VinAvisens ABC). Årsagen var, at han havde fundet angrebne vinstokke i Auckland.
Det endte med, at Romeo Bragato flyttede til New Zealand, og i 1902 blev han udnævnt til den newzealandske regerings vinrådgiver og fik kontrol over regeringens egne forsøgsvinmarker i Hawke’s Bay og Tauranga. I disse marker plantede han mange nye druesorter og eksperimenterede med nye dyrkningsmetoder.
Han tog også initiativ til særlige vinmarksdage, hvor newzealandske drueavlere og vinproducenter kunne besøge forsøgsvinmarkerne og får mere at vide om hans banebrydende arbejde.
I 1906 udgav Romeo Bragato sit værk ”Viticulture in New Zealand”, og i 1912 forlod han sammen med sin hustru Laura og datteren Miriam New Zealand og slog sig ned i Canada, hvor han døde samme år.

Nyt fra den danske vinbranche

* Vin Fra Frankrig er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Bavco er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Compagniet har optaget importen af de økologiske vine fra Domaine Les Eminades i Saint-Chinian, Languedoc.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
Her er billede af kokken Solveig i vinmarken, så de meget korte planter kan studeres.

Hvorfor så korte vinstokke?

Jesper Paulsen skriver til os: Jeg driver Vingården Lille Gadegård på Bornholm, og har tre hektar vinmarker med tilhørende destilleri og kro. Startede i år 2000.
I november rejste kokken Solveig og jeg til Champagne-distriktet for at lære at lave mousserende vin.
Vi blev bekræftet i alt det, vi havde læst os til, men en overraskelse fik vi: Vinstokkenes stammer var kun 15 cm høje, modsat alle andre steder, hvor de er cirka 100 cm.
Hvorfor disse meget korte stammer, som må give utroligt ømme rygge for dem der arbejder med planterne? Er det en tradition, eller er der en anden forklaring?
Er der andre steder i verden, hvor denne dyrkningsform er udbredt?
Svar: Det var et interessant men også svært spørgsmål, som vi slet ikke er kloge nok til at besvare. Det må nogle af de mange dygtige vindyrkere her i landet kunne klare. Lad os høre! Skriv venligst til info@vinavisen.dk.


Ugens vinøse billede

Randers Vinlaugh har været på vinrejse til Cypern, og fra rejsen sender formanden, Leif Bundgaard, os dette billede.
‒ Cypern er et af verdens ældste vinlande, skriver han. ‒ Det er et land fyldt med kontraster. Også på vinområdet. Der er alt lige fra små vinbrug til moderne vinerier.
‒ Billedet er fra Vlassides Winery i Koilani, hvis bygninger emmer af moderne design. Blandt andet har de indrettet dem med møbler tegnet af Hans J. Wegner. Og så har de ikke mindst nogle rigtig gode vine.
Mange flere billeder af det flotte vinhus kan ses på Vlassides’ hjemmeside.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove billeder i efterårsferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


347 Der er vin på bordet i den flotte Eckersberg-udstilling på Statens Museum for Kunst (foto, udsnit © Anker Tiedemann).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 30 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Vibracions, Cofama Wines, Cava, Semi-Sec, Spanien, lav alkohol (11,5%) 75 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Barrique Vin Denne boblevin smager lidt i retning af en grape-tonic, og da den jo er semi-sec, er den halvsød. Ikke nogen stor cava, men billig.

Hvidvin

1659 Reserve Edition, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2014, middel alkohol (13,5%) 40 kr., Rema 1000 Jo, i Sydafrika kan de godt tage konkurrencen op med New Zealand, når det gælder hvidvin på druen Sauvignon Blanc. Her er et eksempel - tilmed til en yderst rimelig pris. Vinen har en frisk, fint krydret og cremet smag med en lille sødme og tilpas syre. Flasken har skruelåg.
Viña Tarapaca, Chardonnay, Valle Central, Chile, 2014, middel alkohol (13,5%) 69,75 kr., på tilbud fra 21. september til 1. november: 60 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne En rigtig god hvidvin med duft af citrusfrugter og med en fyldig, tør smag med noter af grape. Nyd den godt afkølet som apéritif eller til en ret med fisk eller kylling. Flasken har skruelåg.
Les Chênes, Manciat-Poncet, Chardonnay, Mâcon-Charnay, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%) 89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company En lækker Bourgogne-hvidvin med en liflig duft og en blød og bred smag med fint krydderi og tilpas syre. En meget anvendelig vin. Den "går" næsten til det hele.
Morkel, Bellevue Estate Wine, Chenin Blanc, Stellenbosch, Sydafrika, 2013, middel alkohol (14%) 99 kr., Vinkrogen Denne hvidvin har nogle muskler og en vis tørhed. Den har også en god frugt med noter af pære, fersken og tropiske frugter langt ud i eftersmagen. Flasken har skruelåg.
Sunbird, Simonsig, Sauvignon Blanc, Darling, Sydafrika, 2015, lav alkohol (13%) 125 kr., på tilbud året ud: 99 kr., Vinoble Flot hvidvin med en aromatisk duft og smag. I den friske smag er der noter af hyldeblomster, grønt græs, ananas og citrus. Flasken har skruelåg.
Hubertshof, Familie Botzet, Riesling, Mosel, Halbtrochen, Tyskland, 2014, lav alkohol (10%) 135 kr., pris ved 6 flasker: 124,17 kr., Vintjenesten En meget dejlig hvidvin på økodruer. Den er halvsød med lækker frugt, fint krydderi og mineralske noter. Flasken har skruelåg.
Mengoba, Godello, Bierzo, Spanien, 2013, lav alkohol (12,5%) 139,75 kr., Bichel Vine Lækker hidvin med en meget aromatisk duft og smag. I smagen noter af pære, æbler og citrus. Dertil fint integrerede fadnoter. Druen Godello er identisk med druen Verdelho, der blandt andet bruges til en de fire typer af Madeira. (De tre andre typer er Sercial, Bual og Malvasia).

Rødvin

Avvento, Toscana, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%) 39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine En let og enkel rødvin - meget enkel. Den har lidt frugt og lidt syre, men ellers ikke så meget andet at byde på. Flasken har skruelåg.
Zumaya, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%) 59 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini Til prisen en rigtig god rødvin med en liflig duft og en saftig, frugtagtig smag. En god hverdags-vin. Den femte stjerne får den for prisen.
Duca di Barbanera, Chianti Riseerva, Italien, 2011, lav alkohol (13%) 59,95 kr., Fortium Vellavet rødvin med en blød, afrundet frugtsmag, fin krydring, en lille sødme og god syre. Og prisen er jo henrivende lav.
La Escondida, Bodegas La Rosa, Malbec, Argentina, 2014, middel alkohol (13,5%) 59,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 43): 46,33 kr. ved 3 flasker, Meny Der er god balance i denne rødvin - en balance mellem frugt, syre, sødme og krydrede noter, der går op i en højere enhed. Dertil et godt bid til slut, der er fint til mad. På tilbud er den overordentlig billig i forhold til kvaliteten.
Ares, Neragora, Thrakiske dal, Bulgarien, 2013, middel alkohol (14%) 79 kr., pris ved 6 flasker: 62 kr., Granvino Det er ikke så ofte, vi ser bulgarske vine på det danske marked, men her er en, der tilmed er lavet på økologisk dyrkede druer: Merlot og den lokale Mavrud. Vinen er fyldig og lige ud ad landevejen med frugt og en markant sødme. Men desværre også med en spritkant, der dog dæmpes, når vinen plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.
Coelus, Bodegas Grupo Yllera, Tempranillo, Rioja, Reserva, Spanien, 2009, middel alkohol (14%) 89,71 kr., Køge Vinhandel Webshop Denne fadlagrede rødvin er seks år gammel, og det sætter sit præg på den. Den har en udtalt tørhed og fadnoter, men frugt, sødme og syre gemmer sig bag de stramme noter.
Vega Tolosa, Bobal, Manchuela, Crianza, Spanien, 2011, middel alkohol (14%) 90 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk Lækker rødvin med rigtig god og dejlig frugt, noter af kirsebær og fint integreret fadsmag med chokolade, vanille og bløde tanniner. Bobal er en lokal, spansk drue, der også går under navne som Bobos, Rajeno, Requena Espagnol, Benicarlo, Provechón, Valenciana, Carignan d'Espagne, Balau, Balauro, Tinto de Requena, Coreana, Tonto de Zurra, Requenera, Requení, Requeno og Valenciana Tinta. Nå, der fik vi vist googlet lidt vel rigeligt!
Gentilice, Demazet, Ventoux, Frankrig, 2013, høj alkohol (15%) 99 kr., Lago Import Lækker rødvin med god fylde, harmonisk, krydret og med tilpas sødme og syre. Igen en god vin fra Rhônedalen. Den smager simpelt hen godt.
Milton Park, Thorn-Clarke Wines, Shiraz, South Australia, Australien, 2013, høj alkohol (14,5%) 99,75 kr., på tilbud indtil 1. november: 75 kr., Skjold Burne Australsk rødvin med god frugt - en smag i nærheden af boysenbær. Det er en vin med god sødme, lige ud ad landevejen og nem at drikke. Flasken har skruelåg.
Cuvée Romy, Château Haut Bourcier, Blaye Côtes de Bordeaux, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%) 99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Erik Sørensen Vin Til prisen en rigtig god Bordeaux-rødvin. Den er tilpas tør, med god frugt og bløde tanniner. Lang eftersmag. Vinen kan drikkes nu, men også gemmes et år eller to.
Farina, Valpolicella Ripasso Classico Superiore, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%) 116,5 kr., på tilbud i denne uge (uge 43): 69 kr.; begge priser ved 6 flasker, Coop.dk/vin En dejlig rødvin med bred frugt, kraftige, men også bløde tanniner samt noter af mørke efterårsbær, lidt rosiner og god syre. Udpræget en vin til kraftige kødretter.
Les Tallades, Unió Corporaciò Alimentària, Montsant, Spanien, 2014, middel alkohol (14%) 119,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Vinmonopolet Til 60 kr. en fortræffelig rødvin - man er lige ved at tro, at de 120 kr. er den rigtige pris. Vinen er blød og delikat med dejlig frugt, fint krydderi, en lille sødme og noter af vanille. Til prisen ved seks flasker er vinen et fund.
J. Lohr, Merlot, Paso Robles, Californien, 2012, middel alkohol (13,5%) 124 kr., Irma En flot vin, typisk Merlot - saftig, blød, med dybde og fin sødme. Skænk den gerne let afkølet. Med den rette temperatur også en lækker meditations-vin.
Provenance, Saronsberg, Shiraz, Coastal Region, Sydafrika, 2012, middel alkohol (14%) 129 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Holte Vinlager En kraftig rødvin med god, bred frugt og et markant, bittert bid, der dog vil være godt til en kraftig kødret.
Tiranno, Cantine San Giorgio, Malvasia Nera, Salento IGP, Italien, 2013, høj alkohol (15%) 149 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager Raffineret rødvin med en bred smag, dejlig frugt, bløde tanniner, en fin sødme og tilpas med modhager. En vin til flotte kødretter.
Les Pierrelles, Domaine Belle, Grozes-Hermitage, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%) 169,75 kr., på tilbud fra 21. september til 1. november: 139,75 kr. flasken., Skjold Burne En meget lækker rødvin med en dejlig krydret duft og en stor, kompleks og blød smag af moden frugt. Eftersmagen er lang og rund.
Le Casalte, Chiara Barioffi, Sangiovese, Vino Nobile de Montepulciano, Italien, 2012, middel alkohol (14%) 195 kr., Quist Wine Lækker rødvin - helt i top. Den har simpelt hen alt. Dejlig duft, blød frugt og et bredt spektrum af smagsnuancer. Kan nydes nu, men må også gerne ligge endnu nogle år.
Charles Wetmore, Wente, Cabernet Sauvignon, Livermore Valley, Californien, 2012, middel alkohol (13,5%) 199,75 kr., på tilbud indtil 1. november: 159,75, Skjold Burne Lækker rødvin med et bredt smagsbillede, god fylde, noter af kirsebær og vanille samt fint integreret eg. Med sin blødhed og saft er den nem at drikke, og mange vil være glade for den.
Athos, Cortemedicea, Merlot, Toscana, Italien, 2013, middel alkohol (14%) 199,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr. flasken, AndrupVin.dk Det er ikke så ofte, man smager en toskansk rødvin udelukkende på Merlot-druen. Men dette er bestemt en dejlig vin med masser af frugt i duften og med en ualmindelig lækker og saftig smag med noter af brombær og chokolade - men også med en tilpas opfriskende syre. En vin i perfekt balance og en vin med en stor spændvidde, når det gælder mad.
Prezioso, Cantine Ravazzi, Vino di Toscana IGT, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%) 249,95 kr., pris ved 6 flasker: 175 kr., AndrupVin.dk Dette må vist være en super-toskaner. Det er en stor og meget lækker rødvin, en vin med stor frugtfylde, bløde tanniner, fine kryddernoter og en lille sødme - alt i fornem balance.
Infusio, Termelte és Palackozta, Pannonhalma, Ungarn, 2012, høj alkohol (14,5%) 275 kr., Laszlo's Vin Vidunderlig rødvin på druerne Merlot og Cabernet Franc. Den har bred, blød frugt, fine kryddernoter, vanille og en lang eftersmag. Vinen er en af Ungarns historiske vine, som Pannonhalma-klostret har fremstillet i flere århundreder.
Suyai, Terra Andina, Colchagua Valley, Chile, 2009, middel alkohol (14%) 289 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Jysk Vin Denne rødvin er lavet på druerne Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carignan og Carmenère. Den er dyr, men desværre sker der ikke så meget i den. Ikke andet end fyldig frugt og sødme. Ikke noget modspil og ingen kant.

Sød vin

Royal Oporto, Real Companhia Velha, LBV portvin, Portugal, 2010, høj alkohol (20%) 99 kr., Holte Vinlager En rigtig dejlig sent-aftappet portvin. Ikke over-sød, men tværtimod med en fin balance mellem sødme og syre, frugt og gode noter, blandt andet appelsin. Prisen er attraktiv.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen