Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 51, 2015



Foto: CIVC.

Champagnehus planter vinmarker i England

I uge 45 nævnte vi, at mousserende vine fra to britiske vinhuse, Hambledon og Nyetimber, indtog henholdsvis første- og andenpladsen i en blindsmagning, hvor de var oppe mod fornemme champagner.

Og briterne har da også alle forudsætninger for at fremstille elegante bobler i det sydlige England, hvor de fleste af vinhusene ligger. Ligesom i Champagne er undergrunden kalkrig, og vejret mildt og tempereret.
Af samme årsag har man også med jævne mellemrum hørt om champagnehuse, der har undersøgt mulighederne for at opkøbe jord til plantning af vinmarker i Sydengland.
Nu har et champagnehus, Taittinger, for første gang taget det fulde skridt og har købt 69 hektar jord i Kent nær Canterbury med det formål at fremstille engelsk mousserende vin.

300.000 flasker årligt


På den nyerhvervede jord vil Taittinger opføre et vinhus med navnet Domaine Évremond, opkaldt efter Charles de Saint-Évremond. Han var en fransk 1600-tals soldat og forfatter, der levede det meste af sit liv i eksil i England og ligger begravet i Westminster Abbey. Dermed understreger navnet på det nye vinhus den fransk-engelske forbindelse.
I alt vil omkring 40 hektar af jorden blive tilplantet med de tre champagnedruer, Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, som årligt vil blive forvandlet til cirka 300.000 flasker mousserende vin.
Men det med flaskerne ligger et godt stykke ude i fremtiden. På jorden breder der sig nemlig en større frugtplantage, der først skal ryddes, før plantningen af vinstokke kan begynde.

Flere champagnehuse vil følge efter


Ifølge vinproducentforeningen English Wine Producers vil arealet af vinmarker på engelsk jord blive fordoblet i løbet af de næste syv år. Og man regner med, at Taittinger blot er det første af flere champagnehuse, der vil investere i britisk vinmarksjord.
Ud over et terroir, der minder om Champagnes, så lokker de langt billigere jordpriser også champagneproducenterne.
Prisen for en uplantet hektar jord i Kent ligger på cirka 15.000 pund (cirka 155.000 kr.) - og lidt mere, hvis den er tilplantet. Men det er under alle omstændigheder meget langt fra den 1 mio. euro (cirka 7,5 mio. kr.), som en hektar vinmark i Champagne let sniger sig op på.
Derudover er det bestemt heller ikke nemt for et champagnehus at ekspandere inden for Champagne-appellationens grænser, med mindre det får mulighed for at opkøbe et andet champagnehus.

Masser af vinflasker knust under cement

417 flasker vin blev i sidste uge smidt op i en container, hvorefter en stor rund cementblok knuste dem til pulver. Al vinen løb samtidig ud af et hul i containeren og ned i en stor jordbunke.
På flaskernes etiketter stod der navne på berømte Bordeaux-slotte og vinhuse i Bourgogne - Château Latour, Château Margaux, Domaine de la Romanée-Conti osv. - og årgange fra store og mindeværdige vinår.

Skilte bukkene fra fårene


Men bare rolig - ikke en dråbe af al vinen var ægte. De flasker, der blev knust, stammede fra de i alt 5128 vine, som myndighederne i sin tid konfiskerede i storsvindleren Rudy Kurniawans hjem i Los Angeles.
Specialister i vinsvindel har brugt måneder på at gennemgå alle vinene og skille bukkene fra fårene. De 4711 fornemme ægte vine er myndighederne i færd med at sælge på en onlineauktion, og de penge, de indbringer, vil gå til ofrene for Kurniawans svindel.

Vinen bliver til kompost


De vine, der blev knust, var mindre lødig vin, som Kurniawan havde tappet på flasker med fornemme etiketter.
Hverken den falske vin eller glasflaskerne går til spilde. Den jordbunke, som opslugte al vinen, der løb ud af containeren, vil blive brugt som kompost. Vin er jo fuld af næringsstoffer.
Og det knuste glas bliver forvandlet til dekorationsglas til hjem og have.
Ved at klikke her kan man se et lille tv-indslag om knusningen af de mange flasker.


Læg mærke til, at "etiketten" på flasken er skrevet med kridt. En meget gammel tradition på Madeira.

En madeira årgang 1715

Madeira er ikke det, man møder mest af på denne verdens vinauktioner. Det er heller ikke vine, der indbringer voldsomt høje hammerslag. Dog, hvis madeira-vinen er gammel og sjælden nok, kan buddene godt tage himmelflugten.
Det skete, da Christie’s i New York i starten af december havde sat adskillige meget gamle madeiraer til salg - heriblandt en flaske, som menes at være den ældste daterede madeira i verden.
Det drejede sig om en flaske Terrantez 1715, og den indbragte da også auktionens højeste hammerslag, 20.000 dollars (cirka 136.000 kr.), hvilket var 5000 dollars (cirka 34.000 kr.) mere end højeste vurderingen.

Terrantez, en næsten uddød drue


At flasken blev budt så højt op skyldtes ikke kun alderen, men også at den havde ligget 50 år på fad, før den blev tappet på flaske. Og så er der hvidvinsdruen Terrantez, som vinen er lavet på, og som er lidt af en sjældenhed.
De fire vigtigste madeira-druer er (fra tør til sød): Sercial, Verdelho, Bual og Malvasia. Engang var Terrantez udbredt på Madeira - i dag er druen stort set uddød bortset fra nogle mindre beplantninger i øens Minho-provins.
Terrantez er også kendt under en række andre navne, heriblandt Cascal, Murrao og Pe de Perdiz.

Dansk forskning i alkohol og Alzheimers

Det er et faktum, at et overdrevent forbrug af alkohol i det lange løb skader hjernecellerne. Men en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at et moderat alkoholforbrug faktisk kan gavne patienter, der endnu er på et mildt stadie af demenssygdommen Alzheimers.
Forskerne fik ved hjælp fra pårørende kortlagt alkoholforbruget hos 321 Alzheimerpatienter, der stadig boede hjemme.
8% af deltagerne var afholdsfolk, 71% drak vin og anden alkohol med jævne mellemrum, 17% drak to til tre genstande dagligt, mens de sidste 4% drak mere end tre genstande om dagen. For vins vedkommende svarer en genstand til 12 cl - altså et almindeligt glas.

Et par glas om dagen


Det viste sig, at de patienter, der nød mellem to og tre glas vin eller andre genstande dagligt, havde hele 77% lavere risiko for at dø af Alzheimers i de tre år, forsøget varede.
For afholdsfolkene, dem, der drak mindre alkohol og dem, der drak mere end tre genstande om dagen, var der ingen betydelige ændringer.
Der er ingen mirakelkur mod Alzheimers, der er en uhelbredelig og dødelig sygdom, men noget tyder således på, at et par glas vin om dagen kan have en livsforlængende virkning.
Man kan læse hele undersøgelsen ved at klikke her.


Ud over de mange bemandede stande på Millésime Bio er der også et langt "tag-selv-bord" med økologiske og biodynamiske vine.

Øko-vinenes store branchemesse

Fra d. 25. til 27. januar afholdes der en stor branchemesse i Montpellier Exhibition Centre med vine fra Frankrig, Tyskland, Østrig, Italien, Spanien, Portugal, Grækenland, Bulgarien, Slovenien, Schweiz, Ungarn, Chile, Argentina og New Zealand.

Der er hvide, røde, mousserende og søde vine. Eneste fællesnævner er, at samtlige vine er økologiske - og flere af dem også biodynamiske.
Messen Millésime Bio har været afholdt i Montpellier i Sydfrankrig hvert år lige siden 1993 og er i dag verdens største messe for økovine - et rent Mekka for den, der er på jagt efter økologiske vine til forretningshylderne eller vinkortet i restauranten.

Smag på medalje-vinene


Til 2016-udgaven har der på nuværende tidspunkt tilmeldt sig 880 udstillere - 80 mere end sidste år. Og år for år er der også kommet flere besøgende. Sidste år blev messen besøgt af 4800 sommelierer, vinhandlere, importører, vinskribenter osv. fra hele verden. Det var en stigning i antallet af gæster på 13% i forhold til 2014.
I starten af januar afholder arrangøren af messen, Sudvinbio, en konkurrence for økologiske vine fra hele verden. Challenge Millésime Bio hedder den, og i 2015 var der 1250 tilmeldte vine, som blev bedømt af et større dommerpanel. De vine, der bliver tildelt medaljer, vil kunne smages på messen.
Kataloget over udstillere til Millésime Bio er nu offentliggjort online. Man kan også stadig nå at tilmelde sig som gæst til messen ved at klikke her.



Der er kun plads til at modne meget små portioner vin ad gangen i det lille fad ...

Mini-fad modner vin og spiritus

Tænk at kunne købe en flaske klar spiritus eller en ung rå vin og så i løbet af kort tid forvandle spiritussen til whisky og vinen til en moden og afrundet vin.

Det er, hvad Mini Whiskey Barrel lover, man kan. Det er amerikanske Kyle Brown, der har fået ideen til det lille specialkonstruerede fad, der leveres som samlesæt. Når man har samlet fadet stav for stav, skal det fyldes med vand, så træets porer udvider sig, hvorefter fadet er klar til at få påført spiritus eller vin.

Også modning af cocktails


Efter en til to uger kan man hælde den ravgyldne whisky i glasset - vinen har kun behov for mellem tre til fem dage, så er den blevet rund og blød. Selv cocktails kan komme til at smage bedre efter en tur i tønden, og her skal der bare et par timers ”modning” til … Det lyder næsten for godt til at være sandt.
Mini Whiskey Barrel er stadig på Kickstarter-stadiet, men der er allerede rejst tilstrækkeligt med penge til en mindre produktion. Man kan læse mere om projektet og se en lille film om, hvordan fadet samles og bruges, ved at klikke her.


Undersøgelsen er offentliggjort på en meget pædagogisk og overskuelig måde.

Gallos store undersøgelse

USAs største vinproducent, E.&J. Gallo Winery, har i en større undersøgelse, Gallo Consumer Wine Trends, taget pulsen på de amerikanske vindrikkere. Undersøgelsen, der omfatter i alt 1000 voksne amerikanere i alderen 21 til 64 år, byder på mange interessante oplysninger - hvoraf vi bringer et udpluk nedenfor. Hele undersøgelsen kan ses ved at klikke her - hvor man også kan sammenligne resultaterne med sidste års udgave af Gallo Consumer Wine Trends.

Frygter at udtale vinnavnet forkert


* De amerikanske vindrikkere er yderst loyale over for de vinmærker, de kender. I gennemsnit holder de sig til de samme 3,2 mærker.
* Tre ting kan få en vindrikker til at prøve en ny vin: 1. Anbefaling fra en ven, et familiemedlem eller en kollega (95 %). 2., Anbefaling fra en tjener (86%) og 3. Gode råd i den lokale vinforretning (82%).
* Adspurgt om, hvad de frygtede mest i forbindelse med køb af vin, ytrede 42% "at udtale vinnavne forkert", mens 26% var mest bange for at blive ringeagtet for deres vinvalg. 28% frygtede mest at blive spurgt om at smage på vinen af en tjener på en restaurant. Og så var der 27%, der helst ville undgå af tale om vin med andre.
* 1 ud af 5 af de adspurgte havde drukket dåsevin, og mere end en fjerdedel var åbne over for at prøve vin i den alternative emballage.



En cocktail i Rolls Roycen

Siden den første Rolls Royce så dagens lys i 1907, har bilmærket været forbundet med den ypperste luksus. Og selvfølgelig er der gennem tiderne blevet fremstillet en masse luksus-tilbehør til bilen - heriblandt cigarindsats, smykkeholder, indsats til champagneglas osv.
Nu har bilfabrikanten lanceret en ”picnickurv” indeholdende alt, hvad der er brug for, når bilejeren pludselig under køreturen får lyst til at kreere cocktails til medpassagererne.
”kurven”, der er udskåret i amerikansk valnød, er skabt til Rolls Royce-bilernes bagagerum. Og indholdet omfatter håndlavede cocktailglas med kanter af platin, karafler, shaker, isspand, si, kniv, skærebræt og et par tallerkener - hvis nu bilejeren ønsker at lade cocktailen ledsage af kanapéer. Selvfølgelig er der også en bog med cocktailopskrifter.

Picnickurv til 270.000 kr.


Bilfabrikanten lover, at der kun vil blive fremstillet femten af disse luksus-kurve - så ejeren kan føle sig nogenlunde sikker på, at naboen ikke har en magen til.
Man kan bestille kurven hos en af verdens 130 Rolls Royce forhandlere, og en del af indholdet kan skræddersyes til hver enkelt bestiller.
Prisen for en kurv svarer til 270.000 kr. - men det er jo bare et greb i lommen, hvis man har råd til en Rolls Royce, der på danske nummerplader koster 6 millioner kr.
Stauning Whiskys tappeafdeling, hvor etiketterne sættes på i hånden.

100 mio. kr. til dansk destilleri

I 2012 lancerede det lille vestjyske destilleri Stauning Whisky sine to første whiskyer - Traditional 1st Edition og den røgede Peated 1st Edition. Begge scorede høje point i den berømte whiskyguide Whisky Bible 2013. Og den røgede whisky opnåede hele 94 point - noget, der kun gives til de whiskyer, som forfatteren af guiden, Jim Murray, kalder for ”Superstar whiskies that give us all a reason to live”.
Siden da har Stauning Whisky høstet adskillige udmærkelser, og de 15.000 liter whisky, som destilleriet har fremstillet årligt, bliver ofte udsolgt på kun få timer.
Nu har det verdensomspændende vin- og spiritusfirma Diageo, der ejer store skotske single malt-destillerier som Talisker og Lagavulin, investeret hele 100 millioner kr. i det danske destilleri.

Øger produktionen 50 gange


Stauning Whisky er grundlagt af ni gode venner, hvoraf de fire er ingeniører og de fem andre læge, slagter, pilot, kok og lærer. Fællesnævneren er en brændende glæde for whisky.
De ni venner har beholdt aktiemajoriteten, idet Diageo har erhvervet 40% af aktierne. Og vennerne lover, at Stauning Whisky fortsat vil blive fremstillet på danske råvarer, og at destilleriet ikke holder flyttedag - det bliver liggende i byen Stauning tæt ved Ringkøbing Fjord.
Med den store pose guld fra Diageo bliver det nu muligt at opføre et 3000 kvadratmeter stort, nyt destilleri og fremstille 50 gange mere whisky om året - hvilket bliver absolut nødvendigt, når whiskyen nu skal distribueres ud til hele verden.
Det bliver også muligt at øge antallet af ansatte, som i øjeblikket tæller fem mand.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyt fra den danske vinbranche

* Compagniet i Solrød Strand har optaget importen af de biodynamiske vine fra Domaine Jean-Louis & Fabienne Mann i Eguisheim, Alsace.


Thomas Riis.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Thomas Riis (f. 1974) blev uddannet som kok fra Stena Hotel i Frederikshavn i 1995. Siden da har han arbejdet som kok, souschef og gastronomisk chef for en lang række restauranter i det nordjyske - heriblandt Restaurant Bacchus i Frederikshavn, Hotel Scheelsminde i Aalborg, restaurant Pakhuset i Skagen og den tyske restaurant Wendekreis i Bayern.
Han har også været chef for kantinerne på Aalborg Universitet og restauratør af de to Skagens-restauranter Hyttefadet og Hotel Sønderstrand. I dag driver han restauranterne i Skallerup Seaside Resort på ottende år.
Han har gennem årene vundet adskillige udmærkelser, har været en del af det danske kokkelandshold og sensor ved eksamen for kokkelever - og desuden medlem af Gordon bleu du Saint esprit ordenen.
I 2011 blev Thomas Riis udlært som tjener med fem gange topkarakteren 12. Hans stigende interesse for vin udmøntede sig i en sommelieruddannelse hos Vinakademiet i Valby og dernæst et medlemskab af Dansk Sommelier Forening.
Gennem sin lange karriere og på utallige vinrejser har han fået gode kontakter i vinens verden. Og i 2015 slog han dørene op for sit eget lille online-vinfirma, Riisvin.dk, der sælger vine fra håndplukkede kvalitetsproducenter rundt om i verden. I porteføljen er bla. Årets vinhus i Østrig 2013, Weingut Setzer, og vinhuset Dominio del Aguila, som netop har fået udråbt deres Reserva 2011 til den bedste Ribera Del Duero vin overhovedet af Guia Penin (den Spanske vinguide).
Ud over salget af vin tilbyder Thomas Riis også afholdelse af vinsmagninger af forskellige art samt konsulentydelser som fx gennemgang og fornyelse af vinkort.
Thomas er gift med Karen og har børnene Rasmus på 7 og Ida på 4 år. Vin og arbejde fylder stort set alle vågne timer, men lidt friluftsliv via FDF (Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund) bliver der også plads til.
Adresse: Riisvin.dk, Eratosvej 30, 9990 Skagen, tlf.: 22 63 02 46, e-mail: info@riisvin.dk, http://riisvin.dk.

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


355 Vulkanen Etna hæver sig truende over vingården Terre Nere (Sorte jord) på Sicilien (foto © Marco Ciancio).


Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 28 vine og en snaps. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Reina McCristina, Codorníu, Pinot Noir, Cava, Blanc de Noirs, Brut, Spanien, 2013, lav alkohol (12%)

En "hvid" cava af "sorte" druer - en Blanc de Noirs, i dette tilfælde Pinot Noir. Vinen er meget dejlig og med en lækker og frisk Pinot-smag med noter af blomster, æbler og citrus, alt i fin balance. Den kan sagtens måle sig med mange champagner til højere priser.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Lookout Ridge, Thomson, Chardonnay, South Australia, Australien, 2014, middel alkohol (13,5%)

72,5 kr., pris ved 6 flasker: 57,50 kr., Granvino

En pæn, lille vin uden noget større vingefang, men med et lille, bittert bid. "Den er lidt ked af det," lød det fra smagebordets nederste ende ...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wohlmuth, Sauvignon Blanc, Südsteiermark, Østrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Barrique Vin

Frisk og delikat hvidvin med god druesmag og en fin balance mellem sødme og syre. Fint krydderi og en lang eftersmag.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Ca' Boscari, Nero di Troia, Puglia IGT, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

49,95 kr., Amka

Billig er denne rødvin, men heller ikke nogen stor vin. Den har en enkel, robust smag med noter af kirsebær plus noget syre og en lille sødme. God til gløg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Curioso, Pontelungo, Sangiovese, Toscana, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Denne rødvin smager godt. Den har en blød og lækker smag med noter af modne, røde stenfrugter og blommer. Dertil fint krydderi og en sødme, som mange vil være glade for.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quota 29, Menhir Salento, Primitivo, Salento IGP, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

70 kr., Rudersdal Vin

En fornøjelse af en rødvin, kraftig, men ikke bamset og med god, blød og saftig frugt. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Governo, Duca di Saragnano, Rosso Toscano IGT, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., Fortium

Hvis man vil have en rødvin med blød frugt, en lille sødme og tilpas syre, så er denne vin sagen. I den lækre smag er der svage noter af tobak og chokolade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

San Carlos Single Vineyard, Víu Manent, Malbec, Colchagua, Chile, 2013, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Herbale noter og mørke kirsebær forenes i duften af denne dejlige rødvin. Smagen er super koncentreret med masser af frugt og afrundede tanniner.

stjernestjernestjerne

Gran Sasso, Sangiovese, Terre di Chieti IGT, Italien, 2013, lav alkohol (12%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Vinmonopolet

En enkel og meget robust vin - frugt og sødme og ikke så meget mere. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjerne

Motorosso, Cantina Colli Euganei, Vino Rosso, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 66,75 kr., Propperiet

Etikettens billede af en mand på motorcykel lover en enkel vin, og det er da også, hvad der er i flasken. Men vinen er okay med fyldig frugt og en sødme, som mange vil kunne lide - også når de ikke ejer en motorcykel. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Le Clos, Domaine Boudau, Côtes du Roussillon, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)

En lidt robust rødvin med en intens og lidt stram smag. Men til en stærkt krydret ret vil den være udmærket.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Blackbilly, Adelaide Winemakers, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2012, høj alkohol (14,5%)

95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En rigtig god rødvin med saftig frugt, krydrede noter, bløde tanniner og fint integreret fadsmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Morkel, Bellevue Estate, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika, 2014, høj alkohol (14,5%)

99 kr., Vinkrogen

Med sin tørhed og lidt stramme frugtsmag er denne rødvin udpræget til mad. I smagen er der chokolade og lakrids samt vanille fra fadlagringen.

stjernestjernestjernestjerne

Navateros, Somontano, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)

99,5 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw

Bred, krydret rødvin med blød frugt og nogle ret markante fadnoter fra de seksten måneder på fade af amerikansk eg. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Syravola, Enologica Cassarà, Terra Siciliane IGP, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager

En rigtig god rødvin på druerne Syrah og Nero d'Avola. Den har en blød og bred frugtsmag i fin balace med syre og sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Caveja, Sangiovese, Rubicone IGP, Italien, 2013, høj alkohol (15%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Kraftig rødvin med en intens, bred, blød og moden frugtsmag og en imødekommende sødme. I smagen er der mørke bær, tobak og læder. Vinen er lavet på 85% Sangiovese og nogle gamle, lokale sorter som Malbo Gentile og Centesimino.

stjernestjernestjernestjerne

Virna, Dolcetto, Alba, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Holte Vinlager

Druen Dolcetto er lidt speciel. Den giver en saftig, lidt enkel smag uden nogen større smagsmæssig bredde. Der er frugt, sødme, syre og et lille bid i eftersmagen, basta cosi!

stjernestjernestjernestjernestjerne

Obalo, Tempranillo, Rioja, Crianza, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129,95 kr., Erik Sørensen Vin

En god rødvin, der hænger fint sammen med frugtfylde, krydderi, sødme og fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Contessa Carola, Conte di Campiano, Primitivo, Manduria, Italien, 2010, høj alkohol (15%)

155 kr., Premier Cru

En rigtig dejlig rødvin i fin balance med liflig duft og masser af frugt - kirsebær, brombær - fint krydderi og en sødme, som mange vil være glade for.

stjernestjernestjernestjernestjerne

San Biagio, Grimaldi, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)

189 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

Stor og flot rødvin. En dejlig Barolo med en liflig duft og en saftig og kompleks smag med noter af mørke bær og chokolade og med fint integrerede fadnoter. Lad den gerne ligge endnu et par år.

stjernestjernestjerneØ

Teodoro, Tenuta le Calcinaie, Toscana IGT, Italien, 2011, middel alkohol (14%)

195 kr., Compagniet

Denne rødvin er lavet på druerne Sangiovese, Merlot og Cabernet Sauvignon, alle dyrket økologisk. Der er frugt, men frugten maskeres hurtigt af et tørt, let bittert bid. Det er udpræget en vin til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaine Benedetti, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%)

199 kr., Irma

En fin rødvin. En elegant vin og en vin fuld af oplevelser. Den har en god struktur, fint krydderi - og den bliver bedre og bedre i glasset. Vinen er lavet på økodruer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Aux Lieux-Dits, Domaine Santa Duc, Gigondas, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)

199,75 kr., på tilbud til 169,75 kr., Bichel Vine

Lækker rødvin med en blød og fyldig frugtsmag, der fylder munden med modne bær, kirsebær, blommer og fint krydderi. Vinen har 15% alkohol, men der er ikke nogen spritkant. Nyd den til en god kødret - eller til en god bog.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Iroso, Alberto Ravazzi, Rosso di Toscana IGT, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., AndrupVin.dk

Der sker en masse i denne rødvin. Den har en dejlig duft og en fyldig smag med intens frugt, bløde tanniner og noter af kirsebær, røde bær, tobak og nelliker. Udpræget en vin til mad.

stjernestjernestjernestjerne

Murari, Amarone della Valpolicella, Italien, 2012, høj alkohol (15%)

199,95 kr., på tilbud til 139,95 kr., Jysk Vin

Dyb og intens frugt, varme, rosiner, bløde tanniner, krydderi, sødme og alkohol - sådan er en Amarone jo. En vin med muskler. Lever denne vin op til forventningerne? Ja. Faktisk er det en udmærket rødvin. Særlig elegant? Næh, egentlig ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

L'Antica Grancia, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)

249 kr., pris ved 6 flasker: 200 kr., Holte Vinlager

Der er frugtfylde i denne dejlige rødvin - røde stenfrugter og en blid syre, som balanceres fint af en lille sødme. Samt en god pose krydderier. Udpræget en madvin - fx til juleanden.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grand Selection, Tokaj Kereskedöház, Tokaj, Ungarn, 2013, lav alkohol (10%)

99 kr., pris for ½ liter, Laszlo's Vin

Lækker dessertvin på senthøstede druer. Den har en dejlig honningsødme, der afbalanceres fint af syren. Dertil et lille strejf af den ædle råddenskab.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cruz Conde, PX, Pedro Ximénez, Montilla-Moriles, Spanien, høj alkohol (16%)

279 kr., Aldi

En fornem, meget sød sherry laves på soltørrede druer af sorten Pedro Ximénez. Men det er Sherry-distriktet ikke ene om. Lignende vine på samme druesort fremstilles også andre steder i Spanien, og her er en af dem fra distriktet Montilla-Moriles. Vinen er lagret på et Solera-system, som blev grundlagt i 1902 - så nogle dråber er altså over 100 år gamle. Yderligere har den ligget 20 år på egetræsfade. Vinen er meget mørk og lidt sirupsagtig i konsistensen og med en intens, sød smag og tilpas syre til at gøre sødmen interessant. Brug den fx til søde desserter, som "sauce" til is, til at væde makronbunden - eller bare som et glas i utide. Salget starter onsdag d. 16. december.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ækvator Akvavit, Danmark, høj alkohol (40%)

169,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 149,95 kr., Skjold Burne

Denne akvavit er modnet i madeira-fade, og mens den har ligget på fad, har den været en tur over Ækvator og tilbage igen. Det er en rigtig lækker snaps med en god duft af dild og kommen og med en fin, rund og blød smag - der dog samtidig har den fornødne styrke og rygrad til at matche de lidt federe retter på det store julebord. Den er bestemt normalprisen værd - og et kup til tilbudsprisen.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen