Før og efter katastrofen
Efter måneders arbejde i vinmarkerne måtte vinproducenter i vinområdet Pic Saint Loup i Languedoc se hjælpeløse til, mens et kraftigt hagluvejr ødelagde deres kommende druehøst.
Uvejret slog til i den forgangne uge, og det tog kun kaskaderne af kæmpehagl 15 minutter at rasere omkring 2000 hektar vinstokke.
Mange vinproducenter har mistet mere end 80% af deres druer - som skulle have været høstet om blot få uger. Andre har mistet samtlige druer. Det gælder blandt andet Mas Thélème, som ejes af Fabienne og Alain Bruguière. Her har uvejret efterladt et nærmest vinterligt landskab med hvide hagl på jorden og nøgne vinstokke, der er rippet for løv og for næsten fuldmodne Syrah-, Grenache- og Cinsault-druer.
Billederne ovenfor viser før og efter hagluvejret hos Mas Thélème.
Frygter for næste års høst
På Mas Thélèmes
Facebook-side kan man også se de ødelagte vinstokke i et lille filmklip, som ejerne har givet overskriften ”Det var en vidunderlig Grenache …”.
Yderligere tre producenter i byen Lauret, hvor Mas Thélème ligger, har ifølge den franske avis Les Echos også mistet hele årgang 2016.
Hos mange producenter er skaderne på vinstokkene så store, at de også frygter for høsten i 2017.

Et eksempel på et certifikat. Kurset i vin er blot et af mange kurser inden for et hav af emner fra den store kursusudbyder edX. Fælles for kurserne er, at det er universiteter, der står bag, og at de er gratis og online.
Stor succes for online vinkursus
Hvis man gerne vil have en grundig indføring i vinens verden men ikke har tænkt sig at tage en længere uddannelse, kan man jo melde sig til et online kursus.
Der findes flere af den slags, men ingen af dem har haft så stor succes som det, der tilbydes af University of Adelaide i Australien. Hele 11.300 nye studerende har meldt sig til det seneste kursus, der startede d. 7. juli, og i alt 50.000 vinglade mennesker fra 160 forskellige lande har indtil videre gennemgået ”World of Wine: From Grape to Glass”, som kurset hedder.
Det er gratis at deltage, og man skal afsætte to til tre timer ugentligt i seks uger - og så skal man selvfølgelig være velbevandret i engelsk. Til sidst er der en online eksamen, og består man den, kan man - ved at betale 50 dollars (cirka 330 kr.) - få et fornemt certifikat med universitetets logo og professorernes underskrifter.
Enhver kan melde sig
Underviserne er professorer i ønologi, vindyrkning og vin-videnskab, og som det fremgår af kursets hjemmeside, henvender ”World of Wine: From Grape to Glass” sig til enhver med glæde for vin og ønsket om at vide mere.
I løbet af de seks uger, kurset varer, kommer man hele vejen igennem produktionen fra vinmark til færdig vin og får forståelse for, hvordan forskellige vindyrknings- og vinfremstillingsmetoder afspejler sig i vinen.
Selvfølgelig lærer man også alt det basale om druesorterne, ligesom man kommer med på en virtuel tur rundt i vinmarken hos vinhuset Yalumba i Barossa Valley. Også den nyeste forskning inden for vin-videnskab får man et indblik i.
Også vinbranchefolk deltager
Oprindelig blev kurset skræddersyet til lægfolk, men til universitetets overraskelse har også mange vinbranchefolk - vinhandlere, vin-marketingfolk og endog vinmagere - meldt sig.
Som en af lærerne, professor i ønologi Kerry Wilkinson, har udtalt til Decanter, så får branchefolkene blandt andet det ud af kurset, at de bliver bedre til at videreformidle deres vinviden i et klart og forståeligt sprog.
Man kan læse mere om kurset, se en lille introfilm og melde sig til næste udgave ved at
klikke her.

Fra den lille film på YouTube.
Øl-festival i Nordkorea
Vi skriver normalt ikke om øl i VinAvisen, men her er en øl-festival, som bare må have et par ord med på vejen.
Nordkorea er nok ikke lige det, man forbinder med fest, glæde og store ølkrus, men for nylig
afholdt det regerende kommunistparti landets første øl-festival nogensinde. Og festivalen, der løber af stabelen langs den berømte flod Taedong i hovedstaden Pyongyang, varer intet mindre end 20 dage.
Man skal dog ikke forvente at finde god belgisk eller britisk bryg under festivalen. Den afholdes nemlig udelukkende for at markedsføre Pyongyangs egen øl, Taedonggang, som er opkaldt efter floden. Ifølge New York Times er der tale om en kraftig lagerøl, der er lidt til den søde side og har en let bitter eftersmag. Den kan kun fås i Nordkorea og i visse kinesiske forretninger.
En tak til lederen
500 gæster deltog i åbningsceremonien, hvor unge koreanske kvinder serverede brygget i store ølkrus. I
en lille film på YouTube kan man se, hvordan de nærmer sig bordene med flere krus i hver hånd - ligesom de tyske kvinder i dirndeltøj gør det til den årlige Oktoberfest i München.
En af gæsterne i filmen siger med et stort smil, at ”vi kan takke vores leder (Kim Jong-un, red.) for, at det er muligt i dag at drikke, som vi lyster”. En noget speciel udtalelse, men vi er jo i Nordkorea …
Øllet blev ledsaget af spid med stegt kylling og live optræden med musik og sang - selvfølgelig udelukkende stærkt patriotiske sange.

Foto: CIVC.
Stigende boble-glæde i Danmark
Der var engang, hvor danskerne kun skænkede bobler i glassene, når der var en særlig lejlighed - når det var nytår, eller når der skulle fejres bryllup eller barnedåb.
Noget tyder på, at den tid er forbi, og at danskerne gerne snupper sig et glas mousserende vin til salaten onsdag aften. En god rettesnor for salget af bobler på dansk jord får man, når man spørger Dansk Supermarked, som ejer butikskæderne Føtex, Bilka og Netto, og dermed dækker en væsentlig del af salget til de danske forbrugere.
Her er salget af champagne fra første halvår 2014 til og med første halvår i år steget med 9,2%, mens salget af andre mousserende vine - cava, prosecco, spumante osv. - har set en vækst på 11,7%, hvilket må siges at være en markant stigning.
Også briterne er med på vognen
Ikke kun i Danmark, men også i Storbritannien har glæden for mousserende vin været tiltagende i de senere år.
I 2011 blev der ifølge den britiske skattemyndighed HM Revenue & Customs solgt cirka 84 millioner liter boblevin - i år har tallet allerede oversteget 142 mio. liter. Det er en stigning på 80%.
I værdi tegner salget i 2016 sig for lidt over 1 milliard pund (cirka 9 mia. kr.), hvilket er det højeste nogensinde.
Den store drivkraft i salgsvæksten er Prosecco - i dag udgør den italienske boblevin halvdelen af al den mousserende vin, der sælges i Storbritannien.
Utroligt nok, så udgør magnumflaskerne en stigende del af boblesalget. I år er der således solgt 710.000 flasker magnum med mousserende vin - en vækst på hele 140% i løbet af de sidste to år.
Yderligere vækst forventes
Men briterne har også fået øjnene op for egne hjemlige bobler - hvilket er godt, da det ifølge analysefirmaet UHY Hacker Young er usikkert, hvordan det vil gå for importen af ikke-britiske bobler efter Brexit.
Briterne er efter alt at dømme langt fra færdige med boble-glæden. Mellem 2016 og 2019 forventes forbruget at stige med yderlige 13%.
Til sammenligning forventes der kun en stigning på 0,6%, når det gælder forbruget af røde, hvide og rosé stillevine,

Zaltos Bordeaux-glas.
Mere om de bedste vinglas
I sidste uge besvarede vi et spørgsmål om, hvilke vinglas, der bedst giver det fulde udbytte af vinen. Vi nævnte, at man kunne klare sig med et godt all round glas til både rød- og hvidvin - så længe glasset bare er tulipanformet. Og vi nævnte også gode mærker som Riedel og Spiegelau.
Det har fået Henrik Fischer-Mogensen til at skrive til os. Han er nemlig ikke i tvivl om, hvilke vinglas, der er de bedste, nemlig dem fra den østrigske glasproducent Zalto. Glassene er meget tynde og skulle ifølge vores læser give en overvældende smagsoplevelse i forhold til fx Spiegelau.
Handsker og bind for øjnene
I 2009 blev Zalto-glassene rigtig nok også kåret som de bedste vinglas i en omfattende glastest, foretaget af det tyske magasin Stern. Et dommerpanel bestående af fagfolk - glasspecialister, sommelierer og vinskribenter - testede i alt 30 glas fra forskellige førende producenter. Og under testen havde dommerne bind for øjnene og handsker på, så det udelukkende var vinens smag i glasset, de bedømte.
Opgaven gik ud på at finde de bedste glas til henholdsvis Riesling-vin, Bourgogne og Bordeaux, og her løb Zalto-glassene med samtlige tre førstepladser.
Også en forbrugertest
Stern lod også et dommerpanel af lægfolk teste de samme glas, og her blev resultatet noget anderledes. Når det gjaldt glas til Riesling, var det glasset fra den svenske producent Orrefors, der sejrede, mens tyske Zwiesel vandt i kategorierne Bourgogne og Bordeaux. Her kom Zalto først ind på andenpladsen med sit Bordeaux-glas, mens Riedel og Steger snuppede de to andre andenpladser med henholdsvis et Bourgogne-glas og et Bordeaux-glas.
Zalto-glassene er bestemt rigtig gode, men ligger også i den dyre ende af prisskalaen. Herhjemme kan de blandt andet fås hos
Bichel Vine, hvor en pakke med to Bordeaux-glas koster 570 kr.
Man kan se en oversigt over vinderglassene i Sterns test og læse om dysten (på tysk) ved at
klikke her.

Nu kan hundeejere byde deres kæledække på et glas CharDOGnay.
Vine med vov i
I uge 26 nævnte vi, at det amerikanske firma Apollo Peak havde lanceret en rødvin og en hvidvin med navnene Pinot Meow og MosCATo. Der er selvfølgelig ikke en dråbe alkohol i flaskerne.
Efterspørgslen har været kolossal blandt de amerikanske katteejere, hvilket nu har fået firmaet til at lancere et par vine målrettet hundeejerne. Her er hvidvinen døbt CharDOGnay, mens rødvinen hedder ZinfanTail. Det er selvfølgelig lidt pjattet, men også ret opfindsomt.
Ny bog om vin og musik
Blandt denne verdens mange vinbøger er der vist aldrig udgivet én som bogen ”Mit liv med vin og musik”. Den er skrevet af musikeren og frankofilen Jens Rømer og handler om hans to store passioner: Musik og vin.
Rømers vininteresse går tilbage til ungdomsårene, og en mere grundig viden om vin fik han, da han og hans familie i 1990 flyttede fra Hillerød til den lille sydfranske by Vacqueyras. Her blev han gode venner med flere vinbønder og levede af at skrive om vin og lave tv-udsendelser til DR.
I den første del af bogen fortæller Rømer levende, detaljeret og personligt om sin vej til såvel musikken som ind i vinens verden. Men det, der gør denne bog helt speciel er dens anden halvdel. Her har Rømer forsøgt at forene vin og musik på en ganske særlig måde.
Gav musikerne en opgave
Jens Rømer satte - i forbindelse med bogen - en række musikere på en opgave. De fik hver en flaske rødvin fra en bestemt vingård i Languedoc eller Rhône, og mens de drak vinen, skulle de skrive et stykke musik inspireret af indholdet i glasset.
Det blev til 21 musikstykker i enhver afskygning. Der er fin fløjtemusik, arabiske toner, elektronisk musik, orgel og endda et par sange til vinenes ære.
Får musik med i købet
Vinbønderne, der har leveret vinene, er hver især portrætteret i bogen, og de fremstiller alle økologiske eller biodynamiske vine. Dernæst følger musikerens tanker om vinen, da han skrev musikstykket, og i en lille faktaboks angives den danske importør af vinen - kun ganske få af vinene kan ikke købes herhjemme. Og så får man musikken med i købet i form af to cd’er. En rigtig god idé, der gør det muligt at købe vinen og nyde den, mens man lytter til den musik, den har inspireret til.
To små minusser
Bogen rummer også et fint og lærerigt kapitel om årets gang hos en vinbonde og et andet om forskellen mellem konventionel, økologisk og biodynamisk vindyrkning.
En hage er den meget brede spaltebredde hele vejen igennem bogen - en smallere spaltebredde ville have lettet læsningen.
Teksten er også krydret med mange sjove gamle billeder, og man savner lidt nogle årstal i billedteksterne. Men det er småting. ”Mit liv med vin og musik” er bestemt en meget læseværdig bog med en sjov og anderledes vinkel.
Bogen er på 206 sider, er udgivet af Musikforlaget Olafssongs og koster 299 kr. Den kan købes online ved at
klikke her samt hos udvalgte vinforretninger og boghandlere.
Maskinen Thea One, der efter sigende skulle kunne få ny rå spiritus til at smage som gammel velmodnet spiritus i løbet af ganske få timer.
Modnet rom på seks dage
Ofte ligger rom, whisky og cognac og modner i 20 til 30 år på fade - eller endog længere endnu.
Nu har det amerikanske destilleri Lost Spirits Distillery i Monterey opfundet en metode, der ifølge ejeren, Bryan Davis, i løbet af seks dage kan fremstille rom, whisky og brandy, der smager nøjagtig som om, spiritussen havde ligger 20 år på fad.
Destilleriet benytter sig af en reaktor, Thea One, som speeder modningsprocessen op, og som kan udføre ”miraklet” på det, der svarer til 4000 flasker spiritus om måneden. Diverse tests og blindsmagninger siges at have vist, at ung rom bearbejdet i maskinen smager nøjagtig som en gammel rom lavet på konventionel vis. Og ikke nok med det - det kemiske fingeraftryk skulle også være næsten identisk.
Ingen andel til englene
Thea One er en prototype, men en lignende maskine til kommercielt brug er på vej, og ifølge Bryan Davis står en tiendedel af verdens mange producenter af destilleret spiritus i kø for at investere i den. Der er dog også mange skeptikere blandt producenterne ...
Der er selvfølgelig flere fordele ved at kunne producere modnet rom med rekordfart. For det første vil producenterne hurtigere kunne sende flaskerne på markedet. For det andet vil man ikke gå glip af ”englenes andel” - den del af spiritussen, som fordamper under den lange modning på fad, hvilket er mellem 2 og 10% hvert eneste år.
Man kan læse mere om den nye teknologi ved at
klikke her.
Japans første gin, Ki No Bi.
Japans første gin
Japan er for længst gået Skotland i bedene, når det gælder whisky, og har fået masser af ros for sine stærke gyldne dråber. I Jim Murrays 2015-udgave af den anerkendte ”World Whisky Bible” var det således en japansk whisky, der blev udnævnt til verdens bedste whisky.
Måske kan Japan en dag opnå samme anerkendelse inden for gin-fremstilling. I hvert fald kommer den første japanske gin på markedet i oktober. I første omgang sælges den udelukkende i hjemlandet, men i det nye år vil den også tilflyde andre markeder.
"Årstidens skønhed"
Ginnen er døbt Ki No Bi, der betyder ”årstidens skønhed”. Og den stammer fra Japans ligeledes første gin-destilleri, Kyoto Distillery, der blev grundlagt sidste år i byen af samme navn.
Den nye gin er lavet på ris-spiritus, og destilleriet har brugt et halvt år på at finde frem til de urter, ginnen skulle indeholde. Valget faldt på citrusfrugten yuzo, spåner fra japansk cypres, bambus, grøn gyokuro te og sansho, japansk peber.
Selv om ginnen har meget tilfælles med en almindelig tør gin, så har den ifølge destilleriet et ”japansk touch”.
Til at reducere alkoholstyrken til 45,7%, før ginnen tappes på flaske, vil man bruge Fushimi vand, som er berømt for sin renhed. Fushimi er et område syd for Kyoto, hvor undergrunden er fuld af dette rene vand, som pibler op i bække og søer.
Britiske rødder
Gin forbinder man jo normalt med Storbritannien, og det er da også et britisk spiritusfirma, Number One Drinks Company, der står bag den japanske gin. Firmaet ejes af David Croll og ginproducenten Martin Miller. Croll har boet i Japan i mere end 20 år og har eksporteret japansk whisky til alverdens markeder.
Også den daglige leder af destilleriet, Alex Davies, er britisk. Han har en fortid i både Cotswolds Distillery og Chase Distillery.
Man kan læse mere om den nye japanske gin ved at
klikke her.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Masa Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
Kan man bare blande rødvin og hvidvin?
Ved en vinsmagning har Lasse Made smagt en rosévin, der blev præsenteret som en portugisisk ”middelaldervin”, lavet på en særlig måde. Vinens navn var Medieval de Ourém, og den kom fra huset Quinta do Montalto i Lissabon-regionen. Appellationen var Encostas d’Aire DOC.
Vinen laves angiveligt som Cistercienser-munkene gjorde det i 1100-tallet. Først presses de grønne druer og gæres ud i fade, der fyldes op til 80%.
Når de blå druer er høstet, og når rødvinen er gæret næsten færdig, hældes rødvin og skind ned i fadene med hvidvin. Efter den fælles gæring synker skindet ned på bunden af fadene, hvorved vinen får en naturlig filtrering.
– Hvad ved vi egentlig om sådan en vin? spørger Lasse Made. – Og laver man den slags vine andre steder?
EU droppede planen
Der er ingen tvivl om, at man i middelalderen kan have lavet vin på den måde, men at blande hvidvin og rødvin sammen er kun tilladt i få appellationer.
En af disse appellationer er Champagne, hvor man i fremstillingen af den mousserende vin blander den grønne Chardonnay med de blå Pinot Noir og Pinot Meunier.
Et andet eksempel er Frankrigs Rhônedal, hvor man – specielt i Côte-Rôtie – blander den blå Syrah og lidt af den grønne Viognier. Og af Châteauneuf du Papes berømte tretten druer er de syv blå og de seks grønne.
EU har haft en plan om generelt at tillade alle vindistrikter at blande rødvin og hvidvin, men det medførte oprørte indsigelser fra alle sider. I juni 2009 meddelte landbrugskommissæren Mariann Fischer Boel, at man havde kastede forslaget i papirkurven.
Ugens vinøse billede
Hans-Torben Andersen, der har sit eget vinimportfirma, Vin Fra Frankrig, har været på besøg hos Château Fabre Gasparets. Vinslottet ligger i den sydfranske appellation Corbières-Boutenac, og ejerne, familien Fabre, har dyrket vin i området siden 1605.
På billedet ses et af familiemedlemmerne, Clemence Fabre, der forklarer om fremstillingen af husets søde vin, Vin de Liqueur, Les 3 André.
Hvem kommer med det næste billede til os?
Hvis I tager nogle interessante eller sjove vinøse billeder her i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@vinavisen.dk.
389
En antik, romersk båd (i model) sejler med vin eller olie på Rhônefloden (foto © Anker Tiedemann).
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 21 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen