
Château Smith Haut Lafitte.
Natron fra berømt vinslot
Der udvikles stadig flere såkaldte CO2-fangst teknologier - altså metoder, hvormed man kan fange det miljøskadelige CO2-udslip og i mange tilfælde forvandle det til noget brugbart.
En sådan teknologi har det berømte Bordeaux-slot Château Smith Haut Lafitte fået installeret på de store gæringstanke i den kælder, hvor slottets andenvine fremstilles.
Den CO2, der ”fanges”, bliver her forvandlet til otte tons bikarbonat (natron) - en mængde, der gerne skulle stige til hele 20 tons i løbet af nogle få år.
Ender som bagepulver
Hovedparten af bikarbonatet videresælger slottet til brug i alt fra bagepulver til rengøringsmidler, men en lille del finder anvendelse i slottets hotel, Les Sources de Caudalie.
Smith Haut Lafitte er det første Bordeaux-slot, der har installeret en sådan CO2-fangst teknologi - men ikke det sidste, hvis det står til distriktets vinråd, CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux). Hos CIVB ser man gerne, at lignende miljøvenlige initiativer breder sig som ringe i vandet blandt Bordeauxs vinproducenter.

Foto: Wikipedia/Bot.
Vinskribent giver rosé hård medfart
I uge 13 nævnte vi, hvordan klummeskribenten på DR’s hjemmeside, Kasper Harboe, under titlen ”Mit problematiske forhold til hvidvin”, gav hvidvin over én kam fingeren nedad og gav udtryk for, at hvidvin er ”en fesen drik”, der ”smager af tis”.
For nylig var det så Berlingske Tidendes vinskribent, Søren Frank, der gav rosévin en lignende hård medfart under titlen ”Rosévin er som et afbrudt samleje”.
Det blev for meget for Signe Wulff, der på sin glimrende vinblog,
Kvindevin, gav svar på tiltale. Nedenfor kommer et par udpluk fra hendes indspark.
Ikke bare arrogant, men også dumt
- Det er svært at forestille sig, hvad Berlingskes læsere skal få ud af Søren Franks klumme. Her er en vinanmelder, der er totalt fastlåst i sin holdning til vin. Læserne ved nu med sikkerhed, at de ikke kan få et råd om rosé i deres avis til trods for, at det er den vintype, der i øjeblikket oplever størst fremgang. I stedet kan de kvindelige såvel som mandlige rosédrikkere sidde og skamme sig over deres platte og vulgære smag.
Og længere nede i Signe Wulffs tekst:
- Det er fair nok, at Søren Frank ikke kan få den op at stå over rosé. Men at skære al rosévin over én kam er ikke bare arrogant, men også dumt. Det er netop for at undgå de dårlige vine, at folk har brug for en fordomsfri og dygtig vinanmelder, som kan hjælpe dem med at navigere i deres vinindkøb.
Hvis man vil læse hele hendes meget velskrevne tekst, kan det gøres ved at
klikke her.
Postkort fra Alsace
VinAvisen har været på rejse i Alsace. Vi har været højt til vejrs i vinmarkerne og dybt nede i vinkældrene. Og vi har besøgt alt fra små biodynamiske vinproducenter til berømte gamle vinhuse og store kooperativer. De mange oplevelser videregiver vi nu til vores læsere i form af en serie på 24 postkort, som vi bringer over de næste mange uger. Nedenfor kommer de fem første postkort.

Alsace er et langt smalt bælte på grænsen til Tyskland, og hele vejen fra nord til syd løber den 64 år gamle vinrute. På vejen kommer man forbi 800 vingårde, hvoraf rigtig mange inviterer indenfor.
Postkort nr. 1 fra Alsace:
Et gastronomisk smørhul
Hvert år pakker 5 millioner turister kufferten for at tage en tur til Alsace, og den nordøstfranske region har bestemt også rigtig meget at byde på.
Alsace er et gastronomisk smørhul med et hav af hyggelige restauranter og med fantastiske vine. Og følger man den 170 kilometer lange vinrute, bliver man ført gennem mere end hundrede charmerende gamle vinbyer. Ved at klikke her kan man læse mere om vinruten, der har eksisteret siden 1953.
Og så er der klimaet. Alsace ligger som midten i en sandwich mellem Rhinen og Vogeserne. Bjergkæden giver læ mod vind og vejr, hvilket gør, at der er lunt og mindre regn end de fleste andre steder i Frankrig.
Alsace er i det hele taget lidt for sig selv. I gamle dage har området været kastebold mellem Tyskland og Frankrig. Og selv om indbyggerne i Alsace betragter sig som franskmænd til fingerspidserne, så er Alsace en smeltedigel af fransk og tysk kultur. Ikke kun bynavnene, men også flere af navnene på vinhusene og vinene klinger tyske.

Små nye druer på hvis spidser man stadig kan ane lidt af blomsterne.
Postkort nr. 2 fra Alsace:
150 millioner flasker vin
VinAvisen besøgte Alsace i juni, netop da de spæde druer var begyndt at dukke op på vinstokkene. Druerne forvandles hvert år til omkring 150 millioner flasker vin, hvoraf de 90% indeholder hvidvin - tørre, søde og boblende (Crémant d'Alsace). Men glem endelig ikke rødvinene. De laves på Bourgognes store rødvinsdrue, Pinot Noir, og mange af dem er af ualmindelig høj kvalitet.
Riesling er den mest udbredte drue - den dækker 21,9% af Alsaces vinmarksareal. Dernæst kommer Pinot Blanc (21,2%), Gewurztraminer (19,4%), Pinot Gris (15,4%), Pinot Noir (9,9%), Sylvaner (7,5%) og Muscat (2,3%). Ud over disse syv druer, der er de vigtigste i regionen, dyrkes der også lidt Chardonnay, Chasselas og Savagnin Rose.
Franskmændene drikker selv de 74% af al den vin, der årligt fremstilles i Alsace. Resten går til eksport - og heldigvis for det, for det gør, at vi også herhjemme kan skænke de dejlige vine i glassene.

Ud over at se selve Riquewihr bør man også tage op i de bagvedliggende bjerge og kigge ned på byen gennem rækkerne af vinstokke.
Postkort nr. 3 fra Alsace:
Tag en overnatning i Riquewihr
De fleste, der har besøgt Alsace, har været i Riquewihr, en af distriktets mest berømte vinbyer. Det er en god idé, før man indtager byen, at køre op i de bagvedliggende bjerge. Herfra er der en betagende udsigt over vinmarkerne, der vælter ned mod de gamle husrækker.
Hvis man vil opleve Riquewihr fri for alle de andre turister, skal man overnatte der. Om dagen indtager rejsegrupper fra hele verden de krogede gader, men i løbet af eftermiddagen tynder det ud, og man har byen lidt mere for sig selv.
Læg mærke til de mange festlige butiksskilte i smedejern. De er skabt af Hansi, og i Riquewihr finder man et fantastisk museum over denne Alsace-kunstner. Museet, kunstneren og skiltene kan man læse mere om ved at klikke her.
Men vi skal ikke på museum - vi skal besøgte det gamle vinhus Dopff Au Moulin, der ligger i yderkanten af byen.
Denne uges STORE billede længere nede på siden viser endnu en bjergtagende udsigt over Riquewihr.

Flere af Alsaces gamle familieejede vinhuse kan fremvise et imponerende stamtræ - dog få er lige så imponerende som familien Dopffs. Her er det 14. generation, Etienne Arnaud Dopff, der stolt viser stamtræet frem.
Postkort nr. 4 fra Alsace:
En meget gammel vinfamilie
Siden 1574 har familien Dopff fremstillet vin i Riquewihr. I dag er det 13. og 14. generation, Pierre Etienne og Etienne Arnaud, der sidder i direktørstolen, og næste generation, Arnaud Hugo, er også kommet til verden. Læg mærke til, hvordan sønnerne overtager deres fars andet navn. Sådan er det gået for sig i umindelige tider i familien Dopff.
Når man står foran vinhuset Dopff Au Moulin, kan man på den anden side af gaden se et andet vinhus, Dopff & Irion.
Og ja, de to Dopff-vinhuse har så afgjort noget med hinanden at gøre:
- Oprindelig var der kun et vinhus med navnet Dopff, fortalte Etienne Arnaud. - Efter anden verdenskrig blev min oldefar og hans bror, René, uvenner. René forlod vinhuset og grundlagde et nyt vinhus - lige ovre på den anden side af gaden, og han gjorde det sammen med Madame Irion, der var et kendt navn dengang i den alsaciske vinverden.
Etienne Arnauds oldefar tilføjede efterfølgende et "Au Moulin" (ved møllen) til sit vinhus - bare for at understrege, at der her var tale om et helt andet vinhus. Navnet var dog ikke grebet ud af luften. Det område af Riquewihr, hvor vinhuset ligger, er netop kendt som "Au Moulin".

Den lille drueblok, der er udstillet på det canadiske museum.
Drueblokke i stedet for vin
Under forbudstiden i USA, der varede fra 1920 til 1933, måtte man hverken drikke, fremstille eller sælge alkohol.
Amerikanerne forsøgte dog på alle mulige måder at omgå de strenge love - og opfindsomheden var stor.
Mange vinproducenter valgte at rive vinstokkene op ved rode, men der var også en hel del snedige producenter, der begyndte at fremstille såkaldte drueblokke. Det var jo stadig tilladt at høste sine druer og lave saft ud af dem - så længe der bare ikke var procenter i saften.
Blokkene bestod af drueekstrakt, som, når man opløste det i vand, blev til druesaft.
En skjult opskrift
Uden på pakkerne med blokkene skrev vinproducenterne ofte en advarsel - der dog var en skjult opskrift. Der kunne fx stå, at man ikke måtte efterlade drueblokken for længe i vandet - så kunne man nemlig risikere, at saften begyndte at gære. Og man måtte endelig ikke få den tanke at sætte kanden med saften ind i et mørkt skab i tre uger. Så var der risiko for, at drikken endte som vin, og det gik jo ikke an …
Drueblokkene blev utroligt populære under forbudstiden, og da myndighederne opdagede, at der blev lavet mere vin på dem end druessaft, så begyndte de at arrestere de vinproducenter, der fremstillede blokkene.
Drueblok på udstilling
Da forbudstiden var ovre, svandt interessen hurtigt for de små blokke …
I dag er drueblokkene en stor sjældenhed, men på Ontario Museum of History & Art i Canada er der i øjeblikket udstillet en af slagsen, og den befinder sig i sin originale indpakning. Den stammer fra den største producent af drueblokke, Vino Sano, og er blevet doneret til museet af en lokal vinproducent.

Eksportdirektør Philippe Durst skænkede i glassene af husets top-Crémant'er.
Postkort nr. 5 fra Alsace:
Bobler - fra Champagne til Alsace
Hos rigtig mange vingårde i Alsace kan man få smagsprøver og købe vine med hjem. Sådan er det også hos Dopff Au Moulin, der har et meget hyggeligt smage- og salgsrum. Det var her, vingårdens eksportdirektør, Philippe Durst, skænkede Crémant d’Alsace for os i lange baner.
Hos Dopff Au Moulin har man nemlig hele tolv forskellige mærker af den mousserende vin, hvilket er usædvanligt i Alsace, hvor Crémant kun udgør 25% af regionens samlede vinproduktion.
Men der er tradition for bobler hos Dopff Au Moulin. Faktisk var det forfaderen Julien Dopff, der, som den første i Alsace, begyndte at fremstille mousserende vin efter champagnemetoden. Han havde fået metoden demonstreret på verdensudstillingen i Paris i år 1900 og lærte den for alvor at kende under et efterfølgende toårigt ophold i Champagne.
Man laver bestemt fantastiske bobler - og stillevine - hos Dopff Au Moulin, hvis vine herhjemme forhandles af
Excellent Wine.
Vores serie af postkort fortsætter
I næste uge fortsætter vi serien af postkort fra Alsace. Her skal vi på besøg hos det gamle vinhus Trimbach i Ribeauvillé, hvor 13. generation viser rundt.
Mini-tornado i Beaujolais
Sidste år blev Beaujolais hårdt ramt af et kraftigt uvejr, der resulterede i en reduceret høstmængde.
Og nu igen - i den forgangne uge - hærgede stormvejr og haglbyger det nordlige Beaujolais. Ifølge The Drinks Business var der ligefrem tale om en mini-tornado, der forårsagede mudderskred og rev træer op med rode. Flere steder blev vinstokkene også efterladt stort set uden løv og små nye druer.
Uvejret ramte faktisk nøjagtig det samme område som i 2016, og værst er det gået ud over appellationerne Fleurie, Chénas, Moulin-à-Vent, Villié-Morgon, Régnié og Chiroubles.
Igen i år må vinproducenterne i den nordlige del af Beaujolais derfor regne med en noget mindre druehøst - hvor meget mindre kan man først overskue om et par dage, når skaderne er gjort op.

En etiket på en af de meget gamle flasker madeira fortæller, at vinen blev tappet på flasken i sommeren 1798.
Vinflasker bag falsk mur
I New Jersey ligger Liberty Hall, en fornem ejendom, der blev opført i 1772 som hjem for William Livingston, New Jerseys første guvernør. I dag er den et museum, hvor man kan nyde de fine gamle stuer.
Gennem det sidste halve år har ejendommen været gennem en større restaurering, og for nylig kom man så til kælderen. Man vidste fra gamle optegnelser, at der et eller andet sted befandt sig noget vin. Men stor var overraskelsen, da arbejderne brød gennem en falsk mur midt i et rum. Bag muren afsløredes et hemmeligt rum fyldt med et hav af vin- og spiritusflasker.
USA's ældste samling gamle madeira'er
En meget stor samling madeira-vine, der faktisk har vist sig at være den til dags dato ældste samling af sin art i USA, kom også for dagens lys. Og der var tale om meget gamle flasker - man fandt blandt andet tre kasser madeira fra 1796 og en enkelt flaske dateret helt tilbage til 1769.
Madeira var den amerikanske gentlemans favoritvin i 1700-tallet, og man ved, at både USA’s første præsident, George Washington, og den tredje præsident, Thomas Jefferson, var store nydere af den portugisiske hedvin.
En meget holdbar vin
Ud over de mange flasker fandt man også 42 demijohns fra 1820’erne. En demijohn er en stor flaske i glas eller stentøj, der som regel er pakket ind i pileflet, så den er mindre sart over for stød til søs i hårdt vejr.
Den falske mur ind til rummet med de mange vine var blevet rejst under forbudstiden - og så har man åbenbart aldrig fået fjernet den igen efter forbudstidens ophør i 1933.
Nu er kælderen færdigrenoveret og åbnet for publikum, så man kan se de mange gamle flasker.
En enkelt af de gamle madeira-vine er blevet åbnet og smagt på af museumsfolkene, og de kunne melde om, at den stadig var en stor nydelse. Madeira er da også verdens måske mest holdbare vin.
En af sidste års deltagere i konkurrencen i færd med at kreere en opsigtsvækkende cocktail.
En meget kreativ konkurrence
I 2016 afholdtes første udgave af ”World’s Most Experimental Bartender” - en cocktailkonkurrence, der giver denne verdens bartendere mulighed for at give kreativiteten fuld skrue.
Det er Glenfiddich, der står bag konkurrencen, og det verdensberømte skotske whisky-mærke skal derfor selvsagt være hovedingrediensen i de dystende cocktails.
Bartenderen får dog ikke lov til at være alene om at eksperimentere - cocktailen skal nemlig skabes i samarbejde med en person fra en helt anden branche.
Spændende makkerskaber
Ved sidste års konkurrence var der fx en bartender, der samarbejdede med en poet, mens andre deltagere havde indgået makkerskab med en brygger, glasmager, botaniker, ostemager, chocolatier osv.
Der er frit valg på alle hylder - målet er blot at skabe de mest opsigtsvækkende, eksperimentelle og selvfølgelig også velsmagende cocktails.
I 2016 blev det amerikansk sejr til bartender Nathan O’Neill fra NoMad Hotel i New York. Han vandt med noget så specielt som en stribe kogte cocktails, der blev skabt via en særlig vakuumteknik, sous-vide, som anvendes inden for madlavningen. Hans samarbejdspartner var da også en kok, John Taube.
En lille film på YouTube giver et indtryk af de fantastiske serveringer, finalisterne bød på.
Bliv deltager i konkurrencen
Nu gælder det årets konkurrence, og før finalen i Skotland skal der afholdes nationale udtagelseskonkurrencer.
Det er Hans Just, der importerer Glenfiddich til Danmark, som står bag den danske konkurrence. Og bartendere, der kunne tænke sig at deltage, kan få mere at vide hos Morten Barndorff Simonsen på
mbs@hansjust.dk.
Man kan også med det samme sende en ansøgning. Fristen er d. 10. september, og ansøgningen skal omfatte et billede af den cocktail-servering, man har tænkt sig at deltage med sammen med sin makker, og en beskrivelse på højst 250 ord.
Et kursus oven i hatten
Udtagelseskonkurrencen afholdes i slutningen af september, og i november skal det danske vinderpar så deltage i den internationale finale, hvis rammer er Glenfiddich Experimental Bartender Academy i Skotland.
Før finalen deltager finalisterne i tre intense dage på akademiet, hvor de lærer at lave whisky fra bunden af og vil kunne suge viden til sig fra Glenfiddichs dygtige destilleri-specialister.
Derefter får de mulighed for at forfine deres innovative cocktail-ideer ud fra deres nye viden, inden ideen skal præsenteres for dommerpanelet på finaledagen.
Man kan læse mere og se endnu en lille inspirerende film på på Glenfiddichs
hjemmeside.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Arnaud de Villeneuve.
Vinens Hall of Fame
Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Arnaud de Villeneuve. På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Arnaud de Villeneuve (1238-1313) var sandsynligvis spansk af oprindelse, selv om også franskmændene og italienerne påberåber sig hans slægtskab. Sikkert er det i hvert fald, at han var en af sin tids største læger. Han beskæftigede sig også med kemi, alkymi, astrologi og teologi og talte både latin, hebraisk og arabisk.
Og hvad Dom Pérignon var for champagne, var Arnaud de Villeneuve for vin doux naturel. Han fandt nemlig ud af, at man kunne afbryde vinmostens gæring ved at tilsætte alkohol – den metode, som man også i dag fremstiller den søde vin efter. Gærcellerne dør bogstaveligt talt af druk og når ikke at fortære al sukkeret i mosten – med det resultat, at vinen bevarer en stor del af sin naturlige sødme samt al aroma og frugt.
Som læge blev Arnaud de Villeneuve ansat ved hofferne i både Spanien, Frankrig og Italien, og hans patienter talte blandt andet tre konger og tre paver.
I 1285 plejede han den døende konge Peter d. 3. af Aragonien og fik som belønning et slot i Tarragona og en stilling ved universitetet i Montpellier.
Ikke mindst i Paris nåede hans ry berømmelsens tinder. Men da han ofte udtrykte sine bramfrie meninger, når det gjaldt teologi, pådrog han sig Kirkens harme, blev anklaget for kætteri og fængslet i hele to omgange. Hans højtstående venner sørgede dog for hver gang at få ham løsladt igen.
Til sidst flygtede han dog til Sicilien, hvorfra pave Clemens d. 5., der var blevet alvorligt syg, hidkaldte ham i 1313.
Arnaud de Villeneuve tog straks af sted med skib, men skibet sank undervejs, og han nåede aldrig frem.
Portrættet til venstre findes i Den Schedelske Verdenskronik (Nürnberg, 1493).
Ugens vinøse billede
Rigtig mange af vores læsere indsender betagende eller dramatiske billeder fra vinmarker rundt om i verden.
Men vinbilleder behøver jo ikke altid at vise vinstokke på snorlige rækker, som bugter sig i bakkedal, mener Jørgen Olsen, der har sendt os ugens vinøse billede. Det viser blot halvdelen af et enkelt blad på en vinstok i hans ”have” på anden sal i Slagelse. Han mener, at druesorten er Solaris. Et fint og ret malerisk billede, synes vi.
Send endelig billeder til os!
Nu starter sommerferien, og rigtig mange af VinAvisens læsere rejser uden tvivl til nogle af denne verdens mange vindistrikter. Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
436
Fra de stejle skråninger bag Riquewihr er der en betagende udsigt over den fine gamle by (foto © Mariette Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen