
Den blå graf viser høstmængden af druer siden 2001. Fra EU-kommissionens rapport.
En historisk lille mængde druer
Vi har tidligere nævnt, hvordan hård forårsfrost, hagluvejr og tørke har gjort et indhug i årets høstmængde i en række europæiske vinlande.
Mange steder er druerne snart i hus, og ifølge en ny rapport fra EU-kommissionen bliver den samlede høstmængde hos de vinproducerende medlemslande historisk lav.
I alt forventes den at ligge på 145 millioner hektoliter, hvilket er 14% eller 22 mio. hektoliter mindre end sidste års druehøst.
Af diagrammet til venstre kan man se, hvordan høsten har været i medlemslandene fra 2001 til 2017. I 2005 toppede mængden med hele 203 mio. hektoliter druer.
I de tre største vinproducerende lande, Frankrig, Italien og Spanien, forventes årets høst at blive henholdsvis 18%, 21% og 15% mindre end i 2016.
Ved at klikke her kan man læse hele EU-kommissionens rapport og se diagrammet i et større format..

Et håndtryk i 2009 blev starten på et vinøst samarbejde mellem Domaines Barons de Rothschild og det kinesiske investeringsfirma, CITIC.
Fransk-kinesisk vin i 2018
Vinhuset Domaine de Penglai er en forening af fransk knowhow og kinesisk terroir.
Det blev grundlagt i 2009 af Domaines Barons de Rothschild (DBR), der ejer 1. cru Bordeaux-slottet Château Lafite Rothschild, og Kinas største statsejede investeringsfirma, CITIC.
Domaine de Penglai ligger i den kinesiske Shandong-provins, og vinhusets i alt 25 hektar marker er tilplantet med 55% Cabernet Sauvignon og mindre andele af Cabernet Franc, Syrah, Marselan og Merlot. Nu har DBR meddelt, at første årgang af den fransk-kinesiske vin forventes at ramme forretningshylderne i efteråret 2018. Dog har man i første omgang valgt at satse på det kinesiske marked, hvor navnet Lafite er i særlig høj kurs. 90% af de kun 20.000 flasker vil således blive solgt i Kina.
Undervist af franske fagfolk
Domaines Barons de Rothschild vil til næste år udvide Domaine de Penglai med endnu 25 hektar vinmarker, så produktionen med årene kan komme op på 120.000 flasker. Og så kan det jo godt være, at der også tilflyder Danmark et par stykker …
Det er det franske vinfirmas tredje udenlandseventyr efter lignende projekter i både Chile og Argentina, og at man denne gang har valgt at satse pengene på netop Shandong-provinsen, skyldes, at det er Kinas førende vinregion.
Selv om Domaine Penglai anvender kinesisk arbejdskraft, er de folk, der står for den daglige ledelse, franske ønologer og vindyrkningsspecialister. Og igennem flere år har de franske fagfolk undervist kineserne i blandt andet beskæring og opbinding af vinstokkene.
Det kinesiske fingeraftryk i den nye rødvin vil således mest af alt bestå i indflydelsen fra jordbunds- og klimaforholdene i Shandong.

Boblevinen med den flotte blå farve.
Ny blå boblevin
- Den smager bedre end champagne, lyder det ifølge The Drinks Business selvsikkert fra franskmanden Aymeric V. Bruneau om den blå boblevin, Eden, han netop har lanceret.
Og nej, det er ikke en slåfejl. Vinen har den flotteste blå farve, som efter sigende er inspireret af International Klein Blue - en særlig blå farve, blandet af den franske kunstner Yves Klein i 1950’erne.
Den blå boblevin er lavet af Chardonnay fra vinmarker i Provence, og den siges at være til den søde side med duft og smag af ferskner og passionsfrugt. Og så er den lavet, så man også med fordel kan nyde den skænket over isklumper.
Eden bliver i første omgang sat til salg i England, hvor Bruneau, der har vinøse rødder i sit hjemland Frankrig, har sit firma, og det bliver til en pris på 45 pund (cirka 378 kr.) pr. flaske. Vinen lanceres også i flaskestørrelsen Jeroboam til 315 pund (cirka 2643 kr.).
Lidt af en trend
Eden er langtfra verdens første blå vin. Det hele startede i 2015 med den spanske vin Gïk, hvorefter fulgte flere andre mærker - heriblandt Blumond, som vi nævnte
i uge 19, en blanding af Prosecco, ferskner og blå curacao. I andre af vinene stammer den blå farve fra farvepigmenter fra indigo-planten.
Blå vin er blevet lidt af en trend i flere europæiske lande samt i USA. Men hvordan ser det ud herhjemme? Vi har spurgt Mogens Krasilnikoff, der er kategorichef for vin og spiritus i dagligvarekoncernen Dagrofa:
- Vi begyndte at sælge blå vin i 2016 som lidt af en gimmick, men også fordi der var en efterspørgsel fra vores butikker. Og der er ingen tvivl om, at salget er stigende - uden at det dog er overvældende.
- Vi solgte en smule blå vin sidste år, men i år er der kommet mere gang i salget.
Hvad mener VinAvisens læsere?
Krasilnikoff fortæller, at Dagrofas butikker fra september sidste år til samme måned i år i alt har solgt mellem 15.000 og 20.000 flasker blå vin. Først gjaldt det vinmærket Passion Blue, mens det i dag er den mousserende vin Dilé Moscato Blu, man finder hos blandt andet Meny.
Men hvad synes VinAvisens læsere? Kunne man finde på at købe og drikke blå vin? Er det en festlig opfindelse, eller afskyvækkende? Kom endelig med holdninger og kommentarer, og send dem venligst til
mariette@vinavisen.dk.
Kom og smag toppen af italiensk vin
Hvis man holder af italiensk vin, bør man sætte et stort kryds i kalenderen d. 27. oktober. Her afholdes ”Toppen af italienske vine” - en smagning, hvor man vil kunne nyde smagsprøver på mere end 200 vine skænket af omkring 40 top-producenter fra hele Italien.
Der vil være store rødvine som Barolo, Brunello og Amarone, sprøde hvidvine fra Friuli og spændende og anderledes vine fra Etnas skråninger på Sicilien - samt diverse italienske delikatesser.
Der vil også på selve dagen blive trukket lod blandt de besøgende om et lille ophold i Piemonte for to!
Med respekt for miljøet
Bag den store smagning står foreningen I Vini del Piemonte (der ligeledes arrangerer den årligt tilbagevendende og meget populære Barolo Event-smagning), og ikke mindst guiden Slow Wine.
I den årlige Slow Wine-guide er der anmeldelser af 2000 italienske vine. Som noget særligt tager guiden ikke kun højde for vinens duft, smag og kvalitet men også for, om den er fremstillet med respekt for miljøet, hvorfor bæredygtighed og økologi i vinmarken krediteres højt.
De fleste af de vinproducenter, der deltager i "Toppen af italienske vine", figurerer også i guiden.
Man kan købe billetter ved at
klikke her og vælge mellem to tidsintervaller, kl. 16-18.15 eller 18.45-21.

Fra den lille film på YouTube. Nederst ses stålfadet - og et egetræsfad, der tilfældigvis lå på samme sektion, og som man ikke turde fjerne af frygt for, at rystelserne ville få stålfadet til at eksplodere.
Et bulende fad
Trykket kan blive enormt, hvis vin får lov til at gære i et forseglet rum. Det måtte Joe Weisenhorn, der er medeejer og vinmager hos Duke’s Folly Wines i Napa, for nylig sande.
Han ville lave lidt rosé ud af noget af den nyligt pressede Pinot Noir-most og lagde derfor et lille stålfad med druemost til side i fadkælderen - og glemte alt om fadet under travlheden med høsten …
En dag fandt en kældermedarbejder tilfældigvis fadet - som nu bulede ud til siderne. Inde i dets mave var der godt gang i gæringen.
En otte meter høj vinsøjle
Joe Weisenhorn var klar over, at fadet kunne springe i luften hvert øjeblik, det skulle være. Så kælderen blev ryddet, og fadet dernæst så forsigtigt som muligt bugseret ud i det fri. Her fjernede man den klemme, der sad rundt om fadets låg, og ved hjælp af en lang stang med en krog skruede man fra omkring et par meters afstand langsomt låget af - alt imens der lød en hvæssende lyd fra den kuldioxid, der trængte ud.
Og så skete det - en søjle af rosévin rejste sig som en islandsk geyser i otte meters højde. Den gærende most blev ved med at sprøjte ud i cirka 15 sekunder.
Heldigvis nåede man i vinhuset at optage seancen, og ved at
klikke her kan man på YouTube se en gengivelse i slow motion. Det er ret imponerende - og der var endda halvdelen af den gærende most tilbage i fadet!
Forsøg med dværg-vinstokke
Det kan være svært at overskue, hvordan de klimatiske ændringer på længere sigt vil påvirke vinstokkenes vækst, blomstringen og druernes udvikling.
Men det skal nogle ganske små vinstokke, såkaldte microvines, nu hjælpe forskerne med at få styr på.
Microvines er en naturlig mutant af Vitis vinifera, den art, som er ophav til alle europæiske druesorter, men vinplanterne er manipuleret så væksten stopper, når planten er omkring 30 til 40 cm høj.
De små vinstokke fylder selvsagt mindre og kan derfor opbevares i små vækstkamre, hvor man i et kontrolleret miljø kan udsætte dem for temperatursvingninger, tørke, vandmangel osv.
En meget kort cyklus
Endnu en fordel ved de små vinstokke er, at deres vækstcyklus - altså tiden fra knop over blomstring til fuldmoden drue - er meget kort og foregår adskillige gange i løbet af et år.
Det betyder, at forskerne kan udføre forskellige eksperimenter uden at skulle vente længe på vinstokkenes næste blomstring eller modne druer.
Håbet er, at resultaterne fra forsøgene med disse dværgplanter kan bruges i udviklingen af nye druer, som er tilpasset fremtidens ændrede klima.
Man kan læse mere om microvines og forsøgene ved at
klikke her.

Flasker med Crystal champagne i pupitres hos Louis Roederer.
To meget gamle champagner
Champagnehuset Louis Roederer er ikke mindst berømt for flagskibet Cristal, og i 2014 meddelte man, at man planlagde inden for nogle år at frigive to udgaver af Cristal, som har ligget og modnet meget længe på flasker i husets kælder. Nu sker det så - i forbindelse med champagnehusets 241 års fødselsdag.
Det drejer sig om Cristal Brut 1995 og Cristal Rosé 1996, og der er kun fremstillet 400 flasker af førstnævnte champagne og sølle 200 flasker af rosé-udgaven. Og da de skal række hele kloden rundt, får de garanteret hurtigt ben at gå på.
Navnet Cristal (krystal) har rødder langt tilbage i tiden. Da russerne sloges med Napoléon i Champagne i 1814, fik de russiske officerer smag for den boblende vin fra Roederer, og det var startskuddet til en stor eksport af vinen til Rusland. Champagnehuset blev leverandør til zarens hof, og i 1876 forlangte zar Alexander d. 2, at champagnen skulle arrivere til hoffet i klare krystalflasker.
Den dag i dag er flasken med Cristal helt klar og fremstillet af særligt tykt glas.

Der blev smagt, vurderet, diskuteret og indgået aftaler under New Wines From Spain.
Stor spansk branche-smagning
For nylig var der spansk møde i den store Børssal i København. 35 vinproducenter fra 25 forskellige spanske vindistrikter var inviteret til Danmark af ICEX og Den Spanske Ambassades Handelsafdeling for at præsentere deres vine - der alle havde det til fælles, at de manglede en dansk importør.
New Wines From Spain var titlen på det store arrangement, der udelukkende var for vinbranchefolk.
Smagningen var velbesøgt, og der var da bestemt rigtig mange gode vine, som uden tvivl ville appellere til de danske forbrugere. Vi faldt blandt andet for vinene fra
Bodegas Dehesa de Luna. Vinhuset har nogle af sine vine på det danske marked - dog ikke dem, der var med til smagningen. Der var en elegant hvidvin på Sauvignon Blanc i serien Luna Lunera, skønne rødvine på Syrah og Tempranillo fra samme serie og så flagskibet Gran Luna, som var en drøm af en rødvin.
Og sådan fortsatte det med smagsprøver på glimrende hvide, røde og mousserende vine fra små og mellemstore producenter hele salen rundt.

Rødvinen med det høje indhold af polyfenoler.
En ekstra sund rødvin
Bag en af standene ved ovennævnte smagning mødte vi marketingdirektør Horten Espinosa fra vinhuset Encomienda de Cervera. Hun bød på en smagsprøve af en rødvin med det specielle navn 1758 Selection Polyphenols 100 og forklarede os, at der var tale om en ekstra sund rødvin.
Som bekendt indeholder vin - og især rødvin - helsebringende polyfenoler (antioxidanter). Et af disse stoffer er resveratrol, som vi ofte har nævnt i VinAvisen - et stof, der har vist sig effektivt i kampen mod blandt andet hjertekarsygdomme og diabetes to.
- Vinen er lavet på Cabernet Sauvignon tilsat små mængder Syrah og Petit Verdot - tre druer, der har en ekstra stor koncentration af polyfenoler, fortalte Espinosa.
Det var en ualmindeligt koncentreret rødvin - ikke sådan en man drikker i store slurke til maden. Men som Espinosa sagde, så er der mange, heriblandt hendes egen mor, der indtager den som ren medicin i form at et lille glas hver dag. Flasken var da også af keramik og udformet som en gammeldags apotekerkrukke.
Den ekstra sunde vin, som man kan læse mere om ved at
klikke her, søger en dansk forhandler.

Brice de la Monrandière.
Berømt vinhus på visit
For 3895 kr. kan man fx få en weekendtur for to til Paris (med hotel), en pæn stor gasgrill, en iPhone 7 - eller en flaske Chevalier Montrachet 2015 fra Bourgognehuset
Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vinen forhandles herhjemme af
Sigurd Müller Vinhandel, og det er bestemt en uforglemmelig hvidvin - aromatisk, i perfekt balance, en stor vin med et langt liv foran sig.
I den forgangne uge smagte vi denne kultvin - samt en stribe af Domaine Leflaives andre hvidvine, der ligeledes ligger i den dyre ende af prisskalaen, men som også bød på store vinøse oplevelser.
Vinene blev præsenteret af Brice de La Morandière, der er fjerde generation bag roret i det familieejede vinhus.
Biodynamik i samtlige vinmarker
Brice de la Morandière sidder ganske vist i direktørstolen, men det er hele 35 familiemedlemmer, der ejer Domaine Leflaive via aktieposter, og vigtige beslutninger om domænets drift sker via afstemninger.
Brice tog over efter sin faster, Anne-Claude Laflaive, da hun døde i 2015. På det tidspunkt var han travlt optaget som forretningsmand i udlandet, men da familie-vinhuset kaldte, vidste han, at det var tid til at komme hjem.
I midten af 1990’erne havde Anne-Claude Leflaive afsluttet det projekt, hun brændte for - at indføre biodynamisk vindyrkning i de 25 hektar fornemme vinmarker, der hører til domænet.
Der lå grundige undersøgelser til grund for omlægningen til biodynamik. Først forsøgte man sig i en årrække med biodynamisk vindyrkning i en del af en vinmark. Og så blev der foretaget sammenlignende blindsmagninger mellem vine dyrket efter konventionelle metoder, økologiske vine og biodynamiske vine. Og det blev biodynamikken, der vandt.
Anne-Claude opnåede at blive udnævnt til ”verdens bedste vinmager af hvidvine” af det britiske vinmagasin Decanter. Man kan læse mere om hende i denne uges Hall of Fame længere nede på siden.
Intet vinbibliotek
Hos Domaine Leflaive fremstilles udelukkende hvidvin på Bourgognes store drue, Chardonnay. Og det er vine, der kan drikkes nu, men også med fordel gemmes i flere år.
Vi spurgte Brice de la Morandière, om vinhuset har et vinbibliotek med gamle årgange - men nej:
- På min oldefars og bedstefars tid mente man ikke, at hvidvin kunne holde særligt længe - desuden var man af økonomiske årsager dengang nød til at sælge rub og stub, fortalte Brice de la Monrandière.
- Den ældste årgang, vi har - og som stadig er værd at drikke - er 1974, hvilket selvfølgelig også viser noget om vinenes holdbarhed.
De andre fantastiske vine
Vi har nævnt domænets flagskib, Chevalier Montrachet. Derudover smagte vi hvidvinene fra tre 1. cru vinmarker: Le Clavoillon, les Folatières og Les Pucelles - alle i årgang 2015. Det var fantastiske vine med frugt, syre og fedme i rette mængder og til priser mellem 830 og 1495 kr. Og så var der den komplekse og fornemme Bienvenues Bâtard Montrachet Grand Cru til 2950 kr.
Sandt nok, så kan man blive helt svedt over de høje priser, men vi må give os - det var absolut toppen af hvid bourgogne, vi fik skænket i glassene.
Denne uges Store Billede nederst på siden stammer fra Domaine Leflaive.

Pave Johannes d. 23. (1881-1963). Foto: Wikipedia.
Ugens vinøse citat
Gennem århundrederne er der blevet sagt mange rammende, underholdende eller filosofiske ting om vin af såvel berømte som mindre kendte mennesker.
Vi har derfor indledt en lille serie med ugens vinøse citat, og bringer også et par ord om den person, citatet stammer fra - med mindre, det er en anonym person, der har sagt de vise ord.
Denne uges citat stammer fra Pave Johannes 23., hvis borgerlige navn var Angelo Giuseppe Roncalli. Han blev valgt til pave i 1958 og er bedst kendt for sit forsøg på at modernisere den katolske kirke og for den rolle, han spillede i løsningen af Cubakrisen. I 2014 blev han helgenkåret.
Citat:
"Mennesker har det ligesom vin - nogle bliver til eddike, men de bedste bliver bedre med alderen."
Gin and Tonic te fra Fortnum & Mason.
Gin and Tonic som te
Indrømmet - denne nyhed har ikke så meget med alkohol og procenter at gøre. Men den viser, hvor populær Gin and Tonic er blevet - i hvert fald i den gamle klassiske sundowners hjemland, Storbritannien.
Det fornemme varehus Fortnum & Mason i London, som også er kendt for sin store fine te-afdeling, har nemlig lanceret en Gin and Tonic aromatiseret te.
Nyskabelsen er en grøn te med smag af enebær, fennikel, koriander og citron, og den er en ud af flere teer med drinks-aroma. Varehuset har således også lanceret te med Bloody Mary-smag og smag af Summer Cocktail (en cocktail, som Fortnum & Mason har serveret i sin bar - sådan én har et fint varehus selvfølgelig …).
Prisen for Gin and Tonic teen er 7 pund (cirka 60 kr.), hvilket må siges at være en pæn sjat for kun 14 tebreve.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Trørød Vinhandel får d. 10. oktober ny ejer, Danielle Viet Kirkemo, der har mere end 30 års erfaring i vinbranchen. I den anledning er der reception d. 11. oktober fra kl. 11 til 19 for kunder, venner og forretningsforbindelser.
Hvad er ishelgenerne?
Malene Madsen hørte for nylig på en rejse i Frankrig en vinproducent tale om ”ishelgenerne”. De helgener vil hun gerne høre lidt mere om.
Mange steder spiller traditionerne en rolle i arbejdet med vin, og i Frankrig og flere andre vinlande tænker man på helgenerne Sankt Mamertus, Sankt Pancras og Sankt Servatius og tænder måske et lys til deres ære.
De tre ishelgeners festdage falder på 11., 12. og 13. maj, en periode, der i meget gamle dage var kendt for sin uventede nattefrost, der kunne ødelægge vinplanternes knopsætning.
Det gjaldt før indførelsen af den gregorianske kalender i 1582, hvor man sprang ti dage over i kalenderen. Så faktisk er risikoen for skadelig nattefrost rykket til omkring 21.-23. maj – hvor man slet ikke fejrer de tre helgener.
I Sverige har den tyske legende om ishelgenerne ført til troen på specielle järnnätter – jernnætter – med frost. Man har måske misforstået det tyske ord Eismänner (ismænd) for Eisenmänner (jernmænd).
Når ishelgenerne har været på besøg, er der ikke mere risiko for nattefrost, siger vinbønderne.
Ugens vinøse billede
Kjeld Rasmussen så, at vi for nylig omtalte det lille bliklåg, capsule på fransk, der sidder oven på champagnepropperne.
Det har fået ham til at sende os dette billede af en meget dekorativ magnumflaske, som han har beklædt med capsuler.
- Den står i vores vinrum og minder mig om gode oplevelser, skriver han.
Capsulerne stammer ikke kun fra champagneflasker, men også fra flasker med Frankrigs anden gode boblevin, Crémant.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
448
Plukkerne fejrer, at årets høst er i hus hos Domaine Leflaive i Bourgogne (foto © Domaine Leflaive).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 24 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen