
Importen af det førende champagnemærke Perrier Jouët er steget med 25% i 2016.
Champagne i danske glas
Danskerne kan godt lide bobler - og de må meget gerne være fra Champagne.
Nye tal fra Comité Champagne viser, at importen af champagne til Danmark i 2016 steg for syvende år i træk. Helt nøjagtig tilflød der det danske marked 1.369.027 flasker af de ædle bobler - 4668 flere end året før.
For ti år siden importerede vi kun 897.943 flasker champagne, og under finanskrisen i årene 2008 til 2011 lå importen også konstant på under en million flasker.
Flest flasker til briterne
Men fra og med 2012 har champagneimporten igen fået vind i sejlene, og i dag er Danmark rykket op på en 16. plads over de lande i verden, som Frankrig sælger mest champagne til. Dermed har vi overhalet både nyrige og folkerige nationer som Kina, Rusland og Brasilien.
Der er dog stadig lang vej op til de tre førende importlande. I spidsen ligger Storbritannien med en import af champagne på 31 mio. flasker, hvorefter følger USA med 21,8 mio. og Tyskland med 12,5 mio.
Stor fremgang for luksusmærker
Den danske afdeling af spiritusgiganten Pernod Ricard har kunnet mærke den stigende efterspørgsel på champagne - sidste år voksede firmaets mærker G.H. Mumm og Perrier Jouët med henholdsvis 25% og hele 40%.
Omkring 25% af al den importerede champagne sælges i detailhandlen, mens de resterende 75% frem for alt sælges i nattelivet og i restaurationsbranchen. Men uanset, hvor danskerne køber deres champagne, køber de ikke bare flere flasker, men også dyrere flasker.
Blå boblevin
Vi har tidligere nævnt fænomenet blå vin. Den første af slagsen blev lanceret i 2015 - en spansk hvidvin tilsat blå farvepigmenter i form af indigo fra planten af sammen navn og antocyanin, som findes naturligt i saften hos flere forskellige planter.
Sidste år fulgte det italienske vinfirma Fratelli Saraceni så trop med en blå mousserende vin - en blanding af Prosecco, blå curacao og ferskner.
Blumond har firmaet kaldt sin nyskabelse, og den blev i første omgang sat til salg i Kina og USA, hvor den ifølge Fratelli Saraceni bliver revet ned af hylderne. Ikke mindst til amerikanske bryllupper er den blevet et sandt hit.
Rasende italienere
Nu vil firmaet lancere Blumond i hjemlandet Italien, hvilket har vakt vrede hos landets vinbranchefolk. ”Den er en fornærmelse mod vores vintraditioner”, har en førende italiensk sommelier, Wladimiro Gobbo, fx sagt om Blumond.
Sicilien bliver det første sted, den blå boblevin indtager forretningshylderne - senere i år vil den blive lanceret i Rom, Milano og andre store italienske byer.
Hidtil har Fratelli Saraceni kaldt Blumond for en vin på etiketten, men den går nok ikke i Italien, hvor alkoholstyrken skal være på mindst 10%, før man må kalde et produkt for vin. Den blå boblevin holder kun 7% og må derfor omdøbes til at være en apéritif eller aromatiseret cocktail. Og det er i salgsøjemed ikke nær så attraktive kategorier som vin.
Politisk boykot af vin
Montenegros største vinproducent, Plantaze, eksporterer 20% af al sin vin til Rusland. Men nu er det slut. Den russiske regering har boykottet importen af vinen på grund af ”manglende hygiejne”.
Plantaze eksporterer også vin til 42 andre lande, hvorfra der ikke er meldt om nogen problemer med indholdet i flaskerne. Hos vinhuset, der ejes af den montenegrinske stat, er man ikke i tvivl om, at boykotten er politisk betinget og hænger sammen med, at Montenegro står til at blive medlem af Nato senere i år - noget, som har vakt den største misbilligelse hos den russiske regering.
Langt fra første gang
Rusland har tidligere boykottet importen af vin fra Moldavien med den begrundelse, at den var forgiftet - og af både vin, øl og vodka fra Ukraine med påstand om, at indholdet i flaskerne ikke levede op til ordlyden på etiketterne, når det gjaldt alkoholprocenten og kalorieindholdet. Af nøjagtig samme årsag satte den russiske regering på et tidspunkt også en stopper for importen af den amerikanske bourbon Sazerac.

Pierre-Emmanuel Taittinger (ham med det røde slips) og hans folk undersøger jorden på det sted i Kent, hvor der skal plantes vinmarker.
Taittingers første engelske vinplanter
Flere Champagnehuse har gennem de senere år haft følere ude, når det gælder en mulig produktion af mousserende vin i England.
Champagne må producenterne under ingen omstændigheder kalde bobler, fremstillet uden for Champagne-distriktet. Men målet har også blot været at udvide produktionen af fornemme mousserende vine, hvilket er svært inden for distriktets egne fastsatte grænser. Og netop i Sydengland er jordbundsforholdene og klimaet meget lig dem i det franske vindistrikt.
Indtil videre er der dog kun et enkelt champagnehus, der har taget det fulde skridt og har investeret i britisk jord, og det er det familieejede Taittinger.
I den forgangne uge plantede Taittinger så - som det første champagnehus nogensinde - sine første vinplanter i britisk jord.
Opkaldt efter fransk soldat
Det område på 69 hektar, som Taittinger har købt i England, ligger i Kent nær Canterbury i den sydlige del af landet. Inden slutningen af maj forventer man at have tilplantet 20 hektar med champagnedruerne Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier - og over de næste tre år vil man nå op på i alt 40 hektar vinmarker.
Druerne vil blive forvandlet til den mousserende vin Domaine Évremond, opkaldt efter Charles de Saint-Évremond. Han var en fransk 1600-tals soldat og forfatter, der levede det meste af sit liv i eksil i England, og som gjorde meget for at gøre champagne populær hos den engelske overklasse.
Første flasker på markedet i 2023
Til projektet har Taittinger allieret sig med Patrick McGrath, der er direktør for det store engelske vinagent-firma Hatch Mansfield - hvorved afsætningen af den nye boblevin på det britiske marked skulle være sikret.
De første flasker Domaine Évremond kommer i handelen i 2023, og med tiden forventer Taittinger at nå op på en årlig produktion på 300.000 flasker.
Hos champagnehuset er man ikke novicer, når det drejer sig om udenlandske vineventyr. I 1987 opførte Taittinger vinhuset Domaine Caneros i USA’s Napa Valley - også her fremstilles der fornemme mousserende vine.

Guiden på Nybom Vines hjemmeside.
Vinhandler med smart idé
Som forbruger kan det være svært at vide, hvilken vin, der bedst matcher fx fjordrejer med asparges, kalvelever eller Chili con Carne.
Man kan finde masser af blogs, mad- og vinsider, der giver anvisninger til de bedste sammensætninger mellem vin og forskellige retter. VinAvisen har også en sådan service nederst på siden, hvor man kan klikke på fx ”fjerkræ” eller ”fede fisk” og se, hvilke af ugens anmeldte vine, der giver det bedste match.
Nu har sommelier, vinhandler og tidligere restauratør Nicoline Nybom lavet en meget smart digital vinguide, som findes på vinforretningen Nybom Vines
hjemmeside.
Talrige valgmuligheder
Guiden er oplagt, hvis man fx skal have gæster og vil finde de rette vine til menuen.
Først vælger man antal personer, og dernæst forret, mellemret, hovedret, ost og dessert. Valgmulighederne er talrige - alene under forretter kan man vælge mellem alt fra røget laks og paëlla til sushi og svamperagout, ligesom ostene er inddelt i bløde, blåskimmel, gedeoste osv.
Når man har gjort et valg under en af kategorierne, ser man straks tre forskellige forslag til egnede vine - og får mulighed for med det samme at lægge den valgte vin i indkøbskurven. Guiden er meget let at bruge, og den er smart - også rent salgsmæssigt.
Man kan læse mere om Nicoline Nybom i ugens Blå Bog længere nede på siden.

Stadig flere vinproducenter køber jord på den aktive vulkan Etna. Foto: Wikipedia/Medium 69.
Gaja køber jord på Etna
En af verdens mest berømte vinproducenter, italienske
Angelo Gaja, driver i dag sin families vingård i Piemonte - en vingård, som er grundlagt af hans oldefar.
Derudover har familien vinmarker i både Bolgheri og Montalcino i Toscana. Og nu har Gaja kastet sig over et nyt projekt: vinmarker på vulkanen Etna på Sicilien.
Gennem de senere år har Etnas rige lavajord tiltrukket stadig flere vinproducenter, hvoraf hovedparten har købt jord eller marker på vulkanens nordlige og dermed kølige skråninger.
Gaja har derimod valgt at købe i alt 21 hektar på de noget varmere sydvestvendte skråninger, hvor der i 1800-tallet blev dyrket rigtig megen vin. I dag har disse skråninger ikke samme tiltrækningskraft som de nordvendte.
Har en samarbejdspartner
Angelo Gaja har købt jorden på Etna i en joint venture med en førende producent af Etna-vine, Alberto Graci - der har sine vinmarker på de nordlige skråninger.
Ifølge Wine Spectator erkender Gaja nemlig, at det er vigtigt at have en erfaren Etna-producent ved sin side, hvis projektet skal blive en succes.
11 hektar af den jord, de to producenter har erhvervet, er allerede tilplantet med to lokale Etna-druer, hvidvinsdruen Carricante og rødvinsdruen Nerello Mascalese.
I år fremstiller Gaja og Graci deres første vin - der dog ikke kommer til salg. De første par år er læreår, hvor det gælder om at få føling med jorden og druerne på de sydvestvendte skråninger.
Det indebærer selvsagt en risiko at bo eller have sine vinmarker på den yderst aktive vulkan. Men indbyggere og vinproducenter har lært at leve med den. Når røg og lava kastes op fra krateret, siger de blot "nå, nu bøvser den store dame igen ...".

Hos Hambledon Vineyard brugte man brændende olietønder for at redde vinstokkenes nye knopper. Foto: Hambledon Vineyard.
Også England er ramt
I Sidste uge nævnte vi, hvordan Frankrig, Norditalien, Tyskland, Østrig og Schweiz var blevet ramt af udbredt frost, hvilket har forvoldt alvorlige skader på vinstokkenes nye skud og knopper.
England er heller ikke gået ram forbi. For en uge siden lagde en kraftig frost sig som en iskold dyne over store dele af Sydengland. Vinproducenterne forsøgte - og i mange tilfælde forgæves - at holde frosten væk fra de spæde knopper ved hjælp af tønder med brændende olie og andre former for varmespredere i vinmarkerne.
Knopperne kan godt klare ned til minus 1 grad, men når termometret falder til minus 6 grader, som det gjorde flere steder, er det katastrofalt.
The Drinks Business har talt med lederen af vinafdelingen på Plumton College i East Sussex, Chris Foss, og ifølge ham er det en af de værste frost-episoder, han har været vidne til i de sidste tredive år. Han regner med, at Englands kommende druehøst er blevet halveret.
Et nyt hold knopper
Nogle britiske vinhuse har mistet 80% af deres nye knopper, og flere producenter spørger i øjeblikket sig selv, om det var vanvittigt overhovedet at forsøge at dyrke vin i England.
Producenterne er selvfølgelig frustrerede her og nu. Men frosten har jo som nævnt også ramt andre europæiske lande, og så er der trods alt også håb forude, da vinstokkene højst sandsynligt vil danne nye knopper. Dog vil antallet af disse knopper ikke være nær så stort som ved det første hold.
Englænderne har også haft fire fantastiske høstår i rap, så der er et reservelager af vin at tære på.
Og fra de britiske myndigheders side satses der i høj grad på at gøre landet til et frodigt vinland. Man har blandt andet planlagt, at der skal plantes en million nye vinstokke, der dækker et areal på 253 hektar, og hvis druer vil give most til yderligere to millioner flasker vin.
Ingen skader i Danmark
Og hvad så med de danske vinmarker? Danmark er jo som bekendt også blevet ramt af sen forårsfrost.
Ifølge en af landets førende vinproducenter, Sven Moesgaard, der ejer Skærsøgaard Vin, har frosten ikke forvoldt skader i hans vinmarker i Dons ved Kolding:
- Skaderne i de ramte europæiske lande er så store, fordi vinstokkene havde nået at afsætte skud på op til 30 cm.
- Sådan forholder det sig ikke i Danmark. På grund af en generel kold april har vi simpelt hen ikke haft udspring endnu i år! Og i de lukkede knopper sker der ingen frostskader.
- I den varme weekend, vi går i møde (6.-7. maj, red.), åbner knopperne sig nok så meget, at de herefter kan frostskades. Men så er risikoen for nattefrost nok også et overstået kapitel, lyder det fra Moesgaard.
Bulgarien på topti-liste over vindestinationer
Hvert år kommer det anerkendte amerikanske vinmagasin Wine Enthusiast med en liste over de ti bedste vindestinationer. Og med på listen for 2017 er Bulgarien - hvilket bestemt er på sin plads.
Ikke nok med, at Bulgarien, hvor der har været fremstillet vin i de sidste 8000 år, regnes for at være Europas ældste vinland. Landet byder også på smukke vinlandskaber, traditionelle og supermoderne vinhuse - og stadig flere vine af høj kvalitet til yderst rimelige penge.
Engang var bulgarsk vin ikke værd at skrive hjem om, men en ny garde af yngre entusiastiske og dygtige vinproducenter har fyret godt op under kvaliteten.
Tag med på en vin- og kulturrejse
Bulgarien har da også alle forudsætninger for at fremstille rigtig god vin. Jorden er yderst velegnet til vindyrkning, og landet befinder sig på samme breddegrad som Sydfrankrig.
Det ligger ud til Sortehavet og har som de største naboer Rumænien og Grækenland. Og næsten over alt i landet - undtagen lige rundt om hovedstaden Sofia - dyrkes der vin.
Men dette Balkan-land er andet og mere end vin - det er også en smeltedigel af kulturelle oplevelser.
Hvis man gerne vil opleve Bulgarien, dets vine, gastronomi og rige kultur, er der mulighed for at komme med på en spændende rejse i oktober i år.
Vinsmagninger og fine gamle byer
Rejsen varer otte dage, og i løbet af den tid kommer man vidt omkring. Man kommer blandt andet på besøg i et gigantisk vinmuseum, der er indrettet i en grotte, og som huser landets største samling af gamle vine - i alt 7000 flasker. Turen går også til den idyllisk beliggende by Veliko Tarnovo og til Plovdiv, der er en af Europas ældste byer og rig på mindesmærker fra den romerske oldtid.
Vinhus-besøg med guideture, smagninger og frokost samt sightseeing i Sofia bliver der også tid til.
På billedet øverst (fra venstre) ses Veliko Tarnovo (Foto: Wikipedia/Nikola Gruev) og vinmuseets samling af gamle vine. Man kan læse mere om rejsen og tilmelde sig ved at
klikke her.

Vinfirmaet Wine Traveller var den suveræne vinder af publikumkonkurrencen. Her ses ejerne Nicolai og Sanne Værebro med deres søn, Lasse.
Fulde huse til Københavns Vinfestival
Københavns Vinfestival, der arrangeres af The Easy Company, er blevet en årligt tilbagevendende begivenhed. 2017-udgaven af festivalen blev afholdt d. 28. april, og også i år var rammerne Brøndsalen ved Frederiksberg Have. Der var fulde huse, en livlig snakken mellem gæster og vinimportører og masser af smagsprøver i glassene.
Bag standene fandt man både større danske vinimportører og små nicheimportører, der havde specialiseret sig i fx ungarsk eller kroatisk vin. Og så var der også mulighed for at smage vin fra en dansk vinproducent, nemlig Dyrehøj Vingaard.
Det bedste af det hele ved denne vinfestival er, at man kan købe de vine med hjem, som falder i ens smag - eller bestille dem på stedet til senere levering.
Tre vindervine fra samme firma
Traditionen tro kårede publikum festivalens bedste grillvine i rød, hvid og rosé. Og overraskelsen var stor hos arrangøren, da det viste sig, at vinderen i alle tre kategorier var vinfirmaet
Wine Traveller i Hedensted.
- Vi kneb os selv i armen, da optællingen var afsluttet, for det havde vi da godt nok ikke oplevet før, lyder det fra
Svend Leth-Møller, der ejer The Easy Company.
- En ekstra gennemgang af optællingen viste samme resultat, og at det var en overbevisende sejr fremgik fx af optællingen af stemmerne på rosévinen. Her havde Wine Travellers rosé fået over tre gange så mange stemmer som den næstbedste i den kategori.
Fra en nordspansk vingård
De tre vine stammer også alle fra én og samme vingård, nemlig Enate i det nordspanske Somontano. Vinderrødvinen er Enate Crianza 2011, mens hvidvinen og roséen er henholdsvis Enate 234 Chardonnay 2016 og Enate Rosada 2016.
Hvis nogle af gæsterne skulle have glemt, hvilke vine de smagte, er der hjælp at hente i kataloget over vinfestivalen, som kan ses ved at
klikke her.

En af Vignerons Ardéchois's mange bag-in-box vine.
Franskmænd er vilde med bib-vine
Frankrig fremstiller efterhånden rigtig mange bag-in-box vine - og de fleste af vinene ender i egne supermarkeder. Faktisk har det franske marked for bib-vine ifølge Vitisphere været i kraftig vækst i de sidste femten år - mens det ikke står helt så godt til med den franske eksport af disse vine.
Hos det store kooperativ Vignerons Ardéchois fremstiller man årligt 3,5 millioner bib-vine - kun 150.000 af dem går til eksport.
De mængder, de øvrige europæiske lande aftager af franske bib-vine, er små, og væksten i eksporten går uendeligt langsomt.
Skandinavien er undtagelsen
Men der er en undtagelse, og det er de skandinaviske lande. Danmark, Sverige og Norge er således førende markeder for bib-vine.
Når afsætningen af vinene til fx de asiatiske lande er forholdsvis lille, skyldes det i høj grad transportvanskeligheder. Bag-in-box vine er langt mere sarte over for vind og vejr end flaskevine - den lange transporttid og de ofte varme og fugtige lande, som boksene ankommer til, kan gå hårdt ud over både pappet og posen inde i boksen. Derfor er flaskevine langt mere efterspurgte i fx Kina.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Nova Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Bichel Vine har d. 5. maj åbnet butik på Virginiavej 2 på Frederiksberg. Den er indrettet i den tidligere vinforretning Purplewine.
* The Wine Company har optaget importen af vinene fra Mas des Bressades i Costières de Nîmes i Frankrig.
Ugens vinøse billede
Ken Vøge har læst om den skade, frostvejret har forårsaget i vinmarkerne rundt om i Europa. Og han har derfor sendt os dette opmuntrende billede af vinstokke med fint og sundt grønt løv. Billedet har han har taget i Baberino val d'Elsa midt i Chianti-distriktet.
- Temperaturerne er ikke noget at prale af, men vinen står fint, skriver han. - Bønderne er tilsyneladende færdige for nu med arbejdet i vinmarken. Oliventræerne er også beskåret, og nu er man i færd med at fjerne ukrudt mellem træerne.
Hvem kommer med det næste billede til os?
Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
426
Franskmændene elsker lange borde i det fri med god mad og gode vine (foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen