Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23, 2018



En vinmark i Bordeaux efter hagluvejret. Foto: Dawn Jones-Cooper.

Hagluvejr i Frankrig og PortugalDel på Facebook

Mens vi nyder sol og sommer i lange baner, går det noget anderledes for sig sydpå.

Som lyn fra en klar himmel blev de franske distrikter Bordeaux, Champagne og Cognac i sidste uge ramt af et usædvanligt kraftigt hagluvejr med hagl på størrelse med hønseæg.
Uvejret varede kun et kvarter, og i Bordeaux gik det værst ud over Bourg og Blaye, hvor haglene bombarderede vinstokkene i 5500 hektar vinmarker. Også 1200 hektar vinmarker i Haut Médoc blev ramt, mens 400 hektar blev beskadiget i Entre-Deux-Mers.

8 mio. flasker champagne er gået tabt


Kort tid efter gik det ud over Champagne, hvor 2000 hektar vinmarker blev totalt ødelagte af et voldsomt hagluvejr. Det svarer ifølge The Drinks Business til 3% af Champagnes totale vinmarksareal. Hvis man gør det op i tabte flasker lyder tallet på 8 millioner til en værdi af 125 mio. euro (cirka 930 mio. kr.).
Det er ikke usædvanligt med storm og hagl i Champagne, men som det lyder fra distriktets vinråd, Comité Champagne, så var det nylige uvejr ualmindeligt kraftigt og er kommet på et meget tidligt tidspunkt i årets løb. Og på et meget uheldigt tidspunkt, hvor de sarte blomster netop var begyndt at folde sig ud.

Voldsomme mængder regn


Mens det ”kun” var 2000 hektar og 7100 hektar vinmarker i henholdsvis Champagne og Bordeaux, der fik hagluvejret at føle, så drejede det sig om hele 10.000 hektar i Cognac.
Her er der ifølge distriktets vinproducentforening tale om en katastrofe for mange af medlemmerne, og foreningen har nu indkaldt til krisemøde i indeværende uge.
Også i Portugals Douro-dal har vejret vist sig fra sin barske side den forgangne uge. I løbet af nogle få timer faldt der flere steder op til 80 mm regn, hvilket svarer til det dobbelte af gennemsnittet for hele maj måned i de sidste 30 år.

Har mistet hele den kommende høst


I Douro skyllede regnen ifølge The Drinks Business flere steder jorden væk fra de terrasser, hvor portvinsdruerne dyrkes, og hagl, som fulgte med nedbøren, rev løvet og blomsterne af vinstokkene.
Nogle af de mindre vingårde har mistet hele deres kommende druehøst, og de store portvinsfirmaer Symington Family Estates og Fladgate Partnership melder begge om op til 80% tab i enkelte vinmarker. Og i portvinsbyen Pinhão sejler gader og pladser i vand.


Foto: www.prosecco.it.

Prosecco i rosé udgaveDel på Facebook

Salgspilen for den boblende italienske prosecco peger kun i én retning: opad. Og det meste af vinen ender på eksportmarkederne.
Sidste år blev der fremstillet 540 millioner flasker prosecco DOC og DOCG, og tre fjerdedele af vinen blev eksporteret.
Når det gælder trendy vin, får prosecco i disse år følgeskab af rosé - som ligeledes går sin salgsmæssige sejrsgang i store dele af verden.
Og det har så fået prosecco-producenterne til at puste liv i en gammel idé om at fremstille rosé prosecco.

Når nu champagne kan ...


Som det er nu, tillader reglerne ifølge vinrådet i Conegliano Valdobbiadene, som er det officielle navn for prosecco-appellationen, kun, at man fremstiller en hvidvinsudgave af vinen. Men en nylig afstemning blandt medlemmer viste et flertal for en rosé udgave. Og hvorfor ikke - der findes jo både rosé champagne og cava.
Nu mangler man så blot den endelige godkendelse - og at få ændret i appellationens regler - før producenterne kan gå i gang med at fremstille de lyserøde bobler.

Rødvin på Pinot Noir


Den nye rosé prosecco vil blive fremstillet ligesom de fleste rosé champagner, nemlig ved at blandt rødvin i hvidvinen.
Rødvinen vil være på Pinot Noir - som producenterne i området allerede fremstiller en del stillevine på.
Hvis alt går vel, vil de første flasker rosé prosecco lande på forretningshylderne i 2020.


Manuel Henrique Da Silva fra portvinshuset Rozès præsenterede perlerækken af portvine, som alle kan købes via Coop.

Portvinshus på dansk visitDel på Facebook

Portvin er måske ikke det, man tænker mest på, når solen bager fra en skyfri himmel. Men det var alligevel portvin, der blev skænket i glassene ved en smagning i København i den forgangne uge.
Og hvilke portvine - når man smagte dem, glemte man alt om dansk sol og sommer og drømte sig til portvinens hjemland, Douro-dalen i Portugal.
Vinene stammede fra portvinshuset Rozès, og det var dets vinmager, Manuel Henrique Da Silva, som præsenterede dem sammen med husets danske engrosimportør, Amka. Samtlige af vinene forhandles af Coop.
Rozès blev grundlagt i 1855 af Ostende Rozès, men det blev ikke mindst hans søn, Edmond Rozès, der udbredte kendskabet til husets glimrende portvine.
I dag har Rozès Port til huse i portvinsbyen Vila Nova de Gaia. Portvinshuset er dog ikke længere i familien Rozès eje - i dag er ejeren champagnefirmaet Vranken Monopole/Pommery.

Historien om Casa do Douro


Manuel Henrique Da Silva havde medbragt skønne - og for de flestes vedkommende - meget gamle portvine. Og til dem knyttede der sig en ganske særlig historie.
Omkring 1930 kradsede krisen i Douro-dalen. Som følge af økonomiske problemer i eksportlandene dykkede eksporten af portvin drastisk, hvilket igen fik priserne på vinen - og dermed også drue-priserne - til at falde.
Den portugisiske regering kom portvinsindustrien til hjælp ved i 1932 at oprette Casa do Douro, en statskontrolleret forening, der virkede som markedsregulator for såvel drueavlere som portvinshuse.
Sideløbende med sit arbejde etablerede foreningen også en samling af meget gamle portvine fra de forskellige portvinshuse. (fortsættes nedenfor ...).

Opkøbt på auktioner

I 2015 blev der sat et punktum for Casa do Douro, og de gamle vine blev efterfølgende solgt på diverse auktioner - hvor det lykkedes Rozès at opkøbe nogle af husets egne portvine fra en svunden tid.
Og det var nogle af disse historiske vine, vi smagte, og som nu videresælges på dansk jord.
Vi smagte blandt andet en række Colheita portvine, hvoraf ældste årgang var 1934. Colheita, der betyder høstår på portugisisk, er en portvin af rigtig god kvalitet og af vin fra en enkelt årgang (årgangen fremgår af etiketten). Vinen skal være fadmodnet i mindst syv år.
Druerne til samtlige af disse vine er blevet presset med fødderne i lagarer - de traditionelle store granitkar, som stadig bruges i fremstillingen af kvalitetsportvine.
Vi smagte også Rozès Colheita i årgangene 1935, 1950 og 1968. Jo ældre, vinen var, desto mørkere og mere koncentreret var den i glasset. Manuel Henrique Da Silva fortalte, at den ældste årgang, portvinshuset var kommet i besiddelse af, var 1880.

Kostbar kult


Det siger sig selv, at så sjældne flasker - der er kun et begrænset antal af hver årgang tilbage - koster kassen. Priserne på de nævnte årgange lå på mellem 1599 og 2499 kr.
Men det er så koncentrerede og rigt facetterede portvine, at et lille glas er nok - så en flaske rækker langt. Og hvis man har en flok portvinsglade venner, kan man jo deles om udgifterne og afholde en kultaften - og få en uforglemmelig smagsoplevelse.
Vinene kan bestilles i Kvickly, SuperBrugsen eller Dagli'Brugsen. Andre af de portvine, vi smagte fra Rozès, kan købes online hos Coop.dk.
Længere nede på siden er der stjerner til hver enkelt af portvinene.


Vin de Constance 2014 er en af de vine, der har fået tildelt den højeste udmærkelse ved DWWA.

"Best in Show"-vine i DanmarkDel på Facebook

I sidste uge nævnte vi Decanter World Wine Awards (DWWA), der er verdens største vinkonkurrence.
Den højeste anerkendelse er ”Best in Show”-medaljen, og en sådan fik kun 50 af de i alt 16.903 vine, som var blevet sendt ind til konkurrencen.
Vi opfordrede til, at man sendte en mail, hvis nogle af disse præmie-vine blev forhandlet i Danmark. Og det før i hvert fald følgende fire ”Best in Show”-vine:
* Domaine LePlan-Vermeersch, Côtes du Rhône Villages Suze-la-Rousse, 2017, 85 kr. hos Emilie Vin.
* Ferrer Bobet Vinyes Velles, Priorat, Spanien 2014, 539 kr. hos Laudrup Vin&Gastronomi (det var årgang 2015, der fik anerkendelsen, men den kommer snart på hylderne).
* Klein Constantia, Vin de Constance, Constantia, Cape Town, Sydafrika 2014, 599 kr., Amka.

Del på Facebook



En større mængde drueaffald i en vinmark. Foto: Wikipedia/Davitydave,

100% genanvendt affaldDel på Facebook

Sydamerikas største vinproducent, chilenske Concha y Toro, fremstiller vine fra i alt 8720 hektar vinmarker, der breder sig i Chiles førende vinregioner, Colchagua, Maipo, Maule, Rapel, Curico og Casablanca.
Den enorme vinproduktion resulterer årligt i 50.000 tons affald, hvoraf de 62% er organisk - drueskind, kerner og stilke. Resten består af pap, glas, plastic osv.
Nu har Concha y Toro meddelt, at man har opnået sit mål om at genbruge 100% af affaldet.
Fx bliver 38% af drueaffaldet forvandlet til vinsyre, som anvendes til at afbalancere syren i vinen, mens resten ender som kompost til brug i vinmarkerne. Og de i alt 1 million kubikmeter vand, som vinhuset anvender årligt, bliver renset og ender som grundvand eller som ekstra vand i Maipo-floden.
Cocha y Toro vil nu tage fat på også at få genanvendt det almindelige husholdningsaffald fra vinhusenes personale - hvilket dog kun udgør sølle 3% af al affaldet.

Rekordpris for en vin jauneDel på Facebook

I uge 20 nævnte vi, at tre flasker vin jaune (gul vin) årgang 1774 ville komme under hammeren hos auktionshuset Jura Enchères i den franske by Lons-le-Saunier i Jura.
Auktionshuset havde vurderet flaskerne til mellem 112.000 og 150.000 kr. stykket. Nu er flaskerne solgt, og en af dem gik for det, der svarer til 662.000 kr. Det er den højeste pris, der nogensinde er betalt for en flaske vin jaune - og den slår med stor distance den hidtidige rekord fra 2011 på 425.000 kr.
De to andre flasker vin jaune, som blev solgt på auktionen, gik for henholdsvis 568.000 kr. og 545.000 kr. - hvilket jo også er ganske imponerende.
Der er da også tale om nogle af verdens ældste flasker vin, skabt af vinmageren Pierre Vercel. Sælgeren var ottende generation af familien Vercel, som har haft flaskerne liggende i det familieejede vinhus i Arbois i samtlige 240 år.
Flaskerne var i øvrigt ikke på 75 cl, hvilket jo er normalt i dag, men derimod på 87 cl.


Der blev skænket vin fra alverdens lande i glassene i den gamle Børssal.

Stort jubilæum i BørssalenDel på Facebook

For 25 år startede Laudrup Vin&Gastronomi, og det er blevet fejret med manér med store jubilæums-smagninger i både Aarhus og København.
VinAvisen lagde vejen forbi smagningen i hovedstaden, hvor rammerne var den store og stemningsfulde Børssal. Den var fyldt til bristepunktet med mere hele 50 stande med vine, der alle indgår i Laudrup Vin&Gastronomis sortiment. Bag standene var repræsentanter fra vinhusene, så det var muligt at få en god snak omkring de enkelte vine.
Hvis man faldt for nogle af de vine, man smagte, kunne man købe dem med hjem til fordelagtige jubilæumspriser - og der var nok at falde for.

Liflige hvidvine og spændende PX'ere


Vi faldt blandt andet for de skønne hvidvine på Grüner Veltliner fra østrigske Zillinger, boblerne fra champagnehuset Mailly og Barolo og Barbera d’Alba fra italienske Pio Cesare.
Og så var der spændende søde vine fra spanske Toro Albala fremstillet på sherry-druen Pedro Ximenez (PX). Vinhusets eksportdirektør, Alba Salesa Martos, fortalte, hvordan druerne, før de presses, lægges til tørre i Solen, så sødmen og aromastofferne koncentreres. Hver dag vendes hver eneste klase i hånden, så tørringen bliver jævnt fordelt, og hvis det begynder at regne, skal man skynde sig at få alle druerne i læ - hvorefter man må brede dem ud igen, når det er blevet tørvejr. De dejlige PX’ere koster fra 190 kr. til hele 2264,25 kr.

Et firma med vokseværk


De store jubilæumssmagninger var også et vidnesbyrd om, at Laudrup Vin&Gastronomi har haft vokseværk gennem de 25 år, firmaet har eksisteret. I 1999 solgte det 95.000 flasker vin - i 2013 rundede tallet 1 million flasker, ligesom der i dag er 20 ansatte.
Det hele startede, da Per Buhl og hans hustru, Gitte Line, fandt sammen med Siw og Michael Laudrup i Barcelona, hvor begge parrene boede. Der blev smagt og diskuteret spansk vin, og langsomt men sikkert begyndte ideen om et fælles vinfirma at spire.
I dag er Buhl den daglige leder af Laudrup Vin&Gastronomi, mens Gitte Line har ansvaret for administrationen.
Man kan læse mere om Per Buhl og historien bag firmaet i denne uges Blå Bog længere nede på siden.

Endnu et input til drikkepengeDel på Facebook

I uge 21 bragte vi flere input fra læsere omkring det at give drikkepenge, selv om man ikke har været tilfreds med servicen. Udgangspunktet var en undersøgelse, der viser, at 88% af briterne giver drikkepenge, selv om de har været utilfredse med betjeningen.
I den forbindelse kommer Kim Gammelgaard med et meget relevant input:
- Når man går på restaurant i London, er drikkepengene som regel ikke inkluderet i den pris, der bliver skiltet med. Men der står med småt, at den bliver pålagt - typisk mellem 10 og 20% oven i regningen.
- Når man spørger til, hvorfor drikkepengene ikke blot er inkluderet i prisen, får man at vide, at man ikke behøver at betale for servicen, hvis man har været utilfreds med den.
- Historien fortæller aldrig noget om, hvorvidt man så kan undlade at betale for drikkevarer og mad med samme begrundelse …

En skjult ekstrapris


Af Kim Gammelgaards mail til os fremgår det således, at drikkepenge i London er en skjult ekstrapris, som automatisk kommer med på regningen, og som man kun kan undgå at betale, hvis man direkte beder om at få den fjernet - og det er der nok ikke så mange, der gør.
Den oplysning er ifølge vores læser vigtig at få med, når det gælder den omtalte britiske undersøgelse - hvilket vi kun kan give ham ret i. I så fald er det jo langt mere forståeligt, at så mange briter ”giver” drikkepenge, selv om de ikke har været tilfredse med betjeningen.
- I de fleste vesteuropæiske lande er der heldigvis drikkepenge inkluderet i prisen - eller også fremgår det tydeligt, at der ikke er, så man selv kan beslutte, om man vil lægge en skilling oven i, skriver Kim Gammelgaard.


Den smarte kuffert specielt til vinflasker.

Vin med egen kuffertDel på Facebook

Der er sikkert mange af vores læsere, der skal til et eller andet vindistrikt i sommerferien. Og så står man jo med problemet, hvis man gerne vil have nogle af de gode flasker med den anden vej.
Det går jo som bekendt ikke at have dem i håndbagagen, og hvis kufferten får en lidt hårdhændet behandling, risikerer man, at flaskerne går i stykker.
Det amerikanske firma Wineline har kreeret en hel kuffert udelukkende til vinflasker. VinGardeValise er den døbt, og den kan rumme fra otte til tolv flasker afhængig af kuffertens størrelse.
Flaskerne ligger godt og trygt i inddelte rum i en skal af hårdt skum. Derudover er der seler til at holde flaskerne på plads under flyturen.
Flaskeindsatserne er delt op i flere dele, så man kan fjerne nogle af dem, hvis nu man også skal have plads til lidt tøj. Det er selvfølgelig en letvægtskuffert - flaskerne vejer jo godt til.
Man kan bestille kufferten ved at klikke her. Den koster - afhængig af størrelse - fra 219 til 300 dollars (cirka 1397 til 1914 kr.) plus fragtomkostninger.


Stemningsbillede fra sidste års udgave af Apéritif á la Francaise.

Kom til fransk marked midt i KøbenhavnDel på Facebook

Den 8. og 9. juni indtager Apéritif á la Francaise igen København og forvandler området ved Torvehallerne til ét stort fransk marked med rødvin, hvidvin, bobler, cider og alverdens franske delikatesser.

Der bliver også mulighed for at smage den franske apéritif ”Lillet”, en lækker sag, der er en fadlagret blanding af hvidvin og frugtlikør.
Der er gratis adgang til det store telt, hvor markedet foregår. Og for 100 kr. kan man købe et smagesæt bestående af et smageglas fra Holmegård og fire poletter til en værdi af 20 kr. Poletterne kan bruges til at betale med inde i teltet, så man ikke behøver at have Dankortet op af lommen for at købe sig et glas vin, og når glasset engang er tømt, kan man tage det med hjem.
Apéritif á la Francaise er blot optakten til en hel uge med fransk stemning. Fra d. 10. til 17. juni afholdes nemlig French Dining Week, hvor en lang række danske restauranter serverer en apéritif efterfulgt af en treretters menu for 225 kr. plus billetgebyr.
Ved at klikke her kan man se, hvilke restauranter, der deltager - og med hvilke menuer. Billetter kan købes ved at klikke her.

Om sjatten i værtens glasDel på Facebook

I sidste uge spurgte en læser om, hvorfor det hænder, at værten til et selskab hælder lidt vin i glasset, før han skænker for gæsterne.
Vi svarede, at det er en gammel skik, og at man gør det for at konstatere, om vinen har propsmag - men at man vist for længst har glemt dette ædle formål. Man skænker blot sjatten og går straks videre til borddamens glas.
Spørgsmål og svar har fået rigtig mange læsere til at skrive ind - og tak for alle kommentarerne. Næsten samtlige input går ud på, at værten ikke gør det på grund af det med propsmag, men på grund af korkfnuller.
Jens Thoregaard skriver således, at spørgsmålet om sjatten i værtens glas kom lidt bag på ham, da han - ud over selv altid at gøre det - opfatter det som en høflighed, idet værten på denne måde sikrer sig at eventuelle urenheder (kork m.m.) kommer i eget glas og ikke i gæstens.
- Det svarer i min optik lidt til, at man skænker den første kop te til sig selv, så man får ”tudevandet”, medens gæsten får den bedre kvalitet i sin kop, slutter han.
Og vi må give vores læsere ret i, at det med urenheder og korksmulder i vinen er en yderst plausibel årsag til det gamle ritual.
Når skrinet lukkes op, danner det en fornem ramme omkring whiskyen med det lange navn, The Macallan 72 Years Old in Lalique.

Ældste whisky fra The MacallanDel på Facebook

The Macallan 72 Years Old in Lalique er den ældste Single Malt whisky, som det berømte skotske destilleri The Macallan nogensinde har sat til salg. Flaskerne - og der er kun fremstillet 600 af dem - kan købes fra og med august i udvalgte forretninger i Europa, USA, Asien, Mellemøsten og Afrika samt i enkelte lufthavnsbutikker. Prisen for de nummererede flasker bliver det, der svarer til 3,8 millioner kr. Men flaskerne skal nok blive solgt - der er en hel del rige Macallan-samlere rundt om i verden, og her vil den 72 år gamle whisky garanteret være kronen på værket.

Til ære for det nye destilleri


Whiskyen er tappet på fornemme flasker fremstillet af det gamle franske glasfirma Lalique, og de leveres hver især i et lige så fornemt træskrin udført af det britiske snedkerværksted og kongelig hofleverandør, NEJ Stevenson. Så kan det vist ikke blive finere …
De 600 flasker med den 72 år gamle whisky er skabt for at fejre åbningen af The Macallans nye destilleri i Moray.
Vi nævnte dette fantastiske destilleri med det bølgende, græsbeklædte tag i sidste uge.
Laliques flaske og træskrinet, som whiskyen leveres i, skulle efter sigende være inspireret af destilleriets indre med det store hvælvede træloft og de nye kobberkedler.
Denne uges Store billede længere nede på siden viser destilleriets indre - så kan man jo se, om man selv kan finde nogle lighedspunkter …


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Per Buhl.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Per Buhl (f. 1956) er den, der dribler den daglige bold i Laudrup Vin&Gastronomi, men den berømte fodboldspiller, der lægger navn til firmaet, er i allerhøjeste grad med i forward-spillet.
Per Buhl og Michael Laudrup ejer hver 50 procent af firmaet, og Laudrup deltager aktivt, primært i kontakten til spanske leverandører og til store kunder i Danmark.
Det hele begyndte, da Gitte Line og Per Buhl fandt sammen med Siw og Michael Laudrup. Begge par boede dengang i Barcelona, hvor Per Buhl arbejdede for DFDS Transport. Sammen med andre gode venner dykkede de ned i den spændende spanske vinverden, smagte, diskuterede og udvekslede erfaringer.
Da et fodboldblad fik opsnuset Laudrups interesse for vin, begyndte spanske vinbønder og -firmaer at sende prøveflasker, og så tog interessen yderligere fart.
I 1993 vendte Per Buhl hjem efter fem år i Spanien, og kort tid efter sendte Michael ham en palle vin fra Muga i Rioja. Mon han kunne sælge den?
Sådan startede Laudrup Vin&Gastronomi - nærmest som en "vinklub" for private og restauranter.
I 1996 gik Gitte Line Buhl ind i firmaet som ansvarlig for administrationen, og siden er flere kendte vinfolk kommet til. I dag har Laudrup Vin&Gastronomi tyve ansatte med hver deres spidskompetence.
Siden år 2000 har firmaet udvidet sortimentet væsentligt til også at omfatte otte vinhuse fra Australien og knap tyve vinhuse fra New Zealand, herunder også import af øl og kildevand samt vin fra Argentina og Italien.
Selv om Laudrup Vin&Gastronomi sælger vin fra hele verden, er og bliver firmaet Danmarks største specialist i spanske vine og delikatesser, som det primært afsætter til restauranter, hoteller, erhvervslivet og til 45 vinbutikker over hele landet. Endvidere afholder firmaet mange vin&gastronomi smagninger og vinrejser.
I sin fritid holder Per Buhl af at spille golf, stå på ski og være far for parrets datter; Nikoline, men han får også tid til at undervise i HD Logistik/SCM på Handelshøjskolen i København.
Adresse: Per Buhl, Laudrup Vin&Gastronomi, Mileparken 13, 2740 Skovlunde, tlf.: 44 84 80 86, fax: 44 84 81 86, mobil 24 25 04 84, e-mail: per.buhl@laudrupvin.dk, www.laudrup.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Kan sjatterne blandes?Del på Facebook

Anette Justesen skriver: - Af og til står man jo med diverse sjatter efter et større selskab. Kan man bare hælde dem sammen – også hvis de er vidt forskellige? Fx en Bordeaux og en Bourgogne?
Hm, nu skal vi passe på ikke at forarge nogen i vinens verden. Men … jo, efter vores mening kan man godt gøre det. Og resultatet vil også kunne drikkes indtil et par dage efter festen.
Det kan være, at blandingen smager rigtig godt. Men det kan også være, at den ikke er for folk med alt for skarpe smagsløg.
Hvis man skænker sådan et sammenstik – fx i Bourgogne-flasken – bør man ubetinget fortælle sine gæster, hvad man har gjort. Så de ikke tror, at Bourgogne også kan smage på denne mikse-makse måde.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Jan W Schmidt har sendt os dette – ikke så delikate – billede i en mark med Gewurztraminer-druer i Alsace. Her får druerne lov til at blive hængende på vinstokkene, til de skrumper ind og nærmer sig rosinstadiet. Resultatet efter presning og gæring er en dejlig sød vin.

Vinmarken ligger i Mittelwihr – en af Alsaces mange små hyggelige vinbyer, som man kan ture rundt imellem i bil eller på cykel. Nabobyen er i øvrigt den berømte og meget velbevarede by Riquewihr, der tiltrækker tusindvis af turistbusser hvert eneste år.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-480


480 Det indre af The Macallans nye destilleri i det skotske Moray er en arkitektonisk bedrift med et loft af 1800 store bjælker. (foto © Thee Macallan).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 40 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Dignitat, Josep Masachs, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)

89,95 kr., Vinmonopolet

Vellavet boblevin på økologisk dyrkede druer. Den har fine bobler i glasset og en frisk smag med noter af æbler, citrus og grape.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beni di Batasiolo, Asti DOCG, Italien, lav alkohol (7%)

139,75 kr., på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

En fantastisk mousserende vin med en forførende aromatisk duft og smag af hyldeblomster, nektariner og kærlighedsfrugt. Der er sødme men også en pikant syre, der giver vinen en god balance. Det er en vin, som mange vil kunne lide - unge som ældre - og med sin lave alkoholprocent er den en perfekt velkomstdrink til den store sommerfest. Men den vil også være sagen til friske jordbær med råcreme eller lette og ikke for søde bærdesserter.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Adobe, Emiliana, Gewurztraminer, Valle del Rapel, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

59 kr., på tilbud fra 1. til 14. juni: 35 kr., Kvickly

En udmærket økologisk hvidvin med smag af moden frugt og med en lille sødme til slut. Prøv den til lette asiatiske retter. Tilbudsprisen er attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quinta da Devesa, Duero, Portugal, 2017, middel alkohol (13,5%)

65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En hvidvin fra portvinens Douro-dal på druerne Gouveio, Viosinho og Malvasia. En vin, der med sin gode frugt og kompleksitet hænger godt sammen. Meget anvendelig vin til mad.

stjernestjernestjernestjerne

Quinta de Ramozeiros, Duoro, Portugal, 2017, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., Sælges også i Meny- og Spar-butikker, Amka

En hvidvin fra portvinsdalen, fremstillet på talrige lokale druer. Den er ret let, måske lidt spinkel, men læskende og med noter af lime og citrus.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grande Passolo, Rocca, Chardonnay, Piemonte, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

86,95 kr., sælges også i Meny- og Spar-butikker, Amka

Vellavet og lækker hvidvin med en frisk druesmag og noter af blomster, ferskner og vanille.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vigna Dogarina, Pinot Grigio, Venezia, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 3 flasker, Propperiet

En fyldig hvidvin på en drue, Pinot Grigio, der altid er rigtig god til mad. I smagen noter af eksotiske frugter og citrus samt en fin frugtsødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grande Crevette, Domaine Wines, Sauvignon Blanc, Vin Blanc, Frankrig, 2017, lav alkohol (12%)

99 kr., pris ved 3 flasker: 69 kr., Propperiet

Frisk og dejlig hvidvin med en let cremet og meget aromatisk smag af den gode drue Sauvignon Blanc. Der er en hel sommerhave i den med blomster, æbler, græs, stikkelsbær, hyldeblomster ... Vinen har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Johannes, Axel Hörner, Riesling, Pfalz, Trocken, Tyskland, 2017, lav alkohol (12%)

105 kr., Lago Import

Meget lækker. Meget delikat. En virkelig nydelse. Denne hvidvin har en ren Riesling-smag, og alt sidder, hvor det skal: Blødhed, syre, fin, lille sødme, mineralske noter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lenchen, Eser Wein, Riesling Feinherb, Rheingau, Tyskland, 2016, lav alkohol (12,5%)

119,75 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

Lækker hvidvin - en Feinherb og altså en sødlig tysker. Og sødmen er dynamisk - der foregår noget - og samtidig får sødmen et fint modspil af syren. Glimrende som terrassevin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Joe, Wine by Joe, Chardonnay, Willamette Valley, USA, 2016, middel alkohol (13,5%)

179,95 kr., 129,95, Theis Vine

Der er andre stater end Californien, der kan fremstille gode hvidvine på Chardonnay-druen - og det gælder ikke mindst Oregon, hvorfra denne vin stammer. Der er rabarber og friske, grønne druer i duften. Smagen er tør og fyldig med gul blomme og citrusskal. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Patrice Moreux, Pouilly-Fumé, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Supervin

Lækker hvidvin med en blød smag af druen Sauvignon Blanc. Vinen har en duft af solbærblade og en smag med noter af stødte æbler og solbær samt mineralitet.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Peyguerol, Costière de Nîmes, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

69 kr., Lago Import

Vellavet rosévin på druerne Grenache og Syrah. Med sin tørhed og gode frugt er den en glimrende ledsager til mange lettere retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Balade de Coline, La Cave les Coteaux du Rhône, Vin de Pays Vaucluse, Principauté d'Orange IGP, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

En ganske lys rosévin fra Provence på druerne Grenache og Syrah - og en lækker vin, som vil gøre sig som terrassevin. Den har en frisk druesmag, en lille sødme og en lang eftersmag. Man får noget for pengene. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Peuceta, Primitivo, Puglia, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

48,95 kr., Lidl

En rigtig god rødvin til kun 50 kr. En vin, der er nem at drikke, og som mange vil kunne lide. Der er valuta for pengene.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carolina, Santa Carolina, Carmenère, Valle de Cachapoal, Reserva, Chile, 2016, middel alkohol (13,5%)

50 kr., Rema 1000

Til 50 kr. er denne rødvin lidt af et fund. Den har en frugtagtig smag med noter af kirsebær, tjære, tobak, vanille og peber. Og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lynx, Petit Sirah, Californien, USA, 2016, middel alkohol (13,5%)

74,95 kr., Multi Wine

Den er lækker, denne rødvin - den kan godt tage en god bøf. Det er en vin til den søde side, men den har også rygrad. I smagen mørke bær, peber og chokolade samt vanille fra opholdet på fade af amerikansk eg. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vin Nature a Butiner, Gamay, Beaujolais-Villages, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Vellavet rødvin, let og saftig, med dejlig frugt, noter af blomster og sorte bær, bløde tanniner og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Thembi, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika, 2016, lav alkohol (13%)

Fortræffelig rødvin med en klar og dejlig smag af druen Shiraz. Samtidig er det en meget anvendelig madvin - men plask den gerne over i en karaffel, så den får lidt luft. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Tour Coste, Les Trencats, La Maison les Deux Rhône, Côtes du Rhône, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

90 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Her kommer en "GSM-rødvin" på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre. Vi har smagt den før, og den nye årgang lever op til forventningerne. Vinen har dejlig, fyldig frugt (kirsebær) og noter af lakrids, læder og pibetobak.

stjernestjernestjernestjerne

Bread and Butter, Pinot Noir, Napa Valley, Californien, 2016, middel alkohol (13,5%)

99 kr., Gallovini

I denne rødvin spiller vanille og karamel hovedrollerne midt på scenen, mens smagen af druen Pinot Noir er forvist til kulissen. Ikke desto mindre er vinen nem at drikke og vil sikkert have et stort publikum.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Mascota, Mascota, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2016, middel alkohol (14%)

99,95 kr., på tilbud i uge 23 (denne uge): 46,50 kr. ved 6 flasker, Kvickly

Her er vi i den krydrede afdeling med rosmarin i duften og med en hel buket krydderurter i smagen. Men der er også noter af moden frugt og fine afrundede tanniner samt et lille bid af anis til slut. Et absolut kup til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjerne

Rabo de Galo Reserva, Casa Santos Lima, Algarve, Portugal, 2016, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

Algarve er andet end sol og strand - det er også vin, hvilket denne rødvin er et bevis på. Den er lavet på de tre druer Touriga Nacional, Aragonez og Alicante Bouschet, og det er en dejlig fyldig, intens, kraftig og krydret vin med et lille lakridsbid til slut. Den vil egne sig fint til sommerens grillmad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Milianti, Negroamaro, Salento IGT, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

119,75 kr., pris på tilbud hele juni: 59,75 kr., Skjold Burne

Denne rødvin er med sin kraft og saft en glimrende ledsager til sommerens grillmad. I smagen er der mørke bær, mørk, bitter chokolade og vanille. Dertil en god, lang eftersmag.

stjernestjernestjerne

Beni di Batasiolo, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

139,75 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

Om den forrige årgang skrev vi: "En kraftig rødvin med fyldig frugt, men også med lidt stilkede noter i retning af rabarber og grønne stikkelsbær. Udpræget en madvin." Den er stadig til tre stjerner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château L'Ermitage, Château Castillon & Fils, Costière de Nîmes, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%)

En ikke helt billig rødvin, men pengene værd. Den har en smag i fin balance og med "støvede" noter af tobak og cigarkasse. Vinen er lavet på de tre klassiske druer Mourvèdre, Syrah og Grenache.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Louis Jadot, Coteaux Bourguignons, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

149 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

Let og delikat rødvin på druerne Pinot Noir og Gamay med god Bourgogne-karakter. Den har frisk frugt, beherskede procenter, bløde tanniner, en lille sødme og en lang eftersmag. En vin, der er nem at drikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gocce, Feudi Salentini, Primitivo, Manduria, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

Rødvine på Primitivo-druen fra Manduria nede på "hælen" er med deres dybe, tunge frugt og marmelade-agtige sødme meget populære. Her er en vin, der lever op til forventningerne. Kan man lide den, skal dens gode kvalitet have fem stjerner. Kan man ikke lide den, skal man lade være med at købe den.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Milasso, Giovanni Milasso, Barbera, Asti, Superiore, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

En rigtig god rødvin, der hænger fint sammen, og som har udviklet sig pænt i løbet af de fem år. Den har fyldig frugt, god krydring i en smag, der fortsætter ud i eftersmagen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet, så den får lidt luft.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beni di Batasiolo, Barbaresco, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

209,75 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne

Om 2013-årgangen skrev vi: "En elegant rødvin med duft af modne kirsebær og en forførende frisk frugtsmag. Det er også en stringent vin med rygrad og et godt tanninbid. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering. Den kan drikkes nu eller gemmes endnu nogle år." Den beskrivelse kan udmærket også bruges om den nye årgang.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Leguilibrio, Montalbera, Barbera, Asti, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)

239,95 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., Supervin

Med sin dejlige frugt og noter af chokolade og vanille hænger denne rødvin godt sammen. En typisk Barbera d'Asti - en udpræget madvin til hele det italienske køkken.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Chateau Roumieu, Sauternes, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)

99,95 kr., på tilbud i uge 23 (denne uge): 89 kr. (flasken indeholder 37,5 cl), Kvickly

En dejlig sød vin med noter af melon i duften og med en fyldig vinøs smag, der slutter med et lille bittert bid. Oplagt til sommerens bærdesserter.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bacardi Ocho, Conaxess Trade Beverage, Caribien, Puerto Rico, høj alkohol (40%)

249,95 kr., pris for 70 cl; sælges også hos Kvickly, Menu og Spar, Bilka

En meget dejlig rom, der har været lagret otte (ocho) år på fad. Den er blød og - trods de 40% - ikke sprittet. Velegnet til drinks, men kan også sagtens nydes, som den er.

Smagningen af portvin fra Rozès

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rozès Colheita Port 2001, Rozès, Porto, Portugal, 2001, høj alkohol (20%)

249 kr., Coop.dk/vin

En dejlig portvin fremstillet på seks forskellige druer fra Douro-dalen. I duften er der valnødder, mens smagen er fyldig og halvsød med noter af mørk karamel til slut. Smag den let afkølet til chokoladekage eller en karameliseret rabarbertærte. Vinen kan bestilles gennem Coop's butikker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rozès Very Old White Port, Rozès, Porto, Portugal, høj alkohol (20%)

1599 kr., Coop.dk/vin

"Very old" betyder i dette tilfælde, at vinen er omkring 70 år gammel. Hvid portvin lever lidt i skyggen af den mørke udgave, og det er faktisk synd - i hvert fald når det gælder denne fantastiske vin. Den er halvsød og har dejlige noter af vanille, kokos og tørrede abrikoser. Den kan drikkes nu - eller ifølge Rozès gemmes indtil 2040, hvis nu man har noget særligt at fejre til den tid. Den vil dog ikke, som fx årgangsportvin, udvikle sig yderligere på flasken. Vinen kan bestilles gennem Coop's butikker.

stjernestjernestjernestjerne

Rozès Colheita Port 1950, Rozès, Porto, Portugal, 1950, høj alkohol (20%)

1995 kr., Coop.dk/vin

En portvin med en smuk mahognifarve, en kraftig duft af træ og valnødder og en elegant, fyldig, kompleks og blød smag med tørrede frugter og en lille fin syre til slut. Vinen kan bestilles gennem Coop's butikker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rozès Very Old Tawny Port, Rozès, Porto, Portugal, høj alkohol (20%)

1999 kr., Coop.dk/vin

Denne portvin blev oprindelig "glemt" i et fad i kælderen, og her lå den i næsten 100 år, før den blev tappet på flasker. Det er en uforglemmelig sød vin, der udvikler sig i den lange eftersmag med blandt andet mørk karamel, chokolade og fine krydrede noter. Den kan drikkes nu eller gemmes i de næste 20 år. Vinen kan købes online hos Coop.dk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rozès Colheita White Port 1968, Rozès, Porto, Portugal, 1968, høj alkohol (20%)

1999 kr., Coop.dk/vin

Her er lyse rosiner og eg i duften, mens smagen er moden med tørret frugt samt en fin og forfriskende citrussyre til slut. En fortræffelig lys portvin, der kan nydes, som den er, eller til modne kraftige oste eller søde frugtdesserter. Vinen kan bestilles gennem Coop's butikker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rozès Colheita Port 1935, Rozès, Porto, Portugal, 1935, høj alkohol (20%)

2499 kr., Coop.dk/vin

En flot portvin, hvis høje alder har givet den en kompleks aroma med velintegrerede smagsfacetter og en lang, fløjlsblød eftersmag. Det er også en vin med en god portion sødme, og den vil være ideel til en luksus-chokoladekage. Men den kan også nydes let afkølet, præcis som den er, en sen sommeraften, når varmen har lagt sig. Den kan drikkes nu eller gemmes i adskillige år. Vinen kan bestilles gennem Coop's butikker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rozès Colheita 1934, Rozès, Porto, Portugal, 1934, høj alkohol (20%)

2499 kr., Coop.dk/vin

En uovertruffen lækker og elegant - og meget mørk - portvin med en koncentreret frugtduft og en smag, der hele tiden udvikler sig i munden med træ, nødder, vanille, tørrede abrikoser og mørke rosiner. Hver en dråbe er en nydelse. Drik den let afkølet til en ganske særlig lejlighed. Vinen kan bestilles gennem Coop's butikker.