Nyheder for uge 42, 2018

En del af den endelige Diploma-eksamen består af en blindsmagning af en lang række vine. Foto: Court of Master Sommeliers.
Skandale ved blindsmagning
Verdens mest anerkendte sommeliereksamen er Court of Master Sommeliers Certified Examination. Første udgave blev afholdt i London i 1969, men i dag kan eksamenen tages i en lang række forskellige lande. Uddannelsen, der går forud for den afsluttende Diploma-eksamen, består af fire niveauer, der alle ligeledes afsluttes med en eksamen.
I alt findes der i dag 273 Master Sommelierer på verdensplan. Og det er kun en brøkdel af de mange tusinde kandidater, der gennem årene har forsøgt at tage den utroligt svære Diploma-eksamen.
Denne eksamen omfatter både teori og en blindsmagning - og netop smagningen er nu genstand for en større skandale i Court of Master Sommeliers’s amerikanske afdeling.
Sladrede om eksamens-vinene
For nylig deltog 141 kandidater i blindsmagningen, hvoraf de 23 bestod og stolte kunne modtage deres Diploma-bevis og føje den eftertragtede MS-titel til deres navn.
Nu har de alle fået at vide, at eksamensresultatet er annulleret, at de skal aflevere deres fine nye brystnål, og at blindsmagningen skal gå om.
Man har nemlig opdaget, at en færdiguddannet Master Sommelier, som har været rådgiver for eleverne, har afsløret meget nøjagtige detaljer omkring de vine, der skulle blindsmages.
Et alvorligt skridt
Det er ikke offentliggjort, hvem den formastelige MS’er er, men vedkommende har nu fået frataget sin titel og er smidt ud af den fornemme forening Court of Master Sommeliers. Hvor mange kandidater, der er gået til eksamen med en nøje viden om de vine, der skulle blindsmages, er heller ikke oplyst.
Court of Masters's bestyrelse beklager selvfølgelig, at den må tage det alvorlige skridt at lade eksamenen gå om. Men, som en talsmand siger, så er det den eneste måde, Diploma-eksamenens anseelse kan bevares.

Madeira fra 1820'erne dekanteres over i en karaffel fra en af de gamle demijohn'er. I samme åndedrag, som man omproppede det store flasker, smagte Christie's specialister også på indholdet.
Salg af madeira fra hemmeligt rum
I den amerikanske stat New Jersey ligger Liberty Hall, en fornem ejendom fra 1772, som var bolig for statens første guvernør, William Livingston. I dag er den et museum, hvor man kan nyde de fine gamle stuer. Som vi nævnte i uge 29 sidste år fandt man under en renovering af ejendommen et hemmeligt rum bag en tilmuret væg i kælderen. Det viste sig, at rummet, der sikkert er blevet muret til under 1920’ernes forbudstid, hvor al alkohol var bandlyst, var fyldt med masser af vin- og spiritusflasker - og USA’s hidtil ældste samling gamle madeira-vine.
Når det gælder sidstnævnte, blev der fundet adskillige flasker fra 1700-tallet og omkring 40 demijohns fra 1820’erne. En demijohn er en stor flaske i glas eller stentøj til brug for søens folk, og den blev som regel er pakket ind i pileflet, så den var mindre sart over for stød i hårdt vejr.
Og nu bør enhver madeira-samler spidse ører: Et udvalg af disse historiske vine kommer nemlig til salg hos auktionshuset Christie’s i New York d. 7. december.
En demijohn til 357.000 kr.
De demijohn’er, som kommer under hammeren på auktionen, har Christie's netop fået omproppet i samarbejde med den APCOR - korkindustriens brancheorganisation i Portugal. I forbindelse med ompropningen har man smagt på indholdet, og det er bestemt stadig i glimrende form efter de mange år i de store flasker.
En af disse demijohn’er - en Old Sercial 1846 - har en højeste vurdering på 55.000 dollars (cirka 357.000 kr.). Og blandt madeira’erne på almindelige flasker er der blandt andet nogle flasker Lenox Madeira 1796 vurderet til 8000 dollars (cirka 52.000 kr.) flasken.
Online-kataloget over de mange flasker er endnu ikke offentliggjort, men bliver det på dette link, når auktionen nærmer sig.

I midten med blomsterne ses Caj Gustafsson Simrishamn, der leverede årets bedste snapsevise.
Den uheldige sabelsluger
23 år i træk har Vin & Sprithistoriska Museet i Stockholm afholdt en konkurrence om de bedste nye snapseviser. Enhver svensker med kærlighed til nubben, som snaps hedder på svensk, kan sende sit bidrag ind, og det gjorde i alt 225 svenskere i år. Kravet til visen er, at den skal være kort, aktuel og vittig.
Den fire mand store jury har sammen sunget samtlige viser for at finde frem til vinderen - som blev blev Caj Gustafsson Simrishamn med visen ”En väns önskan” (en vens ønske) om en meget uheldig og fuld sabelsluger. Her kommer visen, der går på den svenske melodi "Skånska slott og herresäten":
"En svärdslukare har lagt svärdet på hyllan.
En kväll, när han uppträdde, var han på fyllan.
Han fumla’ med svärdet och nånting gick snett;
nu sjunger han snapsvisorna i falsett."

Cava som apéritif og til mad
Det går godt med salget af cava i Danmark - vi ligger på en 13. plads på listen over de mest cava-drikkende eksportmarkeder.Men det kan godt gå endnu bedre, mener man hos vinrådet Consejo Regulador de Cava, som ikke ligger på den lade side, når det gælder markedsføringen af Spaniens berømte mousserende vin.
Derfor havde vinrådet i samarbejde med den spanske ambassades handelsafdeling inviteret en udvalgt skare af danske vinbranchefolk og vinskribenter til Cava Experience. Her blev der smagt på top-cava’er, hvoraf nogle blev parret med diverse delikate retter. Og netop denne parring understregede, at cava ikke kun er oplagt som apéritif men så afgjort også som madvin.
Fyldige og tørre bobler
Der var dejlige bobler fra cavahuset Vilarnau i form af en Gran Reserva 2012, der med sin æble-citrus smag var et godt match til råmarinerede kammuslinger med æbler. Lige denne Vilarnau-cava forhandles ikke herhjemme, men andre fortræffelige cava’er fra samme vinhus kan fås hos Viniportugal.
En glæde for ganen var også den meget tørre Suriol Brut Nature Reserva Collita 2015, som kan købes hos Niche Vine.
Der var også cava’en 1+1=3 Pinot Noir Blanc de Noirs Brut Nature Reserva, en fyldig og kompleks vin med stadige bobler og en lang eftersmag. Den forhandles af VinDanmark. For blot at nævne nogle af seancens mange cava'er.
Styr på tallene
Under smagningen blev vi også præsenteret for vinrådets seneste cava-rapport fra 2017 - nedenfor bringer vi nogle af de interessante tal:
* Sidste år blev der fremstillet 252,5 millioner flasker cava, en stigning på 3% i forhold til 2016.
* I alt blev der eksporteret 162 mio. flasker. Tyskland er det største eksportmarked med en import på 31 mio. flasker. Dernæst følger Belgien og Storbritannien med henholdsvis 28,5 mio. og 23 mio.
* Danmark aftog sidste år 1,8 mio. flasker cava - i 2012 lød tallet på 1 mio. flasker. Når det gælder de skandinaviske lande, ligger Sverige i front med en import på 4 mio. flasker.
* Cavas vinråd har i de senere år især gjort en stor indsats for at markedsføre premium-kategorien - det vil sige de tre top-niveau’er inden for cava, Reserva, Gran Reserva og det nye højeste niveau, Cava de Paraje Calificado. Og markedsføringen har givet pote. Siden 2014 er salget inden for kategorien vokset med 19% til 32,6 mio. flasker.
* Salget af økologisk cava steg med 48% til 5,9 mio. flasker sammenlignet med 2016.

Under veraison, hvor drueskindene begynder at tage farve, påvirkes de lettere af røgen.
Når røgen påvirker druerne
I juli måned hærgedes vinområderne Lake og Mondocino i det nordlige Californien af den største ildebrand i statens historie.Også staten Oregon blev hårdt ramt af ildebrande, og her gik det blandt andet ud over vindistriktet Rogue Valley.
De fleste vinhuse og vinmarker i begge stater overlevede ildebrandene, men snart meldte spørgsmålet sig, om druerne, der var halvvejs i modningsprocessen, havde taget skade af røgen.
Forureningen af druerne sker, når visse reststoffer fra røgen lægger sig som et lag på drueklaserne. Jo længere tid, røgen får mulighed for at påvirke druerne, desto tykkere bliver laget, og til sidst vil de skadelige stoffer gennemtrænge drueskindene og blande sig med druernes sukkerstoffer. Og så er skaden sket, og den færdige vin vil efter al sandsynlighed blive påvirket og få en ubehagelig røgsmag.
Rødvinsdruer påvirkes i højere grad af røgen end hvidvinsdruer, og drueskindene vil altid være mest modtagelige for røgskader under veraison - den proces, hvor skindene begynder at ændre farve og blive mørkere.
I Lake og Mondocino tog det hele to måneder, før man havde ilden under kontrol - hvilket i høj grad øgede risikoen for røgskadede druer.
Nej tak til druerne
Nu har to store vinfirmaer i Californien, Treasury Wine Estates og Constellation Brands, afvist at tage imod druer fra en række drueavlere i Lake og Mondocino.
I Oregon er vinfirmaet Copper Cane Wines fulgt trop og har nægtet at modtage 2000 tons druer til en værdi af 4 millioner dollars (cirka 26 mio. kr.) fra i alt femten forskellige avlere.
Årsagen er ifølge de tre firmaer, at druerne er så røgskadede, at det vil kunne smages i de færdige vine. Først har man testet druerne for røgskader og dernæst har man fremstillet ganske små partier vin på dem. Testen af druerne kan nemlig godt snyde - først når man står med den færdige vin, kan man fælde en retfærdig dom.
En hjælpende hånd
Afvisningen af druerne er i nogle tilfælde mundet ud i en verbal krig mellem vinfirmaerne og drueavlerne - som selvsagt befinder sig i en alvorlig situation. Avlerne har fået meddelelsen om, at man ikke vil modtage deres druer, netop som høsten skulle til at begynde, og de står nu med tonsvis af druer, som de ikke kan få afsat - og et økonomisk tab til følge.
Der er jo ingen skurke eller helte i sagen. Det er blot en trist situation - især da de fleste drueavlere ikke er forsikrede mod den slags tab.
I Oregon er nogle vinproducenter kommet de ulykkelige drueavlere til hjælp ved at tilbyde dem muligheden for at presse druerne og gære vinen i tanke for derefter at sælge vinen til det store bulkvin-marked.

Den skræddersyede barvogn er lavet af et brugt fad, der har indeholdt whisky fra destilleriet Balvenie.
Fra fad til flasker
Der er ikke grænser for de mange møbler og genstande, som brugte vin- og whiskyfade kan forvandles til. Vi har vist flere eksempler i tidligere udgaver af VinAvisen - her er et til.The Balvenie Bar Cart hedder barvognen, som (selvfølgelig) er fremstillet af fade, der har indeholdt whisky fra det skotske destilleri Balvenie i Speyside.
Barvognen er designet af svenske Mats Christéen, der har specialiseret sig i møbler af genbrugsmaterialer, og som har sit firma i New York.
Vognen fremstilles kun på bestilling, og det tager seks uger, før den kan leveres. Prisen er 3900 dollars (cirka 25.300 kr.) - men så er det også inklusiv forsendelse til Danmark. The Balvenie Bar Cart kan købes ved at klikke her.

Fin lille bog om tre spanske delikatesser
En bog i lommeformat om hele tre spanske emner - sherry, tapas og Ibérico-skinke - er netop udkommet på forlaget Rosinante.
Forfatteren er vinskribenten Henrik Oldenburg, og han er den helt rette til at skrive en sådan bog, da han er en mester i at levere et hav af interessante og underholdende informationer på meget begrænset plads.
Og han kommer hele vejen rundt i ”Sherry, Tapas, Skinke”. I kapitlet om sherry, får man fx en indsigt i vinens farverige historie, en beskrivelse af solera-metoden og en gennemgang af de forskellige sherrytyper - samt udviklingen inden for salg og eksport af den spanske vin.
Der er også en glimrende liste over ”svære sherryord” og en meget brugbar liste over sherryhusene og deres danske importører.
Lækre tapas-opskrifter
På nogenlunde samme måde griber Oldenburg bogens to andre emner an - grundigt fra a til z og krydret med sjove oplysninger. Og igen med brugbare lister over tapasrestauranter i de store spanske byer - og i Danmark - og over, hvor man kan købe de spanske skinker herhjemme.
I kapitlet om tapas er der endda blevet plads til ti lækre tapas-opskrifter, der er skræddersyet til danske ganer af fiskekokken Hjalte Pohlentz.
Lommeformat er smart. Det gør det let at have bogen med i tasken - eller lommen - når man er på sightseeing i det dejlige sherry-distrikt.
Bogen er på 144 sider og kan købes for 68,95 kr. plus fragt ved at klikke her.

Anthony Hamilton-Russel og hans hustru, Olive, i vinmarken i Hemel-en-Aarde Valley.
Fra Sydafrika til Oregon
Den sydafrikanske vingård Hamilton Russell Vineyards i Hemel-en-Aarde Valley er en af de førende producenter, når det gælder rødvin på Pinot Noir. I 1976 plantede familien Hamilton Russell de første vinstokke og har siden da fremstillet Pinot Noir-vin i Bourgogne-stil.
Nu er ejeren af vingården, Anthony Hamilton Russell, ifølge The Drinks Business begyndt at fremstille vin i Willamette Valley i Oregon - som også er berømmet netop for sine Pinot Noir-vine.
I første omgang er der tale om en meget lille produktion på 2400 flasker fordelt på to forskellige rødvine, Ribbon Ridge og Eola-Amity.
Budgettet passer bedre til Oregon
Hvis alt går vel, skal produktionen vokse i de kommende år, så vinene kan være med til at forsyne vingårdens stadig større amerikanske marked.
At fremstille Pinot Noir-vin i Bourgogne kunne selvsagt være interessant for Anthony Hamilton Russell og hans vinmagerteam. Men som han har udtalt til The Drinks Business, så ville hans budget her kun række til druer fra de mindre gode appellationer - og selv herfra ville han ikke kunne regne med at få de bedste druer.
I Oregon har han kunnet lægge ud med de bedste druer fra de bedste områder.

3000 flasker whisky har fået nyt hjem
Et helt unikt museum, Zagatti Museum, har netop slået dørene op i den hollandske by Sassenheim.Det rummer 2915 flasker whisky, samlet af italieneren Valentino Zagatti siden 1960.
97% af flaskerne er skotske, og en fjerdedel af dem stammer fra destillerierne Glenfarclas, The Macallan og Glen Grant.
22 af flaskerne er fremstillet i 1800-tallet - heriblandt verdens ældste uåbnede flaske whisky, der er fra 1843. Den har fået en hædersplads på en piedestal midt i museet. Derudover vil man på hylderne også finde en flaske Glen Grant 1877, der er den ældste Single Malt årgangs-whisky på verdensplan.
Sjældenheder i stribevis
Blandt de øvrige højdepunkter er fire flasker whisky fra destilleriet Parkmore i Speyside. I alt findes der kun seks flasker fra dette destilleri, som lukkede i 1930’erne efter kun 35 år.
Museet byder også på de første flasker whisky, der har fået deres finish på fade, som har indeholdt portvin, sherry eller madeira. I dag er det almindeligt i de skotske destillerier med sådanne ”wood finishings” (fadafrundinger), hvor whiskyen i den sidste del af modningsprocessen hældes på fade, der har indeholdt forskellige vine. Men det var det ikke, dengang destilleriet Glenmorangie introducerede det tilbage i 1994.
Samlingen omfatter også adskillige flasker, som er fremstillet under anden verdenskrig, hvor kun tre destillerier i Skotland havde gang i kobberkedlerne. Det var The Macallan, Highland Park og Glenlivet.
Byttede smøgerne ud med flasker
Den nu 87-årige Valentino Zagatti, der blev født i det italienske Ferrara, har været blind, siden han var 11 år gammel. Han blev uddannet pianist ved musikskolen Accademia Musicale Lanaro i Rom, og han har siden da vundet flere internationale klaverkonkurrencer mod seende pianister og har i sit lange liv blandt andet ernæret sig som musiklærer.
I 1959 holdt han op med at ryge, og han ønskede, at de penge, han ellers ville have brugt på sin daglige pakke cigaretter, skulle gå til noget mindre forgængeligt. Valget faldt på whiskyflasker, og der gik snart sport i at købe både fornemme og sjældne flasker.
Samlingen fik vokseværk med årene, og til sidst fyldte den stort set hele det hus, hvor Zagatti boede med sin hustru og sine to børn. Kun badeværelset og forældre-soveværelset var ”whisky-frit”.
Samlingen må ikke splittes ad
For tre år siden overtalte hans kone ham omsider til at sælge hele den store samling flasker. Der var både russere, kinesere og skotter blandt de mange interesserede købere, men det blev det skotske investeringsfirma Scotch Whisky International, der løb med sejren og Valentino Zagattis underskrift på købskontrakten.
Men først måtte firmaet love, at samlingen fik sit eget museum, og at den forblev intakt i de næste ti år. Også selv om man skulle vælge at sælge den videre - hvilket dog først må ske i 2020.
Museet er kun åbent hver tredje søndag i måneden - og kun via aftale. Man kan læse mere og kontakte museet ved at klikke her.

Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Hvorfor er hvidvinsglas mindre end rødvinsglas
Jørgen Rasmussen fra Middelfart vil gerne vide, hvorfor hvidvinsglas er relativt små og meget mindre end rødvinsglas. Han har selv en idé om, at man laver glas til vin, snaps og andre alkoholiske drikke, så de cirka indeholder en genstand (15 ml ren alkohol, red.). - Men da hvidvin som regel har en lavere alkoholprocent end rødvin, burde glasset vel være større end rødvinsglasset, hvis det skulle indeholde en genstand? Spørger vores læser.
Først af alt, så bør man aldrig hælde op til kanten i et vinglas, så dér ryger teorien med størrelser og genstande. Årsagen til, at man kun bør fylde vin i cirka en tredjedel af glasset, er, at der skal være plads til vinens aroma. Derfor er et tulipanformet glas ideelt. På det bredeste sted kan aromaen for alvor folde sig ud, og via den smallere øverste del af glasset kanaliseres op mod næsen.
Når rødvinsglas er større end hvidvinsglas, skyldes det, at de fleste rødvine er kraftigere og mere muskuløse. Den bredere overflade i det store glas giver mere iltning, hvilket kan tage brodden af fx en lidt for voldsom ung rødvin - eller blødgøre tanninerne i en Barolo, Rioja eller andre tanninholdige rødvine.
Alt er relativt
Helt så megen iltning har hvidvin som regel ikke brug for. Desuden holder det smallere og mindre glas vinen kold i længere tid end et større glas.
Men alt er relativt. Der findes også hvidvine - fx fyldige, fadmodnede Chardonnay’er - som bør skænkes i et stort, rummeligt tulipanformet glas. Og omvendt kan man godt nyde et glas kølig rødvin fra Beaujolais af et mindre glas.
Af samme årsag har glasfirmaer som fx Riedel udviklet særlige vinglas til bestemte typer rød- og hvidvin.
Når det gælder vinglas-størrelser, er det sjovt at tænkte på, at et rødvinsglas i 1700-tallet ikke var større end nutidens snapseglas.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26... .Billede 27-52.. .. Billede 53-76 ... Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-498

498 Efteråret lægger gyldne farver over det dramatiske landskab ved Rasteau i Rhônedalen (foto © Steen H. Rasmussen).

Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 23 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
VinAvisens Smagenoter
Hvidvin






Rosévin

Rødvin














