Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42, 2018En del af den endelige Diploma-eksamen består af en blindsmagning af en lang række vine. Foto: Court of Master Sommeliers.

Skandale ved blindsmagning

Verdens mest anerkendte sommeliereksamen er Court of Master Sommeliers Certified Examination. Første udgave blev afholdt i London i 1969, men i dag kan eksamenen tages i en lang række forskellige lande. Uddannelsen, der går forud for den afsluttende Diploma-eksamen, består af fire niveauer, der alle ligeledes afsluttes med en eksamen.

I alt findes der i dag 273 Master Sommelierer på verdensplan. Og det er kun en brøkdel af de mange tusinde kandidater, der gennem årene har forsøgt at tage den utroligt svære Diploma-eksamen.
Denne eksamen omfatter både teori og en blindsmagning - og netop smagningen er nu genstand for en større skandale i Court of Master Sommeliers’s amerikanske afdeling.

Sladrede om eksamens-vinene


For nylig deltog 141 kandidater i blindsmagningen, hvoraf de 23 bestod og stolte kunne modtage deres Diploma-bevis og føje den eftertragtede MS-titel til deres navn.
Nu har de alle fået at vide, at eksamensresultatet er annulleret, at de skal aflevere deres fine nye brystnål, og at blindsmagningen skal gå om.
Man har nemlig opdaget, at en færdiguddannet Master Sommelier, som har været rådgiver for eleverne, har afsløret meget nøjagtige detaljer omkring de vine, der skulle blindsmages.

Et alvorligt skridt


Det er ikke offentliggjort, hvem den formastelige MS’er er, men vedkommende har nu fået frataget sin titel og er smidt ud af den fornemme forening Court of Master Sommeliers. Hvor mange kandidater, der er gået til eksamen med en nøje viden om de vine, der skulle blindsmages, er heller ikke oplyst.
Court of Masters's bestyrelse beklager selvfølgelig, at den må tage det alvorlige skridt at lade eksamenen gå om. Men, som en talsmand siger, så er det den eneste måde, Diploma-eksamenens anseelse kan bevares.


Madeira fra 1820'erne dekanteres over i en karaffel fra en af de gamle demijohn'er. I samme åndedrag, som man omproppede det store flasker, smagte Christie's specialister også på indholdet.

Salg af madeira fra hemmeligt rum

I den amerikanske stat New Jersey ligger Liberty Hall, en fornem ejendom fra 1772, som var bolig for statens første guvernør, William Livingston. I dag er den et museum, hvor man kan nyde de fine gamle stuer.
Som vi nævnte i uge 29 sidste år fandt man under en renovering af ejendommen et hemmeligt rum bag en tilmuret væg i kælderen. Det viste sig, at rummet, der sikkert er blevet muret til under 1920’ernes forbudstid, hvor al alkohol var bandlyst, var fyldt med masser af vin- og spiritusflasker - og USA’s hidtil ældste samling gamle madeira-vine.
Når det gælder sidstnævnte, blev der fundet adskillige flasker fra 1700-tallet og omkring 40 demijohns fra 1820’erne. En demijohn er en stor flaske i glas eller stentøj til brug for søens folk, og den blev som regel er pakket ind i pileflet, så den var mindre sart over for stød i hårdt vejr.
Og nu bør enhver madeira-samler spidse ører: Et udvalg af disse historiske vine kommer nemlig til salg hos auktionshuset Christie’s i New York d. 7. december.

En demijohn til 357.000 kr.


De demijohn’er, som kommer under hammeren på auktionen, har Christie's netop fået omproppet i samarbejde med den APCOR - korkindustriens brancheorganisation i Portugal. I forbindelse med ompropningen har man smagt på indholdet, og det er bestemt stadig i glimrende form efter de mange år i de store flasker.
En af disse demijohn’er - en Old Sercial 1846 - har en højeste vurdering på 55.000 dollars (cirka 357.000 kr.). Og blandt madeira’erne på almindelige flasker er der blandt andet nogle flasker Lenox Madeira 1796 vurderet til 8000 dollars (cirka 52.000 kr.) flasken.
Online-kataloget over de mange flasker er endnu ikke offentliggjort, men bliver det på dette link, når auktionen nærmer sig.


I midten med blomsterne ses Caj Gustafsson Simrishamn, der leverede årets bedste snapsevise.

Den uheldige sabelsluger

23 år i træk har Vin & Sprithistoriska Museet i Stockholm afholdt en konkurrence om de bedste nye snapseviser. Enhver svensker med kærlighed til nubben, som snaps hedder på svensk, kan sende sit bidrag ind, og det gjorde i alt 225 svenskere i år. Kravet til visen er, at den skal være kort, aktuel og vittig.

Den fire mand store jury har sammen sunget samtlige viser for at finde frem til vinderen - som blev blev Caj Gustafsson Simrishamn med visen ”En väns önskan” (en vens ønske) om en meget uheldig og fuld sabelsluger. Her kommer visen, der går på den svenske melodi "Skånska slott og herresäten":
"En svärdslukare har lagt svärdet på hyllan.
En kväll, när han uppträdde, var han på fyllan.
Han fumla’ med svärdet och nånting gick snett;
nu sjunger han snapsvisorna i falsett."Cava som apéritif og til mad

Det går godt med salget af cava i Danmark - vi ligger på en 13. plads på listen over de mest cava-drikkende eksportmarkeder.
Men det kan godt gå endnu bedre, mener man hos vinrådet Consejo Regulador de Cava, som ikke ligger på den lade side, når det gælder markedsføringen af Spaniens berømte mousserende vin.
Derfor havde vinrådet i samarbejde med den spanske ambassades handelsafdeling inviteret en udvalgt skare af danske vinbranchefolk og vinskribenter til Cava Experience. Her blev der smagt på top-cava’er, hvoraf nogle blev parret med diverse delikate retter. Og netop denne parring understregede, at cava ikke kun er oplagt som apéritif men så afgjort også som madvin.

Fyldige og tørre bobler


Der var dejlige bobler fra cavahuset Vilarnau i form af en Gran Reserva 2012, der med sin æble-citrus smag var et godt match til råmarinerede kammuslinger med æbler. Lige denne Vilarnau-cava forhandles ikke herhjemme, men andre fortræffelige cava’er fra samme vinhus kan fås hos Viniportugal.
En glæde for ganen var også den meget tørre Suriol Brut Nature Reserva Collita 2015, som kan købes hos Niche Vine.
Der var også cava’en 1+1=3 Pinot Noir Blanc de Noirs Brut Nature Reserva, en fyldig og kompleks vin med stadige bobler og en lang eftersmag. Den forhandles af VinDanmark. For blot at nævne nogle af seancens mange cava'er.

Styr på tallene


Under smagningen blev vi også præsenteret for vinrådets seneste cava-rapport fra 2017 - nedenfor bringer vi nogle af de interessante tal:
* Sidste år blev der fremstillet 252,5 millioner flasker cava, en stigning på 3% i forhold til 2016.
* I alt blev der eksporteret 162 mio. flasker. Tyskland er det største eksportmarked med en import på 31 mio. flasker. Dernæst følger Belgien og Storbritannien med henholdsvis 28,5 mio. og 23 mio.
* Danmark aftog sidste år 1,8 mio. flasker cava - i 2012 lød tallet på 1 mio. flasker. Når det gælder de skandinaviske lande, ligger Sverige i front med en import på 4 mio. flasker.
* Cavas vinråd har i de senere år især gjort en stor indsats for at markedsføre premium-kategorien - det vil sige de tre top-niveau’er inden for cava, Reserva, Gran Reserva og det nye højeste niveau, Cava de Paraje Calificado. Og markedsføringen har givet pote. Siden 2014 er salget inden for kategorien vokset med 19% til 32,6 mio. flasker.
* Salget af økologisk cava steg med 48% til 5,9 mio. flasker sammenlignet med 2016.


Under veraison, hvor drueskindene begynder at tage farve, påvirkes de lettere af røgen.

Når røgen påvirker druerne

I juli måned hærgedes vinområderne Lake og Mondocino i det nordlige Californien af den største ildebrand i statens historie.
Også staten Oregon blev hårdt ramt af ildebrande, og her gik det blandt andet ud over vindistriktet Rogue Valley.
De fleste vinhuse og vinmarker i begge stater overlevede ildebrandene, men snart meldte spørgsmålet sig, om druerne, der var halvvejs i modningsprocessen, havde taget skade af røgen.
Forureningen af druerne sker, når visse reststoffer fra røgen lægger sig som et lag på drueklaserne. Jo længere tid, røgen får mulighed for at påvirke druerne, desto tykkere bliver laget, og til sidst vil de skadelige stoffer gennemtrænge drueskindene og blande sig med druernes sukkerstoffer. Og så er skaden sket, og den færdige vin vil efter al sandsynlighed blive påvirket og få en ubehagelig røgsmag.
Rødvinsdruer påvirkes i højere grad af røgen end hvidvinsdruer, og drueskindene vil altid være mest modtagelige for røgskader under veraison - den proces, hvor skindene begynder at ændre farve og blive mørkere.
I Lake og Mondocino tog det hele to måneder, før man havde ilden under kontrol - hvilket i høj grad øgede risikoen for røgskadede druer.

Nej tak til druerne


Nu har to store vinfirmaer i Californien, Treasury Wine Estates og Constellation Brands, afvist at tage imod druer fra en række drueavlere i Lake og Mondocino.
I Oregon er vinfirmaet Copper Cane Wines fulgt trop og har nægtet at modtage 2000 tons druer til en værdi af 4 millioner dollars (cirka 26 mio. kr.) fra i alt femten forskellige avlere.
Årsagen er ifølge de tre firmaer, at druerne er så røgskadede, at det vil kunne smages i de færdige vine. Først har man testet druerne for røgskader og dernæst har man fremstillet ganske små partier vin på dem. Testen af druerne kan nemlig godt snyde - først når man står med den færdige vin, kan man fælde en retfærdig dom.

En hjælpende hånd


Afvisningen af druerne er i nogle tilfælde mundet ud i en verbal krig mellem vinfirmaerne og drueavlerne - som selvsagt befinder sig i en alvorlig situation. Avlerne har fået meddelelsen om, at man ikke vil modtage deres druer, netop som høsten skulle til at begynde, og de står nu med tonsvis af druer, som de ikke kan få afsat - og et økonomisk tab til følge.
Der er jo ingen skurke eller helte i sagen. Det er blot en trist situation - især da de fleste drueavlere ikke er forsikrede mod den slags tab.
I Oregon er nogle vinproducenter kommet de ulykkelige drueavlere til hjælp ved at tilbyde dem muligheden for at presse druerne og gære vinen i tanke for derefter at sælge vinen til det store bulkvin-marked.


Den skræddersyede barvogn er lavet af et brugt fad, der har indeholdt whisky fra destilleriet Balvenie.

Fra fad til flasker

Der er ikke grænser for de mange møbler og genstande, som brugte vin- og whiskyfade kan forvandles til. Vi har vist flere eksempler i tidligere udgaver af VinAvisen - her er et til.
The Balvenie Bar Cart hedder barvognen, som (selvfølgelig) er fremstillet af fade, der har indeholdt whisky fra det skotske destilleri Balvenie i Speyside.
Barvognen er designet af svenske Mats Christéen, der har specialiseret sig i møbler af genbrugsmaterialer, og som har sit firma i New York.
Vognen fremstilles kun på bestilling, og det tager seks uger, før den kan leveres. Prisen er 3900 dollars (cirka 25.300 kr.) - men så er det også inklusiv forsendelse til Danmark. The Balvenie Bar Cart kan købes ved at klikke her.


Fin lille bog om tre spanske delikatesser

En bog i lommeformat om hele tre spanske emner - sherry, tapas og Ibérico-skinke - er netop udkommet på forlaget Rosinante.

Forfatteren er vinskribenten Henrik Oldenburg, og han er den helt rette til at skrive en sådan bog, da han er en mester i at levere et hav af interessante og underholdende informationer på meget begrænset plads.
Og han kommer hele vejen rundt i ”Sherry, Tapas, Skinke”. I kapitlet om sherry, får man fx en indsigt i vinens farverige historie, en beskrivelse af solera-metoden og en gennemgang af de forskellige sherrytyper - samt udviklingen inden for salg og eksport af den spanske vin.
Der er også en glimrende liste over ”svære sherryord” og en meget brugbar liste over sherryhusene og deres danske importører.

Lækre tapas-opskrifter


På nogenlunde samme måde griber Oldenburg bogens to andre emner an - grundigt fra a til z og krydret med sjove oplysninger. Og igen med brugbare lister over tapasrestauranter i de store spanske byer - og i Danmark - og over, hvor man kan købe de spanske skinker herhjemme.
I kapitlet om tapas er der endda blevet plads til ti lækre tapas-opskrifter, der er skræddersyet til danske ganer af fiskekokken Hjalte Pohlentz.
Lommeformat er smart. Det gør det let at have bogen med i tasken - eller lommen - når man er på sightseeing i det dejlige sherry-distrikt.
Bogen er på 144 sider og kan købes for 68,95 kr. plus fragt ved at klikke her.


Anthony Hamilton-Russel og hans hustru, Olive, i vinmarken i Hemel-en-Aarde Valley.

Fra Sydafrika til Oregon

Den sydafrikanske vingård Hamilton Russell Vineyards i Hemel-en-Aarde Valley er en af de førende producenter, når det gælder rødvin på Pinot Noir. I 1976 plantede familien Hamilton Russell de første vinstokke og har siden da fremstillet Pinot Noir-vin i Bourgogne-stil.

Nu er ejeren af vingården, Anthony Hamilton Russell, ifølge The Drinks Business begyndt at fremstille vin i Willamette Valley i Oregon - som også er berømmet netop for sine Pinot Noir-vine.
I første omgang er der tale om en meget lille produktion på 2400 flasker fordelt på to forskellige rødvine, Ribbon Ridge og Eola-Amity.

Budgettet passer bedre til Oregon


Hvis alt går vel, skal produktionen vokse i de kommende år, så vinene kan være med til at forsyne vingårdens stadig større amerikanske marked.
At fremstille Pinot Noir-vin i Bourgogne kunne selvsagt være interessant for Anthony Hamilton Russell og hans vinmagerteam. Men som han har udtalt til The Drinks Business, så ville hans budget her kun række til druer fra de mindre gode appellationer - og selv herfra ville han ikke kunne regne med at få de bedste druer.
I Oregon har han kunnet lægge ud med de bedste druer fra de bedste områder.Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvorfor er hvidvinsglas mindre end rødvinsglas

Jørgen Rasmussen fra Middelfart vil gerne vide, hvorfor hvidvinsglas er relativt små og meget mindre end rødvinsglas. Han har selv en idé om, at man laver glas til vin, snaps og andre alkoholiske drikke, så de cirka indeholder en genstand (15 ml ren alkohol, red.).
- Men da hvidvin som regel har en lavere alkoholprocent end rødvin, burde glasset vel være større end rødvinsglasset, hvis det skulle indeholde en genstand? Spørger vores læser.
Først af alt, så bør man aldrig hælde op til kanten i et vinglas, så dér ryger teorien med størrelser og genstande. Årsagen til, at man kun bør fylde vin i cirka en tredjedel af glasset, er, at der skal være plads til vinens aroma. Derfor er et tulipanformet glas ideelt. På det bredeste sted kan aromaen for alvor folde sig ud, og via den smallere øverste del af glasset kanaliseres op mod næsen.
Når rødvinsglas er større end hvidvinsglas, skyldes det, at de fleste rødvine er kraftigere og mere muskuløse. Den bredere overflade i det store glas giver mere iltning, hvilket kan tage brodden af fx en lidt for voldsom ung rødvin - eller blødgøre tanninerne i en Barolo, Rioja eller andre tanninholdige rødvine.

Alt er relativt


Helt så megen iltning har hvidvin som regel ikke brug for. Desuden holder det smallere og mindre glas vinen kold i længere tid end et større glas.
Men alt er relativt. Der findes også hvidvine - fx fyldige, fadmodnede Chardonnay’er - som bør skænkes i et stort, rummeligt tulipanformet glas. Og omvendt kan man godt nyde et glas kølig rødvin fra Beaujolais af et mindre glas.
Af samme årsag har glasfirmaer som fx Riedel udviklet særlige vinglas til bestemte typer rød- og hvidvin.
Når det gælder vinglas-størrelser, er det sjovt at tænkte på, at et rødvinsglas i 1700-tallet ikke var større end nutidens snapseglas.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. .. Billede 53-76 ... Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-498


498 Efteråret lægger gyldne farver over det dramatiske landskab ved Rasteau i Rhônedalen (foto © Steen H. Rasmussen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 23 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brisa, Vistamar, Sauvignon Blanc, Valle Central, Chile, 2017, lav alkohol (13%)

69,95 kr., Vinmonopolet

Rigtig lækker hvidvin med flot Sauvignon-karakter. Den har god druesmag med noter af citrus og tropiske frugter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Copper Lane Reserve, Chardonnay, Swartland, Sydafrika, 2018, middel alkohol (14%)

99,75 kr., på tilbud indtil 4. november: 59,75 kr., Skjold Burne

Her får man Chardonnay - og rigtig god hvidvin - for alle pengene. Også til de 99,75 kr. Det er en fyldig, frugtrig vin med en lækker cremet smag af modne æbler og en behagelig frugtsødme. Drik den til stegt laks eller modne oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Desmonta, San Bonifacio, Pinot Grigio, Arcole, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%)

99,75 kr., pris på tilbud: 69,75 kr., Skjold Burne

Denne hvidvin er en udpræget madvin, ret let og med et lille, bittert bid i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Scrubby Rise, Wirra Wirra Vineyards, Chardonnay, Adelaide, Australien, 2017, lav alkohol (12,5%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Supervin

Flot hvidvin med en kraftig og ren smag af druen Chardonnay. I den let cremede smag er der et lille strejf af fad. Udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beni di Batasiolo, Arneis, Roero, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

139,75 kr., pris på tilbud indtil 4. november: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Fortræffelig hvidvin, der hænger godt sammen. Dejlig, frisk druesmag, god krydring (anis?), tilpas syre og tilpas sødme. Dertil en lang, frisk eftersmag.

stjernestjernestjerne

The Dry Dam, D'Arenberg, Riesling, McLaren Vale, Adelaide Hills, Australien, 2017, lav alkohol (10,6%)

140 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Erik Sørensen Vin

Sukker og syre og ... og så egentlig ikke ret meget smag af Riesling. Helt billlig er den ikke. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerneØ

Velue, Bioweingut Johannes Zillinger, Cabernet Sauvignon, Østrig, 2017, lav alkohol (11%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr. Tilbud hele september ved 6 flasker: 100 kr., HvadDrikkerManTil.dk

En let rosévin på økologisk dyrkede druer. Den er tør med noter af solbær og rabarber - og langt fra de mange roséer med sødme og jordbærsmag. Vinen er udpræget til mad. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Maestro d'Italia, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGP, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

34,95 kr., Lidl

En ganske enkel rødvin til en unægtelig meget lav pris. Udpræget til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Milianti, Aglianico, Beneventano IGT, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

59,75 kr., pris ved 6 flasker, Skjold Burne

Denne rødvin stammer fra Beneventano, en appellation i den italienske region Campania. Den dufter intens af frugt og bær og har en koncentreret smag af modne kirsebær og blå blommer - samt et godt tanninbid til slut. Det er en dejlig vin til en meget rimelig pris ved de 6 flasker - drik den til en kraftig, krydret kødret eller til modne oste. Og servér den gerne en anelse afkølet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Aluado, Vila Chã de Ourique, Alicante Bouschet, Lisboa, Portugal, 2017, middel alkohol (13,5%)

64,95 kr., pris ved 6 flasker: 54 kr., AndrupVin.dk

Let og saftig rødvin med frisk frugt og en markant sødme - og til en yderst attraktiv pris (ved seks flasker).

stjernestjernestjernestjerne

Emina Pasión, Bodega Emina, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2016, middel alkohol (14%)

75 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Pæn, lidt enkel rødvin med en frugt, der hurtigt overtages af tørhed og tanniner. Udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjerne

Portacomaro, Barbera, Asti, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

85 kr., Premier Cru

En venlig, men lidt enkel rødvin, der umiddelbart præsenterer sig med frugt, men hurtigt tager en markant vanille-smag over.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Epicuro, Femar Vini, Negroamaro, Salice Salentino, Riserva, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris på tilbud indtil 18. oktober: 41,67 kr. ved 6 flasker, Kvickly

En god oplevelse til en lav tilbudspris. God fra den første slurk med frugt, sødme og bløde tanniner til den lange eftersmag. En vin, der hænger godt sammen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hauteval, Carignan, Saint Guilhem le Désert IGP, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 3 flasker: 74,25 kr., Propperiet

Blød og lækker Languedoc-rødvin med læskende frugt og noter af peber, blommer, kirsebær og hindbær. Dertil en sødme, som mange vil være glade for. God til mad - og til at snakke over. Attraktiv pris ved tre flasker. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nostros Reserva, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

99,5 kr., på tilbud indtil 17. oktober: 69,50 kr., Irma

En elegant og saftig rødvin med Pinot Noir-druens fine aromatiske smag af friske bær. Eftersmagen er lang, blød og frugtrig - og tilbudsprisen et rent kup. Nyd vinen let afkølet til lyse kødretter eller lidt kraftigt smagende fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Curveys, les Petits Greniers, Producteurs Réunis, Pinot Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

109,75 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

Pinot Noir - en af de rigtig gode. Den har en frugtagtig smag med noter af kirsebær og blommer og en sødme, der afrunder den fint.

stjernestjernestjernestjerne

Beast of Zin, Zinfandel, Lodi, Californien, 2017, høj alkohol (14,5%)

119,75 kr., pris på tilbud hele oktober måned: 69,75 kr., Skjold Burne

En kraftig rødvin i amerkansk bamsestil - frugt, mørke bær, brombær, sødme, chokolade og træ. Måske lidt kort i smagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gio 15, Cantine Risveglio, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2016, høj alkohol (15%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Kraftig, saftig Primitivo med frugt, sødme og procenter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Søger man netop denne type fx til grillmad, får man god kvalitet for pengene.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Why Not?, Cazzano di Tramigna, Puglia IGT, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris på tilbud indtil 18. oktober: 63 kr. ved 3 flasker, SuperBrugsen

Når denne rødvin bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet, åbner den sig og kommer én i møde med sin saftige, krydrede smag. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer: Negroamaro og Zinfandel. En udpræget madvin.

stjernestjernestjerne

Chevalier d'Arcins, Haut-Medoc, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

135 kr., Amka

Denne Bordeaux-rødvin skuffer. Den har en markant, tør, røget, fadpræget smag, men mangler frugt, blødhed og druesødme. Og helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Abadia Retuerta, Sardon de Duero, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

299,95 kr., pris ved 12 flasker: 199,95 kr., Theis Vine

Superlækker rødvin på druerne Tempranillo og Cabernet Sauvignon. Den har en bred, blød smag med ren bærfrugt og fint integrerede fadnoter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Silvanus, Bodegas Asenjo & Manso, Tempranillo, Ribera del Duero, Conseca, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

329 kr., pris ved 6 flasker: 229 kr., D’Wine

Superlækker rødvin med en dybrød, tæt farve og en smag med harmoni og kompleksitet. Der er fyldig frugt, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter fra femten måneder på fad. Giv den luft, så folder den sig ud i al sin pragt.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen