Chardonnay-druer. Foto: Wikipedia/Dan Random.
Druerne trækker vejret
Det er utroligt, så meget man kan få at vide om druers indre liv, når denne verdens forskere underkaster dem grundige analyser. Et eksempel er de interessant fund, et hold australske forskere fra blandt andet University of Adelaide har gjort for nylig.Man ved, at meget høje temperaturer kan forårsage celle-død i druerne sent i modningen, hvorefter de begynder at skrumpe - og det kan selvsagt i sidste ende gå ud over høstmængden og kvaliteten af den færdige vin.
Der har tidligere været foretaget undersøgelser omkring celle-død i druer, men de australske forskere satte sig for at undersøge, præcis hvorfor og hvordan fænomenet opstår. Og her fandt de blandt andet frem til, at druerne trækker vejret, og at høje temperaturer og vandmangel kan føre til iltmangel i druerne - hvilket igen fører til celle-død.
Færre lenticeller hos Shiraz
Druerne trækker vejret gennem de såkaldte lenticeller - celler på druens lille stilk. Hvor vigtige, disse celler er for optagelsen af ilt, fremgik tydeligt, da forskerne blokerede dem. Det førte hurtigt til mistrivsel og en ophobning af sukkerstoffer i druerne. Og det er netop en sådan blokering, der indtræffer under stress-situationer forårsaget af fx høje temperaturer.
Forskningsmaterialet var henholdsvis Shiraz- og Chardonnay-druer, og man ved, at netop celle-død er mere udbredt blandt førstnævnte druesort. Men hvorfor, det forholder sig sådan, har hidtil været en gåde.
Nu har de australske forskere fundet frem til, at arealet af lenticeller på Shiraz-druernes stilke er mindre end på Chardonnay-druernes. Dermed har de et mere begrænset iltoptag - hvilket igen gør, at cellerne hurtige blokeres, hvorved celledøden indtræffer.
Fx kan celledød og efterfølgende indskrumpning af druerne medføre et høsttab på op til 30% i en vinmark med Shiraz-druer.
En hjælp til udvælgelse af druer
De resultater, de australske forskere er nået frem til, er bestemt interessante - ikke mindst i forbindelse med den globale opvarmning.
Forskningen vil blandt andet være en hjælp, når man i fremtiden skal finde druesorter, der er særligt velegnede til de stadig højere temperaturer.
Man kan læse mere om undersøgelserne ved at klikke her.