Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 14, 2019



Chardonnay-druer. Foto: Wikipedia/Dan Random.

Druerne trækker vejretDel på Facebook

Det er utroligt, så meget man kan få at vide om druers indre liv, når denne verdens forskere underkaster dem grundige analyser. Et eksempel er de interessant fund, et hold australske forskere fra blandt andet University of Adelaide har gjort for nylig.

Man ved, at meget høje temperaturer kan forårsage celle-død i druerne sent i modningen, hvorefter de begynder at skrumpe - og det kan selvsagt i sidste ende gå ud over høstmængden og kvaliteten af den færdige vin.
Der har tidligere været foretaget undersøgelser omkring celle-død i druer, men de australske forskere satte sig for at undersøge, præcis hvorfor og hvordan fænomenet opstår. Og her fandt de blandt andet frem til, at druerne trækker vejret, og at høje temperaturer og vandmangel kan føre til iltmangel i druerne - hvilket igen fører til celle-død.

Færre lenticeller hos Shiraz


Druerne trækker vejret gennem de såkaldte lenticeller - celler på druens lille stilk. Hvor vigtige, disse celler er for optagelsen af ilt, fremgik tydeligt, da forskerne blokerede dem. Det førte hurtigt til mistrivsel og en ophobning af sukkerstoffer i druerne. Og det er netop en sådan blokering, der indtræffer under stress-situationer forårsaget af fx høje temperaturer.
Forskningsmaterialet var henholdsvis Shiraz- og Chardonnay-druer, og man ved, at netop celle-død er mere udbredt blandt førstnævnte druesort. Men hvorfor, det forholder sig sådan, har hidtil været en gåde.
Nu har de australske forskere fundet frem til, at arealet af lenticeller på Shiraz-druernes stilke er mindre end på Chardonnay-druernes. Dermed har de et mere begrænset iltoptag - hvilket igen gør, at cellerne hurtige blokeres, hvorved celledøden indtræffer.
Fx kan celledød og efterfølgende indskrumpning af druerne medføre et høsttab på op til 30% i en vinmark med Shiraz-druer.

En hjælp til udvælgelse af druer


De resultater, de australske forskere er nået frem til, er bestemt interessante - ikke mindst i forbindelse med den globale opvarmning.
Forskningen vil blandt andet være en hjælp, når man i fremtiden skal finde druesorter, der er særligt velegnede til de stadig højere temperaturer.
Man kan læse mere om undersøgelserne ved at klikke her.


Vinmarker i Blaye i Bordeaux. Foto: Wikipedia/Michael Clarke.

Et krav om øko-markerDel på Facebook

Det pibler frem med mere miljøvenlige vinmarker i Bordeaux. I 2010 lancerede distriktets vinråd, CIVB, Environment Management System (EMS), et program for bæredygtig vindyrkning, som distriktets vinproducenter kunne tilmelde sig. I løbet af det første år meldte 25 vinslotte sig til programmet - i dag er der 800 slotte, der følger det.

Det gode ved programmet er, at det - ud over at hjælpe med at indføre økologi i vinmarkerne - også bringer de nybagte eller næsten nybagte øko-producenter i kontakt med hinanden, så de kan udveksle erfaringer og ideer.
Målet for Bordeauxs vinråd er, at samtlige af distriktets vinmarker skal være økologisk certificerede - eller være i færd med at blive omlagt til økologi - inden år 2025.
Nu har vinproducentforeningen i Saint-Émilion ifølge The Drinks Business tænkt sig at gå et skridt videre i de miljøvenlige bestræbelser ved ligefrem at indføre et krav i sit regelsæt om, at appellationens vinmarker skal dyrkes økologisk. Kravet bliver efter sigende indført i 2020, hvorefter de producenter, der stadig dyrker deres marker efter konventionelle metoder, skal begynde at lægge om til økologi.



Den store guldmedalje, som vil blive tildelt de bedste vine under Mundus Vini Nordic.

Mundus Vini på dansk jordDel på Facebook

Mundus Vini, der arrangeres af det tyske forlag Meininger, er en af verdens mest betydningsfulde vinkonkurrencer. Ved den seneste udgave smagte 261 dommere fra 50 forskellige lande sig gennem 7200 vine fra hele verden.
Nu kommer konkurrencen til Danmark - dog i en noget mindre version, ligesom den udelukkende omfatter tyske vine. Meininger har valgt at samarbejde med Deutches Weininstitut om afholdelsen af Mundus Vini Nordic, som den nordiske udgave er døbt.
Eksporten af tysk vin til Skandinavien er støt stigende i disse år - i 2018 steg den med hele 17,9% til Danmark sammenlignet med året før, hvilket var den største vækst, når det gælder de skandinaviske lande.

Inddelt i elleve kategorier


Skandinavien har dermed vokset sig til at være tyskernes næstvigtigste marked, og når der nu skal afholdes en tysk miniudgave af Mundus Vini på dansk jord, er det ud fra devisen om, at man skal smede, mens jernet er varmt.
Rammen om konkurrencen bliver Skuespilhuset i København, hvor Mundus Vini Nordic løber af stabelen d. 18. og 19. juni.
Indtil d. 30. april kan de tyske vinproducenter melde sig til konkurrencen, og hos Meininger håber man på deltagelse af omkring 500 vine.
I de to dage, konkurrencen varer, skal et dommerpanel bestående af 40 skandinaviske vinspecialister smage sig gennem vinene, der vil blive inddelt i hele elleve kategorier. Vindervinene vil blive offentliggjort til september ved et arrangement i København.

Medi-tastingsDel på Facebook

Det hænder, at vi i vores vinanmeldelser nævner, at en vin er en ren meditations-vin.
Nu har den amerikanske arm af champagnehuset Henriot lanceret det, som huset kalder for ”medi-tastings”, hvor man rent bogstaveligt kæder vin og meditation sammen.
Tanken er, at man ved at krydre vinsmagningen med en meditations-seance får en større smagsoplevelse. Meditationen, som ledes af en coach, får en til at stresse af, skærpe koncentrationen og åbne sanserne, så de er mere modtagelige. Dernæst - og med lukkede øjne og stadig vejledt af coachens blide ord - lytter man til boblernes brusen, mediterer over den lange eftersmag osv.
Champagnehuset og coachen afholder et stigende antal af disse medi-tastings rundt om i Californien - blandt andet på Malibu Beach Inn, hvor smagningen, der varer en time, koster 600 dollars (cirka 4000 kr.). Men så får man også lov til at smage flere af Henriots champagner.


Udsigten ud over Somerbys vinmarker.

Ejerlejlighed eller engelsk vinhusDel på Facebook

Man hører ofte om vinhuse og vinslotte, der er til salg i Frankrig, Italien eller i de oversøiske vinlande.
Storbritannien er så nyt et vinland, at det stadig kun er sjældent, et vinhus bliver sat til salg. Men nu er chancen der, hvis man pønser på at blive vinproducent på britisk jord. Somerby Vineyard and Winery i Lincolnshire er nemlig sat til salg, og da vinmarkspriserne ikke er nær så høje som i mange mere etablerede europæiske vinlande, så er salgssummen for vinhuset til at komme i nærheden af.
Man skal lægge 800.000 pund (cirka 7 millioner kr.) for Somerby - hvilket jo svarer til en pæn stor ejerlejlighed i midten af København. Men det er selvfølgelig også en pæn sum penge ...

Et prisbelønnet vinhus


Med i prisen for vinhuset får man 5 hektar jord tilplantet med 9000 vinstokke med Pinot Noir, Solaris og Rondo - og med mulighed for at plante yderligere 3000 vinstokke. Af druerne bliver der fremstillet omkring 26.000 flasker vin årligt.
Somerby er i øvrigt et meget anerkendt engelsk vinhus med prisbelønnede vine.
Man kan læse mere om vinhuset og se flere billeder på ejendomsmæglerens hjemmeside.


Hos Quinta da Pacheca kan man holde sommerferie i et værelse udført som et vinfad.

Sov i et "vinfad" i DouroDel på Facebook

Vi har tidligere nævnt vinhuse, hvor man har mulighed for at overnatte i et stort vinfad.

Men de fade, man finder hos Quinta da Pacheca i Portugals Douro-dal er ekstra flotte, ligesom der er rigtig mange af dem.
Fadene har aldrig været brugt til andet end overnatning, og de er specielt designet af vingårdens ejere, Paulo Pereira og Maria do Céu Goncalves.
Ud over den store runde glasdør i fadenes ene ende kommer der også dagslys ind fra de halvt tildækkede ”spunshuller” i fadenes top. Der er selvfølgelig både standardværelser og suiter - ligesom i et rigtigt hotel.
Man kan læse mere, se flere billeder og booke et fad ved at klikke her.
Quinta da Pacheca har i øvrigt rødder helt tilbage til 1738 og var blandt de første vingårde i Douro, der tappede vin på egne flasker.



Det er det franske krystalfirma Lalique, der har kreeret den fine flaske, som indeholder Niepoort 1863.

Vild pris for en flaske portvinDel på Facebook

Sjældenhed og stort format sælger. I uge 46 sidste år nævnte vi, at portvinshuset Niepoort havde lanceret fem fornemme krystalflasker indeholdende 1,5 liter portvin af husets første årgang 1863. Flaskerne er skabt af det berømte franske krystalfirma Lalique, og de er indgraveret med navnet på et af de fem medlemmer af familien Niepoort, der i hver deres generation har haft roret i portvinshuset.

Den første af flaskerne blev hurtigt solgt på auktion hos Acker Merrall & Condit i Hong Kong til et hammerslag på 992.000 HKD (cirka 827.000 kr.) - hvilket var det højeste hammerslag nogensinde for en flaske portvin.

Endnu en rekord


Nu er rekorden slået - og det er af endnu en af de fem sjældne flasker. Og det skete ligeledes på en auktion i Hong Kong - denne gang arrangeret af Sotheby’s. Her lød hammerslaget på 1,1 mio. HKD (cirka 927.000 kr.) - altså 100.000 kr. mere end den forrige Niepoort-flaske.
Nu er der kun tre flasker tilbage på markedet af Niepoort 1863, og mon dog ikke hammerslagene vil få endnu et nøk opad for hver af flaskerne, når de med tiden bliver sat til salg.


Franske egetræsstammer, der er udvalgt til brug for fad-fremstilling. Foto: Wikipedia/Olivier Colas.

Vinfade og klimaændringerDel på Facebook

Der skrives i øjeblikket en hel del om, hvordan vinmarker og druer i stigende grad påvirkes af den globale opvarmning i form af mere ekstreme vejrforhold, højere temperaturer, tørke, osv. Og vinproducenterne forsøger at tilpasse sig de ændrede forhold - fx ved plantning af nye og mere resistente druesorter, ved at fjerne mindre løv rundt om klaserne og høste tidligere end førhen.
Man hører langt mindre om, hvordan klimaændringerne påvirker de egetræsskove, der leverer træ til de utallige fade, som rødvine verden over modnes i. Men det gør de - hvilket fremgår af en artikel i Meininger Online, hvor man har interviewet både bødkere og forskere.

Vokser dobbelt så hurtigt


I Europa er de førende egetræssorter til vinfade vintereg (Quercus petraea) og stilkeg (Quercus robur), mens amerikanerne anvender hvideg (Quercus alba). Og hver sort reagerer på sin helt egen måde over for klimaændringerne. Forskningsresultater har blandt andet vist, at påvirkningen fra det øgede CO2-udslip får såvel stilkegen som hvidegen til at vokse dobbelt så hurtigt som førhen. Umiddelbart skulle man tro, at det kun var et gode - der går nemlig 150 år fra plantning af et egetræ, til det er egnet til fadfremstilling. Problemet er bare, at den hurtigere vækst giver træ, som er mindre velegnet til vinfade. Veddet er svagere og har en mindre gunstig struktur, end når træet får lov til at udvikle sig i sit normale tempo.

Producerer færre tanniner


Alt tyder også på, at stilkegen i et varmere og tørrere klima producerer færre ellagitanniner. Det er de meget eftertragtede tanniner, der overføres til vinen under modningen, og som - da de absorberer ilt - sørger for, at vinen ikke oxiderer. De europæiske stilkege kan derfor med tiden simpelt hen blive mindre velegnede til fadfremstilling.
Produktionen af ellagitanniner varierer afhængig af egetræssort, og her har vinteregen den fordel, at den har et langt højere indhold af disse tanniner, hvorfor den også - trods klimaændringerne - fortsat vil være velegnet til fremstilling af vinfade.

Stabler stavene tættere


Og så er der den tredje egetræssort, hvidegen, som bruges til de amerikanske fade. Her har diverse forskningsresultater vist, at tørke - og netop tørkeperioder har man jo spået, der vil komme flere af i fremtiden - kan være altødelæggende. En kortvarig men hård tørkeperiode i USA for cirka syv år siden medførte således, at utallige hvidege bukkede under - i nogle områder lød tabet på hele 75%.
Klimaændringerne påvirker også tørringen af egetræet, hvor de udskårne stave stables udendørs og tørrer fra mellem 10 til 36 måneder. Træet må ikke udtørre for hurtigt, og derfor er nogle bødkerfirmaer - blandt andet det berømte franske Taransaud - begyndt at stable stavene tættere end førhen, så man holder lidt på træets fugtighed. Man kan læse hele artiklen (på engelsk) i Meininger Online ved at klikke her.


Hypnotiske vinetiketterDel på Facebook

Der er en evig kamp mellem denne verdens vinproducenter for at gøre sig mest bemærket på hylderne hos vinhandlerne. Det resulterer ofte i sprælske og opfindsomme etiketter - som nu disse to, der pryder det australske vinmærke Bamboozle. Etiketterne er designet af det ligeledes australske designfirma The Creative Method.

Det geometriske motiv til venstre suger nærmest blikket ind mod midten af etiketten - ja, nærmest hypnotiserer forbrugeren - mens det til højre forvirrer og driller synet med sine vibrerende sorte og hvide linjer. Ganske smart.



På illustrationen ses staten Victoria og en del af New South Wales. Den røde farve angiver karantæne-zonerne - der, hvor der har været udbrud af Phylloxera. Gul angiver risikozonerne og grøn, de områder, der ikke er angrebet.
Illustrationen stammer fra Vinehealth Australia.

Victoria kæmper mod vinlusenDel på Facebook

I de senere år har den australske stat Victoria været hærget af vinlusen Phylloxera vastatrix, og bekymringen breder sig hos såvel vinproducenterne som hos de vinøse myndigheder. Det var jo netop denne lille lus, som i 1800-tallet nær havde udryddet hver eneste vinstok på europæisk jord.
Lusen ernærer sig ved at suge saften fra vinstokkenes rødder. Der, hvor den suger, dannes der store svulster. Om vinteren rådner disse svulster, hvorefter rodsystemet – og siden hen hele planten – dør. Man kan læse mere om lusen i VinAvisens ”Vinbog for Begyndere”.
Det, der vækker ekstra bekymrede miner i Victoria, er, at der nu har været to udbrud af Phylloxera i løbet af en og samme måned.
Den 1. marts opdagede man lusen i en vinmark i St Andrews i distriktet Yarra Valley og for få dage siden afsløredes endnu et udbrud i Coldstream i samme distrikt.

En potentiel trussel for australsk vin


Vinlusen har også slået sig ned i nabostaten New South Wales - lige på den anden side af statsgrænsen. Selvfølgelig omfatter udbruddene af Phylloxera stadig kun en lille del af Australiens store vinmarksareal, men lusen er en potentiel trussel for hele den australske vinindustri.
Derfor opfordrer de vinøse myndigheder også vinproducenterne til at være ekstra meget på vagt og sørge for, at rense vinmarksudstyr, der flyttes rundt mellem vinmarkerne, særligt omhyggeligt.

Skoene bør desinficeres


Man opfordrer også vinhusene til at kortlægge, hvilke producenter i andre områder, besøgende turister tidligere har besøgt - og at sørge for at deres fodtøj bliver desinficeret, før de går på sightseeing i vinmarkerne.
Myndighederne har ligeledes delt de australske vindistrikter op i tre kategorier: Phylloxera Infested Zone (PFZ) - altså områder, der er angrebet af vinlusen, og som i dag er karantæne-zoner, Phylloxera Risk Zone (PRZ), hvor der er en vis risiko for udbrud, og så Phylloxera Exclusion Zone (PEZ), hvor der (endnu) ikke er afsløret en eneste vinlus.
Man kan læse mere om udbruddene hos Vinehealth Australia, hvor man også kan se illustrationen til venstre i større udgave.
Angela Cochrane og Kirsty Olychick er Storbritanniens - og måske verdens? - første kvindelige bødkerlærlinge.

Kvinder bag whiskyfadeneDel på Facebook

Et af de fag inden for whiskyindustrien, man for alvor forbinder med mænd med hår på brystet og store næver, er bødkerfaget. Der skal da også kræfter til, når hammeren skal svinges, og stavene samles til et fad.
I mere end 1000 år har det også kun været mænd, der har stået for fremstillingen af fade til modning af skotsk whisky. Men det er der nu ifølge Scotchwhisky.com sat et punktum for - Cambus, et bødkeri i Clackmannanshire, har nemlig ansat Storbritanniens første kvindelige bødkerlærlinge, Angela Cochrane og Kirsty Olychick.
Cambus, der ejes af det verdensomspændende spiritusfirma Diageo, fremstiller 400.000 whiskyfade om året, og i de fire år, bødkeruddannelsen varer, skal de to kvinder arbejde side om side med bødkeriets seksten mand store team.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Five Clover Wines er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Klaus E. Prüfer.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Klaus E. Prüfer (f. 1944) er vokset op omgivet af vinmarker i det tyske Rheingau. Og det var også her, han blev uddannet fransk kok på vinslottet Schloss Reinhartshausen.
Hans kokkeeksamen blev suppleret med videreuddannelser på hotelskoler i Tyskland og Schweiz, hvorefter han stod til søs som steward på flere internationale krydstogtsskibe. I løbet af de næste fem år blev det også til et kokke-job på Hotel Ritz i Paris og receptionsarbejde i førende hoteller i London, Madrid og Rom.
I 1970 kom Klaus E. Prüfer til Danmark, hvor han fik job som receptionist på Hotel d’Angleterre. Dernæst blev han kontorchef hos Safari-bureauet Jørgen Bitsch i Rønde og så eksportchef for ØK/Ebeltoft.
I 1979 slog han dørene op for Ebeltoft Vinimport, der snart blev udvidet med Den Jyske Vinskole - et rejseselskab, der lagde ud med busture for vininteresserede grupper til Mosel og Rhinen. I dag omfatter vinrejserne hele verden, og målet for turene er at formidle vin og madkultur til alle - såvel kendere som novicer. Rejserne i vinens verden har fået følgeskab af spændende årlige kultur- og oplevelsesrejser - der dog altid ledsages af god vin og mad.
I år har vinskolen eksisteret i 40 år og har i alt arrangeret 300 forskellige rejser, der alle så afgjort er luksuriøse.
Klaus E. Prüfer deltager altid selv i rejserne, og hvis han ikke mener, at vinkortet i en af restauranterne på turen lever op til hans kvalitetskrav, kan han godt finde på selv at tage vinene med.
40-års jubilæet bliver fejret med en arrangeret jordomrejse, der er den foreløbige krone på værket.
Klaus E. Prüfer, der i 1981 fik det blå stempel som vindocent i Tyskland, har også gennem de sidste 20 år holdt foredrag for COOP’s kunder og arrangeret studieture for uddelerne.
Adresse: Den Jyske Vinskole, Villa Sundblik, Drasbeksgade 9-9A, Kolid, Syddjurs, tlf.: 86 39 17 22 / 21 83 69 85, email: pruefer@denjyskevinskole.dk, www.denjyskevinskole.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.


Hvad forstår man ved stand?Del på Facebook

Henriette Hansen ved, at man i forbindelse med gamle vine på auktioner nogle gange taler om stand. Nu vil hun godt vide, hvad man præcis forstår ved dette udtryk.
Stand er en benævnelse for, hvor meget indholdet i en flaske er sunket. For vin af en vis alder er det naturligt, at indholdet er sunket i flaskehalsen, og at vinens stand derfor er blevet lidt lavere.
På tegningen oven over ses til venstre de almindeligt anvendte stande, som blandt andet Bruun Rasmussens Vinauktioner benytter.
A
er den normale stand for alle vine, der er mere end tyve år gamle.
B
er ganske lidt under normal.
C
er lidt under normal – og
D
er en lav stand.
Til højre ses et lidt mere indviklet system, der benyttes i England, fx hos Christie's.
Standen betyder mindre for vine fra Bourgogne end for tilsvarende vine fra Bordeaux. Fx betragtes en stand på 5-7 cm i en 50 år gammel Bourgogne-vin for normal, ja faktisk god, alderen taget i betragtning. Og selv 7 cm er sjældent alvorligt.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-520


522 De to år gamle Syrah-vinstokke beskæres og bindes op hos Bodegas Pio del Ramo i det spanske distrikt Jumilla (Foto © Lars Ole Hansen).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 23 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Val d'Eco, Gelmer Wines, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2017, lav alkohol (12,5%)

58,5 kr., pris ved 6 flasker, WinePoint

En let krydret, økologisk og vegansk hvidvin på druerne Airén og Sauvignon Blanc. I eftersmagen et bid, der gør den udpræget til en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jacques Bonnet, Chardonnay, Vin de France, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

89,95 kr., SPS Wine

God hvidvin med en ret kraftig krydring. Der er druefrugt og også en lille, karamelagtig honningsødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Private Collection, Spier, Chardonnay, Costal Region, Sydafrika, 2017, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 11. april: 59 kr. Sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

Flot og lækker hvidvin med god druesmag og noter af honningmelon og citrus samt karamelagtig vanille fra fadlagringen. Dertil en eftersmag med fin krydring, der bare bliver ved. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Primavera, Caves Primavera, Baga, Vinho Regional Beira Atlântico, Portugal, 2017, lav alkohol (11,5%)

49,95 kr., Amka

Let, delikat, venlig og forfriskende rosévin med noter af jordbær og ferskner, tilpas syre og tilpas sødme. Attraktiv pris, der gav den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjerne

Orée des Roses, Landiras, Aude IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris på tilbud i Kvickly og SuperBrugsen med jævne mellemrum: 49 kr., SuperBrugsen

Til tilbudsprisen 49 kr. en udmærket rosévin med saft og krydring samt en lille sødme. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Epicuro, Monteporzio Catone, Zinfandel, Puglia IGP, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 11. april ved 6 flasker: 46,50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En fortræffelig rosévin til en yderst rimelig tilbudspris. Den har en afrundet og meget lækker smag med noter af hindbær og jordbær - oplagt som terrassevin, når den tid kommer, men også fin til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

The Yellow Wood, Spier, Stellenbosch, Sydafrika, 2018, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris på tilbud indtil 4. april: 99 kr., SuperBrugsen

Flot, økologisk rosévin med et bredt smagsbillede med noter af kirsebær, jordbær og granatæbler samt vanille fra seksten måneder på fad. Druerne er 64% Merlot og 36% Cabernet Sauvignon.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Viña Tarapacá, Pinot Noir, Valle de Casablanca, Reserva, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

89,75 kr., pris på tilbud hele april: 69,75 kr., Skjold Burne

Som mange oversøiske Pinot-vine er der ekstra power i denne rødvin. Men man genkender stadig den gode drue, her med noter af kirsebær og jordbær samt vanille og træ fra fadlagringen af 8% af vinen i otte måneder på nye, franske egetræsfade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Time Waits for No One, Finca Bacara, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

Flot og interessant rødvin med et bredt smagsspektrum, der udvikler sig i munden - god, dyb frugtsmag, bløde tanniner, chokolade, vanille ... Glimrende til mad, men også som meditations-vin. Lad dig ikke snyde af den mærkelige etiket og vinens navn.

stjernestjernestjerne

Querceto, Castello di Querceto, Sangiovese, Chianti, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker, Theis Vine

Denne rødvin smager ikke udpræget af Chianti og druen Sangiovese. I forhold til sin enkelhed er den ikke helt billig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Vignes Sauvages, Domaine de Lambisque, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

119 kr., pris ved 3 flasker: 79 kr., Propperiet

En dejlig rødvin, der udvikler sig i munden med sin smag af modne kirsebær og noter af peber, timian, rosmarin, lakrids ... Lang og god eftersmag. Vinen kan beskrives som "klar og blank" og vil være en fin ledsager til en god kødret. Til 79 kr. et godt køb.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Odyssée, Domaine Seigneur, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., SPS Wine

En rigtig god biodynamisk Rhône-rødvin. Den er lavet på druerne Grenache og Syrah og har en vis "støvet" tørhed, men også god frugt og fin krydring. Glimrende til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

1930, Sudvini, Primitivo, Puglia, Appassimento, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

Søger man en rødvin med kraftig frugt, masser af sødme og alkohol - en bamsevin med sol og varme - så er denne vin sagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beyer Ranch, Wente Vineyards, Zinfandel, Livermore Valley, USA, 2014, middel alkohol (13,5%)

129,75 kr., pris på tilbud indtil 28. april ved 2 flasker: 100 kr., Skjold Burne

En rødvin i god balance med saftig frugt og krydrede noter - lakrids? Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wien 2, Pfaffl, Wein aus Österreich, Østrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

129,75 kr., pris på tilbud indtil 28. april: 99,75 kr., Skjold Burne

Vellavet rødvin på den østrigske drue Zweigelt (70%) samt Pinot Noir. Den har en god struktur med frugt - jorbær og kirsebær - en vis tørhed, men også sødme og fint integrerede fadnoter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Avene, Massiomo Rivetti, Langhe DOC, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Jysk Vin

En udmærket rødvin med god og let krydret aroma, strejf af anis og en fin frugtsødme - samt et godt tanninbid.

stjernestjernestjerneØ

Babich, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2017, lav alkohol (12,5%)

149,75 kr., pris på tilbud indtil 28. april: 119,75 kr., Skjold Burne

En meget let og en lille smule "farveløs" rødvin, hvor druen Pinot ikke rigtigt får lov at folde sig ud. Flasken har skruelåg. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de la Terrière, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

En moden og meget dejlig rødvin, fem år gammel og på toppen. Den har en god og ren Pinot-smag med noter af kirsebær, jordbær og solbær.

stjernestjernestjernestjernestjerne

San Giorgio a Lapi, Chianti Classico DOCG, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., YouAndWine

Denne rødvin er fra Chiantis bedste appellation - den klassiske del af Chianti. Det er en dejlig vin med en intens duft og smag af modne brombær og med strejf af anis. Den lange eftersmag slutter med bløde tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Desmonta, San Bonifacio, Merlot, Nero d'Arcole, Appassimento, Italien, 2012, høj alkohol (15%)

185 kr., pris på tilbud indtil 28. april: 125 kr., Skjold Burne

Kraftig rødvin lavet efter Appassimento-metoden med de tørrede druer. Den har god, fyldig og saftig frugt med noter af sorte bær og vanille efter otte måneder på egetræsfade. Skænk den let afkølet, så alkoholen (15%) ikke får lov at stikke næsen frem.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Klee, Racine Wine Co., Oregon, USA, 2016, middel alkohol (13,5%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Den amerikanske stat Oregon gør sig bemærket med nogle ualmindeligt dejlige rødvine på Pinot Noir - og dette er en af dem. Den har en fin bærduft med noter af blå druer og en elegant, saftig og frisk frugtsmag med strejf af blå blommer. Nyd den til lette kødretter - eller let afkølet til lidt kraftige fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Quona, I Veroni, Sangiovese, Chanti Rufina, Riserva, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

209 kr., pris ved 6 flasker: 189 kr., SorgenfriVin

En super-rødvin. En flot Chianti-vin, der tilmed er økologisk. Den har en elegant og kompleks smag, der udvikler sig i munden med sin bløde frugt og fine krydring. Med sine 15% udpræget en madvin fx til en oksesteg med god fedtkant.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Elegance, Paul Giraud, Cognac, Grande Champagne, Frankrig, høj alkohol (40%)

369 kr., på tilbud indtil 28. april: 339 kr., Skjold Burne

En rigtig dejlig cognac, fyldig og med en behagelig sødme i eftersmagen.