Solcellepanelerne rejser sig i fire meters højde over vinmarken og vipper op til 90 grader. Foto: Sun'Agri.
Solceller i vinmarken
Den klimavenlige solenergi vinder terræn rundt om i verden. Og de mange solcellepaneler kræver stadig mere plads. Samtidig lider vinmarkerne i mange vinregioner i stigende grad under de øgede temperaturer og udtørrende hedebølger, der er fulgt i kølvandet på klimaændringerne.Så hvorfor ikke slå to fluer med et smæk ved at lade solpanelerne brede sig hen over vinmarkerne. Det ville give mere plads til panelerne og samtidig skærme vinstokkene for al for megen sol og varme.
Det er tanken bag et pilotprojekt, som i disse år løber af stabelen i en vinmark i Vaucluse i Rhône-dalen. Bag projektet står det franske landbrugsministerium og firmaet Sun’Agri, som har specialiseret sig i såkaldt agrivoltaisme, hvilket vil sige kombinationen af solcellepaneler og afgrøder.
I fire meters højde
De i alt 280 solcellepaneler er sat op hen over 600 kvadratmeter vinstokke med Grenache Noir - og i fire meters højde, så der er plads til høstmaskinen.
Panelerne vipper automatisk via et skræddersyet computerprogram, der tilgodeser vinstokkenes behov. På den måde får de mere eller mindre skygge for solen i forskellige perioder i løbet af dagen og vækstsæsonen.
I alt er marken på 1000 kvadratmeter, og de resterende vinstokke fungerer som en kontrol-gruppe, der dyrkes på normal vis uden skygge fra solcellepaneler. De foreløbige resultater af projektet er nu offentliggjort - og de lover godt.
Beskytter også mod haglbyger
De vinstokke, der får skygge fra panelerne, er typisk mellem 6 og 13 dage bagud i væksten i forhold til vinstokkene i kontrolgruppen. Deres behov for vand er mellem 12 og 34% mindre i vækstsæsonen, ligesom druerne i gennemsnit vejer 17% mere.
Og ikke nok med det - syreindholdet i ”skygge-druerne” er mellem 9 og 14% højere afhængig af, hvor megen skygge de bliver udsat for. Det potentielle alkoholindhold er det samme som hos druerne i kontrol-gruppen.
Desuden skulle den øgede mængde skygge også have en godgørende effekt på den færdige vins duft og smag.
Ifølge Sun’Agri beskytter panelerne ikke kun mod den udtørrende sol og hede men også mod hård forårsfrost, kraftig nedbør og haglbyger - hvilket ligeledes er blevet lidt af en plage for mange vinproducenter.
Man kan læse mere om det interessante projekt og teknologien bag agrivoltaisme - og se en fin lille film - ved at klikke her.