
Atrios fantastiske vinkælder, der er berømt langt uden for Spaniens grænser.
Århundredets tyveri!
Pas på derude, I der har restauranter med fornemme vinkældre! For nylig led den to-stjernede Michelin-restaurant Atrio i det spanske Cáreres et vintyveri, som er værdig til filmlærredet, og som var ualmindelig snedigt udført. Af de spanske medier bliver vintyveriet kaldt for ”århundredets tyveri”.
Atrio ligger i et boutiquehotel, og begge dele ejes af makkerparret José Polo og Roni Peréz. Og det hele begyndte en aften, hvor en kvinde med schweizisk pas ankom til hotellet. Med sig havde hun en rygsæk, og en ansat har senere fortalt, at han havde bemærket, at hun havde paryk på. Lidt efter fik hun selskab af en engelsk talende mand, hvorefter parret nød en middag i restauranten og dernæst bookede et hotelværelse.
Lige efter middagen spurgte parret, om de måtte se Atrios berømte vinkælder, der rummer 40.000 flasker fra 140 forskellige lande - og et hav af vine fra de mest berømte franske vinslotte. Personalet viste stolt kælderen frem, hvorefter parret takkede og gik op på deres værelse.
Tjekkede ud, før tyveriet blev opdaget
Ud på de små timer - længe efter, at restauranten var lukket - ringede kvinden til receptionen og bestilte natmad på værelset.
Det menes, at den engelsk talende mand så - i et øjebliks uopmærksomhed fra receptionisten i forbindelse med bestillingen - er smuttet tilbage til vinkælderen, hvor han har stjålet i alt 45 af de mest kostbare og sjældne vine.
Parret tjekkede ud allerede kl. 5 om morgenen - først senere opdagede man tyveriet, der ifølge restauranten i værdi når op på det, der svarer til omkring 15 millioner kr.
Blandt tyvekosterne var 38 flasker fra det berømte Bourgogne-hus Romanée-Conti - vine, der på restaurantens vinliste i gennemsnit koster cirka 90.000 kr. flasken. En af disse flasker, en Montrachet Grand Cru 1999, står til hele 190.000 kr.
En uvurderlig sød vin
Der blev også stjålet syv flasker af den berømte søde Sauternes-vin fra Château d’Yquem - heriblandt en flaske fra 1806, der var købt på auktion i London i år 2000, og som stod til 350.000 euro (cirka 2,6 mio. kr.) på vinlisten.
José Polo og Roni Peréz er overbeviste om, at det må være et bestillingsarbejde fra en vinsamler, og at tyvene var professionelle. De har vidst, hvad de skulle gå efter, og den 215 år gamle flaske Château d’Yquem vil de ikke kunne videresælge - dertil er den for sjælden.
Det er ikke så ligetil at komme ind i Atrios vinkælder, der har flere døre, som kun kan åbnes med elektroniske koder. Og da der ikke er tegn på brug af magt, mener man, at tyvene må have anvendt noget meget sofistikeret værktøj (eller måske har de bare afluret personalet, da der blev trykket på koderne…).
Kan ikke gøres op i penge
Restaurantens vinkælder er naturligvis forsikret, men for José Polo og Roni Peréz er kælderens indhold deres hjertebarn, og tabet kan ikke gøres op i penge. Som Peréz har udtalt til de spanske medier, så har tyvene ”revet en del af vores historie ud af vores hjerter”.
Det spanske politi har naturligvis sat en større styrke ind på at opklare røveriet og fange de to tyve, der er som forsvundet fra Jordens overflade.
Af de spanske medier fremgår det også, hvad parret bestilte til natmad på værelset - det var blandt andet desserter. Bare de nu ikke har fået lyst til et glas meget gammel Château d’Yquem…

Penfolds chefvinmager, Peter Gago, med den netop lancerede g5 rødvin. Foto: Penfolds/Hugh Davies.
Dyreste rødvin nogensinde fra Penfolds 
Vinproducenten Penfolds fremstiller Australiens dyreste rødvin, Penfolds Grange, der herhjemme koster cirka 5000 kr. Men derudover har vinhuset lanceret en serie af rødvine, som er en blanding af flere forskellige årgange. Det er faktisk sådan, langt hovedparten af al champagne fremstilles, og metoden bruges også til portvin. Men at man blander rødvine på tværs af årgange er ikke helt så almindeligt.
Serien består foreløbig kun af tre vine alle med navnet ”g”. Den første vin, g3, bestod af tre forskellige årgange og blev frigivet til salg i 2017. Til g4 gik der fire forskellige årgange, og nu er den sidste vin, g5, netop blevet lanceret, og den består ikke overraskende af fem årgange - 2010, 2012, 2014, 2016 og 2018. Sidstnævnte årgang bliver først frigivet til salg som årgangs-vin til august næste år.
De tre vine i g-serien er rene kostbarheder, og g5 er den hidtil dyreste flaske vin, Penfolds nogensinde har lanceret. Prisen er på gigantiske 3500 AUD (cirka 16.850 kr.). Gad vide, om der kommer en g6 blandet af 6 årgange, og hvad den i så fald skal koste…

En statue i Madrid af Sancho Panza, der i romanen Don Quixote udtaler de formastelige ord. Foto: Wikipedia/Luis Garcia.
Der er grænser for vinnavne
Ligesom myndighederne herhjemme har en grænse for, hvilke navne man kan give sine børn, er der også en grænse, når det gælder vinnavne. Det har en litterær spansk forening, Sociedad Cervantin i byen Alcázar de San Juan, måttet sande.
Foreningen holder med jævne mellemrum nogle frokoster til ære for den spanske forfatter Miguel de Cervantes, der i 1600-tallet skrev den berømte roman Don Quixote, som netop foregår i La Mancha, hvor Alcázar de San Juan ligger. I den forbindelse havde foreningen fundet frem til et lokalt vinhus, Bodegas Alort, hvis rødvin de ville servere til de litterære frokoster. Den havde også fundet frem til en kunstner, der kunne lave nogle fine etiketter med det navn, man havde valgt til vinen, nemlig ”Hideputa”.
Vinen "søn af en luder"
Nogle af de spansk-kyndige blandt vores mange læsere vil måskel spærre øjnene op. Hideputa er en sammentrækning af "hijo de puta", der betyder (lidt groft oversat) ”søn af en luder”. Den engelske version, som jo også bruges i Danmark, lyder: ”son of a bitch”.
Det sidste foreningen manglede var at få varemærkeregistreret navnet hos myndigheden Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM). Man ansøgte - og fik afslag, da navnet blev anset for ”vulgært”.
- Nej da, lød det fra foreningen, hvis medlemmer er specialister i 1600-tals spansk. - Det er jo et ord med dybe litterære rødder, som i gamle dage ikke havde en negativ klang, men blev brugt til at lægge tryk på en positiv holdning.
Sancho Panzas "vinanmeldelse"
Når foreningen ønskede at bruge Hideputa som navn på vinen, var det fordi, det ord indgår i Don Quixote. Da ridderens tro våbendrager, Sancho Panza, smager på en vin, udtaler han følgende: ”Oh, du søn af en luder; smuk og hvor katolsk den er”.
Men altså, til trods for foreningens litterære protester, fortsatte tommelfingeren med at vende nedad hos den spanske varemærkemyndighed.

Meget store hagl bombarderede biler, huse og vinmarker i South Australia i sidste uge. Fra den lille film på YouTube.
Vinmarker bombarderet af hagl 
Et usædvanligt kraftigt uvejr ramte i sidste uge South Australia, og forvoldte store skader i nogle af statens mange vinappellationer.
72.000 lyn slog ned i løbet af de timer, uvejret varede, store mængder regn - 20 mm på 10 minutter - forårsagede oversvømmelser flere steder, og hagl på størrelse med golfkugler kom med så stor kraft, at de slog hul på bilruderne. Så man kan levende forstille sig, hvordan det gik, da haglene bombarderede vinløv og drueklaser… Og det gjorde de ifølge South Australian Wine Industry Association (SAWIA) blandt andet i de berømte appellationer Barossa og Adelaide Hills. Her har nogle vinproducenter - fx Dell’Uva Wines - mistet hele deres kommende druehøst. Andre er ”sluppet" med kun at miste mellem 70 og 80%.
En
lille film på YouTube, der ganske vist ikke er fra en vinmark, giver et indtryk af den kraft, hvormed hagluvejret indtog South Australia.
En anden historisk kirsebærvin 
En af vores læsere, Bjarne Herhold fra Faaborg, læste
i sidste uges VinAvis om produktionen i gamle dage hos Peter F. Heering. Og det fik ham til at tænke på den gode historie om en anden kirsebærvin, Kijafa, der netop stammer fra Faaborg. Den historie bringer vi her:
Kijafa er en sammentrækning af Ki for kirsebær, Ja for Jacobsen og Fa for Faaborg. Hos godsejerne i de fynske herregårde var kirsebærvin i forskellige udgaver populær allerede i 1700-tallet. Men det var først, da fabrikant J.J. Jacobsen i 1841 begyndte at fremstille sin Kijafa - i øvrigt på Danmarks første vingård - at kirsebærvin blev tilgængelig for enhver pengepung.
I 1928 købte Vingaarden i Odense Jacobsens vingård og mærket Kijafa, og herfra begyndte kirsebærvinens storhedstid for alvor. I dag kan man blandt andet købe den online hos Coop.dk for 69,95 kr.

Med på auktionen var blandt andet denne kasse med seks flasker af Margaux-vinen Château Palmer 2005 vurderet til 1100 euro (cirka 8200 kr.)
Auktion over tyvekoster 
Med jævne mellemrum nævner vi, hvordan politiet rundt omkring i verden konfiskerer store partier af stjålne vinflasker. Er der tale om en raritet, som der kun findes ganske få eksemplarer af i verden, er det som regel muligt at finde ejermanden og levere flasken tilbage. Sådan ville det højst sandsynligt foregå, hvis nu politiet konfiskerede den flaske Château d’Yquem 1806, vi fortæller om øverst på siden under rubrikken ”Århundredets tyveri”.
Men så er der alle de mange kostbare men ikke helt så sjældne vine, som bliver konfiskeret, og man kan jo undre sig over, hvad der sker med dem. Politiet må jo ikke bare dele dem mellem sig - hvor fristende det end kunne være. De stjålne flasker tilhører rent faktisk staten i det land, hvor de blev konfiskeret, og en del af flaskerne ender på auktion - og de penge, de indbringer, i statskasserne.
Fra Lamborghini til Smith-Haut-Laffitte
På den slags auktioner kan man være heldig at gøre et rigtig fordelagtigt køb. Selv om vinene er fornemme, er deres proveniens ukendt, og det vides ikke, om de er blevet opbevaret korrekt i tiden op til konfiskeringen. Og det kommer selvfølgelig til at præge vurderingsprisen og buddene.
Den 5. november blev der afholdt en sådan auktion over tyvekoster hos det franske online-auktionshus Drouot Digital. Auktionen bød på alt lige fra Louis Vuitton tasker, Rolex-ure og biler - blandt andet Ferrari, Mercedes og Lamborghini - til iPhones, smykker, guldbarrer og så vin i lange baner. I alt 300 partier kom under hammeren, og når det gjaldt vinene, kunne man blandt andet byde på en kasse med tolv flasker Smith-Haut-Laffitte årgang 1999 vurderet til 400 euro (cirka 3000 kr.), en kasse med seks flasker Château Grenouilles 2005 med en vurdering på 190 euro (cirka 677 kr.).
Flere kasser Romanée-Conti
Der var også seks flasker Château d’Yquem 1997 vurderet til 700 euro (cirka 5200 kr.) og ligeledes seks styk Château Latour 2000 med en vurderingspris på 2200 euro (cirka 16.370 kr.).
Vine fra Romanée-Conti er altid en lækkerbisken for denne verdens vintyve, og på auktionen var der derfor flere kasser med vine i blandede årgange fra det berømte Bourgogne-hus - blandt andet en kasse med 12 flasker vurderet til 10.000 euro (cirka 74.400 kr.).

Fra den lille film på YouTube.
110 år med rødvin og yoga
Forskning verden over har bevist, at rødvin har helsebringende og livsforlængende egenskaber - og det er noget, Eileen Ash kun kan bekræfte. I sidste uge fyldte hun 110 år efter et fantastisk liv, hvor hun har spillet international cricket for England i 1930’erne og har været spion for det britiske efterretningsvæsen MI6 under anden verdenskrig. Og sit lange og aktive liv tilskriver hun frem for alt to ting: Et dagligt moderat forbrug af rødvin og så yoga.
Hvis man vil følge hendes opskrift - og spare tid - kan man jo forsøge at nyde rødvin og dyrke yoga på én og samme tid. Hvordan de to ting kan kombineres, kan man se i en fin lille tegnefilm på YouTube. Hovedpersonen i filmen ser dog ud til at drikke en hel del mere end den anbefalede mængde rødvin …
Klik her, og se filmen.

Foto: Wikipedia/Aurélien Mole.
Til kamp mod tunge vinflasker
Der er stadigvæk nogen, som tror, at en tung vinflaske er et tegn på, at indholdet er af høj kvalitet. Lad os derfor straks slå fast, at flaskens vægt intet har med vinens kvalitet at gøre. Derimod er produktionen af glasflasker og transporten af dem årsag til det største CO2-aftryk, når det gælder vinindustrien - og jo tungere flasker, desto værre.
Sådan lyder det fra den britiske vinskribent Aleesha Hansel, som i forbindelse med klimatopmødet i Glasgow har startet en underskriftsindsamling mod de tunge flasker på
Change.org. I løbet af de første tre dage løb underskrifterne op i mere end 300 styk - såvel vinproducenter som vinskribenter, heriblandt den førende britiske skribent Jancis Robinson, har skrevet under.
Vægten skal med i vinanmeldelserne
I sin kampagnetekst understreger Aleesha Hansel, at hvis der ikke sker dramatiske ændringer her og nu, vil gennemsnitstemperaturerne stige med 4 grader inden år 2100. Og det kan medføre, at vinområder, der allerede nu kæmper med tørke og ildebrande, ikke længere vil være i stand til at fremstille vin.
Hansel opfordrer blandt andet vinproducenterne til fremover at angive vinflaskernes vægt på de tekniske infoark, de leverer til vinskribenter, vinhandlere- og importører.
Denne verdens vinskribenter bør også ifølge Hansel fremover nævne flaskernes vægt i deres anmeldelser, så det bliver et emne, der tales om, og så forbrugerne kan gøre et oplyst valg, når de er på vinindkøb.
Flere alternativer
Stadig flere vinproducenter går faktisk over til lettere glasflasker. Og så findes der jo i dag flere alternativer til flasker af glas. Der er selvfølgelig bag-in-box og dåsevin, men derudover er der også gjort et par forsøg på at lancere vin i plastic- og papirflasker. En meget smart flaske er den, som det britiske firma Garcon Wines lancerede i 2017. Flasken, der ligesom en almindelig vinflaske kan rumme 75 cl, er af genbrugeligt plastic, og den er flad og firkantet, så den kan stables, fylder mindre i køleskabet og kan komme ind gennem en almindelig brevsprække.
Forsiden på den nye 864 sider store bog om drinks og cocktails.
En bibel om drinks og cocktails
Vi har tidligere omtalt det berømte vinleksikon ”Oxford Companion to Wine”, hvoraf første udgave udkom i 1994. Siden da har Oxford University Press også udgivet en "Oxford Companion to Beer”. Og i sidste uge fik så første udgave af ”Oxford Companion to Spirits and Cocktails” verdenspremiere.
Ligesom de to andre ”bibler” inden for alkoholens verden, er der tale om en sværvægter på hele 864 sider, hvilket gør det nye bogværk til det hidtil største referenceværk inden for dette emne.
Det har taget de to cocktailspecialister og forfattere, David Wondrich og Noah Rothbaum, ni år at færdiggøre bogen - som de også har fået hjælp til i form af tekstbidrag fra 150 specialister - historikere, spiritusjournalister, bartendere, antropologer osv.
Historie, teknikker og opskrifter
På de mange sider får man indsigt i stort set alt, hvad der har med spiritus og cocktails at gøre globalt. Der fortælles om fremstillingsteknikker gennem tiderne inden for de enkelte typer spiritus. Man får også oprullet den farverige cocktail-historie, lærer de mest indflydelsesrige mixologer at kende og får en idé om trends her og nu. Og så er der selvfølgelig også en indføring i, hvordan man blander drinks samt en række opskrifter på drinks og cocktails. Bogen rummer ligeledes et omfattende opslagsregister med mere end 1000 ord.
”Oxford Companion to Spirits and Cocktails” findes foreløbig kun på engelsk, og den kan købes ved at
klikke her. Men mon ikke bogen en dag bliver oversat til dansk - ligesom dens makker om vin.
Rundt om det nye Diageo Eryuan Malt Distillery vil der blive anlagt en smuk blomstrende park. Illustration: Diageo.
Flot nyt destilleri i Kina
Umiddelbart minder bygningen på billedet oven over mest af alt om et indisk tempel. Og der er på sin vis tale om et tempel - dog for whisky.
Bygningen, hvis opførelse begynder i starten af 2022, bliver Diageos første malt whisky destilleri på kinesisk jord. Det vil koste det verdensomspændende vin- og spiritusfirma det, der svarer til cirka 480 mio. kr. at opføre destilleriet. Men med det kinesiske markeds stigende interesse for whisky forventer man fuld valuta for pengene i løbet af nogle år.
Destilleriet, der bliver CO2-neutralt, vil brede sig over 66.000 kvadratmeter i Eryuan i Yunnan provinsen, og det bliver placeret i 2100 meters højde over havet og i nærheden af rent kildevand, som er absolut nødvendigt i whiskyproduktionen.
Ud over fremstillingsfaciliteterne vil destilleriet også rumme et meget stort besøgscenter, der ikke kun fortæller om whiskyproduktionen men også om turistattraktionerne i Yunnan.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Otto Paul Berker.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer
VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Otto Paul Berker (f. 1940) er hverken vinimportør eller -producent men har frem for alt beskæftiget sig med de korkpropper og andre typer propper, som kommer i vinflaskerne.
Han kom til Danmark fra sit fødeland Tyskland i 1961. Oplevelserne fra anden verdenskrig, selve efterkrigstiden i et ødelagt land, sit arbejde hos det tyske politi og sine første år i Danmark har han bearbejdet i en biografi, som han skrev til sine børn, kone, familie og venner.
I Danmark blev han ansat i Ilt & Gasfirma Strandmøllen i Skodsborg, mens han samtidig uddannede sig på Handelshøjskolen i København. I 1964 gik turen videre til DCK Dansk Chrysanthemum Kultur, der året efter flyttede alle sine europæiske formeringssteder til Sardinien. Otto Paul Berker fulgte med og fik her en indsigt i planternes verden.
Siden da har han blandt andet været salgsleder for Louis Poulsen i Düsseldorf og eksportleder for kontormøbelfabrikken B8 i Bjerringbro, og sammen med en ven startede han et kontormøbelfirma med salg af et islandsk design.
Gennem en dansk ven, som havde et firma i Wien, kom Otto Paul Berker i 1981 ind i korkbranchen. Hurtig så han muligheden for salg af vinpropper fra Sardinien direkte fra korkproducenten til vinproducenterne. I 1982 startede han sit eget firma, MCC Mediterranean Cork Company Ges.m.b.H., som han drev indtil år 2000. Sideløbende var han også begyndt at beskæftige sig med problemet omkring lukning af vinflasker. Hans tætte kontakt til korkforsknings-instituttet på Sardinien, som var førende på verdensplan på korkforskning, gav ham den fornødne knowhow.
Med denne viden i bagagen opnåede han stor salgssucces via det østrigske selskab og et firma i Tyskland, som han grundlagde sammen med sin korkprop-leverandør, Sugherificio Peppino & Figli SpA, Calangianus.
Fra og med 1992 arbejdede han sammen med den biologiske og biokemiske afdeling af det tyske vinuniversitet i Geisenheim på at løse propsyge-problemet ved hjælp af et enzym, Suberase, som skulle forhindre dannelsen af propsyge. Produktet kom dog aldrig rigtig på markedet, fordi propbranchen ikke anså det som en nødvendighed. Resultatet kender vi ifølge Otto Paul Berker i form af alternative lukninger.
Den store viden om vinpropper og andre flaskelukninger, som han har erhvervet sig gennem årene, har han blandet andet nedfældet i en lille bog med titlen ”Flaskelukningers indflydelse på vin og champagne”. Han har også holdt adskillige foredrag om emnet i en række europæiske lande samt i USA og Australien. Og han kan stadig kontaktes for en aftale om et foredrag.
I dag er Otto Berker pensionist og bor i Bjerringbro sammen med sin kone. Børnene, der blev født på Sardinien, er for længst fløjet fra reden. Han har dog ikke helt sluppet vinbranchen, idet han hjælper en vinbonde i Øby til at lave dansk vin.
Adresse: Otto Berker, Birkevænget 7, 8850 Bjerringbro, tlf.: 86 68 29 48, mobil: 61 71 58 38, e-mail:
otto@berker.dk.
Hvorfor lige den drue-blanding?
Elise Andersen har lagt mærke til, at mange hvidvine især fra Bordeaux er lavet på Sauvignon Blanc og Sémillon: - Er det et særligt godt match og i så fald hvorfor? Spørger hun.
Det er korrekt, at mange Bordeaux-hvidvine især fra distriktet Graves netop er fremstillet på de to druer. Men man møder også ”drue-ægteskabet” i hvidvine fra de oversøiske vinlande - blandt andet i dem fra Margaret River i Australien.
Og når blandingen er populær, skyldes det netop, at de to druer afbalancerer hinanden på bedste vis. Sauvignon Blanc tilfører vinen intens og frisk frugt samt en dejlig forfriskende syre, som opvejer Sémillon-druens mangel på samme. Til gengæld giver Sémillon vinen tyngde, fylde, struktur og rundhed - og ofte en lidt cremet konsistens.
Ugens vinøse billede
Med Rhône-dalens vinmarker for sine fødder rejser den imponerende bjergkæde Dentelles de Montmirail sig i 734 meters højde. Og det er dette syn, Mogens Bergmann har foreviget med sit kamera.
Montmirail er afledt af det latinske mons mirabilis, der betyder ”beundringsværdigt bjerg”, og Dentelles er fransk for ”blonder” - hvilket henviser til bjergenes takkede facon.
Bjergkæden, der er 8 kilometer bred, er et yndet udflugtsmål for vandrere, bjergbestigere og folk på mountain bikes.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
658
En øse hviler på kanten ned til en qvevri fyldt med vin i det georgiske vinhus Chelti. (foto © Chelti).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen