Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 48, 2021



Fra vinsiden Wine Berserkers. En af de forfalskede flasker med de femten fejl, som Don Cornwell har fundet ved at sammenligne med en ægte flaske.

Forfalsket top-vin solgt på auktion

Top bourgogne-vinen Domaine de la Romanée-Conti (DRC) går til skyhøje priser på auktioner verden over. Der fremstilles da også kun nogle få tusinde flasker af hver årgang, så det er en eftertragtet vin at have i sin vinsamling.

De priser, vinen indbringer, har også gjort den til et yndet emne for vinsvindlere - som nu for nylig, hvor to flasker af flaskestørrelsen Methusalem (6 liter eller 8 normalflasker) viste sig at være forfalskninger.
Den ene af flaskerne, en årgang 2002, nåede at blive solgt på en auktion i september hos Acker, Merrall & Condit i Hong Kong for et rekord stort beløb på 398,400 HKD (circa 339.000 kr.). Flaske nummer to - fra samme sælger - blev sat til salg ligeledes hos Acker, Merrall & Condit d. 6. november og figurerede i det trykte katalog. Men flasken blev fjernet af auktionshuset før selve auktionen.

En liste med femten punkter


Acker, Merrall & Condit har selvfølgelig kontaktet køberen af flaske nummer et, hentet flasken og refundere salgsbeløbet.
Mistanken til de forfalskede flasker blev rejst af Don Cornwell, en amerikansk advokat, der har et særdeles skarpt blik, når det gælder forfalskede vine. Han var blandt andet med til at afsløre stor-vinsvindleren Rudy Kurniawan.
På vinsiden Wine Berserkers har han skrevet, at både årgang 2000 og 2002 havde de samme fejl på flaskerne - hvilket var mistænkeligt. Desuden sammenligner Cornwell de to forfalskede flasker med en ligeledes 6-liters Domaine de la Romanée-Conti, som blev solgt hos Sotheby’s i 2020 - og som med sikkerhed er ægte. Og det har resulteret i en liste på intet mindre end femten punkter med uoverensstemmelser.

Etiketter i en forkert størrelse


Blandt punkterne på listen er blandt andet, at den voks, som forsegler flaskerne, har en anden farve end på den ægte flaske. Etiketterne er også dårligt trykt og har en helt forkert størrelse.
Når man klikker her - og scroller lidt ned - får man hele listen og et foto, der tydeligt viser forskellen mellem de to forfalskede flasker og så den ægte Domaine de la Romanée-Conti.
Ligesom Don Cornwell kan man kun undre sig over, at de to forfalskede flasker overhovedet er kommet til salg hos Acker, Merrall & Condit. Auktionshuset har efter eget udsagn et team af utroligt dygtige vurderingsspecialister…


Når druemosten gærer, udvikles der svovldioxid. Her er det Pinot Noir-druer, der er ved at blive forvandlet til rødvin hos det australske vinhus Stefano Lubiana. Foto: Wikipedia/Mark Smith

Sulfitterne er ikke synderen!

”Det er sulfitterne i vinen, der giver hovedpine”. Den påstand hører man ofte. Og så sent som i uge 41 nævnte vi Clean Wine - en spray, der siges at kunne reducere tømmermænd ved at fjerne sulfitterne i vinen.

Sulfitter er en fællesbenævnelse for svovldioxid og andre svovlforbindelser, og de findes naturligt i alle vine, da de er et biprodukt ved gæringen. I langt de fleste vine tilsættes der også yderligere sulfitter som konservering. Dog undgår de vinproducenter, der fremstiller naturvine, at tilsætte stoffet - eller anvender kun en meget lille mængde.
Nu viser en forskningsrapport, udført af en Master of Wine, Sophie Parker-Thomson, at de tilsatte sulfitter måske slet ikke er synderen.

De biogene aminer


Mennesker, der lider af akut sulfitfølsom astma, kan sandt nok risikere at få allergiske symptomer på grund af sulfitter. Men det gælder for mindre end 1% af den globale befolkning - og hovedpine er ikke et anerkendt symptom.
Ifølge rapporten er det langt mere sandsynligt, at det er nogle helt andre stoffer, de såkaldte biogene aminer (BA), der er årsagen til den hovedpine, nogle mennesker får, når de har drukket selv moderate mængder vin. Biogene aminer er proteinstoffer som kan findes i nogle vine, og der er flere, der er overfølsomme over for disse stoffer end over for sulfitterne.

Godgørende sulfitter


Og så kommer vi til det godgørende ved sulfitterne. Ifølge Sophie Parker-Thomsen lader det til, at tilsætningen af sulfitter ved gæringen - en meget moderat dosis på lidt over 30 mg pr. liter er nok - sænker niveauet af biogene aminer. Dermed skulle sulfitterne ligefrem afbøde de negative bivirkninger, som nogle mennesker kan føle efter at have drukket vin.
I al denne snak om stoffer, der kan forårsage ubehag, må det understreges, at langt de fleste mennesker kan drikke vin i moderate mængder uden at føle andet end velvære - også dagen derpå. Hvis man vil læse den interessante rapport, kan den downloades gratis ved at klikke her.
Det resultat, Parker-Thomson er nået frem til, er dog ikke så overraskende. Biogene aminer dannes ved bakteriel nedbrydning af aminosyrer, og af den glimrende bog "Vin og helbred - myter og facts" af lægen og vinskribenten Erik Skovenborg fremgår det, at en reaktion over for de biogene aminer i sjældne tilfælde kan give ubehag i form af blandt andet hovedpine efter et glas vin. Ubehaget vil da typisk dukke op efter nogle minutter til en time efter indtagelsen.
De biogene aminer i vinen tyder på forurening med bakterier på grund af dårlig hygiejne under vinproduktionen. Problemet er dog ikke så stort i dag, hvor de fleste vinkældre skinner af renhed.
Ifølge Skovenborg er det heller ikke så overraskende, at svovl, som er et bakteriedræbende stof, kan forebygge fremkomsten af biogene aminer i vinen.


Vinproducenterne i McLaren Vale er også i front, når det gælder økologi i vinmarken. Her er det gæs, der spiser biller på vinstokkenes stammer. Foto: McLarenvale.info.

McLaren Vale, et hotspot for eksperimenter

Vi har ofte nævnt, hvordan europæiske vinregioner eksperimenterer med gamle glemte lokale druer i forsøget på at tilpasse sig klimaændringerne.

Men også i et oversøisk land som Australien blomstrer eksperimenterne - ligeledes med klimaændringerne for øje - og en af de regioner, hvor der udføres rigtig mange forsøg, er McLaren Vale i South Australia.
I Australien begyndte vinproduktionens historie i løbet af 1800-tallet. Her vendte den britiske ønolog James Busby, der havde slået sig ned i Australien, tilbage fra Europa med et hav af stiklinger fra franske vinstokke. Det var stiklinger af Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Syrah. Og det er i høj grad stadig disse druer, der lægger most til Australiens top-vine.
Men netop i McLaren Vale plantes der i disse år også en række ”nye” druer, der stammer fra forskellige europæiske vindistrikter, og som menes at have potentiale til at kunne klare en fremtid med et stadig mere ekstremt vejrlig.

78 forskellige druer


I 2024 vil gennemsnitstemperaturen i Australien være øget med 1,5 grader. Hedebølger og tørkeperioder er allerede langt hyppigere end førhen, og det samme er kraftige og alt ødelæggende uvejr.
I McLaren Vale er der hele 40 forskellige typer jordbundsforhold, og regionen er derfor blevet et eksperimenternes område, hvor der dyrkes ikke mindre end 78 forskellige druer - og nye kommer løbende til. De nye druer, der plantes, er mere tørkeresistente end de gamle franske. Og de plantes i forskellige områder af regionen for at finde frem til, hvilken undergrund de trives aller bedst i.
Man har fx i de senere år plantet stadig mere af den piemontesiske rødvinsdrue Barbera og Toscanas Montepulciano.

Der satses på hvidvin


Kun 9% af vinproduktionen i McLaren Vale er hvidvin, men interessen for hvidvin fra netop denne region er stigende - og stadig flere vinproducenter satser derfor på grønne druesorter. Også her gør nye og mere tørkeresistente druer de to traditionelle druer, Chardonnay og Semillon, følgeskab. Det gælder fx den sicilianske drue, Grillo og den portugisiske Bastardo. Druer som Albariño, der er kendt fra Spanien og Portugal, har også vist lovende resultater, og det samme har den italienske drue Vermentino.
Hvidvinene på disse druer fra McLaren Vale er stadig lidt af en sjældenhed, og der er ikke mange af dem på danske hylder - endnu.

VinAvisen i Sherryens verden

I sidste uge bragte vi de fire første postkort fra vores tur til Sherry-distriktet, hvor vi blandt andet besøgte bodegaen Williams & Humberts kolossale lagerhaller.
Nedenfor fortsætter vi postkort-serien - og afslutter den med flamenco og Jerez de la Fronteras store markedshal.


Sherry findes i hele paletten, og det er muligt at finde en sherry til næsten enhver ret.

Postkort nr. 5:
En historisk ændring af reglerne

Sherry er en hedvin - en fortificeret (styrket) vin, hvor der er tilsat destilleret spiritus. I sherry-distriktet drikker man de forskellige sherry-typer til mad. Til fisk og skaldyr er det typisk de lyse Fino og Manzanilla, der kommer i glassene, mens de mørkere, Amontillado og Oloroso, er fantastiske vine til fx tørret skinke, pølser osv. I den store palet af sherry kan man altid finde en vin, der passer til en ret.
Men det er ikke altid let at forklare forbrugerne på eksportmarkederne, at de skal skænke sig et glas hedvin til aftensmaden. Derfor har distriktets vinråd netop vedtaget en historisk ændring af reglerne for sherry-produktionen. Fremover kan Fino og Manzanilla fremstilles som almindelig hvidvin uden at blive fortificeret.


David Sáez de Ojer præsenterede Bodegas Altanzas glimrende sherryer, mens vi fik en snak om den nye regel for de lyse sherry-typer.

Postkort nr. 6:
Vil ikke lave hvidvin som alle andre

Den nye regel betyder, at bodegaerne fremover kan vælge at markedsføre de to lyse sherry-typer som vin og ikke som hedvin. Og det kan måske åbne døren for, at sherry på det internationale marked i højere grad vil blive betragtet som den glimrende ledsager til mad, vinen rent faktisk er.

Selv om fortificeringen af Fino og Manzanilla således er blevet valgfri, skal sherryen som hidtil modne i to år og have et alkoholindhold på mindst 15%. Vinrådet overvejer dog, om man skulle sænke denne minimumsgrænse, så den nærmer sig alkoholindholdet i almindelig hvidvin. Men det er et emne, der deler vandene hos bodegaerne.
Under et besøg hos Bodegas Altanza sagde direktør David Sáez de Ojer, at det var rigtig godt med den nye regel om, at man ikke behøver at fortificere de to lyse sherry-typer. Men tanken om at sænke grænsen for alkoholindholdet var han mindre glad for:
- Så laver og sælger vi jo bare hvidvin ligesom så mange andre vinhuse rundt om i verden - også selv om det stadig hedder sherry!



Det var samleren selv, Roberto Emillo, der viste rundt i det fantastiske museum, som fortæller rigtig meget om livet i sherry-distriktet og i bodegaerne i gamle dage.

Postkort nr. 7:
En mand med samlemani

Altanza slog dørene op for kun tre år siden, og er dermed en af de nye bodegaer i sherry-distriktet. For efter mange årtier stort set uden nye bodega-åbninger, sker der igen noget i de tre sherry-byer, Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda og El Puerto de Santa María.

Bag de nye bodegaer står ikke mindst vinproducenter fra andre områder i Spanien, der fået et godt øje til Sherry-distriktet. Og sådan forholder det sig også med Altanza - David Sáez de Ojer Tobalina kommer netop fra et af Riojas førende vinhuse.
Altanza er en meget lille bodega med kun 17 fade med sherry. Enhver kan komme forbi, slå sig ned i skyggen under et halvtag og smage nogle af de fortræffelige vine. Og så kan man i forbindelse med bodegaen opleve Galería del Jerez - verdens største samling af sherry- og brandyrelaterede genstande (i alt 20.000), samlet gennem 25 år af Roberto Emillo.
Museet er et ”must”, når man er i Jerez de la Frontera - det rummer alt fra gamle fotografier, malerier og miniatureflasker til askebægre, vifter, souvenierer m.m. med motiver fra sherryens og brandyens verdener. (Fortsættes nedenfor...).



Der er en livlig, uhøjtidelig og autentisk atmosfære i tapasbaren Tabanco El Pasaje.

Postkort nr. 8:
Tapas, sherry og flamenco!

Jerez de la Frontera emmer af sherry. I de fleste vindistrikter befinder vinhusene uden for byerne og omgivet af deres vinmarker, men i denne charmerende gamle by dukker bodegaerne op hist, og pist og inde bagved har de deres store lagerhaller med fade fyldt med vin. Flere af disse bodegaer afholder smagninger og har butikker, hvor man kan købe sherryerne.

Og så er der de mange tapasbarer, hvor sherryen serveres i flasker eller tappes direkte fra fad og ned i kander og glas. En sådan bar er Tabanco El Pasaje, der åbnede i 1925 og dermed skulle være byens ældste tapasbar. Og det kan varmt anbefales, at man lægger vejen forbi den - og man skal gøre det lige inden kl. 14, hvor der hver dag er et spektakulært og meget lokalt flamenco-show.
Mens man ser showet på den lille scene, kan man spise tapas i form af iberico-skinke, pølser og ost serveret på papbakker og drikke sherry til af små vandglas. Stemningen fås ikke bedre! Barens hjemmeside (kun på spansk) ses ved at klikke her.
Denne uges store billede viser bardisken i Tabanco El Pasaje med alle fadene, som sherryen tappes fra.

I og rundt om markedshallen

Vi slutter vores serie af postkort fra Sherry-distriktet med en stribe billeder fra den store markedshal i Jerez de la Frontera - der også er et besøg værd. Den har åbent hver formiddag, og der er et leben af mennesker, sælgere, der råber højt om dagens tilbud, og alt fra sardiner og blæksprutter til tyrekød og bugnende grøntsagsboder. Der er selvfølgelig også en bod, hvor man kan købe sherry tappet direkte fra fad på PET-flasker.

Når man har set sig mæt i livet inde i hallen, bør man sætte sig på en café på torvet udenfor og nyde en kop kaffe - eller et dejligt koldt glas Fino!
Det er også værd at slentre en tur i labyrinten af gamle gader rundt om markedshallen - de bliver stadig smallere og mere kringlede og byder på et hav af små lokale butikker.



Sven Moesgaard i sit vineri på Skærsøgaard Vin.

Dansk vin i udenlandsk magasin

Det er ikke så ofte, udenlandske magasiner skriver lange artikler om Skandinavisk vin, men det er netop, hvad det store amerikansk baserede rejsemagasin Condé Nast Traveler har gjort. Og artiklen starter i Danmark og hos Skærsøgaard Vin i det jyske Dons, hvis vine har vundet både nationale og internationale priser - endda ved konkurrencer i Californien, som der står i artiklen.
Også Danmarks største vingård, Dyrehøj ved Kalundborg, som ejes af søskendeparret Betina Newberry og Tom Christensen, bliver nævnt, ligesom der fortælles om, hvordan antallet af danske vingårde er mere end fordoblet i de sidste ti år.

En vintur til Danmark


Artiklen kommer også ind på årsagen til, at skandinavisk vinfremstilling vinder terræn. Det er selvfølgelig klimaændringerne, der gør det stadig mere gunstigt at fremstille vin på disse breddegrader, mens mange traditionelle europæiske vinlande kæmper med stigende temperaturer og hedebølger.
Nu er det jo et rejsemagasin, så naturligvis fortælles der også til sidst lidt om planlægningen af en vintur til Danmark - præcis som man ville gøre det til et af verdens mere kendte vindistrikter.
Artiklen er endnu et bevis på, at omverdenen er ved at få øjnene op for, at der fremstilles vin på dansk jord.

Stadig større viden


Når VinAvisen var på vinrejse for 15 år siden og nævnte for de internationale vinskribenter, vi mødte, at der blev lavet vin i Danmark, var overraskelsen (og skepsissen) næsten altid meget stor. Men når vi på vinrejser inden for de senere år har givet samme oplysning, er vi ofte blevet mødt af et ”ja, det ved jeg godt - især nogle af jeres mousserende vine er gode” eller ”Det er bestemt interessant, hvad der sker omkring vin i Skandinavien”.
Man kan læse artiklen (på engelsk) i Condé Nast Traveler ved at klikke her.

Opsving i eksporten af vin

Årgang 2021 nærmer sig et historisk lavpunkt, når det gælder mængden af vin. Kun 250 millioner hektoliter (svarende til cirka 33,3 milliarder flasker vin) er det blevet til ifølge OIV (Office International de la Vigne et du Vin), og det er en nedgang på 4% i forhold til årgang 2020.
Til gengæld er tallene langt mere positive, når det gælder den internationale vineksport i værdi i første halvdel af 2021. Det viser dugfriske tal, ligeledes fra OIV. Her har der været en stigning på hele 21% i forhold til eksporten i samme periode i 2020. Man bør dog tage højde for, at der sidste år var en usædvanlig nedgang i eksporten på grund af corona. Nedenfor bringer vi lidt flere af de nye eksporttal.

Fire facts om eksporten


* Eksporten i værdi af vin i flasker steg med 12% i første halvår af 2021 sammenlignet med samme periode i 2020.
* Mousserende vin brillerede med en vækst i eksportværdien på gigantiske 26% i forhold til første halvår sidste år.
* For bag-in-box vin lød væksten på 9% i første halvår af 2020.
* USA, Storbritannien, Tyskland, Canada og Holland er de fem lande, hvortil eksporten har været størst i første halvår af 2021. Men også Danmark - samt Schweiz, Belgien og Hong Kong - har importeret langt mere vin sammenlignet med samme periode i 2020.
Cocktails med deres respektive duftlys.

Duften af en cocktail

Denne verdens parfume- og duftfirmaer skal hele tiden finde på nye dejlige og interessante dufte. Et af disse firmaer er det amerikanske Apotheke, der har specialiseret sig i velduftende sæber, cremer, stearinlys m.m. Og i bestræbelserne på at finde nye dufte har firmaet samarbejdet med tre af verdens bedste barer - ifølge den berømte liste ”World’s 50 Best Bars” - om at forvandle duften af cocktails til duftlys.
Barerne er Maybe Sammy i Sydney i Australien (verdens 11. bedste bar), Attaboy i New York (den 12. bedste bar) og The NoMad ligeledes i New York (den 13. bedste bar).
Hver bar har udvalgt deres mest populære cocktail, og så er Apothekes duftspecialister gået i gang med at genskabe lugten som lys.

Lysene sendes til Danmark


Et af lysene dufter således af stor-sællerten fra NoMad, en gin-baseret cocktail med navnet "Nod to Nothing" med duft af mandler, timian, grønne blade, earl grey te, roser, kamille, vanille og moskus.
Maybe Sammys cocktail "Espresso Martini" og "Penicillin" fra Attaboy er ligeledes forvandlet til lifligt duftende lys.
”Cocktail-lysene”, der kan købes ved at klikke her, koster 28 dollars (cirka 185 kr.) stykket plus forsendelse til Danmark. Og hvis man nu har købt fx lyset, der dufter af cocktailen "Penicillin", kan man jo shake drinken og nyde den til det tændte duftlys. Nedenfor følger opskriften.

Penicillin fra Attaboy


Ingredienser:
6 cl whisky
2 cl citronsaft
1 cl honningsirup
1 cl sød ingefærsaft
0,7 cl whisky fra Islay
Hæld ingredienserne - med undtagelse af whiskyen fra Islay - i en cocktailshaker. Fyld knust is i, og ryst kraftigt. Skænk cocktailen i et glas gennem en sigte, og top med Islay whisky.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Agoston Haraszthy.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Agoston Haraszthy. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Agoston Haraszthy (1812-1869) var en ungarsk greve, der var "den første" til lidt af hvert. I 1840 slog han sig – som den første ungarer overhovedet – ned i USA. Han bosatte sig i New York og dernæst i Wisconsin, hvor han ernærede sig som forretningsmand.
Men han havde en drøm om at fremstille kvalitetsvin i USA med de store europæiske vine som forbillede. Han var blandt de første, der plantede vinstokke i Wisconsin, men det blev i det solrige Californien, han fik succes med sine vinmarker. Og det i en sådan grad, at han i dag ofte omtales som "faderen af vinfremstilling i Californien".
I Sonoma Valley opførte Agoston Haraszthy Buena Vista, Californiens første vinhus for kvalitetsvine. Han indførte 100.000 stiklinger af i alt 300 forskellige europæiske druesorter til Californien, ligesom han i 1858 skrev den første afhandling om vinfremstilling i det amerikanske vindistrikt, "Report on Grapes and Wine of California".
Såvel Haraszthy som hans afhandling inspirerede mange samtidige vinproducenter, som valgte at slå sig ned i Californien.
Ud over sine bedrifter i den vinøse verden har Agoston Haraszthy også æren for at have grundlagt en af de første byer i Wisconsin, ligesom han drev den første dampfærge på Mississippi River og blev udnævnt til San Diegos første sherif.
De gode tider på vingården i Californien fik imidlertid en trist slutning. I 1868 gik Agoston Haraszthy bankerot. Dog lykkedes det ham at rejse nok penge til et andet eventyr: fremstilling af rom i Nicaragua. Eventyret blev dog kortvarigt. I 1869 blev han spist af en krokodille, da han forsøgte at krydse en flod.
Agoston Haraszthy var gift med Eleonora, og sammen fik de seks børn.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Hvordan stablede man vinfadene i gamle dage?

Ulla Toft har med stor glæde læst de første postkort fra Sherry-distriktet, som vi bragte i sidste uge, og nu har hun et spørgsmål:
- På det billede, I viste af den store hal hos Williams & Humbert, lå fadene stablet oven på hinanden, som man jo gør det i sherry-husene. Jeg ved godt, at man i dag har gaffeltrucks, der kan klare arbejdet, men hvad gjorde man egentlig i gamle dage?
Sandt nok, så var det et hårdt arbejde, hvilket fremgår af dette gamle billede. Det stammer fra sherry-bodegaen Sanchez Romate, der fremstiller brandyen Cardenal Mendoza.
Man stablede simpelt hen fadene ved at lægge et par planker op til det ønskede niveau og et par reb omkring fadet. Og så gjaldt det ellers bare om at hale godt til.


Ugens vinøse billede

Merete Hussmann har taget dette billede, der simpelt hen ånder af Toscana: Bølgende bakker, opmarcherede cypresser, et gammelt kloster, vinmarker ...
Billedet viser Badia Valombrosa, i hvis kældre en af Antinoris store Chianti Classico-vine, Badia a Passignano, bliver lagret.
Badia er et italiensk ord for abbedi, og Valombrosa kan direkte oversættes som "den skyggefulde dal". Klostret blev grundlagt i 890. I 1049 blev det et datterhus af Valombrosa-klostret øst for Firenze, og der er stadig benediktiner-munke på stedet.
I 1600-tallet var klostret et vigtigt teologisk center, hvor blandt andre den store videnskabsmand Galileo Galilei (1564-1642) opholdt sig i en periode.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-661
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


661 I tapasbaren Tabanco El Pasate i Jerez de la Frontera drikkes der sherry tappet frisk fra fad. (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rød Sparkling Demi-Sec, Frederiksdal, Danmark, lav alkohol (10,5%)

179 kr., Frederiksdal

En mousserende frugtvin på 60% Stevnskirsebær og 40% pærer, begge dele fra Frederiksdal Gods på Lolland. Det er en frisk og lækker vin med en fint skummende og blød mousse, en flot mørkerød og intens farve og en duft af sommerbær. Smagen er demi-sec - altså halvsød, men den er mere til den tørre side. Den byder - ikke overraskende - på kirsebær, men man fornemmer også pærerne, og til sammen giver de to frugter en delikat, elegant og forførende smag, som holder længe i munden. Vinen er et godt alternativ til denne verdens mange mousserende vine på druer. Nyd den godt afkølet, som den er eller til et stykke cheesecake med friske bær.

stjernestjernestjernestjerne

Canard-Duchêne Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 199 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En god klassisk champagne med duft af lyst brød og med en medium fyldig og tør smag. I eftersmagen kommer der fine noter af friske abrikoser. En champagne, der er velegnet både som apéritif og til lette forretter.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Cuvée Katrina, Château La Cômbe, Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

En elegant biodynamisk hvidvin med en fint krydret duft med svage noter af fennikel - som igen dukker op i den fyldige smag sammen med grønne druer og strejf af krydderurter. Nyd vinen, som den er, eller til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

District 7, Scheid Family Wines, Chardonnay, Californien, USA, 2019, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 66,50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne hvidvin er en nydelse fra ende til anden. Den dufter af sommerblomster og honning og har en fyldig smag af modne grønne druer med strejf af lyse rosiner. Det er en tør vin, hvis tørhed afrundes af en behagelig frugtsødme. En vin mange vil kunne lide - og et kup til tilbudsprisen. Nyd den til en ekstra god fjerkræsret, til laks eller en asiatisk ret med en anelse sødme. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Flor de la Mar, Casa Ermelinda Freitas, Setúbal, Portugal, 2020, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

I denne flaske er der vin på fire forskellige blå druer: Syrah, Aragonés, Castelão og Alicante Bouschet. Og det er en rigtig god firkløver. Der er en dejlig duft af chokolade og vanille og en intens smag med syltede kirsebær og ikke mindst kaffe som de dominerende noter. Prisen ved en flaske er helt ok for en vin af denne kvalitet - så køb 6 styk. De skal nok få ben at gå på!

stjernestjernestjernestjerne

Cachos de Oro, Leyendas de Familia , Valle del Maule DO, Chile, 2015, middel alkohol (13,5%)

80 kr., Køge Vinhandel

Denne rødvin er fremstillet på lige dele Cabernet Sauvignon og Carmenère. Vinen dufter af syltede blå blommer og har en varm og fint krydret frugtsmag med en anelse sødme - men også med en lidt overraskende og markant syre til slut. Netop på grund af syren bør vinen ledsages af mad - gerne lidt fede kødretter eller oste.

stjernestjernestjernestjerne

Tomero, Vistalba, Malbec, Mendoza, Argentina, 2019, høj alkohol (14,7%)

90 kr., pris ved 6 flasker, Vinotto

En rødvin med god frisk frugt og en tilpas syre til mad. Men det er også en vin med "gå-på-mod" med en kraftigt krydret smag, der bør ledsages af ligeledes krydrede retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baronello Rosso Toscana, Toscana IGT, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud: 83 kr. ved 3 flasker, Supermarco

Denne rødvin er både dejlig, interessant og harmonisk. I både duft og smag er der kakaobønner, vanille, moden frugt og forfriskende strejf af eukalyptus. Det er en åben og let drikkelig vin, som fortjener en ekstra god pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Messo, Toscana IGT, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Skjold Burne Online

Governo er navnet på en gammel toskansk teknik, der minder om Ripasso-metoden i Valpolicella: Den består i, at man tilsætter druesaft fra senthøstede og delvist tørrede duer til den netop færdiggærede most. Herved opstår en ny gæring i mosten med flere smags- og duftstoffer samt druesødme som resultat. Det er sådan, denne glimrende rødvin er blevet til. Duften er aromatisk og fuld af modne bær. Smagen er rig på frisk og saftig frugt - især solbær, kirsebær og aronia. En nydelse fra ende til anden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Piaugier Sablet Rouge, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2020, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris på tilbud: 99 kr., Slagelse VinKompagni

Det er fjerde generation af familien i vingården Alphonse Vautour, der har fremstillet denne rødvin. Og de tre foregående generationer kan også godt være stolte. Det er en fortræffelig vin, der har alle de egenskaber, man kan forvente af en top-vin fra Rhône. Den har krydrede noter, som udfolder sig i duft og smag med blandt andet rosmarin og anis, men lige nedenunder lurer frugten, som dukker op i den meget lange eftersmag. Drik vinen til krydrede retter med lam eller til julemaden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Primitivo di Manduria, Masseria Borgo Dei Trulli, Primitivo di Manduria DOP, Italien, 2020, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris på tilbud: 99 kr., Slagelse VinKompagni

Her har vi at gøre med en ualmindelig aromatisk og indtagende rødvin, hvor tilbudsprisen er et rent kup. Duften har friske mørke bær - blandt andet aroniabær - og strejf af korender, mens smagen er åben, rund og blød, fuld af modne bær og med en lang eftersmag, der slutter behageligt tørt og med en tilpas syre. Tilbudsprisen er et kup.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Luciano Arduini Valpolicella Ripasso, Valpolicella Ripasso DOC, Italien, 2019, høj alkohol (14,5%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., Skjold Burne Online

Der er syltede blå blommer i duften af denne dejlige rødvin, mens den fyldige og koncentrerede smag er fuld af moden frugt. En god syre og et lille bittert bid sætter punktum for eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Abbe Arrous, Cornet & Cie, Collioure AOP, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

En rødvin med en fint krydret duft med noter af røde peberfrugter. Smagen vil frem i verden - der er saft og kraft, moden bærmost og en lang og vedvarende eftersmag med mørke kirsebær og et lille lakridsbid til slut. En rigtig dejlig og kraftig vin, som kræver at blive ledsaget af en lige så kraftige kød-gryderet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Visette, Germano, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

Der er stald og fuldblodsheste over denne flotte rødvin. Den dufter af læder, men har også fine bærnoter, mens smagen er fuld af varme krydrede noter og en anelse mørke rosiner til slut. Tanninerne lader sig mærke til slut, men kun lige netop tilpas.

stjernestjernestjernestjernestjerne

S. to Ippolito, Villa da Vinci, Toscana IGT, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

259 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 149,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin på Sangiovese, Merlot og Syrah - og en vin med en dejlig duft af tørrede tranebær og mørk chokolade. Smagen er blød, rund og fyldig, med god frugtsødme, igen noter af chokolade samt vanille og med en lang eftersmag med afrundede tanniner. En vin, der får juleenglene til at synge!

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fabiano Amarone, Amarone della Valpolicella DOCG, Italien, 2017, høj alkohol (15,5%)

389 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 330 kr., Skjold Burne

En herlig rødvin, der dufter af syltede blå blommer og har en smag fuld af krydrede noter - især aromatisk peber og nelliker - og med en anelse frugtsødme i eftersmagen. Det er en varm, indbydende og kraftig vin, der vil være sagen til julanden eller -flæskestegen.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen