Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50, 2021



Den nye organisations logo.

Vinsmagning uden glasflasker

Vi har tidligere nævnt Frugal Bottle – en vinflaske af 94% genbrugspapir, skabt af det britiske firma Frugalpac. Endnu et britisk firma lancerer i starten af 2022 sin version af en papir-vinflaske, og i det hele taget er Storbritannien blevet lidt af en bannerfører, når det gælder grønne alternativer til den traditionelle vinflaske af glas.

Alternative emballager udgør dog stadig kun en meget lille brøkdel af det britiske marked. Og netop derfor har seks små britiske firmaer, der alle udelukkende sælger vin i papirflasker, dåser, bag-in-box, poser og fustager slået sig sammen om at markedsføre vine i netop disse typer emballager. Firmaerne har dannet organisationen ”Wine Traders for Alternative Formats” (WTAF) og de håber, flere firmaer med tiden vil melde sig ved døren.
For nylig afholdt foreningen sin første vinsmagning i London for den britiske vinbranche og -presse.

Svært at overbevise forbrugerne


Formålet med smagningen var at vise, at de alternative emballager udmærket kan indeholde vine af høj kvalitet – noget, der kan være svært at overbevise forbrugerne om.
Rigtig mange rynker stadig på næsen af dåsevin – også selv om dåserne er mere bæredygtige end en glas-vinflaske. Og ifølge en global forbrugerundersøgelse fra Wine Intelligence mente 55% af de adspurgte forbrugere, at vinflasker af glas er en bæredygtig form for emballage, mens kun 35% mente det samme om bag-in-box.
Det er netop det bæredygtige og miljømæssige aspekt, WTAF markedsfører sig på, og det var ikke tilfældigt, at organisationen blev lanceret under FN’s klimakonference COP26 i Glasgow.


En af væggene i den nye bar 45. Wine & Whiskey.

Ny bar hylder Trump

Der er ingen tvivl om, at mange amerikanske demokrater krøller tæer ved tanken om en ganske særlig ny bar på Manhattan.
Baren har til huse i Trump Tower, en skyskraber, der stod færdigt i 1983 – og, som navnet antyder, var bygherren Donald Trump. Trump-familien har stadig deres forretningsmæssige hovedsæde i den 58-etager høje bygning.
Baren er helt igennem en hyldest til Trump og hans fire år som præsident. Væggene er prydet med fotografier i forgyldte rammer af Trump i møder med verdensledere, sammen med den amerikanske hærs specialenhed osv.
Også de drinks, man kan købe i baren, har navne, der har forbindelse til ex-præsidenten, som fx en ”Forty-Five”, der henviser til, at Trump var den 45 amerikanske præsident. Drinken serveres sammen med en diet-cola – hans favoritdrik, og den koster den nette sum af 45 dollars (cirka 300 kr.).

Vine fra Trump Winery


Drinken The Mar-A-Lago Spritzer skal derimod lede tankerne hen på hans 126 værelser store ejendom i Palm Beach, og The West Wine på det hvide hus.
Vinlisten byder (selvfølgelig) på et pænt udvalg af vine fra Trump Winery i Virginia. Og så henviser barens navn ”45. Wine & Whiskey” ligeledes til hans præsident-nummer. Barens Instagram-side giver en god idé om, hvad man går ind til, hvis man besøger den.
Om det er Trump selv, der står bag åbningen af baren, forlyder der intet om...


En termotaske til to flasker vin, skabt af genanvendte korkpropper.

En rigtig god idé

Hos restauranten Sixty Vines i den amerikanske by Nashville bliver der ikke smidt en eneste korkprop i skraldespanden. De bliver samlet ind, ligesom restaurantens gæster opfordres til at tage korkpropper med fra de flasker vin, de har drukket mod at få en drink til maden.
Restauranten har nemlig fået en rigtig god og miljøvenlig idé: De mange propper bliver genanvendt til en række produkter, der kreeres af lokale håndværkere.
Produkterne omfatter blandt andet en termotaske til to flasker vin, drinks-brikker og en urrem, og overskuddet fra salget går til fonde rundt om i verden, der støtter trængende vinproducenter.
Korkprodukt-serien sælges fra restaurantens online-shop og kun i USA, men man kan se de fine sager ved at klikke her.


De seksten stiftende medlemmer af Comitato Historival Super Tuscans.

Ny organisation for supertoskanere

I den italienske Chianti-appellation har der fra 1967 og indtil 2006 været en regel om, at rødvinene skulle indeholde en vis procentdel hvidvinsdruer.

Den regel brød Piero Antinori i Chianti Classico, den klassiske – og finere – del af Chianti. Han valgte ikke at bruge hvidvinsdruer men blandede i stedet for Cabernet Sauvignon i Sangiovesen, og han lagrede vinen i barriques. Resultatet var Tignanello 1971, der gav stødet til en vinmæssig revolution og førte til nogle af verdens mest berømmede vine. Allerede i 1968 havde vingården San Felice gjort det samme med sin rødvin Vigorello, men det blev Antinoris vin, der for alvor mindes som den første af de såkaldte supertoskanere.
Nu har seksten producenter, der alle har deres vinhuse i Chianti Classico, og alle fremstiller supertoskanere, grundlagt en ny organisation, Comitato Historical Super Tuscans.

Degraderede vinene til bordvin


De vinhuse, der har stiftet organisationen, er (naturligvis) Antinori samt Montevertine, Castello di Monsanto, Isole e Olena, Badia a Coltibuono, Querciabella, Castello di Fonterutoli, Castellare di Castellina Ambrogio & Giovanni Folonari, Riecine, Felsina, Castello di Volpaia, Castello di Ama, Castello di Albola, Brancaia og San Felice.
Paolo Panerai fra Castellare di Castellina er udnævnt til præsident, mens Piero Antinori har fået titel som ”æresgrundlægger”.
Endnu en ting, som knytter de sektens vinhuse sammen, er, at de alle har fremstillet deres første supertoskaner i Chianti Classico før 1994. Dermed tog disse pionerer også det modige skridt at degradere deres rødvine til ganske almindelig bordvin. Vinene levede jo ikke op til reglerne om, at de skulle indeholde hvidvinsdruer.

Åbner op for ansøgninger


I 1994 blev den bredere appellation Toscana IGT vedtaget, og herefter kunne producenterne i Chianti Classico sætte denne lidt finere appellation på etiketten af deres supertoskanere.
Nu, hvor organisationen er stiftet, åbner den op for ansøgninger om optagelse fra producenter uden for Chianti Classico – altså fra den store brede appellation Chianti samt fra resten af Toscana. Også her er der vinhuse, der fremstiller supertoskanere – blandt andet Tenuta san Guido i Bolgheri med dens berømte Sassicaia.


Foto: Unsplash/Matthieu Joannon.

Lader som om, de ved mere

Det amerikanske vinfirma Invino, der sælger sine vinmærker i Storbritannien, har taget pulsen på de britiske forbrugeres forhold til vin via en rundspørge blandt 2000 briter fordelt over hele Storbritannien.

Undersøgelsen viste blandt andet, at 22% af de adspurgte briter indrømmede, at de indimellem lader som om, de ved mere om vin, end de rent faktisk gør.
Nedenfor bringer vi et par af de øvrige oplysninger fra undersøgelsen.

Fire andre tal


* 48% af de adspurgte briter syntes, det er ubeskedent at dele ud af sin vinviden over et glas vin.
* 49% ytrede, at oprindelseslandet var det første, de så på, når de var på jagt efter en ny vin, mens 40% også gik efter druesorten.
* 25% bedømte den mulige kvalitet af en vin ud fra, om flasken havde korkprop eller skruelåg.
* 45% kunne bedst lide rødvin, når der kom et par isklumper i glasset.


Arkivfoto fra Millésime Bio 2020.

Millésime Bio 2022 i hele to udgaver!

Nu er der nedtælling til en af de vigtigste begivenheder for producenter og importører af økologiske og biodynamiske vine: Millésime Bio 2022. Og denne gang får vinbranchefolk fra nær og fjern tilbudt hele to udgaver af verdens største øko-vinmesse.
Som den første store vinmesse nogensinde blev Millésime Bio sidste år afholdt 100% digitalt på grund af Covid-19. Det var noget af en satsning fra arrangøren Sudvinbios side – men det viste sig at blive en succes. Derfor har man valgt at afholde 2022-udgaven af messen både fysisk og digitalt.
Den digitale udgave løber af stablen d. 17. og 18. januar, mens dørene i udstillingscentret i Montpellier traditionen tro er rammen om den fysiske messe fra d. 24. til 26. januar.
Som vinprofessionel kan man deltage i en eller begge udgaver. Under den digitale udgave har man jo en oplagt mulighed for at få sig et overblik over de mange producenter og vine og indgå aftaler om møder under den fysiske messe.

Særligt fokus på cider og øl


Udstillerne kommer fra en lang række forskellige lande. Der er rigtig mange franske producenter – hovedsageligt fra den sydlige del af landet men også fra Alsace og Champagne. Bag standene finder man også spanske, italienske, portugisiske, tyske, schweiziske og endda hollandske vinproducenter.
Derudover er der udstillere inden for næsten enhver kategori spiritus. Og så vil der i 2022 blive sat særligt fokus på økologisk cider og øl via et område for udstillere af netop disse to drikke.
Under den fysiske messe vil man også kunne smage vindervinene fra Challenge Millésime Bio - den årlige konkurrence, hvor mere end 1700 økologiske vine fra hele verden bliver bedømt af et dommerpanel bestående af vinprofessionelle.
Man kan læse mere om såvel den digitale som den fysiske udgave af Millésime Bio – og registrere sig – ved at klikke her.


Lukning med kapsel eller kork under anden gæringen på flaske kan have betydning for boblernes udseende.

Kork eller kapsel under anden gæring

Champagne og andre mousserende vine, der fremstilles efter samme metode, gennemgår en gæring nummer to på flaske og modning på gærresterne (se kapitel om mousserende vin i VinAvisens bog ”Vin for Begyndere”).

Det er denne anden gæring, der giver vinen dens bobler, og mens gæringen står på, er flaskerne lukket enten med en korkprop eller – fra og med 1960’erne – med en almindelig kronekapsel.
Nogle af producenterne har holdt fast ved kork-lukningen, da de mener, det højner kvaliteten af den færdige vin. Men noget videnskabeligt bevis herfor har man ikke haft – før nu. Et hold sydafrikanske forskere har nøje analyseret parvise udgaver af seks forskellige sydafrikanske mousserende vine, der er fremstillet med anden gæring på flaske, og som har været lukket med enten kork eller kapsel.

Mindre bobler og længere eftersmag


Forskerne undersøgte blandt andet trykket i flaskerne og indholdet af en række forskellige syrer og anvendte infrarød spektroskopi til at kortlægge vinenes kemiske sammensætning. Og det viste sig, at der faktisk var tydelige kemiske og sensoriske forskelle alt efter, hvilken lukning der var blevet brugt til de samme vine.
Trykket i ”Kork-vinene” var generelt lavere end i deres respektive modstykker, som havde været lukket med kapsler. De var også lidt længere tid om at frigive boblerne i glasset, ligesom boblerne var mindre og eftersmagen længere.
Forskningsrapporten med samtlige analyser har været bragt i South African Journal of Enology and Viticulture.


André Hueston Mack fortæller om forskellige typer vinglas.

God lille film om vinglas

De fleste af VinAvisens læsere har sikkert et godt all round tulipanformet vinglas, som bruges til både rødvin og hvidvin.

Men, som vi tidligere har nævnt, er der designet en række glas specielt til de enkelte typer vine – ikke kun til hvidvin og rødvin men også til vine på bestemte druer.
Det er en ren jungle at finde rundt i, men i en lille 8 minutter lang YouTube-film giver den amerikanske sommelier og vinmager André Hueston Mack en glimrende gennemgang af otte forskellige glas kreeret specielt til alt fra Bourgogne- og Bordeaux-vin til portvin og champagne. Mack kommer også rundt om det stilkeløse glas – og selvfølgelig også det gode all round glas. Og han forklarer, hvorfor de enkelte glastyper fremhæver de respektive vine på bedste vis. Under filmen er der angivet i sekunder, hvornår han fortæller om de enkelte glas - en fin idé.
Man får ret megen viden og gode tip i løbet af den korte tid, filmen varer. Men man skal hænge på – det er en ret hurtigt talende sommelier.

La Niña er på vej

I Australien har den officielle vejrmeldetjeneste meddelt, at La Niña er på vej – og det kan få stor betydning for landets druehøst, der jo foregår, mens vi på den nordlige halvkugle går foråret i møde.

La Niña (”pigen” på spansk) opstår, når vindene fra Stillehavet blæser stærkere og mere vedvarende end normalt. Herved føres der mere vand mod Australiens kyst, der opstår kraftig skydannelse, og resultatet er betydeligt mere nedbør over såvel Australien som Sydøstasien. Temperaturerne bliver også lavere end den normale gennemsnitstemperatur – og det er kun et gode, da tørke kan være et stort problem i Australien op mod høsten. Desuden lægger nedbøren ofte en betydelig dæmper på de alvorlige ildebrande, der plejer at finde sted.

"Pigen" og "drengen"


Men der er også en bagside af medaljen - de store mængder regn kan give problemer med kvaliteten af druer. Klimafænomenet kan være af varierende styrke – sidst, der dannedes en La Niña af en betydelig styrke, var i 2010. Hvor kraftigt fænomenet bliver denne gang vides endnu ikke med sikkerhed, men det skulle ifølge vejrmeldetjenesten ikke være så langvarigt som normalt - ofte kan La Niña sætte sit præg på Australiens vejrforhold i op til et år.
Ud over ”pigen” findes der også en ”dreng”, El Niño, et klimafænomen, der ligeledes opstår i Stillehavet, og som kan medføre endnu kraftigere nedbør og uvejr i Australien, New Zealand, Chile og Californien.


Vin og chokoladekiks i ét

Vinmærket Barefoot er et af de største i USA, og de små chokoladekiks, Oreo, som også forhandles i Danmark, er ligeledes blandt amerikanernes favoritter. Så hvad er mere oplagt end at forene de to gode sager i én og samme flaske.
Barefoot Wine og Oreo har derfor sammen lanceret vinen Barefoot Oreo Thins Red Blend.
I første omgang blev der frigivet et begrænset parti af vinen – som en prøveballon for at se, hvordan forbrugerne tog imod den. Efter to dage kunne Barefoot melde om alt udsolgt til trods for en pris på 25 dollars (cirka 165 kr.).
Nogle af vores læsere vil måske synes, det lyder lidt for langt ude med en sådan vin. På den anden side, så er visse kraftigt smagende rødvine og mørk chokolade ofte en glimrende kombination.
Den er god nok - det er en cocktail, og den serveres hos Bellboy Bar Berlin.

Kreative cocktails i Berlin

Der findes utallige klassiske cocktails – og mindst lige så mange eksperimenterende. I de senere år har cocktailbarer rundt om i verden konkurreret om at kreere de mest fantasifulde og sprælske cocktails, men ingen overgår den israelske barkæde Bellboy Bar.
I barernes 1920’er atmosfære kan man få drinks med alverdens kreative ingredienser. I nogle af dem indgår der fx candyfloss, vingummibamser, grankoglerøg eller saltkiks, og drinksene serveres i alt fra mini-badekar til konkylier.
Men selv om vingummi og candyfloss måske ikke lyder så tiltalende, når det gælder cocktails, så har Bellboy Bars drinks vundet berømmelse viden om for deres gode smag.
Nu har barkæden for første gang åbnet en bar uden for Israels grænser, og det er i hjertet af Berlin. Hvis man får lyst til en lidt alternativ cocktail, så finder man BellBoy Bar Berlin i Mohrenstrasse 30. Den er åben hver dag fra og med kl. 18.
Helt sådan vil det nok ikke tage sig ud, når man skåler i sin hjemmelavede snaps. Fotografiet er fra mellem år 1900 og 1940, og det er fem svenskere, som hæver glassene. Foto: Wikipedia/Nordiska Museet.

Lav din egen snaps

Hos Gastronomisk Innovation i København, der drives af den anerkendte kok Rasmus Leck Fischer, kan man nu melde sig til en workshop, hvor man lærer at lave sin helt egen snaps.
Man skal selv levere råvarerne, som kan være overskudsfrugt, bær og urter fra egen have eller fra det lokalområde, man bor i.
Workshoppen varer to timer og oven i hatten får man bogen ”Snaps” med hjem – en bog, der er fuld af gode snapseopskrifter.
Seancen koster 670 kr. og afholdes d. 17. januar kl. 17.30, og tanken er, at man så kan skænke sin egen snaps i glassene til den kommende påskefrokost. Man kan bestille billetter ved at klikke her.

Den nye sukkerfrie likør.

Verdens første sukkerfrie kaffelikør

Engang var likør utroligt populær. Det var dengang, hvor det fra tjenerne i restauranterne typisk lød: - Skal det være en cognac eller en likør til kaffen? – hvilket lagde op til, at man var nødt til at vælge en af delene…

I dag har salget af likør noget mere trange vilkår - såvel herhjemme som i udlandet. En væsentlig årsag er, at et stigende antal forbrugere tænker i sundhed og kalorier, og så går det ikke med sådan en ”sukker-bombe”, som likør jo er.
Derfor har firmaet Perfume Trees Gin, der har sin base i Hong Kong, lanceret verdens første sukkerfrie kaffelikør, Pale Ink, som ifølge firmaet højst indeholder 150 kalorier pr. 10 cl – hvilket er 20% færre end i fx et glas vodka med samme mængde indhold.
I stedet for sukker er likøren tilsat et ekstrakt af Natvia (en slags stevia), som ikke indeholder en eneste kalorie.
Det lyder jo rigtigt lovende – desværre vil det nok vare en god rum tid, før vi ser Pale Ink på danske hylder. I første omgang går Perfume Trees Gin målrettet efter at indtage det store asiatiske marked.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


André Tchelistcheff.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til André Tchelistcheff. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

André Tchelistcheff (1901-94) voksede op i Moskva og studerede som ung på militærakademiet i Kiev - dog kun indtil 1917, hvor han måtte flygte sammen med sin familie på grund af den russiske revolution.
Efter at have kæmpet i den Hviderussiske hær i den efterfølgende borgerkrig flygtede han i 1921 videre med sin familie til Jugoslavien. André Tchelistcheff læste først landbrugsteknologi i det daværende Tjekkoslovakiet, hvorefter han supplerede med studier i ønologi og mikrobiologi på fransk jord. Som færdiguddannet blev han ansat på Institut National Agronomique i Paris.
Da grundlæggeren af Beaulieu Vineyard i Napa Valley, Georges de Latour, var på jagt efter en ny vinmager, fandt han frem til André Tchelistcheff.
I 1938 ankom russeren til det californiske vinhus som chefvinmager, og han gjorde ikke kun vinene hos Beaulieu Vineyard berømte, han blev også en mentor for mange af Napa’s vinbønder, som han hjalp med råd og dåd.
Det var også ham, der introducerede modning af vinen på små franske egetræfade, ligesom han bidrog med ny viden inden for koldgæring. Og så demonstrerede han for vinfolket i Napa og resten af Californien, at en ordentlig hygiejne har indflydelse på vinens kvalitet.
André Tchelistcheff regnes i dag for en af grundlæggerne af moderne californisk vinindustri, og det er ikke uden grund, at Californiens vinproducenter har givet ham tilnavnet "Maestro".
Også uden for Californien blev der lyttet til André Tchelistcheff, og han bidrog således til udviklingen af vinfremstilling i både Oregon og Washington.
I 1973 trak han sig tilbage fra jobbet som chefvinmager hos Beaulieu Vineyard men fortsatte med at drive sit eget vinlaboratorium i St. Helena og fungere som konsulent for flere førende amerikanske vinhuse til sin død i 1994.
André Tchelistcheff efterlod sig hustruen Dorothy og sønnen Dmitri, der ligesom sin far er uddannet vinmager.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Kan jeg lægge vinen tilbage i kælderen?

Diana Jepsen havde sat et par champagneflasker fra kælderen på køl i køleskabet til et selskab. Der var en flaske i overskud, og nu vil hun gerne vide, om hun kan lægge den tilbage i sin vinkælder. Den fylder jo bare i køleskabet.
Store temperatursvingninger skal man undgå, når det gælder såvel stillevine som mousserende vine – den slags kan gå ud over proppen og fremskynde modningen. Men ”temperatur-hoppet” fra køleskabet til en forhåbentlig kølig vinkælder har ingen betydning. Så du kan roligt lægge flasken tilbage og sætte den på køl igen næste gang, der skal være selskab.


Ugens vinøse billede

Dette billede, som er taget af Lars Gaba, stammer fra et meget lille vindistrikt, som formentlig er ukendt for mange. Distriktet hedder Bellet, og det ligger inden for byen Nices bygrænse og er meget karakteristisk med de mange terrasser, de såkaldte restanques.
Bellet fik AOC-status i 1941 og er på kun 50 hektar, som dyrkes af i alt fjorten vinbønder. Det er sandsynligvis et af Frankrigs ældste vindistrikter, hvor de første vinmarker blev tilplantet af fønikerne, samtidig med at de længere henne ad kysten grundlagde Marseille.
Vinene er både meget dejlige og berømte, og priserne er ofte derefter. De sælges ikke mindst i de lokale restauranter og bliver hurtigt udsolgt.
De hvide Bellet-vine laves af druen Rolle samt en smule Chardonnay. De røde og rosé laves af de sydfranske druer Grenache og Cinsault plus ikke mindst Folle Noire (den tossede sorte), der er døbt sådan, fordi dens høsttidspunkt er meget svært at forudsige fra år til år, samt Braquet, der er opkaldt efter en gammel Nice-familie.
Markerne på Lars Gabas billede tilhører Château de Cremat.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-663
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


663 Fra smagerummet hos vingården Le Bèrne i Montepulciano er der en smuk udsigt over vinmarker og oliventræer. (foto © Trine Schou).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée des Moines Bleu Brut, Besserat de Bellefon, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

395 kr., på tilbud til 299 kr., Slagelse VinKompagni

En klassisk og rigtig dejlig champagne med kaskader af fine små bobler, en duft af lyst brød og en fyldig, elegant smag med frisk citrus som den dominerende note. Tilbudsprisen er attraktiv. Nyd vinen som velkomstdrink nytårsaften eller når vi går ind i 2022.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Cuvée Excellence Blanc, Mas Des Bressades , Costières De Nîmes AOC, Frankrig, 2020, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Vi har tidligere smagt forskellige vine og årgange fra det gode vinhus Mas Des Bressades. Her er en ny hvidvin fra producenten fremstillet på lige dele Viognier og Roussanne. Og det er en meget lækker vin med en fin duft af eg og vanille og en fyldig og kompleks frugtsmag med grønne druer, karambole og en anelse syrlig og forfriskende citronskal. Eftersmagen er lang, og de 14,5% alkohol er fint integreret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spier Vintage Selection, Spier, Stellenbosch, Sydafrika, 2020, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 16. december: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly og SuperBrugsen, Vincooperativet

En hvidvin på Chardonnay, Chenin Blanc og Viognier - og en rigtig dejlig vin, der dufter af mango og har en fyldig, rund og let cremet smag med noter af moden grapefrugt og mirabeller. Det er også en meget anvendelig vin, der vil egne sig til såvel apéritif som fyldige fiskeretter, fjerkræ og lette kødretter. Tilbudsprisen ved 6 flasker er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jean Victor Schutz Grand Cru Frankstein, Ruhlmann-Schutz, Riesling, Alsace Grand Cru AOC, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

Denne hvidvin er som en fornem ældre dame - som der stadig er lidt spræl i. I både duften og smagen er der modne grønne druer, mineralske noter og fine strejf af honning ud i den lange eftersmag. Det er ikke en vin for dem, der vil have en ung frisk Riesling-vin med en god syre til mad. Denne vin fortjener, at man nyder den, præcis som den er, let afkølet - men endelig ikke køleskabskold, så forsvinder de mange fine smagsnuancer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trijumf Terroir, Vinarija Aleksandrovic, Serbien, middel alkohol (13,5%)

En hvidvin, der kun fremstilles i særligt gode høstår og af vinhusets bedste druer. Det er en dejlig og imødekommende vin med vanille og fine noter af eg i duften efter modning på fad. Smagen er fyldig, fuld af moden drue og med en lækker cremethed. Så afgjort en vin med klasse, som vil egne sig fortræffeligt til stegt laks.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Leyendas de Familia Gran Reserva, Cabernet Sauvignon, Valle del Maule DO, Chile, 2014, middel alkohol (13,5%)

50 kr., Køge Vinhandel

En enkel men udmærket rødvin til 50 kr. Det er en typisk Cabernet med en dejlig duft og smag af friske solbær. En uforpligtende vin, der vil egne sig fint til en let krydret kyllingeret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Caveja, Conte Zardi, Sangiovese, Rubicone IGP, Italien, 2019, høj alkohol (15%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Syltede blommer, rosiner og mørke kirsebær mødes i duften af denne meget aromatiske rødvin. Smagen vil frem i verden med sin fylde, rige frugt og lange krydrede eftersmag, der slutter med et lille tanninbid. Det er en flot og fyrrig vin, der vil være en fin ledsager til kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjerne

Great Governator, Rosso Toscana IGT, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 3 flasker: 83 kr., Supermarco

En let drikkelig og frugtrig rødvin. Den er saftig og med en fin sødme i eftersmagen - lidt à la modne jordbær. Drik den til kylling eller en let pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Governo All'Uso, Gerone, Sangiovese, Rosso Toscana IGT, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

129 kr., på tilbud til 69,95 kr., Slagelse VinKompagni

Governo-metoden er en gammel metode, hvor en del af druerne er tørret og tilsat vinmosten, hvorved der sker endnu en gæring. Det er en helt igennem indtagende rødvin med blød og saftig druemost i smagen og en lang og liflig eftersmag af røde bær. Vinen slutter med en behagelig sødme. En glimrende all round vin til en lang række forskellige retter. Tilbudsprisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spier Private Collection, Spier, Shiraz, Costal Region, Sydafrika, 2019, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly og SuperBrugsen, Vincooperativet

En ualmindelig vellavet rødvin. Der er en perfekt balance mellem duft og smag - intens bærfrugt, fine, krydrede noter og en lang aromatisk eftersmag med en tilpas frugtsødme. En rigtig vinter-hygge-vin til kraftige sammenkogte retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Why Not?, Puglia IGT, Italien, 2020, høj alkohol (15%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly og Superbrugsen, Vincooperativet

En helt igennem dejlig, aromatisk og krydret rødvin med noter af modne mørke blommer i duften og med en fyldig, rund og blød smag med ristede kaffebønner og strejf af mørk chokolade. Nyd vinen til en god sammenkogt og krydret kødret. Et kup til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gatt Accent, Cabernet Sauvignon, Barossa Valley, Australien, 2016, middel alkohol (14%)

140 kr., pris ved 6 flasker, Vinotto

Der er violer og læder over duften af denne rødvin. Smagen er kompleks, intens, med god frugt og afrundede tanniner og med en fin lille syre, der dukker op i eftersmagen. En absolut glimrende rødvin, hvor der er kælet for detaljerne, og en vin, der bestemt er sine 140 kr. værd. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Charles & Charles Red Blend, Columbia Valley, USA, 2018, middel alkohol (14%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 130 kr., Holte Vinlager

Med det amerikanske flag på etiketten er man ikke i tvivl om, hvor denne gøde rødvin stammer fra. Nærmere bestemt er den fra Columbia Valley i staten Washington. Vinen er lavet på Cabernet Sauvignon og Syrah, og den har førstnævnte drues gode frugt og ikke mindst sidstnævntes krydrede noter. Det er en meget intens og koncentreret vin - plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Flor de la Mar Reserva, Casa Ermelinda Freitas, Península de Setúbal, Portugal, 2019, høj alkohol (14,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

En rødvin med en dejlig aromatisk duft af syltede blommer og fine krydrede noter. Smagen har god fylde og koncentreret frugt, der breder sig ud i den lange eftersmag. Tanninerne er bløde og afrundede. Prisen ved 6 flasker er attraktiv.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fredriksdal Vin af Kirsebær, Frederiksdal Vin, Danmark, 2019, middel alkohol (14%)

140 kr., pris for 50 cl, Frederiksdal

Dette er årets julevin fra Frederiksdal, fremstillet på godsets egne kirsebær. Og det er rent slik - men ikke supersødt slik. Den gode og rene kirsebærduft og -smag trænger igennem på bedste vis. Nyd vinen til en sød frugtdessert eller til cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Falster Jordbær Likør, Falster Destilleri, Danmark, 2021, høj alkohol (16%)

Hvis man trænger til lidt sommerstemning midt i vinterkulden, så er denne likør sagen. Den er lavet på Sensation Jordbær fra Gårdbutikken Marielyst på Falster samt Bourbonvanilje fra Madagascar. Likøren både dufter og smager lifligt af netop modne jordbær og vanilje. Destilleriet anbefaler, at man nyder den kold til friske jordbær eller jordbærtærter. Men man kan også blande en del likør med to dele tør mousserende vin til en dejlig og sommerlig velkomstdrink - eller måske en apéritif nytårsaften. Det prøvede vi, og det var denne udgave, der indkasserede den femte stjerne.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen