Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Vin for begyndere

Mariette Tiedemann:
Vin for begyndere

Forord

»Et måltid uden vin er som en dag uden solskin« – sådan sagde 1800-tallets franske mesterkok Jean-Anthelme Brillat-Savarin. Og enhver, der holder af et glas vin eller to til maden, vil uden tvivl give ham ret. For vin spreder glæde, hygge, varme og stemning.
Et godt glas vin er en umiddelbar nydelse. Men hvis du også begynder at interessere dig for alt det, der omgærder vinen, så åbner der sig en verden af oplevelser – dét at drikke vin får simpelt hen en ekstra dimension.
En vin er som et gigantisk teaterstykke med en masse aktører, der hver især spiller en rolle for helheden – og for, om stykket bliver en succes, en middelmådig oplevelse eller en direkte fiasko.
Vind og vejr, vinstokkens alder, druesort, jordbundsforhold, høsttidspunkt, gæringsmetode, lagring og ikke mindst instruktørens – vinmagerens – evner og kreativitet har alt sammen indflydelse på, om den vin, du har i glasset, er en sur sag eller en af de helt store oplevelser.
Men din måde at behandle vinen på har også noget at skulle have sagt. De duft- og smagsindtryk, du får, når du nyder den, er blandt andet afhængig af, hvordan du har opbevaret flasken, hvilken temperatur, du serverer vinen ved, om glasset er vasket op i sulfo osv.
Uanset, hvor meget vinøs litteratur, du kaster dig over, og hvor mange vine, du smager, så er ét sikkert: Du kommer aldrig til at vide alt om vin. Men det er jo netop det, der gør vin så spændende – at det er muligt hele tiden at lære noget nyt. Man bliver aldrig ekspert i ordets bogstaveligste forstand.
Denne bog er blot de første spæde skridt på vejen ind i vinens omfattende univers. Det er bogen for dig, der ikke ved det store om vin, men er nysgerrig og brænder efter at få svar på en hel masse spørgsmål: Er det sundt at drikke vin? Hvordan fremstiller man den? Hvorfor skal man slynge vinen rundt i glasset, gurgle og spytte, når man smager på den? Hvad er dekantering? Hvordan opbevares vinflaskerne bedst muligt? Og hvilken vin passer til hvilke retter?
Alt det og meget mere får du svar på i denne bog. Den er en appetitvækker, der forhåbentlig giver dig blod på tanden til at dykke endnu dybere ned i vinens fascinerende verden.