Høst-teamet fra El Grifo tager sig en slapper efter høsten af druer fra marken i Playa Quemada. Foto: El Grifo.
Ændrer på vækstsæsonen
Den globale opvarmning og de deraf følgende øgede gennemsnitstemperaturer udfordrer som bekendt de sydeuropæiske vinproducenter. Nogle eksperimenterer med mere varmeresistente druer, mens andre anlægger nye vinmarker i højderne. Og så er der vinhuset El Grifo på den spanske ø Lanzarote, der har vendt op og ned på vækstsæsonen. Vinhuset har efter eget udsagn simpelt hen fremstillet Europas første tørre vine fremstillet på druer høstet i det tidlige forår.
Sommeren giver problemer
Vinmarken, hvor druerne stammer fra, ligger i Playa Quemada, der er et af de varmeste og tørreste områder på øen. Og det med at ændre på den naturlige vækstsæson har vinhuset gjort ved at beskære vinstokkene allerede i oktober, hvorved de er begyndt at skyde, og druerne er klar til høst i slutningen af marts begyndelsen af april.
Om sommeren er problemet, at druerne – på grund af den ekstreme varme – modnes i løbet af nogle få uger, hvorved de bliver fulde af sukker men mangler de finere aromaer og den friske syre.
Tæt ved havet
El Grifos vinmark ligger tæt på og i niveau med Middelhavet, hvilket gør, at der er en mild og stabil temperatur om vinteren. Den køligere vækstsæson giver vine med en større friskhed og et alkoholindhold på omkring 12%.
Derudover drager El Grifo nytte af at kunne lancere sin nyeste årgang på et tidspunkt, hvor der ikke sker så meget andet nyt på vinmarkedet.
Vinhuset har et mål om at udbrede idéen til andre vinproducenter på Lanzarote - når det gælder høsten af såvel grønne som blå druer.
En af kampagneplakaterne fra New Zealand Winegrowers's hjemmeside.
Kampen for en hvidvins-emoji er ikke slut!
Emoji’er er de piktogrammer, som mange af os bruger i flæng, når vi sms’er. De griner og græder eller forestiller alt fra hunde til juletræer. Men når man ser på udvalget af vinøse emoji’er er det meget spartansk. Der er et rødvinsglas, to champagnefluter, der ”skåler”, og så en flaske mousserende vin.
Vi har tidligere nævnt, hvordan det californiske vinhus Kendall-Jackson, der er bedst kendt for sine hvidvine, kastede sig ud i en kamp for at få godkendt et glas med hvidvin som emoji.
Vinhuset sendte en diger ansøgning med et forslag til en hvidvins-emoji ind til Unicode Standard i Silicon Valley, som forvalter piktogrammerne – og bestemmer, hvilke nye, der skal tilføjes. Forslaget blev sendt retur til vinhuset hele tre gange med rettelser og krav om yderligere oplysninger. Efter et års kamp fik Kendall-Jackson et endeligt afslag.
Nu tages kampen op på New Zealand, og her er det ikke et enkelt vinhus, der står bag, men den landsdækkende organisation for vinproducenter, New Zealand Winegrowers (NZW).
Alle kan skrive under
NZW har oprettet en kampagneside på sin hjemmeside med en
underskriftsindsamling, hvor alle uanset nationalitet opfordres til at skrive under, og med plakater med forslag til en emoji, som kan downloades.
Det er oplagt for New Zealand at slå et slag for en hvidvins-emoji, da landet overvejende fremstiller hvidvin. Og tidspunktet er også velvalgt.
I maj måned afholdes flere internationale fejringer af forskellige hvidvinsdruer. Den 6. maj er det fx Sauvignon Blanc-dag, d. 17. maj Pinot Gris-dag og d. 26. maj Chardonnay-dag, og NZW håber, at fejringerne vil sætte ekstra fut under ønsket om en hvidvins-emoji – og dermed under underskriftsindsamlingen.
Ansøgning om rosévin-emoji
Der findes jo heller ikke nogen rosévins-emoji – hvilket man kun kan undre sig over, når man tænker på den kolossale popularitet, rosé længe har nydt på verdensplan.
Hos vinrådet for Chiaretto di Bardolino – den liflige italienske rosévin, som fremstilles i Norditalien - mener man da også, at det er for galt. Allerede sidste år indsendte vinrådet en ansøgning om en emoji til Unicode Standard, hvori man understregede, at man fandt det direkte diskriminerende, at der ikke fandtes en rosévin-emoji.
Men, som Kendall-Jacksons forsøg viser, tager det en god rum tid, før der træffes afgørelser i disse emoji-ansøgninger, så emoji’er med glas med hvidvin eller rosévin venter desværre nok ikke lige om hjørnet.
Senest – i september sidste år – blev 37 nye emoji’er godkendt til brug, heriblandt en mund, der bider sig selv i læben og en smiley, der gør honnør.
Siciliansk vinhus under anklage
En større razzia i den forgangne uge har medført, at ejeren af det sicilianske vinhus Cantine Simonetti samt otte andre personer nu står anklaget for at have fremstillet forfalsket vin.
Ifølge nyhedssiden La Sicilia drejer det sig om et ”vinøst produkt”, lavet ved at gære alkohol på en blanding af vand, roesukker og rørsukker, købt på det sorte marked og smuglet ind i vineriet.
Alene mellem 2020 og 2021 skulle der være solgt mere end 4 millioner liter af denne ”vin” på italiensk jord – produktet er ikke endt på eksportmarkedet.
Svindelvin for 37 mio. kr.
I vineriet beslaglagde politiet yderligere 3 mio. liter ”vin” som – hvis den var blevet solgt for pålydende – ville have indbragt vinhuset mere end 5 millioner euro (cirka 37 mio. kr.).
Hos den sicilianske vinproducentforening ærgrer man sig over svindelen, der kommer på et tidspunkt, hvor øens vine vinder terræn og anerkendelse globalt. Det er sandt nok også trist for Siciliens vinproducenter, hvis enkelte brodne kar skal kaste et dårligt skær over de mange fremragende vine, som fremstilles på øen.
Når der høstes druer i Californien foregår det typisk om natten eller tidligt om morgenen, hvor temperaturerne stadig er lave. Foto: California Wine Institute.
Smag dig gennem en bid af USA
Hvis man vil ”vinsmage” sig gennem Californien og Washington, har man chancen d. 11. maj på The Plant i København. Her præsenteres mere end 600 vine fra cirka 150 vinhuse fra de to amerikanske stater, og det er enten producenterne selv eller de danske importører, man møder bag standene.
Fra kl. 12.30 til 17 er vinsmagningen forbeholdt vinbranchefolk, der ud over at smage vine og indgå aftaler, kan deltage i både speed dating og i et seminar med titlen ”Elevations and Aspects: Wines of California and Washington State”.
En bowl inklusiv i prisen
Seminaret afholdes af den anerkendte vinskribent og foredragsholder Elaine Chukan Brown, og det handler om den indflydelse, vinmarkens placering spiller for vinene fra Californien og Washington. Kl. 17 åbnes dørene for vinklubber og forbrugere – og de lukker først igen kl. 19.
En billet koster 225 kr., og inklusiv i prisen er en California bowl, så man også kan få stillet sulten.
Mere info og tilmelding for professionelle kan fås ved at
klikke her – og
her for tilmelding for forbrugere.
Lignage har små klaser af violette bær. Der findes af god grund ikke noget foto af druen, som først nu er ved at blive genplantet i meget lille målestok - kun gamle illustrationer som den her viste.
En utroligt sjælden drue
Rundt omkring i vinens verden er der godt gang i genopvækkelsen af gamle lokale druer, der i årtier har levet en hensygnende tilværelse.
Nogle af dem er i dag utroligt sjældne – det gælder fx den blå drue Lignage, som omkring år 1800 var udbredt i Loire og især i området omkring byen Blois. Og der er tale om en meget gammel drue – første gang, den nævnes, er i en skriftlig kilde fra 1427, og i et drueleksikon fra 1857 omtales den som ”en af bedste druer i La Côte des Grouets (i Blois, red.).”
Vinlusens hærgen i slutningen af 1800-tallet gjorde kål på en hel del af Lignage-vinstokkene, men druen gik også af mode, fordi den havde et lavt høstudbytte og foretrak et mere lunt klima, end Loire kunne byde på dengang.
Kun en vinstok tilbage i verden
Til sidst var der kun en enkelt Lignage-vinstok tilbage, og den befandt sig i den forsøgsplanteskole, som ejes af det franske institut for landbrugsforskning, INRA (Institut National de la Recherche Agronomique).
Vinstokken blev for en del år tilbage angrebet af en virus, som nær havde kostet den livet. Men det lykkedes INRA efter nogle år at få bugt med virussen, og man kunne så langsomt men sikkert begynde at lave små nye planter Lignage.
Nu er ægteparret Thierry og Zoë Puzelat, der ejer Clos du Tue-Boeuf lige syd for Blois, ifølge Wine-Searcher i færd med at plante 82 nye Lignage-vinplanter på deres ejendom – og der er faktisk tale om en genplantning, da druen i tidernes morgen blev dyrket af Clos du Tue-Boeuf.
Minder lidt om Pinot Noir
Den lille nye vinmark er udelukkende en forsøgsmark, da Lignage ikke er på listen over godkendte druer i nogen som helst fransk appellation.
I 2024 vil de første vine på druen blive fremstillet – ligeledes som forsøgsvine, der ikke bliver sat til salg.
Man ved, at rødvine på Lignage minder lidt om Pinot Noir – de er lyse og lette, meget aromatiske og med et relativt lavt alkoholindhold. Der kan i øvrigt også fremstilles hvidvine på druen.
Thierry og Zoë Puzelat samarbejder med den lokale organisation
URGC (L'Union pour les Ressources Génétiques du Centre-Val de Loire), der netop arbejder for at kortlægge og genopvække gamle lokale druer. Indtil videre har organisationen fundet frem til hele 50 druer, der engang har trivedes i Loires jorde.
Piemontes smukke vinlandskab. Nogle af områderne i den norditalienske region er ramt af tørke.
Norditalien ramt af tørke
I de norditalienske vinområder plejer april at være en regnfuld måned – hvilket kun er godt for vinmarkerne. Ofte falder der så megen regn i denne ene måned, at vinstokkene trives, selv om resten af vækstsæsonen er tør og varm.
Men i år har det ikke regnet i Norditalien – bortset fra d. 30. marts, hvor der faldt cirka 10 mm regn. Og hvad værre er, så har det heller ikke sneet denne vinter, og netop sneen er af største vigtighed – blandt andet for de stejle vinmarker i Piemontes bakkede Barolo-distrikt.
Ud over Barolo er også Valpolicella, Franciacorta og Toscana ramt af en tørke, der indtil videre har varet 100 dage.
Hvis der ikke snart kommer nedbør i pænt store mængder, kan det give problemer i vinmarkerne – og især i de nyplantede marker, hvor de spæde vinplanter har brug for rigelige mængder regnvand.
Til Féminalise er det udelukkende kvinder, der bedømmer de mange vine.
Kun for kvinder
Fra d. 6. til og med d. 8. april mødtes flere hundrede vinsmagere i Parc Floral de Paris i udkanten af Paris. Og de havde ikke kun det tilfælles, at de kan lide vin – de er også alle kvinder.
De mødtes for at deltage i Féminalise, en vinkonkurrence, hvor det udelukkende er kvinder, der bedømmer vinene.
Det var 16. udgave af denne internationale konkurrence, hvor rød, hvid, mousserende, tør og sød vin bliver blindsmagt og bedømt, og hvor alle producenter, kooperativer og importører er velkomne til at sende flasker ind til smagningen. Som noget nyt i år omfattede konkurrencen også sake og spiritus.
Vin købes af kvinder
Årsagen til, at man har valgt at lave en vinkonkurrence med kun kvindelige vinsmagere, er, at stadig flere kvinder interesserer sig for og beskæftiger sig med vinens verden.
Det er som regel også kvinderne, der står for indkøb af vin. I USA, der er verdens største vinforbruger, købes 85% af al vin af de kvindelige forbrugere.
Rigtig mange kvinder er ligeledes vinmagere, ønologer, sommelierer osv., og det er derfor på sin plads – mener arrangørerne bag Féminalise – at have en konkurrence, hvor det er kvindelige smagsløg, der bedømmer vinene.
Se resultaterne
For at kunne melde sig som smager til konkurrencen, skal man - ud over at være kvinde - være vin-professionel eller i hvert fald have en meget stor viden om vin. Man kan læse mere om Féminalise og tilmelde sig næste udgave på konkurrencens
hjemmeside.
Resultaterne for dette års konkurrence er netop offentliggjort – ligeledes på hjemmesiden, hvor man kan søge ud fra en lang række kriterier: Land, distrikt, vintype, medaljetype, juryens favoritter og - hvilket er en rigtig god og forbrugervenlig idé - prisniveau.
På cykelturens hjemmeside er der flere kort, hvor man kan se ruten - blandt andet dette, hvor de mange destillerier er afmærket med whiskyglas.
Rundt til samtlige whiskydestillerier
Der er rigtig mange, der har besøgt et eller to skotske whiskydestillerier. Men det er nok de færreste, der kan hævde, at de har aflagt samtlige af Skotlands i alt 130 destillerier et besøg. Det vil skotske Robert Richardson dog kunne, hvis han gennemfører sit projekt ”Whisky Ventures Ride”.
Han er geolog og en ivrig idrætsudøver, og han vil med start d. 12. maj cykle de 3220 kilometer, det kræver for at komme rundt til de mange whiskydestillerier – fra Bladnoch, der er det sydligst beliggende, til Saxa Vord Distillery på Shetland-øerne i det nordligste Skotland.
En velgørenhedstur
Det er ikke kun for motionens – og smagsprøvernes skyld - Robert Richardson cykler Skotland rundt. Der er tale om en velgørenheds-tur til støtte for to organisationer, Scottish regions of Cash for Kids og Scotland’s Charity Air Ambulance.
På cykelturens
hjemmeside kan man gå ind og støtte organisationerne med små og store beløb, læse om turen og se den rute, Richardson skal cykle. I alt håber han på at kunne indsamle 10.000 pund (cirka 90.000 kr.) til de gode formål.
Donation af whiskyflasker
Derudover håber Robert Richardson også, at hvert enkelt af whiskydestillerierne vil donere mindst en flaske whisky – når alle flaskerne er i hus, vil de blive solgt på en auktion, hvorfra indtægterne ligeledes går til de to organisationer.
Richardson cykler hele ruten alene – dog får han på nogle af strækningerne følgeskab af sponsorer og medarbejdere fra de enkelte destillerier. Han regner med at nå i mål i slutningen af juni.
Ejerne af Ballyvolane House Spirits Company, Anthony Jackson (til højre) og Justin Green, sammen med malkekoen Bertha. Det ser meget irsk ud alt sammen...
Mere om spiritus på ostevalle
I sidste uge nævnte vi, at et californisk destilleri er begyndt at fremstille noget så specielt som spiritus på valle, der er til overs fra osteproduktionen.
- Men det er jo slet ikke noget nyt, skriver Ole Birkelund til os. – Man har lavet spiritus på valle i adskillige år i Irland, hvor det blandt andet har resulteret i den fremragende gin med navnet Bertha’s Revenge.
Det måtte vi jo så dykke lidt mere ned i, og bag navnet Bertha’s Revenge gemmer der sig en sød historie.
Ginnen fremstilles af Ballyvolane House Spirits Company i byen Cork i det sydlige Irland, og ud over valle fra lokale bønder tilsættes ginnen naturligt brøndvand og en blanding af indsamlede urter og bær.
En legendarisk ko
Og hvem var så Bertha? Ja, hun var meget oplagt en malkeko, men ikke en hvilken som helst ko. Hun havde til huse hos en landmand i Sneem et par timers kørsel fra Cork, og hun opnåede den store ære at få en plads i Guinness Book of Records. Det gjorde hun dels som den ældste ko nogensinde – hun blev 48 år – dels fordi hun nåede at føde hele 39 kalve!
Bertha var et trækplaster på lokale markeder og førte an under den årlige St. Patrick’s Day parade i Sneem.
Da ejerne af destilleriet skulle finde på et navn til deres gin, mente de, det var på sin plads at ære den fantastiske malkeko. Herhjemme sælges ginnen blandt andet hos
Vinmedmere.dk, hvor den koster 369 kr. for 70 cl.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Kort nyt fra den danske vinbranche
* Victoria Vine flytter pr. 1. maj på grund af vokseværk til større lokale på adressen Amaliegade 45, 1256 København.
Mads Stensgaard.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Mads Stensgaard (f. 1968) er vokset op i Hørsholm i et hjem, hvor interessen for vin var i højsædet. Første skridt på karrierevejen – efter en afsluttet eksamen som cand.oecon. fra Århus Universitet i 1994 – havde dog intet med vin at gøre. Det var et job som marketingchef hos TV Danmark, som han bestred indtil 1997. Men dernæst gik turen videre til posten som produktchef hos Vingaarden i Odense, hvor han fik ansvaret for firmaets portefølje af spiritusmærker. Året efter blev også vinmærkerne hans ansvarsområde, og siden da er hans vininteresse og -viden blevet skærpet år efter år.
Mads Stensgaard fulgte med, da Vingaarden i 2001 blev købt af V&S Group, og i 2004 blev han udnævnt til vice president med ansvar for V&S Wine’s aktiviteter i Danmark.
Han fulgte også med, da det franske firma Pernod Ricard købte V&S Group i 2008.
Det samme gjorde Kjær & Sommerfeldt, Københavns ældste vinforretning, der slog dørene op i 1875. Da det blev besluttet, at forretningen skulle sælges fra, sprang Mads Stensgaard til som køber sammen med to eksterne investorer og en række ledende medarbejdere.
Siden 2008 er det kun gået én vej for Kjær & Sommerfeldt. Og det er op. Mads Stensgaard har stået i spidsen for en total forvandling af en snart 150 år gammel virksomhed, som i dag står skarpere end nogensinde. Passion for mennesker, vin og resultater har altid været ledestjernen. Og rækkefølgen betyder noget, derfor er der investeret massivt i udvikling af organisationen og uddannelse, sortiment, IT og nye forretningsområder.
Mads Stensgaard tror på mennesker i bevægelse har et sjovere liv og skaber bedre resultater. Det skal være sjovt at gå på arbejde, så får man det bedste frem i folk.
Kjær & Sommerfeldt fortsætter med at sætte ambitiøse mål, også for bæredygtighed og har derfor nu en solid bæredygtighedsstrategi, som skal eksekveres de kommende år.
Mads Stensgaard er en travl mand, og energien til at klare dagens dont finder han blandt andet i sportens verden. Derudover plejer han familien, der består af hustruen Sus og døtrene Nanna og Cille.
Adresse: Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt 4, 1117 København K, tlf.: 70 15 65 00, e-mail:
ksc@kogs.dk,
www.kogs.dk.
Hvilke rødvine er lette?
Louise Poulsen kan godt lide rødvin, men synes, de generelt er for tunge og kraftige, og hun ender derfor ofte med at købe hvidvin. Nu vil hun gerne vide, hvilke vine/druer, hun skal gå efter, hvis hun vil have lette rødvine.
Et oplagt valg er rødvine på Pinot Noir-druen - fx fra Alsace, Tyskland eller New Zealand. Tyske vine på druen Dornfelder eller østrigske vine på Sankt Laurent-druen er også gode valg. Når det gælder italienske vine, hører Barbera-vinene fra Piemonte til i den relativt lette ende. Og så er der de dejlige og saftige Beaujolais-vine på Gamay-druen.
Ugens vinøse billede
Vi har for nylig bragt et par læserbilleder, der viser omgivelserne set gennem et vinglas. Her er endnu et, som Carsten Bjerregaard har taget for nogle år siden på en rejse i Priorat i det nordøstlige hjørne af Spanien. Her besøgte han en af distriktets topproducenter, Ferrer Bobet, og i vinhusets store smagerum tog han dette kunstneriske billede - før der kom vin i glassene.
Smagerummet runder 180 grader og har hele vejen rundt glasvinduer fra gulv til loft. Over et godt glas vin kan man så nyde den formidable udsigt over det bjergrige landskab.
Ud over landskabet kan man også ane danske Arne Jacobsens ”svane-stole” i baggrunden - utroligt, så populære de stole er blevet på verdensplan.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
681
Rækkerne af vinstokke bølger hen over det bakkede landskab i det norditalienske Conegliano-Valdobbiadene (foto © www.prosecco.it).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen