Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19, 2022



Nyhøstede druer fra en vinmark i Bordeaux - dem måtte der gerne have været lidt flere af sidste år. Foto: Unsplash/Maja Petric.

Færre flasker Bordeaux 2021

Hvis man holder af Bordeaux-vin – eller måske ligefrem samler på den – så kan man godt regne med, at der bliver en hel del færre flasker på forretningshylderne af årgang 2021.

Ifølge nye tal fra Bordeauxs vinråd, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), blev der fremstillet 14% mindre vin end i 2020 - og 20% mindre end gennemsnittet i de sidste ti år.
I alt blev sidste års druehøst forvandlet til 503 millioner flasker Bordeaux-vin, hvilket er markant færre flasker end normalt.
Årsagen er den hårde og sene frost, som ramte distriktet i april sidste år. Den gjorde et meget stort indhug i mængden af knopper og skud på vinstokkene.

En blandet modtagelse


I Médoc på venstre bred af Gironde er nedgangen i mængden af Bordeaux-vin årgang 2021 kun på 6% i forhold til året før, mens højre bred (Saint-Émilion, Pomerol og Fronsac) har haft en nedgang på hele 21%. For Bordeaux og Bordeaux Supérieur, som tegnede sig for 55% af produktionen, blev der fremstillet 15% mindre vin.
2021 var i det hele taget et udfordrende år for Bordeauxs vinproducenter. Ud over forårsfrosten måtte de også bakse med hagl, store mængder nedbør og meldug.
Og når nu vi er ved Bordeaux årgang 2021, så har den fået en blandet modtagelse af de internationale vinkritikere, som netop er vendt hjem fra primeur-smagningen af vinen, der stadig ligger på fade. Det vil sige af de kritikere, der indtil videre har nået at melde ud om deres indtryk.

Sauternes er "ren magi"


Generelt forlyder det, at kvaliteten af rødvinene er utroligt svingende fra appellation til appellation – men at der også er absolutte perler imellem. De tørre hvidvine er glimrende, og de søde vine fra Sauternes er ”ren magi”, skriver Decanters vinskribent Georgie Hindle. Og hun opfordrer læsere, der aldrig før har investeret i Sauternes-vin, til at købe netop årgang 2021.
Desværre bliver der langt færre flasker af den højt roste søde vin. Sauternes blev særligt hårdt ramt af vejrguderne i 2021 med det resultat, at der er blevet fremstillet hele 51% mindre vin i appellationen end i 2020.

Elegante klassiske vine


En af de danske vinbranchefolk, der har været til primeur-smagning i Bordeaux, er Christian Philipson fra Philipson Wine. Og han har udsendt en pressemeddelelse om sine indtryk af årgangen:
- Efter de tre sidste kanonårgange 2018, 2019 og 2020 er 2021 allerede nu blevet betegnet som en mellem-god årgang, ja måske en vanskelig årgang for flere producenter.
- Årgangen er kendetegnet ved en elegant frugt med masser af friskhed. Alkoholniveauerne er lave med referencer til klassiske årgange, og skaber en velkommen afveksling fra de tidligere årgange med høje alkoholniveauer.
- Vinene er meget elegante med fin struktur og en umiddelbarhed, der gør denne årgang til en fornøjelse, man kan nyde forholdsvis ung, mens man venter på 2018 og især 2019 og 2020. Vi håber på fornuftige priser trods de små høstudbytter!


Det store nye vincenter bliver indrettet i Veronas gamle markedshaller.

Nu opføres Italiens største vincenter

I de senere år er flere gigantiske vincentre poppet op i Sydeuropa. Først var det Bordeaux, der i 2015 åbnede sit store vincenter, La Cité du Vin, og som vi nævnte i sidste uge, har Dijon i Bourgogne netop slået dørene op for sin udgave af et tempel viet til vinens verden. Og for to år siden fik Portugals portvinsby, Porto, sit World of The Wine – et center, der breder sig over 35.000 kvadratmeter, og som er indrettet i en række gamle portvins-lagerhaller.
Nu vil Norditalien også være med på vognen, og det nye, store vincenter – der bliver Italiens største af sin art - skal ligge i Verona i Veneto-regionen, der er kendt for vine som Valpolicella, Amarone og Prosecco.
Verona er også rammen for den store årlige vinbranchemesse, Vinitaly, og det var netop under den nylige afholdelse af dette års messe, at Venetos myndigheder løftede sløret for nyheden om Museu del Vino – eller MuVin, som er navnet på det nye vincenter.

Færdigt til Vinter-OL


Centret, der vil bliver på mere end 20.000 kvadratmeter, vil rumme udstillinger om italienske og udenlandske vine, et besøgscenter, et auditorium, hvor der bliver afholdt vinkurser og smagninger, og en særlig interaktiv afdeling, hvor man via AI (augmented reality) - udvidet virkelighed - virtuelt kan besøge vinhuse og vinmarker.
Der vil også være restauranter, et vin- og madmarked, en stor vinkælder, et konferencecenter og en vin-auktionshal.
Budgettet er på 50 millioner euro (cirka 372 millioner kr.), og det forventes, at MuVin står færdigt i 2026, hvor Norditalien bliver vært for Vinter-OL.
Og man regner med rigtig mange årlige gæster, idet Verona hvert år indtages af knap 4 mio. turister.


En enkelt vinflaske starter en lavine. Fra den lille film på YouTube.

En rebelsk vinreol!

Man skal virkelig passe på, når man omgås vinreoler – de kan være temmelig lunefulde! For nylig skulle en tjener i restaurant Frou Frou i Sankt Petersborg hente en flaske fra en stor fritstående gulv-til-loft vinreol.
Han tog flasken ud, så på etiketten og satte den så tilbage igen i reolen – det var åbenbart ikke den rette flaske. Men nogle af de andre vinflasker må på en eller anden måde at have forskubbet sig. I hvert fald begyndte nogle få flasker at dratte ud af reolen, hvorpå resten fulgte efter med stadig større hastighed, indtil hele vinreolen kollapsede.
Flere medarbejdere ilede til, men de kunne ikke nå at redde en eneste flaske. Noget tyder på, at reolen har haft en produktionsfejl. I alt mistede restauranten vine til en værdi svarende til 106.000 kr.
Misæren blev optaget af et overvågningskamera, og den lille film er efterfølgende lagt på YouTube.


Søjlediagrammet viser, hvordan det sydafrikanske vinmarksareal er skrumpet år for år mellem 2011 og 2021. Illustration: SAWIS.

Færre sydafrikanske vinstokke

South Africa Wine Industry Information and Systems (SAWIS) er for nylig barslet med en rapport, som tager pulsen på den sydafrikanske vinindustri i 2021 – eller i hvert fald dele af den.
Og ét er sikkert: Der bliver stadig færre vinstokke på sydafrikansk jord. Sidste år blev arealet 1493 hektar mindre, og siden 2011 er det skrumpet år for år med i alt 10% til 90.512 hektar.
Nedenfor bringer vi flere informationer fra rapporten – som man kan se i sin helhed ved at klikke her. Den har ikke mindst nogle meget oplysende søjlediagrammer.

Fire facts fra rapporten


* Nedgangen i vinmarksarealet i 2021 gælder for samtlige af de sydafrikanske vindistrikter med undtagelse af Breedekloof og Worcester, hvor arealet har haft vokseværk sidste år.
* Det er især vinmarker med de grønne druer, Chenin Blanc og Colombar, der er blevet nedlagt, men de to druer beholder henholdsvis første- og andenpladsen som de mest plantede hvidvinsdruer i Sydafrika. I dag findes der 16.827 hektar med Chenin Blanc og 9997 hektar med Colambar.
Lige i hælene kommer Sauvignon Blanc, der efter en fremgang i arealet i 2021 på 0,5% nu breder sig over i alt 9878 hektar.
* Blandt rødvinsdruerne er det Cabernet Sauvignon, der har førertrøjen på med 9811 hektar, hvorefter kommer Shiraz med 9011 hektar og Sydafrikas egen nationaldrue, Pinotage, med 6570 hektar.
* Stellenbosch er og bliver landets største vindistrikt med 16.800 hektar. Dernæst følger Paarl og Bredekloof.

Forbud mod "Rene vine"

Der findes naturvine, økologiske vine og biodynamiske vine - og i USA begyndte der for nogle år siden at dukke såkaldte "clean wines” (rene vine) op på markedet.
Rigtig vind i sejlende fik clean wines, da Hollywood-stjernen Cameron Dias lancerede to af slagsen under mærket Avaline.
Clean wines er vine på økologiske druer og uden naturlige tilsætningsstoffer – sulfitter, gær osv. – som findes i hovedparten af de vine, der fremstilles på verdensplan. Med andre ord bliver disse vine fremstillet nøjagtig ligesom naturvine – og lanceringen af de stadig flere clean wines irriterer i høj grad naturvin-producenterne.
I årevis har disse producenter kæmpet for at oplyse verden om, hvor naturlige og rene deres vine er, og så kommer der nogen ind fra sidelinjen og lancerer vine med en betegnelse, som nok for nogle lyder lidt mere smart - især når det er berømtheder som Cameron Diaz, der bruger den.
Men nu kan producenterne af naturvin ånde lettet op – USA har netop indført et forbud mod at markedsføre vine som clean wines.

"Ren vin" er ikke specielt sund


Det er den vinøse myndighed, US Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB), der står bag forbuddet – som dog ikke er indført til glæde for naturvin-producenterne.
Ifølge Wine Business International skyldes forbuddet derimod, at de ”rene vine” i stigende grad markedsføres som særligt sunde og helsebringende med slogans som ”clean wine for better living” (rene vine for et bedre liv) og – hos producenten Good Clean Wine Co - ”pair with a healthy lifestyle” (passer til en sund livsstil).
Fremover må ordet ”clean” i forbindelse med vin kun anvendes, når det gælder vinens smag – fx ”en ren druesmag”.


Tvillingebrødrenes sejlbåd er 24 meter lang og kan fragte 18.000 flasker vin.

Sejlskib med 8000 vinflasker om bord

Sejlskibet på billedet til venstre ligner mest af alt en smart konkurrencebåd. Men den er faktisk et fragtskib, og for få dage siden lagde den til ved havnemolen i Brooklyn efter en tre uger lang rejse over Atlanterhavet. Med om bord havde den 8000 flasker fransk vin, som nu er endt i en række restauranter i New York.
Det er de franske tvillinger, Jacques og Olivier Barreau, der har bygget båden, og målet er at vise omverdenen en mere miljørigtig måde at transportere vin og andre varer på over Atlanterhavet end i de store fragtskibe, der har motorer og bruger enorme mængde benzin.
Skibet er – for at være så let, stærk og hurtig som muligt – lavet af aluminium, og det er, udover sejl, udstyret med både mini-vindmøller og solcellepaneler. Og under hele turen over Atlanterhavet var det ifølge tvillingebrødrene udelukkende vinden, der førte skibet fremad. Dog har det en enkelt 6-hestekræfter stor motor – det forlanger man af skibe, der skal lægge til i amerikanske havne. Men den motor bliver kunt brugt ved indsejlingen.

Vil udvide flåden


Skibet havde sin jomfrurejse i 2020, og her var det med kaffe- og kakaobønner om bord. Nu vil brødrene satse stadig mere på fragt af vin, og de ser et marked blandt især økologiske og biodynamiske vinproducenter, som ønsker en mere bæredygtig fragt.
De vine, der netop har forladt skibet, stammer da også fra en række økologiske producenter i Loire, Bourgogne og Champagne. Nu var der jo ”kun” 8000 flasker om bord på denne første rejse med vin, men skibet er bygget til at kunne fragte hele 18.000 flasker ad gangen.
Jacques og Olivier Barreau har planer om at udvide deres firma, Grain de Sail, med yderligere tre last-sejlskibe, der hver kan fragte 350 tons last og krydse Atlanterhavet tre gange årligt.
Man kan læse mere om projektet på firmaets hjemmeside.


En lille film på YouTube viser, hvordan man kan åbne en flaske vin med en fodpumpe til cykler. Som der bliver sagt i filmen, skal man huske beskyttelsesbriller!

Hjælp, jeg har glemt proptrækkeren...

Tæppet er bredt ud på skovbunden, picnickurven er pakket ud, og vinglassene er parat. Flasken tages frem – og så har man glemt proptrækkeren! En nærmest ubærlig situation – der vidner om, at det er en god idé at medbringe vinflasker med skruelåg, når man skal på picnic.

Men der er andre muligheder, hvis nu man er den formastelige person i et picnicselskab, der har glemt proptrækkeren - dog kræver nogle af metoderne, at man har lidt ekstra udstyr med.
Det amerikanske onlinemagasin Liquor.com har bedt en række vinprofessionelle om at komme med nogle alternativer – som de vel at mærke selv har afprøvet i en kneben situation.
Man kan læse hele artiklen ved at klikke her. Nedenfor bringer vi nogle af deltagernes åbningsmetoder.

Cykelpumpe-metoden


En ideel metode, hvis man er cyklet til picnicstedet og har husket cykelpumpen – der skal være en fodpumpemodel. Pumpens spids mases ned gennem proppen, hvorefter man pumper, mens en medhjælper holder lidt igen på proppen. For ligesom med champagnepropper vil trykket fra luften skubbe den op med en vis kraft. En lille film på YouTube viser, hvordan man gør – det ser nemt og lidt spøjst ud.

Sko-metoden


Først fjerner man folien og kapslen fra flaskehalsen. Dernæst placerer man flasken i hæl-enden af skolen, finder en mur eller en træstamme og placerer skoen med flasken op mod det hårde underlag, så skoen er lodret, og flasken vandret. Sko og flaske holdes tæt sammen, mens man hamrer skoen mod fladen – ligesom når man skal slå et søm i væggen. Efter et stykke tid vil proppen bevæge sig så langt op i flaskehalsen, at man kan tage den ud med hånden. Man skal dog have god tålmodighed. Se her, hvordan man gør.

Pincet, søm eller kuglepen


Pincet: Med en pincet, hvis ben mases ned på hver sin side af proppen, er det muligt at lirke proppen forsigtigt op. Det blev afprøvet af en af deltagerne i et tog mellem Paris og Reims, hvor han og en kollega ville nyde en flaske medbragt vin, og ingen i kupeen havde en proptrækker.
Søm: Denne metode er ganske enkel - hvis man har en hammer og et meget langt søm ved hånden. Sømmet bankes ned i proppen, hvorefter man hiver det og proppen op med den splittede ende af hammeren.
Kuglepen: Man skal være meget vin-trængende for at anvende denne metode. Den går simpelt hen ud på med møje og besvær langsomt men sikkert at ødelægge korkproppen med spidsen af kuglepennen. Når proppen er væk, sies vinen gennem en T-shirt. Som bartenderen Lauren Darnell, der har åbnet en flaske vin på denne måde, har udtalt det til Liquor.com, så virkede det men var ikke just højdepunktet i hendes karriere…

Det tog mere end en time at fylde den rekordstore flaske med whisky. Da det var gjort, blev den forseglet med en gigantisk træprop.

Verdens største flaske whisky til salg

Hvis man er fan af det berømte skotske whiskymærke Macallan, har man nu chancen for at købe en flaske, der ikke bliver tømt lige med det samme. Faktisk vil det tage hele 34 år, selvom man tager en dram på 2,5 cl hver aften.

Der er nemlig tale om verdens største flaske whisky(e), der fik Guinness World Records blå stempel i september 2021. Den er 180 cm høj og indeholder 311 liter - svarende til 444 standardflasker - Macallan Single Malt 1989. Og det er 83 liter mere end den hidtidige rekordindehaver, en flaske af den ligeledes skotske whisky The Famous Grouse.
D. 25. maj bliver Macallan-flasken solgt hos Lyon & Turnbull, og det skotske auktionshus forventer, at den mandshøje whiskyflaske indbringer omkring 1,5 millioner pund (cirka 13,3 mio. kr.).

Tappet på 178 almindelige flasker


The Intrepid (de uforfærdede) er navnet på whiskyflasken, og det er en hyldest til elleve modige opdagelsesrejsende, som alle er afbildet på flasken.
Den 32 år gamle whisky er blevet tappet på flasken hos Duncan Taylor Scotch Whisky – som nu har tømt den igen, da det er temmelig besværligt at transportere flasken i fyldt tilstand. Og skulle der ske noget med den undervejs, risikerer man jo at miste al indholdet. Derfor vil køberen få leveret whiskyen i form af 178 1,75 liters forseglede glasflasker – så kan han eller hun selv gå i gang med at fylde den tomme flaske.
Ud over den store flaske bliver der på auktionen også solgt et større antal standardflasker med samme indhold.
Man kan læse mere om den rekordstore flaske - og byde med på auktionen - ved at klikke her. En lille YouTube film fortæller ligeledes om klenodiet.


Verdens første asparges-vodka

For folk, der holder af gamle ting og sager, er Portobello Road i London et rent slaraffenland. Her ligger antikvitetsforretningerne tæt ved siden af hinanden. Og midt i virvaret af butikker med gammelt porcelæn og sølvtøj ligger det lille destilleri Portobello Road Distillery.

I huset, der stammer fra 1800-tallet, finder man en 30 liter kobberkedel med det imponerende navn Copernicus the Second. Produktionen er dog større end det, denne kedel kan klare, idet destilleriet har allieret sig med The Thames Distillery i South West London.
Portobello Road Distillery er kendt for sine alternative produkter, og nu har det op til aspargessæsonen lanceret noget så specielt som en vodka, hvis eneste smags-ingrediens er asparges. Ifølge destilleriet er det verdens første af slagsen.

Også en asparges-gin


Til British Asparagus Vodka, som nyskabelsen er døbt, har aspargeserne ligget og trukket i vodkaen i 24 timer, og det skulle ifølge destilleriet være nok til, at spiritussen har en markant smag af asparges.
Det er ikke første gang, Portobello Road Distillery har brugt asparges som ingrediens. I 2015 lancerede destilleriet en Asparagus Gin, men her var smagen af asparges nedtonet, da det ifølge reglerne skal være enebær, der dominerer smagen i en gin. Med vodkaen har destilleriet kunne give den fuld asparges-gas.
Foreløbig er der kun fremstillet 600 flasker – man skal jo lige se, hvordan salget går.
Sierra tequila findes i to forskellige udgaver med hver sin "hat".

En "hat" med mange funktioner

Når man som spiritus- eller vinproducent skal tænke i marketing-baner, bør man ikke kun overveje etikettens udseende. Også lukningen kan have betydning – hvilket tequilamærket Sierro er et godt eksempel på.
Sierra ejes af det tyske firma Borco og fremstilles af Destilería Sierra i den mexicanske by Guadalajara. Man har valgt at krone flaskerne med tequilaen med en plasticudgave af en sombrero – den traditionelle mexicanske stråhat – og det har fået rigtig mange købere til at fundere over, hvad man kan bruge ”hatten” til.
Flere anvender den som en lille hat til deres katte, andre bruger den som en effektiv presser til limesaft til Margaritaer. Og så er der dem, der vender sombreroen om og bruger den som et shot-glas til tequilaen.
Folk poster billeder af anvendelsen til lidt af hvert på de sociale medier, og uanset, om Borco er medvidende om det eller ej, er det alletiders markedsføring af firmaets tequila.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


James Busby.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til James Busby, New Zealands første vinmager, der også kaldes for "australsk vins fader". På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

James Busby
 (1802-1871) kaldes for ”australsk vinindustris fader”. I 1824 immigrerede han sammen med sin familie til New South Wales i Australien.
Han havde allerede tidligt en glødende interesse for vinens verden, og inden afrejse havde han studeret vindyrkning i Frankrig, hvilket mundede ud i hans første vinbog ”A Treatise on the Culture of the Vine and the Art of Making Wine”. Bogen, der blev udgivet i 1825, blev en grundbog inden for vindyrkning i Australien.
Samme år blev han headhuntet til en nyoprettet stilling som underviser i vindyrkning hos Male Orphan School i Sydney, hvor familien havde slået sig ned.
Og han blev den, der fik opsyn med den tilhørende vinmark, som han også selv var med til at plante.
I 1830 blev det til endnu en vinbog, ”A Manual of Plain Directions for Planting and Cultivating Vineyards and for Making Wine in New South Wales”, og året efter tog han på en fire måneder lang rejse rundt til franske og spanske vinhuse. Målet var at udvælge vinplanter, som skulle plantes i australsk jord. I 1833 blev der således sendt 730 vinplanter af forskellige druesorter med skib til New South Wales.
Han havde to planter af hver sort, og det ene ”hold” donerede han til Sydneys botaniske have med ønsket om skabelsen af en eksperimental vinmark. Ud fra denne vinmark skulle det så blive muligt at finde frem til, hvilke druesorter, der ville egne sig bedst til at blive dyrket i Australien. Disse sorter skulle senere deles ud til nogle af de mange immigranter, der i 1800-tallet kom til Australien for at dyrke jorden. Det andet hold på 365 vinplanter plantede han på sin 800 hektar store ejendom, Kirkton, i Hunter Valley.
Planterne i Sydneys botaniske have gik snart til grunde, men James Busbys egen vinmark gav i 1830’erne plantemateriale til Australiens første kommercielle vinhus, Dalwood, der stadig eksisterer i Hunter Valley.
I 1832 giftede James Busby sig med Agnes Dow, overlod pasningen af sin vinmark til sin svoger og flyttede til Waitangi på New Zealands nordø. Her skulle han bestride posten som British Resident - en fornem juridisk og politisk post, tildelt af den engelske regering.
Arbejdet indebar blandt andet at beskytte britiske handelsinteresser på New Zealand og at være mægler mellem de indfødte stammer Pakeha og Maori.
Via dette arbejde var James Busby med til udarbejdelsen af den newzealandske uafhængighedserklæring og Waitangitraktaten.
Men sin store interesse for vin slap han ikke. Han fortsatte med at skrive vinbøger, anlagde en vinmark ved sit hjem og fremstillede New Zealands første vin.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Kan det være sundhedsskadeligt?

Inger Nielsen kunne godt tænke sig at fylde portvin på sin fine gamle krystalkaraffel og have den stående i stuen. – Men der er jo noget om, at krystalglas indeholder bly, og jeg vil godt vide, om det ligefrem vil være sundhedsfarligt at drikke portvinen fra karaflen? Spørger hun.
Det er helt rigtigt, at der er en vis mængde bly i krystalglas – og mest i det, der blev fremstillet i gamle dage. Af samme årsag er genstande af krystalglas tungere end dem af almindeligt glas.
Rent faktisk vil glasset kunne afgive bly til vin, der opbevares i karaflen. Undersøgelser har vist, at et enkelt døgn er nok til, at vinen har "suget" en betydelig mængde bly til sig. I et glas sherry eller portvin fra en sådan krystalkaraffel vil der være op til fire gange mere bly end i et par liter vand fra vandhanen.
Så et godt råd er: Vent med at hælde vin, sherry, portvin eller anden alkohol på en krystalkaraffel til lige før serveringen. Det er i øvrigt slet ikke nogen god idé at opbevare portvin eller sherry i en karaffel i stuen eller hjørneskabet. Vinen bliver hurtigt flad og kedelig. Den slags vine bør åbnes, opbevares i flasken og helst drikkes inden for relativt kort tid.


Ugens vinøse billede

Trine Schou har taget dette fine foto i vingården Capitoni i Val D’Orcia i Pienza, Toscana. Her laver man rødvinen Il Troccolone på 100% Sangiovese, som bliver naturligt gæret i amforaer – store lerkrukker inspireret af dem, oldtidens romere anvendte til opbevaring af vin. også modningen af vinen foregår i krukkerne.

Husk os på sommerens vinrejser!!!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-684
Billede 569-594Billede 595-621


684 Til efteråret vil disse vinstokke levere druer til topvinen Lorraine fra det californiske vinhus Alban Vineyards (foto © Kenneth Korsbaek).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Le Grand Cros Rosé Brut, Méditerranée IGP, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

90 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En god mousserende vin med laksefarve og fine små bobler. Det er en frisk og saftig vin, medium fyldig og med jordbær og citrus i duft og smag. En oplagt apéritif til en sommerfest.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

De Laumont, Chardonnay, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2021, lav alkohol (12%)

125 kr., pris på tilbud: 59 kr., Kjær & Sommerfeldt

En god hvidvin med duft af citrus og hyldeblomster og med en tør og frisk smag med grape og limeskal. Drik vinen til retter med fede fisk eller lette kødretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Solaris Classic, Solaris, Regional vin (BGB) Jylland, Danmark, 2021, lav alkohol (11,5%)

Denne hvidvin dufter lifligt som en hel blomstereng og har en fyldig smag med en frisk syre, modne grønne druer, citrusfrugt og en lille honningnote ud i den lange eftersmag. Den kan Skærsøgaard Vin og Danmark godt være stolt af. Nyd vinen godt afkølet til fx retter med fede fisk.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerneØ

Landgraf Trocken Rosé, Landgraf Weingut, Rheinhessen, Tyskland, 2021, lav alkohol (11,5%)

79,95 kr., pris på tilbud fra 12. til 18. maj: 64,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En rigtig god økologisk rosévin med en fin duft af æble og fennikel og med en frisk og tør smag af røde bær. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Grand Cros, Domaine du Grand Cros, Côtes de Provence DOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En næsten hvidvinsfarvet rosévin med en liflig duft af friske hindbær, ribs og paradisæbler. Smagen er fin og sart med god aromatisk bærmost. En helt igennem elegant og dejlig vin, som har en stor spændvidde til mad men også kan nydes, præcis som den er.

stjernestjernestjernestjerne

Cérès Amstramgram Rosé, Calmel & Joseph, Languedoc AOP, Frankrig, 2021, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

Dette er måske nok den lyseste rosévin, vi nogensinde er stødt på. Den rosa tone er utrolig sart - men det er faktisk en meget elegant farve. Og så er det en dejlig og forholdsvis tør vin med en overraskende fylde trods den sarte farve og med modne ribs i front i både duft og smag. Drik den godt afkølet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Why Not Rosé, Puglia IGT, Italien, 2020, lav alkohol (12,5%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 14. til 19. maj: 64,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rosévin med en sart laksefarve, en fin, herbal duft og en lækker let cremet, blød og kompleks smag med blandt andet røde sommerbær. Det første smagsindtryk er sød bærfrugt, men det opvejes hurtigt af en fin syre, som holder ud i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Villaudière, Pinot Noir, Sancerre AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)

180 kr., pris på tilbud indtil 29. maj: 149 kr., Skjold Burne

En dejlig rosévin med en fin duft af lyse kirsebær og en fyldig, frisk og frugtrig smag af ribs og rabarber - og med strejf af fennikel. En oplagt vin til fjerkræ og lette kødretter.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Piccini Organic, Chianti DOCG, Italien, 2020, lav alkohol (13%)

74,95 kr., på tilbud fra 14. til 19. maj: 43 kr. ved 3 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Normalprisen er yderst rimelig for så god en rødvin - så tilbudsprisen ved 3 flasker må siges at være et rent røverkøb. Det er en lækker og meget harmonisk vin, der er rig på frugt og med med aromatiske kirsebær som den mest markante duft- og smagnote. Eftersmagen er lang, rundt og blød. Vinen kalder ligefrem på en god stegt kylling.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terroir de Zinio 200, Zinio, Rioja DOC, Spanien, 2019, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

En rødvin på Tempranillo og Graciano fra Rioja-underdistriktet Alta - og en forførende vin. Den har rygrad og åbner sig op i munden med sine komplekse krydrede noter og en lang eftersmag med sort peber som den dominerende note. I navnet på vinen indgår "200", hvilket er en anerkendelse af de 200 drueavlere, som har leveret druerne til denne vin. Det er en rødvin, der kalder på en krydret lammesteg, tørre spanske oste eller måske bare kaminild og lidt bitter mørk chokolade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

El Goru, Jumilla DOP, Spanien, 2020, middel alkohol (14%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Holte Vinlager

En fortræffelig rødvin på druerne Monastrell, Syrah og Petit Verdot. Den er fyldig og med dejligt krydrede noter, en fin smag af blåbær, bløde tanniner og en lille syre til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brotte Esprit, Brotte, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

110 kr., pris på tilbud indtil 29. maj: 90 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

En fyldig og aromatisk rødvin - en rigtig Rhône-vin - med de krydrede noter i front men også med god moden frugt som modspil. Eftersmagen er lang og varm og slutter med afrundede tanniner. Vinen er bestemt normalprisen værd - så køb den til tilbudsprisen ved 3 flasker.

stjernestjernestjernestjerne

Cune Crianza, Compañia Vinícola del Notre de España, Rioja DO, Spanien, 2018, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., Amka

En klassisk Rioja-rødvin med en god fyldig smag med mørke kirsebær, saftighed, strejf af vanille og afrundede tanniner. Amka henviser til nærmeste forhandler.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fabiano Negraro, Rosso Veronese IGT, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

120 kr., pris på tilbud indtil 29. maj: 90 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Denne rødvin er "leggero Appassimento", som der står på etiketten. Det vil sige, at den er fremstillet på let tørrede druer. Det er en lækker vin med power på den gode og afrundede måde, en dejlig smag af modne kirsebær og vanilje og en nærmest uendelig lang eftersmag med en fin lille syre og bløde tanniner. Vinen vil være fin til sommerens grillretter eller andre kraftige kødretter. Tilbudsprisen ved 6 flasker er et kup.

stjernestjernestjernestjernestjerne

3 de Olano, Tempranillo, Rioja DOC, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%)

130 kr., pris ved 6 flasker, Vinovida

Denne rødvin stammer fra Rioja Alavesa - det mindste af Riojas tre underdistrikter. Vinen dufter dejligt af vanilje og mørke kirsebær, mens der i den fløjlsbløde smag er fine krydede noter og et tilpas lille tanninbid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Blason d'Aussières, Corbières AOC, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

150 kr., pris på tilbud indtil 29. maj: 115 kr., Skjold Burne

En rødvin i top med krydderierne i front i både duft og smag - her er aromatisk peber, timian og strejf af salvie. Det er en vin, der kræver mad på bordet - gerne af den krydrede slags.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen