Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 29, 2022



De tre vinmærker, der skal på en længerevarende rumtur.

Italienske topvine på rumfart

Vinflasker og vinstokke fra tre berømte italienske vinhuse, Gaja, Biondi-Santi og Feudi di San Gregorio, vil blive sendt en tur ud i rummet. Det sker som led i et projekt mellem vinhusene, sommelierforeningen Fondazione Italiana Sommelier og det italienske rumforskningsinstitut Agenzia Spaziale Italiana (ASI).

Ifølge Decanter er formålet at undersøge, hvordan vinene og planterne påvirkes af et ophold på to til tre år i vægtløs tilstand. Når begge dele vender tilbage, vil de blive analyseret og resultaterne holdt op mod analyser fra ”jordiske” kontrolgrupper af de samme vine og planter.

Påvirkning af vine på forskellige druer


Hvert vinhus leverer to årgange af den samme vin til rumrejsen. Fra Biondi-Santi drejer det sig om Brunello di Montalcino Riserva årgang 2006 og 2015, mens Feudi di San Gregorio sender Taurasi Riserva Piano di Montevergine af sted i årgangene 2012 og 2015, og Gaja har doneret sin Barolo Sperss årgang 1988 og 2017.
De tre vine er nøje udvalgt. For det første er de alle fornemme repræsentanter for den italienske vinindustri – hvilket nok skal sparke til omtalen af projektet. Og for det andet er de fremstillet på hver sin drue – Sangiovese til Biondi-Santis Brunello, Aglianico til Feudi di San Gregorios Taurasi og Nebbiolo til Gajas Barolo – hvilket har betydning for eksperimentet, så man kan undersøge vægtløshedens påvirkning af vine på forskellige druer.
De vinstokke, der sendes med op i rummet, er ligeledes af sorterne Nebbiolo, Sangiovese og Aglianico.

Et lignende forsøg


Hvis projektet får en klokke til at ringe hos VinAvisens læsere, er det ikke så mærkeligt.
Vi har tidligere nævnt et næsten identisk forsøg med franske vine udført af Space Carco Unlimited. Her var det 12 flasker Petrus (en vin til cirka 40.000 kr. flasken), der blev sendt afsted, ligeledes ledsaget af 320 vinstokke, og med nøjagtig samme formål. Begge dele vendte tilbage til jorden sidste januar efter et par år på rumstationen International Space Stataion.
Da ”rumvinen” blev smagt op mod kontrolvinene, var smagepanelet, der bestod af 12 vinspecialister, enige om, at der var visse forskelle mellem de to vine. Nogle mente, at ”rumvinen” virkede, som om den var to til tre år mere udviklet.

Flere vine og vinstokke i rummet


Som vi nævnte i uge 25, er også ”rum-vinstokkene” blevet analyseret og resultaterne holdt op mod vinstokke i kontrolgruppen. Og her tyder alt på, at de vinstokke, der har været en tur i rummet, har en øget modstandskraft overfor visse vinmarkssygdomme.
Det bliver interessant at se, om forsøget med de italienske vine og vinstokke vil munde ud i et lignende resultat. Dog er der endnu ikke sat nogen dato for opsendelsen af flasker og stokke.
Hos Space Carco Unlimited har man planer om at sende flere vine og vinstokke op i rummet i starten af 2023 – og endnu flere forskellige sorter vinstokke i 2024.


De gule søjler viser vinmarksarealets forøgelse i Storbritannien mellem 2004 og 2021, mens den blå linje indikerer antallet af vinmarker og den grønne stiplede høstmængden år for år. Illustrationen kan ses i større format i rapporten.

Varmere vejr - mere britisk vin

Mens klimaændringerne giver problemer med vindyrkning i mange Sydeuropæiske vindistrikter, forholder det sig stik modsat i Storbritannien - hvilket gør landet interessant for folk, der overvejer at investere i vinmarksjord.
Hidtil er der dog kun forsket meget lidt i, hvordan den globale opvarmning gavner den britiske vinproduktion. Men nu er en meget detaljeret forskningsrapport blevet offentliggjort i tidsskriftet OENA One. Bag rapporten, hvis titel er “Climate change projections for UK viticulture to 2040: a focus on improving suitability for Pinot noir”, står et team af forskere fra blandt andet University of East Anglia (UEA) og London School of Economics.

Rødvin i Bourgogne-stil


Ifølge rapporten er gennemsnitstemperaturen i druernes vækstsæson siden 1980'erne steget med 1 grad i det sydøstlige og østlige England, hvor der i dag dyrkes mest vin. I 2040 forudsiger forskerne, at temperaturen vil være steget med yderligere 1,4 grader.
Det vil for det første betyde, at det areal, der er velegnet til dyrkning af Pinot Noir, vil kunne øges markant. Som det er nu, udgør fremstillingen af mousserende vine, hvortil der anvendes Pinot, hele 72% af den totale britiske vinproduktion. Men med de stigende gennemsnitstemperaturer forudsiger forskerne, at der også vil blive fremstillet større mængder rødvin af en kvalitet som i Bourgogne på druen.

Flere perfekte vækstsæsoner


De øgede temperaturer vil også betyde, at man med fordel vil kunne plante druer som Sauvignon Blanc, Riesling og Semillon, som der i dag kun dyrkes en ganske lille smule af på britisk jord.
Druehøsten i 2018 var kolossal og kvalitetsmæssigt en af de bedste årgange nogensinde i Storbritannien. Ifølge rapporten vil 60-75% af vækstsæsonerne fra nu og indtil 2040 være af samme perfekte kaliber som i dette fantastiske år i store dele af den sydlige og østlige del af landet.
Ved at klikke her kan man læse forskningsrapporten i sin helhed.



Château Guiots 8 hektar vinmark stod ikke til at redde. Foto: Alexis Cornut.

30.000 hektar beskadiget af hagl

I juni føg uvejret hen over de franske vindistrikter med hagl, der bombarderede markerne og efterlod løv og spæde druer på jorden. Uvejret fortsatte med at hærge ti dage i træk med store skader til følge.
Nu har myndighederne gjort skaderne op, og uvejret har ifølge Vitisphere beskadiget i alt 30.000 hektar vinmarker. I Gironde-regionen har mindst 10.000 hektar mistet mere end 30% af deres druer, mens 15% af den kommende høstmængde er gået tabt i Cognac. Også 250 hektar vinmarker i Champagne er blevet mere eller mindre beskadiget.

Ilden hærger i Sydfrankrig


Som om det ikke er nok, så hærges Gironde nu af to naturbrande, der i den forgangne uge har ædt sig gennem 1700 hektar uden for Graves og Sauternes.
Brandene har heldigvis ikke kostet menneskeliv, og ingen vinmarker eller vinhuse er endnu blevet ofre for flammerne. Det eneste, vinproducenterne frygter for i skrivende stund, er, at vinden skal vende. Hidtil er røgen blæst ud mod havet og ikke ind over vinstokkene.
Også i departementet Gard hærger ildebrandene, og her er det blandt andet gået ud over Château Guiot i appellationen Costières de Nîmes nord for Montpellier. Vinhuset, som ejes af familien Cornut, har således mistet en 8 hektar stor vinmark, der er brændt ned til grunden.


Denne video er fra TikTok/queencitytrends. I de fleste af videoerne kommes chili-skiverne i glasset, men man kan jo også, som her, proppe dem ned i flasken.

Chili i rosévinen

Sommertid er rosétid! De fleste af os nyder nok den gode lyserøde vin afkølet og præcis, som den er. Men der er også dem, der næsten ikke kan forestille sig at drikke rosévin uden at tilsætte et par skiver af den lille stærke chilifrugt jalapeños. Det fremgår af adskillige videoer på TikTok, hvor der skæres skiver af chilien, åbnes vin, blandes og smages efterfulgt af superlativer om, hvor skønt drinken smager.
VinAvisen har ikke selv forsøgt sig med en sådan drink, men årsagen til, at det smager godt skulle ifølge The Drinks Business være, at jalapeños både har styrke og en anelse sødme. I en rosévin med sødme kan chili-skiverne friske vinen op med lidt grønne og pebrede noter.
Chilien anbefales ikke til tør rosé, hvor den højst sandsynligt vil overdøve de finere smagsnuancer i vinen.
Ved at klikke her kan man se en af de mange videoer på TikTok.


Ruby Roman dyrkes under særlige forhold i store væksthuse. Og når de er fuldmodne, tjekkes sukkerindhold og korrekt farve via et farvekort. Fra Business Insiders film på YouTube.

Verdens dyreste drue

Drueavlerne i Champagne får typisk omkring 50 kr. pr. kilo druer, de leverer til champagnehusene. Men det er peanuts i forhold til de gastronomiske beløb en enkelt klase af verdens dyreste drue, Ruby Roman, kan indbringe.
Druen, der er en spisedrue, dyrkes kun i Ishikawa-provinsen, og den er blevet berømt og dermed kostbar på grund af sin størrelse, sin særlige røde farve, sit utroligt saftige kød og sin søde smag. Når man har pillet skindet af – og det gør man i Japan – begynder saften straks at dryppe fra kødet.
Netop nu i juli høstes Ruby Roman klaserne i de store væksthuse, hvor de ”udklækkes”. Dernæst følger den årlige auktion, hvor de 40 mest perfekte klaser sælges til skyhøje priser – i 2020 blev der således solgt en klase til det, der svarer til 88.400 kr., hvilket er det højeste hammerslag nogensinde for en klase Ruby Roman.

700 kr. for en klase i detail


Klasen var af kategorien ”premium”, hvilket kun tilfalder få klaser årligt. Lige nedenunder kommer ”special superior” kategorien, hvor klaserne typisk sælges for mellem cirka 1300 og 3000 kr. Og så er der de ”almindelige” klaser, der sælges i supermarkederne og på markederne i Ishikawa-provinsen. Også her er prisen høj. For det, der svarer til cirka 100 kr., kan man købe fire druer i en lille plasticbakke. For cirka 700 kr. kan man erhverve sig en mindre klase.
Der er strenge regler for produktionen af druerne. Hver klase bliver holdt op mod et farvekort, så man kan tjekke, at druerne har den helt korrekte røde farve. Sukkerindholdet måles, og det skal være på mindst 18%, og så skal hver drue skal veje mindst 20 g og måle 30 mm på det bredeste sted.
Hvis en klase druer vejer mere end 700 g – og opfylder de øvrige kriterier – bliver den ophøjet til ”premium”.

Se den lille film


Ruby Roman dyrkes i et baldakin-system, og for at druerne kan udvikle sig perfekt, skal de have de rette forhold. Med jævne mellemrum måler man lysmængden omkring dem, og er den for ringe, fjerner man løvet over dem, indtil niveauet er helt korrekt. Temperaturen reguleres også konstant ved hjælpe af vinduer i væksthusenes tag.
Klasernes form er også af yderste vigtighed, og er den ikke perfekt, fjerner man enkelte druer hist og her.
Man kender ikke til Ruby Romans ”forældre”, og det er kun siden 2008, man har produceret druen med salg for øje.
En glimrende YouTube-film fra Business Insider fortæller mere om produktionen og salget af de kostbare druer.


Det er ombord i dette vandfly man - mens man flyver - kan deltage i smagningerne.

Flyvende vinsmagninger

Normalt finder man oversigten over årets vinsmagninger i vores kalender. Men her er en så utraditionel mulighed for at komme til en smagning, at den lige må have et par ord mere med på vejen.
Der er tale om flyvende vinsmagninger over Aarhus og København arrangeret af Nordic Seaplanes og Otto Suenson Vinhandel, og hvor man med udsigt over byernes tage smager seks til syv forskellige vine ledsaget af lidt tapas. Prisen er 1097 kr., og ud over vinsmagninger kan man også deltage i en flyvende ginsmagning.
Man kan læse mere om de flyvende smagninger og booke billetter ved at klikke her.


Vinøs videokonkurrence

Nu er chancen der igen for at deltage i det amerikanske vinmagasin Wine Spectators årlige videokonkurrence. Alle over 21 år kan indsende deres bidrag uanset nationalitet. Deltagerne kan være såvel forbrugere med glæde for vinens verden, som vinproducenter, vinimportører, sommelierer osv. Der er heller ingen krav til professionelt udstyr - man kan bruge alt fra mobiltelefoner til videokameraer og droner. Men kvaliteten skal selvfølgelig være i orden.
Det er sekstende gang, magasinet afholder konkurrencen, og som altid skal talen i filmen være på engelsk, eller der skal være undertekster.

Send en mail, hvis du deltager


Normalt plejer filmene, der skal vare mellem 30 sekunder og 2 minutter, at skulle laves over et bestemt tema. Men i år lader der til at være frit valg på alle vinøse hylder i år.
Filmen kan fx handle om det mest interessante, man har lært om vin, hvordan man nyder den til daglig, en vin, der sparkede til ens interesse – eller måske ligefrem ændrede ens liv! Emnet kan også være en vintur, man aldrig glemmer – eller som man drømmer om at deltage i. Man kan få mere inspiration, læse om regler osv. ved at klikke her.
Deadline for indsendelse af vindeoen er d. 29. august kl. 23.59. Lad os høre på mariette@vinavisen.dk, om der er nogle af VinAvisens læsere, der deltager.


Den fantastiske græsplæne - hvis mønster sikkert bliver svært at holde i det lange løb ... Nederst i midten ses de to ejere af plænen, Sue Richards og Barry Maddox, liggende i græsset. Så der er tale om en ret stor plæne.

Inspiration til græsplænen

Det er nok de færreste haveejere, der finder på at lave mønstre i plænen med græsslåmaskinen. Men det er lige netop, hvad britiske Sue Richards og Barry Maddox gjorde med deres græsplæne i Essex. Og mønstret forestillede en champagneflaske, hvorfra champagnen sprøjtede ud og ned i to glas.

Det noget komplicerede design tog tre dage at kreere, en græsslåmaskine og adskillige special-sakse.
Det var ikke første gang, Richards og Maddox gjorde den slags - tidligere er græsplænen blevet forvandlet til et stort skakbræt ligeledes klippet ud i græsset.
Men hvorfor så lige en champagneflaske? Jo, det nye design skulle være ekstra festligt, da parret ville fejre, at de netop havde vundet 3 millioner pund (cirka 26 mio. kr.) på et skrabelod.
På YouTube kan man se en lille film om projektet med at skabe flasken og glassene.

Det kostbare fad med Ardbeg single malt. Foto: Ardbeg.

Whiskyfad solgt for 140 mio. kr

Whisky fra destilleriet Ardbeg i det skotske Islay er blandt verdens mest eftertragtede. Nu er et fad med single malt fra dette destilleri ifølge BBC blevet solgt på auktion for 16 millioner pund (cirka 140 mio. kr.), hvilket er en hidtidig rekord, når det gælder whisky på fad.

Køberen ønsker at være anonym – alt, hvad der er oplyst, er, at det er en asiatisk kvinde og whiskysamler. Og netop kvindelige vin- og whiskysamlere bliver der stadig flere af i Asien.

Ældste whisky frigivet til salg


Fadet er døbt Cask No. 3, og hammerslaget afspejler indholdets sjældenhed. Der er nemlig tale om whisky, der blev destilleret i 1975, og det er dermed den ældste whisky, Ardbeg indtil videre har frigivet til salg.
At whiskyen er en single malt er også helt specielt, da hovedparten af destilleriets whisky dengang blev anvendt til blended whisky.

88 flasker årligt


Oprindelig blev whiskyen modnet i to forskellige fade – et, der havde indeholdt oloroso-sherry og et, der havde været brugt til bourbon. Først i 2014 blev den forenet i Cask No. 3.
Den asiatiske køber vil få leveret fadets indhold tappet på i alt 440 flasker. Dog vil hun ikke få samtlige flasker på én gang men derimod 88 flasker hvert år i de næste fem år. Resten af whiskyen ligger og modner videre, indtil sidste dråbe er tappet i 2026. På den måde får hun mulighed for at smage den sjældne whisky i flere modningsstadier.

Endnu en cocktail fra en læser

Sidste uges gode spørgsmål handlede om whiskylikøren Drambuie, og vi nævnte, at man kunne forsøge sig med en cocktail med navnet Rusty Nail. Det fik Per Mortensen til tasterne:
- Da jeg var på Olsobåden, yndede mange nordmænd at bestille en ”Kaptajn Løjtnant” til kaffen. Den bestod af 3 cl Drambuie og 3 cl cognac. Jeg tror kun, den var verdensberømt i Norge!
Det lyder som en rigtig hjertestyrker til en kølig sommeraften.
Grundlæggeren af Uilebheist, Jon Erasmus, foran sit næsten færdigbyggede destilleri og bryggeri.

”Monster” whisky i Inverness

Det er cirka 40 år siden, det sidste whiskydestilleri lukkede og slukkede i den skotske by Inverness. Der ligger flere destillerier i omegnen i det skotske højland, men selve byen har været ”tørlagt” – indtil nu.
Til november åbner et nyt whiskydestilleri og bryggeri, Uilebheist, i Inverness. Budgettet er på 6 millioner pund (cirka 52 mio. kr.), og det første bryg vil kunne skænkes i glassene samtidig med åbningen. Whiskyen får vente på sig – man går i gang med at destillere efter åbningen, og dernæst skal den ligge og fadmodne i fade, der tidligere har været brugt til Bourbon og sherry.
Vandet til produktionen kommer fra floden Ness – der inde i landet udvider sig til den berømte Loch Ness sø. Og destilleriets navn er da også gælisk for ”monster”.
På grund af ”Nessie” er området rigt besøgt af turister, og Uilebheist vil derfor tilbyde guideture, masterclasses og smagninger i destilleriet og bryggeriet.
Whiskyproduktionen bliver ikke særlig stor – kun 200 fade Single Malt whisky årligt.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Luciano Francisco Ramón de Murrieta Ortiz.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til i Luciano Francisco Ramón de Murrieta Ortiz.

Luciano Francisco Ramón de Murrieta Ortiz (1822-1911) også kaldet Marqués de Murrieta har i høj grad æren for at have skabt den vinstil, som man i dag typisk forbinder med rødvin fra Rioja.
Han blev født i Peru, voksede op i England og gjorde karriere i den spanske hær. Og allerede som 18-årig var han blevet major og adjudant for den legendariske general Espartero.
Da Espartero under Carlist-krigene flygtede til London i 1843, tog den unge Luciano med, og her lærte han at sætte pris på gode vine, først og fremmest sherry, portvin og bordeaux.
I 1844, da Isabella d. 2. var blevet Spaniens dronning, vendte han tilbage til Spanien - til Rioja - hvor han opdagede, at vinen var så billig og lidet agtet, at man brugte den til at blande i mørtel. Det gjorde ondt at se for den vinglade Luciano, og han besluttede sig for at gøre en indsats for at højne Rioja-vinens renommé.
Han var begejstret for Bordeaux-vin og rejste derfor i 1848 til det franske vindistrikt for at få inspiration og finde dygtige folk, der kunne hjælpe ham. Vel hjemme igen købte han uden for Rioja-byen Logroño en landejendom, Ygay, som han omdannede til sit berømte Château Ygay. I mellemtiden var han også blevet gift med datteren af en rig vinproducent i Rioja, og fra da af blev al hans tid brugt på vinens verden.
Han blev en foregangsmand, når det gjaldt fremstilling af Rioja-vin af høj kvalitet via de teknikker, han havde tillært sig i Bordeaux - der blandt andet omfattede modning af vinen på små franske fade.
Andre vinproducenter i Rioja lod sig inspirere af Lucianos måde at fremstille vin på, og en ny vinstil begyndte at brede sig i distriktet - den stil, som Rioja er bedst kendt for i dag.
For sit fortjenstfulde arbejde udnævnte dronning Isabella d. 2. Luciano de Murrieta til markise - Marqués de Murrieta.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvilke vine til asiatisk mad?

Lone Bager kan godt lide at lave krydret asiatisk mad, men synes det er lidt af en udfordring at finde egnede vine til at ledsage maden. Kan I hjælpe mig? spørger hun.
Man skulle måske tro, at en kraftig rødvin ville være sagen, men faktisk er hvidvin generelt det bedste valg til asiatisk mad.
Ideel er en Gewurztraminer fx fra Alsace - men den fås jo også fra flere andre lande. Vine på denne drue er fyldige og har en krydret duft og smag, der står glimrende til de krydrede ingredienser i retterne.
En tysk Riesling Kabinett har både sødme og syre, der også harmonerer fint med krydderierne.
En Chardonnay er sagen, hvis man vil have en vin, der ikke bare kan klare det krydrede, men også går sammen med det søde og sure, som ligeledes indgår i mange asiatiske retter.
Ligger der en pekingand eller en anden lidt tungere ret på tallerkenen, vil en rødvin nok gøre lykke – fx en god, let afkølet Pinot Noir.


Ugens vinøse billede

Det er Trine Schou, der har sendt os dette skønne billede fra en tur til byen Montepulciano. Vinduet er lille, men reklameskiltene for vinen Fanetti de Vino Nobile fra vingården Tenuta S. Agnese har en vis størrelse. Læg mærke til, at det øverste skilt er bygget op af mosaiksten – sikke et arbejde!

Byen ligger i provinsen Siena i Toscana, og dens navn har intet at gøre med druen Montepulciano. Ligesom i det øvrige Toscana er det den blå drue Sangiovese, der spiller hovedrollen. Og det er også den, der lægger most til den berømte Vino Nobile di Montepulciano (adelig vin fra Montepulciano).

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-694
Billede 569-594Billede 595-621


694 I hjertet af Chianti Classico ligger landsbyen Fonterutoli omgivet af vinproducenten Mazzeis vinmarker. (foto © Mazzei).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 13 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jean Victor Schutz Brut, Crémant d'Alsace AOC, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

80 kr. er meget rimeligt for en mousserende vin af så høj en kvalitet. Farven er lys laks, og moussen fin og vedvarende. Der er lidt rugbrød i duften, mens smagen er tør uden at knase, liflig og med noter af jordbær og modne røde stikkelsbær. Vinen er oplagt som apéritif.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gatas de Mar, Albariño, Rías Baixas, Spanien, 2021, lav alkohol (13%)

104,95 kr., pris på tilbud indtil 27. juli: 74,50 kr. ved to flasker, Irma

I en flot blå flaske finder man en ualmindelig dejlig hvidvin fra den galiciske appellaion Rías Baixas. Med sin tilpasse tørhed, gode fylde, fint krydrede noter og touch af grape er vinen som skabt til skaldyr og fyldige fiskeretter. Og ved tilbudsprisen for to flasker er den et absolut kup.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fontanafredda, Chardonnay, Langhe DOC, Italien, 2020, lav alkohol (12,5%)

109,95 kr., pris på tilbud indtil 28. juli: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også Kvickly, SuperBrugsen

En rigtig dejlig og fyldig hvidvin, hvis mest markante note i både duft og smag er friske grønne æbler. I den lange eftersmag er der modne citrusfrugter og strejf af melon. Det er en vin med en stor spændvidde, når det gælder mad. Tilbudsprisen ved 6 flasker er lav i forhold til den gode kvalitet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Achkarren Weisser Burgunder, Weingut Michel, Baden, Tyskland, 2021, lav alkohol (13%)

145 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Jysk Vin

Der er mineralske noter og strejf af flint over duften af denne glimrende hvidvin. Smagen er tør og medium fyldig og med friskhed, en fin frugtsødme og en anelse moden æble og appelsinskal til slut. Der er også en lille smule forfriskende prikken på tungen. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Groh Rosé, Groh Wein, Rheinhessen, Tyskland, 2021, lav alkohol (11,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En rosévin med en sart varm laksefarve, en mild mineralsk duft med en anelse frisk hindbær og en fyldig tør smag med en lækker fedme, der får de friske bærnoter til at holde længe i munden. Vinen er bestemt sine 119 kr. værd - så køb den til tilbudsprisen ved 6 flasker. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Neromora Rosato, Vinosia, Aglianico, Irpinia DOC, Italien, 2021, lav alkohol (12,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Irpinia, en appellation midt på den nederste del af støvleskaftet, har leveret druer til denne absolutte top-rosé. Den har en lys gylden farve, dufter mildt af modne ribs og har en let cremet, fyldig og tør smag af friske hindbær, rosengelé og i den lange eftersmag rød grape. Nyd vinen godt afkølet, som den er, eller til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjerneØ

Chemin de Provence, Coteaux Varois en Provence AOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

129,95 kr., pris på tilbud i udvalgte butikker: 89,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne udmærkede økologiske rosévin skal nydes kold men ikke køleskabskold. Giv den lige et par grader og lidt tid i glasset. Det er en delikat smagende vin med en mild duft af friske hindbær og med en let og tør smag af modne ribs.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Blés Crianza, Bodega Aranleón, Valencia DO, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

80 kr., Køge Vinhandel

De tre druer Monastrell, Tempranillo og Cabernet Sauvignon er forenet i denne økologiske - og veganske - rødvin. Det er en rigtig dejlig, aromatisk, tør og blød vin med en anelse frugtsødme, smag af krydderurter og med ren lakrids i den lange eftersmag, der slutter med afrundede tanniner. Vinens navn betyder "blå marguerit" - en af de mange blomster, der vokser mellem rækkerne af vinstokke i den økologisk dyrkede vinmark.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zanettini, Corvina, Verona IGP, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

99 kr., pris på tilbud fra 22. til 24. juli og kun online: 49 kr. ved 12 flasker, Skjold Burne Online

Denne rødvin er fremstillet via appassimento-metoden (tørrede druer) ligesom Amarone. Det er en dejlig varm, rund og fyldig vin med en tilpas syre og aromatiske noter af tørrede frugter ud i den lange eftersmag. 99 kr. er helt i overenstemmelse med vinens kvalitet - så køb den på tilbud til 49 kr. ved 12 flasker. Husk, at tilbuddet er online og kun gælder i to dage! Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Monte dei Cocci, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

119 kr., på tilbud til 89 kr., Kjær & Sommerfeldt

I denne rødvin er de krydrede noter i front, mens frugten spiller andenviolin. Den ligger og lurer lige nedenunder og gør først sin entré i den lange eftersmag. En rigtig dejlig rødvin med mange duft- og smagsfacetter. Drik vinen til krydrede (kød)retter eller til tørre italienske oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bartolucci Selezione Limitata, Primitivo di Manduria DOC, Italien, 2020, høj alkohol (15%)

119 kr., pris på tilbud online d. 20. juli - og kun denne ene dag!: 69 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

Der er svampe, syltede blommer, mørke modne kirsebær og en anelse chokolade over den komplekse duft af denne rødvin. Smagen er saftig, fyldig, meget aromatisk og intens med modne mørke bær, en god syre til mad og en lang og blød eftersmag med en lille sødme. Nyd vinen til en sammenkogt kødret eller til ikke alt for skarpe blå oste. En ualmindelig dejlig vin til en ualmindelig lav tilbudspris ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Fontanafredda, Barbera, Piemonte DOC, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris på tilbud indtil 28. juli: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En let drikkelig og dejlig økologisk rødvin med blus under de krydrede noter. Der er aromatisk peber, frisk rosmarin og en anelse salvie i den fyldige smag. Eftersmagen er lang og slutter med en god syre. Det er en oplagt vin til en omgang god grillmad.

stjernestjernestjernestjerneØ

Skærsøgaard Leon Millot, Leon Millot, Regional Vin (BGB) fra Jylland, Danmark, 2020, lav alkohol (12%)

Denne gode danske økologiske rødvin er modnet på både danske, svenske, franske og amerikanske barriques i et år. Vinen dufter intens af modne mørke kirsebær, mens smagen på en gang er både saftig og koncentreret, fuld af god bærmost, blød og afrundet og med en god syre til mad i eftersmagen.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen