Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 3, 2023



En flod er gået over sine bredder, og vandet vælter ind over Adelaida Road i Paso Robles. Foto: Halter Ranch.

Voldsomt vejr i Californien

Efter flere års tørke er sne og regn siden nytårsaften væltet ned over store dele af Californien. Der er meldinger om oversvømmelser, væltede træer, mudderskred, evakueringer og sørgeligt nok 17 mennesker, der er døde i det voldsomme vejrlig.

Når det gælder vinens verden, er der ifølge Wine Spectator endnu ikke meldinger om større skader. Vinstokkene sover vintersøvn på denne årstid, og selv om flere vinmarker er oversvømmet, vil det ikke komme til at påvirke den kommende vækstsæson.

Erosion er den største bekymring


Men vejret volder alligevel problemer for de californiske vinhuse. Vejene til og fra vinmarkerne er i mange tilfælde oversvømmede og ødelagte, og det kan tage måneder, før de igen er farbare.
Og så er der risikoen for erosion af jorden i markerne. Hos fx Halter Ranch i Paso Robles er de øverste jordlag under en del af vinstokkene skyllet væk af vandmasserne. På Instagram har vinhuset lagt fotos og videoer op, som tydeligt viser de vandmasser, som der kæmpes med i lokalområdet.
Dog er der for producenternes vedkommende et lyspunkt i al den megen nedbør. Efter flere års tørke kan man nu ånde lettet op. Vinstokkene har igen fået rigeligt med vand, og vandreservoirerne er fyldt til bristepunktet.


Foto: When in Rome.

Papirflasker til japanerne

Vinflasker af papir er et bæredygtigt alternativ til de traditionelle af glas. Det kan jo være grund nok til at vælge papirflasker i stedet for glasflasker – i hvert fald når det gælder vine, der ikke skal gemmes.
Om end papir-flaskerne stadig udgør en meget lille brøkdel af vinflaskerne på forretningshylderne i ind- og udland, så vinder de så småt terræn – blandt andet i Japan.
I de fleste asiatiske lande er indbyggerne relativt skeptiske over for alternativ vin-emballage, men netop i Japan har man en forkærlighed for papirflaskerne – hvilket ikke kun skyldes, at de er mere bæredygtige.
Det asiatiske land er med cirka 1500 årlige jordskælv det land i verden, der hyppigst bliver ramt af naturfænomenet. Og så er det ikke særligt sjovt at have vinflasker af glas på hylderne.

Britiske firmaer satser på Japan


Storbritannien er foregangsland, når det gælder papirflasker – der findes i dag en god håndfuld firmaer, der producerer den alternative emballage. Et af dem er vinfirmaet When in Rome, og det har netop lanceret en 400.000 pund (cirka 3,4 millioner kr.) stor crowdfunding kampagne for at kunne udvide produktionen. Målet er at få en fod inden for på det asiatiske marked – og ikke mindst på det japanske.
Et andet firma, Frugal Bottle, har allerede modtaget en meget stor ordre fra Japan på papirflasker til både vin og saké.

Største Rueda-vinsalg nogensinde

Som vi nævnte i uge 20, så er Rueda næst efter Rioja Spaniens største appellation, når det drejer sig om salget af vin. Og her er det – i modsætning til Rioja – hvidvinsproduktionen, der dominerer.
Nye tal viser, at vinsalget i Rueda i 2022 var det største nogensinde med hele 110 millioner flasker, hvilket var en stigning på 8% i forhold til året før og på hele 32% sammenlignet med 2020.
99,7% af de solgte vine var hvidvine – så der var ikke mange procenter til overs til rødvinene.
Det er den lokale grønne drue, Verdejo, der lægger most til Ruedas hvidvine, og den har den egenskab, at den er velegnet til såvel unge som velmodnede vine og til både stillevine, mousserende vine og hedvine. Den store spændvidde i Ruedas hvidvinsproduktion er også med til at give appellationen dens salgssucces.

VinAvisen i Portugal

I denne uge fortsætter vi rejsen rundt i Portugal, og vi starter med et besøg hos vinhuset Soalheiro. Det ligger i Vinho Verde - Portugals grønne hjørne mod nord - i underdistriktet Melgaço, helt oppe ved grænsen til Spanien. Der var faktisk tale om et gensyn – tidligere i 2022 var vi også forbi Soalheiro. Men der er altid noget nyt at lære også ved besøg nummer to hos et vinhus. Sådan er det med vinens verden.


I store trådnetkasser ligger Soalheiros mousserende vin og andengærer på flaske – uden at man behøver at dreje dem hver eneste dag.

7. postkort fra Portugal:
Mindre besvær med indkapslet gær

Hos Soalheiro var vi denne gang inde i vinhusets kælderrum med mousserende vine, der ligger og andengærer på flaske. Normalt bliver boblevine, der fremstilles via champagnemetoden, drejet en anelse hver dag i to måneder, så de kommer til at stå med hovedet stadig mere nedad. Herved glider bundfaldet (gærresterne) langsomt ned mod flaskehalsen og samles til sidst omkring proppen eller kapslen. Til sidst fryser man toppen af flaskehalsen og lader proppen springe, hvorved den lille isklump med bundfaldet ryger ud. Hvad der herefter sker, kan man læse om i VinAvisens bog ”Vin for Begyndere” kapitel 12.

Men hos Soalheiro benytter man sig af ”indkapslet gær” under andengæringen. Gæren ligger i en lille ”pose” af tang i hver eneste flaske. Dermed undgår man den besværlige proces med at dreje flaskerne – man kan bare lade dem ligge horisontalt, stablet oven på hinanden, mens gæringen står på.
Det er også pladsbesparende. Hvis man skal dreje flaskerne hver dag, kræver det pupitres – reoler med skråtstillede brædder med huller – eller maskiner.
Den mousserende vin får ifølge vinhuset ikke den fra champagne så kendte brødduft og -smag, når man bruger indkapslet gær. Til gengæld bliver vinen fuld af frisk frugt, og det er netop, hvad man gerne vil opnå hos Soalheiro.



Marta Caldas viser os de små spæde planter, hvis blade en dag ender i Soalheiros dejlige teblandinger.

8. postkort fra Portugal:
Rent "håndarbejde" bag teen

Det var også denne gang vinhusets turistchef, Marta Caldas, der viste os rundt og fortalte med stor entusiasme. Denne gang blandt andet om vinhusets produktion af økologisk te.
Under de vinstokke, der dyrkes i espalier, vokser der en række forskellige urter - citron verbena, timian, mynte, rosmarin osv.
Netop det at udnytte jorden under de højtvoksende vinranker er noget man frem for alt gjorde i gamle dage i Portugal. Det var pladsbesparende.
Derudover har Soalheiro også væksthuse, hvor de dyrker urterne, og når de er store nok, tages samtlige blade af planterne, hvorefter de vaskes, tørres og anvendes til te. Og plukningen af bladene foregår vel at mærke via håndkraft!
En af teerne indeholder ud over urter også tørrede rester af drueskind fra vinproduktionen.


Denne hórreos hos Soalheiro har ikke længere sine sider og sin dør for enden. I dag fungerer den som ren dekoration.

9. postkort fra Portugal:
De dekorative hórreos

Hos flere vingårde især i det nordlige portugal (og i det spanske Galicien) ser man de såkaldte hórreos – Soalheiro har netop et par stykker. Ud over vin blev der i gamle dage også dyrket korn og andre afgrøder i Portugal, og om vinteren blev de opbevaret i disse meget dekorative kornkamre.
Væggene i en hórreo kan – ligesom de bærende konstruktioner – være af granit og forsynet med små aflange vinduer. Eller de kan bestå af træplanker med sprækker imellem, som sørger for ventilationen.
Selve kammeret er hævet op på høje granitben, der afsluttes med runde granitplader. Dem smurte man med fedt, så rotterne ikke kunne komme op til afgrøderne.
Hórreos fremstilles den dag i dag i alle størrelser og afskygninger og mest af alt til pynt på gårdspladser og i villahaver.


Soalheiro kronede vores besøg med en omgang ”dessert-pasta”, hvor kanelen dannede vinhusets navn.

10. postkort fra Portugal:
Sådan kan man også spise pasta...

Vi bliver nødt til at nævne den super lækre dessert, vi fik som afslutning på et måltid hos Soalheiro. Den hedder Aletria (sødt englehår) og er en klassisk portugisisk juledessert – ligesom vores risalamande.
Den fremstilles af den næsten hårfine pastatype, Capellini, tilsat sukker, mælk, æg, smør, citronskal og ikke mindst kanel.
Den første bid kan være lidt af en overvindelse for dem, der forbinder pasta med noget, som nydes med tomatsovs og ost til hovedret. Men ethvert forbehold forsvinder som dug for Solen, når man smager på desserten og den bløde søde pasta går op i en højere enhed med kanelen.
Der er masser af opskrifter på Aletria på nettet – nyd desserten med et godt glas portvin til.
I næste uge skal vi til Douro og blandt andet besøge vingården Wine & Soul.

"Fugtig" i stedet for "tør" januar

Der er sikkert nogle danskere, der har kastet sig ud i en ”tør januar” uden en dråbe alkohol – efter en juletid med masser af procenter.
Men så har ens onkel fødselsdag, eller man skal lige fejre sin bryllupsdag – og det var så den ”tørre januar”…
Ifølge den britiske hjemmeside Sunnyside havde 35% af de briter, der sidste år forsøgte sig med en ”tør januar”, nydt en drink med alkohol inden for den første uge af 2022. Og når først man er faldet i en gang, er det svært at holde motivationen oppe resten af måneden.
Blandt dem, der har karakterstyrke nok til at være afholdende i januar, er der risiko for, at de tager revanche i februar og ”giver den hele armen”.
Men man kan jo også holde "fugtig januar" (Damp January) i stedet for "tør" – et nyt begreb, der griber om sig blandt briterne.

Kan blive en vane


”Fugtig januar” går ud på mådehold – at man reducerer sit alkoholforbrug. Og hvordan man så ønsker at gøre det, er op til en selv. Man kan fx nøjes med kun at drikke vin og anden alkohol i weekenderne, eller vælge at drikke halvt så mange glas vin i ugens løb, som man plejer. Det kommer alt sammen an på ens normale drikkevaner.
Konceptet har blandt andet bredt sig på de sociale medier - #dampjanuary nåede ifølge The Drinks Business op på 3 millioner kig på TikTok. Og i en undersøgelse af 1844 britiske brugere af appen Vivino startede 27% år 2023 med en ”fugtig januar”, mens kun 5% lagde ud med et forsøg på en ”tør januar”.
En ”fugtig” januar er for de fleste lettere at gennemføre – og for dem, der længe har haft et lidt for stort alkoholforbrug, kan det måske resultere i et lidt lavere forbrug fremover.


En af "60 Below" vinene fra Exton Park i Hampshire. Foto: Vineyard Magazine GB.

Britisk hav-modnet vin

Vinproducenter i blandt andet Grækenland, Italien, Portugal, Spanien, Brasilien, Chile og Sydafrika har kastet sig over modning af vin i havets dyb.
Det, der satte det hele i gang, var fundet af et skibsvrag med 168 flasker champagne på bunden af Østersøen i 2010. Her havde flaskerne ligget i flere hundrede år, og da man smagte på indholdet, viste det sig, at champagnen havde en helt særlig, dejlig og fyldig aroma. Det gav genlyd hos eksperimenterende vinproducenter verden over – og det er ikke kun mousserende vine, der bliver modnet i havet, men også rød- og hvidvine.
Snart rammer den første britiske hav-modnede vin Storbritanniens forretningshylder.

60 Under og 60 Over


Det er vinhuset Exton Park i Hampshire, der har fremstillet vinen, en Blanc de Blancs (mousserende vin på kun grønne druer) årgang 2014.
I 2018 blev 200 flasker af vinen sænket 60 meter ned under havets overflade ud for havnebyen Brest i Bretagne.
Ligesom andre vinhuse, der har hav-modnet vine, sørgede Exton Park for at have en kontrolgruppe af flasker med samme vin, der modnede på landjorden. Men som noget nyt blev de land-modnede vine placereret 60 meter over havets overflade. De to hold vine er derfor døbt henholdsvis ”60 Below” og ”60 Above”.
Sidste år sammenlignede vinhuset vinene fra de to hold, og her fandt man, at de hav-modnede vine var rundere og havde en blødere og mere moden aroma end ”60 Above”-vinene.

Flere andre følger trop


Det koster omkring 13 pund (cirka 100 kr.) at nedsænke en flaske i havet, modne den, se til den og hæve den op igen. Og det vil sikkert komme til at præge prisen på ”60 Below”, når vinen frigives omkring juletid 2023.
Exton Park bliver det første britiske vinhus, der frigiver en hav-modnet vin, men det er ikke det eneste vinhus i Storbritannien, der eksperimenterer med modning i det våde element.
Stadig flere vinproducenter sænker vine ned i havet ud for den britiske kyst, og ligeledes har den britiske online-vinhandler, The English Vine, nedsænket 200 flasker ud for kysten i Kent i 2021.

Nu igen...

Hvis man i Kina vil købe en flaske vin fra det berømte australske vinhus Penfolds, bør man nok lige tænke sig om en ekstra gang. Vinen kunne meget vel være forfalsket.
Det er nemlig utroligt, så mange forfalskede flasker Penfolds-vin de kinesiske myndigheder har beslaglagt i de senere år. Og nu er det sket igen. I byen Zhangzhou i provinsen Fujian har politiet under en razzia i nogle lagerhaller konfiskeret hele 40.000 flasker forfalsket Penfolds samt forfalskninger af Château Lafite. Værdien af vinene, hvis de var blevet solgt som den ægte vare, ville ligge på det, der svarer til cirka 10 millioner kr. En række mistænkte er ifølge Vino Joy anholdt i sagen.

De absurde afgifter


Sidste år gjaldt det afsløringen af 8000 flasker forfalskede Penfolds-vine, og i 2018 gjorde de kinesiske myndigheder den helt store fangst med konfiskeringen af hele 50.000 forfalskninger af vine fra det australske vinhus.
En af årsagerne til de mange forfalskninger er de absurd høje afgifter, Kina på grund af en handelskrig med Australien har lagt på importen af australsk vin. Afgifterne ligger på mellem 116 og 218%.


Denne advarsel til gravide ses allerede på vinflasker. Men derudover vil man i Irland også forsyne bagetiketten med flere andre advarsler.

Skrappe irske advarsler

Irland vil indføre usædvanligt skrappe helbredsadvarsler på etiketterne på flasker med spiritus, vin og øl. Det bliver bastante advarsler som fx ”at drikke alkohol forårsager leversygdomme” og ”der er en direkte forbindelse mellem alkohol og dødelig kræft”.
Allerede i juni 2022 fremlagde den irske regering sine planer for EU-kommissionen. Herefter havde kommissionen et halvt år til at komme med diverse protester. Men selv om hele seks medlemslande, heriblandt førende vinlande som Italien og Spanien, protesterede på det kraftigste, kom der ingen indvendinger fra kommissionen. Det betyder, at Irland nu kan føre sine planer om den nye ordlyd på etiketterne ud i livet.
Protesterne fra medlemslandene er dog langt fra forstummet…

Et direkte angreb på Italien


Flere italienske vin- og landbrugsorganisationer er ifølge The Guardian rasende over irernes etiket-planer. Coldiretti, der er landets største landbrugsorganisation, kalder de slags etiket-advarsler for ”et direkte angreb på Italien.”
Og i en officiel meddelelse fortsætter organisationen med, at ”Det er fuldstændig upassende at sidestille det overdrevne forbrug af spiritus, som er typisk for de nordiske lande, med det moderate og bevidste forbrug af kvalitetsprodukter med et lavere alkoholindhold som øl og vin” (der fik vi den heroppe i Norden!).
Også fra flere andre sider i Italien lyder det samstemmende, at den irske regering bør undtage øl og vin fra de nye etiket-regler.

Kan skade vinens image


I sig selv er det ikke det store problem for Italien, Spanien og andre vinproducerende EU-medlemslande, at Irland indfører de skrappe advarsler. Landet er trods alt kun en lille importør af vin. Problemet er, hvis det irske tiltag danner præcedens for andre lande, der kunne ønske lignende advarsler på vin- og spiritus. Sker det, kan det gøre uvurderlig skade på italiensk vins image, lyder det fra blandt andet Chiantis vinråd.
Hvert år sælges der italiensk vin for 14 milliarder euro (cirka 104 mia. kr.), og det er eksporten af vin, der tegner sig for mere end halvdelen af beløbet.
Irlands førende whiskeymærke, Jameson.

Stor succes for irsk spiritus

2022 har været et rigtig godt år for irsk spiritus. Eksporten nåede for første gang nogensinde op på 2 milliarder euro (cirka 15 mia. kr.) i værdi, og der blev eksporteret spiritus til i alt 119 forskellige lande.
Det største marked var Nordamerika med en andel på 52% i værdi. Dernæst fulgte EU-landene med 21% og Storbritannien med 14%.
Medvirkende til væksten var eksporten af gin, der rundede 20 millioner euro (cirka 149 mio. kr.) efter en stigning på 5 mio. euro (cirka 37 mio. euro) i årets løb.
Men det var irsk whiskey, der var den helt store drivkraft. Ifølge Irish Whiskey Association nåede eksporten fra hele Irland (både Nordirland og Republic of Ireland) op på 1 milliard euro (cirka 7 mia. kr.).
Også på den irske hjemmebane gik det forrygende med salget af irsk spiritus i 2022, når det gjaldt værdien. Den solgte mængde ændrede sig ikke meget fra året før, hvilket er et tegn på, at irerne drikker mindre men dyrere spiritusmærker. Forbruget af alkohol i Irland er da også faldet med hele 33% i de sidste 20 år.
Og så kan man jo godt undre sig lidt over, at den irske regering finder det nødvendigt at indføre skrappe advarsler om direkte forbindelser mellem alkohol, kræft og leversygdomme på vin- og spirtiusflasker (se ovenfor).


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* LAGO-import A/S har med virkning fra 31. december 2022 undergået en ændring i ejerstrukturen. Peter Ærensgaard og Ole Andreasen har købt Lars Gregersens aktier, og sidstnævnte er som følge heraf fratrådt som direktør i selskabet. Derudover har Ole Andreasen købt Lars Gregersens kapitalandele i 1855 Cru A/S, hvorefter Lars Gregersen er udtrådt af selskabets bestyrelse.
Selv om han nu har overladt tøjlerne til andre, vil Lars Gergersen stadig være at finde i virksomheden i resten af januar måned.
* Vinfadet er blevet optaget i VinAvisens database over danske vinimportører.


Bruno Giacosa.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Bruno Giacosa, der blandt andet er blevet kaldt "geniet fra Nieve". På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Bruno Giacosa (1929-1918) er blevet kaldt en af Italiens største vinproducenter. Han blev født i landsbyen Neive i Langhe i Piemonte og gik ud af skolen som 13-årig for at arbejde sammen med sin far og bedstefar i familiens négociant-virksomhed.
Bruno Giacosa blev aldrig officielt uddannet vinmager eller ønolog, men var helt igennem selvlært. Hans store styrke var hans evne til at udvælge druer af den allerbedste kvalitet fra top-marker tilhørende lokale drueavlere. Af disse druer fremstillede han fra og med 1960’erne enkeltmarks Barbaresco og Barolo rødvine, der hurtigt opnåede international berømmelse. På lige fod med to andre legendariske producenter, Gaja og Produttori del Barbaresco, var han med til at vise ikke mindst Barbarescos store potentiale som top-appellation.
Den mest berømte vin, der hævede hans ry til ikonisk status, var hans Barbaresco ”Santo Stefano di Neive”, hvis første årgang var 1964 og sidste 2011. Druerne stammede San Stefano-vinmarken, der ejedes af Castello di Neive. Og ved at begynde at tappe vinen på druerne fra denne mark og sælge den under navnet Giacosa, gjorde han også marken berømt.
I 1982 købte han sin første vinmark, Falletto di Serralunga i Barolo. Senere fulgte to vinmarker i Barbaresco, Asili og Rabajà, der er blandt appellationens allerbedste. Igen blev det til en række historiske enkeltmarksvine.
Bruno Giacosas perfektionisme var lige så legendarisk som hans vine. Hvis druerne ikke levede op til hans meget høje kvalitetskrav, blev vinen ikke tappet på flasker. Således blev hele årgangene 2006 og 2010 i stedet for solgt som bulkvin.
I 2012 blev han tildelt en æresgrad af Università di Scienze Gastronomiche di Pollenzo for det, han havde opnået, som vinproducent.
Ved sin død efterlod han døtrene Marina og Bruna, hvoraf sidstnævnte i dag står i spidsen for vinhuset Giacosa og dets i alt 20 hektar vinmarker.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Hvorfra stammer Pinot Noir?

Maria J. Nielsen og hendes veninde er ikke helt enige om, hvor Pinot Noir-druen stammer fra – om det er fra Frankrig eller Tyskland? Eller måske et helt tredje land?
Druen kommer fra Bourgogne – så den af jer, der holder på Frankrig har ret. Og man mener endda at kunne indsnævre lokaliteten endnu mere – nemlig til området Gevrey-Chambertin, der er et tyngdepunkt blandt Grand Cru’erne i Bourgognes nordlige del, Côte de Nuits.
Ja, man går endda så vidt som til at sige, at Pinot Noir fødtes på marken Clos de Bèze. Måske er druen skabt ved forædling af vilde vinplanter, og måske er det sket for 2000 år siden. Fra året 630 har man dokumenter, som viser, at munkene var særligt interesseret i markerne i Gevrey-Chambertin.
Nabomarken til Clos de Bèze hedder Chambertin, og dens navn er en sammentrækning af Champ de Bertin – den er marken, som bonden Bertin plantede til med vinstokke omkring år 1100.
I øvrigt kaldes Pinot Noir også for Spätburgunder eller Blauburgunder i Tyskland og Østrig, Pinot Nero i Italien og Rulandské Modré i Slovakiet.


Ugens vinøse billede

Der dyrkes ikke kun vin inde på det græske hovedland, men også på de små øer ud for kysten, hvilket dette dejlige billede fra øen Hydra er et bevis på. Det er Daniel Blanc, der har taget det, og vinstokkene tilhører en lille familieejet vingård.
Hydra er en magnet for turister – og forståeligt nok. Her er ingen biler i de stejle gader, kun æsler i massevis. Og så er der farverige markeder og hyggelige restauranter med god mad – og selvfølgelig vin – på bordet.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-720
Billede 569-594Billede 595-621


720 En vinstok dyrket i den traditionelle kurveform på øen Santorini (foto © Artemis Karamolegos Winery).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Corbelli, Grillo, Sicilia DOC, Italien, 2021, lav alkohol (12,5%)

80 kr., pris på tilbud indtil 29. januar: 50 kr., Skjold Burne

En hvidvin, der dufter af friske klementiner og har en god og fyldig smag af grønne druer. Drik den til kyllinge-retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Armas de Guerra, Vinos Guerra, Bierzo, Spanien, 2021, lav alkohol (12%)

90 kr., pris på tilbud indtil 29. januar: 70 kr., Skjold Burne

En dejlig frisk hvidvin med god fylde, grønne druer og delikate honningnoter i den lange eftersmag. Et kup til de 70 kr. på tilbud. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château L'Oiseau, Entre-Deux-Mers, Frankrig, 2021, lav alkohol (12%)

119 kr., pris på tilbud: 79 kr., Kjær & Sommerfeldt

Det er ikke så ofte, vi får vine fra Entre-Deux-Mers til smagning. Men her er en af dem, og det er en sprød, elegant og samtidig fyldig hvidvin med en saftig smag af grønne druer og med en fin lille tør note til slut. Nyd vinen til alt godt fra havet.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Carolina Gran Reserva, Cabernet Sauvignon, Valle de Cauquenes, Chile, 2020, middel alkohol (13,5%)

65 kr., Rema 1000

Der er lidt solbærmarmelade over duften, mens smagen er fyldig og med blød moden frugt, en fin frugtsødme og afrundede tanniner. En rigtig god hverdagsvin til de 65 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Marius Reserva Selección, Bodegas Piqueras, Almansa DO, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

En rødvin med friske solbær i duften og med en kompleks, fint krydret og koncentreret frugtsmag, som man har glæde af rigtig længe... Et kup til de 85 kr. ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjerneØ

Simbiosi, Di Camillo, Montepulciano d'Abruzzo DOP, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Denne gode økologiske rødvin er dejlig saftig og har en meget aromatisk - næsten parfumeret - bærsmag. Lidt som skovjordbær. Eftersmagen slutter med et lille tørt bid. En glimrende vin til pasta og stegt kylling.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terra Linda, Syrah, Spanien, 2021, middel alkohol (14%)

109 kr., pris på tilbud: 65 kr., Kjær & Sommerfeldt

Chokolade, mørke kirsebær, fine krydrede noter og vanille mødes i duften af denne fortræffelige rødvin - og kompagniskabet fortsætter i den fyldige smag. Det er en vin, mange vil kunne lide - og til tilbudsprisen ved 65 kr. er den et rent røverkøb.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpeter Malbec, Rutini Wines, Mendoza, Argentina, 2021, middel alkohol (13,5%)

110 kr., pris på tilbud indtil 29. januar: 90 kr., Skjold Burne

En fyldig rødvin med dejlige modne bærnoter og en lang og blød eftersmag, der slutter med en lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Forcada, Bodegas Forcada Viñedos, Garnacha, Riojo DOC, Spanien, 2019, høj alkohol (15%)

110 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

I fire generationer har familien Forcada dyrket deres vin i Rioja. Og der er ingen tvivl om, at det at lave god vin er gået i arv - også til fjerde generation, som har fremstillet denne glimrende og dejligt krydrede rødvin. Det er vin med karakter og rygrad men også med saftighed og god frugt i den lange eftersmag. Nyd vinen til en god sammenkogt vinterret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Handcraft Old Vine Zinfandel, Zinfandel, Californien, USA, 2019, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris på tilbud fra 20. til 26. januar: 59 kr. Sælges også hos Kvickly og SuperBrugsen, VinCooperativet

Frugten er i front i denne dejlige og meget intense rødvin. Der er solbær, mørke kirsebær, syltede blommer, vanille og violer i både duft og smag. Køb vinen til den yderst fordelagtige tilbudspris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

PS Grand Reserve, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2020, høj alkohol (14,5%)

139,95 kr., på tilbud fra 20. til 26. januar: 50 kr. Sælges også hos VinCooperativet og Superbrugsen, Kvickly

En koncentreret og meget harmonisk rødvin med lige dele moden frugt og krydrede noter. Eftersmagen holder længe i munden, er lang og blød og med afrundede tanniner samt en fin lille syre til slut. Man får rigtig megen god vin for de 50 kr. på tilbud.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carrascalón Alto, Vetusta, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, 2018, høj alkohol (15%)

En kraftig og dejlig rødvin med kompleksitet, krydrede noter, tanniner og en meget lang og aromatisk eftersmag, hvor den modne frugt træder i karakter. Vinen er fire år gammel og er bestemt en nydelse her og nu men kan også gemmes i endnu nogle år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

J. Lohr Seven Oaks, J. Lohr Winery, Cabernet Sauvignon, Paso Robles, Californien, 2019, middel alkohol (13,9%)

159,95 kr., på tilbud fra 13. til 18. januar: 119 kr. Sælges også hos VinCooperativet, Irma

Her må vi finde superlativerne frem. For det er en ualmindelig dejlig rødvin med en interessant og kompleks duft af violer, granatæblekerner og solbær og med en forførende aromatisk og blød bærsmag, der bliver hængende i munden meget længe.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Solorca Reserva, Viña Solorca, Ribera del Duero DO, Spanien, 2018, høj alkohol (15%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Smile Marketing Group

Her er alt, hvad man kan forvente sig af en rigtig dejlig Ribera del Duero-rødvin: God moden frugt, rygrad, fylde, aromatiske krydrede noter og et godt tanninbid til slut. Køb seks flasker, nyd en her og nu, og gem resten til gode øjeblikke.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen