Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10, 2023



På kun 6 timer mistede det lille familieejede A los Viñateros Bravos 90% af sine gamle vinstokke i Itata.

Store tab i Chile

Siden 2. februar har ilden hærget i det sydlige Chile – og det er endnu ikke lykkedes helt at bekæmpe de mere end 60 ildebrande. De chilenske myndigheder har nu dannet sig et foreløbigt overblik over de katastrofale konsekvenser, ilden har medført.

25 mennesker er døde, og 16.800 dyr har måttet lade livet. I alt er 450.000 hektar påvirket af brandene – heriblandt 300 hektar vinmarker, hvoraf flere var tilplantet med mere end 100 år gamle uvurderlige vinstokke.
Værst ramt er vindistriktet Itata, hvor 291 hektar vinmarker er gået tabt. I nabodistrikterne Bio Bio og Maule er der et tab på henholdsvis 15 og 3 hektar marker.
Vinproducentforeningen Wines of Chile forsøger at rejse penge til de små producenter, der har mistet vinmarker – og måske også vinhuse og privathjem – på en særlig GoFundMe-side.
Også Southamericawineguide.com har oprettet en side, hvor enhver kan støtte producenterne økonomisk med større eller mindre beløb.



Carlo og Tim Mondavi.

Fra Italien til Napa

Tim og Carlo, far og søn og tredje og fjerde generation af Mondavi-familien gæstede for nylig Danmark. De var kommet for sammen med deres danske importør, Laudrup Vin, at præsentere deres vine fra såvel Californien som Italien - heriblandt Napa-kultvinen Continuum.
Man skal ikke dykke særligt dybt ned i vinens historie, før man støder på navnet Mondavi. Tims far var den legendariske Robert Mondavi, hvis indflydelse på den californiske vinindustri og på kvaliteten af de vine, som fremstilles her, kun kan underkendes.
Familien stammer fra Italien. Det var Roberts forældre, Cesare og Rosa Mondavi, der udvandrede og slog sig ned med eget vinhus i Central Valley i Californien. I 1943 købte familien Charles Krug Winery i Napa, og det var her, sønnerne Robert og Peter voksede op og lærte at fremstille vin for siden hen at overtage vinhuset.
Som Tim fortalte, så rullede det italienske temperament i årene, brødrene blev uvenner, og Robert forlod Charles Krug.

Fandt sin drømme-vinmark


Robert opførte i 1966 sit eget vinhus i Napa, Robert Mondavi Winery, hvor han introducerede modning af vin på franske fade, eksperimenterede med druer og teknikker og satte fut i vinturismen i distriktet med koncerter og andre arrangementer.
I 2004 solgte den 90-årige Robert og hans familie det nu berømte vinhus samt de mange andre aktiviteter, den gennem årene havde involveret sig i, heriblandt det ikoniske vinmærke Opus One.
Tim, der siden 1974 havde haft ansvaret for vinfremstillingen i Robert Mondavi Winery, stod ifølge eget udsagn nu med en stor pose penge, der gjorde det muligt at starte forfra - og det gjorde han sammen med sin søster Marcia. Målet var at fremstille en vin, som kunne måle sig med verdens bedste.
Mens familien hidtil havde dyrket vin i Napas lavland, ville Tim op i højderne på skråningerne. Her drænes vandet hurtigere væk fra jorden, og temperaturen er mere moderat end den ekstreme varme, der om dagen lægger sig som en dyne over vinstokkene i dalen. Sådan skal forholdene være, hvis man vil lave elegante og afbalancerede vine, tænkte Tim.
Han fandt sin drømme-vinmark i 2005 på skråningerne af Pritchard Hill i 1300 til 1500 meters højde. Og det er druerne herfra – Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot og Merlot – der forvandles til Continuum i vinhuset af samme navn.

Hver deres vinøse projekter


Vi smagte Continuum i to årgange, 2018 og 2019 (henholdsvis 3450 kr. og 3125 kr.). Det er store, intense og komplekse rødvine med Bordeaux-elegance og stringens men også med fremtrædende frugt, hvilket er så typisk for mange Napa-rødvine.
2018-udgaven er imødekommende med koncentreret, blød bærsmag, solbærnoter, læder, eg og et hav af fine krydrede noter, mens 2019 er mere majestætisk, tør, saftig og elegant.
Hvis priserne er lige i overkanten til ens kreditkort, så laver Continuum også andenvinen, Novicium, til 1875 kr. Ja, det er dyre vine, men som Robert Mondavi engang sagde, så er det ”at lave god vin et håndværk, fin vin er en kunst, og en kunstner tager sig jo ikke kun betalt for lærred og maling”.
Fire af Tims i alt fem børn arbejder med i vinhuset – de tre af dem som vinmagere. Og som han fortalte, så var det vigtigt for ham, at hans børn, ud over at arbejde sammen som familie, også havde hver deres vinøse projekt.

Fra Napa til Italien


Carlo Mondavi fx hjælper sin far med Continuum, men har også sit eget projekt i appellationen Sonoma Coast, helt ude ved Stillehavet, hvor han sammen med sin bror Dante fremstiller Pinot Noir-vine af absolut top-kvalitet. Vi smagte årgang 2020, som der kun er lavet en mindre mængde af – en stor del af druerne var dette år røgsmittede på grund af omfattende ildebrænde i Californien.
Carlo er en travl mand, for sammen med sin italienske hustru – og vinmager – Giovanna Bagnasco, fremstiller han også vin i Langhe i Piemonte. Herfra smagte vi to skønne rødvine, der ligeledes kan købes hos Laudrup Vin - til noget lavere priser end Napa-kultvinene. Og så har Carlo været med til at grundlægge firmaet Monarch Tractors, der har udviklet en elektrisk - og dermed bæredygtig - traktor til vinmarksarbejdet.
Hans søster Chiara har også sit eget projekt med fremstilling af Sauvignon Blanc i Mendocino County – og så er hun kunstner.
- Det er min datters maleri ”Light of the Vine”, man ser her, sagde Tim, mens han stolt pegede på etiketten på en flaske Continuum.
Vinens navn er latin og kan bedst oversættes med "fortsættelse", en henvisning til, at Mondavi-familien fortsætter sit vineventyr i det californiske Napa.


Francois Gérards maleri fra 1808 af Marie Josèphe Rose Tascher del La Pageri - kendt som Joséphine og Napoléons første hustru. Foto: Wikipedia.

Den vinglade Joséphine

General Napoléon, der som bekendt senere kronede sig selv som kejser af Frankrig, elskede sin hustru Joséphine og bar derfor over med hendes hyppige overforbrug af penge.
Dog fortælles det, at han blev vred, da han i 1801 vendte hjem fra sin legendariske togt til Egypten og opdagede, at Joséphine havde købt slottet Malmaison i dyre domme. Han tilgav hende dog, og hun fortsatte med at bruge en formue på at istandsætte ejendommen, møblere den og fylde parken med eksotiske blomster og dyr.
Hun købte også vin ind i lange baner til slottets vinkælder – både mens hun var gift med Napoléon og efter deres skilsmisse, hvor hun blev boende i Malmaison. Det viser en diger liste over kælderbeholdningen, som blev fundet efter hendes død i 1814. Ikke mindre end 13.286 flasker vin blev dengang opbevaret i kælderen.

Stor glæde for Bordeaux-vin


Og hvad nød Joséphine og Napoléon så sammen med deres gæster. Listen over kælderens beholdning omfatter vine fra Rhône, Languedoc, Bourgogne og Bordeaux. Der var også adskillige flasker champagne, søde vine, likører og rom.
Overraskende er det, at antallet af Bordeaux-vine dominerede. I 1700-tallet og 1800-tallets begyndelse var det frem for alt vin fra Bourgogne, der kom i glassene hos den franske overklasse, mens Bordeaux var briternes favorit. Ludvig d. 16. havde da heller ikke en eneste flaske Bordeaux-vin i sin vinkælder.

Drik vine på forskellige druer

Lad være med kun at drikke vin på én og samme drue. Sådan lyder et godt råd fra professor i epidemiologi ved King’s College i London, Tim Spector.
Han opfordrer til, at man hver måned – eller gerne hver uge - drikker vin på så mange forskellige druer som overhovedet muligt. Variation er nøgleordet. Herved sørger man for at give næring til et større antal forskellige typer godgørende tarmbakterier, og det er igen med til at gavne sundheden i tarmen. Undersøgelser har nemlig vist, at det er sundt at have en høj diversitet, når det gælder disse bakterier.
Det er med druer nøjagtig som med fødevarer. Også her anbefales det jo, at man spiser varieret til gavn for tarmsundheden.
Spectors udtalelser har fundet sted i en podcast bragt af to britiske Masters of Wine.


Jean Lenoir.

Opfinderen af "Vinens Næse" er død

Den franske ønolog Jean Lenoir er død i en alder af 85 år. Hans store anerkendelse i vinens verden skyldes hans opfindelse af Le Nez du Vin, et undervisningsredskab, som bliver brugt af såvel vinentusiaster som professionelle over alt i verden.

Længere nede på siden bringer vi et portræt af Jean Lenoir i denne uges Hall of Fame.

Læser-kommentar om gamle portvine

I sidste uge gav vi et godt råd til dem, der vil åbne en gammel flaske portvin med cirka 25 år på bagen. Det fik Niels Strøjer Rasmussen fra Strøjer Vin til at sende følgende kommentar:
- Propperne i portvine fra 1990’erne har en stor tendens til at ville klæbe til glasset, så tricket er lige at dykke proppen 1 mm eller 2 ned i flaskehalsen, så den slipper glasset. Så kan man trække hele proppen op og ikke kun kernen, så proppen går i stykker. Vi siger mange tak for det gode råd.


Den langvarige tørke er også gået ud over vandstanden i Venedigs kanaler. Den er historisk lav. Foto: Ilmeteo.it.

Tørke i Norditalien

Mens længere perioder med tørke ikke er ualmindeligt i Syditalien, er det usædvanligt i den nordlige del af landet. Men netop tørke – og den langvarige af slagsen – har ramt Norditalien, hvilket har fået vinstokkene til at tørste efter vand.
Ifølge Meininger’s Wine Business faldt der denne vinter 61% mindre regn i Po-dalen end det normale gennemsnit, mens Alperne fik 53% mindre sne. Og det var punktum på et år 2022, der var det varmeste i Italien siden år 1800.
Vandstanden i Italiens største sø, Garda-søen, er historisk lav, og som noget helt særligt kan man nu gå ud til øen i søen, San Biagio, i stedet for at sejle.

"Skræmmende" tørre vinstokke


Mest kritisk – når det gælder vinens verden – står det til i Piemonte, hvor tørken har varet i næsten tre år. Her blev man for nylig færdig med at beskære vinstokkene, og for nogle vinproducenter var det en mindre god oplevelse. Det gælder blandt andet for Giuseppino Anfossi, der ejer vinhuset Ghiomo nær Alba. Som han har udtalt, så var veddet hos flere vinstokke så tørt og hårdt, at det var ”skræmmende”. En måneds regn ville betyde alt for de berørte vinproducenter.

Kom med jeres afklip


Tørken har også sat sit præg på de norditalienske vinområder Friuli og Veneto, hvor der fremstilles Prosecco. Nu har Proseccos vinråd, Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG, åbnet en planteskole, hvor appellationens producenter kan komme med afklippet fra deres vinstokke – dog kun fra mere end 40 år gamle stokke. Forskning har nemlig vist, at de gamle vinstokke er langt mere resistente over for tørke og vinmarkssygdomme end de unge.
Ud fra afklippene kan man fremstille stiklinger, som producenterne så kan plante i deres vinmarker med henblik på kommende tiders tørkeperioder. Og dem regner man med, der kommer flere af som følge af klimaændringerne.


Pladsbesparende glas

Det er da smart - to glas i ét. Det er den moldoviske designer Stefan Steevy Burlacu, der har kreeret Doublet, som glasset hedder. Det høje slanke glas er beregnet til champagne og andre mousserende vine, mens det buttede er til hvidvin. En lille bakke til at stille glasset på hører med, og den er jo nødvendig som bordskåner, hvis man nu først har drukket et glas crémant eller cava og så vender glasset om …
Så vidt vi kan se, findes dette pladsbesparende glas endnu ikke i handelen. Man kan læse mere om det det ved at klikke her.


Kvinden bag rosé champagne

Det ældste af alle champagnehusene, Ruinart, kan dokumentere, at det var først på banen med en rosé champagne. I 1764 sendte huset 120 flasker af sted til hertugen af Mecklenbourg-Strelitz i Tyskland. 60 af disse flasker indeholdt champagne betegnet Oeil de Perdrix, hvilket betyder agerhøneøje på fransk - en betegnelse man den dag i dag bruger om farven på en ganske lys rosévin.

Farven var opnået ved tilsætning af hyldebær, og snart begyndte også andre champagnehuse at fremstille rosé champagne efter selvsamme metode.
Først i 1818 skabtes den første rosé champagne via metoden "rosé d'assemblage" (blandet rosé) af Barbe Nicole Clicquot Ponsardin.

Fra hyldebær til rødvin


Nicole giftede sig som 22-årig med ejeren af et champagnehus, Francois Clicquot. Da han døde blot fem år senere, besluttede hun sig for at føre champagnehuset videre. Hun var yderst initiativrig og gjorde med årene sin champagne, Veuve Clicquot (enken Clicquot), berømt overalt i Europa.
Hun ville også lave rosé champagne, men den skulle være på 100% druer. Derfor valgte hun i stedet for at bruge hyldebær at blande rødvin - hendes foretrukne fra Bouzy-regionen i Champagne-distriktet - i den basis-hvidvin, der skulle blive til champagne. Herved fik hun en aromatisk og delikat rosé champagne, og i dag fremstiller stort set alle champagnehusene deres rosé champagner efter hendes metode.

En skål for enken


I år er det således 225 år siden, Barbe Nicole Clicquot Ponsardin skabte sin første rosé champagne, og i dag fremstiller champagnehuset Veuve Clicquot, der ejes af Moët Hennessy, sin rosé champagne ved at tilføje 12% rødvin til den basis-hvidvin, der anvendes til husets almindelige champagne (den vi i Danmark kalder ”den gule enke”).
Hvis man vil skåle for enken i et glas Veuve Clicquot Rosé, kan man købe en flaske i rigtig mange velassorterede vin- og spiritusforretninger for omkring 500 kr.
Den i det hele taget opfindsomme madame Clicquot Ponsardin kan man læse mere om ved at klikke her.


Vinstokke i Mendoza, hvor høsten i år forventes reduceret med 23%. Foto: Wines of Argentina.

Mindste høst siden 1960

Argentina har i det seneste år haft et ekstremt vejrlig, hvilket har fået konsekvenser for årgang 2023.
Det sene forår – hvilket vil sige oktober og november – var præget af usædvanlig hård frost. Dernæst kom adskillige på hinanden følgende kraftige haglbyger, som i flere vindistrikter forårsagede store skader i vinmarkerne. Om sommeren var der også perioder med hedebølger og vandmangel, hvilket stressede vinstokkene.
Høsten er netop begyndt i flere argentinske distrikter, og vinproducenterne kan glæde sig over, at diverse vejrfænomener ikke har skadet kvaliteten af druerne. Til gengæld er det gået ud over høstmængden, som af myndighederne vurderes til at blive den mindste siden 1960 – og 21% mindre end høsten i 2022. Værst ser det ud i Mendoza med et forventet fald i mængden på hele 23%.


Hulahop og rødvin

Det kan være svært nok at holde gang i en hulahopring - og endnu sværere, hvis man samtidig gerne vil nyde et glas vin. Det viser en sjov lille film på YouTube med al tydelighed.
Mens kvinden i filmen med vrikkende bevægelser holder ikke bare en hulahopring kørende men til sidst hele tre, lykkes det hende efter adskillige strabadser at få fat i en flaske vin, skænke sig et glas og drikke af det - alt sammen til Elvis Presleys "Unchained Melody".
Hvis man nu øver sig lidt, kan man måske optræde med hulahop-nummeret til sommerfesten …


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Global Wines er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
Tre af de cocktails med Sauternes, der serveres i Château Lafaurie-Peyragueys egen bar, Lalique.

Cocktails med Sauternes

I Bordeaux-appellationen Sauternes fremstilles nogle af verdens mest berømte søde vine, og gennem flere hundrede år er de blevet nydt af konger og kejsere og serveret til søde desserter.
Men inden for de seneste 15 år har stadig flere forbrugere verden over svigtet de søde dråber fra Sauternes – ja, i det hele taget søde vine. Det er stadig mere sjældent, man skænker et glas sød vin til desserten – uanset om vinen er berømt eller ej.
I dag er der derfor et stigende antal vinslotte i Sauternes, der årligt fremstiller mere sød vin, end de kan sælge. Og det må der naturligvis gøres noget ved. Man skal have især den yngre generation til at få øjnene op for Sauternes-vinen, og en måde at fange deres interesse på er at lade den søde vin indgå i fristende cocktails.

Har sine modstandere


Allerede for nogle år siden begyndte nogle få slotte at kreere cocktails med Sauternes som hovedingrediens. Et af dem var Lafaurie-Peyraguey, der til sin nye restaurant skabte cocktailen Sweet’Z med slottets andenvin, La Chapelle de Lafaurie, hældt over isklumper og serveret med en appelsinskive.
Den var meget enkel – siden da er der kommet Sauternes-cocktails med flere ingredienser fra andre slotte. Og de opskrifter, slottene har kreeret, har tilflydt restauranter og barer over alt i Bordeaux. Man kan fx nyde en Ginger Sweet – en forfriskende drink bestående af Sauternes, ingefær, mynte, agurk og Ginger Ale. Eller hvad med en Raubaud Hot Toddy, kreeret af slottet Raubaud-Promis? Hertil bruges der, ud over Sauternes, whisky, citronsaft, kamillete og en kanelstang.
Cocktail-trenden har dog også sine modstandere i appellationen i form af de slotte, der mener, at vinen er for ædel og fornem til den slags, og at det er synd og skam at nedgøre dens image ved at anvende den som en ingrediens i drinks. Der skal bare noget mere markedsføring til – lyder det fra den front.


Jean Lenoir.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Jean Lenoir, skaberen af den berømte "Le Nez du Vin". På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Jean Lenoir (1937-2023) blev født i Côte d’Or, Bourgogne, ”den dag vinhøsten begyndte”, som han yndede at sige. Han var 10. generation af en vinproducentfamilie, og hans egen kærlighed til vin begyndte på hans 18-års fødselsdag, hvor han smagte et glas Chassagne-Montrachet. Vinen forblev hans favorit-vin resten af hans liv.
Det var dog ikke vinens verden, der blev hans første karrierevalg. Han blev uddannet pædagog og siden hen leder af kulturcentret Maison de la Culture i Chalon-sur-Saône.
Men interessen for vin var vakt, og på et tidspunkt tog han kurser i ønologi og læren om vin-dufte hos det franske institut for landbrugsforskning, INRA, i Beaune. Her fik han for alvor øjnene op for, hvor mange forskellige aromaer, der er i bare en enkelt vin.
Målet var at undervise, og i 1978 afholdt Jean Lenoir sit første begynderkursus i vin i Maison de la Culture. Med sig til undervisningen havde han en æske, der rummede små flasker med aromaer, som typisk findes i vin.
Dette kursus med vægt på aromaer blev en succes, og han begyndte at turnere rundt med det flere steder i Frankrig.
I 1989 udviklede Jean Lenoir på opfordring fra flere førende sommelierer sit berømte Le Nez du Vin – et undervisningsredskab, der består af vin-dufte i små flasker med en ledsagende bog, der beskriver de forskellige dufte og deres betydning i vinen. Redskabet har nu gennem mere end tre årtier hjulpet såvel vinprofessionelle som vinentusiaster verden over med at genkende og beskrive duftene i en vin.
Gennem årene udbyggede Jean Lenoir den oprindelige udgave af Le Nez du Vin til at rumme hele 54 aromaer inddelt i noter af frugt og blomster, herbale og krydrede noter, animalske og ristede noter.
En udgave med dufte, der rummer diverse vinfejl, er også kommet til, og i nyere tid er det blevet til Le Nez du Porto, du Whisky, de l’Armagnac, du Bourgogne og du Cigare (jo, cigarer har også rigtig mange aromaer…).
De mange udgaver af ”Le Nez” er oversat til 11 forskellige sprog.
I de senere år og indtil sin død boede Jean Lenoir i Bretagne. I dag er det hans datter, Viva Lenoir, der sammen med et hold kolleger fortsætter med at udvikle den blomstrende forretning Le Nez er blevet til.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
En klase Marselan-druer. Foto: Wikipedia/Vbecart.

Hvilken drue er det?

Kira Christensen fik for nylig på en restaurant en sydfransk rødvin, lavet på druen Marselan. Den drue vil hun gerne vide lidt mere om.
Marselan er en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Grenache Noir og altså en blå drue. Den blev først dyrket i 1961 i nærheden af den franske by Marseillan i det sydvestlige Frankrig – heraf dens navn – og den bruges efterhånden ret meget i Languedoc samt lidt i Californien og Schweiz.
Den nye drue blev udviklet i et samarbejde mellem forskere fra INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) og ENSAM (Ecole Nationale Supérieure d'Arts et Métiers), og et andet navn for den er INRA 1810-68 – men det vil næppe komme til at stå på nogen etiket.
Forskerne søgte dengang i 1961 at skabe store druer, der kunne give et stort høstudbytte, men de fik kun meget små druer, der ikke var interessante i datidens økonomiske leje. Druerne vejede kun i snit 1,3 gram. Druen Marselan gik derfor mere eller mindre i glemmebogen.
I dag, hvor man i højere grad søger kvalitet end kvantitet, er Marselan igen blevet interessant – ikke mindst fordi den med sin oprette vækst egner sig til mekaniseringen i vindyrkningen og ikke er så følsom over for angreb fra skadedyr og råd.
I Frankrig er den i dag blevet godkendt til brug i en række appellationer, blandt andet med op til 10% i Côtes du Rhône-rødvine samt i Vins de Pays. Druen bruges både til enkeltdruevine og blandingsvine.


Ugens vinøse billede

Hans V. Nielsen har taget dette billede i vinbyen Vacqueyras i Rhône-dalen. Der er ikke så meget vin at se - og dog. I flere af husene bag de krogede platantræer bor der vinbønder, som fremstiller deres egen vin og lagrer den i flere hundrede år gamle kældre. Mange af dem har "salg ved stalddøren".
Og så viser billedet også, at gaden er krum. Den følger nemlig den lille cirkelrunde bys gamle bymur, som nogle af husene er bygget ovenpå.
Gaden leder hen til byens borg samt til kirken, hvis tårn er et borgtårn fra 1100-tallet, kronet med et typisk provencalsk spir af smedejern, som vinden kan blæse igennem uden at vælte det.
Byens mærkelige navn, Vacqueyras, kommer af Val Queyras, der betyder Stenenes Dal.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-727
Billede 569-594Billede 595-621


727 Sollyset falder varmt mellem vinstokkene hos Jordan Winery i det sydafrikanske Stellenbosch (foto © Jordan Winery).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

365 Økologi, Tierra de Castilla, Spanien, 2022, lav alkohol (13%)

40 kr., Coop 365

En økologisk hvidvin på Viura og Sauvignon Blanc med en frisk og fyldig druesmag, en anelse krydring og en fin syre til slut. De 40 kr. er en meget fair pris for denne vin og indbringer den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saint Roch Corbarol, Domaine Lafage, Côtes du Roussillon, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En fin duft af abrikos og moden citrus præger denne dejlige hvidvin, mens smagen er fyldig, kompleks, med god frisk frugt, en anelse mineralitet og en behagelig krydring til slut i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

L'Incontournable, Collin-Bourisset, Sauvignon Blanc, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

99 kr., YouAndWine

En hvidvin med liflige honningnoter i duften og med en tør, fyldig og let cremet smag af grønne druer - og igen med strejf af honning i den lange eftersmag. En meget lækker vin, der vil være fin, som den er, eller til sushi. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

Marigny-Neuf, Ampelidae, Sauvignon Blanc, Loire, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

100 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

En meget enkel, tør biodynamisk hvidvin med mineralske noter i smagen. Eftersmagen slutter med et bittert bid. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Esprit, Brotte, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

110 kr., pris på tilbud indtil 26. marts: 90 kr., Skjold Burne

En fin duft af røde bær og en fyldig vinøs smag med fine noter af friske jordbær og granatæble. Sådan er denne dejlige rosévin, der er sagen godt afkølet, som den er, eller til lette kødretter.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saint Roch Corbarol, Domaine Lafage, Côtes du Roussillon, Frankrig, 2020, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Syrah og Grenache Noir har lagt most til denne glimrende rødvin. Den har en fin krydret duft med strejf af ren lakrids og en fløjlsblød intens og samtidig saftig smag af blåbær og andre mørke bær.

stjernestjernestjernestjerne

Cinquenoci, Tagaro, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2020, høj alkohol (15%)

119 kr., pris på tilbud fra 6. til 12. marts: 69 kr. ved 12 flasker, Skjold Burne Online

Balance er det første ord, der falder én ind, når man smager på denne rødvin. Her er tørhed og frugtsødme i de rette mængder, krydrede noter og en lille forfriskende syre til slut. Tilbudsprisen ved 12 flasker er attraktiv - vinen vil egne sig glimrende til sommerens grillretter - når den tid kommer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Canaja Gold, Villa Annaberta, Rosso Verona IGP, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 16. marts: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Til tilbudsprisen ved 50 kr. for 6 flasker får du et virkelig godt glas rødvin. Duften er mild med modne blå druer, mens smagen er let og let krydret med en tilpas frugtsødme. Nyd vinen til en god pastaret. Den femte stjerne gives for tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fuentespina Crianza, Ribera del Duero DO, Spanien, 2020, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 16. marts: 89 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Eg, hyldebær og græs går op i en højere enhed i duften af denne dejligt aromatiske rødvin. Smagen er fløjlsblød, koncentreret med noter af eg, vanille og modne brombær og blåbær - i eftersmagen, strejf af chokolade. En vin, der kalder på milde tørre oste. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Contemplations, Thrakien PGI, Bulgarien, 2020, høj alkohol (14,5%)

135 kr., pris på tilbus: 108 kr., AM Vinimport

Denne rødvin på Merlot og Malbec kommer fra et af Bulgariens største vindistrikter, Thrakien, som grænser op til Grækenland og Tyrkiet. Det er en ualmindelig dejlig vin med syltede blå blommer, mørke kirsebær, vanille og aromatisk tobak i duften. Smagen er tør og kompleks med især krydrede noter - laurbær, rosmarin, peber og lakrids. 135 kr. er helt ok for denne vin - så køb den til tilbudsprisen ved 108 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Joaquín Rebolledo, Valdeorras DO, Spanien, 2021, lav alkohol (13%)

135 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., Jysk Vin

En dejligt krydret rødvin, hvor frugten lurer lige nedenunder, og hvor eftersmagen slutter blødt og med afrundede tanniner. Drik vinen til modne, cremede oste.

stjernestjernestjerne

Gricos, Grifalco, Aglianico del Vulture, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

150 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Der er læder og stald over duften af denne rødvin. Smagen er tør - men også lidt fad. Der mangler fylde og smagsfacetter til den forholdsvis høje pris.

stjernestjernestjernestjerne

La Cuisine de Ma Mère, Nicolas Grosbois, Chinon AOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

180 kr., pris ved 3 flasker: 125 kr., Erik Sørensen Vin

"Min mors køkken" hedder denne gode rødvin. Den har en let krydret smag med herbale noter, anis og strejf af mint - men også med god saftig frugt. Drik gerne vinen en anelse afkølet.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Mezzek, Katarzyna Estate, Bulgarien, 2021, høj alkohol (14,5%)

195 kr., pris på tilbud: 156 kr. (39 kr. flasken), AM Vinimport

39 kr. flasken (tilbudsprisen ved 156 kr.) er meget lavt for så god en vin. Druerne er Cabernet Sauvignon og Mavrud, duften er moden, rund og blød med brombær og solbær, mens smagen er fyldig med moden frugt og en lille ren lakridsnote i eftersmagen. Giv lige vinen et par minutter i glasset, så folder den sig ud med al sin gode aroma. Tilbudsprisen indkasserer den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il M., La Pruina, Primitivo, Primitivo di Manduria DOP, Italien, 2020, høj alkohol (14,5%)

199 kr., På tilbud d. 9. marts (KUN DENNE ENE DAG): 89 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Denne rødvin er ren forkælelse for næse og gane. Den er dejligt krydret med strejf af karry i duften og med nelliker, vanille og kardemomme i smagen - samt dejlige noter af syltede blommer. Nyd vinen til krydrede kødretter og det store ostebord - og til den fordelagtige tilbudspris ved 89 kr. (kun d. 9. marts).

stjernestjernestjernestjernestjerne

A mi Manera, Pinot Nera, Veneto IGT, Italien, 2021, lav alkohol (13%)

220 kr., pris på tilbud indtil 26. marts: 200 kr., Skjold Burne

En utrolig lys rødvin - næsten som en meget mørk rosé. Den er lavet på Pinot Nero (Pinot Noir), og det er en elegant vin med smag af kirsebær og strejf af kaffe i den lange eftersmag. Nyd vinen til en ekstra god pastaret.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Taniné Liquoroso Rosso, Cantine Vinci, Terre Siciliane, Italien, høj alkohol (18%)

80 kr., pris ved 50 cl, Scandinavian wine and chocolate

En meget lækker dessertvin fremstillet på rødvinsdruer. Den dufter af modne kirsebær og har en super sød, dyb og let krydret smag med korender, rosiner og tørret frugt. Sagen for enhver med en sød tand - og sagen til søde kager og desserter.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen