Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 25, 2023



Fra interiøret i den nye sushi-restaurant i London.

Forbud mod parfume

1. juli åbner der en ny sushi-restaurant i luksushotellet Mayfair i London. Der er tale om en filial af Sushi Kanesaka i Tokyo, som har to stjerner i Michelin-guiden. Og priserne for de små japanske hapser er ikke for små kreditkort.

I London-restauranten vil man kunne vælge mellem 20 forskellige sushi-menuer, der hver koster 420 pund (cirka 3600 kr.). Sushien bliver tilberedt foran gæsterne.
Som i mange andre fine restauranter i den britiske hovedstad vil der være en dresscode. Man må fx ikke komme i joggingbukser eller have kasket på hovedet. Men det, der har vakt størst debat blandt London-borgerne er forbuddet mod at bære parfume.

Hvad mener VinAvisens læsere?


Forbuddet skyldes ifølge restauranten en enkelt - men vigtig - ingrediens, vineddiken. Og man har selvfølgelig formuleret det som en venlig henstilling til gæsterne: “Vær’ venlig ikke at bære parfume, da den forfriskende aroma fra vineddiken er en vigtig del af sushi-oplevelsen”.
Det er vel på sin vis forståeligt nok. Hvis man har betalt 3600 kr. for en sushimenu og så hele tiden har en tung parfume i næsen fra nabobordet, lægger det da en dæmper på oplevelsen. Og det gælder vel også, hvis men har en god vin i glasset og vil nyde dens aroma.
Hvad mener VinAvisens læsere? Burde flere restauranter indføre parfume-forbud, eller lugter det for meget af personlig indblanding? Eller måske burde man - ligesom man før i tiden havde ryger-afdeling i mange restauranter - indføre en “parfume-afdeling”… Er der i øvrigt nogle danske restauranter, der har en henstilling til gæsterne om ikke at bære parfume?
Vi hører gerne fra jer med kommentarer og input på mariette@vinavisen.dk.



Facaden på den gamle bygning i Odense har meget tilfælles med facaden på Kjær & Sommerfeldts butik i København. (Foto: NewSec).

Kjær & Sommerfeldt har vokseværk

Danmarks ældste vinforretning, Kjær & Sommerfeldt, der blev grundlagt i 1875, ejer i dag to butikker – en på Gammel Mønt i København og en på Skovejen i Aarhus.

Til efteråret åbner Kjær & Sommerfeldt endnu en forretning, og det bliver på Fisketorvet i Odense i et 800 kvadratmeter stort lokale i en statelig historisk bygning. I 100 år har bygningen været rammen om en bank og senest om Restaurant Ilden.
Der venter et større arbejde med at føre de gamle lokaler tilbage til deres oprindelige udseende – fx er lofterne i nyere tid blevet sænket, så den fine stuk er dækket til.
Den nye forretning får samme koncept som de to andre, hvor der ud over almindeligt detailsalg også er en vinbar, ligesom der afholdes smagninger og andre events.

Krisedestillering i Italien

Både i Frankrig og Spanien er krisedestillering, hvor man destillerer overskudsvin, blevet nødvendigt. Nu følger Italien højst sandsynligt trop.
Særligt efterspurgte vine samt fornemme vine, der kun fremstilles i begrænset mængde, har ingen problemer med afsætningen. Men i flere italienske vinområder er producenterne ifølge Meininger's International tynget af alt for megen usolgt vin i kældrene og står derfor med lidt af et problem. Om et par måneder starter druehøsten, som munder ud i endnu mere vin i lagrene.
I løbet af de sidste tre år er den samlede lagerbeholdning hos de italienske vinproducenter steget med 11%, og ifølge det italienske landbrugsministerium brænder landets vinindustri nu inde med en vinsø på 57 millioner hektoliter vin.

En unfair løsning


Årsagen til vinsøen er ganske enkelt et dalende vinsalg på såvel det italienske hjemmemarked som på de tre største eksportmarkeder, USA, Tyskland og Storbritannien. Det vigende salg gælder især de italienske rødvine fra appellationerne i den store brede DOC-kategori.
Den hurtigste løsning er krisedestillering - italienerne har bare et problem med at finde ud af, hvem der skal finansiere destilleringen.
Landbrugsministeriet mener, at pengene bør tages fra den pulje, som den italienske vinindustri bruger til markedsføring og investeringer. Det er landets vinproducentforening, Unione Italiana Vini (UIV) ifølge Meininger’s International lodret imod. Foreningen mener, det er unfair at skære ned på et for producenterne så vigtigt budget. Mere langsigtede løsninger, som fx nedlæggelse af vinmarker ligesom i Frankrig, er også noget regeringen overvejer i samarbejde med UIV.


"Vin under lup" af Jacob Ruby.

En glimrende bog

For 12 år siden skrev vinkyper og -importør Jacob Ruby bogen “Vin under lup”. Nu er anden udgave udkommet, og selv om titlen er den samme, så er det en stærkt revideret, omskrevet og udvidet udgave - ja, faktisk er der tale om en helt ny bog. For som Ruby siger, så har forfatteren udviklet sig, emnet vin har udviklet sig, og verden har udviklet sig.
På de i alt 140 sider får man rigtig megen information om vinens verden opdelt i to dele og leveret på en let læselig og dejlig uhøjtidelig måde. Hele vejen igennem fornemmer man Rubys passion for - og indgående kendskab til - vin.

Helt ned i detaljen


Bogen kommer på sin vis rundt om alt det, som så mange andre vinbøger gør: Vinhistorie, vinplanten, druerne, klima, vinfremstilling, lagring og vinsmagning. Men i “Vin under lup” kommer vi helt ned i detaljen - får en grundig forklaring på, hvad der sker inde i vinplanten under væksten og i druerne, på de forskellige beskæringsmetoder, høstmetoder, gærtyper og på gærcellens arbejdsproces, mælkesyrebakterier osv. Og det hele er beskrevet, så enhver kan forstå det.
Den samme grundighed præger også kapitlet om vinsmagning, hvor man får tip til, hvordan man kan træne sine smagsløg.

Herlige citater


Der er også flere personlige og underholdende beretninger - blandt andet fra Jacob Rubys studieophold i Mosel, hvor kan skulle lære at lave vin. Og så er kapitlerne krydret med herlige citater, som fx “Vin er det konstante bevis på, at Gud elsker os, og at han elsker at se os glade”, skrevet af den amerikanske politiker og videnskabsmand Benjamin Franklin. Eller “Vin i små mængder åbner en mands hjerne. En afholdsmand ejer sjældent den store visdom” fra jødernes hellige bog, Talmud. Eller (ved kapitlet om lagring og gemmevin): “Mænd er som vin, nogle bliver til eddike, men de bedste bliver bedre med alderen”.
Ud over fotos rummer "Vin under lup" også fine små tegninger, kreeret af Ruby selv.
Han har også selv udgivet bogen, som koster 199 kr. og kan købes online hos hans importfirma, Mr. Ruby. Længere nede på siden kan man læse mere om forfatteren i denne uges Blå Bog.


Der skænkes "Chapelle en Bas" i glasset. Fra den lille film på YouTube.

Engelske bobler op mod champagne

For nylig kunne man midt i Reims i Champagne se en udendørsstand, der skænkede mousserende vin til forbipasserende. Enhver, der stoppede op, fik lov til at blindsmage to forskellige boblevine, og blev så bedt om at bedømme dem.

En fransk kvinde stod for udskænkningen, og når nu det foregik i den berømte champagne-by, gik enhver jo ud fra, at begge de mousserende vine måtte være champagner. Men nej, den ene var fra det prisbelønnede britiske vinhus Chapel Down.
Vinhuset var taget til Reims for at se, om forbrugerne og de mange turister i byen bedst kunne lide Chapel Downs Brut – der er lavet på champagnemetoden – eller ”et førende champagnemærke”, som vinhuset kalder det.
Ifølge det britiske vinhus foretrak hele 60% af ”test-personerne” på gaden de engelske bobler, som de fandt lettere og friskere.

Chapelle en Bas


På dugen, der dækkede standen, stod der i øvrigt med store bogstaver ”Chapelle en Bas” – som jo godt kunne lyde som navnet på en champagne, men faktisk bare er fransk for Chapel Down.
Vinhuset har efterfølgende lagt en lille YouTube-film på nettet over eventen, hvor man kan høre folks overraskelse, når de får at vide, at den vin, de bedst kunne lide, var engelsk.
Det er selvfølgelig ikke den mest seriøse blindsmagnings-konkurrence, men alligevel noget, der styrker selvtilliden hos Chapel Down op til den årlige English Wine Week.
Den afholdes altid den tredje uge i juni – i år er det fra d. 17. til 25. – og det er den britiske vinorganisation WineGB, der arrangerer den.
Her åbner vinhusene dørene og byder på guideture, smagninger, picnic i vinmarken osv.
Ved at klikke her kan man se listen over de vinhuse, der deltager, og hvad de har på programmet.

VinAvisen i Piemonte

I sidste uge besøgte vi top-vinhuset Beni di Batasiolo - nedenfor gælder det et besøg hos Destillerie Berta, der forvandler druerester fra vinproduktionen - blandt andet fra Batasiolo - til fantastiske grappa'er.


Drueresterne ankommer i særlige plasticbeholdere til 200 kg, og de indeholder hver rester fra en bestemt druesort.

6. postkort fra Piemonte:
Druerester fra hele Italien

Hvis man tror, at grappa udelukkende er en klar og skarp spiritus, så bliver man klogere, når man besøger Distillerie Berta i landsbyen Mombaruzzo.

Den italienske druebrændevin kom til verden for flere hundrede år siden, og oprindelig blev den fremstillet af vinbønderne som et biprodukt, så de have noget af varme sig på om vinteren.
Men selv om grappa stadig varmer, kan spiritussen i dag meget mere end det. I 1990’erne begyndte flere destillerier – heriblandt Berta – at fadmodne den klare grappa og fremstille gyldne og mørke, fyldige og aromatiske udgaver.
De druerester – skind og kerner - grappa'en fremstilles på hos Berta, kommer fra udvalgte vinerier i hele Italien. Udvalgte, fordi destilleriet kun bruger resterne fra druer af top-kvalitet. 200 kg rester bliver i destilleriet forvandlet til 10 liter grappa.



Paolo og Lidia Berta i 1954, syv år efter grundlæggelsen af deres destilleri Berta i Nizza Monferrato.

7. postkort fra Piemonte:
Café-besøg ændrede hans liv

Distillerie Berta blev grundlagt i 1947 af Paolo Berta, en ung vinmager-lærling i Piemonte. Han var selv ud af en vinfamilie, der havde eksperimenteret lidt med at lave likører.
En dag gik han ind for at få noget at spise i en lokal café – og det ændrede hans liv. Pigen bag disken var datter af ejeren og så smuk, at Paolo kom tilbage hver eneste dag gennem de næste par måneder og brugte sin sparsomme løn på at købe mad, bare for at kunne få mulighed for snakke med hende.
Til sidst tog han sig sammen til at fri, selv om de ikke kendte hinanden særlig godt. Men kemien var i orden, og Lidia, som hun hed, sagde ja.
Parret slog sig ned i Nizza Monferrato i Piemonte og opførte her et destilleri i ejendommens stueetage – det første destilleri med navnet Berta. I dag er det tredje generation af familien Berta, der fører destilleriet videre, nu i Mombaruzzo.


Der er lidt natklub-stemning på den gode måde over lysshowet i Distillerie Bertas fantastiske vinkælder.

8. postkort fra Piemonte:
Fadmodning til lys og musik

Når drueresterne er forvandlet til en lys, klar grappa, starter et længere modningsforløb. Alt efter, hvilken stil grappa, destilleriet vil fremstille, anvendes der ståltanke, franske fade, brugte slavonske fade eller fade, der tidligere har været brugt til hedvinen Marsala. Fadmodningen kan vare fra nogle få måneder til hele 25 år.
Vi besøgte Bertas flotte fadkælder, som blev opført i 2004. Kælderen er oplyst af farvet lys, der skifter med jævne mellemrum. Det ene øjeblik er fadene badet i et intens rødt lys, som snart ændres til violet og til sidst til en kølig blå. Det er flot, men man kan godt blive lidt rundtosset...
Lysshowet ledsages af blid musik, og begge dele er til ære for grappa'en, der ligger og modner i fadene. Denne påvirkning fra omgivelserne skulle efter sigende bidrage positivt til spiritussens aroma.


I destilleriets imponerende butik er der nok at vælge imellem af dejlige grappa'er.

9. postkort fra Piemonte:
Store, fyldige grappa'er

Destilleriet har sin egen store butik med samtlige af Bertas mange forskellige grappa'er. Og de er stort set alle fadmodnede. Kun 10% af produktionen ender som klar grappa.
Nogle af flaskerne minder lidt om parfumeflakoner i stort format. Men man skal ikke lade sig narre – de indeholder rigtig dejlig spiritus.
Vi smagte selvfølgelig ikke samtlige af destilleriets stærke sager, men dem, vi fik skænket i glassene, var forskellige, men meget aromatiske, fyldige og i en forfriskende frugtagtig-stil.
Der var fx Tre Soli Tre, der fadmodnes i otte år, og som er en kraftig grappa med eg i duften, en fin vanilje-sødme og en varmende eftersmag. Og SoloPerGian, der fadmodnes i 10 år, og som er utrolig fyldig, dejligt krydret og i perfekt balance. Vi smagte også bitteren Amaro Riserva, som garanteret vil være skøn med et par isklumper og en appelsinskive.
Berta destillerer også grappa'er for vinhuset Beni di Batasiolo, som vi fortalte om i sidste uge. Og de grappa'er kan herhjemme købes hos Skjold Burne. Det drejer sig om Grappa Moscato Batasiolo, Grappa Barolo Batasiolo og Grappa Chardonnay Batasiolo - alle til 395 kr. flasken.
I næste uge afrunder vi serien af postkort med et besøg hos endnu et af Langhes gode vinhuse, Giribaldi.


Den nye forretning får til huse på hjørnet af St. James' Street.

BBR med ny forretning

Nu får Storbritanniens ældste forretning for fornemme vine, Berry Bros. & Rudd (BBR), en filial. Den kommer til at ligge på hjørnet af St. James’ Street i London, samme gade, hvor vinforretningen har haft til huse i de sidste 325 år.

Til forskel fra den gamle forretning kommer den nye udelukkede til at handle med spiritus. Men man skal ikke tro, at man bare kan komme forbi og købe en flaske billig vodka. Det bliver spiritus i premium og luksusklassen, der indtager hylderne i den nye butik. Bag den nye satsning ligger ifølge BBR den stigende efterspørgsel fra såvel ind- som udland på spiritus af top-kvalitet.
I øjeblikket huser lokalerne en cigarforretning, men i foråret 2024 vil man kunne besøge den nyåbnede Berry Bros. & Rudd Spirit Shop.



Her har vi klikket på distriktet Oberösterreich, som er markeret på kortet. Informationerne om distriktet ses til venstre.

Østrigs vinmarker kortlagt

Austrian Wine, der er de østrigske vinproducenters marketingsforening, har skabt et helt fantastisk overblik over landets vindistrikter. Og det har foreningen gjort via yderst detaljerede interaktive kort.
Når man fx klikker på Wachau, får man i en boks til venstre på skærmen en beskrivelse af distriktet og oplysning om, at det hører under regionen Niederösterreich. Forholdet mellem blå og grønne druer angives procentvis, ligesom man har mulighed for at se en liste over samtlige af de i alt 37 forskellige druer, der dyrkes i Wachau, og hvor stor en del af vinmarksarealet, de hver især breder sig over.

Et hav af informationer


Man kan også søge på enkelte vinmarker, og her får man ud over en beskrivelse og angivelse af druer også information om højde, hældning, gennemsnitstemperatur i årets løb, solskinstimer osv.
Det er simpelt hen imponerende, så mange oplysninger man har samlet og videreformidlet. Og det har da også taget tid. Projektet blev søsat for seks år siden, og før det gik der fem år med at planlægge, hvordan man ville gribe det an. Ved at klikke her kan man se og surfe rundt i mesterværket – og læse mere om projektet.

Sagen til branchen


Næste skridt bliver ifølge Austrian Wine at integrere informationer om jordbundsforhold og geologi i de enkelte vinmarker.
Målet er, at såvel vinglade verdensborgere som producenter, vinhandlere, importører, vin-studerende osv. skal have glæde af kortlægningen.
Til branchemesser og smagninger kan fx producenter og importører vise nøjagtig, hvor en bestemt mark ligger og samtidig få diverse data på skærmen. Man har selvfølgelig også mulighed for at downloade de enkelte kort og informationer som pdf eller printe dem direkte.


Det nye vinhus er på elegant vis bygget sammen med det gamle slot. Foto: Herzog & de Meuron.

Flot nyt vinhus

Der er leget med lys, linjer og hvide overflader i det nye vinhus, som det schweiziske arkitektfirma Herzog & de Meuron har tegnet for Bordeaux-slottet Château Bélair-Monange.
Vinhuset, som netop er blevet færdig opført, rummer både et vineri, en fadkælder, et smagerum og en festsal til cirka 100 gæster. Man kan se flere billeder fra det flotte, minimalistiske vinhus på arkitektfirmaets hjemmeside. Den sidste halvdel af slottets navn er en sammentrækning af “mon ange”, der betyder “min engel” - hvilket hvidheden, renheden og lyset i bygningen skal referere til.
Det er familien Moueix, der ejer Bélair-Monange, og samarbejdet med Herzog & de Meuron har stået på gennem de sidste 20 år. Arkitektfirmaet har også opført en spisesal til høstarbejderne på familiens andet Bordeaux-slot, Petrus i Pomerol, samt familiens vinhus, Dominus, i det californiske Napa. Et fjerde projekt, vinhuset Hosanna i Pomerol, blev lagt på hylden i 2004 på grund af modstand fra de lokale myndigheder.
Som denne uges store billede længere nede på siden bringer vi endnu et foto fra det nye vinhus.


Cyril Brun er født i Champagne og har været kældermester hos både Veuve Clicquot og Champagne Charles Heidsieck. Nu flytter han til Italien.

Et sjældent job-hop

Kældermestrene (chef de caves) hos champagne-husene har en fornem position. Det er dem, der er ansvarlige for at blande vinene til det endelige resultat. De bliver ofte længe på posten - det er jo nærmest en ære at få lov til at fremstille de ædle bobler.
Og hvis de forlader deres post, er det som regel fordi, de har fået et lignende job i et andet champagne-hus - eller går på pension.
At sige sit job som kældermester op for at fremstille mousserende vin et andet sted i verden er ikke dagligdagskost. Nogle ville vel nærmest betragte det som en degradering, da champagne jo anses for den absolutte top, når det gælder bobler. Men nu er det sket - måske for første gang nogensinde.

Fra Champagne til Trentino


Den prisbelønnede kældermester hos Champagne Charles Heidsieck, Cyril Brun, forlader ifølge Decanter champagnehuset for at blive chefvinmager hos italienske Ferrari Trento, der udelukkende laver mousserende vin - eller spumante, som italienerne kalder det.
Nu er der selvfølgelig ikke tale om en hvilken som helst producent af boblevin. Ferrari Trento, der fremstiller 7 millioner flasker mousserende vin årligt - og det sker efter champagnemetoden - er et yderst anerkendt vinhus og har den ære at være Formel 1 løbenes officielle vinsponsor.
Cyril Brun erstatter Ferrari Trentos vinmager siden 1986, Ruben Larentis, som nu går på pension.
Phililp Pinchin på toppen af Lhotse med den lille flaske med single malt whiskyen.

Single malt rekord

I 1993 kunne Rebecca Stephens kalde sig den første britiske kvinde, der havde besteget Everest. Det var det skotske whiskydestilleri Glenmorangie, der havde sponsoreret hendes klatring, og med sig havde hun en flaske af destilleriets single malt whisky. Den nåede dog aldrig helt til tops men højt nok op, til at det var den single malt i verden, der havde befundet sig højst oppe over jordens overflade.
Nu er rekorden slået af Philip Pinchin, der har nået toppen af Lhotse i Nepal, verdens fjerde højeste bjerg på 8516 meter, med en flaske single malt fra det skotske destilleri Bimber i bagagen. Faktisk havde han endnu en flaske whisky fra destilleriet med sig - den blev nydt sammen med klatreholdet i 7000 meters højde, hvormed rekorden for den højest afholdte whiskysmagning blev sat.

Går til et godt formål


Ud over at være klatreinstruktør er Philip Pinchin en af grundlæggerne af Bimber, og den flaske, han havde med til toppen, indeholdt en ganske særlig whisky, Lhotse Challenge 2023, skabt til lejligheden.
Flasken, der er en miniature, vil nu blive solgt på auktion sammen med en 70 cl’s flaske med samme indhold - en blanding af fine og gamle whiskyer.
Der er kun blevet tappet tre almindelige flasker med den sjældne single malt samt ti små flasker, og indtægterne fra salget af dem samt hammerslaget for "bjerg-flasken" vil gå til velgørenhedsfonden Cobalt.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Jacob Ruby.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person fra den danske vinbranche, og det kan være såvel vinimportører, som vinproducenter og -skribenter. De portrætter, vi har bragt, bliver samlet på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Jacob Ruby (f. 1970) havde – trods sit portvins-klingende efternavn – ikke gjort sig mange tanker om vin, før han nærmest ved et tilfælde endte i vinbranchen.
I 1986 kom han i lære hos Skjold Burnes vinhandel i Skælskør. Lærepladsen blev opsøgt mere i desperation end i et egentligt ønske om at komme til at arbejde med vin. Skolen kunne ikke længere fange Jacob Rubys interesse – han ville ud og tjene penge.
Men efter endt uddannelse havde vinens verden alligevel fænget. Han ønskede at lære den at kende til bunds og var heldig at få en læreplads som vinkyper hos Taster Wine i København.
Årene som vinkyper gav en meget teknisk og videnskabelig indgangsvinkel til vinverdenen – meget anderledes og knap så romantisk, som den havde taget sig ud bag en købmandsdisk.
Som afslutning på kyper-uddannelsen tog Jacob Ruby et halvt år til Tyskland og Australien for at arbejde med vinproduktion og lære alle processerne at kende – fra håndplukning af druer over kælderarbejde til beskæring af vinstokkene i marken.
Det var her, hans passion for vin for alvor blev vakt. Vin er hårdt arbejde, men det er også mødet med en masse interessante mennesker og fascination af, hvad naturen er i stand til at forkæle os mennesker med.
Efter hjemkomsten havde Jacob Ruby forskellige småjobs i vinbranchen, inden han i 1997 fik posten som indkøbsassistent hos Østjysk Vinforsyning. Her var han i fem år, inden længslen efter at blive selvstændig overmandede ham. I 2002 grundlagde han Propperiet Vin Import i Brædstrup sammen med Claus Venning. Jacob trådte ud af virksomheden i 2019 for at hellige sig sit eget projekt: Mr Ruby, som ligger i hjembyen Brabrand. Mr Ruby er specialist i den nye generation af tysk vin og er primært grossist, men har egen webshop og holder åbent på Langdalsvej hver fredag fra 14-17.
Adresse: Mr Ruby, Langdalsvej 75, 8220 Brabrand. Mail: vin@mr-ruby.dk, www.mr-ruby.dk
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er det for en flaske?

Min mor har en flaske Apéritif à la Châtaigne stående, skriver Anja Frederiksen. – Hun kan ikke huske, hvor hun har fået den fra, og ved ikke, hvad det er for noget. Kan I fortælle os noget om den?

Châtaigne betyder kastanie på fransk, så der er tale om en vin med smag af kastanier.
Ardèche, Cèvennes og Perigord er de departementer i Frankrig, hvor der høstes mange kastanier. Et kastanietræ kan blive 30 m højt og give op til 50 kg kastanier om året. De forvandles til kager, bolsjer og altså også til kraftige, søde vine med en alkoholprocent på 16-17%.
Apéritif à la Châtaigne skal nydes afkølet som en apéritif før maden. Den er også perfekt til en portion is, nu hvor sommeren har sat ind.



Ugens vinøse billede

Benny Paulsen har taget dette sommerlige billede i distriktet Lirac i den sydlige Rhônedal. Bag den frodige vinmark ses landsbyen Saint Laurent des Arbres med de to middelalderlige tårne, og i det fjerne rejser sig Mont Ventoux – det "vindomsuste bjerg", der med sin stejle vej er et af de hårde steder under Tour de France.
Området er kendt for sine dejlige kraftige og tørre rosévine, som man finder overalt ikke mindst i Tavel lige syd for Lirac. I det hele taget er området et eldorado for enhver vinelsker – der er korte afstande til kendte rødvinsområder som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas og Cairanne.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-742
Billede 569-594Billede 595-621


742 Stramme linjer og lysindfald i Château Bélair-Monanges spændende nye vinhus (foto © Herzog & de Meuron).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 12 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Farmer's Block, Leeuwenkuil Family Vineyards, Western Cape, Sydafrika, 2021, lav alkohol (13%)

80 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 50 kr., Skjold Burne

En hvidvin på Chenin og Viognier - hvilket i denne vin udgør et udmærket makkerskab. Til de 50 kr. på tilbud får man en god hvidvin med en enkel smag af modne grønne druer og en fin lille frugtsødme. En vin, der godt afkølet egner sig fint som terrasse-vin - eller til en god kyllingeret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hans Baer Riesling Trocken, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2022, lav alkohol (11,5%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 17. til 30. juni: 49,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der er flint og grønne druer over duften af denne hvidvin. Smagen er fyldig, frisk og tør - dog med en smule frugtsødme slut. En dejlig sommervin, der er fin som et køligt glas en varm eftermiddag. Men den vil også være en glimrende ledsager til sushi eller retter med kammuslinger. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jacques Dépagneux, Chardonnay, Beaujolais Villages AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Holte Vinlager

Når det gælder Beaujolais, tænker de fleste nok i røde baner. Men der fremstilles også hvidvin, og her har vi en af dem - der ligesom i det øvrige Bourgogne er lavet på Chardonnay. Det er en glimrende vin med duft af noget mineralsk i forening med moden lime. Smagen har friskhed, fylde og kompleksitet med god frugt og fine krydderier. En perfekt vin til alt godt fra havet eller til en ekstra god kyllingeret.

stjernestjernestjerne

Le Chemin des Garennes, Château Capion, Languedoc AOP, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129, AndrupVin.dk

Der er lidt svovl men også mineralske noter i duften af denne hvidvin. Smagen er fyldig og tør med fin frugt men også med et lille alkoholbid til slut.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hanewald-Schwerdt Rosé Trocken, Spätburgunder, Tyskland, 2021, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Mr. Ruby

En dejlig, medium tør rosévin med en fin duft af hindbær og en frisk smag med en lille prikken på tungen og noter af rød grape og sommerbær. Vinens forfriskende syre gør den velegnet som ledsager til fx cremede fiskeretter. Men den kan også nydes afkølet, præcis som den er. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Medalla Real Gran Reserva, Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Valle del Maipo, Chile, 2019, middel alkohol (14%)

Der er tobak og eg i duften af denne udmærkede rødvin, mens smagen byder på gode krydrede noter. Frugten dukker op i den lange eftersmag, som slutter rundt og blødt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Storia di Familiglia, Cecchi, Chianti Classico DOCG, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris på tilbud indtil 22. juni: 59 kr. Sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

En glimrende rødvin - og en klassisk Chianti. Den har rygrad, tilpas tørhed, kompleksitet og frugt i rette mængder - samt en dejlig saftighed. Tilbudsprisen ved 59 kr. er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beast of Zin, Zinfandel, Californien, USA, 2021, høj alkohol (14,5%)

120 kr., pris på tilbud indtil 25. juni: 66,66 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Chokolade, vanilje, kakao, kanel, mørke modne kirsebær... Denne rødvin er et opbud af indtagende duft- og smagsnoter. Eftersmagen folder sig ud med flere krydrede indtryk og en blød og rund afslutning. Det er en af de vine, man lige skal have et glas mere af... En hyggevin eller en vin til krydrede kød- eller grøntsagsretter eller til et stykke mørk chokolade. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Casallaia, Toscana IGT, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris på tilbud d. 21. juni (KUN DENNE ENE DAG!): 69 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

En rigtig dejlig og let drikkelig rødvin med duft af mørke kirsebær og friske brombær og med en indtagende smag af modne jordbær, solbær og hyldebær. En fin syre giver et perfekt modspil til frugtsødmen. Til tilbudsprisen ved 6 flasker er vinen et kup.

stjernestjernestjernestjernestjerne

DM Prometeo, Garnacha, Calatayud DO, Spanien, 2020, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., YouAndWine

En rødvin, der lige skal have lov til at trække vejret i en karaffel et par timer før servering. Men så giver den også kvalitets-oplevelser for pengene. Det er en stor, flot og krydret vin med noter af nelliker, kakaobønner, mørk chokolade, chili, hybenskal og solbær. Nyd vinen til grillmad i luksusklassen eller til relativt kraftigt smagende oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Atteca Old Vine, Gil, Garnacha, Calatayud DO, Spanien, 2019, høj alkohol (15%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Der er syltede blommer, brombær og mørke rosiner i duften af denne rødvin. Smagen er super koncentreret og fuld af komplekse krydrede noter samt fyldig moden frugt. Det er en meget lækker og nærmest mættende vin. Men derfor kan den godt ledsage en krydret kødret eller cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rocca delle Macìe Riserva, Famiglia Zingarelli, Chianti Classico DOCG, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

210 kr., pris på tilbud indtil 25. juni: 175 kr., Skjold Burne

Dette er Chianti Classico, når det er rigtig godt. Man får en elegant, saftig og fint krydret rødvin med en lang og kompleks eftersmag. Her er hvid peber, anis, en fin lille syre og både blødhed og et tilpas tanninbid til slut. Tilbudsprisen er værd at gå efter.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen