Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 35, 2023



VinAvisen i nyt designDel på Facebook

VinAvisen har fået en ansigtsløftning. Logoet er ændret, og layoutet forenklet og gjort mere tidssvarende.

Da rigtig mange af vores læsere ser VinAvisen på mobilen, er det her den største ændring vil kunne ses i form af et layout, der gør det endnu lettere at læse nyhederne og finde rundt blandt de mange underliggende sider med masser af godt læsestof.
Ud over det nye design har vi i forbindelse med vinanmeldelserne indført et lille øko-logo, som dukker op, hver gang vi anmelder en vin, der er økologisk certificeret. Et sådan logo er der flere af vores læsere, der har efterlyst.

Det er stjernerne, der tæller


Man kan selvfølgelig stadig søge på øko-vine på siden “Find vinen” (klik på banneret nederst på siden), men her vil søgeresultatet vise samtlige af de økologiske vine, vi har anmeldt siden 2009.
Det nye logo gør det muligt hurtigt at se, hvilke vine blandt ugens anmeldte, der er økologiske.
Det skal selvfølgelig understreges, at logoet intet har med kvaliteten af vinen at gøre - her er det som altid kun stjernerne, der tæller. Hvis vinen udover at være økologisk også er biodynamisk certificeret, vil det som hidtil fremgå af selve anmeldelsen.

Del de enkelte artikler


Der er også læsere, der har efterlyst muligheden for at dele enkelte artikler eller postkort på Facebook. Det kan man nu gøre, ved at klikke på Facebook-linket til højre for den givne artikel.
Vi håber, vores mange læsere vil tage godt imod ændringerne. Og vi er ikke færdige endnu - i de kommende måneder vil vi finpudse layoutet.
I næste ombæring gælder det så indholdet i VinAvisen, hvor der også vil ske enkelte nye tiltag. Men det vender vi tilbage til, når tiden er inde.


Svindelsag ryster Champagne Del på Facebook

Champagne-distriktet er rystet af en påstået svindelsag, hvor en producent af de ellers så ædle bobler skulle have fremstillet omkring 1,8 millioner forfalskede flasker.

Det drejer sig om Champagne Didier Chopin, og det er en tidligere ansat, Ludivine Jeanmingin, der har rejst anklagerne - som også bekræftes af en nuværende ansat hos champagnehuset.
Indholdet i de forfalskede flasker champagne skulle efter sigende være almindelig vin fra Sydfrankrig og Spanien, hvor boblerne er skabt ved tilsætning af kulsyre og ikke, som under fremstillingen af champagne, andengæring på flaske. Det franske anti-svindel bureau, DGCCRF, er nu ved at efterforske sagen, og der vil højst sandsynligt blive rejst tiltale mod ejeren af champagnehuset.
Frankrigs største supermarkedskæde, Leclerc, har ifølge den franske nyhedskanal FranceBleu skyndt sig at fjerne samtlige flasker Champagne Didier Chopin fra hylderne. Af forbrugeranmeldelser af vinene på de sociale medier fremgår det da også, at utilfredsheden med vinene er udbredt.



Nogle af vinmarkerne under den nye klassifikation befinder sig i appellationen Traisental. Foto: Robert Herbst/Wine+Partners.

Ny klassifikation efter 30 årDel på Facebook

Østrig har 18 appellationer – eller DAC (Districtus Austriae Controllatus). Gennem de sidste 30 år har vinforeningen ÖTW (Österreichische Traditionsweingüter) kæmpet for at få en klassifikation for landets bedste vinmarker inden for DAC'erne. Nu er det omsider lykkedes, og klassifikationen er underskrevet af den østrigske landbrugsminister – og er vedtaget som en af landets love. En sådan lovmæssigt funderet klassifikation findes kun i et andet land, Frankrig.
Via den nye klassifikation kan top-vinmarkerne opnå betegnelsen Erste Lage (hvilket svarer til Premier Cru) eller det endnu finere, Grosse Lage (Grand Cru).

18 års grundige undersøgelser


Det har taget ÖTW 18 år at nå frem til de første 95 vinmarker, der fremover vil kunne sætte et Erste Lage på etiketten. Man har fulgt vinenes kvalitet år efter år, undersøgt terroiret, rådført sig med specialister og videnskabsfolk osv.
Erste Lage-markerne befinder sig i appellationerne Traisental, Kremstal, Kamptal, Wagram, Wien, Carnuntum og Thermenregion. Listen over marker, der har opnået betegnelsen Grosse Lage, er endnu ikke fuldendt.
Hvert år vil der i ÖTW-regi blive afholdt en større smagning af de klassificerede vine for at sikre sig, at kvaliteten fortsat er i top.
Man kan læse mere om den nye klassifikation på foreningens hjemmeside.

Flere kriterier skal opfyldes


En række regler knytter sig til den nye klassifikation. De vigtigste er som følger:
* Det er kun vinproducenter, hvis vinmarker ligger inden for appellationerne, der kan ansøge om, at en mark kan blive godkendt som Erste Lage.
* Samtlige druer skal håndhøstes.
* Vinmarken må højst være på 35 hektar.
* Vine fra klassificerede marker må ikke sælges tidligere end et år efter høsten.
* En vinmark skal være klassificeret som Erste Lage i mindst fem år, før den har mulighed for at blive klassificeret som Grosse Lage.


En reklameplakat for Lillet fra 1937. Dengang hed drikken Kina Lillet - hvor Kina hentyder til kinin. Det er en ingrediens udvundet af barken fra Cincona-træet.

Come back til LilletDel på Facebook

Den franske apéritif Lillet har ifølge Wine-Searcher fået et come back. Og det skyldes ikke mindst, at denne verdens bartendere har fået øjnene op for drikken som en ideel ingrediens i diverse cocktails og drinks.
Sidste år blev der solgt det, der svarer til 10 millioner liter Lillet - i 2014 lød tallet på 1 mio. liter.
Drikken blev opfundet i 1872 af brødrene Paul og Raymond Lillet, der havde en forretning i Bordeaux med fine vine, likører og slik.
Den originale Lillet er den lyse lavet på 85% grønne Sémillon-druer fra Bordeaux, der trækker sammen med urter og citrusskaller. Til sidst tilsættes citruslikør, hvorved drikken når op på et alkoholindhold på 17%.
Senere er der kommet både en rød og en rosé udgave af Lillet på markedet. Traditionelt nydes Lillet med en appelsinskive og et par isklumper som en let bitter og frisk velkomstdrink. Herhjemme er der flere forhandlere af Lillet.


Maule Valley. Foto: Concha y Toro.

Stadig mindre smeltevandDel på Facebook

Det er vinter i Chile, og de skisportssteder, der ligger højest oppe i Andesbjergene, har travlt, men de mange, som ligger længere nede, har opgivet at åbne i år. Der er simpelt hen ikke sne nok. Og det er ikke første gang, det sker. Ifølge de chilenske myndigheder er årsagen klimaændringerne, og det er ikke kun skisportsstederne, det går ud over. Også vinproducenterne i den nordlige del af Chile har stadig større problemer med at få nok vand til deres vinstokke.
Vandet skulle meget gerne komme fra bjergene, når sneen smelter om foråret, og fylde floder og søer. Men år for år bliver mængden af smeltevand mindre.
Samtidig er der ifølge det internationale drinksmagasin The Drinks Business faldet stadig mindre regn i Chile gennem de sidste 50 år.
For nylig bragte magasinet et interview med Marcelo Papa, der er teknisk direktør hos landets største vinproducent, Concha y Toro, og som er yderst bekymret over situationen.
Som Papa sagde, så er Chiles problem, når det gælder klimaændringerne, ikke stigende temperaturer – som i så mange andre vinlande. Den evige kølende brise fra Stillehavet og de kølige vinde fra Andesbjergene er tilstrækkeligt til at tage toppen af varmen.

Rigelige mængder regn sydpå


Problemet er derimod tørken, som kun er blevet værre. Værst står det til i det nordlige Chile - i distrikter som Maipo og Limari - mens der stadig falder rigelige mængder regn i Maule og andre distrikter i den sydlige del af landet.
Netop derfor har Concha y Toro over de seneste 20 år langsomt men sikkert flyttet en stadig større del af sin vindyrkning til Sydchile. Et eksempel er vinhusets bedst sælgende vin på verdensplan, Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon, hvoraf der fremstilles 24 millioner flasker årligt.
Vinen blandes af druer fra flere forskellige områder i Chile, og i år 2000 bestod 33% af vinen af druer fra Maipo i nord – i dag er det kun 10%, mens resten af druerne kommer fra det sydlige Chile og især fra Maule.
Marcelo Papa kom med endnu en mulig løsning på vandmanglen mod nord, og det er at reducere vinmarksarealet, så man udelukkende spenderer det sparsomme vand på de vinmarker, der giver de bedste druer.

VinAvisen i ChablisDel på Facebook

I denne uge slutter vi vores serie af postkort fra Chablis - og det gør vi blandt andet med et besøg hos Domaine Jean Collet, hvor tredje generation guidede os gennem vinhusets vine.


Hos Domaine Jean Collet anvendes der heste til pløjningen.

17 postkort fra Chablis:
I kølvandet på den franske revolutionDel på Facebook

I 1792, da den franske revolution lakkede mod enden i Paris, begyndte familien Collet at dyrke vin i Chablis. Det har familien gjort lige siden – og fra 1952 har det været i eget vinhus med navnet Domaine Jean Collet.

I dag er det tredje generation i vinhuset, Romain Collet, der har den daglige ledelse, og det er hans fortjeneste, at de fleste af familiens vinmarker er økologisk certificerede.
Han fortalte, at markerne pløjes på en sådan måde, at rødderne i jordens overflade skæres over. På den måde tvinger man vinstokkens rødder til at søge i dybden og suge til sig af mineralitet og næringsstoffer.



Romain Collet førte os gennem smagningen af husets vine - og den foregik ikke i et smart moderne smagerum med indlagt lys i bordet men ved et plankebord i den rustikke vinkælder.  

18. postkort fra Chablis:
Fra Chablis til New Zealand Del på Facebook

Romain Collet er ligesom sin far uddannet på vinskolen i Beaune, hvor han startede i en alder af kun 14 år. Siden da har han lært rødvins-fremstilling i Bourgogne-appellationen Nuits-Saint-Georges og har også lavet vin på New Zealand.
Men der er ingen tvivl om, at hans hjerte tilhører Chablis og familiens vinhus – samt distriktets eneste drue, Chardonnay. Selv om han har fremstillet hvidvin på Sauvignon Blanc på New Zealand, kunne han ikke drømme om at gøre det i Chablis. Man kunne jo ellers godt forestille sig, at det en dag ville blive nødvendigt at indføre andre druer i distriktet på grund af klimaændringerne – som man fx har gjort det i Champagne og Bordeaux.
- Det er Chardonnay – og kun denne drue – der i forening med Chablis’ særlige terroir giver vores vine deres helt specielle mineralske karakter, sagde Romain.
De vine vi smagte hos Domaine Jean Collet var ualmindeligt dejlige, rene og enkle på den gode måde, meget mineralske og med en stor, blød syre. Herhjemme forhandles vinene hos Wine.dk.
.


Dette byskilt viser Sankt Martin i det øjeblik, hvor han giver tiggeren halvdelen af sin kappe.

19. postkort fra Chablis:
Chablis' egen skytshelgenDel på Facebook

Chablis har sin egen skytshelgen, som ses på gadeskiltet til venstre. Han hedder Sankt Martin og blev født i Ungarn i 316.
Han blev officer i den romerske hær, og under en nattevagt i Gallien mødte han en tigger, der rystede af kulde. Martin halverede sin officerskåbe med sit sværd og gav den ene halvdel til tiggeren.
Martin faldt i søvn, og da han vågnede, var kappen hel igen. Miraklet overbeviste ham om guds eksistens, og han konverterede til kristendommen. Efter sin død i 397 blev han helgenkåret.
Sankt Martins relikvier blev opbevaret i den franske by Tours i det kloster, som blev rejst til hans ære.
500 år senere nærmede de frygtede normannere sig Tours, og for at beskytte Sankt Martins relikvier valgte klostrets abbed at sende dem til klostret L’Obédiencerie i Chablis.
I dag er det – som nævnt i et postkort i uge 33 – vinhuset Laroche, der har til huse i L’Obédiencerie, hvor man stadig kan se den niche i vinkælderen, hvor relikvieskrinet stod. (Fortsættes nedenfor...)..


I Chablis Wine Not spiser man med udsigt til et elegant "vinskab", hvor vinflaskerne enten er udstillet og belyst eller befinder sig i et kæmpe stort skuffemøbel.

20. postkort fra Chablis:
Vinbar med mereDel på Facebook

I Chablis by er der et hav af restauranter, hvor man kan få stillet sulten. Et ”must”, når man er i den lille by, er et besøg hos Chablis Wine Not. Her laver man super lækre retter i tapas-størrelse, og mens der spises på første sal, er stueetagen helliget en vinbar, hvor der slynges, lugtes og smages på vine, der for det meste serveres glasvis.
Der er vine fra hele verden – dog flest fra Frankrig og blandt dem er hovedparten fra Chablis og resten af Bourgogne. Så her er der en oplagt chance for at få et bredt indtryk af, hvad distriktet formår.
Vinbaren tilbyder også en smagning med vine fra fem forskellige terroirer i Chablis, og her får man blandt andet mulighed for at dykke ned i forskellen på Premier Cru-vinene fra højre og venstre bred af floden Serein. Mens dem fra venstre bred generelt er lettere og mere imødekommende, er dem fra højre bred lidt mere lukkede i starten. Men når de så åbner sig, er det med mere fylde end dem på venstre bred.
En sådan smagning af fem forskellige vine koster 10 euro (cirka 75 kr.) pr. næse.


Denne delikate udgave af oeufs en meurette blev serveret hos Hostellerie des Clos.

21. postkort fra Chablis:
Pocherede æg i hvidvinssauceDel på Facebook

Nu skal vi til at slutte vores serie af postkort fra Chablis, og lad os gøre det med en af de egnsretter, der meget ofte ses på menukortene, oeufs en meurette (æg i meurette).
Meurette er en sovs lavet på rødvin, og retten er faktisk en lokal ret for hele Bourgogne. Men i Chablis, hvor der jo kun fremstilles vin på Chardonnay, har man lavet sin egen version på hvidvin.
Den lækre sauce indeholder også bacon og løg – og så æg, der er pocherede.
Og til denne lidt fede, cremede ret er et glas Chablis-vin med friskhed og en god portion syre helt perfekt.
Den her viste udgave af oeufs en meurette serveres på Hostellerie des Clos – som ud over at lave glimrende mad også er et hyggeligt sted at bo under opholdet i Chablis.
Ved at klikke her kan man se og læse samtlige af de i alt 21 postkort fra Chablis. Og i næste uge bringer vi en temasmagning af vine fra det store hvidvinsdistrikt.


Lige smart nokDel på Facebook

Som bekendt er det fornuftigt at beskytte sin pin-kode, når man taster den ind på dankortautomaten i supermarkedet eller vinforretningen. I en lille film på YouTube gør en ældre mand, der har købt en flaske vin, sig de største anstrengelser for, at hverken ekspedienten eller de andre kunder skal kunne se, når han indtaster pin-koden. Det viser sig dog, at han har en bagtanke med anstrengelserne …

En underskudsforretningDel på Facebook

Som tidligere nævnt, lider Frankrig under en gevaldig vinsø. Det er der flere årsager til, heriblandt ændrede forbrugervaner og dermed mindre efterspørgsel på især rødvin og efterslæb efter Covid-19, hvor restauranter, vinforretninger osv. lukkede ned, hvilket betød manglende afsætning.

Vinsøen medfører, at priserne på vinen er dykket markant, og i nogle områder koster det mere at fremstille vinen, end producenten tjener på salget, og det går selvfølgelig ikke i det lange løb.
Sådan forholder det sig ifølge The Guardien blandt andet i Frankrigs største vindistrikt, Languedoc, som er kendt for sine kraftige og fyldige rødvine. Og her er årsagen til vinsøen frem for alt faldende efterspørgsel.
Bordeaux er også hårdt ramt, og her har den franske regering øremærket 57 millioner euro (cirka 425 mio. kr.) til nedlægning af i alt 9500 hektar vinmarker. Men det er ikke noget, der hjælper de kriseramte vinproducenter her og nu.

Vinindustrien skal tilpasse sig


Det eneste, der kan rette op på den akutte situation i Frankrig, er krisedestillering af overskudsvinen.
EU har afsat 160 millioner euro (cirka 1,2 milliarder kr.) til destruering af den franske overskudsvin, og landets regering har nu rundet op til 200 mio. euro (cirka 1,5 mia. kr.).
Alkoholen fra den destruerede vin bliver solgt til firmaer, der fremstiller rensemidler, parfume og håndsprit.
Selv om man får bugt med vinsøen her og nu, er det, som den franske landbrugsminister, Marc Fesneau, har udtrykt det, vigtigt, at vinindustrien tænker på fremtiden og tilpasser sig forbrugernes ændrede vaner.
Flere lokale foreninger rundt omkring i Frankrig forsøger også at få drueavlere og vinproducenter, der er ramt på pengepungen, til at lægge om til andre afgrøder som fx oliven.


Nogle steder i Albanien dyrkes druerne i højderne som her i Berat i den centrale del af landet. Foto: Wikipedia/d_proffer.

Albanien nyt medlem af OIVDel på Facebook

OIV (Office International de la Vigne et du Vin) er et internationalt organ på regeringsniveau, der repræsenterer vinindustriens interesser. Hovedkvarteret er i Paris, og i 2023 kan organisationen fejre sin 100 års fødselsdag.
Gennem årene er stadig flere vinlande blevet optaget i OIV. I oktober sidst år blev Ukraine medlem, og landet er netop blevet efterfulgt af Albanien, der har 11.000 hektar vinmarker og dermed indtager en plads som nummer 41, når det gælder verdens største vinproducerende lande.
Det betyder, at OIV nu er oppe på 50 medlemslande.

Hvorfor er Danmark ikke med?


Sverige og Norge er også medlemmer – men ikke Danmark, selv om vi fremstiller betydeligt mere vin end de to andre skandinaviske lande.
Hvis et land ønsker medlemskab af OIV, skal det indsende en ansøgning til sin ambassade i Paris. Samtlige medlemslande får tilsendt ansøgningen og har så et halvt år til at komme med deres holdning til organisationens ledelse. Hvis hovedparten af medlemmerne giver grønt lys, kan ansøgerlandet optages.
Man kan læse mere om OIV og organisationens arbejde ved at klikke her.


Whiskyglas til astronauterneDel på Facebook

Det meste af Danmark gik rum-amok, da den danske astronaut Andreas Mogensen for få dage siden blev sendt af sted på et halvt års ophold på rumstationen ISS.

Det er lang tid at være væk, og man kan jo kun håbe på, at Mogensen og hans kolleger får noget ordentlig at spise og drikke.
Endnu er der ikke vin og spiritus om bord til at forsøde tilværelsen for dem, der flyver ud i rummet, men det kommer nok den dag, der for alvor kommer gang i rumturismen.
Vi har tidligere nævnt forskellige eksperimenter, der skulle gøre det muligt at skåle i fx champagne i vægtløse omgivelser.
Men der er også kreeret et whiskyglas med fremtidens rum-turister for øje. Det er den skotske whiskyproducent Ballantine’s, der har fået designfirmaet Open Space Agency til at designe glasset, som netop kan anvendes, når man befinder sig i vægtløs tilstand.

Et indbygget sugerør


Glasset med navnet Space Glass er designet efter alle kunstens regler med en anordning, der trækker whiskyen ned i bunden og et særligt ”sugerør” i glassets væg, der gør det muligt at opsuge de gyldne dråber.
Det særlige whiskyglas er blevet afprøvet i vægtløse omgivelser her på jorden - og det skulle virke helt fint.
Glasset er endnu ikke sat i produktion - men det er jo rart at være på forkant, når nu vi alle sammen om 10 eller 20 år tager på ferie til en fjern planet.
Man kan læse mere om glasset og se film om projektet ved at klikke her.

Cognac-salget stormer frem Del på Facebook

I 2022 blev der solgt cognac for det, der svarer til cirka 38 milliarder kr. på verdensplan. I 2032 forventes tallet ifølge en ny rapport fra Fact.MR at runde 70 mia. kr.

En væsentlig årsag til den gode prognose er en markant stigende interesse for cognac blandt yngre forbrugere født mellem 1980 og 1996 – den samme aldersgruppe, som har medført et boom i salget af rosévin fra Provence.
Cognac-producenternes markedsføringsorganisation, Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC), har også forsøgt - og med held - at ændre på cognacs lidt støvede image. Det har organisationen blandt andet gjort ved at vise omverdenen, at den franske spiritus også er en glimrende ingrediens i drinks og cocktails.
Derudover er cognac blevet lidt af en trend hos yngre forbrugere via nogle cognachuses samarbejde med kendte internationale rappere.
Ifølge rapporten vil USA også i de kommende år forblive cognacs største eksportmarked – og det forventes at vokse yderligere inden 2032.
Den cognac-kategori, der sælges mest af her og nu, er VS (Very Special), som udgør mere end halvdelen af det totale salg.



Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Jakobs Vinhus er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Jean-Luc Colombo.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer vi enten en "Vinbranchens Blå Bog" om et medlem af den danske vinbranche eller en "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Jean-Luc Colombo, der gjorde appellationen Cornas anerkendt viden om. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Jean-Luc Colombo (f. 1957) er kendt for at have sat Rhône-appellationen Cornas på det vinøse verdenskort.
Han voksede op i den franske havneby Marseille og havde egentlig drømt om at blive kok og restauratør ligesom sin mor.
Interessen for mad vakte interessen for vin, og selv om hans forældrene fik ham overtalt til at læse til farmaceut ved universitetet i Montpellier, begyndte han sideløbende at læse til ønolog.
Med to eksamensbeviser i den ene hånd - og hustruen Anne, der ligeledes er både farmaceut og ønolog, i den anden - slog han sig i 1982 ned i Cornas i Rhône-dalen. Jean-Luc Colombo var begejstret for Syrah-druen, og han var overbevist om, at der ville kunne skabes store vine på druen i netop denne Rhône-appellation.
Samtidig med, at ægteparret drev en farmaceutvirksomhed i Cornas, begyndte han at arbejde som vinkonsulent for områdets vinhuse.
Dengang var Cornas glemt af omverdenen, når det gjaldt vin, og de rødvine, der blev fremstillet i området, var da også rustikke og rå og ikke værd at skrive hjem om. Men Jean-Luc Colombo hjalp vinproducenterne med at indføre bedre dyrkningsmetoder og modernisere den traditionelle vinfremstilling.
Allerede i 1986 var han også selv begyndt at opkøbe vinmarker og fremstille egne rødvine - elegante vine på 100% Syrah, som i høj grad fik omverdenen til at lægge mærke til Cornas.
Kongen af Cornas, som Jean-Luc Colombo er blevet kaldt, er i dag anerkendt af vinproducenter i såvel Cornas som i resten af verden. Han har også vinmarker i Languedoc og Rousillon, et vinlaboratorium samt eget vinhus og négocianfirma, Vins Jean-Luc Colombo.
Adresse:
 Vins Jean-Luc Colombo, 10-12 rue des Violettes, 07130 Cornas, Frankrig, tlf.: +33 475 84 17 10, email: colombo@vinscolombo.frwww.vinscolombo.fr.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Ugens gode spørgsmålDel på Facebook

- I dag sælges der næsten udelukkende tulipanformede vinglas, skriver Torben Hemager. - Ældre vinglas var typisk med en v-formet og åben top, som fx Christian den ottende glas. Fine franske glasfabrikker som Baccarat og Cristalleri Saint Louis har stadig en overvægt af "åbne" glas-serier.
- Hvis ejere af store bordeaux-slotte har købt og brugt/bruger åbne vinglas, er der så en forklaring herpå? Har vinenes karakter ændret sig, eller er der andre forklaringer?
Det er rigtigt, at ældre vinglas er v-formede og åbne – men også betydeligt mindre. Tilbage i 1700-tallet var vinglassene ikke meget større end nutidens snapseglas.
De gamle grønne hvidvinsglas havde den funktion, at de skulle skjule den dengang lidt grumsede og mindre pæne hvidvin.
Det tulipanformede glas var et resultat af en større interesse for vin, der dukkede op i 1990’erne. Tulipanformen er perfekt, hvis man vil have den fulde nydelse af indholdet. Her koncentreres aromaen, der kanaliseres op til næsen via den smallere åbning.
Når man hos nogle glas- og krystalfirmaer den dag i dag fremstiller de åbne og ofte krystalslebne glas, skyldes det ene og alene, at der stadig er købere til dem – folk, der nok går mere op i en fin og nostalgisk borddækning end i indholdet i vinglasset. Det har således intet med en ændring i vinenes karakter at gøre, om man bruger den ene eller den anden type glas.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Nick Madsen har sendt os dette billede af store klaser af modne blå druer i en vinmark langs Caminoen. Han er i færd med at gå hele ruten på 775 kilometer – et projekt, der vil tage adskillige uger.
På vejen til endemålet, Santiago de Compostela, kommer man forbi vindistrikterne Navarra, Rioja, Bierzo og Galicien, hvor det i gamle dage var munkene i klostrene, der forsynede de vandrende pilgrimme med vin fra egne marker.
Hos Bodegas Irache i den lille by Ayegui kan pilgrimmene kvit og frit tappe både vin og vand fra en fontæne. Så vin, vinmarker og Caminoen har i århundreder hørt uløseligt sammen.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-754
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


752 Quinta do Ameal er en af de charmerende vingårde lige nord for Porto (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Parthenium, Cantine Pellegrino, Grillo, Sicilia DOC, Italien, 2022, lav alkohol (13%)

80 kr., pris på tilbud indtil 24. september: 60 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En god, tør og frisk hvidvin med en lang eftersmag af moden citron og lime. En vin, der kalder på skaldyr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Una, Chardonnay, Central Valley, Chile, 2022, middel alkohol (14%)

109 kr., på tilbud til 59 kr., Kjær & Sommerfeldt

En hvidvin, der dufter af modne gule blommer og tørrede abrikoser. Smagen er forholdvis tør, fyldig og let cremet og med noter af søde druer og modne æbler. Det er en god hvidvin, men også en vin med tyngde og alkohol, der så afgjort bør ledsages af mad - fx stegt laks. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Sommerau Riesling Feinherb, Gut Sommerau , Riesling, Mosel, Tyskland, 2022, lav alkohol (10%)

119 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 69 kr., Mr. Ruby

Når der står "Feinherb" på etiketten, kan man godt forvente, at vinen er en anelse sødere end halvtør hvidvin. Og det er denne vin. Den har en fin sødme og smag af modne grønne druer. Det er en meget mild - men også en noget tynd - vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saurus, Familia Schroeder, Chadonnay, Patagonia, Argentina, 2022, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., YouAndWine

Der er mineralske noter i duften af denne dejlige hvidvin. Smagen er tør og med god fylde, en fin krydring og en anelse forfriskende fennikel i eftersmagen. Prisen ved 6 flasker er yderst rimelig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tradition, Robert Weil, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2022, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Jysk Vin

Dette er Riesling i top-gear. Vinen dufter af sommeræbler og modne grønne druer. Smagen er fyldig, let cremet og med en perfekt balance mellem frugtsødme og den for druen så karakteristiske friske, runde syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Signos de Origen, Emiliana, Chile, 2021, middel alkohol (13,5%)

139,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 14. september: 69 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Ud over Chardonnay er denne indtagende hvidvin lavet på Roussanne, som er en af Rhônes store grønne druer. Det er en karakterfuld og krydret drue, som giver et dejligt modspil til Chardonnay-druens modne frugt. Vinen er både økologisk, biodynamisk og vegansk. Til tilbudsprisen ved 69 kr. er den et kup. Nyd vinen godt afkølet, som den er, eller til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Signature, Moillard-Grivot, Chardonnay, Bourgogne AOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

270 kr., pris på tilbud indtil 24. september: 230 kr., Skjold Burne

Der er smørblomster, modne abrikoser og en anelse lyse rosiner over duften af denne hvidvin. Smagen har en fin mineralitet, er blød og let cremet og med komplekse frugtnoter af blandt andet kvæde og æbler. Vinen har fået fad, der dog ikke på nogen måde er overdøvende men kun supplerer frugten. Det er en helt igennem delikat og lækker vin, som fortjener at blive ledsaget af en ekstra god ret med fisk og skaldyr.

Rosévin

stjernestjernestjerneØ

Orbelus Paril, Thracia PGI, Bulgarien, 2021, middel alkohol (13,5%)

115 kr., på tilbud til 92 kr., AM Vinimport

En meget lys og en meget mild rosévin. Duften har svage noter af jordbær, og smagen er tør og fint krydret. Men det er også en meget enkel vin, der mangler lidt spændvidde til prisen. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Fonte das Setas, S. Sebastiáo, Lisboa, Portugal, 2021, lav alkohol (13%)

64,95 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., AndrupVin.dk

En udmærket all round rødvin, let drikkelig og med en fin balance mellem moden frugt og syre. Det er også en dejlig saftig vin, der ender uden skarpe kanter. En vin, mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Mirador Reserva Dark Blend, Bodegas Gran Castillo, Valencia DOP, Spanien, 2021, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En imødekommende, mild og rund rødvin, som mange vil kunne lide. Den er let og alligevel med koncentreret bærmost - brombær og blåbær - og med en pikant sødme. Drik vinen til en god pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Campagne, Pinot Noir, Pays d'Oc AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

119 kr., pris på tilbud: 69 kr. ved 6 flasker, Kjær & Sommerfeldt

En dejlig rødvin med strejf af mørke rosiner i duften og med en liflig, saftig bærsmag, som holder længe i munden. En klassisk Pinot-vin, som bør nydes let afkølet.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Signos de Origen, Emiliana, Pinot Noir, Chile, 2021, lav alkohol (13%)

139,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 14. september: 69 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne økologiske rødvin har en rigtig god Pinot-duft med blåbær og en anelse rosin. Smagen har et saftigt bid, frisk frugt og en lille krydring med især anis til slut. Den femte stjerne gives for tilbudsprisen ved 69 kr.

stjernestjernestjerne

Flavabom, South Australia, Australien, 2021, høj alkohol (16%)

139,95 kr., pris på tilbud 1. til 14. september: 66,50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Druerne til denne rødvin får lov til at hænge og tørre lidt ind på vinstokkene, så aromaen koncentreres. Og ja, vinen er et opbud af koncentreret aroma med mørke kirsebær, chokolade, vanille, træ og tobak i næsen og med en intens, kompleks smag, hvor frugt og krydrede noter går op i en højere enhed. Men de 16% alkohol overdøver desværre smagsindtrykkene og giver et bittert bid til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Damana 5, Tábula , Ribera del Duero DO, Spanien, 2020, middel alkohol (14%)

169 kr., pris på tilbud fra 25. til 27. august: 100 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

En rødvin med en tæt og intens mørk farve, en dejlig duft af vanilje, eg og syltede kirsebær og en smag, der overbeviser med sin gode frugt og sine varme krydrede noter. En fin syre dukker op i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bread & Butter, Pinot Noir, Napa Valley, Californien, 2021, middel alkohol (13,5%)

169,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 14. september: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne rødvin er kræs for ganen - og for Pinot-fans. Det er en harmonisk vin med en meget aromatisk duft og smag med hyldebær, modne mørke kirsebær og vanilje, som de dominerende noter. Eftersmagen er lang og fyldig, saftig og med en anelse blåbær til slut. Drik vinen let afkølet til fjerkræ, pasta og lette kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lockwood, Pinot Noir, Central Coast, Californien, 2020, lav alkohol (13%)

En rigtig god Pinot-rødvin med en aromatisk duft af skovjordbær og rabarberkompot og med en fyldig bærsmag med blåbær som den dominerende note og et lille bittert bid til slut. Drik vinen let afkølet til alt fra stegte grøntsager til kylling og lette kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stallion, Angel's Estate, Thracia, Bulgarien, høj alkohol (14,5%)

195 kr., pris på tilbud: 156 kr., AM Vinimport

En rødvin på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah og Merlot - fire druer, der her spiller perfekt sammen. Det er en dejlig vin med solbær og vanilje i duften og med en koncentreret, fløjlsblød bærsmag, en god struktur og fine noter af ren lakrids i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Moillard-Grivot, Pinot Noir, Bourgogne AOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

210 kr., pris på tilbud indtil 24. september: 180 kr., Skjold Burne

En rødvin med en delikat blomsteraroma og en god, saftig smag af friske sommerbær. Det er en absolut dejlig vin, men der mangler lidt spændvidde, før vi kan svinge os op på 5 stjerner.