Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 33, 2023



Så er der serveret. Den søde, fede Eszencia serveres ikke i glas men på en ske.

Endelig en ny Eszencia

I det ungarske vindistrikt Tokaj-Hegyalja fremstilles der både tørre og søde hvidvine. Den sødeste af dem alle er Eszencia, der pr. tradition kun tappes på 37,5 cl’s flasker.

Nu har det berømte vinhus Royal Tokaji frigivet Eszencia årgang 2016 til salg, og det er lidt af en nyhed. Vinen fremstilles langt fra hvert år – faktisk er der kun kommet syv årgange på markedet i de sidste 30 år, og det er 1993, 1999, 2000, 2003, 2007, 2008 og 2009. Den netop lancerede årgang er 2016.
Vinen laves på tørrede næsten rosinagtige grønne druer af sorten Furmint, der har været angrebet af den ædle råddenskab forårsaget af svampen Botrytis cinerea. Svampen “gennemhuller” skallen på de modne druer, så vandet fordamper, og aromastoffer og sukker koncentreres. Endvidere tilføres en særlig duft, der er karakteristisk for store Botrytis-vine som fx Sauternes og tyske vine af øvre Prädikat – og altså også for Eszencia.

40 kg druer til en flaske


Fordi druerne er så indskrumpne, kræver det cirka 40 kg druer til fremstilling af en enkelt flaske af den søde vin. Druerne presses ikke – saften flyder automatisk fra dem under deres egen vægt.
En flaske Eszencia skal ifølge reglerne indeholde mindst 450 gram restsukker pr. liter - nogle gange er indholdet endda dobbelt så højt. Til sammenligning er der mellem 120 og 220 gram restsukker i en flaske Sauternes-vin. Eszencia er derfor fed og sirup-agtig og indtages pr. tradition med ske!
Af samme årsag leveres Royal Tokaji Eszencia 2016, der indeholder 535 gram restsukker, i en gaveæske, hvori der ligger en krystalske.

2000 kr. for en skefuld vin


Der er kun fremstillet 2300 flasker til verdensmarkedet, og nogle få af dem tilflyder Danmark, hvor de til efteråret kan købes hos KK Wine. Her kan man indtil da købe en af de fem flasker af årgang 2009, som er tilbage på hylderne. Prisen er 5200 kr.
Hvis man investerer i en flaske Eszencia, kan man roligt gemme den til en særlig lejlighed – vinen har på grund af sit høje sukkerindhold en holdbarhed på mindst 100 år.
Man kan også smage den søde sag i tidligere årgange i enkelte trestjernede Michelin-restauranter rundt om i verden til priser i omegnen af 2000 kr. pr. skefuld.
Den høje pris skal ses i lyset af vinens sjældenhed og - hvilket man har regnet sig frem til hos Royal Tokaji - at hver skefuld i gennemsnit indeholder 746 håndhøstede druer.
Om man så ”spiste” en hel flaske Eszencia 2016 med ske, ville man ikke blive særligt omtumlet. Vinen indeholder nemlig kun 2% alkohol – og det er endda ret højt, når det gælder denne søde vin.
Jamen, er det så overhovedet en vin? Jo, ifølge de nye EU-regler kan druevin med et alkoholindhold på helt ned til 0,5% kalde sig for vin.


Graferne viser produktionen af engelsk vin i hektoliter fra 2015 til 2032. Farverne angiver spændvidden i forventningerne. Fra rapporten fra WineGB.

Største engelske høst nogensinde

Frost, sol og regn er i år kommet i de helt rigtige mængder og på de helt rigtige tidspunkter for de engelske vinproducenter. Og det betyder, at landets vinproducentforening, WineGB, forventer den største druehøst nogensinde.

Årgang 2023 vil højst sandsynligt indbringe druer nok til 13,6 millioner flasker engelsk vin – i 2022 blev der fremstillet 12,2 mio. flasker.
Ifølge en ny rapport fra foreningen regner man med, at vinmarksarealet og dermed antallet af flasker fortsat vil øges, så den engelske vinindustri ender på 24,7 mio. flasker i 2032 – altså cirka en fordobling på ti år. Og i løbet af de sidste fem år er arealet med vinstokke vokset med 74% til 3928 hektar – der dyrkes af 209 engelske vinproducenter.



Fra filmen på YouTube.

Åbning af skruelåg

I sidste uge spurgte Lone Bjørn, om VinAvisen kunne anbefale en nem måde at få løsnet skruelåg på vinflasker – et spørgsmål vi sendte videre til vores læsere. Rigtig mange har sendt svar tilbage om én og samme metode.
Lars Bagge Larsen skriver fx: - Problemet er, at mange kun tager fat om toppen af skruelåget. Gør man det, så kan det være endog meget svært at bryde perforeringen og dermed løsne låget.
- Den rette og meget nemmere metode er at gribe med hele hånden om metalkapslen både over og under perforeringen. På den måde vrider man hele kapslen rundt om flasken, hvorved den nedre del hjælper med til at skubbe kapslen op og dermed bryde perforeringen. Herefter er det let at skrue låget af.
Vores læser har også sendt et link til en YouTube-film, der viser metoden.
Andre læsere henviser til online-forretninger, der sælger låg-åbnere af forskellig art – fx hos SeniorSalg.dk eller Gigtforeningen.
Vi siger tak for de gode råd, som der sikkert også er andre end Lone Bjørn, der har glæde af.

VinAvisen i Chablis

Vi fortsætter vores tur i Chablis, Bourgognes største hvidvinsdistrikt, og denne gang skal vi blandt andet besøge Domaine Laroche, som huser verdens ældste stadig fungerende vinpresse.


Landsbyen Chablis er bestemt et besøg – og et par overnatninger - værd. Gennem byen løber den lille flod Serein.

7. postkort fra Chablis:
Bo i hjertet af distriktet

Hvis man tager på vintur til Chablis, er landsbyen af samme navn et helt naturligt udgangspunkt for de vinøse oplevelser. Den ligger og ”putter sig” i dalen omgivet af skråningerne med distriktets vinmarker.

Det er en meget charmerende by med kun 2300 indbyggere, gamle huse, hyggelige restauranter og selvfølgelig adskillige vinbutikker. Det er også her i de krogede gader, flere af vinproducenterne har til huse, heriblandt Domaine Laroche.



Fad for fad renses med noget, der minder om en trykspuler, så kan man komme ind i hver en sprække. Rensningen foregik i gården hos Domaine Laroche, der har til huse i et gammelt kloster.

8. postkort fra Chablis:
Fad-rensning før næste høst

Da vi kom til Domaine Laroche, var man i færd med at rense fadene, så de er klar til at modtage den nye druemost årgang 2023. Ud af mosten bliver der årligt 2,5 millioner flasker vin, så Laroche er blandt de største vinhuse i Chablis.
Hvert eneste fad bliver spulet godt og grundigt ud- og indvendig med vand – et projekt, der tager cirka en måned for samtlige fade.
Et enkelt fad koster 700 euro (cirka 5200 kr.), så man passer godt på dem. Vinmageren kan smage på den fadmodnende vin, hvornår det er tid til at kassere et fad – som regel er levetiden cirka 7 år.


Et ældre foto viser den meget gamle vinpresse i funktion. Højen af druer er Chardonnay - vi er jo i Chablis.

9. postkort fra Chablis:
Verdens ældste fungerende vinpresse

Domaine Laroche har rødder tilbage til 1850 og har siden 1985 haft til huse i L’Obédiencerie, et gammelt kloster, som ejedes af munkeordenen St Martin de Tours. Her har munkene fremstillet vin siden 1100-tallet, og deres gamle fadkælder er stadig i brug. Fra år 1400 og indtil 1600-tallet var L’Obédiencerie Chablis' største vinproducent, og munkene ejede vinmarker, som i dag er Premier Cru-marker.
Hos Laroche finder man også munkenes imponerende store vinpresse, der er nævnt første gang i skrifter fra 1216, og som dermed er verdens ældste vinpresse, der stadig er i brug. I dag sker det dog kun en enkelt gang hvert tredje år. Besøger man Laroche, kan man når som helst i årets løb se en film, der viser pressen i funktion.


Domaine Laroches kældermester, Stephane Barras, skænkede i glassene og forklarede placeringen af vinmarkerne. Det gjorde han ud fra et glimrende tredimensionelt kort, som også blev anvendt af de andre vinhuse, vi besøgte.

10. postkort fra Chablis:
Største Grand Cru-producent

Som nævnt i sidste uge, er der rift om vinstokkene i Chablis’ cirka 100 hektar Grand Cru-vinmarker. Og Domaine Laroche fremstiller hele fire Grand Cru-vine på druer fra både egne vinmarker og marker tilhørende drueavlere. Dertil kommer hele 10 Premier Cru-vine samt Chablis AOC og Petit Chablis.
Vi blev ført gennem en større smagning af Laroches kældermester, Stephane Barras, og blandt perlerne var den fadmodnede Les Vaudevey Premier Cru årgang 2021 – en let cremet, frisk og blomsteragtig vin, der herhjemme forhandles af Østjysk Vinforsyning. Også Chablis St Martin 2022 bjergtog med sin elegance, mineralitet og bløde, friske syre. Den forhandles herhjemme – ligesom en række af Laroches andre dejlige vine – af Otto Suenson.


Den flotte cirka 30 cm brede fossil er placeret foran indgangen til Domaine Jean-Marc Brocard. Det er en fossil af en såkaldt ammonit – en uddød blæksprutte, hvis krop var omsluttet af en skal à la et sneglehus.

11. postkort fra Chablis:
Vinmarker fulde af fossiler

Når det gælder Chablis-vinenes mineralitet, må vi lige nævne distriktets undergrund af Kimmeridge-ler. Det er en jordtype, der er rig på fossil-holdig kalk, og den er så afgjort medvirkende til vinenes særegne mineralitet og sprødhed – egenskaber, der adskiller dem fra resten af Bourgognes hvidvine.
Vinmarkerne ville være en guldgrube for fossil-jægere. Men nu er det jo vinhusene, der ejer markerne, så fossilerne er også deres ejendom. Flere af de vinhuse, vi besøgte, havde da også udstillet deres egne små og større samlinger af fossiler.
Den her viste meget store fossil står på en piedestal hos Domaine Jean-Marc Brocard – som vi besøger i næste uge.


Verdens dyreste vin, når det gælder gennemsnitspriser, er Domaine Leroy Musigny Grand Cru. Foto: Christie's.

Verdens 50 dyreste vine

Wine-Searcher er en international vinsøgningstjeneste, hvor man kan søge på 400.000 forskellige vine i enhver tænkelig årgang. For hver vin listes priserne og de forretninger rundt om i verden, hvor den sælges.
Tjenesten har lavet en liste over verdens 50 dyreste vine baseret på gennemsnitspriserne for flere årgange.
Verdens dyreste vin ifølge listen er en rød Bourgogne-vin, Domaine Leroy Musigny Grand Cru, Côte de Nuits, til en gennemsnitspris pr. flaske på det, der svarer til cirka 304.000 kr.
Derefter følger Bordeaux-vinen Château Ducru-Beaucaillou ”Birth Year Celebration Collection” fra Saint-Julien til en gennemsnitspris på cirka 225.000 kr.

To forfriskende undtagelser


På tredjepladsen kommer den første hvidvin – igen fra Bourgogne – Leroy Domaine d’Auvenay Chevalier-Montrachet Grand Cru, Côte de Beaune, med en pris på cirka 190.000 kr. Og på fjerdepladsen har vi så Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru Côte de Nuits, hvor gennemsnitsprisen lyder på cirka 187.300 kr.
Listen, som man kan se i sin helhed ved at klikke her, omfatter stort set kun franske vine, hvoraf de fleste er fra Bourgogne. Der er dog to forfriskende undtagelser, og det er portvinen W&J Graham’s ”Ne Oublie” Tawny Port, som med en gennemsnitspris pr. flaske på cirka 53.500 kr. indtager en 31. plads. Og så har endnu en portvin, Ramos Pinto Vinces Very Old Tawny Port, lige akkurat sneget sig ind på en 50. plads med en gennemsnitspris på cirka 38.600 kr. flasken.
Ud over gennemsnitspriserne er også den maksimale pris, de enkelte vine er solgt for, listet. Og her tegner der sig et noget andet billede.


Voks i stedet for kapsel

I uge 31 nævnte vi, at stadig flere vinproducenter dropper den kapsel af aluminiumsfolie, som dækker proppen og flaskehalsen. Det sker i bestræbelserne på at nedbringe CO2-udslippet.

Langt de fleste producenter anvender dog stadig kapslen – som jo også beskytter vinen mod urenheder og iltning.
Men det med beskyttelsen kan jo klares på anden vis – hvilket Bjarne Sundby fra Erik Sørensen Vin har gjort os opmærksom på med billedet til venstre.
Vinen er fra Domaine Zind Humbrecht i Alsace, der ligeledes har droppet kapslerne. I stedet for ”skubber” vinhuset proppen et par millimeter ned i flaskehalsen, så der bliver plads til en voks-forsegling. Den model har vi ikke set før, men det er jo både smart og elegant.
Ifølge Olivier Humbrecht forsøgte man sig først med ren bivoks, men der var for mange urenheder, så i dag er det kun halvdelen af voksen, bierne har leveret.
Vinen er i øvrigt anmeldt under denne uges vinanmeldelser længere nede på siden.

Mere hyldeplads til alkoholfrie flasker

Alkoholfri vin, øl og spiritus vinder frem både i ud- og indland. Det kan ifølge Fødevarewatch blandt andet ses hos den britiske supermarkedskæde Waitrose, der nu har tænkt sig at øge hyldepladsen af alkoholfrie alternativer med 60%.
Det betyder samtidig, at alkoholiske drikke får mindre plads. Årsagen er den enkle, at de britiske forbrugere i stigende grad efterspørger de alkoholfrie drikkevarer.
Og sådan er det også herhjemme – i hvert fald når det gælder alkoholfri øl eller øl med et lavt alkoholindhold. Ifølge Danmarks Statistik bruger de danske forbrugere i dag seks gange så mange penge på den slags øl end for ti år siden.


Chateau Ste Michelle i Washington er hovedsæde for firmaet Ste Michelle Wine Estates.

Vil skære ned med 40%

Washington er USA's næststørste vinproducerende stat efter Californien, og druehøsten i 2022 gav et ekstra spark opad til produktionen. I alt blev der høstet 103.130 tons grønne druer og 136.870 tons blå – en vækst i forhold til høsten i 2021 på hele 50% for de grønnes vedkommende og på 23% for de blå druers. Det fremgår af en rapport fra statens vinproducentforening.
Men den store mængde druer betød også, at drueavlernes priser blev presset, så de i gennemsnit fik 1370 dollars (cirka 9300 kr.) pr. ton druer, hvilket var en nedgang på 90 dollars (cirka 600 kr.) pr. ton.
Washingtons største og ældste vinhus (grundlagt 1912), Ste. Michelle Wine Estates, har langtidskontrakter med rigtig mange af statens drueavlere. Og nu har vinhuset meddelt, at det vil reducere mængden af druer, det vil modtage i år, med hele 40%.

Noget, der kan mærkes hos avlerne


Staten har i dag 1070 vinhuse, og stadig flere kommer til – alene i 2022 slog 20 nye vinhuse dørene op. Men Ste. Michelle Wine Estates tegner sig stadig for gigantiske 60% af Washingtons vinproduktion, og det er derfor en meget trist nyhed for drueavlerne.
Vinhuset har meddelt, at det fra nogle avlere slet ikke vil aftage druer, mens det fra andre vil aftage en betydeligt mindre mængde. Og årsagen ifølge vinhuset er, at de vil satse på premium-vine og ikke på den brede mængde af vine.
Ste. Michelle Wine Estates blev sidste år købt af investeringsfirmaet Sycamore Partners for 1,2 milliarder dollars (cirka 8 milliarder kr.), og det kan jo tænkes, at der ligeledes skal skrues lidt ned for udgifterne…

Smelter lakken

I uge 31 bragte vi – som svar på et læserspørgsmål – en række gode råd til, hvordan man fjerner en lakforsegling på en vinflaske, uden at få griset hele køkkenbordet til.
Lars Christiansen har sendt os endnu en smart idé: - Lakken fjernes let, hvis man smelter den med gasflammen fra en brænder, der normalt anvendes på overfladen af en crème brûlée.
- Jeg lader den smeltede lak dryppe ned i en tinskål eller et askebæger. Hyggeligt job. Gerne med publikum!


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Whisky bør laves på ris

Glem alt om rug og byg – whisky skal laves på ris! Det mener i hvert fald Mineral Ding Yingxiang, der er uddannet mikrobiolog og bor i British Columbia i Canada.
Han fremstiller en række forskellige produkter under sit eget vin- og spiritusmærke, Snowgoose. Og alle er de lavet på ris.
Den største sællert er hans Single Malt Rice Whisky, der ifølge Yingxiang selv smager ligesom skotsk, irsk eller amerikansk whisk(e)y – dog bedre!
Det med den bedre smag tilskriver han risene, hvor skallen er let at fjerne fra selve kernen, så man kan gære risene uden skal. Når det gælder rug og byg - eller majs, som man bruger i amerikansk whiskey - er skallerne så tæt forbundet med kernerne, at de følger med i gæringen. Det skulle – igen ifølge Yingxiang – give whisk(e)yen en lidt bitter smag.
Med ris opnår man en langt større blødhed og undgår de bitre noter.

Kan ikke sælges i EU


Men går det virkelig an at anvende ordene Single Malt whisky på en spiritus lavet på ris? Det er jo en beskyttet betegnelse, der kun må bruges på etiketterne af traditionelt fremstillet Single Malt. Vi har spurgt Scotch Whisky Association, og svaret er som følger:
I EU – og Storbritannien – omfatter betegnelse whisky alle whiskyer, der sælges her, uanset oprindelse. Snowgoose beskrives som en Single Malt, og ifølge reglerne skal Single Malt være fremstillet udelukkende på maltet byg. Derfor kan Snowgoose ikke sælges som Single Malt whisky i EU og ej heller i Storbritannien.
Hvad man gør i Canada, er op til canadisk lov, men også her gælder der regler, da al whisky fremstillet i landet skal modnes i mindst tre år.

Gode tider for irsk spiritus

Der fremstilles rigtig megen spiritus i Irland, men salget og eksporten af spiritussen har i mange år været alt andet end storslået.

Men i de sidste to år har salget af irsk spiritus fået et ordentligt boost – især når det gælder eksporten. I 2021 steg den med 25% og sidste år med yderligere 17% til en foreløbig rekord i værdi på 1,45 milliarder euro (cirka 11 mia. kr.). Det viser en ny rapport, ”Irish Spirits Market Report 2022”, fra organisationen Drinks Ireland.
Irland er kendt for især tre forskellig slags spiritus: Irish Cream, Irish Poitín og Irish Whiskey. Eksporten af sidstnævnte steg sidste år med 8,6% til 135 millioner liter.

Kun 2% skotsk whisky


USA er og bliver det største eksportmarked for Irish Whiskey, men det var Sydafrika, der med hele 31% tegnede sig for den største stigning i importen af spiritussen i 2022. Polen fulgte efter med en vækst på 24%.
Når det gælder det irske hjemmemarked, er det ikke – som man måske skulle tro – Irish Whiskey, der er den største sællert, men derimod vodka, som udgør 30% af alle de spiritusflasker, som irlænderne køber. Dernæst kommer så landets egen whiskey med 26%. Skotsk whisky udgør kun 2% af salgs-kagen og amerikansk whiskey 3%.
Og så er der hos irerne en stigende interesse for lav-alkohol og alkoholfri spiritus. Her er salget på hjemmemarkedet steger med gigantiske 1122% i mængde mellem 2019 og 2022 – dog fra et meget lavt niveau.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Ugens vinøse billede

- Tänkte att det kanske skulle vara trevligt med en bild från en svensk vingård, skriver en af vores svenske læsere, Anders Norberg, til os.

Billedet, han har sendt os, er fra Frillestads Vingård lige øst for Helsingborg, som han ejer sammen med sin hustru, Brita. De flotte drueklaser, der hænger på vinstokkene, er af sorten Bolero.
Oprindelig ville ægteparret have åbnet en vinhandel, men ombestemte sig, og nu glæder de sig til, at det (forhåbentlig) bliver tilladt med gårdsalg.
Man kan i øvrigt besøge Frillestads Vingård og smage gårdens vine fra 1. juni til 15. september.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvorfor hedder det cream sherry?

Vivi Findsen kan godt lide sherry og især cream sherry. Men hun undrer sig lidt over navnet. Cream er jo fløde på engelsk, og sherry har da vel intet med fløde at gøre?

I begyndelsen af 1800-tallet havde man på det britiske marked en sherry, der hed Bristol Milk, og det er ganske vist: På et tidspunkt var der en emsig bureaukrat i det britiske ministerium for levnedsmidler, der ville have ordet milk forbudt i forbindelse med sherry. Han var helt overbevist om, at navnet kunne friste folk til at hælde sherry i spædbørnenes sutteflasker.
Prinsen af Wales, den senere Edward d. 7., tog det mere roligt. Han nøjedes med at fastslå, at i Bristol havde de nogle pokkers gode køer.
Nå, men det var cream sherry … Det er en mørk og meget sød type, som firmaet Harveys skabte til det britiske marked. Og navnet har en særlig historie:
I 1882 var en dame på besøg hos Harveys, hvor hun smagte en ny sød type, man var ved at udvikle. Den kunne hun godt lide. – Hvis jeres normale sherry er milk, udbrød hun, – så er dette her cream!



Paul Draper.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Paul Draper, der blandt andet har været med til at give druen Zinfandel en opblomstring i Californien. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Paul Draper (f. 1936) har ikke nogen officiel uddannelse inden for vinens verden. Alligevel er han i dag en af Californiens mest anerkendte vinmagere.
Han blev født i staten Illinois og tog en master-grad i filosofi på Stanford University. Da han efterfølgende gjorde tjeneste i militæret, blev han udstationeret i Italien, og det var her, han fik sin store interesse for vin og mad.
Især det med vinen interesserede Paul Draper, og da han vendte hjem til USA, fik han job hos Chateau Souverain i Napa som medhjælper i vineriet under høsten.
Dernæst gik turen til Chile, hvor han under et tre år langt ophold var med til at grundlægge et lille ydmygt vinhus, Fundo San Jose, og her for første gang fik mulighed for selv at fremstille vin.
Efter endnu et lærerigt ophold i Bordeaux på selveste Château Latour fik han i 1969 job som chefvinmager hos det californiske vinhus Ridge Vineyards. Det job har han haft lige siden, og det er i høj grad hans fortjeneste, at vinhusets vine i dag er berømmede verden over.
Paul Draper viste, at det i højderne i Santa Cruz Mountains, hvor vinhuset ligger, var muligt at fremstille koldklima-vine på Cabernet Sauvignon, og disse vines elegance adskilte de sig markant fra de alkohol-bamser, der blev skabt i det varmere Napa og Sonoma. Hans rødvine bliver ofte sammenlignet med fornemme Bordeaux-vine.
Han begyndte også at fremstille enkeltmarks-vine, som man kender det fra Europa, men som dengang ikke var almindeligt i Californien. En af disse vine, Monte Bello Cabernet Sauvignon 1971, fik en flot femteplads ved den legendariske smagning Judgment of Paris.
Og så er Paul Draper ikke mindst kendt for at have trukket Zinfandel-druen ud af glemslens mørke og vise vinproducenterne i Californien, at der kan fremstilles fantastiske rødvine på denne drue.
I 1960’erne var Zinfandel-vin for det meste en billig lokal vin, der blev skænket fra store kander. Men Paul Draper gik på jagt efter vinmarker med mere end 100 år gamle Zinfandel-vinstokke, der gav et lavt udbytte og dermed flotte koncentrerede og aromatiske rødvine. Det var starten på den store genopblomstring, som druen nyder i nutidens Californien.
Paul Draper har modtaget adskillige priser og anerkendelser for sit arbejde - blandt andet blev han i år 2000 af det britiske vinmagasin Decanter udnævnt til "Man of the Year", og i 2013 modtog han "Winemakers' Winemaker Award", som uddeles af Institute of Masters of Wine.
Adresse: Ridge Vineyards, Santa Cruz Mountains, 17100 Monte Bello Road, Cupertino, Californien, tlf.: 001 (408) 867-3233, www.ridgewine.com.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-754
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


750 Gennem den charmerende landsby Chablis løber floden Serein (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Liberty School, Chardonnay, Central Coast, Californien, 2019, middel alkohol (13,5%)

139 kr., California Wine

Så snart man har åbnet skruelåget, stiger der en duft til vejrs af moden mango og tørrede abrikoser. Den dejlige og kraftige duft efterfølges af en blød, fyldig og lang smag med en lækker fedme og noter af papaya og modne pærer. En glimrende apéritif til fx saltede mandler, men vinen er også oplagt til lidt kraftige fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Florian Mollet, Sauvignon Blanc, Val de Loire IGP, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Kjær & Sommerfeldt

Der er kærlighedsfrugt i duften, mens smagen er tør, saftig, frisk og med citrusnoter, som holder ud i den lange eftersmag. Man kunne godt - når man dufter til vinen - forledes til at tro, at den var fra New Zealand. Men smagen afslører en fransk stringens og elegance. En helt igennem dejlig vin, som kalder på lyse fisk og skaldyr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Babich, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2022, lav alkohol (12%)

160 kr., pris på tilbud fra 14. august til 24. september: 130 kr., Skjold Burne

En klassisk og rigtig dejlig newzealandsk Sauvignon Blanc med kærlighedsfrugt og citrus i duft og smag. Men den eksotiske frugt bliver på bedste vis holdt i ave af en lille tør krydret note. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moillard-Grivot, Chardonnay, Bourgogne AOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

180 kr., pris på tilbud fra 14. august til 24. september: 150 kr., Skjold Burne

Der er grøn drueskal og flint i duften. Smagen er tør og fyldig med god frugt, mineralske noter og en fin krydring til slut. En anelse fedme i vinen får smagen til at holde længe i munden. Det er en elegant hvidvin, der kan nydes, som den er, eller som ledsager til fx lyse fisk, rejer og kammuslinger.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Riesling Roche Roulée, Domaine Zind-Humbrecht, Riesling, Alsace AOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (12%)

300 kr., pris ved 2 flasker: 200 kr., Erik Sørensen Vin

Dette er hvidvinen med den gule "klat" voks, som vi har nævnt længere oppe på siden. Nu skal vi til indholdet, og her må vi finde superlativerne frem. Vinen, der er økologisk, dufter af sommerblomster og en anelse petroleum, mens smagen er helt i top med sin fylde, komplekse aroma og fine balance mellem frugtsødme, syre og tørhed. En lille honningnote bliver hængende i den lange eftersmag. Det er Alsace-Riesling, når det er bedst.

stjernestjernestjernestjernestjerne

André Goichot, Maison André Goichot, Chardonnay, Rully Premier Clru Les Cloux AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

349 kr., pris ved 6 flasker: 270 kr., YouAndWine

Rully er en appellation i Côte Chalonnais i Bourgogne. Klimaet i Rully er køligt og velegnet til fremstilling af elegante hvidvine - som fx denne. Vinen har en fin blomsterduft med en anelse vanilje og en fyldig, tør, aromatisk og kompleks smag med fedme, der får de mange smagsnoter til at holde længe i munden. Vinen, der er perfekt til skaldyrsretter, kan drikkes køleskabskold, men det er faktisk synd, da man herved mister de fine duft- og smagsnuancer. Giv den lige et par minutter i glasset.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Hans Baer Rosé, Pinot Noir, Rheinhessen, Tyskland, 2021, lav alkohol (10,5%)

89,95 kr., pris på tilbud indtil 31. august: 49,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En let og alkohol-let lys rosévin med et saftigt bid og modne ribs i duft og smag. Det er en enkel men ok vin til tilbudsprisen - som sikrer den fjerde stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Baron M Jardin d'amour, Baron Maxime, Coteaux d'Aix-en-Provence AOP, Frankrig, 2022, middel alkohol (14%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En god rosévin, der dufter frisk og krydret af blandt andet fenikkel. Smagen er fyldig og aromatisk og med et lille alkoholbid til slut. En vin, der vil egne sig fint som ledsager til lette kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

PS Grand Reserve Rosé, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2022, middel alkohol (13,5%)

139,95 kr., pris på tilbud fra 18. til 31. august: 49 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rosé med en smuk mørk laksefarve, duft af blå druer og en dejlig, tør og fyldig bærsmag med en fin krydring til slut. Tilbudsprisen er yderst attraktiv. Med sin gode fylde er vinen oplagt til fjerkræ og lette kødretter. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Parthenium, Pellegrino, Nero d'Avola, Sicilien DOC, Italien, 2020, lav alkohol (13%)

80 kr., pris på tilbud fra 14. august til 24. september: 60 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En uhøjtidelig rødvin. Den er mild og venlig og med en fin frugtsødme i smagen. En vin uden skarpe kanter - men også en meget enkel vin.

stjernestjernestjerne

JamShed, Shiraz, South Eastern Australia, Australien, 2021, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 18. til 31. august: 33 kr. ved 3 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin, der dufter af mandler, vanilje og solbær og har en god frugtsmag med strejf af nelliker men også med en meget markant frugtsødme, der virker noget overvældende. Men det lidt marmeladeagtige lægges der heller ikke skjul på fra producentens side. Som der står på etiketten, så er vinen "Rich, jammy og smooth". Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Mirador Reserva, Bodegas Gran Castillo, Valencia DOP, Spanien, 2018, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En rigtig god rødvin til prisen - også for en enkelt flaske. Vinen er lavet på Tempranillo, Monastrell og Cabernet Sauvignon og er modnet et år på nye amerikanske fade. Den er harmonisk og med god frugt og vanilje i næsen og ganen og med en fin balance mellem frugtsødme og tørhed. En vin uden den store kompleksitet men yderst charmerende og en god ledsager til en lang række hverdagsretter.

stjernestjernestjernestjerne

Quinta do Pégo Grande Réserva, Douro DOP, Portugal, 2015, middel alkohol (14%)

Farven er dyb og tæt, og duften fuld af syltede blå blommer. I smagen er sort peber og andre krydrede noter i front, mens der i den lange eftersmag er strejf af friske mørke bær samt en fin syre til slut. Giv gerne vinen lidt luft i en karaffel et par timer før servering. Det er en rigtig dejlig rødvin, men prisen er i overkanten og koster den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moillard-Grivot, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

280 kr., pris på tilbud fra 14. august til 24. september: 240 kr., Skjold Burne

Hvis man er glad for klassisk, rød Bourgogne-vin, så går man ikke galt i byen med denne dejlige udgave. Her er en liflig og kompleks aromatisk duft med noter af friske solbær og tørrede tranebær. Smagen er elegant og saftig med blå sommerbær og med en lang, blød eftersmag.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen