Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2023



Foto: Wikipedia/ Downy.

Nul telefon giver rabatDel på Facebook

Det er ganske almindeligt at se gæster i en restaurant bestille maden og sekundet efter tage mobiltelefonen frem for først at slippe den igen, når måltidet er ovre.
Det er der et stigende antal restauratører rundt om i verden, der er godt trætte af. Ofte værdiger "mobilomanerne" ikke maden ret mange blikke, ligesom stemningen som helhed lider under den manglende snak ved bordene. Eksemplerne er mange, og opfindsomheden stor, når det gælder om at komme mobil-manien til livs.
I den australske restaurant Contact Bar and Kitchen i Sydney tilbyder man gæsterne et gratis glas vin, hvis de afleverer mobiltelefonerne ved indgangen. Telefonerne bliver låst inde i et skab og først udleveret, når gæsten forlader restauranten. Andre australske restauranter giver en hel flaske vin som bonus eller 10% i rabat på regningen.

"No way" gæsterne


I USA tilbyder enkelte restauranter, at gæsterne kan få måltidet til halv pris, hvis de beholder mobiltelefonen i lommen (det kan da vist ende som lidt af en underskudsforretning…).
Trenden med at lokke telefonerne væk fra gæsterne gælder alle typer restauranter - ifølge Food&Wine har også en McDonald restaurant i Singapore små aflåselige plasticbokse til mobilerne.
De fleste gæster tager efter sigende godt imod restauranternes initiativ, men der er selvfølgelig også dem, der siger “no way”, når der står en tjener i døren for at indkassere telefonen og sætte den “i fængsel”, mens ejeren nyder måltidet.

Hvad mener VinAvisens læsere?


Er det i orden, at opfordre gæsterne til at aflevere telefonen under måltidet - mod, at de får et ekstra gode af en eller anden art? Eller er det at gå for vidt? Bør det være en personlig sag, så længe man selvfølgelig ikke generer andre gæster ved at snakke højlydt i telefon?
Vi modtager meget gerne holdninger og kommentarer - samt ideer til, hvordan man også kunne gribe sagen an - på mariette@vinavisen.dk.
Og så må vi lige tilføje, at der også er restauranter i blandt andet Japan, som går den stik modsatte vej ved at komme “mobilomanerne" i møde.
Japanerne elsker nudelsuppe, og i nogle restauranter har man udstyret suppeskålene med en mobil-dock, som gæsten kan sætte mobilen i, mens nudelsuppen fortæres.


Sådan ser rhizobakterier ud under mikroskop. Foto: Wikipedia/Louisa Howard.

Bakterier hjælper vinstokke mod tørkeDel på Facebook

Vi går en fremtid i møde med stadig flere langvarige tørkeperioder - blandt andet i Sydeuropa. Og der er grænser for, hvor megen tørke en vinstok kan klare.
Nu har João Carreira, en PhD-studerende i hav- og miljøvidenskab ved universitetet i Lissabon, fundet frem til, at de såkaldte rhizobakterier vil kunne hjælpe vinstokkene med at overleve ekstrem tørke.
Der er tale om en gruppe af bakterier, der knytter sig til og hjælper planter med at trives og vokse under yderst svære og stress-fyldte forhold - blandt andet i meget salte områder - såkaldte saltsletter - og i forurenet jord.
Carreira har ifølge Vitisphere indsamlet et depot af disse rhizobakterier rundt omkring i Spanien, hvorefter han har lavet to cocktails, der indeholder forskellige arter af bakterierne.

Kunstig hedebølge


Dernæst har han via vandingsvandet tilført et større antal vinplanter i potter de to cocktails - nogle fik den ene andre den anden. Og igen nogle blev bare vandet med almindeligt vand og virkede dermed som kontrolgruppe. João Carreira udførte forsøg med vanding med bakterierne i henholdsvis 45, 15 og 7 dage.
Til slut udsatte han vinplanterne for en kunstig fem dage lang hedebølge med 42 grader om dagen og 38 grader om natten.
Begge bakteriecocktails fik vinplanterne til at klare sig betydeligt bedre under “hedebølgen” end de vinplanter, der ikke havde fået tilført bakterierne.

Mærkbar forskel


Den cocktail, der var mest effektiv, indeholdt rhizabakterierne (og her skal man holde tungen lige i munden) Aeromonas aquariorum, Bacillus methylotrophicus og Bacillus aryabhattai.
I modsætning til de ubehandlede vinplanter viste cellerne i de planter, der var behandlet med denne cocktail, kun meget få tegn på varme-stress. Bladene krøllede heller ikke eller mistede farve. Ifølge João Carreira var det faktisk svært at se, at planterne havde været udsat for hård tørke.


Så smukt og fredeligt tager vinlandskabet sig normalt ud i Kakheti. Foto: Pinterest/ TasteCaucasus.com.

Georgien ramt af kæmpe-haglDel på Facebook

Man hører med jævne mellemrum, at Frankrig og Italien er blevet ramt af kraftige hagluvejr. Men også Georgien risikerer den slags ofte ødelæggende vejrfænomener. Som nu for cirka en uge siden, hvor usædvanligt kraftige haglstorme føg gennem Georgiens største vindistrikt, Kakheti, der fremstiller 80% af landets vine.
De første meldinger lyder på, at 4600 hektar af distriktets i alt 33.500 hektar er blevet hårdt ramt af uvejret.
15 vinbyer har mistet mellem 80 og 100% af deres fuldmodne druer, og det er sket på et tidspunkt, hvor der kun er cirka 14 dage til druehøsten starter i Kakheti.
Haglene, der bombarderede drueklaserne, var på størrelse med golfkugler, og ud over de skader, de forvoldte i vinmarkerne, meldes der også om smadrede bilruder og vinduer i huse.
I Georgien er det ikke muligt at forsikre sig mod uvejrsskader i august og september, så herfra er der ingen hjælp at hente for de berørte vinproducenter. Flere af dem risikerer at måtte dreje nøglen om - det eneste, de nu kan håbe på, er økonomisk hjælp fra den georgiske regering.


Et amerikansk hold deltog i år med en vandflyver af tomme øl-dåser.

Tusindvis af tomme øldåserDel på Facebook

VinAvisen beskæftiger sig jo normalt ikke med øl, men vi kan ikke nære os for at skrive et par ord om den for nylig afholdte Beer Can Regatta. Denne øldåse-regatta er blevet afholdt hvert år siden 1974 på Mindil Beach i den australske by Darwin. Samtlige både, der deltager i kapsejladsen, er lavet af tomme øldåser, og der går rigtig mange dåser til kreationerne.
Ingen af bådene må søsættes før den dag, regattaen afholdes, og det ender altid med, at nogle af bådene falder fra hinanden, og at besætningen svømmer rundt mellem hundredvis af dåser - til stor morskab for de mange tørskoede tilskuere inde på stranden.

Dåser af stål


Oprindelig blev regattaen søsat af myndighederne i Darwin med det håb, at den ville være med til at rense byens gader for tomme øldåser. Dengang var dåserne af stål, så her var det muligt at skabe nogle meget kreative både med motorer. Den går ikke med nutidens tynde aluminiumsdåser.
Ved at klikke her kan man se en lille film fra årgang 2023 af Beer Can Regatta. Det er en god idé på forhånd at skrue lidt ned for lyden...

Hjernen, en vigtig brikDel på Facebook

Vi har tidligere nævnt forskning, der peger på, at et moderat vinforbrug er sundt for hjertet og blodomløbet og dermed nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Det sker ved, at alkoholen øger det gode kolesterol (HDL) og derved hæmmer koagulering af blodet og dannelsen af blodpropper.
Nu viser ny forskning, at risikoen for hjerte-kar-sygdomme nedsættes med hele 21,4% hos folk, der har et lille eller moderat alkoholforbrug sammenlignet med dem, der kun har et minimalt eller intet alkoholforbrug.
Men forskningen, der stammer fra Massachusetts General Hospital, viser også, at der har manglet en vigtig brik i det hidtidige videnskabelig arbejde: Hjernen.

Reducerer hjerne-stress


De amerikanske forskere har nemlig fundet frem til, at alkoholen nedsætter stress-signalerne i hjernen og især i det lille område kaldet mandelkernen, der har med angst og frygt at gøre.
Disse stress-signaler er - når de varer ved gennem længere tid - en af de væsentligste drivkræfter, når det gælder hjerte-kar-sygdomme. Så det er ved at reducere denne hjerne-stress, at alkoholen har en godgørende virkning over for sygdommene.
Forskerne tog udgangspunkt i en omfattende sundhedsdatabase, Mass General Brigham Biobank, hvor man har samlet helbredsinformationer på mere end 135.000 deltagere. Ud fra dette omfattende materiale baserede forskerne deres undersøgelse på data fra 50.000 af deltagerne.

Alkohol-typen underordnet


Det lille eller moderate alkoholforbrug blev sat til 1 til 14 genstande om ugen for både mænd og kvinder. Om alkoholen så bestod i vin, øl eller spiritus, var underordnet for forskerne.
Forskerne understreger, at folk, der lider af stress og angst, ikke skal begynde at drikke alkohol. Og man skal heller ikke sætte sit forbrug i vejret, fordi man er bange for at få hjerte-kar-sygdomme.
Det, som denne forskning - ligesom tidligere forskning - viser, er blot, at et lille eller moderat alkoholforbrug, fx et par glas vin om dagen, ikke skader - tværtimod.
Den amerikanske undersøgelse og dens resultater er offentliggjort i Journal of the American College of Cardiology.


Årets vindere af de bedste vine, fra venstre: Lene Nørgaard Hansen fra Kulturvin,
Steen H. Rasmussen fra The Wine Company,
Per Dissing fra Laudrup Vin og
Paul Dhami fra Det Franske Vinhus.

20 års jubilæum i strålende solDel på Facebook

Med temperaturer som på en varm sommerdag og en skyfri himmel kunne vejret ikke være bedre, da Rhônefestivalen fejrede sit 20 års jubilæum d. 9. september. Den populære festival løb af stablen i Nordlund Vingård i Avedøre, hvor 500 vinentusiaster fra både Danmark og Sverige smagte sig gennem cirka 230 vine fra omkring 90 forskellige Rhône-producenter.
Deltagerne flokkedes om udstillerstandene under vinløvet i Nordlunds store væksthus eller nød vin og vejr på de i alt 150 udendørs siddepladser med udsigt til vinmarkerne.
Arrangørerne, Steen H. Rasmussen og Lars Møller fra The Wine Company, er allerede i fuld gang med at planlægge næste års 21. udgave af Rhônevinfestivalen, der er programsat til lørdag den 14. september 2024.
Denne uges store billede længere nede på siden viser stemningen på årets udgave af festivalen.

Kåring af de bedste vine


Startskuddet til festivalen lød, da madame Claire Camdessus fra den Franske Ambassade kl. 11 officielt erklærede festivalen for åbnet. Og den sluttede med de besøgendes kåring af dagens bedste vine. Vinderne kommer her:
* Bedste hvidvin: Clos de Bonnette, Condrieu "Roches d'Arbuel" 2022 fra Det Franske Vinhus.
* Bedste rødvin: Domaine Duclaux Côte Rôtie Coteaux de Tupin 2018 fra Laudrup Vin.
* Bedste dessertvin: Domaine des Bernardins, Muscat Beaumes de Venise Vin Doux Naturel 2021 fra The Wine Company.
* Best Buy under kr. 100: Domaine la Garrigue, Côtes du Rhône Cuvée Romaine 2021 fra Kulturvin.
Klik her, hvis du har lyst til at se det store smagekatalog over alle de vine, der deltog på festivalen.

Masi på indkøbDel på Facebook

Den italienske producent Masi Agricola har sin base i Valpolicella og er ikke mindst kendt for sin Amarone.
Nu har Masi købt Casa Re i Oltrepò Pavese området i Lombardiet i det nordvestlige Italien. Og det er et vinhus, der er kendt for sine mousserende vine, fremstillet på champagnemetoden.
Købssummen er ikke oplyst, men købet omfatter hele ejendommen, hvilket ud over vineriet og de 13 hektar vinmarker vil sige diverse beboelsesejendomme.


Et pergola-system i en galicisk vinmark. Her har man længe anvendt systemet, på grund af den megen regn og fugt i den nordspanske region. Herved undgår man, at fugten fra jorden giver svampeangreb i drueklaserne.

Tilbage til pergola-systemetDel på Facebook

Andrea Lonardi er en nyudklækket italiensk Master of Wine, og hans 100 sider lange skriftlige afgangseksamen handlede om to forskellige systemer til opbinding af vinstokke i Valpolicella. Den ene var det gamle traditionelle pergola-system, som man kan gå inde under, og det andet VSP (vertikal shot position). Sidstnævnte dækker over de forskellige vertikale opbindinger af vinløvet, som man ser i rigtig mange vinmarker verden over.
Lonardis valg af emne er yderst aktuelt, idet stadig flere vinproducenter i Valpolicella går tilbage til det gamle pergola-system. Den samme tendens ser man ifølge Lonardi også flere andre steder i verden - blandt andet i det spanske Galicien, hvor nogle producenter i forvejen bruger systemet til dyrkning af Albarino, og i Argentina.
Pergola-systemet løser to problemer, som mange vinproducenter i dag står overfor: Stigende temperaturer og hedebølger som følge af klimaændringerne og så mangel på arbejdskraft.

Køligere druer med mere farve


Ved en traditionel pergola-opbinding, danner løvet et grønt og relativt tæt tæppe hen over drueklaserne, som hænger nedenunder. Herved undgår man, at druerne bliver solskoldede eller modnes for hurtigt eller for meget.
Vinhuset Masi i Valpolicella begyndte allerede i 2012 at droppe den vertikale Guyot-opbinding til fordel for pergola-systemet. Det gjorde producenten efter en tre år lang undersøgelse, hvor begge systemer blev anvendt side om side i samme vinmark.
Ifølge The Drinks Business viste undersøgelsen, at druerne i pergola-systemet var mere end 10 grader køligere i højsommeren. De producerede også flere anthocyaniner - røde og blå farvestoffer - og færre tanniner end druerne på Guyot-vinstokkene. Her udviklede druerne et tykkere skind som et værn mod Solen, og det er frem for alt skindet, der leverer tanninerne.

Undgår perioder med spidsbelastning


Pergola-systemet leverer druer, som giver en lidt lettere vinstil, så hvis et område eller en producent er kendt for koncentrerede, kraftige og tanninholdige rødvine, er metoden nok ikke sagen.
Og så til det andet problem, pergola-systemet ifølge Andrea Lonardi kan løse, manglen på arbejdskraft. For 30 år siden var der intet problem med at skaffe arbejdskraft i Valpolicella. Sådan er det ikke længere.
Pergolaernes grønne tæppe, baldakinen, der giver drueklaserne skygge, kræver ingen beskæring eller anden form for arbejde i vækstsæsonen. Der skal heller ikke fjernes løv eller tyndes ud i skuddene, og man kan derfor klare sig med færre vinmarksarbejdere.

Gælder kun ved manuel høst


Da druerne modner langsommere under baldakinen end i de vertikale opbindinger, skal de typisk høstes lidt senere. Dermed styrer man uden om de perioder, hvor flertallet i Valpolicella skal høste, og hvor der er størst efterspørgsel på den knappe arbejdskraft. Det gælder selvfølgelig kun så længe, det ikke er flertallet af producenter, der begynder at anvende pergola-systemet.
Et sidste gode ved metoden er, at høstarbejderne befinder sig i skygge, mens de høster under sydens varme solstråler.
De arbejdsbesparende fordele ved pergola-systemet gælder naturligvis kun i vinmarker, hvor man håndhøster druerne. Maskinhøst er jo en helt anden sag...


En elg kan blive op til 3 meter lang og 2 meter hø og opnå en vægt på 700 kilo! Så det er ikke så sjovt at møde en fuld udgave af den store hjort... Foto: Wikipedia/Dickbauch.

Fulde elge i Sverige Del på Facebook

Det er blevet efterår, og det vil sige den tid, hvor svenskerne skal til at passe på de døddrukne elge. Æbletræerne forvandler sig i de kommende måneder til ét stort tagselvbord for elgene, som bliver berusede af de mange modne og let gærede frugter.

Elgene kan blive aggresive, løbe efter folk eller vade omtumlede ind i husene. Et plejehjem blev for en del år siden hærget af en bande fulde elge – heldigvis kom ingen beboere til skade. Og så var der dengang, hvor man måtte redde en fuld elg, som sad fastklemt i et æbletræ - sikkert fordi den i sin beruselse havde forsøgt at klatre op i træet for at nå æblerne i toppen. Og elge kan som bekendt ikke klatre …
Man var nødt til at save træet i stykker for at frigøre dyret – der, efter at have sovet branderten ud, vaklede hjem igen. Og sidste år indtog en hel elg-familie en skolegård i Lemshaga, hvor der var et dejligt stort æbletræ. Hvert morgen i to uger kom elgene for at spise æbler, hvorefter de dinglede væk igen.

Montilla-Moriles vil på Unesco-liste Del på Facebook

Sherryerne fra det sydspanske Jerez-distrikt er berømte verden over. Der er fx de lyse sherryer, Fino og Manzanilla, de mørkere og fyldigere Amontillado og Oloroso og så den fede, super søde PX (Pedro Giménez), der fremstilles på druen af samme navn.

Rigtig mange danskere har rejst rundt i distriktet og kender de forskellige sherry-typer. Men der er nok mange, der ikke ved, at cirka 150 km fra Jerez - nær kulturbyen Córdoba - ligger en anden appellation, Montilla-Moriles, der laver de samme vintyper, men som ikke må kalde deres vin for sherry.
Nu har appellationen søgt om at få sine PX-vine og fremstillingen af dem på Unescos liste over immateriel kulturarv. For at komme med på listen skal man som lokalområde blandt andet kunne hævde, at man har en bestemt viden og nogle særlige teknikker, som er gået i arv fra generation til generation. Og det har Montilla-Moriles med sin fremstilling af PX-vinene.

De soltørrede druer


Når druerne er høstet, lægges de til tørre i Solen, så sukker- og aromastoffer koncentreres. Under selve fremstillingen anvendes der også nogle gamle traditionelle metoder.
Sandt nok, så praktiseres det med soltørrede druer også i adskillige andre vindistrikter, men hos Montilla-Moriles hævder man, at teknikken her har særligt dybe rødder.
Det forventes, at det vil tage tre år fra ansøgningen er indsendt til en eventuel optagelse på listen. Men det vil ifølge Montilla-Moriles' borgmester, Rafael Llamas, få stor betydning for vinenes anseelse, ligesom man håber på et ekstra boost, når det gælder vinturismen.

Whiskyaffald som laksefoderDel på Facebook

Det er dejligt med kloge hoveder, der kan finde på nye smarte måder at anvende affaldet fra vin- og spiritusindustrien.

Et sådan klogt hoved er skotske Douglas Martin, der har grundlagt firmaet MiAlgae. Han har opfundet en metode, der gør det muligt at bruge affaldsprodukter fra destilleringsprocessen i whiskydestillerierne til at dyrke alger, som er rige på Omega 3-fedtsyrer. Og disse alger kan så igen bruges som foder til laks i Skotlands mange laksebrug.
Hvert år producerer brugene mere end 160.000 tons laks, og de mange fisk bliver normalt fodret med tabletter lavet af blandt andet korn, fiskemel, soja og vitaminer. Det er dyrt foder, sammenlignet med alge-foderet - ikke mindst på grund af fiskemelet, der fremstilles på basis af et hav af små fisk. Desuden er alge-foderet fuldstændig bæredygtigt.
Ideen blev til et frugtbart firma, som i dag her rigtig travlt med at producere alger.
Man kan læse mere på MiAlgaes hjemmeside.



Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Lyager Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Vin For Dig i Ribe har fået nye ejer, Morten Schøler. Han glæder sig til at byde kunderne velkommen til en åbningsfest d. 6. oktober. Festen afholdes sammen med kollegaerne Marco og Mathias fra søsterbutikken i Brørup.


Peter Work.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Hugh Johnson, der er manden bag verdens bedst sælgende vinbøger. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Peter Work (f. 1958) er født i Danmark, men bor i dag i Californien, hvor han har sit eget vinhus, Ampelos Cellars.
Han voksede op i Århus og blev uddannet som civilingeniør fra DTU. Den uddannelse suppelerede han med en HD fra Handelshøjskolen i København samt studier på Princeton University.
Efter et år som rådgivende ingeniør hos Rambøll blev Peter Work ansat som management konsulent hos Price Waterhouse, der senere forflyttede ham til USA, hvor han har boet siden 1988.
I 1994 blev han headhuntet til Walt Disney koncernen som IT-direktør, og året efter blev han gift med Rebecca, som ligeledes havde sin egen IT-karriere. I 1999 startede de sammen med nogle venner firmaet Exult, som året efter blev børsnoteret.
Samtidig besluttede ægteparret sig for at begynde deres vineventyr og købte derfor en ranch på 35 hektar nord for Santa Barbara. I 2001 valgte Peter og Rebecca Work at forlade deres faste job for at hellige sig de nyanlagte vinmarker og for at grundlægge Ampelos Vineyards and Cellars.
I dag har Ampelos cirka 46.000 vinstokke primært tilplantet med Pinot Noir, men også med Syrah, Grenache, Viognier og Riesling.
Den årlige vinproduktion er på kun 60.000 flasker, som distribueres til otte stater samt – naturligvis – til Danmark, hvor importøren er Otto Suenson.
Peter og Rebecca Work opnåede i 2009 økologisk og biodynamisk status for deres vinmarker og blev ligeledes certificeret som “sustainable in practice”. Vinhuset er dermed det første i USA, der har opnået alle tre certifikater - noget, der i 2013 resulterede i, at Peter Work blev tildelt den Dansk-Amerikanske Innovationspris.
Peter og Rebecca Work har også gang i forskellige andre vinprojekter. I 2016 startede de et jointventure vinprojekt med amerikaneren Alex Gambal, der er vinmager i Beaune i Bourgogne for sammen at producere vine i Californien baseret på franske principper.
I 2023 blev Peter Work desuden engageret som vinmagerkonsulent for Bodega BiniVista på Mallorca, der ejes af danskeren Søren Svenningsen og Marie Von Ahm.
Peter er sideløbende aktiv i bestyrelsesarbejde, blandt andet for California Sustainable Winegrowers Alliance, Santa Barbara Vintners Association og Sta. Rita Hills Winegrower Alliance.
Han er også Certified Sommelier fra Court of Master Sommelier.
Ud over vinhuset ejer Peter og Rebecca Work også Ampelos Resort, som er et lille, boutique hotel på den græske ø Folegandros.
Adresse: Ampelos Cellars & Vineyard, PO Box 1215, Lompoc, CA 93438, tlf.: +1 805 736 9957, info@ampeloscellars.com, www.ampeloscellars.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.
En romantisk tegning fra 1899 af vikinger i nærkamp. Læg mærke til sejrherrens drikkehorn. Et sådan bar en rigtig viking altid på sig.

Ugens gode spørgsmålDel på Facebook

Lone Madsen har undret sig over, at man i lystigt lag absolut skal slå glassene sammen, når man skåler. - Hvorfor gør man det? spørger hun.
Ja, det må hun nok spørge om. Og hvorfor skal man absolut løfte sit eget glas, fordi en anden person ved bordet løfter sit glas og vil skåle med én - selv om man sidder med munden fuld af mad?
Men det er gamle skikke og egentlig meget hyggelige. Og vé den, der ikke hilser tilbage med løftet glas, men bare fortsætter med at klynge sig til kniv og gaffel. Det er groft uhøfligt.
Skikken med at klinke har man knyttet til en gammel legende. Ifølge den kom alle menneskets sanser til vinens gud, Dionysos (Bacchus), for at takke for de glæder, vinen bereder menneskenes børn.
Der var øjnene (synssansen) og hænderne (følesansen). Der var næsen (lugtesansen) og tungen (smagesansen). Alle var de lykkelige for deres magt. Kun øret (høresansen) var ked af det og stod lidt til en side.
- Hvad er der i vejen med dig? spurgte Dionysos.
- Mennesker kan se vinen, røre ved vinen, lugte vinen og smage den, svarede øret. - Men der er ingen, der kan høre vinen.
Og så bestemte Dionysos, at mennesker, der nyder den vidunderlige vin i hinandens selskab, skal støde deres glas sammen, så det siger kling.
En måske endnu mere plausibel forklaring er som følger:
Når vikingehøvdingerne mødtes til det årlige råd, skulle de have noget at drikke og spise. Og når de skålede med hinanden, slog de drikkehornene sammen og hældte samtidig lidt af drikken over i hinandens bæger. Det gav den fornødne sikkerhed for, at ingen høvding i smug havde kommet gift i en af kollegernes horn.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Et herligt billede fra vinproducenten Peter Work, der ejer Ampelos Cellars i Californien. Det er ham selv, man ser til højre, mens den anden ”druepresser” er danske Søren Svenningsen, der ejer Bodega BiniVista på Mallorca sammen med Marie Von Ahm. Han havde spurgt Work, om han havde lyst til at være vinkonsulent på en enkelt årgang, og det var sådan, de to endte med at slå fælles fodslag i baljen med friskhøstede druer.
Man kan læse mere om Peter Work i denne uges Blå Bog lidt længere oppe.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-754
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


754 Rhônefestivalen fejrede 20 års jubilæum i strålende septembervejr (foto © Steen Rasmussen).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Lucien Edelstein, Riesling, Alsace AOC, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

119 kr., på tilbud online til 59 kr. ved 12 flasker, Skjold Burne Online

En god hvidvin med strejf af fennikel og anis i duften. Smagen har frisk frugt med en anelse honning og med en ret markant syre til slut. En vin, der bestemt bør ledsages af mad - fx stegt laks.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fuchsmantel Kabinett Trocken, Wachtenburg Winzer, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2022, lav alkohol (12%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Mr. Ruby

En hvidvin med modne grønne druer og en fin note af petroleum i duften. Smagen er rigtig dejlig - fyldig og rig på noden frugt og med en tilpas tørhed og en fin Riesling-syre til slut. Tilbudsprisen ved 6 flasker er ualmindelig rimelig. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Faustino V, Tempranillo, Rioja DOC, Spanien, 2022, middel alkohol (13,5%)

104,95 kr., pris på tiblud fra 15. til 28. september: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En vin med en flot klar rosa farve, duft af røde bær og en fyldig, tør og god druesmag samt et lille bittert bid til slut. Til de 50 kr. er det en god all round rosé.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Louis Jadot Rosé, Coteaux Bourguignons AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr. flasken, Kjær & Sommerfeldt

Coteaux Bourguignons er en appellation fra 2011, der dækker hele Bourgogne - fra Chablis i nord til Beaujolais i Syd. Det er en forførende rosé med en næsten uanseelig rosa farve i glasset, en fin krydring i næsen og en rigtig dejlig tør og sprød smag med sarte noter af røde bær.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

El Tío del Carro, Monastrell, Jumilla DOP, Spanien, 2020, middel alkohol (14%)

Er man glad for smagen af lakrids, så er der noget at hente i denne udmærkede rødvin. Det er en vin med krydrede noter - og især ren lakrids - i både duft og smag. Vinen kan med fordel plaskes over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Infinito, Tre Secoli, Albarossa, Piemonte DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 15. til 28. september: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En dejlig rødvin til tilbudsprisen ved 59 kr. Her er fylde og krydrede noter, friske mørke bær og en fin syre i de helt rette mængder. Vinen vil især egne sig til lidt fede kød- og grøntsagsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Colle Sori Appassimento Edizione Limitata, Puglia IGT, Italien, 2021, høj alkohol (14,5%)

119 kr., pris på tilbud: 79 kr. ved 6 flasker, Kjær & Sommerfeldt

I denne meget tunge flaske befinder der sig en glimrende rødvin med vanilje, syltede blommer, aromatisk tobak og eukalyptus i både duft og smag. Det er en hyggevin til de sene sensommeraftener her og nu, men også en vin til en god kraftig kødret.

stjernestjernestjernestjerne

Three Good Friends, Cabernet Sauvignon, Coonawarra, Australien, 2022, høj alkohol (15%)

119,95 kr., pris på tilbud fra 15. til 28. september: 54,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En kraftig, fyldig, intens og krydret rødvin, der gerne må plaskes over i en karaffel et par timer før servering. Der er også god moden frugt og en fin syre til slut. En god rødvin til ligeledes kraftige og fyldige kødretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Abbazia, Barbera, Barbera d'Asti Superiore, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

129 kr., pris online ved 6 flasker: 59 kr., Skjold Burne Online

En seks år gammel rødvin, der stadig kan sparke fra sig med saft, kraft og krydrede noter. Det er en dejlig og intens vin med læder i duften og med en lidt lukket smag, der dog åbner sig, hvis man lige giver vinen lidt luft i en karaffel.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Violante, Montecappone, Marche IGT, Italien, 2022, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., 119 kr. ved 6 flasker, AndrupVin.dk

En dejlig og kompleks duft møder næsen. Her er kakaobønner, lys chokolade, mørke kirsebær og krydrede noter - kanel og strejf af mild karry. Smagen lever op til forventningerne. Det er en silkeblød men samtidig fyldig og fint krydret rødvin med en perfekt balance mellem frugtsødme og syre og igen med en anelse kanel i den meget lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maregrosso, Terre Siciliane IGP, Italien, 2018, høj alkohol (15%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr. flasken, AndrupVin.dk

En meget aromatisk og meget veltillavet rødvin med stor kompleksitet i både duft og smag. I duften er der blandt andet hyldebær og tørrede solbær, mens smagen er fyldig, imødekommende og fuld af varme krydrede noter. Eftersmagen slutter med et perfekt tanninbid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beaujolais Villages, Domaine André Colonge et Fils, Gamay, Beaujolais Villages AOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

150 kr., Vinmonopolet

Al Beaujolais rødvin fremstilles på Gamay-druen, og i duften er der også en anelse af druens typiske rosin-aroma. Men derudover er det de krydrede noter, der spiller første violin - også i den saftige smag, hvor hvid peber dukker op i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Fableist 206, Zinfandel, Central Coast, California, 2021, høj alkohol (14,7%)

175 kr., California Wine

En glimrende rødvin, der er i den mere stringente og beherskede Zinfandel-stil. Vinen dufter af frisk kirsebærmost, og smagen har god fylde, frisk bærfrugt, et saftigt bid og en fin frugtsyre, der holder ud i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Drugo Riserva, Santo Stefano , Chianti Classico DOCG, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

219 kr., Lyager Vin

En god Chianti Classico - stringent og med en fin og kompleks duft af modne bær. Smagen er intens og krydret og med et godt tanninbid til slut. En vin, der kan drikkes nu, men med fordel også kan gemmes i endnu nogle år.

stjernestjernestjernestjerne

Pistus, I Custodi, Etna DOC, Italien, 2021, lav alkohol (12,5%)

220 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Denne gode og forholdsvis lyse rødvin stammer fra vulkanen Etnas skråninger. Der er fine noter af rødt kød, læder og svampe i duften. Smagen er tør og let, med god struktur og en fin syre til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

André Goichot, Pinot Noir, Aloxe-Corton AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

389 kr., pris ved 6 flasker: 299 kr., YouAndWine

En moden duft af blandt andet syltede blommer præger duften af denne rødvin. Smagen er silkeblød, meget saftig og med kompleks frugt, der udvikler sig i munden i den lange eftersmag. Det er en meget dejlig rød Bourgogne, der kalder på superlativerne. Nyd vinen, som den er, eller til lette kødretter, modne oste eller måske et stykke mørk bitter chokolade.