Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39, 2023



Sud de France logoet ses ikke kun på vin men også på en lang række andre produkter fra Occitanie.

Slut med "Sydfrankrig" Del på Facebook

I 2006 lanceredes den fælles betegnelse Sud de France (Sydfrankrig) for vin og andre sydfranske produkter fra regionerne Languedoc-Roussillon og Midi-Pyrénées (i dag den samlede region Occitanie).

Den nye betegnelse var målrettet eksporten, så det var lettere for forbrugerne i aftagerlandene at se, hvor vinen - eller tomaterne, pølserne og grøntsagerne - kom fra. I fx Texas eller Beijing er der rigtig mange forbrugere, der ikke kender til de enkelte appellationer. Sydfrankrig derimod kan de fleste straks relatere sig til.
Ifølge vinrådene i de sydfranske appellationer har betegnelsen været en succes rent eksportmæssigt, og de kan derfor ikke fatte, at den franske regering forlanger en udfasning af Sud de France med deadline i 2025.

Mangler en god forklaring


Regeringen har ganske enkelt meddelt, at betegnelsen ikke er i overensstemmelse med reglerne. Hvilke regler og hvorfor man skal ophøre med at bruge Sud de France på etiketterne, mener mange sydfranske vinproducenter, at de stadig mangler svar på.
Regeringens forbud kommer ifølge Wine-Searcher også på et meget uheldigt tidspunkt for den sydfranske vinindustri. Hjemmemarkedet halter, da franskmændenes vinforbrug er for nedadgående. Og netop derfor er de mange små og mellemstore vinhuse i Sydfrankrig nødt til i endnu højere grad at satse på eksportmarkederne.


En af de vinproducenter, der mistede samtlige druer, er Weingut Schneickert. I dag står vinstokkene nøgne uden løv og druer. Foto: SWR.de.

Hagl afløser hedebølgeDel på Facebook

I det tyske Rheinhessen blev en hedebølge for nylig afløst af et alvorligt hagluvejr med golfkugle-store hagl. Og det skete på et tidspunkt, hvor kun cirka 15% af årets druer var høstet.
Haglene bombarderede vinstokkene, mens uvejret føg hen over Rheinhessen, og blandt vinproducenterne i den kendte vinregion tales der om et uvejr af “bibelske dimensioner”.
Mere end 1000 hektar vinmarker er beskadiget - hvor store skader, uvejret har forvoldt, er endnu ikke helt opgjort. Men sikkert er det, at det er Worms og området omkring den historiske by, der er værst ramt.
Ud over skaderne i vinmarkerne har haglene flere steder også ødelagt hustage og biler.
Den massive nedbør, der fulgte med uvejret, gør det umuligt for mange vinproducenter at vende tilbage til markerne, opgøre skaderne og måske redde en del af årgang 2023.


Grand cru-marken Clos Fourtet i Saint-Émilion - der dog, så vidt vides, ikke har været udsat for tyveri. Foto: Wikipedia/Ernmuhl.

Tyveri fra grand cru-marker Del på Facebook

Man hører med jævne mellemrum om tyveri af grand cru-vine fra Bordeaux. Men også de marker, der leverer druer til de fornemme vine, er efterstræbte af tyve.
Det sker hvert eneste år, at vinproducenter i Bordeaux bliver “lettet” for større mængder druer, lige før de selv skal til at høste dem. I år er der således anmeldt seks tilfælde af tyverier af grand cru-druer - et af dem fra en producent i Saint-Émilion, hvis navn ikke er offentliggjort.
Efter de seneste anmeldelser har det lokale politi i Bordeaux ifølge Wine-Searcher fået nok. Det vil nu gøre en storstilet indsats for at komme det stadig mere omfattende tyveri af grand cru-druer til livs - blandt andet ved at øge politiets tilstedeværelse under druehøsten.
Derudover har politiet udført en plan med 20 indsatspunkter, som skal gøre det sværere for tyvene at operere i vinmarkerne. Man har desuden indgået et samarbejde med politiet i Cognac-distriktet, der ligeledes er plaget af drue-tyverier.

Opsplitning af Riojas vinråd Del på Facebook

I hver af de spanske vindistrikter findes der et Consejo Regulador – et vinråd, der varetager medlemmernes (vinproducenternes) interesser.

I Riojas vinråd er der i øjeblikket oprørte vande, idet 216 utilfredse medlemmer vil forlade vinrådet. Disse medlemmer er alle små eller mellemstore familieejede vinhuse, og de har deres egen forening, Bodegas Familiares de Rioja (BFR), som er en del af distriktets Consejo Regulador.
Årsagen til det drastiske skridt er en langvarig utilfredshed med vinrådet, som BFR mener i høj grad går de store industrielle producenters ærinde og dermed sætter kvantitet over kvalitet.
Og når medlemmerne skal stemme i vinrådet, foregår det ifølge BFR også på yderst udemokratisk vis, da det er mængden af vin og høstede druer, der afgør, hvor stor en andel af stemmerne et medlem har. De små vinhuse har således ikke nær så meget at skulle have sagt som de store.

Alt for megen vin


Foreningen er også utilfreds med, at de store producenter gennem mange år har krævet - og fået lov til - at plante stadig flere vinmarker til trods for, at Rioja siden 2017 har fremstillet mere vin, end distriktet kan sælge. Derved har vinrådet – ifølge BFR – lagt mere vægt på mængden af vin i stedet for kvaliteten og det gode håndværk.
De 216 vinproducenter, der nu forlader Riojas Consejo Regulador, har deres vinhuse spredt mellem distriktets tre underappellationer, Rioja Alta, Rioja Alavesa og Rioja Oriental.


På kirkens Facebook-side kan man se dette billede af præsten, der tapper øl med et stort smil.

Tappehaner i kirken Del på Facebook

St Ives er en fredelig kystby med cirka 10.700 indbyggere i det britiske Cornwall. Dog er byen ikke helt så fredelig i øjeblikket, og det skyldes den lokale præst. Han har nemlig fået installeret en popup-bar i den 600 år gamle kirke St la.

Fra barens to tappehaner vil der om kort tid flyde øl fra det lokale bryggeri St Ives Brewery - dog kun under afholdelsen af et 14 dage langt musik- og kunstfestival.
Tiltaget har delt vandene i menigheden, hvor modstanderne er rasende og kalder det for vanhelligelse. Og endnu værre blev situationen, da præsten lod sig fotografere, mens han tapper øl i store krus iført præsteklæder, der anvendes under nadveren.
Præsten forsvarer sit samarbejde med bryggeriet med, at baren jo kun er midlertidig - og at den vil kunne lokke nogle af de mange folk, der ikke er kirkegængere, indenfor, hvor de så får en god og hyggelig oplevelse. Det kan jo i sidste ende medføre, at de også får lyst til at komme i kirken, når tappehanerne igen er væk, mener præsten.



For nogle er det sværere end for andre at finde frem til vinen til aftensmaden. Foto: Pixabay/9310613 .

Fra 5-15 minutter om at vælge en flaskeDel på Facebook

Nogle er længere tid om at vælge en flaske vin end andre, når de når til supermarkedets vinafdeling. En undersøgelse fra den store britiske supermarkedskæde Marks & Spencer stiller skarpt på emnet, og den viser blandt andet, at de britiske kvinder er hurtigere end mændene til at vælge vin. Mens 11% af de adspurgte mænd ytrede, at de er mere end 15 minutter om at gøre deres vinvalg, gjaldt det samme kun for 5% af kvinderne.
73% af deltagerne tilkendegav, at de højst var 10 minutter om at vælge en flaske vin – og 41% af dem kan gøre det inden for 5 minutter. Dog ytrede 8%, at de er 15 minutter eller endda længere om det.
Og så tyder undersøgelsen på, at det område, briterne bor i, har betydning for, hvor længe de er om vinvalget.
Indbyggerne i regionen East Midlands, som omfatter Derbyshire, Nottinghamshire, Lincolnshere, Leicestershire, Rutland og Northhamptonshire, er hurtige på aftrækkeren, når de skal vælge vin, idet kun 5% er mere end 5 minutter om det.
Til gengæld bor hele 14% af dem, der er 15 minutter eller længere om valget, i North East regionen, hvilket vil sige Northumberland.

Beskåret med motorsavDel på Facebook

Louis og Catherine har grundlagt vinhuset L&C Poitout i Chablis, hvor de ejer 2 hektar vinmarker - og en af markerne er helt speciel, når det gælder det nordlige Bourgogne-distrikt.
Da parret købte marken i 2012, havde ingen andre købere meldt sig ved døren - hvilket ikke var så mærkeligt. Marken var blevet dyrket efter nogle ret uortodokse metoder - blandt andet var vinstokkene blevet beskåret med motorsav!
I første omgang havde Louis og Catherine tænkt sig at rive vinstokkene op og plante nye. Men så opdagede de ifølge Vitisphere, at de grene, der voksede ud fra det nederste af vinstokkene, bar druer. Det kan være et tegn på, at stokken står på egne rødder og ikke er podet på andet rodmateriale, hvilket stort set alle europæiske vinstokke er. At de er podet, skyldes vinlusens hærgen i anden halvdel af 1800-tallet. Da lusen angreb rødderne, var eneste løsning at pode vinstokkene på resistente amerikanske rødder. Det kan man læse mere om i VinAvisens online bog “Vin for begyndere”.
Louis og Catherine fik en specialist til at undersøge sagen, og rigtig nok, så er vinstokkene upodede.

En udsædvanlig Chardonnay


L&C Poitouts mark, der ligger i appellationen Petit Chablis, er dermed højst sandsynligt den eneste vinmark i Chablis-distriktet, hvor vinstokkene har egne rødder.
Uden at kende markens nøjagtige alder, mener parret, at den må være anlagt for cirka 150 til 200 år siden - altså før vinlusens hærgen.
Endnu en overraskelse ventede, da vinhuset fremstillede vin på vinstokkenes Chardonnay-druer.
Som Louis Poitout har udtalt til Vitisphere, så ville ingen under en blindsmagning tro, at det var en Chardonnay-vin. Vinen er ualmindelig fed og kompleks - hvilke igen højst sandsynligt skyldes, at vinstokkene ikke er podede.


Et par gulerødder og en tomat er netop kommet godt fra start.

Kokke, oste og pomfritterDel på Facebook

Der er rigtig mange løbere, der hvert år glæder sig til Marathon du Médoc – så mange, at arrangørerne for nogle år siden måtte sætte et loft over deltagerantallet.
Igen i år var det maksimale antal løbere – 8500 – tilmeldt det populære maraton, der strækker sig gennem vinmarker og forbi i alt 50 vinslotte i Pauillac, Saint-Julien, Haut-Médoc og Saint-Estèphe.
Selvfølgelig er målet at vinde eller i det mindste at få en god tid, men det vigtigste ved dette særlige maraton er, at man har det sjovt og mod på at klæde sig ud.
Hvert år er der et nyt udklædnings-tema, og det er utroligt, så opfindsomme nogle af løberne er. I år var temaet ”gastronomi”, og da startskuddet havde lydt, løb alt fra kokke, bøffer og oste til tomater, gulerødder, artiskokker og pomfritter af sted på den 42.196 kilometer lange tur.
Som altid var der adskillige stationer undervejs, hvor løberne kunne hvile benene – og ikke mindst smage fornemme lokale årgangsvine med østers og diverse andre lækkerier til.
En lille film på Marathon du Médocs hjemmeside giver et indtryk af løbet. Og længere nede på siden bringer vi endnu et festligt foto som denne uges store billede.


Adolfo Hurtado (til højre), der er CEO og vinmager hos MontGras, var taget til Danmark sammen med vinhusets Regional Director, Ricardo Orchard.

Besøg fra ChileDel på Facebook

- Skal vi tage en hest eller en cykel, lød det fra Cono Surs vinmager, Adolfo Hurtado, da VinAvisens Mariette besøgte det chilenske vinhus i 2007. Vi skulle ud til vinmarkerne, og hos det økologiske vinhus er biler bandlyst så tæt på vinstokkene. Valget faldt på den tohjulede…
Hos det økologiske Cono Sur tænkes der i det hele taget i miljømæssige baner – der gødes kun med naturgødning, og kemiske sprøjtemidler er erstattet af 800 gæs, der spiser skadedyrene på vinstokkene. Man kan læse mere om Cono Sur og Colchagua, hvor vinhuset ligger, i vores serie af postkort.
For nylig mødte VinAvisen igen Hurtado – denne gang i hjertet af København. For nogle år siden trængte han til nye græsgange, og i dag er han CEO og vinmager hos Viña MontGras, der ligeledes ligger i Colchagua.
Hurtado har overført flere af de økologiske og bæredygtige tiltag, han iværksatte hos Cono Sur, til MongGras. I dag dyrkes 20% af MontGras’ vinmarker økologisk, og ambitionerne stopper ikke her. Det økologiske areal vil blive udvidet i de kommende år, ligesom vinhuset er i gang med at opnå den bæredygtige certificering B Corporation.
Men det, som Hurtado frem for alt ønskede at fortælle VinAvisen om, var MontGras’ nye bæredygtighedsprojekt i og omkring vinmarken Ninquén.

Væksthus og trekkingruter


Ninquén er beplantet med 100 hektar vinstokke - Syrah og Cabernet Sauvignon - der breder sig over en tredjedel af marken, mens hele totredjedele er helliget biodiversitet, lokale planter og blomster, der er plantet mellem rækkerne af vinstokke.
Hurtado fortalte, at vinhuset først havde lavet en kortlægning af de planter og dyr, der befinder sig i området, og man nåede frem til hele 1300 forskellige arter flora og fauna, som man nu gør en indsats for at bevare i og omkring vinmarken.
Vinmarken, hvis navn betyder ”plateau på et bjerg”, er ved at opnå økologisk certificering, og første certificerede årgang vin bliver 2025. Men Ninquén er meget mere end en vinmark. På plateauet har man også opført et væksthus til at dyrke den lokale flora, og solpaneler er ved at blive integreret i vinmarken med henblik på bæredygtig energi. Og så vil man anlægge trekkingruter i det meget smukke område, hvor der undervejs er placeret tavler, der fortæller om de forskellige dele af det bæredygtige projekt.
Ninquén er allerede åben for enhver, der har lyst til at se projektet, men det er først i slutningen af 2024, at det er fuldstændig færdigt.
Med sin store satsning på økologi er MontGras i dag Chiles tredje største økologiske vinproducent. Den største er Emiliana med 674 hektar certificerede marker. På andenpladsen ligger Cono Sur.

Sydpå og ud mod kysten


Vi smagte selvfølgelig også rødvinen Ninquén i årgang 2021. Den er fremstillet på lige dele Cabernet Sauvignon og Syrah, og det er en indtagende og meget fyldig vin med et opbud af koncentrerede bærnoter, en dejlig krydring og en eftersmag, der bliver hængende længe i munden. Vinen forhandles herhjemme af Føtex.
Vi fik også en snak med Adolfo Hurtado omkring klimaændringerne og deres betydning for den chilenske vinindustri.
Som vi nævnte i uge 35, er der vandmangel i den nordlige del af Chile. På grund af stigende temperaturer falder der stort set ingen sne i Andesbjergene, hvorfor der mangler smeltevand til vanding af vinmarkerne.
- Problemet med smeltevandet er ikke så alvorligt her i Colchagua, og i Chile som helhed er det stadig lettere at dyrke vin end i så mange andre lande, der er påvirket af den globale opvarmning, sagde Hurtado. – Men vi kan bestemt mærke klimaændringerne – blandt andet høster vi en hel måned tidligere end før.
- Stadig flere producenter anlægger også vinmarker længere mod det køligere syd og tættere ved kysten. Nærheden til havet betyder, at fordampningen er mindre og behovet for vand til vanding derfor ligeledes mindre.


Før selve vinskuet var vinene bedømt, så under skuet kunne man smage de præmierede vine.

Dansk Vinskue årgang 2023 Del på Facebook

For nylig var Hotel Faaborg Fjord rammen om Dansk Vinskue 2023 – den årlige konkurrence, hvor de danske vinbønder præsenterer deres vine, og hvor de bedste af dem tildeles medaljer og præmier.
I alt blev 310 vine samt et mindre antal frugtvine, cider og mjød sendt ind og bedømt af et panel af vinspecialister, og ud af dem opnåede 121 produkter særlig udmærkelse eller en medalje.
35 af vinene (dem på druer) hørte til kategorien ”ældre vine”, mens hele 235 hørte til den unge klasse (årgang 2021 og 2022).
Top-prisen er ”årets bedste vin” inden for de forskellige kategorier. Og her blev det den søde hvidvin Ørby Danese til 160 kr., der løb med prisen i kategorien ”ældre vine”.
Blandt de ”unge vine” blev vinderen over alle rødvinen Frühburgunder af mønboen Uffe Winther Nielsen.
Årets vinbonde blev ligeledes kåret, og denne gang tilfaldt titlen ligeledes Uffe Winther Nielsen.
Det er Foreningen Dansk Vin, der arrangerer det årlige vinskue.


Fade på rad og række i en fransk vinkælder. Foto: Wikipedia/BerndtF.

Franske fade bliver stadig dyrereDel på Facebook

I år har de franske bødkere solgt 684.912 fade, hvilket er normalt og rigtig godt.

Alligevel frygter mange af bødkerne for fremtiden, og årsagen er en stadig mindre mængde eg fra de franske egeskove – hvilket blandt andet skyldes skovdød på grund af stadig flere langvarige tørkeperioder.
Det mindre udbud af fransk eg har medført, at priserne pr. kubikmeter er fordoblet inden for de seneste to år, og denne prisstigning – eller i hvert fald en del af den - er bødkerne nu nødt til at videregive til både franske og udenlandske kunder.
Det betyder, at prisen på et fad i år ifølge den franske bødkerforening, Fédération des tonneliers de France, er steget med 12%, så et almindeligt fad på 225 liter i dag koster omkring 900 euro (cirka 6700 kr.). Og man forventer, at stigningen vil fortsætte i de kommende år.
Det er en høj pris pr. fad for mange små og mellemstore vinproducenter, og nogle af dem er da også af samme årsag begyndt at reducere antallet af franske fade i vinkælderen.



Hubert Trimbach.

Trimbachs ildsjæl er død Del på Facebook

Hubert Trimbach er død 85 år gammel, og det alsaciske vinhus Maison Trimbach har dermed mistet en stor personlighed.
Fra og med 1963 dannede han - som 11. generation i det familieejede vinhus - makkerpar med sin bror, Bernard. Og mens broren stod for vinfremstillingen, tog den mere udadvendte Hubert sig af markedsføringen. Gennem mere end 50 år rejste han verden rundt for at promovere Trimbachs vine og sørge for, at de blev præsenteret på toprestauranternes vinlister.
I dag er det 12. generation, Bernards sønner Pierre og Jean, der står for henholdsvis vinfremstillingen og markedsføringen.


I ugerne op til høstfesten kan man få lov til at besøge vinmarken.

Kom til vinfest på MontmartreDel på Facebook

Man kan stadig nå at komme til vinhøstfest på Montmartre i Paris, som afholdes fra d. 11. til 15. oktober. Det er en fest, der sidste år tiltrak 460.000 besøgende fra hele verden – og antallet bliver sikkert endnu større i år, hvor høstfesten fejrer sin 90 års fødselsdag.
Det er da også en ganske særlig høst – midt i en storby og af hele 27 forskellige druesorter fordelt på 1726 vinstokke i en lille vinmark på kun 1556 kvadratmeter.
Traditionen tro vil der være taler, koncerter og parader med udklædte folk i gaderne omkring marken. I alt vil fødselsdags-årgangen byde på hele 90 events, der afholdes 60 forskellige steder i otte arrondissementer i Paris. Det hele afsluttes af et gevaldigt fyrværkeri. Det er en fest, der bestemt er værd at opleve.
Af druerne fra marken fremstilles der 2400 50 cl’s flasker rødvin og rosé af mærket Clos Montmartre. Den er dyr og smager ikke særligt spændende. Pengene, den indbringer, går hvert år til et velgørende formål.
Man kan læse mere om vinfesten og årets festprogram (på fransk) ved at klikke her.

Ikke den eneste vinmark i Paris


Der findes faktisk flere vinmarker i Paris. Ud over den på Montmartre drejer det sig blandt andet om:
* I George Brassens-parken i 15. arrondissement findes en vinmark, Clos des Morillons, med 700 Pinot Noir-vinstokke. Den blev anlagt i 1983.
* I Bercy-parken i 13. arrondissement findes en lille vinmark med 300 vinstokke.
* Og i det folkelige Belleville-kvarter anlagde man i 1992 en ganske lille vinmark med kun 140 vinstokke, henholdsvis Chardonnay og Pinot Noir.
Også i Saint Germain en Laye, Clamart og Issy-les-Moulineaux er der vinmarker, og dertil kommer alle dem i området uden for byen. I alt tæller regionen Ile-de-France 150 vinmarker, hvorfra der kommer cirka 30.000 flasker vin om året.

Den enkle vin guinget


Engang var produktionen i Paris endnu større. Før jernbanen blev indført og transporterede vin fra Bordeaux, Bourgogne og andre distrikter, var der 42.000 hektar vinmarker omkring byen.
Det var en enkel vin, der kom fra disse marker, mest vinen Guinget, der kom til at lægge navn til mange af byens forlystelseslokaler. Det var en let rødvin, som man især drak på beværtningerne langs Seinen, de såkaldte guinguettes.
"Du vin de Montmartre, qui en boit une pinte, en pisse quatre," sagde man. På dansk: "Den, der drikker en halv pot Montmartre-vin, tisser fire."
Et meget lille udpluk af Bay Van Der Bunts store samling af spiritusflasker.

En unik samling spiritusflasker Del på Facebook

Hollandske Bay Van der Bunt har en af verdens største samlinger af gamle og sjældne spiritusflasker - med indhold. De næsten 10.000 flasker, som han har samlet gennem fire årtier, opbevares i byen Breda i en kostald, der er ombygget og indrettet til formålet. Her er separate afdelinger til de forskellige slags spiritus, hvoraf cognac-afdelingen så afgjort fylder mest.
Tilsammen er de mange flasker vurderet til et beløb svarende til 161 millioner kr., og oprindelig havde Van der Bunt tænkt sig, at han en dag ville sælge hele sin samling på én gang. Men han ombestemte sig, og i 2012 begyndte han i stedet for at sælge ud af flaskerne blandt andet via sin hjemmeside, OldLiquors.com.

Cognac fra den franske revolution


De mange sjældne og meget gamle flasker har fået auktionshuse og samlere verden over til at spærre øjnene op. En del af flaskerne fra 1700- og 1800-tallene troede man slet ikke eksisterede længere.
De første flasker, der røg fra samlingen, gik til en anonym køber. Det drejede sig om to flasker cognac, hvoraf den ene var en A.C. Meukow & Co fra 1789, det år, hvor den franske revolution brød ud.
Den gik for, hvad der svarer til 178.000 kr. Den anden flaske var en Remy Martin Cognac fra 1830, som køberen betalte 121.000 kr. for.
Selv om Bay Van der Bunt i snart flere år har solgt ud af sin samling, er der stadig mange kostbare flasker tilbage, hvoraf nogle af dem koster mere 700.000 kr.
Utroligt nok nyder Van der Bunt kun en cognac ved meget sjældne lejligheder. - Jeg kan ikke tåle det og falder bare i søvn, lyder det fra den entusiastiske samler.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel tilsendt
pr. e-mail hver eneste uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Christina da Silva.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt. De portrætter, vi har bragt, har vi samlet på en særlig side.

Christina da Silva (f. 1972) har altid haft smag for god vin. Hendes far er fra Portugal, og hun har derfor været vant til at rejse meget i portvinens hjemland.
Med rødderne solidt plantet i både Nordjylland og Portugal beskriver Christina da Silva sig selv som et gadekryds. Identiteten er meget blandet, men interessen for portvin og Portugal kan hun ikke benægte.
Oprindelig havde hun ikke tænkt sig, at vin skulle være hendes levevej. Hun uddannede sig til grafisk designer, og har siden da arbejdet mange år inden for denne branche. Derudover har hun også rejst som rejseleder i Portugal.
Det var først på en rejse til Portugal for tyve år siden sammen med hendes mand, Jesper, at muligheden om at arbejde med vin kom på tale. Efter en god middag, insisterede hun på, at de skulle have et glas portvin, og her fik også hendes mand smag for den portugisiske sag. For hende havde vinen og delikatesserne altid "bare været der", men da hun så landet gennem sin mands øjne, blev opmærksomheden skærpet.
De gik fra at importere en lille smule keramik til sig selv, til at supplere med vin til venner og familie. Stille og roligt gik interessen fra at være en hobby til at være et fuldtidsjob, og fra og med 2008 har Christina da Silva haft egen import af vin m.m.
Den fælles passion har siden udviklet sig til virksomheden Adelino, som har portugisiske vine og delikatesser samt keramik på hylderne.
Adelino sælger produkterne via butikken i Aalborg og online. Derudover sælges der også engros til danske specialvarebutikker, vinbutikker og cafeer. Christina da Silva går op i at sælge produkter af god kvalitet til fair priser. Ofte knytter der sig en god historie til produkterne, som hun med glæde fortæller, hvis man spørger hende.
Fritiden er sparsom, men når den melder sig, bliver den brugt på venner, kunst og familien, der ud over Jesper består af deres fire børn, Olivia på 12, Luna på 17, Isabella på 21 og Oscar på 21 år. Børnene er allerede nu i gang med at udvikle en interesse for vin, og selvom de alle ikke er gamle nok til at drikke den, vil de gerne høre mor og far fortælle om de forskellige vine.
Adresse: Adelino, Danmarksgade 66, 9000 Aalborg, tlf.: 22 99 15 15, e-mail: christina@adelino.dk, www.adelino.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Ugens gode spørgsmålDel på Facebook

Claus H. Hansen vil gerne vide, hvordan man udtaler alkohol - om ”o’et” i ”hol” udtales som et ”o” eller et ”å”. Han bruger selv ”å”-udtalen.
Vi blev selv lidt i tvivl, men ifølge Dansk Sprognævn, er ”å”-udgaven den mest anvendte, men begge udtaler er faktisk korrekte. Det fremgår blandt andet af Den store danske udtaleordbog og af ordnet.dk - hvor man også kan høre de to udtaler.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Denne uges billede leverer vi selv. Længere oppe på siden har vi nævnt, at Hubert Trimbach er død, og at han gennem flere årtier kørte et parløb med sin bror, Bernard, der tog sig af vinfremstillingen. Dette herlige foto fandt vi på Maison Trimbachs hjemmeside, og det viser Bernard som ung under en vinhøst.

I baggrunden ses et typisk alsacisk vinlandskab.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-756
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


756 Som en lang spraglet slange bevæger Marathon du Médocs løbere sig gennem vinmarkerne (foto © Marathon du Médoc).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 21 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne Joseph Perrier, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

299,95 kr., pris på tilbud fra 29. september til 12. oktober: 219 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne champagne er fremstillet på stort set lige dele Chardonnay, Pinot Noir og Meunier. Det er en Demi-Sec, en halvsød vin, og den har da også en fin frugtsødme i den fyldige smag, selv om det er tørheden, der spiller første violin. Det er en rigtig dejlig champagne med små, vedvarende bobler og en meget lang eftersmag. Tilbudsprisen er yderst fordelagtig.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Le Fat Bastard, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

69,95 kr., pris på tilbud fra 29. september til 12. oktober: 46 kr. ved 3 flasker. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En hvidvin med græs i duften og med en tør, medium fyldig smag. Det er en vin uden det store vingefang, men til tilbudsprisen ved 3 flasker er det en ok hverdags-vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Aufstand Riesling Trocken, Schenk Siebert, Riesling, Pfalz, Tyskland, lav alkohol (12,5%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr. flasken, Vinovida

En typisk og rigtig dejlig hvidvin på Riesling-druen. Her er god frisk frugt, noter af grønne æbler, en fin lille sødme og den for Riesling så kendte elegante syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terra Linda, La Mancha, Spanien, 2022, lav alkohol (13%)

109 kr., på tilbud til 65 kr. ved 6 flasker, Kjær & Sommerfeldt

Nektariner og abrikoser mødes i duften af denne hvidvin, der er lavet på Viura og Chardonnay. Smagen er let cremet med vanille og moden frugt og med en fin lille syre, der giver modspil til vinens frugtsødme. En helt igennem fortræffelig vin til en meget lav tilbudspris ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pfaffl vom Haus, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

120 kr., pris på tilbud fra 25. september til 5. november: 80 kr., Skjold Burne

Der er paradisæbler, grønne druer og citrus i både duften og smagen af denne glimrende hvidvin på Østrigs nationaldrue. Og så er der den for Grüner Veltliner så typiske fine krydring i den lange eftersmag. En vin, der kan nydes afkølet, som den er, eller til fx sushi og lyse fiskeretter. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chiaro, Zinfandel, Puglia IGT, Italien, 2021, høj alkohol (14,5%)

101,95 kr., pris på tilbud fra 29. september til 12. oktober: 50 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En vellavet og meget harmonisk rødvin med moden bærfrugt - især solbær - rygrad og tilpas tørhed. Eftersmagen er lang og fint krydret, og alkoholen vel integreret. Tilbudsprisen til 50 kr. flasken er et rent røverkøb!

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Vieux Ferrand, Montagne Saint-Émilion AOC, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

130 kr., Vinmonopolet

Både duft og smag er indbegrebet af god rød Bordeaux. Duften byder på violer og en anelse aromatisk tobak. Smagen er kompleks, fuld af mørke bær og med en lille fin syre til slut. Vinen har rygrad men er samtidig blød og rund, hvilket skyldes de 90% Merlot-druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Liberty School, Cabernet Sauvignon, Paso Robles, Californien, 2020, middel alkohol (13,5%)

139 kr., California Wine

Der er dejlig frugt i duften af denne rødvin, mens smagen er fyldig, fuld af modne mørke bær og med strejf af rosiner og varme krydrede noter.

stjernestjernestjerneØ

Froi, Massimo Rivetti, Barbera, Barbera d'Alba DOC, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., Jysk Vin

En ok rødvin med god frisk frugt men også med en lidt enkel og kort smag samt en markant syre til slut, der gør vinen velegnet til fede (kød)retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eclipse Old Vine Zinfandel, Zinfandel, Californien, USA, 2020, høj alkohol (15%)

149 kr., på tilbud til 89 kr., Kjær & Sommerfeldt

En indtagende rødvin - og en rigtig krydderbamse med nelliker, kardemomme, kanel, aromatisk te og solbærkompot i duften. Smagen er åben og bred med tørret frugt og igen med dejlige krydrede noter, der udvikler sig i den lange eftersmag. En vin, der vil egne sig til kraftigt krydrede retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Gualtallary, Viña las Perdices, Malbec, Mendoza, Argentina, 2018, høj alkohol (14,5%)

En god rødvin, der spiller med musklerne. Duften er en anelse lukket men åbner sig med noter af læder og violer, hvis man plasker vinen over i en karaffel et par timer før servering. Smagen er kraftig og intens med ren lakrids og strejf af eukalyptus - samt et lille alkoholbid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paraje Altamira Exploración, Viña las Perdices, Malbec, Mendoza, Argentina, 2018, høj alkohol (14,5%)

Denne rødvin stammer fra Mendoza-appellationen Valle de Uco. Duften har noter af violer, aroniabær, tørrede tranebær og læder, mens smagen er intens, tæt og dyb med komplekse bærnoter og et lille bid af ren lakrids.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Acústic, Acústic Celler, Montsant DO, Spanien, 2019, høj alkohol (15%)

175 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Mr. Ruby

Carinyena og Garnatxa har lagt most til denne velkomponerede rødvin. Her er god moden frugt og dejligt krydrede noter - især hvid peber - samt en meget lang og velafbalanceret eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stoney Range Pinot Noir, Sherwood Estate Wines, Pinot Noir, New Zealand, 2022, middel alkohol (13,5%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

En rigtig dejlig og frisk rødvin - og en koncentreret og meget krydret udgave af Pinot Noir med blandt andet sort peber og allehånde. Men den har Pinot-vinens kendte saftighed og noter af blåbær samt en lang og liflig eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Shotfire, Thorn-Clarke, Barossa, Australien, 2020, høj alkohol (14,8%)

180 kr., pris på tiblud fra 25. september til 5. november: 150 kr., Skjold Burne

En udmærket rødvin med koncentreret hyldebær, solbær, kirsebær og vanilje i duften, mens smagen er fyldig, blød og rund og rig på modne bær. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Bouvencourt, Brotte, Vacqueyras AOC, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

190 kr., pris på tiblud fra 25. september til 5. november: 150 kr., Skjold Burne

Vacqueyras er en appellation i det sydlige Rhône. Så er det på plads. Det er en god rødvin med fin bærfrugt og sort peber i både duft og smag. De krydrede noter toner ekstra frem i den lange eftersmag, der slutter med en anelse tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Outlaw Zin, Zinfandel, Californien, USA, høj alkohol (14,5%)

209,95 kr., pris på tilbud fra 29. september til 12. oktober: 109 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En "her-kommer-jeg" rødvin - uhøjtidelig og varm med vanille fra fadmodningen, blød, rund og moden bærfrugt og en lang eftersmag med en fin syre, der giver modspil til den modne frugt. Tilbudsprisen svarer til 27 kr. flasken, hvilket er ualmindeligt attraktivt.

stjernestjernestjerne

Maison André Goichot, Pinot Noir, Beaune AOC, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

269 kr., pris ved 6 flasker: 215 kr., YouAndWine

En udmærket saftig rødvin med en mild duft og smag af mørke bær. Men til den forholdsvis høje pris mangler der lidt mere aromatisk spændvidde.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Selezione, Santo Stefano , Chianti Classico DOCG, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

329 kr., Lyager Vin

Hvis man holder af rigtig god Chianti, går man ikke galt i byen med denne vin. En kompleks duft møder næsen med læder, skovbund, violer og blåbær, mens smagen er fløjlsblød med god struktur, fylde og en perfekt balance mellem frugt og fine krydrede noter. Eftersmagen holder længe i munden og slutter med en fin syre og et tilpas lille tanninbid.

Sød vin

stjernestjernestjerne

Conceito White Port, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., AndrupVin.dk

Det er sjældent, vi får hvid portvin til smagning, men her er en af dem. Den er ok, hvis man har en meget sød tand, for sød er den med sine noter i duft og smag af lyse rosiner. Drik den til ligeledes søde desserter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quinta do Pégo Late Bottled Vintage, Porto, Portugal, 2018, høj alkohol (20%)

Dette er en ualmindelig dejlig portvin til en yderst favorabel pris. Den er mørk, intens og sød med noter af rosiner og tørret appelsinskal. Men sødmen får et tilpas modspil i form af eg, varme krydderier og et tørt bid til slut i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conceito Tawny Port 20 Years, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

349,95 kr., pris ved 6 flasker: 299 kr., AndrupVin.dk

Farven er maghoni, og duften har noter af eg og mørke rosiner. Og så er der smagen, der er fyldig, fløjlsblød, sød uden at være sliksød og med en lang og rigt facetteret eftersmag, der har en fin lille syre til slut. En rigtig dejlig portvin til at varme sig på en kold efterårsaften.