Besøg fra Chile
- Skal vi tage en hest eller en cykel, lød det fra Cono Surs vinmager, Adolfo Hurtado, da VinAvisens Mariette besøgte det chilenske vinhus i 2007. Vi skulle ud til vinmarkerne, og hos det økologiske vinhus er biler bandlyst så tæt på vinstokkene. Valget faldt på den tohjulede…
Hos det økologiske Cono Sur tænkes der i det hele taget i miljømæssige baner – der gødes kun med naturgødning, og kemiske sprøjtemidler er erstattet af 800 gæs, der spiser skadedyrene på vinstokkene. Man kan læse mere om Cono Sur og Colchagua, hvor vinhuset ligger, i vores
serie af postkort.
For nylig mødte VinAvisen igen Hurtado – denne gang i hjertet af København. For nogle år siden trængte han til nye græsgange, og i dag er han CEO og vinmager hos
Viña MontGras, der ligeledes ligger i Colchagua.
Hurtado har overført flere af de økologiske og bæredygtige tiltag, han iværksatte hos Cono Sur, til MongGras
. I dag dyrkes 20% af MontGras’ vinmarker økologisk, og ambitionerne stopper ikke her. Det økologiske areal vil blive udvidet i de kommende år, ligesom vinhuset er i gang med at opnå den bæredygtige certificering B Corporation.
Men det, som Hurtado frem for alt ønskede at fortælle VinAvisen om, var MontGras’ nye bæredygtighedsprojekt i og omkring vinmarken Ninquén.
Væksthus og trekkingruter
Ninquén er beplantet med 100 hektar vinstokke - Syrah og Cabernet Sauvignon - der breder sig over en tredjedel af marken, mens hele totredjedele er helliget biodiversitet, lokale planter og blomster, der er plantet mellem rækkerne af vinstokke.
Hurtado fortalte, at vinhuset først havde lavet en kortlægning af de planter og dyr, der befinder sig i området, og man nåede frem til hele 1300 forskellige arter flora og fauna, som man nu gør en indsats for at bevare i og omkring vinmarken.
Vinmarken, hvis navn betyder ”plateau på et bjerg”, er ved at opnå økologisk certificering, og første certificerede årgang vin bliver 2025. Men Ninquén er meget mere end en vinmark. På plateauet har man også opført et væksthus til at dyrke den lokale flora, og solpaneler er ved at blive integreret i vinmarken med henblik på bæredygtig energi. Og så vil man anlægge trekkingruter i det meget smukke område, hvor der undervejs er placeret tavler, der fortæller om de forskellige dele af det bæredygtige projekt.
Ninquén er allerede åben for enhver, der har lyst til at se projektet, men det er først i slutningen af 2024, at det er fuldstændig færdigt.
Med sin store satsning på økologi er MontGras i dag Chiles tredje største økologiske vinproducent. Den største er Emiliana med 674 hektar certificerede marker. På andenpladsen ligger Cono Sur.
Sydpå og ud mod kysten
Vi smagte selvfølgelig også rødvinen Ninquén i årgang 2021. Den er fremstillet på lige dele Cabernet Sauvignon og Syrah, og det er en indtagende og meget fyldig vin med et opbud af koncentrerede bærnoter, en dejlig krydring og en eftersmag, der bliver hængende længe i munden. Vinen forhandles herhjemme af
Føtex.
Vi fik også en snak med Adolfo Hurtado omkring klimaændringerne og deres betydning for den chilenske vinindustri.
Som vi nævnte
i uge 35, er der vandmangel i den nordlige del af Chile. På grund af stigende temperaturer falder der stort set ingen sne i Andesbjergene, hvorfor der mangler smeltevand til vanding af vinmarkerne.
- Problemet med smeltevandet er ikke så alvorligt her i Colchagua, og i Chile som helhed er det stadig lettere at dyrke vin end i så mange andre lande, der er påvirket af den globale opvarmning, sagde Hurtado. – Men vi kan bestemt mærke klimaændringerne – blandt andet høster vi en hel måned tidligere end før.
- Stadig flere producenter anlægger også vinmarker længere mod det køligere syd og tættere ved kysten. Nærheden til havet betyder, at fordampningen er mindre og behovet for vand til vanding derfor ligeledes mindre.