Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44, 2023



Der er stor forskel på de to flaskers udseende. Navnet "Crystal" på petnat-flasken står ikke engang på forsiden af etiketten men på siden af den.

Stop salget af CrystalDel på Facebook

”Latterligt” og ”bizart” er de ord, ejeren af vinhuset Renegade Urban Winery i London, Warwick Smith, har kaldt ordlyden i et brev, han for nylig modtog fra en advokat.

Advokaten har skrevet på vegne af champagnehuset Louis Roederer, og i brevet kræves det, at det britiske vinhus øjeblikkelig stopper med at fremstille og sælge sin mousserende vin (en petnat) med navnet Crystal Croatina Nat Fizz Pink.
Det, der skulle have vagt Louis Roederer harme, er ifølge Decanter ordet ”Crystal”. Champagnehuset fremstiller en af verdens mest berømte champagner, ”Cristal”, som herhjemme koster i omegnen af 2500 kr. Første udgave blev skabt i 1876 til den russiske zar Alexander d. 2.

Ikke råd til retsligt opgør


Ifølge Louis Roederer er der tale om overtrædelse af varemærkeloven, når det britiske vinhus anvender navnet Crystal.
Hvis ikke Warwick Smith makker ret og fjerner sin Crystal Croatina Nat Fizz Pink fra markedet, vil champagnehuset uden tvivl gå skridtet videre og lægge sag an.
Smith har udtalt til The Daily Mail, at han er en lille producent, der klarer sig ok, men som ikke har råd til et retsligt forløb. Alt i alt fremstiller Renegade Urban Winery 70.000 flasker vin årligt inklusiv vinen Crystal, som vinhuset har solgt siden 2018 for 28 pund (cirka 240 kr.) flasken.

Opkaldt efter en kunde


Det er forståeligt nok, at Warwick Smith er yderst forundret over brevet. For det første er hans mousserende vin jo ikke en champagne, ligesom den er fremstillet på helt andre druer. Petnat (pétillant-naturel) er en vintype, hvor ren druemost gæres på flaske – en metode, der kaldes for ”methode ancestral”. Der tilsættes ikke ekstra sukker eller gær for at sætte gang i gæringen som ved champagne, hvor det er udgæret vin, der ”anden gærer” i flasken.
For det andet er der gigantisk forskel på etiketternes udseende (se selv billedet øverst til venstre). Og for det tredje staves navnet på petnat-vinen med et ”y” i stedet for med et ”i”, som på champagnen.
I øvrigt er Crystal Croatina Nat Fizz Pink opkaldt efter en god kunde fra Malaysia, Crystal Lai, som også er afbildet på etiketten. Det kan man læse mere om ved at klikke her.
Selv om Smith ikke har råd til et retsligt opgør med det store champagnehus, har han dog tænkt sig at spørge en advokat til råds…
Hvis ikke det var fordi flere troværdige kilder har nævnt historien, skulle man jo næsten tro, den var en stærkt forsinket - eller alt for tidlig - aprilsnar.


Den nye vinbar - og den tilhørende restaurant - ligger i Kongensgade i Odense.

Vinbar helliget dansk vin Del på Facebook

At åbne en vinbar, der næsten udelukkende serverer vin fra danske vingårde, lyder ret modigt. Men det er netop, hvad Benjamin Mosskov har gjort midt i hjertet af Odense.
VinoVærdsat hedder baren, og den ligger lige ved siden af Mosskovs restaurant, Værdsat.
- Det hele startede med, at jeg på en løbetur kom forbi en dansk vingård, fortæller Mosskov, der fik smagt gårdens rigtig gode vine. Det var en øjenåbner, og han brugte derefter al sin fritid på at tage rundt til vingårdene på såvel Fyn som i Jylland og på Sjælland. Til dags dato har han besøgt omkring 30 producenter - og han fortsætter sin rundtur.
- Der fremstilles rigtig megen god mousserende vin, hvidvin, isvine og frugtvine herhjemme, og det er disse vine, der udgør 90% af vinene i vinbaren, siger Mosskov. – Det kniber mere med at finde gode danske rødvine, så her har vi kun to på vinlisten.

51 forskellige vine


I dag er Rondo den store blå drue på dansk jord, men stadig flere planter Pinot Noir, og det vil sandsynligvis højne kvaliteten af rødvin, mener Mosskov.
- Vi har også sat fire udenlandske vine på listen – sådan bare for en sikkerheds skyld. Men det er lige før, vi kunne have undladt det – gæsterne er meget nysgerrige på de danske vine. Der er også rigtig mange virksomheder, der booker vinsmagninger.
I VinoVærdsat kan man vælge mellem 51 forskellige danske vine, hvoraf enkelte kan købes pr. glas. Og melder sulten sig, kan der bestilles tapas – nordisk tapas naturligvis.
Vinene serveres også i restauranten, hvor der i den faste vinmenu altid indgår fire danske vine.


Maskinhøst i en tysk vinmark. Foto: DWI.

Korteste høst nogensinde Del på Facebook

”Det har været den korteste høstsæson, jeg nogensinde har oplevet”. Sådan lød det fra flere tyske vinproducenter, når det gælder druehøsten årgang 2023.

Høstarbejderne arbejdede nærmest i døgndrift, for det skulle gå stærkt. For det første på grund af udbredt regn lige op til høstperioden og for det andet, fordi de fleste druer var blevet modne næsten på samme tid.

Kvaliteten er i top


Nu, hvor druerne er i hus, har vinproducentforeningen Deutsches Weininstitut (DWI) kunnet danne sig et overblik over høstmængden. Og den ligger på landsplan på 8,8 millioner hektoliter (cirka 1,1 milliarder flasker). Det er 3% mindre end sidste år men svarer til gennemsnittet for de sidste ti år.
Der er store variationer i mængden af druer i Tysklands 13 vinregioner. Den største region, Rheinhessen, tegner sig naturligvis for den største høstmængde på 2,5 millioner hektoliter druer. Herefter følger Pfalz med 2,3 mio. og Baden med 1,2 mio. hektoliter.
Kvaliteten af druerne skulle ifølge DWI være helt i top i år. På foreningens hjemmeside kan man se høstmængden for samtlige vinregioner.


Overbergs vinmarker ligger i et naturskønt område. Foto: Overbergwine.com.

Minedrift truer Overberg Del på Facebook

Indtil 1980’erne blev der udelukkende dyrket æbler og korn i det sydafrikanske distrikt Overberg i Western Cape. Men så kom der vinstokke i jorden, og i dag er Overberg godt i gang med at overbevise verden om, at distriktet kan fremstille vine af høj kvalitet. Flere anerkendte vinproducenter fra blandt andet Franschhoek og Paarl har af samme årsag opkøbt jord og plantet vinmarker i Overberg.

Nu truer mulig minedrift området, idet et minefirma, Cienth Pty, har ansøgt myndighederne om lov til at gå på jagt i et 4200 hektar stort område i Overberg efter en guld-, sølv- og tinåre.

Vil være en katastrofe


Hvis først et firma opnår en tilladelse til at udforske et område med henblik på at finde en sådan åre - og finder en - så ender det ifølge Decanter næsten altid med en efterfølgende tilladelse til minedrift. Og det vil være en katastrofe, mener områdets vinproducenter og drueavlere, heriblandt en af Sydafrikas berømte producenter, Bruce Jack, der ejer vinhuset The Drift Estate i Overberg.
Nu har vinproducenterne, drueavlerne og områdets mange landmænd sluttet sig sammen om en officiel protest til myndighederne med krav om ikke at give Cienth Pty tilladelse til at gå på jagt efter en metalåre.
De bakkes op af de lokale natur- og miljøorganisationer. Overberg har nemlig også store områder med de særegne bevoksninger fynbos og renosterveld med adskillige sjældne og truede plantearter.

Vinturisterne vil udeblive


Hvis det hele ender med en tilladelse til minedrift i Overberg – og en sådan tilladelse vil typisk blive givet for en periode af 30 år – vil flere hundrede hektar vinmarker ifølge Bruce Jack blive direkte påvirket af minedriften. Desuden vil et meget stort område, der er velegnet til vindyrkning, men endnu ikke beplantet, blive inddraget i driften.
Vinturismen kommer også til at lide under minedriften, lyder det fra de protesterende vinproducenter. Der er jo ingen, der gider at besøge vinhuse og smage vine med larm fra boringer og miner som baggrundsmusik…


En hjælper står parat til at sætte endnu en bakke med vinglas på Aristotelis Valaoritis' hoved. Fra YouTube-filmen.

Mere end 300 vinglas på hovedetDel på Facebook

Normalt ser folk relativt afslappede ud, når de danser. Men da 62-årige Aristotelis Valaoritis for nylig tog en svingom, så han meget alvorlig og koncentreret ud – hvilket ikke er så mærkeligt, da han samtidig balancerede med 319 vinglas på hovedet.
Seancen har givet ham en plads i Guinness World Record, hvor han har slået den tidligere rekordindehaver i ”balancering af flest vinglas på hovedet”. Han kunne "kun" klare 270 glas.
Ligesom sin forgænger er Valaoritis cypriot, og netop indbyggerne på Cypern har ofte en vis træning i dette stunt, da det bruges som underholdning til bryllupper og andre festlige begivenheder.

Ni bakker og 30 kg


Glassene, der var tomme, vejede til sammen 30 kg og var placeret på i alt ni bakker. Efter at have danset – eller måske snarere bevæget sig forsigtigt – i 10 sekunder gav Valaoritis et nik med hovedet, hvorpå glassene blev smadret på jorden.
Faktisk krævedes det slet ikke, at han dansede, for at slå rekorden. Men sådan gør man altså på Cypern.
Ved at klikke her kan man se en lille film på YouTube, der viser seancen.
Hvis man begynder at øve sig nu, er der måske en chance for at gøre Valaoritis kunsten efter nytårsaften...


Edyta Fedorowicz præsenterede champagnerne fra Charles Mignon.

Besøg fra ChampagneDel på Facebook

Der er de store champagnehuse, der har en årlig produktion på flere millioner flasker champagne, og som ofte ejes af en koncern eller et selskab. Her kommer alle – eller næsten alle – druer fra distriktets drueavlere.
Og så er der de mange såkaldte ”vignerons indépendants”, små uafhængige vinbønder med egne marker, der fremstiller champagne på egne druer og selv markedsfører dem.
Champagne Charles Mignon befinder sig på mange måder et sted midt imellem. Champagnehuset er familieejet og fremstiller omkring 600.000 flasker årligt. Og bortset fra en mindre procentdel, så stammer samtlige druer fra husets egne vinmarker. Samtidig har Champagne Charles Mignon siden 2003 været kategoriseret som værende blandt de største og mest prestigefulde huse af foreningen af champagnehuse, Union des Maisons de Champagne (UMC). Huset har da også modtaget mere end 150 priser for sine champagner.
For nylig mødte VinAvisen champagnehusets marketingchef, Edyta Fedorowicz, og smagte en lang række af husets champagner, der herhjemme importeres af Skjold Burne.

Sød champagne går fint i Danmark


Champagne Charles Mignon ligger i Épernay, champagnedistriktets hovedstad, og familien Charles Mignon har været vinbønder i adskillige generationer i den lille landsby Mesnil-le-Huttier kun 20 kilometer fra Épernay.
I huset holdes traditionerne i hævd, når der fremstilles champagner på Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier. Under smagningen fremgik det, hvor forskellige champagnerne er. Selvfølgelig varierer druesammensætningen, men forskellene skyldes også, ifølge Edyta Fedorowicz, at der lægges vægt på, at de terroirer, druerne stammer fra, får lov til i optimal grad at præge vinene.
Druerne til husets champagner stammer fra nogle af distriktets bedst beliggende marker - alle premier cru eller grand cru - og med et godt drue-materiale og en dygtig vinmager skal der meget til, før resultatet ikke bliver rigtig godt. Og godt, det var det, vi smagte.
Champagnerne var alle tørre på nær en demi-sec (halvsød). Som Fedorowicz sagde, så fremstiller Charles Mignon stadig mindre champagne i den søde stil, da markedet for de søde bobler er skrumpet. Dog i Danmark er de stadig yderst populære!

Fem flotte champagner


Det bliver for meget her at anmelde samtlige af de champagner, vi smagte. Der var flere perler imellem, men nogle enkelte bør fremhæves:
* Blanc de Noirs Brut – en herlig champagne med en livlig mousse og en fyldig frugtsmag med strejf af ribs (360 kr.).
* Charles Mignon Leon Launois Prestige Le Mesnil-sur-Oger Grand Cru – her er kaskader af fine små bobler, en frisk citrusduft og en dejlig fyldig druesmag med en fin syre og strejf af krydderhonning (620 kr.).
* Comte de Marne Grand Cru Brut Vintage 2015 – husets flagskib, der har en fin blomsterduft og en kompleks smag med mineralitet og dejlig moden frugt. En vin i perfekt balance (1050 kr.).
* Cuvée Comte de Marne Rosé Grand Cru Brut – en champagne med en smuk laksefarve, duft af jordbær og brombær og med en lækker rund og tør smag, der dog har en anelse bærsødme (800 kr.).
* 1. Cru Premium Réserve Demi-Sec – her er vi i den mere søde ende, og på den helt perfekte måde. Det er en fyldig, blød og varm champagne med noter af brændt karamel, der giver tilpas kant. Den er lige til kransekagen nytårsaften! (300 kr.).


En klase af den sjældne drue Gouais Blanc. Foto: Wikipedia/Dr. Joachim Schmid/Giesenheim.

Upopulær drue udvandrer til OregonDel på Facebook

”Druernes Casanova” kalder man også den grønne drue Gouais Blanc. Den er nemlig den ene af forældrene til cirka 80 andre druer, heriblandt Chardonnay, Riesling og Aligoté.
Det er dog nok de færreste, der har hørt om druen, der stort set ikke plantes mere. I middelalderen var den yderst udbredt i det centrale og nordøstlige Frankrig, hvor den typisk indgik i blandings-vine eller blev til en meget enkel og syreholdig hvidvin, som bønderne drak og de rige foragtede.
Med tiden blev druen også upopulær hos de franske vinbønder på grund af dens tynde, sarte skind, dens lave sukkerniveau og høje syreindhold, og man holdt op med at plante den. Senere er den blevet dyrket i meget lille målestok i Schweiz og Slovenien.
Nu satser en vinproducent i det amerikanske Oregon – så vidt vides som den eneste i USA – på den glemte drue.

En meget lille produktion


Mark Björnson hedder han, og han ejer vinhuset Björnson Vineyard i Willamette Valley, Oregon. Det hele startede ifølge The Wine Business med, at han var nysgerrig, når det gjaldt Gouais Blanc. En drue med så mange ”børn”, hvoraf nogle er berømte, måtte kunne et eller andet.
Det eneste sted, han kunne få planter med druen, var hos vinuniversitetet UC Davis i Californien, der har egen forsøgsmark og planteskole.
Han lagde ud med en ganske lille beplantning på 200 kvadratmeter i den mest køligt beliggende vinmark, han har. Nu er hans første årgang Gouais Blanc 2022 kommet på markedet – eller rettere, har været på markedet, da samtlige 720 flasker hurtigt blev solgt.
For at give den syreholdige drue et ekstra skud modning har Björnson udtyndet i drueklaserne, og i vineriet har han ligeledes gjort en indsats for at dæmpe syren ved at modne vinen i betontanke.
Tilbagemeldingerne fra køberne har været yderst positive, så nu satser producenten på at øge antallet af vine årgang 2023 til 1200 flasker.


Repræsentanter fra samtlige af de danske restauranter, der har vundet i de mange kategorier.

De bedste danske vinlister Del på Facebook

I uge 26 nævnte vi Star Wine List, en liste over de bedste vinlister hos restauranter verden over. Listen er grundlagt af den svenske journalist Krister Bengtsson, og i år var det sjette år i træk, den udkom.
Dommerpanelet består af prisvindende sommelierer og Masters of Wine, og blandt de mange tusinde vinlister var det den danske restaurant Alchemist i København, der blev kåret til ”verdens bedste”.
Star Wine List omfatter elleve forskellige kategorier, og før finalen afholdes der nationale bedømmelser for hvert land og inden for samtlige kategorier.
For nylig kom turen til Danmark, hvor de bedste vinlister skulle findes til finalen i 2024.

Vinderen over alle


Den suveræne vinder af den danske konkurrence blev vinlisten fra restaurant Grimal i København på grund af listens spændvidde, rimelige priser i forhold til kvalitet osv. Og bare for at nævne nogle af kategori-vinderne (alle i København), der fik guld, så gik guldet for bedste lange vinliste (over 600 forskellige vine) til Geranium, bedste liste med østrigske vine tilfaldt Kadeau og bedste liste med mousserende vine, Alchemist.
Bar’Vin havde ifølge juryen den bedste liste for vin pr. glas (største variation, når det gælder lande, vinstile og priser).
Listen over vinderne kan ses i sin helhed ved at klikke her.



Endnu umodne Fiano-druer i en italiensk vinmark. Foto: Wikipedia/Agne27.

Australien satser på andre druerDel på Facebook

Australiens største drue er Shiraz, der breder sig over 25% af landets samlede vinmarksareal. Dernæst kommer Cabernet Sauvignon med 15%, og begge druer giver store, flotte og kraftige rødvine.
Men der er en stigende tendens til, at australske vinproducenter dyrker alternative druer, som anvendes til vine i den lettere genre. Den vigtigste årsag er, at forbrugernes smag i både ind- og udland er ændret mod netop lettere vine – når det gælder såvel smagen som alkoholindholdet.
De ”nye” druer stammer især fra Italien, Spanien, Grækenland og Georgien. Det er blå druer som Nebbiolo, Nero d’Avola, Tempranillo og Touriga Nacional, mens Australiens store grønne drue, Chardonnay, i stigende grad får selskab af Assyrtiko, Grüner Veltliner og Fiano.
I Australiens største vindistrikt, Riverland i South Australia, opfordrer vinhusene ligefrem distriktets mange drueavlere til at lægge om til disse alternative druesorter.

Frit valg på alle hylder


Og der er frit valg på alle hylder, da Australien ikke har nogle regler for, hvilke druer, man må dyrke – ligesom det er tilfældet i fx Frankrig og mange andre europæiske lande. Så i de sidste cirka 20 år har der været lidt af en eksplosion af drueeksperimenter på australsk jord.
Sandt nok, så har nogle af de alternative druer gjort deres indtog i Australien for snart længe siden. Det gælder fx Fiano, der stammer fra Syditalien – her blev de første vinstokke plantet i australsk muld i 1985. Og helt tilbage i 1860’erne kom den ligeledes italienske drue Dolcetto til Australien. Men druerne har været plantet i langt mindre målestok end i dag.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* DH Wines ApS er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Akvavit får global opblomstringDel på Facebook

Den gode gamle nordiske akvavit har fået et globalt opsving i popularitet. Og det er ikke fordi amerikanerne eller japanerne er begyndt at lade ”silden svømme” i en lille skarp.
Årsagen er, ifølge The Spirits Business, at bartendere rundt om i verden har fået øjnene op for, hvor velegnet akvavit er som ingrediens i cocktails.
I NoMad Hotel i London kan man fx bestille en The Red Curtain, der består af Linie Aquavit, rom, citronsaft, agurkesaft, agave, vaniljesirup, rødbedesaft, æggehvide og jordbær. Og hos Mace i New York kan man få en cocktail mikset af akvavit, Aperol, rødbedesaft, appelsinsyre og kokosnød.
Under mere hjemlige forhold byder Duck and Cover i København på en Slap Me Silly med Aalborg Akvavit, Campari, blåbær og knoldselleri.
Man kan jo finde cocktailshakeren frem og forsøge at gøre barerne kunsten efter…
Den kostbare flaske whisky i sit fine skrin. Foto: Sotheby's.

Verdens mest værdifulde whiskyDel på Facebook

Enhver whisky-samler ville garanteret gerne eje en flaske af The Macallan Valerio Adami 1926. Men det er de færreste, der har råd.
Det blev kun fremstillet 40 flasker af denne whisky, der har modnet i 60 år på sherryfade, før den blev tappet. Faktisk var det slet ikke meningen, at flaskerne skulle sælges. De skulle derimod gives til The Macallans VIP-kunder.
Når der indimellem dukker en flaske op på auktion, er det til himmelråbende høje vurderinger.
12 af flaskerne er forsynet med en særlig etiket, designet af den italienske maler Valerio Adami i 1993, og disse flasker er der ekstra megen rift om. De er blevet kaldt for intet mindre end "verdens mest værdifulde whisky-flasker".
En af dem kommer nu på auktion hos Sotheby’s i London d. 18. november, og den er vurderet til 1,2 millioner pund (cirka 10,3 mio. kr.).
The Macallan har ligefrem lavet en lille film om 1926-årgangen og om skabelsen af whiskymærket som helhed..


John Adlum.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges Hall of Fame.

John Adlum (1759-1836) var en af de store pionerer i den spirende amerikanske vinindustri i første halvdel af 1800-tallet.
Han blev født i Pennsylvania, hvor hans far var sherif. Kun 15 år gammel kæmpede han i spidsen for en gruppe lokale teenagere i den netop udbrudte amerikanske revolution. Det var startskuddet til hans militære karriere, der endte med titlen som general.
Han blev dog også uddannet landmåler og fik masser at rive i, da nybyggeriet greb om sig i Pennsylvania efter revolutionen. Der gemte sig også lidt af en botaniker i John Adlum, og når han målte land op, tog han samtidig ivrigt noter, når han stødte på nye druesorter - om deres farver, vækstbetingelser, aroma osv.
I 1798 flyttede han til Maryland, og for den lille formue, han havde skabt sig som landmåler, købte han et stykke jord. Efter et mislykket forsøg med importerede europæiske vinplanter plantede han lokale druer, og i 1809 havde han fremstillet en rigtig god rødvin på den blå Alexander-drue. Han sendte et par flasker til præsident Thomas Jefferson, der roste vinen og sammenlignede den med en god rødvin fra appellationen Chambertin i Rhône. Præsidenten rådede ham til at fortsætte med at dyrke lokale druer og ikke - som mange andre amerikanske vinproducenter - de populære europæiske druer.
I 1814 flyttede John Adlum sammen med sin kone Margaret og deres to døtre til Georgetown, grundlagde vingården The Vineyard og købte 80 hektar jord. Her eksperimenterede han med hele 22 forskellige lokale druer, og i 1819 begyndte han som den første i Amerika at dyrke den grønne Catawba-drue.
Første årgang på Catawba-druen var 1820 og i de næste mange år formåede John Adlum at skabe stor interesse for denne lokale drue - blandt andet gennem sine bøger, "A Memoir on the Cultivation of the Vine in America", "Best Mode of Making Wine" - den første bog nogensinde om amerikansk vindyrkning - og "Adlum on Making Wine".
John Adlum blev af sin samtid betragtet som en stor specialist inden for vin og vindyrkning, og nybagte vinproducenter fra både øst- og vestkysten i Amerika kom til The Vineyard for at få stiklinger af hans Catawba-vinstokke. Druen er siden blevet kaldt for den første store amerikanske hvidvinsdrue.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Jørgen Jørgensen har taget dette stemningsfulde aftenbillede under et besøg i Eguisheim med gode venner.
Eguisheim er med sine krogede gader og gamle bindingsværkshuse en af de mange charmerende byer langs Alsaces vinrute.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Kan cognac have propsmag?Del på Facebook

Allan Rasmussen blev ret forundret, da han for nylig åbnede en cognac XO, som helt sikkert var proppet. Han ved, at vin kan være proppet, men cognac? Spørger han.

Ja, såvel vin som whisky, cognac og andre former for spiritus kan lide af propsyge og have den ubehagelige lugt af våd karklud.
Propsyge skyldes hovedsageligt, at korkproppen har inficeret indholdet i flasken med det kemiske stof 2,4,6-trikloranisol (TCA).
Når man ikke så ofte hører om en proppet cognac eller whisky, kan det skyldes, at spiritus har en kraftigere smag og en højere alkoholstyrke - hvilket gør det sværere at afsløre den dårlige lugt og smag.
Propsyge kan også være mere eller mindre udtalt alt efter, hvor inficeret indholdet i flasken er. Og netop en snert af propsyge kan måske bedre ”skjule sig” i en flaske spiritus end i en flaske vin.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-761
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


761 Vinhuset Cavalli Estate i Stellenbosch og dets marker ligger i læ af bjergene (foto © Cavalli Estate).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Hoffman, Sauvignon Blanc, Spanien, 2022, lav alkohol (12%)

59 kr., pris på tilbud fra 2. til 8. november: 49 kr., Coop 365

Duften siger moden mango, og smagen er let og saftig med strejf af hyldeblomster og æbler. En ok vin, der dog mangler lidt fylde. Den fjerde stjerne gives for tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Son Caló, Miquel Oliver, Plà i Llevant-Mallorca DO, Spanien, 2022, lav alkohol (12,5%)

Pla i Llevant er en lille appellation på Mallorca med kun en håndfuld vingårde. Det er en hvidvin med fine noter af melon og stjerneanis i duften og med en tør let krydret smag med strejf af hvid peber. En rigtig god all round vin til alt fra stegt kylling til lette, kolde kødretter.

stjernestjernestjerneØ

Pasión, Bodegas Murviedro, Malvasia, Spanien, 2022, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En vegansk hvidvin med modne grønne druer i duften og en tør og umiddelbart frisk frugtsmag, der dog hurtig bliver lidt fad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Emil Bauer, Chardonnay, Pfalz, Tyskland, 2022, lav alkohol (13%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Mr. Ruby

Duften er typisk Chardonnay med gule stenfrugter, mens smagen er fyldig, tør, med god moden frugt, en fin krydring og et lille bittert bid til slut, der gør vinen oplagt til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tangerina, Château Saint Roch, Côtes Catalanes IGP, Frankrig, 2022, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En hvidvin - eller rettere en orange vin, en vin, der har trukket farve, aroma og tanniner fra skindene på de grønne druer. Og farven er netop orange. I duften er der dejlige noter af appelsinskal og røde bær, mens smagen er tør, har komplekse og meget aromatiske citrusnoter, en fin krydring og strejf af frisk ingefær i eftersmagen. Det er en rigtig dejlig og anderledes vin, som er velegnet til såvel fjerkræ som lette kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

White Top, Skærsøgaard Vin, Danmark, 2022, lav alkohol (11,4%)

187 kr., pris pr. flaske ved 3 flasker, Skærsøgaard Vin

En dejlig og delikat hvidvin på druerne Souvignier Gris, Orion og Solaris. Der er modne nektariner og moden citrus i duften, mens smagen er mild, frisk, har god fylde, er saftig og med citrussaft i den lange eftersmag. Vinen har også en god syre til mad.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Ricarico, Giordano, Puglia IGT, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

69 kr., pris på tilbud fra 2. til 8. november: 49 kr., Coop 365

Her er god moden frugt og krydrede noter i de rette mængder. Det er en enkel men ok vin - og til 49 kr. (tilbudsprisen) er den mere end ok, hvilket indkasserer den fjerde stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terre della Brunda Riserva, Brindisi DOC, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

84,95 kr., pris på tilbud fra 27. oktober til 9. november: 45 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En blød og saftig rødvin med en dejlig frisk bærsmag og en lang, blød eftersmag med integrerede tanniner og en fin lille syre til slut. Normalprisen er helt ok, så 45 kr. for så god en vin, er et rigtig godt tilbud.

stjernestjernestjernestjerneØ

Domaine la Montagnette, Côtes du Rhône Signargues Villages, Frankrig, 2022, høj alkohol (15%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En god og meget koncentreret rødvin med syltede blå blommer i duften og med en fyldig og intens smag med varme krydrede noter og en anelse rosiner til slut. En vin, der kan forsyne en god sammenkogt kødret med lidt ekstra varme. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjerneØ

Rajoto, Pagus Bisano, Italien, 2022, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 27. oktober til 2. november: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En ok, enkel rødvin med de krydrede noter i front og med en anelse rosin i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjerne

Vignaiolo, Luciano Arduini, Valpolicella Ripasso Superiore DOC, Italien, 2021, høj alkohol (14,5%)

En god, tør rødvin med stor saftighed, røde bær, en fin krydring og en god syre til mad.

stjernestjernestjerneØ

Finca Los Halcones, Bobal, Manchuela DO, Spanien, 2019, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., SPS Wine

Den blå drue Bobal er faktisk Spaniens tredje mest plantede drue, der kun slås af Tempranillo og hvidvinsdruen Airén. Og det er netop Bobal, denne rødvin er fremstillet på. Det er en tanninholdig drue, hvilket i høj grad kommer til udtryk i vinen, og de kraftige tanniner overskygger i dette tilfælde de øvrige smagselementer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Trencats, La Tour Coste, Côtes du Rhône, Frankrig, 2020, høj alkohol (14,5%)

100 kr., Vinmonopolet

En dejlig krydret rødvin - en rigtig rød Rhône, der har det hele og lidt til. Eftersmagen er lang med noter af sort peber og et tilpas tanninbid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Granacha, Côtes du Rhône Signargues Villages AOP, Frankrig, 2022, høj alkohol (15%)

110 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En flot og fyrrig rød Rhône, der spiller med musklerne på den gode måde. Det er en intens og dejligt krydret rødvin med sort peber og lakridsrod som de dominerende noter. Den kalder ligefrem på godt krydret oksekød.

stjernestjernestjerne

Les Terrasses d'Eole, Ventoux AOC, Frankrig, 2021, høj alkohol (14,5%)

En rødvin på Grenache, Syrah og Mourvèdre - en GSM-vin, som man siger. Det er en kraftig vin med noter af ren lakrids og menthol i duften og med en fyldig og krydret smag med anis som den dominerende note. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering. Prisen er lidt i overkanten og koster den 4 stjerne.

stjernestjernestjernestjerne

Regret, Monchiero Carbone, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

120 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

En kraftigt smagende og intens rødvin med en hel kurvfuld af krydderurter i smagen. Frugten holder sig diskret i baggrunden, og de markante tanniner giver sig til kende i eftersmagen. Det er en god rødvin - og til krydret mad vil den være fin her og nu. Men den kan også med fordel gemmes i endnu nogle år.

stjernestjernestjernestjerne

French Bouledogue, Grenache, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2020, middel alkohol (14%)

129,95 kr., Supervin

Der er lidt mørk rosin i duften af denne gode rødvin. Smagen er fyldig og intens med solbær, hyldebær og strejf af menthol. En vin, der vinder ved at blive plasket over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Celestino Pecci, Rosso di Montalcino DOC, Italien, 2020, høj alkohol (15%)

225 kr., pris ved 6 flasker: 175 kr., Mr. Ruby

En rigtig dejlig rødvin med saftig bærfrugt, en anelse lakridsrod og en lang og blød eftersmag, hvor de modne frugtnoter udfolder sig og slutter med en fin lille syre og afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Priore, Cantine Povero, Barolo DOCG, Italien, 2019, høj alkohol (14,5%)

279,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk

Der er læder, brombær og rødt kød i duften af denne dejlige rødvin. Smagen er helt i top - fyldig, tør, med blød moden frugt og fine komplekse krydrede noter samt et tilpas lille tanninbid til slut. Nyd vinen til en ekstra god bøf eller som et glas hyggevin en sen aften.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Santo Stefano Vin Santo, Chianti Classico DOCG, Italien, 2011, høj alkohol (15%)

425 kr., pris på tilbud: 399 kr., Lyager Vin

Her har vi Toscanas søde delikatesse. Vin Santo betyder hellig vin, og det menes, at vinen har fået sit navn, fordi man i gamle dage foretrak at drikke den under altergangen i kirkerne. Og det kan man bestemt godt forstå. Denne udgave af vinen er ualmindelig lækker. Den er sød og cremet, med aromatiske noter af lyse rosiner, tørrede dadler og honning. Men den har også et behageligt tørt bid helt ude i den meget lange eftersmag. I Italien ledsages vinen typisk af et par biscotti – tørre kager, der dyppes i glasset, før man tager en bid. Men vinen er også sagen til julens søde lækkerier.