Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 26, 2023



En glad Nina Højgaard Jensen har modtaget den fornemme pris. Hun er vindirektør hos Alchemist og er "verdens næste bedst sommelier" årgang 2022.

Dansk vinliste er verdens bedste

Vinlister hos restauranter kan være gode eller mindre gode. I 2017 satte den svenske journalist Krister Bengtsson sig et mål om at kåre verdens bedste vinlister og grundlagde derfor Star Wine List, som i dag er en yderst anerkendt kårings-liste.

Nu er listen offentliggjort for sjette år i træk, og dommerpanelet, der udvælger de bedste vinlister, består af prisvindende sommelierer og Masters of Wines.
Blandt de mange tusinde restauranter og vinbarer, hvis vinlister dommerne undersøgte, blev listen hos den danske gourmetrestaurant Alchemist i København kåret til “verdens bedste”.
Restaurantens vinliste har mere end 600 forskellige vine, og det var dens omfang og spændvidde - når det gælder både prisniveau, lande og vintyper - og de tilpas mange informationer om de enkelte vine, der indkasserede den fornemme titel.
Hos Star Wine List kan man også vinde inden for en lang række underkategorier - heriblandt “den mest bæredygtige vinliste”, “vinlisten med det bedste udvalg af vine pr. glas”, “vinlisten med de bedste mousserende vine" osv. Man kan på hjemmesiden også søge på 2000 vinlister i mere end 35 forskellige lande og klikke videre ind og se selve listerne. Danmark tæller her 121 gode lister.



Hos Airfield Estates i Washington anvender man fodtrampning. Farven fra rødvinsdruerne forsvinder ikke lige med det samme... Foto: Wikipedia/Agne27

Drue-tramp i USA på fremmarch

I Portugals Douro-dal tramper vingårdene typisk druerne med fødderne. Det samme gør også en række vinhuse i Spanien og i flere andre europæiske vindistrikter.
Metoden, der har været brugt i mindst 8000 år og har sin oprindelse i Georgien, har også indtaget USA, hvor et stigende antal vinproducenter ligeledes tramper de nyhøstede druer, så skindene brydes, og gæringen går igang. Sandt nok, så har vi tidligere her i VinAvisen bragt billeder af californiske vinhuse, der under vinfestivaler har druetrampnings-konkurrencer. Men for stadig flere producenter er det blevet en mere alvorlig sag.

En blidere presning


Det er nøjagtig den samme proces, der sker i en maskinpresse, så hvorfor i alverden anvende fødderne? Det er jo både et hårdt og møjsommeligt arbejde at trampe løs i store kar eller baljer i dagevis.
Ifølge de fodtrampende producenter er det en blidere måde at presse druerne på - ikke mindst, hvis man ønsker at gære hele klaser. I en maskine rives stilkene op, og druernes kerner knuses, hvilket udløser nogle hårde og ikke så behagelige tanniner. Det ske ikke under trampningen.
Man opnår også den størst mulige kontakt mellem drueskind og most og dermed det optimale udtræk af de gode tanniner og farvestoffer (anthocyaner), når der trampes. Og så er der presset og gnidningen mod karrets bund, der bryder drueskindenes cellevægge og igen giver mere farve til vinen. Alt i alt skulle fodtrampningen ifølge tilhængerne dermed resultere i en bedre vin med en dybere aroma og farve.


Hos den store vingård Rathfinny i Sussex fremstilles der udelukkende mousserende vin af druer fra 20 hektar vinmarker. Målet er at tilplante i alt 142 hektar med vinstokke. Foto: Rathfinny.

Britisk vinindustri stormer frem

Vinindustrien i Storbritannien har været i nærmest eksplosiv vækst inden for de seneste fem år med en forøgelse af vinmarksarealet på hele 74%. Det viser en ny rapport fra landets vinorganisation, WineGB.

I dag er der 3928 hektar med vinstokke på britisk jord. De engelske vinmarker breder sig over det største areal, nemlig 3855 hektar, hvorefter Wales følger med 70,3 hektar. Også Skotland har nu egne vinmarker – i alt 1,9 hektar.
I 2022 blev der i Storbritannien fremstillet 12,2 millioner flasker vin – en stigning på gigantiske 130% i forhold til de kun 5,3 mio. flasker, det blev til i 2017.
Årsagen til den store vækst er ganske enkelt en større efterspørgsel – især fra de britiske forbrugere, der i stigende grad efterlyser lokale, miljøvenlige produkter. Nedenfor bringer vi yderligere nogle tal fra rapporten.

Endnu fire fakta


* Vindyrkning er nu Storbritanniens hurtigst voksende landbrugssektor.
* Kent er med 1033 hektar vinmarker svarende til 26% af det totale areal det største britiske vinområde. West Sussex tegner sig for 570 hektar og East Sussex for 493 hektar, mens Hampshire har 380 hektar og Essex 325 hektar.
* Mousserende vin udgør i dag 68% af produktionen – en andel, der gennem de seneste fem år har været forholdsvis stabil.
* Chardonnay breder sig over 31% af det totale vinmarksareal og er dermed den mest plantede drue. Dernæst kommer de to blå druer Pinot Noir med 29% og Pinot Meunier med 9% og de to grønne, Bacchus med 8% og Seyval med 3%.

Læg om, og dyrk druer!


Der er ingen tvivl om, at den britiske vinindustri vil fortsætte sin ekspansion. Det viser en rundspørge, som WineGB har udført blandt sine medlemmer.
Medlemmerne forventede således, at den totale vinproduktion ville øges fra de nuværende 12,2 mio. flasker til mellem 25 og 29 mio. inden for de næste ti år – og at vinmarksarealet ligeledes vil vokse til 7600 hektar.
Mange britiske vinhuse går i øjeblikket i ekspansions-tanker – et af dem er det anerkendte Balfour Winery, som ønsker at fordoble sin produktion til 1 mio. flasker inden for de næste fem år. Det kræver flere druer, og de skulle gerne leveres af de britiske drueavlere. Der er en del avlere i Storbritannien, men der bliver i fremtiden behov for flere. Det mener i hvert Richard Balfour-Lynn, der er medejer af Balfour Winery, og han opfordrer nu britiske landmænd, der dyrker andre afgrøder, til at begynde at plante vinstokke. Det er fremtiden, mener han, og de vil kunne tjene rigtig mange penge på deres druer.

En opfordring til danske landmænd?


Endnu et argument, som fremhæves over for de britiske landmænd, er klimaændringerne. En undersøgelse fra universitetet i Exeter viser, at hvede samt flere andre traditionelle britiske afgrøder i fremtiden vil få stadig sværere ved at overleve – især i den sydlige og østlige del af landet. Og inden år 2100 vil problemerne med disse afgrøder sandsynligvis også ramme den nordlige og vestlige del af Storbritannien.
Måske skulle også danske landmænd, der dyrker hvede og andre afgrøder, som giver problemer i et stadig varmere og tørrere klima, overveje at supplere med eller på et tidspunkt at gå over til druedyrkning? Den tørkeperiode, vi just har været igennem, har jo voldt mange danske landmænd problemer.


Foto: Unsplash/Jessica Weiler.

Parfume og restaurant-besøg

I sidste uge nævnte vi, at en ny restaurant i London henstiller til, at gæsterne ikke bærer parfume.

Vi spurgte jer læsere, om I synes, det er rigtigt eller forkert med et sådan forbud. Og vi har fået rigtig mange kommentarer – så mange, at vi kun har mulighed for at bringe nogle få af dem, som er repræsentative for holdningerne. Men vi siger tusind tak for alle indsparkene!
Robert Olsen synes bestemt, at det er i orden med et forbud: - Hvis man har noget imod det, må man jo spise et andet sted. Der er for mange, der ikke tør sætte grænser.
Vinhandler Liese Sonne fra VinParadiset skriver: - Jeg går helt ind for et forbud mod parfume, i hvert fald til vinsmagninger. Jeg har arbejdet på DTU som sensorikdommer i 14 år, og dér var det direkte forbudt at bruge parfume, når vi skulle smage. Jeg forstår godt restauratøren, da oplevelsen bliver markant anderledes med en parfume hængende i luften.

Allergi er også et problem


Ole Sjølund skriver, at parfume nedbryder smagsløgene og endnu værre – får næsen til helt at miste sine sanser.
- Man kan gøre, hvad man vil i en MacDonald eller en bistro, skriver han. - Men når man har en restaurant med en ni-retters menu med ni forskellige vine til, bør man vise folk med parfume vintervejen.
Louise Carlsen er lodret uenig: - Jeg synes, det er lidt hysterisk lige frem at forbyde gæster at bære parfume. Der er jo et hav af andre lugte i en restaurant, og hvis først man forbyder parfume, hvor går grænsen så? Der er jo også mennesker, hvis tøj lugter af røg, eller som bare har en ubehagelig kropslugt, der ligeledes kan brede sig fra nabobordet. Skulle den slags gæster så også nægtes adgang?
Svend Friborg fra Oure har en anden pointe: - Overdreven brug af parfume kan være et problem, og ikke kun på grund af vin og mad men også fordi, der faktisk er mennesker, som ikke tåler parfume.
- Jeg er selv en af dem og har flere gange måttet forlade en restaurant på grund af overdreven brug af parfume. - Jeg mener dog ikke, at det bør forbydes, men det ville være dejligt, hvis visse mennesker ville moderere sig lidt på dette område.

VinAvisen i Piemonte

I denne uge bringer vi de sidste fire postkort fra turen til Piemonte. Her besøger vi den familieejede vingård Azienda Agricola Mario Giribaldi og stiller sulten hos to glimrende restauranter.


Man er velkommen til at besøge vingården Giribaldi og deltage i en smagning, der afsluttes med en gåtur i de smukt beliggende vinmarker. Med på turen er vingårdens to skønne Golden Retrievere. Den ene ses i midten af billedet.

10. postkort fra Piemonte:
Ti familiemedlemmer og to hunde

Hvis sommerferien går til den populære ferieby Alba i hjertet af Piemonte, bør man så afgjort besøge Azienda Agricola Mario Giribaldi. I den familieejede vingård fornemmer man en dyb passion for vinfremstilling og en holden fast ved traditionerne – selv om nye teknikker og eksperimenter også er velkomne i mindre målestok. Derudover får man mulighed for at smage nogle fantastisk gode vine.
I dag er det 10 familiemedlemmer fra tredje generation, der holder vingården kørende og selv er i vinmarken og vineriet samt tager sig af de besøgende, der lægger vejen forbi – og det vil sige alt fra nogle få personer til større grupper. Man skal bare ringe i forvejen.
Smagningen man (mod betaling) bliver budt på, foregår med panoramaudsigt over det bakkede vinlandskab og med ledsagelse af lokale oste og salami og rundes af med en smuk tur gennem vinmarkerne.
Giribaldi blev - som en af de første vinproducenter i Italien - økologisk certificeret i 2004. Og ud af øko-druerne fremstiller vingården en bred palet af vine, hvor især Barolo'erne er helt i top, og deres Nebbiolo Langhe er skøn og meget let drikkelig. Vinene forhandles herhjemme af Skjold Burne - hvis nu man skulle falde for nogle af dem under vingårdsbesøget...


Det var franske Barbe Nicole Clicquot Ponsardin (enken Clicquot – Veuve Clicquot), som i 1816 opfandt pupitre-metoden. Den første pupitre fremstillede hun af sit gamle spisebord.

11. postkort fra Piemonte:
Godt gammeldags håndarbejde

Vingården ligger i de lidt køligere højder i Piemonte. Som vi fik at vide, så var der for ti år siden kun få, der havde vinmarker heroppe – i dag er der rigtig mange, hvilket blandt andet skyldes klimaændringerne.
Oprindelig fremstillede Giribaldi kun rødvin, men i 2010 begyndte vingården at lave mousserende vin, hvilket i dag bliver til 10.000 årlige flasker. Man har planer om at ekspandere til 50.000 flasker og er derfor i fuld gang med at plante mere Pinot Noir og Chardonnay.
Hvor mange andre vinproducenter for længst har opgivet håndarbejdet og i stedet for bruger maskiner under andengæringen på flasker, anvender Giribaldi stadig pupitre (skråtstillede ”reoler” med huller i). Her drejes flaskerne en anelse hver dag gennem to måneder for at blive bundfaldet kvit. Man kan læse mere om processen i VinAvisen bog ”Vin for begyndere” ved at klikke her. Når de tilkapslede flasker, hvor indholdet gærer, flyttes over i pupitrene, er der en lille risiko for, at de eksploderer, og familien Giribaldi anvender derfor masker under arbejdet.


Tota Virginias vinkælder er af nyere dato og en oplevelse værd med de utroligt mange forskellige vinmærker.

12. postkort fra Piemonte:
En spændende vinkælder

Rigtig mange Piemonte-vine bliver eksporteret, men der er også dem, der bliver i Italien – og dem, der ender i vinkældrene hos de piemontesiske restauranter. Og de rigtig gode restauranter i distriktet har ofte meget imponerende kældre.
En af de mest fantastiske restaurantkældre, vi besøgte, var den, der tilhører Tota Virginia i Barolo-appellationen Serralunga. Det er en topmoderne, temperaturkontrolleret vinkælder med 2000 forskellige vinmærker. Vinflaskerne er ”udstillet” langs samtlige vægge med indlagt lys, og selv loftet i kælderen er beklædt med flasker! De lokale vine samt vine fra resten af Italien er selvfølgelig rigt repræsenterede. Men kælderen rummer også vine fra et hav af andre lande – lige fra Tyskland og Spanien til Libanon og Armenien.
Vinene kan nydes til restaurantens glimrende retter, der blandt andet tæller hjemmelavet pasta med kanin og trøfler.


Hele to tykke mapper fyldt med vine hos Ristorante Bovio. Det er imponerende og for nogle måske også lidt skræmmende. Der er både meget kostbare vine og vine til yderst rimelige priser.

13. postkort fra Piemonte:
Italiens "tykkeste" vinliste?

En anden restaurant, som varmt kan anbefales, er Ristorante Bovio i La Morra. Her huser vinkælderen 800 forskellige vinmærker alene fra Piemonte – men det mest imponerende er vinlisten, som består af to tykke mapper! Det, der for alvor fylder, er, at hver eneste årgang, der er på lager af de mange vine, er nævnt.
Vinlisten omfatter selvfølgelig også vine fra resten af verden, og der er fx hele 30 forskellige champagnemærker at vælge imellem. Godt, at man har en dygtig vintjener ved hånden!
Familien Bovio er med 40 år i branchen en af de ældste af Piemontes mange restauratør-familier, og den mad, man får til vinene, er enkel, lokal og fantastisk velsmagende.
Da restauranten ligger højt på en bakketop, krydres herlighederne med en bjergtagende udsigt over Barolos vinlandskab. Den kan nydes længere nede på siden som ugens store billede.
Dette var det sidste postkort fra Piemonte - i denne omgang. Vi vender garanteret tilbage på et tidspunkt med nye vinøse oplevelser. Hele serien er nu lagt ind på en separat side, som kan ses ved at klikke her.

Mere Cabernet til Shafer Vineyards

Man må sige, at der sker noget for californiske Shafer Vineyards i disse år. I februar 2022 blev det berømte vinhus solgt til et koreansk luksusfirma, Shinsegai Property, for 250 millioner dollars (cirka 1,7 mio. kr.).
I august samme år købte Shafer Vineyards – med sin nye pengestærke ejer i ryggen – den 9 hektar store vinmark Wildfoote i Leap District, hvor vinhuset ligger. Og nu har man så foretaget vinmarks-køb nummer to inden for et år i form af vinmarken Altimeter. Den ligger i Atlas Peak, som er en af Napa Valleys mest berømte appellationer.
I Altimeter dyrkes der udelukkende Cabernet Sauvignon – hvilket der stort set også kun bliver i Wildfoote. Og med de to køb udvider Shafer Vineyards dermed mængden af Cabernet-druer af top-kvalitet til vinhusets berømmede rødvin ”One Point Five”, der koster cirka 900 kr. flasken.


Bag kulisserne under den store konkurrence kan det godt se lidt kaotisk ud med de mange kasser vin fra alverdens lande. Foto: DWWA.

Rekord for DWWA

Der er mange vinproducenter verden over, der hvert år spændt venter på afgørelsen af Decanter World Wine Awards (DWWA), verdens største og mest betydningsfulde vinkonkurrence.
Top-prisen er ”Best in Show”-medaljen – dernæst kommer medaljer i metallerne platin, guld, sølv og bronze.
Nu er resultatet af konkurrencen årgang 2023 offentliggjort, og ved at klikke her kan man se samtlige vinder-vine, søge efter lande, distrikter, vintyper osv. Man kan desværre ikke søge på hvilke vine, der forhandles i Danmark, så her må man selv gå på jagt på hylderne.
Det er 20. år i træk, det britiske vinmagasin Decanter har afholdt konkurrencen – og det blev med en hidtidig rekord af indsendte vine, nemlig hele 18.250 vine fra 57 forskellige lande.

Det var da på tide...


Vinene blev blindsmagt og bedømt af 236 dommere – heriblandt 16 Master Sommelierer og 53 Masters of Wine fra 30 forskellige lande.
For første gang tillod man, at vine i alternativ emballage – lige fra dåser til bag-in-box – deltog i konkurrencen. Det var vel egentlig også på tide…
Årsagen er ifølge DWWA dels, at den slags emballager vinder stadig større terræn, dels at man gerne vil støtte op omkring bæredygtighed.
Nedenfor bringer vi nogle flere fakta fra konkurrencen.

Yderligere fem fakta


* Der blev uddelt 50 ”Best in Show”-medaljer, hvilket svarede til kun 0.27% af samtlige bedømte vine. 125 vine fik platinmedaljer og 705 guldmedaljer.
* Australien overraskede ved at vinde 10 ”Best in Show”-medaljer, hvilket var flere end noget andet land. Derudover fik landet 17 platinmedaljer og 66 af guld.
* Frankrig og Spanien vandt hver otte ”Best in Show”-medaljer og Italien syv styk.
* 31 vine i alternativ emballage vandt medaljer – dog ikke guld.
* Ukrainsk vin brillerede i år med hele 37 medaljer – 14 flere end sidste år – og med den første platinmedalje nogensinde.


Foto: Wikipedia/Alpha.

Et interessant forsøg

Man hører altid, at det bedste sted at opbevare sine vinflasker er i en kølig kælder med stabil temperatur - hvilket jo er værd at tænke over i den hede sommervarme, vi har i øjeblikket. Jo højere temperatur, en vin opbevares under, desto hurtigere modnes – eller ældes – den. Men hvor hurtigt går det egentlig, hvis nu vinene ligger ved stuetemperatur?

Det har et hold italienske forskere fra instituttet Fondazione Edmund Mach givet svaret på.
400 flasker rødvin på Sangiovese-druen blev lagt til opbevaring i et rum, hvor temperaturen varierede med mellem 20 og 26 grader - altså under forhold, der minder om dem i et almindeligt (italiensk) hjem i løbet af et år.
Et lignende antal flasker magen til de andre blev lagt i en vinkælder i et vinhus ved en stabil temperatur på 15 grader.

Vinene modnede fire gange hurtigere


Forskerne fandt frem til, at den højere temperatur fremskyndede en række kemiske reaktioner, som ælder vinen - og desuden fremmede nye reaktioner, som slet ikke fandt sted i de vine, der blev opbevaret ved den lavere temperatur.
Faktisk viste det sig, at vinene ved stuetemperatur modnedes fire gange hurtigere end vinene i kælderen. Eller med andre ord: "Stue-vinene" havde nået samme modningsgrad i løbet af et halvt år, som vinene i vinkælderen var to år om at nå.
Derudover viste det sig, at de hurtigt modnede vine havde færre antioxidanter, mindre rødt pigment og ikke smagte nær så godt som "kælder-vinene", hvis modning havde strakt sig over en længere periode.
Der er ikke sparet på materialerne i indretningen af det nye bar-kompleks. Her er marmor og spejllofter i overflod. Det er den anerkendte franske cocktailspecialist, Frank Audoux, der står for barens drinkskort. Foto: Vincent Leroux.

Moët Hennessy åbner bar

Moët Hennessy er vin- og spiritusarmen af den franske luksuskoncern LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), og firmaet leverer sine produkter til cocktailbarer over hele verden.
Nu har Moët Hennessy for første gang åbnet sin egen cocktailbar i Paris, og den må siges at være ambitiøs. Navnet er Cravan, og etablissementet breder sig over hele fem etager i en bygning fra 1600-tallet i det populære kvarter Saint-Germain-des-Prés.
Faktisk er der tale om hele tre barer - en på hver etage og med lidt forskellige indretninger og koncepter.

Også boghandel og biograf


Det er selvfølgelig spiritusmærkerne i Moët Hennessys portefølje - heriblandt Hennessy Cognac og whiskymærkerne Ardbeg og Glenmorangie - der i samtlige barer er udgangspunktet for cocktailene. Men drinkenes stil og de små retter, der serveres til, varierer for hver bar. Prislejet for cocktailene spænder fra 15 til 50 euro (cirka 112 til 370 kr.).
Udover barerne er der også blevet plads til en boghandel, og på toppen af bygningen “verdens mindste biograf”, som Moët Hennessy kalder det.
Vin- og spiritusfirmaet er sikker på, at den nye satsning nok skal blive en succes, og man forestiller sig, at lignende store bar-bog-biograf etablissementer skal åbne i andre hovedstæder rundt om i verden.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


José Alberto Zuccardi.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til José Alberto Zuccardi, der har været med til at sætte Argentina på det internationale vinkort. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

José Alberto Zuccardi (f. 1954) har været med til at åbne omverdenens øjne for, at Argentina kan levere vine af top-kvalitet.
Han er anden generation i det vinhus i Mendoza, der bærer hans efternavn, og som hans far, der var ingeniør, grundlagde i 1960’erne. I dag er Familia Zuccardi Argentinas største familieejede vinhus.
Som 22-årig begyndte José Alberto Zuccardi at arbejde med i vinhuset, og den i dag så succesfulde serie top-vine under mærket Zuccardi Q er blandt andet hans fortjeneste.
I 1991 begyndte han at sælge familiens vine på det internationale marked – og året efter indtog han vinhusets direktørstol.
Han har udvidet familiens vinmarksareal betydeligt, så vinhuset i dag ejer marker i både Maipú og Uco-dalen i Mendoza.
I Uco grundlagde José Alberto Zuccardi vinhuset Piedra Infinita i et køligt område 1200 meter over havets overflade. Af druerne fra vinhusets marker fremstilles en af Argentinas kult-rødvine, Zucccardi Finca Piedra Infinita, hvis årgang 2016 opnåede de sjældne 100 point i Wine Advocate.
José Alberto Zuccardi har på lige fod med andre store argentinske vinnavne som fx Catena og Salentein været en foregangsmand for terroirbaserede vine. Han forstod tidligt, hvor stor betydning de enkelte vinmarkers terroirer har for slutresultatet, vinen. Og hvordan man ved at satse på de bedste terroirer, kan skabe store vine.
I 2016 modtog José Alberto Zuccardi International Wine Challenges pris, ”Lifetime Achievement Award”. Og I 2023 blev han udnævnt til ”årets legende” af den britiske vinskribent Tim Atkin i hans årlige rapport ”Argentina Special Report”.
Som Atkin har udtalt det, så er ”den moderne argentinske vinindustris historie på mange måder historien om Zuccardi”.
I dag drives vinhuset af hele tre generationer. Ud over José Alberto Zuccardi arbejder hans mor med vinundervisnings-projekter, mens den ældste søn, Sebastián, er kørt i stilling som hans efterfølger, sønnen Miguel tager sig af familiens olivenolie-produktion og hans datter, Julia, står i spidsen for de restauranter, Zuccardi ligeledes har åbnet.
Adresse: Familia Zuccardi, Ruta Provincial 33, M5531 Maipú, Mendoza, Argentina, tlf.: (+54) 261 441 0000, www.familiazuccardi.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvorfor "shaken not stirred"?

Emilie Hansen genså for nylig en af de gamle James Bond-film. Og så undrede hun sig over, at den berømte britiske agent altid forlanger sine vodka martini’er "shaken, not stirred". Rystet og ikke bare rørt rundt. Hvorfor gør han det?
Det gør han, fordi han gerne vil smage en mindre olieagtig martini, der samtidig er blødgjort og "modnet" gennem en delvis iltning af aldehyderne i vermouthen.
Der frigives nogle aromastoffer, og samtidig gør de mange små bobler den shakede drik ugennemsigtig.
Processen svarer lidt til, at man lufter en rødvin ved at plaske den over i en karaffel.


Ugens vinøse billede

Søren Kongsted har taget dette billede på en tur i Nordmakedonien, hvor han besøgte landets største moderne vinhus, Stobi Winery. Vinhuset har blandt andet en imponerende fadkælder, hvor lyset i loftet kan skifte farve fra varme til kølige toner.
Vores læser fik også en god frokost i vinhusets restaurant - selvfølgelig ledsaget af Stobis udmærkede vine.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-743
Billede 569-594Billede 595-621


743 For fødderne af Ristorante Bovio i La Morra breder det piemontesiske vinlandskab sig (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

Cava Cu4tro Rosé, Spanien, lav alkohol (11,5%)

En mousserende vin med fine små bobler og en sart rosa farve. Men også med en noget tynd bærsmag. Dog ok som velkomstdrink til den store havefest.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Select Medium Dry, J. Moreau & Fils, Vin de France, Frankrig, lav alkohol (12%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Best Selection

"Medium Dry" står der på etiketten, og hvidvinen har da også en fin frugtsødme men er hovedsageligt tør. Til prisen ved 6 flasker er det en udmærket all round vin med gule stenfrugter og modne grønne druer. Vinen er blandt andet velegnet til sushi og fede fisk. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Die Weinmacher, Riesling, Niederösterreich, Østrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 6. juli: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En ok all round hvidvin med duft og smag af friske grønne druer og et lille bittert bid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Achkarren, Weingut Michel, Weisser Burgunder, Baden, Tyskland, 2021, lav alkohol (13%)

145 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Jysk Vin

En hvidvin lavet på Weisser Burgunder, som Pinot Blanc hedder i Tyskland - og en rigtig dejlig vin med grønne druer og en anelse honning i duften og med en tør, fyldig og frisk druesmag. Det er også en vin med en god portion syre og dermed en vin, der bør ledsages af mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Cantina Tramin, Pinot Grigio, Alto Adige DOC, Italien, 2022, middel alkohol (13,5%)

175 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Erik Sørensen Vin

En vin fra Alto Adige eller det østrigske Südtirol - før 1920 hørte området til Østrig, og selv om det i dag er italiensk, så tales der stadig tysk, ligesom byerne ofte har både et italiensk og et tysk navn. Nå, men til vinen, som er en god hvidvin med en mineralsk note i duften og med en stringent, tør smag med en fin krydring og en lille bitterhed til slut.

Rosévin

stjernestjernestjerne

The Guv'nor, Félix Solís, Spanien, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris på tilbud indtil 6. juli: 43 kr. ved 3 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En meget enkel rosévin med duft af friske jordbær og med en fin frugtsødme i smagen.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Malìa Rosa, Duca Carlo Guarini, Malvasia Nera, Salento IGT, Italien, 2022, lav alkohol (13%)

89,95 kr., SPS Wine

En meget aromatisk og rigtig dejlig rosévin med en fin orange farve og duft af modne æbler og vandmelon. Smagen er fyldig, tør og med noter af frisk papaya samt en tilpas syre i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjerneØ

Favori, Méditerranée IGP, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

99 kr., Masa Wine

En lys, let, tør og delikat rosévin med noter af modne ribs i både duft og smag og med god saftighed i eftersmagen. Drik ikke vinen alt for kold, så forsvinder nogle af af de fine smagsnuancer.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Ress Rosé Trocken, Pinot Noir, Rheinhessen, Tyskland, 2022, lav alkohol (12,5%)

159 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

En frisk bærduft med druemost og en fin krydret note møder næsen. Farven er lys, og smagen fyldig, saftig og med noter af røde bær og en anelse lakrids til slut. Sådan er denne dejlige og komplekse økologiske rosévin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

La Villaudière, Reverdy & Fils, Sancerre AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

200 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 170 kr., Skjold Burne

Duften af denne rosé er lidt svær at fange, men der er fine noter af noget mineralsk. Smagen byder på røde bær, rabarber og fine krydrede noter i den lange og tørre eftersmag.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Good Natured Organic, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2021, middel alkohol (14%)

64,95 kr., pris på tilbud indtil 6. juli: 40 kr. Sælges også i Superbrugsen, Kvickly

40 kr. (tilbudsprisen) er ualmindeligt lavt for en rødvin af denne kvalitet. Vinen er lavet på Shiraz og Cabernet, hvor sidstnævnte trænger igennem med sin rene solbærmost, mens Shiraz-druen leverer en tilpas krydret note. Det er en let drikkelig vin, intens og fuld af moden frugt, i perfekt balance og med en lang og blød eftersmag. Vinen er oplagt til sommerens grillmad eller til sammenkogte grøntsags- og kødretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Signature, Brotte, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

110 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 85 kr., Skjold Burne

Farven er overraskende lys af en Rhône-rødvin at være. Det er også en forholdsvis let vin med god aromatisk frugt, en let sødme og et dejligt saftigt bid til slut. En lidt alternativ Rhône-vin fristes man til at kalde den. Men god, det er den bestemt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trias, Baumes de Venise AOP, Frankrig, 2018, høj alkohol (15%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., Skjold Burne Online

Beaune de Venise er bedst kendt for sine søde hvidvine, men denne rødvin er et bevis på, at området også kan fremstillet glimrende rødvine. Der er syltet blomme over duften, mens smagen er intens, kompleks og krydret på den helt rigtige måde.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Sapiente Riserva, Sangiovese, Romagna DOP, Italien, 2018, høj alkohol (15%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Syltede kirsebær, vanille, kanel, fennikel og eukalyptus præger smagen af denne glimrende rødvin. Der er kraft, koncentration og alkohol - men også en dejlig lang og blød eftersmag, der krones af en fin syre. En vin, der er normalprisen til 180 kr. værd - så de 6 flasker til 149 kr. stykket er et rigtig godt køb.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Papalé, Varvaglione, Primitivo di Manduria DOP, Italien, 2019, høj alkohol (14,5%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 165 kr., AndrupVin.dk

Der er power og intensitet i denne rødvin i både duft og smag - og krydrede noter. En flot vin, der kalder på grillede bøffer. Eftersmagen er lang og rund og med en god syre til mad.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen