Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Postkort fra Piemonte 2023

13 postkort fra Piemonte
VinAvisen har været på en tredages tur til Piemonte og har besøgt både vinhuse og et destilleri - samt er par rigtig gode restauranter. Turen er mundet ud i en serie på 13 postkort, som kan ses og læses i sin helhed nedenfor.


.......
Sådan tager byen Serralunga d'Alba sig ud set i solnedgangs-lys fra nabobyen Castiglione.

1. postkort fra Piemonte:
En smørhul for vin og gastronomi
Navnet Piemonte betyder “for fødderne af bjergene”, og det er netop her, for fødderne af Alperne i det nordvestlige Italien, man finder denne smukke region.
Distriktet Langhe i det sydlige Piemonte er det helt store trækplaster, når det gælder vin og gastronomi.
Området ligger forholdsvist tæt ved Alperne, hvilket giver et lidt køligere klima. Og så er der den ligeledes kølende tåge, som især om efteråret indtager vinmarkerne.
Det køligere klima giver druerne en lang modningstid, og dermed vine med elegance og en dejlig frisk syre. Det er fra Langhe, man får berømte vine som barolo og barbaresco men også andre glimrende rødvine samt sprøde hvidvine og livlige spumanter.
Under vores besøg hos de to gode vinhuse Beni di Batasiolo og Giribaldi, fik vi smagt hele paletten. Vinene fra begge vinhuse forhandles herhjemme af Skjold Burne.




......
Beni di Batasiolos eksportchef, Gabriele Pazzuto, fortalte levende og engageret om vinhuset og dets vine.

2. fra Piemonte:
Piemontes største familieejede vinhus
Vi skal til distriktet La Morra i Langhe for at finde Beni di Batasiolo. Vinhuset blev grundlagt i 1978 af familien Dogliani, som har fremstillet vin i Piemonte i fem generationer og kender terroirer og lokale druer til fingerspidserne.
I dag er det således en kombination af stort knowhow, traditioner og nyeste teknologi, der er udgangspunktet for vinhusets vine - heriblandt dets berømmede barolo’er.
Vi blev modtaget af eksportchefen, Gabriele Pazzuto, som fortalte, at familien Dogliani i dag råder over 156 hektar vinmarker fordelt i tre forskellige appellationer i Langhe: La Morra, Monforte og Serralunga. Dermed er Beni di Batasiolo Piemontes største familieejede vinhus - men også beviset for, at stort kan være rigtig godt.
Af druerne fremstilles der cirka 2 millioner flasker vin årligt, hvoraf en stor del går til eksport.
- Det var ikke helt let, dengang vi begyndte at eksportere, fortalte Pazzuto. - Da vi sendte de første flasker til Canada, der i dag er vores største marked, spurgte canadierne: “hvad er Barolo?” De kendte stort set kun til bordeaux-vin. I dag eksporterer Beni di Batasiolo vin til 68 forskellige lande.



.......
Der er brugt godt med tape omkring haner og håndtag på de fade, der anvendes til kosher-vin. Kosher betyder i øvrigt ”egnet til indtagelse”

3. postkort fra Piemonte:
Tape på haner og håndtag
På vores rundtur i vineriet så vi, at haner og håndtag på nogle få af ståltankene og fadene var omviklet med tape i lange baner.
- Det er de tanke og fade, vi bruger til kosher-vin lød det fra Gabriele Pazzuto. For at en vin kan kaldes en kosher-vin, skal en række regler overholdes under fremstillingen Fx er det kun en ortodoks jøde, der må røre ved hanerne og håndtagene på tanke og fade. Derfor tapen, så ingen andre kommer til at røre ved de dele. Beni di Batasiolos kosher-vine eksporteres blandt andet til menigheder i USA (fortsættes nedenfor...).



.......
Den nærmest uendelige række af store slavonske fade. Til venstre i billedet skimtes et nyt fad.

4. postkort fra Piemonte:
3,7 mio. kr. for et fad
Beni de Batasiolo har en top-moderne og arkitektonisk flot vinkælder med 500 franske barriques (fade til 225 liter), der både er let og medium toastede (ristet med flammer på indersiden) for at afgive bestemte aromaer til vinene). Et indtryk af kælderen får man på denne uges store billede længere nede på siden.
Derudover har vinhuset 90 store fade af slavonsk eg, der hver kan rumme 10.000 liter vin. Et enkelt af disse fade koster 500.000 euro (cirka 3,7 millioner kr.), hvilket jo er noget af en udskrivning. Man passer derfor ekstra godt på fadene, der kun bliver udskiftet cirka hvert 40. år.
Undervejs i deres lange levetid bliver de repareret med stave fra andre gamle fade, der har måttet lade live. I disse store slavonske fade modnes vinhusets barolo’er i op til to år, hvorefter de modnes i endnu 12 måneder i ståltanke.
Barolo fremstilles på Nebbiolo-druen, som vi - i forbindelse med en tema-smagning - skrev udførligt om i uge 21.



.......
Vinmarken Briccolina er en af fem marker, hvis druer ender som Barolo-vin hos Beni di Batasiolo.

5. postkort fra Piemonte:
Fem marker, fem Barolo'er
Vinhusets navn er afledt af “beni” - ejendom - der i dette tilfælde henviser til en række absolutte top-vinmarker rundt omkring i Langhe. Og det er fem af disse marker, der hver især leverer druer til Beni di Batasiolos fem prisvindende barolo’er, som bærer markernes navne: Briccolina, Brunate, Cerequio, Bussia Bofani og Batasiolo. Sidstnævnte mark rejser sig bag Beni di Batasiolos hovedkvarter i La Morra, og det er derfor denne mark, der har æren for den anden halvdel af vinhusets navn.
Hver mark håndhøstes og vinificeres separat til de forskellige barolo’er. Resultatet er fem elegante, karakterfulde, vidt forskellige og ualmindeligt dejlige rødvine. Og ofte meget imødekommende vine, når de frigives til salg fra vinhuset. Hos Beni di Batasiolo venter man nemlig som regel længere med at frigive årgangene end hos de fleste barolo-producenter.
Midt i glæden over vinhusets barolo’er må man ikke glemme, at det også fremstiller glimrende barbaresco, barbera og spumanter.
Vi har gennem årene anmeldt rigtig mange vine og årgange fra Beni di Batasiolo. Anmeldelserne af også nyere årgange kan ses ved at klikke her.
I næste uge gælder det grappa hos det gode destilleri Berta i Mombaruzzo.

.......
Drueresterne ankommer i særlige plasticbeholdere til 200 kg, og de indeholder hver rester fra en bestemt druesort.

6. postkort fra Piemonte:
Druerester fra hele Italien
Hvis man tror, at grappa udelukkende er en klar og skarp spiritus, så bliver man klogere, når man besøger Distillerie Berta i landsbyen Mombaruzzo.
Den italienske druebrændevin kom til verden for flere hundrede år siden, og oprindelig blev den fremstillet af vinbønderne som et biprodukt, så de have noget af varme sig på om vinteren.
Men selv om grappa stadig varmer, kan spiritussen i dag meget mere end det. I 1990’erne begyndte flere destillerier – heriblandt Berta – at fadmodne den klare grappa og fremstille gyldne og mørke, fyldige og aromatiske udgaver.
De druerester – skind og kerner - grappa'en fremstilles på hos Berta, kommer fra udvalgte vinerier i hele Italien. Udvalgte, fordi destilleriet kun bruger resterne fra druer af top-kvalitet. 200 kg rester bliver i destilleriet forvandlet til 10 liter grappa.


.......
Paolo og Lidia Berta i 1954, syv år efter grundlæggelsen af deres destilleri Berta i Nizza Monferrato.

7. postkort fra Piemonte:
Café-besøg ændrede hans liv
Distillerie Berta blev grundlagt i 1947 af Paolo Berta, en ung vinmager-lærling i Piemonte. Han var selv ud af en vinfamilie, der havde eksperimenteret lidt med at lave likører.
En dag gik han ind for at få noget at spise i en lokal café – og det ændrede hans liv. Pigen bag disken var datter af ejeren og så smuk, at Paolo kom tilbage hver eneste dag gennem de næste par måneder og brugte sin sparsomme løn på at købe mad, bare for at kunne få mulighed for snakke med hende.
Til sidst tog han sig sammen til at fri, selv om de ikke kendte hinanden særlig godt. Men kemien var i orden, og Lidia, som hun hed, sagde ja.
Parret slog sig ned i Nizza Monferrato i Piemonte og opførte her et destilleri i ejendommens stueetage – det første destilleri med navnet Berta. I dag er det tredje generation af familien Berta, der fører destilleriet videre, nu i Mombaruzzo.


.......
Der er lidt natklub-stemning på den gode måde over lysshowet i Distillerie Bertas fantastiske vinkælder.

8. postkort fra Piemonte:
Fadmodning til blid musik
Når drueresterne er forvandlet til en lys, klar grappa, starter et længere modningsforløb. Alt efter, hvilken stil grappa, destilleriet vil fremstille, anvendes der ståltanke, franske fade, brugte slavonske fade eller fade, der tidligere har været brugt til hedvinen Marsala. Fadmodningen kan vare fra nogle få måneder til hele 25 år.
Vi besøgte Bertas flotte fadkælder, som blev opført i 2004. Kælderen er oplyst af farvet lys, der skifter med jævne mellemrum. Det ene øjeblik er fadene badet i et intens rødt lys, som snart ændres til violet og til sidst til en kølig blå. Det er flot, men man kan godt blive lidt rundtosset...
Lysshowet ledsages af blid musik, og begge dele er til ære for grappa'en, der ligger og modner i fadene. Denne påvirkning fra omgivelserne skulle efter sigende bidrage positivt til spiritussens aroma.




.......
I destilleriets imponerende butik er der nok at vælge imellem af dejlige grappa'er.

9. postkort fra Piemonte:
Store, fyldige grappa'er
Destilleriet har sin egen store butik med samtlige af Bertas mange forskellige grappa'er. Og de er stort set alle fadmodnede. Kun 10% af produktionen ender som klar grappa.
Nogle af flaskerne minder lidt om parfumeflakoner i stort format. Men man skal ikke lade sig narre – de indeholder rigtig dejlig spiritus.
Vi smagte selvfølgelig ikke samtlige af destilleriets stærke sager, men dem, vi fik skænket i glassene, var forskellige, men meget aromatiske, fyldige og i en forfriskende frugtagtig-stil.
Der var fx Tre Soli Tre, der fadmodnes i otte år, og som er en kraftig grappa med eg i duften, en fin vanilje-sødme og en varmende eftersmag. Og SoloPerGian, der fadmodnes i 10 år, og som er utrolig fyldig, dejligt krydret og i perfekt balance. Vi smagte også bitteren Amaro Riserva, som garanteret vil være skøn med et par isklumper og en appelsinskive.
Berta destillerer også grappa'er for vinhuset Beni di Batasiolo, som vi fortalte om i sidste uge. Og de grappa'er kan herhjemme købes hos Skjold Burne. Det drejer sig om Grappa Moscato Batasiolo, Grappa Barolo Batasiolo og Grappa Chardonnay Batasiolo - alle til 395 kr. flasken.
I næste uge afrunder vi serien af postkort med et besøg hos endnu et af Langhes gode vinhuse, Giribaldi.



.......
Man er velkommen til at besøge vingården Giribaldi og deltage i en smagning, der afsluttes med en gåtur i de smukt beliggende vinmarker. Med på turen er vingårdens to skønne Golden Retrievere. Den ene ses i midten af billedet.

10. postkort fra Piemonte:
Ti familiemedlemmer og to hunde
Hvis sommerferien går til den populære ferieby Alba i hjertet af Piemonte, bør man så afgjort besøge Azienda Agricola Mario Giribaldi. I den familieejede vingård fornemmer man en dyb passion for vinfremstilling og en holden fast ved traditionerne – selv om nye teknikker og eksperimenter også er velkomne i mindre målestok. Derudover får man mulighed for at smage nogle fantastisk gode vine.
I dag er det 10 familiemedlemmer fra tredje generation, der holder vingården kørende og selv er i vinmarken og vineriet samt tager sig af de besøgende, der lægger vejen forbi – og det vil sige alt fra nogle få personer til større grupper. Man skal bare ringe i forvejen.
Smagningen man (mod betaling) bliver budt på, foregår med panoramaudsigt over det bakkede vinlandskab og med ledsagelse af lokale oste og salami og rundes af med en smuk tur gennem vinmarkerne.
Giribaldi blev - som en af de første vinproducenter i Italien - økologisk certificeret i 2004. Og ud af øko-druerne fremstiller vingården en bred palet af vine, hvor især Barolo'erne er helt i top, og deres Nebbiolo Langhe er skøn og meget let drikkelig. Vinene forhandles herhjemme af Skjold Burne - hvis nu man skulle falde for nogle af dem under vingårdsbesøget...


.......
Det var franske Barbe Nicole Clicquot Ponsardin (enken Clicquot – Veuve Clicquot), som i 1816 opfandt pupitre-metoden. Den første pupitre fremstillede hun af sit gamle spisebord.

11. postkort fra Piemonte:
Godt gammelt håndarbejde.
Vingården ligger i de lidt køligere højder i Piemonte. Som vi fik at vide, så var der for ti år siden kun få, der havde vinmarker heroppe – i dag er der rigtig mange, hvilket blandt andet skyldes klimaændringerne.
Oprindelig fremstillede Giribaldi kun rødvin, men i 2010 begyndte vingården at lave mousserende vin, hvilket i dag bliver til 10.000 årlige flasker. Man har planer om at ekspandere til 50.000 flasker og er derfor i fuld gang med at plante mere Pinot Noir og Chardonnay.
Hvor mange andre vinproducenter for længst har opgivet håndarbejdet og i stedet for bruger maskiner under andengæringen på flasker, anvender Giribaldi stadig pupitre (skråtstillede ”reoler” med huller i). Her drejes flaskerne en anelse hver dag gennem to måneder for at blive bundfaldet kvit. Man kan læse mere om processen i VinAvisen bog ”Vin for begyndere” ved at klikke her. Når de tilkapslede flasker, hvor indholdet gærer, flyttes over i pupitrene, er der en lille risiko for, at de eksploderer, og familien Giribaldi anvender derfor masker under arbejdet.



.......
Tota Virginias vinkælder er af nyere dato og en oplevelse værd med de utroligt mange forskellige vinmærker.

12. postkort fra Piemonte:
En spændende vinkælder
Rigtig mange Piemonte-vine bliver eksporteret, men der er også dem, der bliver i Italien – og dem, der ender i vinkældrene hos de piemontesiske restauranter. Og de rigtig gode restauranter i distriktet har ofte meget imponerende kældre.
En af de mest fantastiske restaurantkældre, vi besøgte, var den, der tilhører Tota Virginia i Barolo-appellationen Serralunga. Det er en topmoderne, temperaturkontrolleret vinkælder med 2000 forskellige vinmærker. Vinflaskerne er ”udstillet” langs samtlige vægge med indlagt lys, og selv loftet i kælderen er beklædt med flasker! De lokale vine samt vine fra resten af Italien er selvfølgelig rigt repræsenterede. Men kælderen rummer også vine fra et hav af andre lande – lige fra Tyskland og Spanien til Libanon og Armenien.
Vinene kan nydes til restaurantens glimrende retter, der blandt andet tæller hjemmelavet pasta med kanin og trøfler.



.......
Hele to tykke mapper fyldt med vine hos Ristorante Bovio. Det er imponerende og for nogle måske også lidt skræmmende. Der er både meget kostbare vine og vine til yderst rimelige priser.  

13. postkort fra Piemonte:
Italiens "tykkeste" vinliste?
En anden restaurant, som varmt kan anbefales, er Ristorante Bovio i La Morra. Her huser vinkælderen 800 forskellige vinmærker alene fra Piemonte – men det mest imponerende er vinlisten, som består af to tykke mapper! Det, der for alvor fylder, er, at hver eneste årgang, der er på lager af de mange vine, er nævnt.
Vinlisten omfatter selvfølgelig også vine fra resten af verden, og der er fx hele 30 forskellige champagnemærker at vælge imellem. Godt, at man har en dygtig vintjener ved hånden!
Familien Bovio er med 40 år i branchen en af de ældste af Piemontes mange restauratør-familier, og den mad, man får til vinene, er enkel, lokal og fantastisk velsmagende.
Da restauranten ligger højt på en bakketop, krydres herlighederne med en bjergtagende udsigt over Barolos vinlandskab. Den kan nydes længere nede på siden som ugens store billede.
Dette var det sidste postkort fra Piemonte - i denne omgang. Vi vender garanteret tilbage på et tidspunkt med nye vinøse oplevelser.