Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50, 2023



Vinsmagningerne med de 256 deltagere blev afholdt ad flere omgange. Hver vin havde en farvekode, som blev overført til A3-arkene.

Kunstig intelligens finder vinen til digDel på Facebook

I uge 45 nævnte vi en britisk undersøgelse, der viste, hvor svært mange forbrugere har ved at vælge nye vine i et supermarked. De ender som regel med at tage den, de kender og er sikre på, at de kan lide.

Men alt tyder på, at kunstig intelligens - eller AI (Artificial Intelligence) - vil kunne hjælpe os med at finde nye vine, som er perfekte match til de smagsløg, vi hver især er udstyret med.
Forskere fra Københavns Universitet har nemlig udført et interessant forsøg, hvor de har fodret en kunstig intelligens med forsøgspersoners smagsoplevelser af forskellige vine – hvilket har gjort den i stand til at ”smage” vin.
I alt deltog 256 forsøgspersoner i projektet, og de blev hver især bedt om at arrangere kopper med forskellige vine på et ark A3-papir ud fra, hvilke vine, de fandt mindede mest eller mindst om hinanden. Jo tættere, de placerede krusene på hinanden, desto større lighed mente de, der var mellem vinenes smag.

Tog Vivino til hjælp


Dernæst digitaliserede forskerne de punkter, hvor krusene blev placeret af de enkelte forsøgspersoner. De indsamlede data fra vinsmagningerne blev ligeledes kombineret med billeder af 897.000 vinetiketter og 924.000 anmeldelser af vine fra Vivino. Denne platform omfatter ud over billeder og forbrugeranmeldelser også oplysninger om de enkelte vines region, druesammensætning, alkoholprocent og pris.
Det er Thoranna Bender, der er kandidatstuderende ved DTU, der står bag projektet:
- Den smagsdimension, vi har skabt i modellen, giver os information om, hvilke vine der ligner hinanden i smag, og hvilke der ikke gør, siger hun.
Bender forudser, at man en dag vil kunne stå med en flaske vin, som er ens favoritvin, og så via den fodrede kunstige intelligens kunne få at vide, hvilken vin, der minder mest om den i smag – og ligeledes i pris.

Vidtrækkende muligheder


- Vi har valgt vin som case, men samme metode kan lige så vel anvendes på øl og kaffe, siger Thoranna Bender. Tilgangen kan for eksempel bruges til at anbefale produkter og måske også madopskrifter til folk. Hvis vi kender de smagsmæssige ligheder i mad bedre, kan vi også bruge det i sundhedssektoren til at sammensætte måltider, der både rammer rigtigt på smag og næring hos patienterne. Måske kan det endda bruges til at udvikle fødevareprodukter, der er skræddersyet til forskellige smagsprofiler.
Man kan læse mere om projektet på Københavns Universitets hjemmeside – hvorfra man også kan klikke sig ind på projektets egen (og lidt mere nørdede) side.


Et ganske særligt parti omfatter denne fine æske med en flaske Dom Pérignon 1988 ledsaget af to champagneglas. Højeste vurdering er på 4.600 Kr.

Stor champagneauktion hos Bruun RasmussenDel på Facebook

Hvis man er glad for champagne – og gerne går efter de lidt specielle flasker – så er der kræs at hente på den onlineauktion, Bruun Rasmussen afholder d. 14. december.

Startskuddet lyder kl. 20, og man kan byde med på i alt 391 flasker årgangschampagne til en samlet vurdering på 1,3 millioner kr. De enkelte vurderinger spænder fra 1000 kr. op til 90.000 kr. for en sjælden flaske Dom Pérignon ”Cuvée P3” Moët & Chandon 1975.
Champagnerne stammer fra en anonym samler, og størstedelen af samlingen er købt direkte fra kældrene i Champagne-distriktet.
Blandt de øvrige højdepunkter er en flaske Moët Chandon 1914, som er vurderet til 50.000 kr. og en flaske Moët Dom Perignon Oenothèque 1959 til 32.000 kr.

Lagrer i årtier


- Betegnelsen "Oenothèque" bruges ofte i forbindelse med champagne, forklarer Thomas Rosendahl Andersen, der er leder af vinafdelingen hos Bruun Rasmussen. - I Moët & Chandons tilfælde refererer Oenothèque til en specifik serie af årgangschampagner, forklarer
- Disse champagner er skabt ved at lade vinen lagre i flasken i en længere periode, normalt flere årtier, før den frigives til salg. Den forlængede flaskelagring på gærresterne i champagneflasken giver vinen mulighed for at udvikle stor kompleksitet og dybde.
Klik ind og se det fem sider lange katalog – og byd eventuelt med, når auktionen starter. Ud over de store og dyre partier er der også mange flasker til mellem 1000 og 3000 kr.


Overvågningsfilmen viser forbryderen trænge ind i vineriet og åbne hanerne på de to vintanke. Fra filmen, som kan ses på X.

En ubegribelig handlingDel på Facebook

Et chokerende syn mødte de ansatte hos Sparkman Cellers i Washington, da de for nylig kom tilbage til vineriet efter Thanksgiving.

Gulvet flød med hvidvin, og der var ikke tale om en naturlig lækage i en vintank. En overvågningsfilm viste en maskeret person, der trængte ind i vineriet, og herinde lukkede op for hanerne på to store tanke, hvorved i alt 19.000 liter vin til en værdi af 600.000 dollars (cirka 4 mio. kr.) strømmede ud i vineriet.
Tankene indeholdt hovedparten af den nye årgang vin, og familien Sparkman, der ejer vinhuset, kæmper nu for at kunne leve op til ordrerne fra ind- og udland.
På en anden overvågningsfilm ser man gerningsmanden forsvinde ind i et nærliggende skovområde. Politiet er selvfølgelig i fuld gang med at efterforske forbrydelsen, men der er desværre ikke meget at gå efter. Årsagen er også foreløbig ukendt.



I Concha y Toros vinmarker er der opsat solcellepaneler.

Hurtigere til at nå sine klimamål Del på Facebook

Mens nogle – fx visse lande – er længere tid end planlagt om at reducere CO2-udslippet, så har det chilenske vinhus Viña Concha y Toro været hurtigere på aftrækkeren end forventet.
Vinhuset var repræsenteret i den chilenske pavillon under det nyligt afholdte Climate Change Conference (COP28) i Dubai. Og her meddelte Concha y Toro, at planerne om at nå en CO2-nettoudledning på nul er fremskyndet med 10 år fra 2050 til 2040. Så godt er det gået med vinhusets bestræbelser på at reducere CO2-udslippet.

53% lavere end gennemsnittet


Concha y Toros planer om en reducering startede for adskillige år siden, og hele vejen igennem har 100% genanvendelig energi været i fokus.
Fra 2017 til 2022 reducerede vinhuset sit CO2-udslip med 35%, og i dag er dets udslip – ifølge Conha y Toro selv – 53% lavere end gennemsnittet for den globale vinindustri.
I flere år har vinhuset samarbejdet med Science Based Targets (SBTi), der hjælper firmaer med at sætte sig videnskabeligt troværdige mål for reducering af CO2-udslippet.
Man kan (på engelsk) læse helt nøjagtigt, hvilke tiltag Concha y Toro har søsat – og hvordan de hver især reducerer udslippet – ved at klikke her.


"Moutons univers" af Chiharu Shiota.

Så er der igen kunst på etiketten Del på Facebook

Hvert år siden 1945 har Bordeaux-slottet Château Mouton Rothschild ladet en berømt kunstner dekorere etiketten til slottets nye årgang. Kunstnere som Miró, Braque, Chagall, Picasso, Warhol og danskeren Per Kirkeby har haft æren. Kun med 2003-årgangen fraveg baronesse Philippine Mouton Rothschild traditionen og satte i stedet sin tipoldefar på etiketten. I 2003 var det nemlig 150 år siden, Nathaniel de Rothschild (1812-70) købte ejendommen, der siden har været i familiens eje.

Kunstneren bag etiketten på den nye årgang 2021 er netop offentliggjort, og valget er faldet på den japanske installationskunstner Chiharu Shiota.

Mennesket og den generøse natur


Og nej, etiketten viser ikke en mand, der holder en stor mængde røde ballonner. Chiharu Shiota kalder sit kunstværk for ”Moutons univers”, og det viser en menneskeskikkelse over for ”den store og generøse natur” – hvilket igen henviser til vinproduktion og dens samarbejde mellem mennesker og natur. De fire linjer, der går fra skikkelsen op til ”naturen” symboliserer de fire årstider.
At Shiotas natur er rød skyldes, at rød er hendes signaturfarve, når det gælder hendes mange installationer.
Mouton Rothschild har også solgt et parti af den nye årgang i forskellige flaskestørrelser og med den nye etiket hos Christie’s. Største flaske var en Nebuchadnezzar, der rummer 15 liter vin svarende til 20 normale flasker. Beløbet fra auktionen går til et godgørende formål.
Man kan se samtlige etiketter, som har prydet vinene gennem årene, ved at klikke her.


Det er denne vinmark, som rævefamilien havde set sig varm på... Foto: Domain Aalsgaard.

Ræve med hang til SolarisDel på Facebook

Vi har ofte nævnt, hvordan harer, vildsvin og bavianer spiser de fuldmodne druer hos vinproducenter rundt om i verden.
For nylig havde Lars Hagerman, der ejer Domain Aalsgaard i den nordsjællandske by Ålsgårde, besøg af nogle ret charmerende skadedyr, som han udtrykker det i seneste udgave af Vinpressen.
En rævefamilie har i år haft en hule uden for hans vinmark Højbjerg, og i den forgangne sommer har fire søde rævehvalpe leget inde i marken. Den er indhegnet med rådyrhegn, men det er ingen hindring for ræve - de graver sig bare ind under hegnet.
Hagerman syntes, det var både sjovt og hyggeligt - men det var kun indtil druerne modnede, for så fik rævene smag for den grønne Solaris-drue.

Smart "afstilkningsmetode"


De mest modne druer røg selvfølgelig først, og det endte med, at 50% af Lars Hagermans Solaris-druer forsvandt som ræveguf. Hver gang han lukkede en gang under hegnet, gravede rævene bare en ny. Så det var umuligt at holde dem væk.
Det viste sig, at de havde en særlig smart og effektiv måde at fortære druerne på. De tog hele klasen i munden og trak sig så baglæns, hvorved samtlige druer røg af og endte i rævegabet.
Mærkeligt nok fik de kun smag for Solaris – de andre druer fik lov til at blive hængende på vinstokkene.
Man kan læse mere om Lars Hagerman og Domain Aalgaard, der er Danmarks første godkendte vingård, i denne uges Blå Bog længere nede på siden.


Rapporten fra OIV har en ret lang titel: Evolution of World Wine Production and Consumption by Colour.

Rapport inddelt efter "farver"Del på Facebook

Globalt fremstilles og drikkes der stadig mere hvidvin (inklusiv mousserende vin) og rosévin og mindre rødvin, og i dag tegner det samlede forbrug af hvidvin og rosévin sig for mere end halvdelen af det globale forbrug. Det viser en ny rapport fra den internationale vinorganisation OIV over udviklingen i såvel produktionen som i forbruget af de tre vintyper i perioden år 2000 til 2021. Og det er bestemt interessant læsning. Nedenfor bringer vi nogle af oplysningerne fra rapporten inddelt efter vintype.

Rødvin


* I år 2000 udgjorde produktionen af rødvin 48% af den totale produktion på verdensplan – i løbet af de senere år er andelen faldet til 43%. Og siden 2004, hvor rødvinsproduktionen var på sit højeste, er den faldet med hele 25%.
* Frankrig fremstiller i dag 50% mindre rødvin end i år 2000, og nedgangen gælder også for flere af de andre store europæiske vinlande. Til gengæld har der været en vækst i produktionen i oversøiske lande som Chile, Argentina, Australien, USA og Sydafrika. Men denne vækst er ikke nok til at kompensere for den store nedgang i landene på den nordlige halvkugle.
* På topti listen over lande med den største rødvinsproduktion er syv af landene oversøiske.
* Forbruget af rødvin er ligeledes faldet siden år 2000, frem for alt i Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien. Til gengæld er det steget i Kina, USA, Rusland og Brasilien.

Hvidvin


* Siden år 2002 er produktionen af hvidvin på verdensplan steget med 13% og udgør i dag 49% af den samlede globale vinproduktion. Dermed fremstilles der nu mere hvidvin end rødvin, og det er især et boom inden for fremstillingen af mousserende vin, der har drevet væksten.
* Der har frem for alt været en øget produktion i Italien (på grund af proseccos popularitet), USA, Australien og Sydafrika.
* Når det gælder stigningen i forbruget af hvidvin, er årsagen ikke mindst en større efterspørgsel på mousserende vin i USA, Tyskland og Storbritannien.

Rosévin


* Den globale produktion af rosévin er steget med 25% mellem 2000 og 2021.
* Tre lande fremstiller to tredjedele af al rosévin, og det er Frankrig, Spanien og USA. Og det er ikke mindst en øget produktion i Frankrig, der er årsag til fremgangen.
* Forbruget af rose er steget med 17% siden år 2000 – hvilket især skyldes en stigende efterspørgsel fra Storbritannien, Tyskland og USA. Frankrig er dog med en tredjedel af produktionen den største forbruger af rosévin. Til gengæld har briternes forbrug af rosé været det hurtigst voksende i de sidste cirka 20 år.


Anne Nicolajsen (CFO & Sustainability Manager) og Mads Stensgaard (CEO) er stolte over at have opnået den nye certificering. 

B Corp til Kjær & Sommerfeldt Del på Facebook

B Corp er en globalt anerkendt bæredygtigheds-certificering, der vurderer hvilken forskel en virksomhed gør for samfundet – indenfor miljø, klima, medarbejdere, kunder, lokalsamfund og ledelse.
Har man som virksomhed en B Corp certificering, forpligter man sig til at leve op til meget høje standarder inden for de forskellige områder. Og man kan ikke bare hvile på laurbærrene – hvert tredje år bliver certificeringen revurderet.
Nu har Københavns ældste vinhandel, Kjær & Sommerfeldt, opnået B Corp certificeringen og har dermed sluttet sig til de i alt cirka 85 danske certificerede virksomheder, hvoraf seks af dem tilhører drikkevarebranchen.

Det handler om ordentlighed


- Jeg er virkelig stolt af, hvor langt vi er nået på så kort tid, siger Kjær & Sommerfeldts CEO, Mads Stensgaard.
- For mig handler arbejdet med bæredygtighed dybest set om ordentlighed. Ordentlighed overfor vores klode, overfor hinanden – og så selvfølgelig at sikre en lønsom forretning. Det var i forvejen en stor del af virksomhedens DNA, men gennem certificeringen har vi fået et ekstra niveau på vores arbejde med bæredygtighed og er blevet meget mere bevidste om, hvor vi konkret kan gøre en forskel.
I de kommende år vil Kjær & Sommerfeldt øge andelen af miljøcertificerede vine markant. I 2030 forventer vinhandlen, at 70% af dens vine vil have et miljøcertifikat - her og nu er der tale om 20%. Et mål, der er sat i dialog med leverandørerne.
For et par år siden opnåede et andet vinfirma, Østjysk Vinforsyning, ligeledes at blive B Corp certificeret.


Fra venstre: Château Latours ur med urskive af sten fra vinmarken og det berømte tårn på bagsiden. Dernæst bagsiden af uret med træ fra fadet fra Few Spirits.

Kombineret luksus Del på Facebook

Man kunne næsten kalde det en trend – det at kombinere luksusure med vin- og spiritusmærker i luksuskategorien. Der har i hvert fald været flere eksempler gennem de senere år.
For nylig gjaldt det et samarbejde mellem 1. cru-slottet Château Latour i Pauillac og Schweizs ældste urmager, Girard-Perregaux, om et ur, hvor urskiven består af sten fra slottets vinmark.
Der er kun fremstillet 18 ure, og ifølge urmageren tog det 30 timer at kreere hvert ur. En væsentlig årsag var, at hver lille sten skulle slibes ned til en 0,45 mm tynd og rund plade, som kunne monteres i uret.
Bagsiden af urene er prydet med Château Latours varemærke, det berømte tårn, der er monteret på en baggrund med indlagte safirer.

Et stykke fad om håndledet


Selv om man skulle have et nok så spækket kreditkort, kan man godt glemme alt om at erhverve et af urene. De er nemlig ikke til salg, da de skal bruges som gaver til slottets private gæster.
Til gengæld kan man godt købe et af de ure, som det amerikanske destilleri Few Spirits i Chicago har lavet sammen med urmageren Oak & Oscar.
Destilleriet har tappet bourbon fra et enkelt særligt godt fad på flasker, og sammen med flaskerne sælger det uret, som på bagsiden har en lille indlagt dekoreret plade af træet fra selv samme fad.
Der er kun fremstillet 50 ure og 50 flasker, og de sælges gennem Oak & Oscar for den nette sum af 1850 dollars (cirka 12.800 kr.) for et sæt.


Den nye vinbar er indrettet i lokaler, som tidligere rummede Hadi's Café.

Ny frankofil vinbarDel på Facebook

Lars Reitz Petersen er en garvet vinmand, der har beskæftiget sig med vin siden 1980’erne. Han har afholdt mere end 250 vinforedrag på aftenskoler, og har siden 2012 drevet sit eget vinimportfirma Grand Cru Wine. Og nu slår han dørene op for en vinbar på Godthåbsvej 88 på Frederiksberg.

Grand Cru Wine Bar åbner d. 15. december, og det bliver med et stort sortiment af cirka 150 rød-, hvid- og rosévine, der bortset fra nogle få californiere og italienere alle er franske. Et lille udvalg af naturvine er der også blevet plads til.
Reitz Petersen er med egne ord frankofil, og da champagne er hans hjertebarn, vil der også være over 100 forskellige champagner på kortet – mere end 10 af dem vil man kunne smage glasvis.
Priserne spænder fra 60 kr. for et glas rød- eller hvidvin til hele 22.000 kr. for en flaske af Bourgogne-vinen Domaine Armand Rousseau Chambertin årgang 2019.
Melder sulten sig, byder baren også på charcuteri, oste, foie gras og kaviar.
En hjemmeside er på vej, men indtil da kan man holde sig orienteret på Grand Cru Wines Facebook-side.
I vintermånederne holder baren åben tirsdag til lørdag kl. 14 til 24.

Gætter vine med 100% nøjagtighedDel på Facebook

Længere oppe på siden bringer vi en nyhedshistorie om brugen af kunstig intelligens i forbindelse med vinens verden. Og her kommer endnu én.

Ved en blindsmagnings-konkurrence er det godt gået, hvis deltagerne kan gætte vinland, distrikt og drue. Og endnu bedre gået, hvis de også kan angive en producent og måske en årgang.
Men det er svært at hamle op med kunstig intelligens i den henseende. Det viser ny forskning fra Université de Genève, hvor det er lykkedes forskerne at få en AI-maskine til med 100% nøjagtighed at pinpointe en række forskellige Bordeaux-vine.
Til forsøget blev der anvendt 80 rødvine i 12 forskellige årgange mellem 1990 og 2007. Vinene stammede fra syv forskellige Bordeaux-slotte.
Forskerne brugte gaskromatografi til at opløse hver vin i kemiske komponenter. Det resulterede i et såkaldt kromatogram for de enkelte vine – en aflæsning med cirka 30.000 punkter, der hver især repræsenterer forskellige kemiske forbindelser.

Gentog processen 50 gange


Dernæst brugte man kromatogrammerne samt data om slottene og årgangene til at træne en kunstig intelligens. Til sidst bad man den om at angive distrikt, producent osv. for hver enkelt vin – hvilket den som nævnt gjorde til top-karakter.
Forskerne gentog processen hele 50 gange og ændrede vinene, der blev brugt hver gang. Men den kunstige intelligens fortsatte med at være fuldstændig skråsikker. Når det gjaldt vinenes årgang, havde den dog lidt sværere ved at ramme plet, hvilket den kun gjorde halvdelen af gangene.
Det schweiziske forskerteam forestiller sig, at den slags nøjagtige identifikation af vine fx vil kunne bruges i kampen mod forfalskninger af fornemme vine.
Den kemiske teknik og træningen af den kunstige intelligens er langt mere kompliceret end her beskrevet. På universitetets hjemmeside kan man læse mere detaljeret (på engelsk) om fremgangsmåden.


Druerester forvandlet til en taske og en flaskeholder til Yellow Label.

Tasker og sko af druerester fra Champagne Del på Facebook

Vi har tidligere nævnt, hvordan resterne fra vinfremstillingen hos nogle vinhuse ender som et alternativ til læder lavet af dyrehuder – en slags vegansk læder kunne man kalde det.

VinAvisen har – hos det portugisiske vinhus Soalheiro – siddet i en stol betrukket med ”læder” lavet af drueskind og -kerner fra vinhusets vinfremstilling. Og det føltes fuldstændig som ægte læder.
Nu har også Veuve Clicquot indgået et samarbejde med modedesigneren Stella McCartney om en serie luksustilbehør fremstillet af druerester fra champagnehuset.
Tilbehøret omfatter tasker, sko og en flaskeholder til husets Yellow Label – alt sammen lavet i ”læder”.
Skoenes såler er fremstillet af korkrester fra champagnehusets kælder i Reims.
Det er, så vidt vi ved, første gang et champagnehus leverer druerester til genbrug. Men det er bestemt et skridt i den rigtige retning.
Man kan læse mere om serien og produktionen ved at klikke her.

Drueklaserne klippes til hos Richard Hochfeld, så de kan være i plasticbakkerne.

En god idéDel på Facebook

Når den britiske frugtproducent Richard Hochfeld i Kent skal pakke druer til den store supermarkedskæde Tesco, er der et stort spild af den gode friske frugt. Klaserne pakkes i plasticbakker - ligesom herhjemme - og for at det skal passe som fod i hose, er man nødt til at fjerne enkelte druer og små klaser.
Hvert år kasseres der således omkring 160 millioner druer hos Richard Hochfeld. Men en dag fik frugtproducenten og Tesco en god idé, nemlig at få forvandlet de mange druer til gin - som så igen kan sælges i supermarkedskædens butikker.
Resultatet blev Hyke Gin, der er fremstillet af destilleriet Foxhole Spirits i West Sussex og kan købes direkte hos destilleriet og i 300 Tesco-butikker rundt om i Storbritannien til en pris på 27 pund (cirka 210 kr.).
I ginnen indgår - ud over enebær - også myrra, koriander, lakridsrod, kardemomme, løvblad, spidskommen, Rooibos og en række andre botanicals.
Man kan læse mere om ginnens tilblivelse ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Lars Hagerman.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt. De portrætter, vi har bragt, har vi samlet på en særlig side.

Lars Hagerman (f.1941) har svenske rødder, men blev som uddannet biolog ansat ved Københavns Universitet i 1969. Allerede som dreng i Helsingborg begyndte han at interessere sig for vinstokke – hvilket senere helt naturligt også medførte en interesse for vin.
I 1980’erne spirede drømmen om at få sin egen vingård, og i mange år eksperimenterede Lars Hagerman med forskellige druesorter i sin parcelhushave. Efter adskillige studiebesøg hos alsaciske og tyske vingårde samt diskussioner med tyske vinplanteskoler grundlagde han Domain Aalsgaard i den nordsjællandske by Ålsgårde og satte de første vinstokke i jorden i 1998. Da Danmark i år 2000 fik EU’s blå stempel som vinland, var Domain Aalsgaard den første vingård herhjemme, som blev godkendt af de danske myndigheder.
Vingården med vinmarken Højbjerg omfatter nu 0,7 hektar med 2000 vinstokke, der breder sig på en sydskråning, hvor dyrkningsforholdene er optimale.
Lars Hagerman har specialiseret sig i tørre hvidvine på fem forskellige grønne druer, inspireret af sine læremestre i Franken i Tyskland, men med en egen dansk vinidentitet. Filosofien er enkel: at producere vin er biologi, ikke kemi. Vinen laves i vinmarken, og kun modne og sunde druer kan give en god vin. I vineriet forvalter man så, hvad naturen har givet.
Derfor arbejder Lars Hagerman også hårdt med vinstokkenes pleje og gør alt, for at de skal være så sunde og lykkelige som muligt. Og resultaterne udebliver ikke; druerne bliver så modne, at de i sukker- og syreindhold kan svare til tysk Spätlese, og normalt er det derfor ikke nødvendigt at chaptalisere – tilsætte sukker.
I 2009 gik Domain Aalsgaard over til skruelåg på vinflaskerne for at sikre vinenes holdbarhed.
I begyndelsen var vinavl og vinfremstilling en spændende hobby for Lars Hagerman – en hobby, som han dog hurtigt brugte stadig mere tid på. I 2003 tog han derfor beslutningen om at blive vinbonde på fuldtid, hvilket han ikke på nogen måde har fortrudt.
Adresse: Ålsgårde Stationsvej 13, 3140 Ålsgårde, e-mail: lars.hagerman@gmail.com, domainaalsgaard.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvorfor er der harpiks i vinen?Del på Facebook

Inger Sørensen var på ferie i Grækenland i efteråret, og her blev hun rigtig glad for Retsina - hvidvinen, der som bekendt indeholder harpiks. Nu vil hun godt vide, hvornår og hvorfor grækerne begyndte at blande harpiks i vinen.
Det skete faktisk allerede i den græske oldtid. Grækerne opbevarede og transporterede deres vin i høje lerkrukker, amforaer, og disse var ikke altid helt tætte. Man fandt derfor på at overtrække deres indersider med harpiks.
Samtidig opdagede man, at vinen holdt sig bedre i amforaerne med harpiks, og da man havde vænnet sig til smagen, fortsatte man med harpiksen.
Det gjorde man også i oldtidens Rom, men kun i begyndelsen. I 200-tallet gik romerne over til træfade, der var lettere end amforaerne og ikke behøvede at blive tætnet med harpiks, og derfor mistede vi her i Vesteuropa smagen for harpiks.
Men i Grækenland fortsatte man med harpiksen, og navnet Retsina er i dag beskyttet af EU. Vi må derfor opgive at lave Retsina i Danmark – hvis nogle skulle få en vanvittig lyst til det ...
Den harpiks, man tilfører Retsina – og det er kun en lille mængde – stammer fra Aleppo fyrretræet.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

For en gang skyld bringer vi et billede, vi selv har taget. Dette herlige gamle skilt hænger på en husmur på øen Nyord ud for Møn. Det vidner om de mange årtier, hvor Lilly Hansen drev den gamle købmandsforretning på den lille ø, der i dag kun har 35 indbyggere.
Hun var en bestemt dame - det fortælles, at præcis kl. 12 hver dag holdt hun frokostpause, og var der kunder i butikken, blev de genet ud og bedt om at komme igen senere.
I forretningen kunne man købe alt fra batterier til Baccardi rom - og selvfølgelig også vin fra Kjøbenhavn's Vin Kompagni, som det fremgår af skiltet.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-767
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


767 Et imponerende opbud af Vidal-druer hos Cedar Rose Vineyards i New Jersey, USA (foto © Cedar Rose Vineyards).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Giordano, Chardonnay, Puglia IGP, Italien, 2022, lav alkohol (12,5%)

59 kr., pris på tilbud fra 14. til 23. december: 45 kr., 365discount

En ok hvidvin med god frugt og en behagelig tørhed - samt noter af modne æbler i eftersmagen. En vin med en stor spændvidde til mad. Den fjerde stjerne gives for den meget lave tilbudspris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hatschbourg Grand Cru, Théo Gattin, Riesling, Alsace, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

109,95 kr., på tilbud indtil 31. december: 99 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En fint krydret duft med en anelse petroleum møder næsen. Det er en meget velkomponeret hvidvin, hvor den friske og fyldige smag har en fin balance mellem frugtsødme og syre. En delikat vin, der vil være en fin ledsager til fx retter med kammuslinger.

stjernestjernestjerne

Villa Melnik, Keratsuda, Bulgarien, 2021, middel alkohol (13,5%)

125 kr., på tilbud til 106,25 kr., AM Vinimport

Den grønne Keratsuda-drue har sin oprindelse i Bulgarien. Vinen har en fin duft af gule blommer og en fyldig og meget tør smag, der slutter lidt brat. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Handwerk G3, Stefan Breuer, Grauburgunder, Rheinhessen, Tyskland, 2022, lav alkohol (12,5%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 120 kr., Holte Vinlager

En god, tør hvidvin på Grauburgunder, som de fleste måske bedre kender som Pinot Gris. Vinen dufter og smager af aromatiske sommeræbler og pærer og har en sprød syre til slut. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Giordano, Puglia IGP, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

59 kr., pris på tilbud fra 14. til 23. december: 45 kr., 365discount

Denne rødvin byder på et opbud af dejligt krydrede noter i både duft og smag - hvid peber, allehånde og anis. Eftersmagen slutter med et tilpas tanninbid.

stjernestjernestjernestjerne

Spinyback, Pinot Noir, Nelson, New Zealand, 2020, middel alkohol (13,5%)

Denne rødvin er en klassiker, når det gælder newzealandsk Pinot Noir rødvin. Den har duft af blåbær og en god læskende bærsmag med et lille tørt bid til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Patù, Giustini, Primitivo, Salento IGP, Italien, 2022, høj alkohol (14,5%)

89 kr., Masa Wine

En glimrende, blød, rund og fyldig rødvin med varme krydrede noter og strejf af mørke rosiner i den lange eftersmag. En rigtig jule-hygge-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Arreio, Quinta de. S. Sebastiáo, Lisboa, Portugal, 2021, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

I dene rødvin er både duft og smag præget af aromatiske krydrede noter. Frugten popper op i form af frisk bærmost og en fin syre i eftersmagen. En rigtig dejlig rødvin, der vinder ved at få lidt ilt i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ipogeo, Fattoria Castellina, Toscana IGT, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Mere om Vin

Hvis denne rødvin får lidt luft i en karaffel, folder den sig ud i al sin dejlige aroma. Der er læder og svampe i duften, mens smagen er kompleks, har moden frugt og en dejlig forfriskende syre. Eftersmagen har afrundede tanniner. Nyd vinen til risotto, en ekstra gode pastaret eller retter med svampe.

stjernestjernestjernestjerne

Quinta do Casal Branco Reserva, Tejo DOC, Portugal, 2020, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., AndrupVin.dk

Tre druer har lagt most til denne rødvin, Syrah, Touriga Franca Castelão og Alicante Bouschet. Sidstnævnte drue er en af de få blå druesorter, hvis druekød også er farvet, og den er således, hvad franskmændene kalder en teinturier-drue – en farverdrue. Nå, men det er vinen, det gælder - og den er udmærket med herbale noter i duft og smag og med en god syre til mad i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mandus, Pietra Pura, Primitivo, Primitivo di Manduria DOP, Italien, 2022, middel alkohol (14%)

130 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 100 kr., Skjold Burne

En fyldig og vellavet rødvin, hvor god frugt og krydrede noter med blandt andet eukalyptus supplerer hinanden på bedste vis. En fin syre gør vinen velegnet til lidt fede kødretter. Eftersmagen slutter med bløde tanniner.

stjernestjernestjernestjerne

Pierre Henri Morel, Vacqueyras AOC, Frankrig, 2020, høj alkohol (15%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 15. til 23. december: 99 kr. Sælges også i SuperBrugesen, Kvickly

Vacqueyras er en appellation i det sydlige Rhône. Så er det på plads. Til de 99 kr. er dette en god rødvin med duft af mørke kirsebær og med en fyldig og krydret smag med blandt andet sort peber og stjerneanis. Eftersmagen har afrundede tanniner. En vin, der kræver en godt krydret kød- eller grøntsagsret som ledsager.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Southern Hills, Wente Vineyards, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2019, middel alkohol (13,5%)

160 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 125 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

Dejlig koncentreret solbær møder både næsen og ganen. Men der er også fine krydrede noter, strejf af mandler og en anelse lakrids i den lange eftersmag, der slutter rundt og blød. En let drikkelig rødvin med frugten i front.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Aplauz, Melnik, Mavrud, Bulgarien, 2019, høj alkohol (14,5%)

175 kr., på tilbud til 148,75 kr., AM Vinimport

Her er vi helt oppe at ringe. Det er en rigtig dejlig, harmonisk og velkomponeret rødvin med duft af modne brombær og læder. Smagen er fyldig og kompleks og forfører med moden frugt, tilpas tørhed og en fin krydring, der udvikler sig med nye smagsnuancer i den lange eftersmag. En forfriskende syre og et lille tanninbid afslutter herlighederne. Vinen vil være sagen til and, flæskesteg m.m. juleaften.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tábula, Ribera del Duero DO, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

299 kr., Skjold Burne

Denne dejlige rødvin er et rigtig godt bud på en ledsager til julemaden. Den er fyldig og varm, krydret med noter af stjerneanis, rosmarin og aromatisk peber og med et tilpas tanninbid til slut.