Når efteråret melder sig i Abruzzo, lyser vinmarkerne op med deres gule og røde løv.
Kampen om en drue
Rødvin på den blå drue Montepulciano kan kun have et Montepulciano på etiketten, når vinen er fremstillet i den italienske region Abruzzo.Sådan bør det være ifølge regionens vinråd, og det italienske landbrugsministerium er nu kommet regionen til hjælp med et nyt dekret, der anerkender, at det kun er Abruzzo, der må anvende druenavnet. Og det gælder såvel på etiketterne som i al markedsføringsmateriale. Al anden vin på druen må kun bruge betegnelsen Cordisco, der er et synonym for Montepulciano.
Beslutningen er ikke faldet i god jord hos vinrådet i den italienske region Marche. Her har man siden tidernes morgen dyrket Montepulciano og anvendt navnet, og i dag er der stadig cirka 2200 hektar vinmarker med druen.
Ingen kender navnet
Synonymet Cordisco stammer fra middelalderen, og er fuldstændig forsvundet i historiens tåger, lyder det fra Marches vinproducenter. Stort set ingen italienske producenter eller forbrugere kender navnet. Og uden for Italiens grænser står det endnu værre til, mener man i Marche.
Cordisco blev faktisk slettet, da Italiens nationale vinregister med alle druenavnene blev digitaliseret i 1980’erne. Nu er navnet så igen oprettet i vinregistret.
Fornærmende over for kolleger
Abruzzos vinråd klapper naturligvis i hænderne og mener, det er en glimrende løsning, at Marche - og andre italienske regioner, der laver vin på druen - fremover kun må anvende navnet Cordisco. Som det er nu, er det jo bare forvirrende for forbrugerne, lyder det herfra.
Sandt nok, så er Montepulciano Abruzzos hoveddrue, der dækker cirka 50% af regionens vinmarksareal, hvilket vil sige omkring 18.000 hektar. Men alligevel - bør en bestemt region have monopol på et druenavn?
I Marche kalder man ifølge Wine-Seacher den tone, vinrådet i Abruzzo bruger, for fornærmende over for kolleger fra andre regioner.
Ud over Abruzzo og Marche dyrkes der også Montepulciano i de italienske regioner Lazio, Molise og Puglia.
Hvis man skal tale om noget, der er forvirrende, så er det nok snarere, at der i Toscana findes en vin med navnet Vino nobile di Montepulciano. Den har intet med druen at gøre - navnet skyldes, at den fremstilles på druer fra vinmarker omkring byen Montepulciano.