Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Miljenko Grgich

  Miljenko Grgich (1923-2023) har om nogen været med til at sætte både Napa Valley og resten af Californien på det vinøse verdens kort.
  Han blev født i byen Desne i Kroatien og blev i bogstaveligste forstand flasket op med vin. Hans far var tredje generation bag roret i en lille vingård, og allerede som toårig fik Miljenko Grgich - ligesom sine ti søskende - en blanding af vand og vin. Som treårig var han med til at presse druer med fødderne.
  I 1949 studerede han kemi, mikrobiologi, vindyrkning og ønologi på universitetet i Zagreb med det mål at blive vinmager ligesom sin far.
  Miljenko Grgich havde dog en drøm om at forlade det kommunistiske Jugoslavien - som Kroatien dengang var en del af - og slå sig ned i Californien. I 1954 tog han til Vesttyskland og derfra til Canada, og i 1958 gik drømmen omsider i opfyldelse, da han ankom til Californien kun medbringende en enkelt lille kuffert.
  I de følgende år arbejdede han som vinmager hos en lang række vinhuse i Napa Valley - blandt andet hos Robert Mondavi.
  I 1972 blev Miljenko Grgich så vinmager og partner hos Chateau Montelena. Den første årgang Chardonnay, 1973, han lavede, blev udvalgt til at dyste i den legendariske blindsmagning i Paris i 1976. Det var den britiske vinhandler Steven Spurrier, der afholdt smagningen, hvor californiske vine dystede mod franske. Der var stor forbløffelse, da flere af vinene fra Californien vandt over de franske - og hvor Chardonnay-vinen fra Montelena blev nummer ét, når det gjaldt hvidvinene. Den vandt således over adskillige berømte hvide Bourgogne-vine.
  Med den anerkendelse og succes, som fulgte i kølvandet, mente Miljenko Grgich, at det var tide at åbne eget vinhus. I 1977 slog han dørene op for Grgich Hills Estate i Rutherford i Californien, og den første årgang Chardonnay, han fremstillede, vandt i 1980 i konkurrencen The Great Chardonnay Showdown foran 221 deltagende vine fra alverdens lande. Han er siden blevet kaldt for "kongen af Chardonnay", og i de sidste 50 år har hans vine vundet et hav af internationale priser.
  I 1996 åbnede han vinhuset Grgic Vina i Kroatien - for at vise, at det er muligt at fremstille fine vine på kroatisk jord, og for at være med til at indføre moderne vinfremstillings-teknikker i sit gamle hjemland.
  Indtil sin død boede han i Palm Springs i Californien, mens hans datter, Violet Grgich, og hans nevø, Ivo Jeremaz, fører vinhuset videre.