Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Miljenko Grgich

  Miljenko Grgich (f. 1923) har om nogen været med til at sætte både Napa Valley og resten af Californien på det vinøse verdens kort.
  Han blev født i byen Desne i Kroatien og blev i bogstaveligste forstand flasket op med vin. Hans far var tredje generation bag roret i en lille vingård, og allerede som toårig fik Miljenko Grgich - ligesom sine ti søskende - en blanding af vand og vin. Som treårig var han med til at presse druer med fødderne.
  I 1949 studerede han kemi, mikrobiologi, vindyrkning og ønologi på universitetet i Zagreb med det mål at blive vinmager ligesom sin far.
  Miljenko Grgich havde dog en drøm om at forlade det kommunistiske Jugoslavien - som Kroatien dengang var en del af - og slå sig ned i Californien. I 1954 tog han til Vesttyskland og derfra til Canada, og i 1958 gik drømmen omsider i opfyldelse, da han ankom til Californien kun medbringende en enkelt lille kuffert.
  I de følgende år arbejdede han som vinmager hos en lang række vinhuse i Napa Valley - blandt andet hos Robert Mondavi.
  I 1972 blev Miljenko Grgich så vinmager og partner hos Chateau Montelena. Den første årgang Chardonnay, 1973, han lavede, blev udvalgt til at dyste i den legendariske blindsmagning i Paris i 1976. Det var den britiske vinhandler Steven Spurrier, der afholdt smagningen, hvor californiske vine dystede mod franske. Der var stor forbløffelse, da flere af vinene fra Californien vandt over de franske - og hvor Chardonnay-vinen fra Montelena blev nummer ét, når det gjaldt hvidvinene. Den vandt således over adskillige berømte hvide Bourgogne-vine.
  Med den anerkendelse og succes, som fulgte i kølvandet, mente Miljenko Grgich, at det var tide at åbne eget vinhus. I 1977 slog han dørene op for Grgich Hills Estate i Rutherford i Californien, og den første årgang Chardonnay, han fremstillede, vandt i 1980 i konkurrencen The Great Chardonnay Showdown foran 221 deltagende vine fra alverdens lande. Han er siden blevet kaldt for "kongen af Chardonnay", og i de sidste 50 år har hans vine vundet et hav af internationale priser.
  I 1996 åbnede han vinhuset Grgic Vina i Kroatien - for at vise, at det er muligt at fremstille fine vine på kroatisk jord, og for at være med til at indføre moderne vinfremstillings-teknikker i sit gamle hjemland.
  I dag bor han i Palm Springs i Californien og har overladt roret i vinhuset til sin datter, Violet Grgich, og sin nevø Ivo Jeremaz.