Får af racen Babydoll har "slået græsset" hos Yealands på New Zealand i rigtig mange år. Her er fårene "ansat" udelukkende med fokus på den økologiske vindyrkning. Foto: Yealands.
Bekymret for "greenwashing"
Hvis man lige nu fløj hen over vinmarkerne i Napa og Sonoma, ville man se rigtig mange gullighvide pletter mellem rækkerne af vinstokke. Det er får, og fåreflokkene har bredt sig med en nærmest eksplosiv vækst i de californiske vinmarker gennem de sidste par årtier.Fårene holder ukrudtet nede og sørger om vinteren for at give livgivende dækplanter mellem vinstok-rækkerne en tiltrængt klipning.
At anvende får til den slags er selvsagt en grøn og bæredygtig metode sammenlignet med at sprøjte med ukrudtsmidler eller bruge benzindrevne traktorer.
Fårene er også med til at gøde vinmarken – og så er de krøllede dyr - og deres lam - noget så kære at se på. Det sidste har ifølge en artikel i San Francisco Chronicle fået nogle producenter til at mene, at ”trenden” med får er gået for vidt – og en biodynamisk vinproducent er direkte ”bekymret for greenwashing” i vinindustrien.
Fotograferer og deler billeder
Ifølge artiklen skulle man se langt efter får i de californiske vinmarker for bare 20 år siden. Så begyndte nogle økologiske vinproducenter at låne får fra lokale fåreavlere. Og de betalte ikke en krone - eller i hvert fald kun meget lidt - for lånet. Fårene fik jo rigeligt med føde i den tid, de guflede i sig i markerne.
I dag er udlån eller køb af får i høj kurs hos nogle af avlerne – op til 600 dollars (cirka 4000 kr.) pr. hektar vinmark er ikke usædvanligt.
Selv om der rent faktisk kun er brug for fårene i markerne i en kortere periode om vinteren, så ser man dem nogle steder ”græsse” mellem vinstokkene på andre tidspunkter af året. Besøgende turister fotograferer de søde dyr og deler billederne på de sociale medier. Og det kan selvfølgelig give et indtryk af, at man har med et økologisk vinhus at gøre – selv om det med økologien måske stopper ved fårene.
Selvfølgelig har den biodynamiske producent, der henvises til i artiklen i San Francisco Chronicle, en pointe. Men greenwashing i ordets bogstaveligste forstand kan der selvfølgelig ikke være tale om – så længe de ikke-økologiske vinhuse ikke direkte markedsfører sig som økologiske.