Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 15, 2024



Wine Australia markedsfører australsk vin verden over, blandt andet via årlige smagninger. Billedet er fra den nyligt afholdte Australia Trade Tasting for vinprofessionelle i England. Foto: Wine Australia.

Slut med strafafgifterDel på Facebook

Den australske vinindustri fik for nylig det bedst tænkelige påskeæg: Kina er gået med til at fjerne den strafafgift på 218%, som det asiatiske land pålagde vin importeret fra Australien. Ophævelsen har ifølge Decanter været gældende fra og med d. 29. marts.

I 2020 var Kina Australiens største eksportmarked for vin, idet kineserne aftog hele 40% af den totale eksport. Men det ændrede sig med et trylleslag, da Kina året efter indførte sin strafafgift på vin samt en række andre varer fra Australien.

Eksporten faldt med 97%


Der var flere ting, der havde fået den kinesiske regering op i det røde felt. Men det, der fik bægeret til at flyde over, var en opfordring fra den australske regering til en international undersøgelse af, hvad der havde udløst COVID-19 pandemien i den kinesiske by Wuhan.
I slutningen af 2021 var vineksporten fra Australien til Kina faldet med 97%, og de australske vinproducenters forening, Wine Australia, valgte at lukke sit kontor i Shanghai.

En opblødning


Snart tårnede problemerne sig op for den australske vinindustri i form af en støt voksende vinsø. For at komme den til livs måtte producenterne destruere flere millioner vinstokke.
I slutningen af 2023 begyndte det anstrengte forhold mellem de to lande så småt at bløde op. Det skete efter, at Australien valgte at droppe en klage til World Trade Organization over strafafgifterne. Flere diplomatiske samtaler og forhandlinger fulgte i kølvandet, før den australske regering omsider kunne offentliggøre den glædelige nyhed om ophævelsen af afgifterne.


Med farverne orange og rød viser dette kort fra European Drought Observatory, hvor udbredt tørken er ved den spanske Middelhavskyst.

Hård tørke i Spanien Del på Facebook

Den spanske Middelhavskyst er ifølge Decanter ramt af den mest langvarige og alvorlige tørke i mands minde.
Tørken er blandt andet gået hårdt ud over Penedès-regionen i nord. Det er her, man finder den spanske appellation Cava DO, hvor Spaniens mest berømte mousserende vin fremstilles.
Cava-producenterne har i de senere år kæmpet med ekstrem tørke og vandmangel, og i 2023 mistede nogle producenter næsten 70% af deres høstmængde. Og i år er det hidtil største antal vinstokke i fare for at dø af tørst.

En alternativ løsning


Tørken medfører således mangel på druer i Cava-appellationen, og nu har den store producent Freixenet meddelt, at man - for at kunne leve op til efterspørgslen fra eksportmarkederne - har været nødt til at fremstille en deklassificeret mousserende vin. Det vil sige en vin, der er lavet på druer uden for appellationens grænser, hvorfor der heller ikke må stå et “cava” på etiketten.
Vinens navn er Freixenet Cuvée de España, og den er heller ikke som Cava DO lavet på champagne-metoden med andengæring på flaske men derimod på den billigere Charmat-metode (tryktankmetoden).
Den mousserende vin vil i første omgang blive eksporteret til Tyskland, Schweiz og Østrig som et supplement til Freixenets Cava DO-vine.


Et kig ind i hotellets kælder, hvor navnene på de distrikter, vinene i de enkelte rum stammer fra, er skrevet med let krøllede bogstaver.

Verdens største hotel-kælder Del på Facebook

Vi har tidligere nævnt verdens største vinkælder, Milestii Mici i Moldova. Når det gælder verdens største hotel-vinkælder, skal man til Monaco - til Hôtel de Paris Monte-Carlo.
Kælderen er hugget ud i klippevæggen i 1874 under det paladsagtige hotel. Den breder sig over 1500 kvadratmeter og rummer 350.000 flasker fordelt på 6000 forskellige vinmærker.
Ud over hotellet leverer kælderen også vine til 40 andre hoteller og restauranter, der alle ejes af Monte-Carlo Société des Bains de Mer.
Til daglig er den gigantiske vinkælder lukket for offentligheden, men i anledning af kælderens 150 års fødselsdag vil man gøre en undtagelse og åbne dørene i forbindelse med en række smagninger og masterclasses med franske og italienske topvine. Man kan læse mere om disse events - og hvordan man tilmelder sig - ved at klikke her.


Vinmarken med Pinot Noir, som Fernando Almeda og Álavo Arriagada har anlagt på Påskeøen. Fra Almedas Instagram-side.

Druer, dyrket på Påskeøen Del på Facebook

Rapa Nui (Påskeøen) ligger midt i Stillehavet 3500 kilometer fra hovedlandet Chile. Som vi nævnte i uge 7 2021, blev der i 1800-tallet dyrket vin på denne afsides og vindomsuste ø.
Et hold chilenske forskere har fundet flere gamle vinstokke rundt omkring på øen - dog fortrinsvis i og omkring krateret på vulkanen Rano Kau.
Jordprøver fra krateret har vist, at jorden er ualmindelig rig på naturlig gødning og næringsstoffer, og dermed perfekt til vindyrkning.
Forskerne indsamlede i alt 300 stiklinger og drueklaser fra vinstokkene for at finde frem til, hvilke druer der blev dyrket dengang. Det er nu lykkedes, og der er tale om Moscatel de Alejandría, País og tre forskellige sorter af Criolla, som alle er bragt til Rapa Nui fra det chilenske fastland af de missionærer, der bosatte sig på øen for 200 år siden. Forskerne har også fundet frem til en endnu ukendt druesort.

Øens egen mousserende vin


Ud over forskningen er man også i gang - sammen med lokale ø-boere - at producere nye stiklinger af de gamle vinstokke med henblik på udplantning på Påskeøen.
Og så har den chilenske vinmager Fernando Almeda og hans landsmand, ingeniøren Álavaro Arriagada, plantet en 2 hektar stor vinmark med Pinot Noir og Chardonnay på øen. Målet er at se, hvor stort potentialet er for vindyrkning og -fremstilling.
Første årgang af den mousserende vin med navnet Rapa Nui kom til verden i 2023 - dog er der stadig tale om meget små mængder på forsøgsplan.


Syrah er en af de druer, der eksperimenteres med i Alsace. Foto: Wikipedia/Verita.

Syrah i AlsaceDel på Facebook

Da VinAvisen besøgte Domaine Muré i Alsace for syv år siden, smagte vi noget så eksotisk som en alsacisk rødvin på Syrah - en drue, der normalt dyrkes meget længere sydpå i det franske distrikt Rhône. Vinen var på én og samme tid elegant, saftig, krydret og varm. Man kan læse mere om besøget - og turen til Alsace - i vores serie af postkort.
Der blev kun fremstillet 250 flasker årligt, som lidt af et forsøg. Siden da er stadig flere vinproducenter i det nordfranske distrikt begyndt at eksperimentere med Syrah-druen.
Senest har det anerkendte vinhus Domaine Marcel Deiss meddelt, at det vil plante druen samt flere andre sydfranske druer - heriblandt Grenache, Terret, Counoise og Cinsault - på en enkelt hektar mark i Schloessleberg i det sydlige Alsace.

Fortsat på forsøgsplan


Nøjagtig ligesom hos Muré for år tilbage er formålet at komme på forkant med klimaændringerne. Det alsaciske klima er efter sigende et af Frankrigs mest tørre, og som Jean-Michel Deiss, der ejer Domaine Marcel Deiss, har udtrykt det til La Revue du Vin de France, nærmer det sig klimaet i Rhône-appellationen Châteauneuf-du-Pape.
Men denne spirende plantning af alternative druer i Alsace er fortsat på forsøgsplan. Den vin, der kommer ud af druerne, må ikke tappes på den kendte slanke Alsace-flaske. Den er forbeholdt vin, lavet på druer, der er godkendte i appellationen.

Ansøgning til INAO


Alsaces vinråd har allerede sidste år indsendt en ansøgning til den franske appellationsmyndighed, INAO, om at godkende en lang række druer til forsøg på et mere officielt plan og med et mål om endelig godkendelse af druerne.
Ud over Syrah drejer det sig om andre kendte og mindre kendte druer, som alle dyrkes under sydligere himmelstrøg i såvel Frankrig som i andre lande. Listen lyder på Chenin Blanc, Colliris, Floréal, Johanniter, Malbec, Nebbiolo, Nero d’Avola, Opalor, Petit Courbu, Petit Manseng, Selenor, Sirano, Souvignier Gris, Vermentino og Voltis.


Rapporten kan downloades gratis i både en fuld version og i en med højdepunkter - hvorfra dette billede stammer.

Styr på vinsektorenDel på Facebook

Den europæiske vinsektor bidrager med 130 milliarder euro (cirka 970 mia. kr.) til EU’s bruttonationalprodukt (BNP) svarende til 0,8% af det totale BNP.
Tallene stammer fra en ny rapport, udført af PwC for den europæiske vinorganisation CEEV (Comité Européen des Entreprises Vins).
Rapporten er en kortlægning af vinsektorens økonomiske og miljømæssige bidrag til EU, og det har taget et godt stykke tid at udarbejde den, hvorfor tallene alle er fra 2022.
Man kan læse rapporten i sin helhed - eller nøjes med højdepunkter - ved at klikke her. Nedenfor bringer vi nogle af de øvrige oplysninger.

Seks facts


* EU’s vinsektor bidrager med 2,9 millioner job, hvilket udgør 1,4% af samtlige job i medlemslandene.
* EU tegner sig for 62% af den globale vinproduktion og handel med vin.
* I 2022 eksporterede EU vin til en værdi af 17,9 mia. euro (cirka 133 mia. kr.).
* Vinmarkerne i EU er 37% mere rentable end marker med andre permanente afgrøder.
* EU’s mere end 3,2 mio. hektar vinmarker bidrager ad mange veje til et bedre miljø. Fx øger de biodiversiteten, begrænser jorderosion og fungerer som brandbælter under ildebrande.
* Vin er også et trækplaster for turister. I 2022 besøgte 36 mio. vinturister EU-landene, og genererede en samlet indtægt på knap 15 mia. euro (cirka 112 mia. kr.).

Vrede blandt argentinske producenter Del på Facebook

Et af Argentinas største vinfirmaer Grupo Peñaflor har ifølge nyhedskanalen Diario Huarpe efterladt en større mængde vinproducenter i chok. Firmaet har manglet bulkvin til sit billige vinmærke Termidor og har derfor købt 4 millioner liter chilensk bulkvin.

Det er en torn i øjet på de mange lokale argentinske producenter, der leverer bulkvin til firmaet. Der findes nemlig en aftale, Mendoza-San Juan aftalen, der har eksisteret siden 1994, og som regulerer markedet for bulkvin i Argentina. Via denne regulering skulle der således altid være nok bulkvin at tage af fra landets egne producenter.

Nogenlunde samme priser


Peñaflor har efter eget udsagn forsøgt at finde nok argentinsk vin via annoncer i regionale aviser, dog uden resultat. Og man understreger, at de priser, man har betalt for den chilenske vin, ligger på niveau med dem, man plejer at give de lokale producenter. Det beroliger dog ikke de berørte argentinske producenter, der frygter, at firmaet også fremover vil importere lignende mængder vin fra Chile.


Til en rigtig fröccs bør der anvendes sodavand fra en sodaflaske. Foto: Wines of Hungary.

Prøv en fröccsDel på Facebook

Når vejret bliver ”terrasse-varmt”, kommer der gang i diverse spritz, hvoraf Aperol Spritz nok er den bedst kendte.
Men hvad med at prøve den mindre kendte fröccs. Den er ungarsk og er en forfriskende blanding af vin og vand med brus - helst fra en sodaflaske.
At fortynde vin med vand får måske nok nogle til at rynke på næsen. Men denne meget enkle spritz er efter sigende utroligt populær i barerne i Budapest - og en rigtig god tørstslukker.
Den originale fröccs er med en tør, ung hvidvin, men fröccs med rosé og endog rødvin har også vundet terræn. Og selv om drinken lyder ret enkel, findes der mindst 30 forskellige udgaver alt efter vintype og blandingsforhold.
Der er fx Házmester-fröccs, der består af 3 dl vin og 2 dl brusevand, Sóherfröccs af 1 dl vin og 9 dl brusevand og Újházy-fröccs hvor vandet er erstattet af gæret agurkesaft. Man kan se et større udvalg af udgaver på Taste Hungary. Nogle serveres i glas, andre i kander.


Grain de Sail. I alt kan skibet medbringe 50 tons varer i sit temperaturkontrollerede lastrum.

En bæredygtig fragtDel på Facebook

D. 15. marts kunne man se sejlskibet Grain de Sail forlade havnen i den nordfranske by Saint-Malo. Skibet ejes af vinfirmaet Maison Albert Bichot, og sejladsen havde et bæredygtigt formål.
I skibets lastrum er der en palle vin med især vine fra Bourgogne men også med champagne og bordeaux-vin.
Skibet vil være 24 dage undervejs, før det når sin destination, New York. Når flaskerne er leveret, sejler Grain de Sail videre til Caribien, hvor det lastes med kaffe og chokolade, før det sejler retur til Frankrig.

95% mindre CO2


Skibets store sejl vil blive anvendt på 99% af den lange rejse. Det betyder ifølge Albert Bichot, at udslippet af CO2 reduceres med cirka 95% sammenlignet med konventionel skibsfragt.
Rundturen til New York og Caribien og retur igen er Grain de Sails første kommercielle rejse, og hvis alt går vel, vil vinfirmaet – når det er muligt – også fremover anvende denne form for fragt, når der skal eksporteres vin.
Skibet er udelukkende bygget af aluminium, hvilket gør det let og robust, ligesom aluminium er et materiale, der kan genanvendes. Man kan læse mere om Grain de Sail på skibets hjemmeside.


En illustration fra forskernes rapport viser de 30 druer listet fra den mindst tørkeresitente øverst til den mest robuste nederst.

Fra mindst til mest hårdfør Del på Facebook

Den globale opvarmning og - i visse egne af verden - stadig mere langvarige tørkeperioder har sparket gang i ivrig forskning i druer, der er resistente over for tørke. Selvfølgelig er der ingen vinstokke, der i længden kan klare sig helt uden vand, men nogle sorter er længere tid om at lade sig påvirke end andre. Præcis hvilke sorter, det drejer sig om, har man ikke helt styr på.
Men det har en ny undersøgelse fra forskningsinstituttet INRAE (Institut national de la recherche agronomique) og universitetet i Bordeaux forsøgt at rette op på. For første gang - og ved hjælp af en særlig teknologi - er det lykkedes forskere at nå frem til en liste over 30 druer - mest internationale - rangeret fra de mindst tørke-tolerante til de mest hårdføre. Man kan læse rapporten over undersøgelsen - og se hele listen over druerne samt illustrationen til venstre i stort format - ved at klikke her.

Pinot Noir klarer fint tørke


Når en vinstok påvirkes af tørke, opstår der små bobler, der saboterer gennemstrømningen af vand i planten. En lignende påvirkning kan en maskine, der anvender såkaldt mega-cavitron, simulere. Og påvirkningen kan øges - nøjagtig som hvis en tørkeperiode varede ved. Undervejs tages der adskillige målinger i en periode på 20 minutter, hvilket viser, hvor tørkeresistent vinstokken med den pågældende druesort er.
De udvalgte druer blev dyrket i væksthuse under de samme miljømæssige forhold, så intet andet end tørken spillede en rolle. Undersøgelsen viste blandt andet, at de to grønne druer Chardonnay og Ugni Blanc hører til de mest sårbare, når det gælder tørke, mens Pinot Noir, Merlot og Cabernet Sauvignon er blandt de mest hårdføre.

Floréal dør efter 50 dage


En ny grøn drue, Floréal, som INRAE selv har udviklet, viste sig kun at kunne klare 50 dage uden vand, før vinplanten døde, mens der skulle 150 dage til, før det stod så slemt til med Pinot Noir.
Som vi tidligere har nævnt, er det i visse dele af Bordeaux blevet tilladt at fremstille vin på en række nye druer, netop med klimaændringerne for øje. Men ifølge den nye undersøgelse haster det ikke med at udskifte druesorter i det franske distrikt - i hvert fald ikke, hvis man udelukkende tænker i tørkebaner. De mest tørre år i Bordeaux har - igen ifølge forskerne - givet de bedste årgange med lavere høstmængde og højere kvalitet.


Fernando Remírez de Ganuza.

Fernando Remírez de Ganuza er dødDel på Facebook

En af Riojas berømte vinproducenter, Fernando Remírez de Ganuza, er død i en alder af 73 år efter en lang kamp mod lungekræft.
Han grundlagde sit vinhus i Rioja i 1989 og var i høj grad med til at præge såvel vinmarksarbejdet som arbejdet i vineriet i det meget traditionelt tænkende vindistrikt.
I 2019 solgte han sit vinhus til vinproducenten José Ramón Urtasun men fortsatte med at deltage i den daglige ledelse.
I denne uges Hall of Fame tegner vi et portræt af Fernando Remírez de Ganuza.
The Lakes Distillery.

Nyetimber på indkøbDel på Facebook

Gennem de sidste par årtier har de britiske vinproducenter haft travlt med at etablere sig, plante nye vinmarker, bygge besøgscentre osv. Nu er de bedst etablerede klar til at opkøbe andre vinhuse – eller destillerier.
Englands største producent af mousserende vin, Nyetimber, er således kommet med et købstilbud til The Lakes Distillery på 71 millioner pund (cirka 617 mio. kr.).
Destilleriet, der er kendt for sin whisky, gin og vodka, har umiddelbart takket ja til tilbuddet, men er nødt til at afholde en generalforsamling og en afstemning blandt sine aktionærer, før en endelig handel kan blive en realitet.
The Lakes Distillery, der ligger i Cumbria, omfatter ud over destilleriet et besøgscenter, en forretning og en bistro.
BBR's nyåbnede spiritusforretning, hvor loftet er beklædt med stave fra whiskyfade.

1000 forskellige spiritusmærkerDel på Facebook

Til de læsere, der skal til London, vil vi oplyse, at Berry Bros & Rudds første forretning udelukkende helliget spiritus åbnede d. 2. april. Den ligger ligesom BBR’s fornemme gamle vinforretning i St James’s Street, og rummer cirka 1000 flasker spiritus fra hele verden.
Åbningen kommer i kølvandet på et fantastisk spiritussalg for BBR i det seneste år med en vækst på hele 42%.
Til minde om åbningen af den nye forretning er der lanceret en eksklusiv 26 Year Old Bowmore whisky – der er kun 100 flasker, og prisen er 1000 pund (cirka 8700 kr.).
Forretningen vil afholde ugentlige smagninger året rundt. Man kan læse mere ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Fernando Remírez de Ganuza.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Fernando Remírez de Ganuza (1951-2024) var en pionér, der skabte lidt af en revolution i Riojas vinverden.
Han blev født i Navarra i en familie, der i generationer havde produceret pølser og lufttørrede skinker. Han begyndte at studere teknisk tegning men forlod skolen allerede som 21-årig. Nogle år senere slog han sig ned i Rioja som ejendomsmægler med vinmarker som speciale og endte som en af regionens største vinmarks-ejendomsmæglere med hele 2700 handler bag sig.
Det betød også, at Fernando Remírez de Ganuza om nogen vidste, hvor de bedste vinmarker med de ældste vinstokke befandt sig i Rioja, og i 1989 grundlagde han vinhuset, der bærer hans navn, i Samaniego, Álava.
I dag ejer vinhuset 100 hektar vinmarker spredt rundt omkring i Rioja Alavesa. Gennemsnitsalderen på vinstokkene ligger på 60 år.
Fernando Remírez de Ganuza blev anset for lidt af en outsider, da han slog sig ned i Rioja blandt vinproducenter, hvis familier havde fremstillet vin i samme vinhus i generationer – og efter de samme traditionelle metoder.
Men netop derfor så han også med friske øjne på vinmarksarbejdet og vinfremstillingen og eksperimenterede med nye metoder, der kunne højne vinenes kvalitet.
Han var fx den første i Rioja til at høste druerne i små kurve – og til at frasortere såvel ”skuldrene” som spidsen af drueklaserne på de klaser, der bruges til vinhusets topvin, Transnocho. Skuldrene er meget rige på farve og tanniner, mens spidsen har mindre farve og en tyndere aroma. Det midterste af klasen har den perfekte balance. De frasorterede druer bliver anvendt til andre af vinhusets vine.
I 1990’ernes Rioja kneb det med ordentligt udstyr til vinfremstilling – fx havde man ikke ordentlige druesorteringsborde, og Fernando Remírez de Ganuza designede derfor selv et bord til sit vineri.
Hans første årgang vin (1992) vakte opsigt i Rioja. Den var modnet i nye egefade og ikke gamle, brugte, som der var tradition for. Vinen smagte også anderledes, og var på mange måder en start på en ny og mere moderne vinstil i Rioja.
I 2010 solgte Fernando Remírez de Ganuza 50% af aktierne i sit vinhus til vinproducenten José Ramón Urtasun. Og i 2019 købte Urtasun den anden halvdel. Fernando Remírez de Ganuza forblev dog en vigtig del af den daglige drift stort set indtil sin død.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Skal "z'et" udtales?Del på Facebook

Lone Kristensen har det, hun selv kalder for et meget enkelt spørgsmål:
Hvordan udtales navnet på den blå drue Shiraz? Skal ”z’et” udtales eller ej?
Lad os lige nævne, at Shiraz er det australske navn for Syrah – hvis udtale nok ikke volder de store problemer. I den australske udgave udtaler man det afsluttende ”z” og lægger tryk på sidste stavelse. Så altså: Shee-RAZZ.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

For en gang skyld bringer vi et billede, vi selv har taget. El Celler de la Boqueria hedder denne yderst velassorterede vinforretning, hvor man både kan købe flasker og vin frisk fra fad - samt sangria "to go". Forretningen ligger i Barcelona, i området omkring det pulserende og meget store madmarked, Boqueria. Såvel forretningen som markedet er bestemt et besøg værd!

Husk at sende billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-784
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


784 Med deres friske grønne løv breder vinstokkene sig i den spanske Cava-appellation. (foto © Cava DO).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 12 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cava Recoda Brut, Vilobi del Penedès, Spanien, lav alkohol (11,5%)

59 kr., pris på tilbud fra 11. til 17. april: 49 kr., 365discount

Denne cava er rigtig god til normalprisen. Den har fine små og vedvarende bobler, en god fylde og en fin og frisk duft og smag af æbler. Vinen egner sig glimrende som velkomstdrink.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fontanafredda Moscati d'Asti, Moscato, Moscati d'Asti DOCG, Italien, 2023, lav alkohol (5%)

94,95 kr., pris på tilbud fra 12. til 18. april: 59 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Vi har smagt denne søde mousserende vin i tidligere årgange, og den holder sin gode kvalitet. Duften byder på blomster, mens den livlige mousse videregiver en sød og liflig smag af moden frugt og akaciehonning. Vinen vil være fin til ikke alt for søde desserter, eller bare som den er godt afkølet. Med sine 5% alkohol er den også sagen for dem, der skal køre hjem.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Campo Maccione, Rocca delle Cacìe, Chardonnay, Toscana IGT, Italien, 2022, lav alkohol (12,5%)

130 kr., pris på tilbud indtil 28. april: 100 kr., Skjold Burne

En god hvidvin med duft af drueskind og friske blade og med en fyldig vinøs smag med strejf af grønne æbler. Drik vinen til grillet laks.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nobu1830, Giannicola di Cario, Pecorino IGP, Italien, 2023, lav alkohol (13%)

159,95 kr., pris ved 6 flasker: 139 kr., AndrupVin.dk

Denne hvidvin er gæret og modnet i både cementtanke, amforaer og egefade. Der er kælet for detaljerne, hvilket har givet en rigtig dejlig vin med en aromatisk blomsterduft og en fyldig og tilpas tør smag med modne pærer, paradisæbler, frisk mango og en anelse moden citrus. Vinen er sagen til fx stenbiderrogn.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de Saint-Martin Grande Réserve, Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 12. til 18. april: 109 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Vinen har den lyse og elegante farve, som franskmændene kalder oeil de perdrix - agerhøneøje. Det er en elegant, tør, frisk og fint krydret vin med noter af modne ribs.

stjernestjernestjernestjerneØ

Pinot Noir Rosé Trocken, Ress, Pinot Noir, Rheinhessen, Tyskland, 2023, lav alkohol (12%)

159 kr., Set på tilbud til 99 kr. ved 6 flasker, Kjær & Sommerfeldt

Der er lidt mandelblomster over duften af denne lyse rosévin. Smagen er læskende med god fylde, kirsebær og rabarbersaft. En frisk og let vin med en fin syre til slut. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sand Creek Red Blend, Casa Ermelinda Freitas, Sétubal, Portugal, 2021, middel alkohol (14%)

64,95 kr., pris ved 6 flasker: 54 kr., AndrupVin.dk

En meget aromatisk rødvin med krydderierne i front - nelliker, allehånde og hvid peber. Men der er også gode modne bærnoter i den lange eftersmag. En interessant og rigtig dejlig vin, der kalder på krydrede gryderetter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Marigny-Neuf, Pinot Noir, Loire, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Loire forbindes mest af alt med hvidvin, så det er interessant at smage en rødvin fra det franske distrikt. Vinen, der er biodynamisk, har Pinot-druens friske saftige most men også intensitet og en note af sort peber, der træder i karakter i eftersmagen.

stjernestjernestjerne

Laurent Perrachon, Gamay, Beaujolais Villages Terre de Loyse, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

110 kr., pris på tilbud indtil 28. april: 100 kr., Skjold Burne

En saftig, let og tør rødvin med en lidt markant syre. Vinen mangler noget spændvidde i både duft og smag.

stjernestjernestjernestjerne

Nobu 1830 Riserva, Giancola di Carlo, Montepulciano d'Abruzzo DOC, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

159,95 kr., pris ved 6 flasker: 139 kr., AndrupVin.dk

En rødvin, der dufter af modne brombær. Smagen er kompleks og varm med moden frugt og et endnu godt tanninbid. Der er en fin lille frugtsødme, der holder sig hele vejen ud i den lange eftersmag. En god vin til fx en krydret grønsagsret. Drik vinen nu eller gem den i endnu 2 til 3 år.

stjernestjernestjernestjerne

Château La Croix Chaigneau, Lalande de Pomerol AOC, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

179,95 kr., pris på tilbud fra 12. til 18. april: 109 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En klassisk og god rød Bordeaux. Det er en saftig og mild vin med rødt kød, friske blåbær og en lang eftersmag med en fin krydring.

stjernestjernestjernestjernestjerne

André Goichot, Pinot Noir, Auxey Duresses Premier Cru AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

359 kr., 279 kr. ved 6 flasker, YouAndWine

Til prisen er dette en lækker, veludviklet rød Bourgogne. Den er saftig og blød, kompleks og fint krydret og med en lang og bærrig eftersmag. En nydelse fra ende til anden. Vinen er drikkemoden her og nu men kan godt gemmes i endnu et par år.