Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 22, 2024



Paul Mas' RosOrange, der farvemæssigt ligger midt imellem en orangevin og en rosé.

Ikke orange men rorange vin!Del på Facebook

Der er rød- og hvidvin - og så orangevin, som de fleste nok efterhånden kender til. Men hvad med rorangevin? Den er der nok ikke så mange, der har hørt om, men denne ret nye vintype er ganske enkelt en blanding af rosévin og orangevin.

Det drejer sig endnu kun om nogle få producenter, der ifølge en artikel i Vitisphere har fundet frem til, at den ofte lidt bitre orangevin har godt af rosévinens ofte lidt mere sødmefulde frugt.
Et eksempel på rorangevin er Rorange de la Cousine, der blev lanceret i 2022 af den franske vinproducent Pif à Papa i Paris. Her har man blandet rosé på den gamle blå druesort Grolleau fra Anjou med orangevin fra Alsace på Gewurztraminer i forholdet 81 og 19%.

Paul Mas' RosOrange


Det er lidt omstændeligt for Pif à Papa, der først skal have druerne leveret fra Anjou og Alsace, som ligger henholdsvis fire og syv timers kørsel fra vineriet i Paris. Her gæres druerne separat til de to vine, hvorefter de blandes.
Blandt de øvrige producenter, der fremstiller rorangevin, er det kendte vinhus Paul Mas i Languedoc, der lancerede sin RosOrange i 2023. Her er rosévinen lavet på Cinsault, Grenache Noir og Grenache Gris, mens orangevinen er på Macabeo og Vermentino.
Mon der findes rosorange-vine på det danske marked? I så fald hører vi gerne på info@vinavisen.dk.


Kortet viser de ti Cru'er i Beaujolais. Wine Scholar Guild.

VinAvisens smagning af Crus du BeaujolaisDel på Facebook

De fleste har hørt om Beaujolais Nouveau – den nye, umodne rødvin, der hvert år i november bringes ud til alverdens lande under stor festivitas.
Men vinene fra Beaujolais er meget andet og mere end det – og de vinder i stigende grad popularitet verden over. Det er da også forholdsvis lette og fint krydrede vine, der går godt i spænd med trenden for lidt lettere mad på bordet. Så hvis man er inkarneret rødvinsdrikker og hellere vil have et glas rødvin til fisken, er let afkølet Beaujolais et godt bud.
Beaujolais er en appellation i Bourgogne, og den udgør den sydligste del af det berømte distrikt. Og når det gælder druer, kan det ikke være mere enkelt end i Beaujolais: Al rødvin fremstilles på én og samme drue, Gamay, og bortset fra 200 hektar med den grønne Chardonnay-drue, er det Gamay, der breder sig på appellationens i alt 18.500 hektar vinmarker.
Så det, der gør, at Beaujolais-vin er en bred palet af vine, er frem for alt det forskelligartede terroir.

De 10 Cru'er


Beaujolais-vinene inddeles i tre kvalitetsniveauer: Der er den overordnede og store mængde af almindelig Beaujolais AOC. Dernæst kommer Beaujolais Villages, der fremstilles i den nordlige del af appellationen og knytter sig til i alt 38 landsbyer (villages).
Toppen af kransekagen er vinene fra de i alt ti Cru’er (byer og områder), Brouilly, Chiroubles, Régnié, Côte de Brouilly, Fleurie, Saint-Amour, Chénas, Juliénas, Morgon og Moulin-à-Vent - og de ligger også alle i den nordlige del af Beaujolais, hvor de strækker sig over 20 kilometer på langs af appellationen.
Det kan være lidt forvirrende, at ordet Beaujolais sjældent står på etiketterne af Cru-vinene. Man taler om Morgon, Fleuri, Brouilly osv. og ved måske slet ikke, at der er tale om en Beaujolais. Men det er der altså.
På kortet til venstre ses samtlige Cru'er - klik her, og se kortet i stor størrelse på Wine Scholar Guild.
I denne omgang har vi begrænset tema-smagningen til vine fra netop disse ti Cru’er – anmeldelserne af de i alt 17 vine ses nederst på siden, og vinene stammer fra syv ud af de 10 Cru’er.

Fra meget lette til mere fyldige


Generelt siger man, at de tre Cru’er, der fremstiller de letteste rødvine, er Chiroubles, Brouilly og Régnié. Det er vine, der bør drikkes inden for cirka tre år.
Ønsker man en medium-fyldig rødvin, skal man gå efter Saint-Amour, Côte de Brouilly og Fleurie. Disse vine bør ikke gemmes længere end højst fire år.
Og så er der de mest fyldige vine, som kommer fra de sidste fire Cru’er: Chénas, Juliénas, Morgon og Moulin-à-Vent. Det er vine med en levetid på op til cirka ti år.
Der er tale om tommelfingerregler - i vores smagning var der rimeligt store forskelle inden for de enkelte Cru'er.

Betinget fængsel til vinslotsejer Del på Facebook

I uge 42 sidste år nævnte vi sagen om kinesiske Qu Naijie, som de franske myndigheder lagde sag an imod for underslæb, hvidvaskning af penge og dokumentforfalskning.
Nu er der faldet dom i sagen ved en retsinstans i Paris. Qu Naijie blev fundet skyldig og blev idømt tre års betinget fængsel og en bøde på 1 million euro (cirka 7,5 mio. kr.). Derudover blev ni af de vinslotte, han ejer i Bordeaux, konfiskeret. En medsammensvoren, Juan Liu, fik 18 måneders betinget fængsel.

27 slotte på fire år


Anklagerne og sagen har chokeret Bordeauxs vinverden, da Qu Naijie har været en yderst respekteret slotsejer, der hurtigt skabte gode forbindelser til ledelsen i distriktets vinråd, CIVB.
Han kom til Bordeaux for cirka 10 år siden og opkøbte i løbet af kun fire år hele 27 mindre kendte vinslotte, der kørte dårligt og havde ejere, der var mere end villige til at sælge.
Qu Naijies mål var at investere i vinslottene og deres marker, få produktionen af vin op at køre og sælge den på det stadig større marked for vin i Kina.
Ifølge hans advokat vil han højst sandsynligt appellere sin dom.


Pyramiden er hævet op på et plateau, så kunder og indkøbsvogne i supermarkedet ikke støder ind i den. Foto: Domaine Terra Vecchia.

Smart salgsidé?Del på Facebook

De seneste par år har været svære for vinsalget i rigtig mange lande, og vinhuse og handlende griber til alternative måder at skabe blikfang på i konkurrencen om kunderne. Og noget tyder på, at Korsikas største privatejede vinhus, Domaine Terra Vecchia, har fået en rigtig god - og i virkeligheden ret enkel - idé, der kan booste salget.
Vinhuset har hos en stålfabrikant fået fremstillet en række omvendte pyramider med plads til 300 vinflasker i hver.
Pyramiden er fremstillet efter et særligt patenteret system, der gør, at selv når fx halvdelen af flaskerne er fjernet af kunderne, vil den ikke vælte.
Den slags omvendte pyramider til udstilling af produkter er ikke en nyhed - de blev blandt andet brugt for snart længe siden af Coca Cola. Men til vin er de et sjældent syn.

1000 kilo med flasker


Domaine Terra Vecchia har ifølge Vitisphere fået opstillet 12 af pyramiderne med vine i forretninger rundt omkring på Korsika og langs den franske Middelhavskyst.
Flere pyramider er i støbeskeen, og vinhuset satser på at få dem sat op i endnu flere franske supermarkeder og med tiden udbrede dem til sine eksportmarkeder.
For det er nemlig gået rigtig godt med vinsalget i de forretninger, hvor vinen er præsenteret i de omvendte pyramider. Ifølge vinhuset er det steget med hele 60% i gennemsnit, siden pyramiderne blev stillet op i slutningen af 2023 sammenlignet med samme periode året før. Det kan der selvfølgelig være flere årsager til, men blikfang det har pyramiderne i hvert fald.
En tom pyramide vejer i øvrigt 270 kr., og i fyldt tilstand når vægten op på 1000 kilo.

Stiklinger i kufferten Del på Facebook

James Milton, der ejer The Milton Vineyards & Winery i det newzealandske Gisborne, besøgte i 2019 sin datters vinhus i Adelaide Hills i Australien.
Her tog han nogle få stiklinger fra nogle Savagnin-vinstokke, kom dem i sin kuffert og tog dem med hjem til New Zealand. Det skulle han aldrig have gjort.
Milton plantede stiklingerne i sin have - efter at have behandlet dem med kalksulfat for at fjerne eventuelle bakterier og andre patogener.
I 2021 fik han en lokal planteskole til at pode dem for ham, hvorefter han plantede dem ud i sin vinmark i Gisborne.
Der var tale om et eksperiment, hvor han ville se, hvordan hvidvin på druen tog sig ud på newzealandsk jord. Det lyder jo alt sammen meget uskyldigt.

Til stor fare for vinindustrien


James Miltons smugleri - for det var jo det, der var tale om - blev opdaget i 2023, da han henvendte sig til en anden planteskole for at få podet stiklinger fra sine Savagnin-vinstokke.
Myndighederne blev kontaktet, og Milton anklaget for for smugleri - og for den risiko han har medført for den newzealandske vinindustri. Ordet smugleri kom bag på Milton - det var jo bare nogle få stiklinger, han havde taget med hjem.
Når man importerer stiklinger fra vinstokke eller andre planter til New Zealand, skal man følge nogle strikse regler, ligesom stiklingerne skal tilbringe 16 måneder i karantæne. Det gælder jo også i de fleste andre lande.
Det kunne selvsagt have haft katastrofale følger, hvis stiklingerne havde medbragt bakterier, svampesygdomme eller skadelige insekter, som kunne brede sig i de newzealandske vinmarker. Og her er det ifølge myndighederne ikke nok, at behandle stiklingerne med kalksulfat.
Milton fik fem måneders husarrest og en bøde på 15.000 NZD (cirka 63.000 kr.). Både Savagnin-vinstokkene og nye stiklinger er blevet destrueret.



Labyrinten og spiralerne breder sig over 3 hektar jord. Foto: Marco Carpineti.

Verdens største vinmarks-labyrint Del på Facebook

Vinproducenten Marco Carpineti i den italienske region Lazio ejer fire vingårde med tilhørende marker. Så der har været nok af vinmarksland at tage af til projekt Limito - verdens største vinmarks-labyrint. Den måler 80 meter i diameter og har fire indgange og to udgange - og den åbner for besøgende d. 6. juni i år.
På hver side er labyrinten flankeret af spiraler, der ligeledes består af vinstokke.
Det er landskabsarkitektfirmaet Fernando Bernardi, der har stået for designet og har været med til at genplante vinstokkene i de snoede linjer.
Vinstokkenes druer - de to gamle sorter Bellone og Nero Buono - bliver selvfølgelig høstet hvert år og forvandlet til vin. Hvis altså høstfolkene kan finde vej ud af labyrinten:).
Instagram kan man se flere billeder af Limito.


Modne druer i Cantina Pignos vinmarker - et af vinhusene i Custoza. Foto: Terre del Custoza.

Den lille appellation Custoza Del på Facebook

På den østlige side af Gardasøen ligger et lille vinområde med navnet Custoza - opkaldt efter en nærliggende by. Her fremstilles der milde tørre og nærmest strågule hvidvine på en blanding af flere forskellige druer.

Området har sin egen appellation, Custoza DOC, og for at kunne sætte et DOC på etiketten skal vinene indeholde mindst 20% Trebbiano Toscana, 20% Garganega og 5% Trebbianello. Niveauet over den almindelige brede DOC-vin er Custoza Superiore.
Da man fra vinrådets side har gjort en stor indsats for forbedre såvel dyrknings- som fremstillingsmetoder i de senere år, er hvidvinens kvalitet hævet gevaldigt. Det har medført, at produktionen af Custoza Superiore ifølge Meininger’s Wine Bussiness er mere end tredoblet inden for de sidste fem år.
Derfor har man ment, at tiden var inde til endnu et niveau, Riserva, som ligger over Superiore, og som skal gælde for de aller bedste af Superiore-vinene. For at få et Riserva på etiketten skal vinen have modnet i mindst et år før frigivelse til salg. For Superiore er modningstiden et halvt år og for Custoza DOC kun fire måneder.



Arkælogerne undersøger mammut-knoglerne i Pernerstorfers vinkælder. Foto: ÖAW-ÖAI/Th. Einwögerer.

En stor overraskelse... Del på Facebook

I landsbyen Gobelsburg i det østrigske vindistrikt Krems nær Wien ligger den familieejede vingård Weingut Pernerstorfer.
For en måneds tid siden gik Andreas Pernerstorfer i gang med at grave gulvet op i sin vinkælder, og stor var hans overraskelse, da han stødte på adskillige meget store knogler.
Han kontaktede myndighederne, og snart myldrede vinkælderen af arkæologer, der forsigtigt udgravede knoglerne.
Fundet viste sig at være knogler fra hele tre mammutter, der levede for cirka 40.000 år siden. Arkæologerne regner med, at de en efter en er gået i en menneskeskabt fælde der, hvor vinkælderen ligger i dag.

Knoglerne bliver fjernet


Det er ikke første gang, der er gjort arkæologiske fund i en vinkælder, men som regel er der tale om rester af bygningsværker fra oldtiden eller gamle amforaer. Nogle gange får fundene lov til at blive liggende, og vinproducenten kan så lægge en gennemsigtig plade i gulvet, så folk, der lægger vejen forbi vinhuset, kan se fundene - og forhåbentlig smage og købe nogle vine.
Et sådan trækplaster får familien Pernerstorfer dog ikke glæde af - knoglerne er et unikt fund og vil blive overflyttet til det naturhistoriske museum i Wien.


Gratis indtjekning af vinDel på Facebook

Et amerikansk lavprisflyselskab, Avelo Airlines, har fået en god idé. Det har lanceret programmet Wine Travel Free, hvor det tilbyder sine passagerer, der rejser fra Sonoma County Airport, gratis at kunne tjekke en kasse vin ind på rejsen. Der må være op til 12 flasker i kassen, som selvfølgelig skal være emballeret forsvarligt.

Lufthavnen ligger tæt ved mere end 400 af Sonomas vinhuse, som besøges af rigtig mange vinturister året rundt. Derfor tilbuddet fra Avelo - flyselskabet vil, som det selv har ytret, hjælpe områdets vinindustri ved at gøre det gratis at tage vin med hjem på flyrejsen.

En god idé for flere


Det er jo en god idé, der både er til glæde for vinproducenterne, passagererne og selvfølgelig også flyselskabet, der kun er tre år gammelt og har ekstra brug for at gøre opmærksom på sig selv.
Det er desværre ikke noget, vi danskere kan få glæde af under et besøg i Sonoma, da Avelo udelukkende er et indenrigsflyselskab.
Ud over Californien har det flyruter i flere andre amerikanske stater, og hvis Wine Travel Free bliver en succes i Sonoma, vil Avelo sandsynligvis udvide programmet til andre lufthavne.


Et udsnit af en meget stor illustration på Business Financings webside. Den viser de vin-, spiritus- og madmærker, der er sværest at udtale i mærkernes hjemlande.

En ganske særlig undersøgelse Del på Facebook

Når det gælder vin- og spiritusmærker er der nogle navne, der er sværere at udtale end andre. Men så er det jo godt, man kan tjekke udtalen på nettet.
Nu har det britiske dataanalysefirma Business Financing samlet en liste over 16.875 førende mærker globalt - mærker inden for alt lige fra teknologi og biler til mad- og drikkevarer. Dernæst har firmaet undersøgt, hvor mange gange, der er blevet søgt på hvert enkelt af dem på verdens største udtaleordbog, Forvo.com. Målet var at finde frem til de ord, der er sværest at udtale - og dermed de ord, man må gå ud fra oftest bliver udtalt forkert.
På den absolutte førsteplads ligger den franske bankkæde Société Générale med 2,1 millioner søgninger globalt. Det må være alle de apostroffer...

Problemer med Mikkeller


Firmaet har også inddelt de mange aflytninger af mærkerne ifølge de lande, hvor mærkerne stammer fra, og har lavet en oversigt over, hvilke ord mærkernes landsmænd har sværest ved at udtale - og igen inddelt efter kategorier. Oversigten over lande, vin og spiritusmærker ses til venstre - og i et større format ved at klikke her, hvor man også kan læse mere om undersøgelsen.
Fx topper det franske champagnemærke Veuve Clicquot med 253.000 aflytninger af franskmænd, mens danskerne har visse problemer med udtalen af det danske ølmærke Mikkeller. Her var der 7400 aflytninger på Forvo.com.
Tyskerne har det derimod rigtig svært med det tyske likørmærke Jägermeister, der topper med 256.000 aflytninger.

Det er denne lille flaske Baileys, der lanceres i papirudgave.

Baileys i papirflaske Del på Facebook

Flødelikøren Baileys er måske verdens mest populære likør. Den produceres af Diageo, og nu har firmaet besluttet sig for at lancere likøren tappet på papirflasker.
Dog er der ifølge The Drinks Business i første omgang kun tale om 2000 flasker af miniudgaven af likøren på kun 8 cl.
Diageo vil selvfølgelig først se, hvordan forbrugerne tager imod den nye type flaske, før man tager det store skridt det er, at lancere 75 cl’s papirflasker med Baileys.
Flasken er formstøbt af 90% papirfibre og beklædt med en tynd plastichinde indvendigt - som ikke skal adskilles fra flasken før genbrug.
På længere sigt har Diageo tænkt sig, at flere andre ikoniske spiritusmærker skal tappes på papirflasker, heriblandt whiskymærket Johnnie Walker, hvortil man allerede er i gang med at udvikle en papirflaske.
>De fem whiskeyer har hver deres navn. Den mørkeste af dem er den med smag af umami.

Whiskey med smag af grundsmageDel på Facebook

Ejeren af Liath Restaurant i Dublin, Damien Grey, havde fået en lidt speciel idé. Han ville skabe en serie unikke whiskeyer hvis smag afspejlede de fem grundsmage: Bitter, sød, sur, salt og umami. Og det har han nu gjort i samarbejde med Rupert Egan, der ejer whiskeydestilleriet Egan’s Whiskey.
Det har ifølge The Spirits Business været noget af en udfordrende opgave for Egan, da det frem for alt var fra “finishings” - den sidste smagsgivende modning på brugte fade - at whiskeyerne - alle 23 år gamle single malt - skulle få deres særegne smage.

Brunello til umami


Til den “salte whiskey”, Goirt, er der fx brugt et fad, der tidligere har indeholdt cognac fremstillet og modnet ved havet. Og til den “bitre whiskey” blev der anvendt et fad, som havde indeholdt den mørke øl stout. Det var ifølge Egan med til at give whiskeyen noter af bitter mørk chokolade og kaffe. Umami-smagen opnåede han ved at modne whiskeyen i et fad, der havde indeholdt Brunello rødvin. Nogle af whiskeyernes finish varede helt op til 18 måneder, hvilket er rigtig længe.
Der er kun lavet 200 sæt af “Senses”, som serien på de fem whiskeyer er døbt. Et sæt koster 5950 euro (cirka 44.000 kr.) og kan købes online hos Liath Restaurant, hvor man også kan læse meget mere om whiskeyerne. Med i købet hører fem rør med 4 cl af hver whiskey, så man ikke behøver at åbne de større flasker for at smage indholdet.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!

Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Anthony George Diener.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Anthony George Diener (1910-2004) - bedre kendt som ”broder Timothy” - viede ikke kun sit liv til Gud, men så afgjort også til vinens verden. Og han var i høj grad med til at sætte Napa Valley og Californien på det vinøse verdenskort efter forbudstidens ophør.
Han blev født i New Jersey og havde sin skolegang i en skole, grundlagt af den romersk katolske orden De La Salle Christian Brothers.
Senere - efter at have uddannet sig inden for kemi - blev han medlem af ordenen og stod selv for kemiundervisningen i en af dens skoler.
Under forbudstiden havde ordenen fremstillet vin til altergang - hvilket trods alt var tilladt - men da det landsdækkende alkoholforbud blev hævet i 1933, ønskede brødrene at fremstille vin og brandy med salg for øje. Og det blev broder Timothy, der fik jobbet som ”vinkemiker” i det vinhus, som ordenen lod opføre i Napa Valley.
På det tidspunkt lå vinindustrien i såvel Napa som i resten af Californien i dvale på grund af forbudstiden, og det blev broder Timothy og en håndfuld andre initiativrige amerikanere, der igen fik pustet liv i den.
Broder Timothy gjorde i løbet af kort tid mærket Christian Brothers til et af Californiens førende vinmærker. Og han brugte sig selv flittigt til markedsføringen. Enhver vinglad amerikaner kendte snart broderens smilende ansigt, som tonede frem i reklamer og brochurer sammen med vinen.
Også brandyen blev populær - i 1989 tegnede den sig for mere end 25% af brandy-salget i USA.
Men ikke nok med, at broder Timothy gjorde Christian Brothers produkter kendte viden om - han udøste også gerne af sin viden om kemi og vin til nye vinproducenter i Napa, ligesom han blev rådgiver for flere af top-producenterne. Som Robert Mondavi engang har sagt: ”Han var en legende. Han var industriens hjerte.”
Broder Timothy var også i 1940’erne med til at rejse penge til vinproducentforeningen Napa Valley Vintners Association og var i flere år foreningens præsident.
Selv forbandt han sine to passioner - kristendom og vin - med følgende ord:
”Vin er en konstant påmindelse om, at Gud elsker os og elsker at se os glade!”.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Er druerne i familie?Del på Facebook

Claus Christensen vil gerne vide, om druerne Syrah og Petite Sirah er i familie med hinanden, eller om navneligheden bare er en tilfældighed.
De to rødvinsdruer er bestemt i familie med hinanden, og de har begge deres oprindelse i Frankrig, hvor Petite Sirah også er kendt som Durif.
Druen er en krydsning mellem Syrah og en anden fransk rødvinsdrue, Peloursin, og navnet Durif stammer fra botanikeren Francois Durif, der identificerede druen i 1880’erne. Durif vandt aldrig rigtig terræn i Frankrig, men breder sig derimod i Californien, hvor den også fik navnet Petite Sirah (eller Syrah). Rødvinene på druen er - ligesom dem på Syrah - kraftige og krydrede og med en god portion tanniner.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Kim Pedersen har taget dette dramatiske billede i Alsace. I forgrunden ses Grand Cru-marken Pfersigberg ved Eguisheim, mens man i baggrunden ser Vogesernes bjergkæde med de karakteristiske borge på toppen.
Bjergene ligger som et langt læbælte vest for det 150 km lange smalle distrikt og holder alt det sure vejr væk. I Alsace er der mindre regn end noget andet sted i Nordfrankrig – takket været Vogeserne – og vinstokkene får 50 dage ekstra med sol.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-791
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


791 Rhônes smukke vinlandskab byder på flere nuancer af forårsgrønt. (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 31 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Undivided, Chardonnay, Frankrig, 2023, middel alkohol (14%)

59 kr., pris på tilbud fra 30. maj til 5. juni: 49 kr., 365discount

Til normalprisen er rigtig dejlig hvidvin - og til tilbudsprisen ved 49 kr. et kup. Det er en dejlig hvidvin med god fylde, duft af mirabeller og en smag med en let fedme og lige dele moden frugt og krydrede noter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

The French Boy, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2023, lav alkohol (13%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En hvidvin med en meget aromatisk duft med moden pære og karambole. I smagen er der noter af grønne druer og strejf af sød lakrids. En udmærket all round vin til alt fra velkomstdrink til stegte grøntsagsretter og madsalater.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lama, Fattoria il Muro, Chardonnay, Toscana, Italien, 2023, lav alkohol (13%)

Der er modne æbler i både duften og den bløde, fyldige og saftige smag, hvor æblerne får selskab af mirabeller og strejf af fersken. En all round hvidvin, der er et absolut kup til de 75 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zantho, Grüner Veltliner, Burgenland, Østrig, 2022, lav alkohol (12%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., AndrupVin.dk

En meget aromatisk hvidvin med melon og grønne druer i duften og med en delikat og forførende smag af paradisæbler med en anelse frisk ananas ud i den lange eftersmag.

stjernestjernestjerne

Fontanafredda, Chardonnay, Langhe DOC, Italien, 2022, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris på tilbudfra 31. maj til 4. juli: 59 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En tør og fint krydret hvidvin uden det store vingefang. Men ok til lette hverdagsretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Les Éduens, Moillard , Mâcon-Villages AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

129,95 kr., på tilbud fra 31. maj til 4. juli: 79 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Citrus, fersken og en anelse eg mødes i duften. Smagen er medium fyldig, tør og med en fin krydring. En god hvidvin, der vil være en fin ledsager til lyse fiskeretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Richmond Plains, Sauvignon Blanc, Nelson, New Zealand, 2022, lav alkohol (13%)

En elegant hvidvin med duft af citrus og nyslået græs. Smagen er tør uden at knase, frisk og fuld af modne citrusfrugter, og med en meget lang og liflig eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moillard-Grivot, Chardonnay, Bourgogne AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

180 kr., pris på tilbud indtil 2. juni: 150 kr., Skjold Burne

Der er grønne druer, en anelse fennikel og mineralske noter i duften, mens smagen er fyldig og tør uden at knase, har god frugt og strejf af anis i den lange eftersmag. En rigtig dejlig hvidvin - og oplagt til hvidvinsdampede muslinger eller stegt laks.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Arco Dei Giovi, Trelio, Rosso Veronese IGT, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

Der er lidt skovbund og læder over duften af denne rødvin. Smagen er saftig og blød med mørke kirsebær, hyldebær og varme noter af aromatisk te samt en fin syre til slut. En rigtig god vin til de 69 kr. Drik den gerne til lidt fede kød- eller pastaretter.

stjernestjernestjernestjerne

12 Lunas, El Grillo y Luna, Somontano, Spanien, 2020, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., AndrupVin.dk

Flasken indeholder en god rødvin på hele fem forskellige druer - Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo, Garnacha og Merlot. Syrah-druen træder i karakter med sine pebrede noter, men der er også god saftig frugt især i eftersmagen.

stjernestjernestjerne

Chateau Alstrup Cuvée Prestige, Samsø Vin Syndikat, Danmark, 2021, lav alkohol (12%)

Denne rødvin er fremstillet på Samsø i et vinhus, der ejes af hele 12 lokale samsinger. Den er lavet på druerne Rondo (80%) og Regen og er modnet ni måneder i franske fade. Duften byder på boysenbær og syltede kirsebær, mens smagen har frisk frugt - men også en meget markant syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Three Finger Jack, Zinfandel, Lodi, Californien, 2020, høj alkohol (15%)

179,95 kr., pris på tilbud fra 31. maj til 6. juni: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Three Finger Jack var en fredløs forbryder, der hærgede Californien under 1800-tallets guldfeber. Men det skal ikke ligger denne glimrende rødvin til last. Den dufter af eg og vanilje og har en dejlig smag med varme krydrede noter, moden frugt, stor koncentration og en lang eftersmag med en fin lille frugtsødme. En skøn og klassisk californisk Zinfandel. Nyd vinen til en velkrydret bøf - fx fra grillen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eklektós, La Corte Medicea, Cabernet Sauvignon, Toscana IGT, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

199 kr., pris ved 3 flasker: 119 kr., Skjold Burne Online

Et saftigt bid, en intens aroma med noter af mørke kirsebær og mild lakrids og en lang og fløjlsblød eftersmag, der slutter med afrundede tanniner. Sådan er denne lækre rødvin, der vil være et godt match til en sammenkogt kødret, lam eller lidt kraftige oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il M., La Pruina, Primitivo di Manduria DOP, Italien, 2022, høj alkohol (14,5%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Skjold Burne Online

Man bliver simpelt hen forført af denne rødvin, hvor modne mørke kirsebær, kardemomme, nelliker og strejf af karry samt en anelse syre går op i en højere og rigtig dejlig enhed. Smagen slutter rundt og blødt.

Smagningen af Beaujolais Cru

stjernestjernestjernestjerne

Domaine du Moulin Berger, Gamay, Juliénas AOC, Frankrig, 2022, middel alkohol (14%)

98 kr., pris ved køb af 6 flasker: 89 kr., Vinimport ved Ib Michelsen

En rødvin med en sart krydret duft og strejf af friske ribs. Smagen har også en fin krydring - blandt andet hvid peber - en god saftighed, noter af blåbær og et lille bittert bid til slut. Det er også en ung vin, som med fordel kan gemmes i 4 til 5 år mere. En udmærket vin til prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Poncié, Domaine Bel Avenir, Gamay, Fleurie AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

124,3 kr., pris ved 6 flasker: 113 kr., Vinimport ved Ib Michelsen

Det er fjerde generation Dardanelli, der ejer Domaine Bel Alvenir, og som står bag denne glimrende rødvin. Farven er rubinrød, duften har sarte noter af blåbær, og smagen er elegant og med en perfekt balance mellem bærsødme og en frisk syre. Eftersmagen er lang og ender med bløde tanniner.

stjernestjernestjernestjerne

Les Chanteranes, Famille Pardon, Gamay, Chiroubles AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

129 kr., Lago Import

En god rødvin med duft af korender og friske kirsebær og med en fyldig, intens smag med krydderierne i front og en anelse tanniner til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terres Roses, Laurent Perrachon et Fils, Gamay, Moulin-à-Vent, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

140 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Skjold Burne

En rødvin fra en af de gamle vinfamilier i Beaujolais, der har fremstillet vin siden 1601. Her er friske brombær og kirsebær i duften. Smagen ligger i den kraftigere ende, er dejligt krydret med blå drueskind, saftige bærnoter og et tanninbid til slut. Vinen kan med største fornøjelse drikkes nu, men den kan også gemmes i de næste 7 til 8 år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine du Dîme, Famille Pardon, Gamay, Moulin-à-Vent AOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

149 kr., Lago Import

Den dufter af Jordbær Romanoff, lød det fra en i smagepanelet. Smagen er saftig og meget aromatisk med en anelse nelliker, friske bær og en fin syre til slut. En lækker rødvin til en overkommelige pris.

stjernestjernestjernestjerne

La Ballofière, Jean-Paul Dubost, Gamay, Morgon AOC, Frankrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

149 kr., Bergs Vinhandel

En lidt spinkel duft af friske bær møder næsen, mens smagen har en overraskende fylde, en dejlig frugtsødme og en krydret slutning.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Colette, Gamay, Régnié AOP, Frankrig, 2023, lav alkohol (13%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 139 kr., Jysk Vin

Her er fylde og aroma for alle pengene. Det er en lækker rødvin med syltede blå blommer og modne mørke kirsebær samt krydrede noter af sort peber, nelliker og rosmarin. En vin, der kalder på en luksus-bøf.

stjernestjernestjernestjerne

Tradition, Domaine du Clos du Fief, Gamay, Juliénas AOP, Frankrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 152 kr., Jysk Vin

Denne rødvin dufter koncentreret af modne jordbær og har en blød, aromatisk og samtidig frisk smag, der slutter med et tilpas tanninbid.

stjernestjernestjerne

La Tonne, Jean-Paul Dubost, Gamay, Fleurie AOC, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

169 kr., Bergs Vinhandel

Her er intense noter af syltede kirsebær i duften, mens smagen er overraskende kraftig, har en udpræget sødme (syltede blå blommer). En anelse syre samt lidt markante tanniner slutter eftersmagen. Det er som om, vinen ikke rigtig hænger sammen.

stjernestjernestjernestjerne

La Coluet, Château de Durette, Gamay, Fleurie AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., Vin & Vin

De krydrede noter spiller førsteviolin i denne udmærkede rødvin. Men der er også saftig bærfrugt og en fin syre hele vejen igennem.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sarl De Rochebin, Gamay, Juliénas AOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

225 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Skanderborg Vinhandel

Her er vi helt oppe at ringe. Der er lidt saftigt rødt kød over duften, mens smagen er intens, dejligt krydret og meget aromatisk. Eftersmagen byder på en fin og forfriskende syre. Nyd vinen til milde, cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Reverdon, Château Thivin, Gamay, Brouilly AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

225 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., Vin & Vin

Det er sjette generation af familien Geoffray, der har lavet denne glimrende rødvin, der dufter af mørke kirsebær og hyldebær og smager af modne sommerbær med en anelse vanilje til slut. En forholdsvis fyldig vin, der vil være fin til lette kødretter.

stjernestjernestjernestjerne

Chapel, Gamay, Chiroubles AOC, Frankrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

En koncentreret rødvin - og en rigtig god og meget krydret vin med aromatisk peber, friske brombær og en fin frugtsødme med strejf af mørke rosiner til slut. En vin med mange facetter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charbonnières, Chapel, Gamay, Fleurie AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

En dejlig blomsteragtig og kompleks aroma og en smag helt i top med moden og samtidig frisk bærfrugt, blødhed, en anelse syre og en nærmest uendelig lang eftersmag. En vin, der er samtlige af sine 249 kr. værd.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine des Hospices de Belleville, Joseph Drouhin, Gamay, Fleurie AOC, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

279 kr., H.J.Hansen Vin

En meget lys beaujolais med en sart duft af jordbær og mørke rosiner. Smagen er tør og elegant med aromatiske krydrede noter - rosmarin og hvid peber især. En dejlig rødvin, der vil være perfekt til let krydret lam.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Chasselay, Gamay, Fleurie, Frankrig, 2022, middel alkohol (14%)

En nærmest parfumeret duft møder næsen med varme krydderier og aromatisk te. Smagen er fuld af friske sommerbær - især blåbær - og slutter med en frisk syre, et saftigt bid og afrundede tanniner. Det er en vin, der kan drikkes nu men med fordel vil kunne gemmes i endnu 4 til 5 år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Côte du Py, Château des Jacques, Gamay, Morgon AOC, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

Château des Jacques var engang et af de steder, hvor pilgrimme på vej til Santiago de Compostela i Spanien, hvilede sig - og måske fik en tår af slottets vin. Hvordan vinen var dengang, ved vi ikke. Men denne vin er i hvert fald rigtig dejlig med en flot rubinrød farve, en kompleks og dyb duft med lige dele krydrede noter og modne bær og en smag af friske sommerbær. I eftersmagen er der en fin lille forfriskende syre.