Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Nyheder for uge 39, 2008
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 39
Fra 22. til 28. september 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 36,,,,,,,,VinAvisen uge 37,,,,,,,,VinAvisen uge 38
,,,,,,,,,,,,,Fra 22. til 28. september 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 36,,,,,,,,VinAvisen uge 37,,,,,,,,VinAvisen uge 38
.....................
Vil du have vores løbeseddel? Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam. ,,,,,,, |
Søg i 500 tidligere VinAviser |
....................... ....
37-52 |
Hver fjerde afskediges fra Vin&Sprit
Det franske firma Pernod Ricard, der tidligere i år købte V&S Group, oplyser nu, at aktiviteterne i V&S Distillers, V&S Wine og Pernod Ricard Denmark vil blive lagt sammen.
Det nye firma, der bliver Danmarks største vin- og spiritusleverandør, vil stå bag salget af spiritusmærker som Aalborg Akvavit, Gammel Dansk, Absolut Vodka, Chivas Regal og Kahlúa, mens vinområdet vil omfatte importen af vine fra blandt andet Jacob’s Creek, Mouton Cadet, Chill Out og Santa Christina.
Virksomheden vil formentlig få hovedsæde på Holmen i København, mens kundeservice, lager og logistik primært får til huse i Odense. Der vil fortsat blive fremstillet akvavit og bitter på fabrikken i Aalborg og tappet vin og spiritus på tapperiet i Svendborg.
Vinhandelen Kjær & Sommerfeldt vil derimod blive solgt fra snarest, ligesom Pernod Ricard vil forlade et samarbejde med Fortune Brands om distributionen af Absolut Vodka, for selv at stå for den i fremtiden. Pernod Ricard har købt sig ud af distributionsaftalen med Fortune Brands for et beløb, der svarer til 1,5 mia. svenske kr. Til gengæld har Fortune Brands købt Cruzan Rum af det franske firma for cirka det halve beløb.
Det nye sammenlagte Pernod Ricard Denmark, der ifølge planerne skal være en realitet inden udgangen af året, får en ledelsesgruppe med Jan Rose Pedersen i spidsen som ny landechef og administrerende direktør.
Den ændrede virksomhedsstruktur vil ifølge WOW News koste stillinger, idet hver fjerde medarbejder på kontoret i Stockholm vil blive afskediget. I alt 80 personer vil komme til at forlade foretagendet.
Mange i Vin&Sprit frygter dog, at opsigelserne vil omfatte endnu flere medarbejdere afhængigt af, hvilke varemærker, der sælges fra. Flere nøglepersoner har allerede forladt Vin&Sprit.
............................
En natlig høst af Chardonnay-druer i Napa Valley. Foto: Jason Tinacci, www.napavintners.com. |
Ifølge avisen St Helena Star har sidste uges hedebølge med temperaturer op til 38 grader i Napa Valley sat turbo på druernes modning. Dette har betydet, at vinfolket fik travlt med at høste druerne, før de dannede alt for meget sukker – og dermed lagde an til alt for meget alkohol i vinene. Nogle steder mødte plukkerne allerede klokken tre eller fire om morgenen, for at de kunne få høstet, inden varmen blev uudholdelig. Heldigvis sluttede hedebølgen – og heldigvis (i denne forbindelse) er årets høst i Napa skuffende lille. Så de fleste steder klarede man at få høstet druerne i tide. |
39-12 |
Diplomerne for årets bedste hvide, røde og søde Rhônevin er uddelt. Fra venstre: Søren Gudiksen fra www.chateauneuf.dk, der præsenterede vinene, Hanne Bach Andersen fra Løgismose Vin, Christiane Vennerberg fra MacWine og Lars Møller fra The Wine Company. |
I lørdags var det femte gang, det årlige Rhônefestival løb af stabelen hos Dansk Vincenter i Avedøre, og det var med et besøgstal, der slog alle rekorder. Under en strålende efterårssol og med udsigt til vinmarkerne smagte mere end 700 vin-entusiaster sig gennem de cirka 350 forskellige vine fra det franske vindistrikt. Blandt festivalens mange arrangementer var kåringen af årets bedste hvidvin, rødvin og dessertvin fra Rhônedalen med de besøgende som dommere. Vinderen blandt hvidvinene blev George Vernay, Condrieu ”Terrasse de l'Empire” 2007, der forhandles af Løgismose Vin, mens valget for rødvinenes vedkommende faldt på Pierre Usseglio, Chateauneuf du Pape, Cuvee de Mon Aieuil 2006 fra The Wine Company. Titlen som bedste dessertvin tilfaldt Domaine de Verquiere, Rasteau Vin Doux Naturel 2000 fra MacWine. Arrangørerne bag festivalen, Steen H. Rasmussen og Lars Møller fra The Wine Company, er i fuld gang med at planlægge næste års Rhônefestival, der er programsat til lørdag den 19. september 2009. Årets smagekatalog samt stemningsbilleder fra festivalen kan ses på www.rhonevinfestival.dk. |
Vin er maskeret alcopop
På den britiske tv-kanal Channel 4 blev der for en uge siden i dokumentarprogrammet Dispatches langet gevaldigt ud efter vinens verden.
I programmet hævdedes det, at rigtigt mange vine stort set ikke er andet end ”alcopops i smart forklædning”, idet de ligesom de alkoholholdige sodavand indeholder en lang række tilsætningsstoffer.
Det blev ifølge Decanter blandt andet afsløret, at man i vin havde fundet spor af gær, æg, gelatine, vinsyre og askorbinsyre. Og to af de førende australske vinhuse, Hardys og Jacob’s Creek, blev anklaget for direkte at tilsløre smagen af ringere druer ved hjælp af diverse tilsætningsstoffer.
Manglende kendskab til vinfremstilling
Tv-programmet har vakt forargelse blandt vinbranchefolk og vinskribenter, og den australske vin- og spiritusforening, Australian Wine and Brandy Corporation, har taget kraftigt til genmæle.
Som det meget rigtigt lyder fra foreningen, så er det eneste, som dokumentarprogrammet afslører, en manglende viden om vin og vinfremstilling.
Selvfølgelig tilsættes der gær – det er jo gærcellerne, der omdanner sukkeret til alkohol. Æg og gelatine er ligeledes naturlige ingredienser, som har indgået i vinfremstillingen i århundreder, og både vinsyre og askorbinsyre findes i forvejen i druerne.
En talsmand fra Hardys anser programmet for at være ren skandalejournalistik, der kun har til formål at skræmme forbrugerne.
................
39-40 |
................ Lenz Moser (til højre) var ledsaget af sin kompagnon, Mosel-vinmageren Adolph Huesgen, hvis vine også var med i smagningen. Disse vine importeres af Østjysk Vinforsyning/Vinoble, og en af dem anmeldes nedenfor. Tillige smagte vi en række vine fra Prinz von Hessen Weingut, som Lenz Moser også eksporterer. De kommer til landet i slutningen af oktober, så dem anmelder vi til den tid. ................ ................ OBS: Veltliner udtales ikke med V'et som et F – som man ellers ville gøre på tysk. Man siger altså ikke Feltliner, men Veltliner. Gryner Veltliner. |
I mandags havde Danmark besøg af en mand, som bør kaldes Østrigs Herr Grüner Veltliner. Hans navn er Laurenz Maria Moser – eller blot Lenz Moser – og han kommer fra en familie, der kan følge sine rødder tilbage igennem 900 år i østrigsk vin. Han er den femte generation, som bærer dette navn, og det var hans tipoldefar, der grundlagde et af Østrigs største og mest berømte vinhuse. I årene 1925-28 indførte hans bedstefar den særlige opbinding, Hochkultur, hvor vinstokkene klynger sig til ståltråd i op til 140 cm’s højde, og han var yderligere den, der forædlede den gamle østrigske drue Grüner Veltliner og slog et slag for den – et slag, der i dag er på vej mod sejr. Druen dækker 36% af alle vinmarker i Østrig, men findes kun meget få steder i andre lande, blandt andet en smule i Tjekkiet. Grüner Veltliner til 31 lande Familien Moser ejer ikke mere det gamle vinhus. Firmaet kom – helt uretfærdigt – i økonomiske vanskeligheder, da importen svigtede efter vinskandalen i 1985, hvor nogle vinbønder havde forfalsket deres vine med kølervæske. Men Lenz Moser d.5. arbejder stadig med vin, og han følger i sin bedstefars spor som advokat for Grüner Veltliner. Sammen med to partnere har han grundlagt firmaet TxB International Fine Wines, der går ind som partner i eksisterende vingårde, fortrinsvis familieejede, og deltager i udviklingen af vinene og markedsføringen af dem. Yderligere giver de gode råd om logistikken i salget. De blander sig kort sagt. Selv står Lenz Moser for vinhuset Laurenz V, der udelukkende fremstiller vine på Grüner Veltliner og eksporterer dem til 31 lande. I Storbritannien står hans vine i dag for 30% af den totale import af østrigsk vin. En af verdens berømteste druer Lenz Moser er ikke i tvivl om, at Grüner Veltliner har potentiale til at blive en af verdens berømteste druer. – Se bare, hvad newzealænderne har gjort med Sauvignon Blanc, siger han. – Alle taler om Sauvignon Blanc, og der eksporteres millioner af flasker på druen fra den fjerne ø. Det samme må østrigerne kunne gøre med Grüner Veltliner. Druen bør nævnes på linie med Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc og Pinot Gris! I en nylig blindsmagning, arrangeret af Österreichischen Wein, sejrede vine på Grüner Veltliner over store Chardonnayer fra vinhuse som Mondavi og Louis Latour. Far og datter har lavet vinen Under mødet med Lenz Moser fik vi en smagning, der bekræftede, hvad vi godt vidste fra rejser i Østrig og smagninger herhjemme: Grüner Veltliner kan lægge most til fortræffelige vine, og nogle af dem egner sig endog til flere års lagring. I smagen af disse vine er der toner af citrus, pære og æble og et fint krydderi af peber og nogle gange også af tobak. Endnu er kun én af Lenz Mosers vine, Laurenz & Sophie, til salg her i Danmark. Vinen er lavet af Lenz Moser og hans 25-årige datter, Sophie, og nedenfor i denne uges smageliste er der fem stjerner til den. |
32-47 |
Det smukt beliggende Château d'Ampuis i Côte-Rôtie ses på etiketten til vindervinen fra vinhuset Guigal. |
For tredje gang har det australske vinmagasin Winestate afholdt en omfattende smagning af rødvine fremstillet på Syrah-druer – eller Shiraz, som man siger på australsk. Hele 790 af de bedste vine på druen fra hele verden blev bedømt, hvilket er det hidtil største antal. Australiernes egen berømte kultvin, Penfolds Grange, var selvfølgelig iblandt, og før smagningen herskede der ingen tvivl om, at denne vin ville score høje point hos dommerpanelet. Berømtheden måtte dog udgå på grund af prop … Hvem sagde noget om skruelåg? Franske Guigal løb af med sejren Der blev smagt og vurderet i hele fem dage, før den endelige dom faldt. Det blev det velestimerede Rhône-vinhus Guigal med vinen Château d'Ampuis Côte-Rôtie 2004, der indtog førstepladsen. Andenpladsen gik til værtslandet Australien, hvorefter Guigal igen markerede sig med en tredjeplads. En af Robert Parkers absolutte favorit-vine, Clarendon Hills Astralis, kom end ikke med på top-ti listen, som ses her til højre. Vinene fra Guigal forhandles af Philipson Wine. |
* Frankrig: Guigal Chateau d'Ampuis Côte Rôtie 2004 * Australien: Henschke Hill of Grace 2004 * Frankrig: Guigal Côte Rôtie Brune et Blonde 2004 * Frankrig: Cuilleron Saint-Joseph Les Serines 2005 * Australien: Cathcart Ridge Estate The Grampian Shiraz 2001 * New Zealand: Villa Maria Reserve Syrah Hawkes Bay 2006 * Australien: Peter Lehmann Stonewell Shiraz 2004 * Australien: Flaxman Wines Shiraz 2005 * New Zealand: Craggy Range Le Sol Gimblett Syrah 2006 * Australien: Clayfield Grampians Shiraz 2004 |
08-07/09 |
Berlingske Tidendes vinskribent, Søren Frank, er kommet med en stor bog med titlen "Vinene fra Bourgogne" (Lindhardt og Ringhof, 272 sider, 399,95 kr.). Det er en meget grundig og flot bog. Ikke en bog til lystlæsning, snarere en håndbog til opslag, når man vil vide noget om en appellation, en mark eller en af områdets topproducenter. Nogle vil sikkert under læsningen udbryde: Hvorfor skal vi dog vide dette? Hvad vedkommer det mig, hvor mange gange den og den vinbonde har rørt rundt i vinen? Men der er sikkert et publikum til sådan en bog – et publikum, der går op i dyr bourgogne og bruger penge på at købe flasker, der på grund af deres sjældenhed ofte er alt for dyre. Bogen indledes med en række lidt leksikonagtige kapitler om distriktets historie, appellationer, druetyper, årgange og arbejdet i mark og kældre, hvorefter der kommer et kapitel om gastronomien – om madvarerne, retterne og restauranterne. Dette kapitel læste vi med fornøjelse – her var der lidt lystlæsning. Det er alvor, dette her! Resten af bogen handler om de enkelte appellationer og et udvalg af producenter, der efter Søren Franks mening har gjort sig bemærkede ved en god kvalitet. Disse producenter bedømmes med op til seks stjerner, men da forfatteren også bruger halve stjerner, er det altså i virkeligheden et system med elleve stjerner. Alle disse sider er til opslag og hist-og-her-læsning i en ledig stund. Søren Franks bog er en seriøs bog. Det er alvor, dette her! Alt det kuriøse eller lystige i Bourgogne interessere ham ikke – smagekoppens broderskab, ceremonierne under hospitalets årlige auktion, Les Trois Glorieuses, La Paulée, Saint Vincent, Nicolas Rolin, Madame de Pompadour, Napoléon, Félixe-Adrien Kir ... – alt det, der også hører med til det vinøse Bourgogne, og som det er underholdende at læse om. At vinen på druen Aligoté bruges til apéritiffen Kir nævnes, men Kir staves altså ikke med to r'er: Kirr. Det var noget, en nu afdød madskribent fandt på, fordi hun syntes, at det lød smartere. Bogen er i stort format og gennemillustreret med smukke billeder optaget af Robin Skjoldborg. Stikordsregisteret er ret nødtørftigt, men suppleres dog af en ordliste. |
Mens vi nu snakker om Bourgogne-bøger, så har den britiske Master Of Wine Clive Coates netop udsendt en revideret udgave af sin prisbelønnede "The Wines Of Burgundy", en guidebog på 800 sider. Den koster 35 pund (330 kr.) og er udgivet af The University of California Press. Mere om denne bog samt anmeldelser af forgængeren fra 1997 kan læses ved at klikke her. |
34/09 |
Det næste Chile
Ifølge en artikel i International Herald Tribune vil Kina kunne blive ”det næste Chile”. Der er ved at ske en kolossal udvikling i den kinesiske vinindustri, og kineserne er begyndt at få øjnene op for kvalitet. Landet vil hurtigt kunne blive en storleverandør af gode vine til overkommelige priser.
Hjemmemarkedet vokser, og Kinas vinindustri forventes at nå en omsætning på, hvad der svarer til 72 mia. kr. i 2010, mens den i 2007 lå på 55 mia. kr. I 2012 vil landet kunne blive verdens ottende største forbruger af vin.
Vin på druer indtager dog stadig kun en mindre del af det kinesiske marked. Vin på frugt og ris står for de to tredjedele.
90% af vinen, solgt i Kina, er rødvin, og prisen ligger på under 15 kr. pr. flaske.
Giftig ris i japansk saké
Den japanske saké-industri er truet af giftig ris, skriver Decanter. I sidste uge er mere end en million flasker saké og den ris-baserede drik shochu blevet kaldt tilbage fra markedet, fordi importeret ris, der var bestemt til fremstillingen af lim, har fundet vej ind i bryggerier og destillerier. Fødevaremyndighederne har konstateret, at risen, der menes at stamme fra Kina eller Vietnam, indeholder giftige pesticider.
Den japanske saké-industri står allerede i et faldende marked. I dag køber de japanske forbrugere kun en tredjedel så meget saké som for 30 år siden. Til gengæld eksporterer japanerne mere saké i takt med udlandets stigende interesse for sushi og andre japanske retter. Sidste år eksporteredes 11,3 millioner liter. I 2001 var det kun 7 millioner liter.
Det er ikke helt nemt at få de svenske forbrugere til at lægge spanske hvidvine i indkøbskurvene. Men det skal nogle nye etiketter råde bod på. De består af små tegneserier, udført af kunstneren Maria Bjurestam, og de skal både virke iøjnefaldende og give de spanske flasker et lidt uhøjtideligt og underholdende præg. Foreløbig er etiketterne blevet sat på en hvidvin fra det spanske vindistrikt Rueda, men folkene bag vin-websiden Enjoy Wine & Spirits, der har fået ideen, regner med, at tegneserierne med tiden også vil brede sig til andre vine. |
4-41 |
Der er plads til 22 gæster rundt om bordet på den 6 meter lange platform. |
Et "dinner in the sky"-arrangement er ikke sagen for inkarnerede landkrabber og folk, der lider af højdeskræk. Det foregår nemlig på en platform, der ved hjælp af en kran hæves op i 50 meters højde. Her sidder man så rundt om et bord, godt spændt fast i sikkerhedsseler. Kranen og platformen kan lejes og bruges til alt lige fra en god middag (der er plads til tre kokke ombord) – til vinsmagninger og cocktailpartyer. Man skal bare passe på ikke at tabe glasset ud over kanten … Kranen er mobil, så seancen kan finde sted, hvor som helst der er plads nok. Konceptet begyndte i Belgien, men findes i dag i en række forskellige lande. Og nu er det også kommet til Danmark, hvilket der kan læses mere om på www.dinnerinthesky.dk. |
Avis sælger vin
I USA er det ikke længere kun de traditionelle vinhandlere, der står for vinsalget. Som vi skrev i sidste uge, tyder alt på, at den amerikanske online-forretning Amazon.com, der sælger lidt af hvert, har tænkt sig også at begynde at sælge vin.
Og nu har den amerikanske avis The Wall Street Journal etableret sin egen online vinhandel, www.wsjwine.com, hvor forbrugerne i 33 stater kan købe kvalitetsvine i den dyre ende af prisskalaen. Flere af de gode flasker koster således over 500 dollars (cirka 2500 kr.).
...................
36-51 |
25 postkort fra Rheingau og Nahe
I august deltog Anker i en vinrejse i det tyske Rheingau og Nahe, og det er der kommet der 25 postkort ud af. I uge 36, uge 37 og uge 38 har vi bragt de første ti. Her kommer endnu fire.
.........................
................ På nogle store fade i slottets kælder er malet forskellige citater. Et af dem stammer fra digteren Heinrich Heine (1797-1856): Mon Dieu, om blot min tro kunne flytte bjerge, ville Johannisberg være det bjerg, jeg altid bragte med mig. |
Prädikater med kulører Den ældste del af kældrene under Schloss Johannisberg er næsten 900 år gammel, og hernede lagrer fornemme vine. I et "underjordisk bibliotek” ligger flasker tilbage til 1748. En tidligere ejer, fyrst von Metternich, havde givet sine vine numre alt efter kvaliteten – 1, 2, 3 osv. – men han opdagede, at hvis han forærede en vin væk, der var mærket med et 3-tal, blev modtageren fornærmet. Så han gik over til farvekoder. Han dyppede simpelt hen flaskernes top i lak med forskellige kulører. I dag benyttes de samme farver til at markere vinenes såkaldte Prädikater, dvs. "fremhævelser" af særlige egenskaber, først og fremmest sukkerindholdet i druerne. Man taler om Rotlack (rød lak), der står for Kabinett, Grünlack for Spätlese osv. Mere om prædikaterne i det næste postkort. ,.............,, |
................ Kloster Eberbach ligger, hvor en lille biflod til Rhinen, Kisselbach, kommer ned fra den sydlige del af Taunus-bjergene. Klosteret blev grundlagt i 1116. |
Kabinettet til den bedste vin På Kloster Eberbach indrettede man i 1736 en Cabinetkeller til særligt gode vine. Den var opkaldt efter det kabinet, som fyrsterne opbevarede deres værdier i, og som de også brugte til forhandlinger med deres ministre – deraf nutidens skik med at kalde et ministerium for et kabinet. Ordet kabinet er siden blevet navnet på et Prädikat – en af disse "fremhævelser", som man giver fornemme tyske kvalitetsvine. For en ordens skyld bør vi lige tilføje, at også Schloss Vollrads hævder at være stedet, hvor prædikatet Kabinett blev skabt. Engang var prædikaterne et spørgsmål om vinens stil og sødme. I dag følger de sukkerindholdet i druerne, og dette måles som vinens massefylde. Vands massefylde er 1 – en liter vand vejer jo et kilo. Og kommer der sukker i vandet (vinen) stiger massefylden. Det antal gram, massefylden stiger med, regnes i Oechsle-grader (se det næste postkort). Vinene fra Kloster Eberbach importeres af Sigurd Müller. ,.............,, |
36-39 |
................ I lægbrødrenes gamle spisesal på Kloster Eberbach er i dag opstillet en flot række gamle vinpresser. Den ældste er fra 1668. På den yngste fra 1801 står der: Vinum delectat et laetificat cor hominum – eller på dansk: Vin glæder og behager menneskers hjerte. |
Prädikaterne følger sukkeret Under vores besøg på Kloster Eberbach og de andre topejendomme i Rheingau smagte vi vine med de forskellige prædikater. Alt efter distrikt og druesort er der lidt forskellige lovmæssige bestemmelser vedrørende disse prædikater, men stort set arbejder man med følgende regler: * Kabinett, mindst 73° Oechsle. * Spätlese (sen høst), mindst 85° Oechsle. * Auslese (høst af udvalgte drueklaser), mindst 95° Oechsle. * Beerenauslese (høst af udvalgte druer), mindst 125° Oechsle. * Trockenbeerenauslese (høst af udvalgte indtørrede druer), mindst 150° Oechsle. * Eiswein af druer, der er frosne under minus 8°. Jo større sukkerindhold, desto sødere vin. Men – lidt forvirrende: En Spätlese-vin kan godt gæres ud, så den bliver tør. Nogle producenter nægter derfor at bruge ordet Spätlese om sådanne vine, men kan i stedet – efter strenge regler – bruge benævnelsen Erstes Gewächs – første voksested, første cru. De ædelsøde vine er kostbare. Fx smagte vi i Weingut Johannishof en Rüdesheimer Berg Rottland Trockenbeerenauslese til 120 euro (900 kr.) – for ½ flaske. Gudedråber! ,.............,, |
................ Næsten alle de vinhuse, vi besøgte, havde glas med våbenskjold og påskrifter. Det gjaldt også glassene hos Weingut Johannishof. |
Kostbare søde vine 900 kr. for en halv flaske Trockenbeerenauslese. Det er mange penge. Men på den familieejede Weingut Johannishof kunne 10. generation, Johannes Eser, fortælle, at netop denne vin havde krævet tyve plukkeres arbejde i en hel uge – for at opnå 90 liter vin. Det kom der 240 halvflasker ud af. Til hele verden. De fleste af disse flasker sælges i øvrigt på auktioner. Smagningen på vingården foregik i en helt ny bygning formet som et tempel, og vinmarkerne stod på hovedet i glasset, mens Johannes Eser fortalte om sine søde vine. – Jo længere disse vine ligger, sagde han, – desto mere harmoniske og mindre søde bliver de. Sødmen går i forbindelse med syren og ændres i retning af en karamellisering. Så hvis man synes, at en vin er for sød, skal man bare lade den ligge nogle år endnu. Det er holdbare sager. Johannishof laver naturligvis også tørre vine. Her i landet importeres / forhandles vinene blandt andet af Nur Wein, Pedersborg Vin, T.S. Vinimport og ViniPortugal. ,.............,, |
34-07/09 |
En ny opfindelse sikrer, at vinen vi drikker ikke har stået en uge i 40 graders varme på en eller anden havnekaj. PakSense hedder opfindelsen, og den består i en etiket, der kan anbringes direkte på en flaske, på en kasse eller en palle fuld af vin. Etiketten er ikke større end et brev sukker, og den kan programmeres med et ønsket temperatur-interval og virke i enten 6, 15, 30 eller 60 dage. Man aktiverer etiketten ved at brække et hjørne af, hvorefter den går i gang med at registrere temperaturen. Fx registrerer etiketten til brug i op til seks dage temperaturen hvert femte minut, og hvis varen hele vejen har været opbevaret ved temperaturer inden for det programmerede interval, blinker en LED-lampe grønt. Hvis vinen har været for kold eller for varm, blinker lampen gult. Finder de ansvarlige Informationerne i en etiket kan overføres til et regneark i en computer, og man kan således nemt finde frem til, hvem der har været ansvarlig for en forkert temperatur. En label koster 100 kr., men det er jo peanuts, hvis den bruges til en palle med dyre vine. Etiketterne indføres nu i vinindustrien og er begyndt at dukke op hos danske vinimportører. De har i to år været brugt til andre fødevarer. Mere om den smarte opfindelse kan downloades som en pdf-fil fra PakSense’s hjemmeside. |
Vigende Rhône-eksport
Den faglige sammenslutning Inter-Rhône konstaterer, at eksporten af vin fra Côtes-du-Rhône faldt i årets første halvdel. Sammenlignet med tallene fra første halvår i 2007 lå faldet i mængde på 5,9% og i værdi på 6%.
I alt blev der i halvåret eksporteret 306.508 hektoliter vin til en melodi af 122,2 millioner euro (cirka 900 mio. dkr.).
Største marked var som sædvanlig Storbritannien. Her var faldet i mængde hele 15,2% og i værdi 8,6%. Samtidig faldt eksporten til USA med 15% i mængde og 25,3% i værdi. Grunden til de alvorlige fald er det svage pund og den svage dollar i forhold til euroen.
Eksporten af Côtes-du-Rhône blev til en vis grad reddet af flere europæiske lande, ikke mindst Danmark, hvor vinen blev solgt med succes i bokse.
...... .........,,.....................
34-37 |
Opdag oprindelsen
Fire berømte appellationer er gået sammen om et fælles fremstød på det britiske marked: Bourgogne, Portvin (og Douro-vin), Parmaskinke og Parmesanost. Fire appellationer med høj kvalitet og en identitet knyttet til hver deres specielle oprindelser.
Under sloganet "Discover The Origin" opfordres de britiske forbrugere til at opdage disse unikke produkter, og det vil ske ved forskellige arrangementer og smagninger med start i januar.
50% af udgifterne til fremstødet betales af EU, 20% af de tre medlemslande, Frankrig, Portugal og Italien, og de sidste 30% af appellationernes komiteer.
Vinens Bogmesse
Den 27. og 28. september afholdes for første gang en "Vinens Bogmesse" i Château du Clos de Vougeot i Bourgogne.
Her vil blive udstillet – og solgt – en masse bøger, der alle handler om vin og vinfremstilling, ligesom man vil kunne møde forfattere til såvel skønlitterære som faglige bøger. Det meste uden tvivl på fransk.
Yderligere oplysninger findes ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,, Hanna Agostinis bog om Parker omtalte vi i uge 44 sidste år. |
Robert Parker havde en medarbejder i Europa. Hanna Agostini hedder hun. Hun blev forhørt af det franske politi i forbindelse med noget arbejde, hun udførte for en belgisk vinhandler ved navn Geens. Der var et eller andet med påstået misbrug af noget brevpapir, men Hanna afviste alle anklager. Denne sag er endnu ikke afgjort. Senere skrev hun en bog om sin tidligere arbejdsgiver: "Parker: En Mytes Anatomi". Den var ikke just venlig. Parker svarede igen ved på sin hjemmeside at skrive, at Hanna stod til fem år bag tremmer og en mulig bøde på en million euro for svindel og fordrejet fremstilling. Og han tilføjede, at anklagerne imod hende var "overvældende". I marts lagde Hanna sag an imod Parker, og han blev dømt til at betale hende en erstatning på 2000 euro. Dem ville Parker ikke betale og appellerede sagen, der skal afgøres i næste måned. Ifølge Decanter er Parker netop kommet til Paris for at følge retssagen. |
Til_30/09 |
Lars B. Madsen har sendt os denne etiket fra Domaine du Vieux Télégraphe i Châteauneuf-du-Pape. – Den Gamle Telegraf er et mærkeligt navn til en vingård, skriver han, – men der er en grund til det: Da Hippolyte Brunier købte markerne i 1898, fik han et gammelt tårn med i købet. Tårnet var et telegraftårn, og det indgik i den optiske telegraf, som den franske abbed Claude Chappe (1763-1805) opfandt under den franske revolution. Der var brug for hurtig kommunikation under krigene, og Chappes idé var at opstille kæder af signaltårne så tilpas tæt på hinanden, at man med kraftige kikkerter kunne aflæse signalerne fra tårn til tårn, dvs. med en indbyrdes afstand på mellem 10 og 30 km. På hvert tårn var der en søjle med en bevægelig tværbjælke foroven og for enderne af bjælken to små vinger. Tværbjælken kunne stilles vandret, lodret og på skrå både den ene og den anden vej, og de to vinger kunne være både vandrette, lodrette og skrå. Det gav i alt 196 forskellige figurer, hvoraf dog kun de 100 var brugbare. < På vinens etiket er der en tegning af det gamle tårn. Nederst har vi suppleret tegningen med den længst forsvundne signalmast med de bevægelige vinger. |
37-40 |
..................... ............. |
18-17 |
.................. ...................... |
Her på Den stærke side har vi nu taget hul på en smagning af calvados. Til denne uge har vi smagt to calva'er, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side. Man er velkommen til at sende calvados-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje. Comte Louis de Lauriston Réserve, Calvados Domfrontais, Frankrig 232 kr., Løgismose Vinimport Elegant, harmonisk, yderst vellavet … Der var lutter lovord fra smagepanelet om denne dejlige, tørre calvados, hvis smag bliver hængende længe i munden. Père Magloire Fine Calvados, Frankrig 199 kr., H.J. Hansen En meget fyldig calvados med en lækker smag af søde modne æbler. Den er rund og blød med toner af vanille og karamel til slut. |
34/09 |
..................................
Den danske vinbranche, * Domaine Brandis har optaget importen af vinene fra Domaine Lignier Michelot, Morey-Saint-Denis, Bourgogne. * Strandgaarden Wine & Spirits har overtaget agenturet på det anerkendte Farnese Vini fra Abruzzo, Italien. * Vigneron Wine Company har fået importen på følgende vine fra Bourgogne: Anne-Sophie Debavelaere og Domaine Ninot, begge i Rully, Francois et Antoine Jobard i Meursault og Jean-Marc Bouley i Volnay. .**..................................................,,,,,,,,, |
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam. |
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....................,,,
, |
Mens han studerede økonomi (BA Oecon) på Odense Universitet, ville han gerne have et afbræk i studierne, og ved et tilfælde – og et held – kom han i forbindelse med familien Casteja i Bordeaux. Familien ejer blandt andet Château Batailley, Château Trottevieille og Château Baret i Pessac-Léognan, og på det sidstnævnte slot fik Thomas Sivholm et job fra august 2000 og et halvt år frem. – Det var en god årgang at ankomme i, når man ville til Bordeaux, siger han. Hjemme igen arbejdede han i Kjær og Sommerfeldts butik i Odense samt i kundeservicecentret på Vingaarden, indtil han i 2002 startede som salgskonsulent i Vingaardens afdeling for toldfrit salg. I 2004 gik turen videre til V&S i Stockholm som nordic brand manager med ansvar for salget af E&J Gallo’s vine. I samme periode flyttede han til Århus, og da der åbnede sig en mulighed hos Østjysk Vinforsyning, blev de mange rejsedage byttet ud med det spændende job som indkøber i Hinnerup. Thomas Sivholm bor nu i Thorsø nord for Silkeborg sammen med sin kone, Karen, og deres datter Anna på seks måneder. Fritiden går med nyt hus og med at få anlagt en have samt meget indædte og tætte squash-kampe med svogeren Esben. Adresse: Østjysk Vinforsyning, Navervej 21, 8382 Hinnerup, tlf.: 86 98 84 00, direkte: 87 55 99 13, mobil: 30 34 15 78, e-mail: ts@vinforsyning.dk, www.vinforsyning.dk. |
Til_43/08 |
Under smagningen med Lenz Moser (se ovenfor) blev vi også præsenteret for en kinesisk isvin, som han importerer, og vi fik samtidig dette smukke billede fra bredden af Huanlong-søen i Liaoning-provinsen øst for Beijing, hvor isvinen fremstilles. Vinen kommer fra det store kinesiske vinfirma Chang Yu, der er delvis ejet af den italienske spiritusfabrikant Illva Saronno og World Bank's International Finance Corp., og den laves på druen Vidal, som også canadierne bruger til deres icewine. Druen er en krydsning af Ugni Blanc og Seibel Blanc. På billedet ser det ud til, at der er tilstrækkeligt koldt til, at druernes temperatur kan komme ned under de minus 8 grader, der kræves ved fremstillingen af isvin. Faktisk bliver der så koldt, at man er sikker på at kunne fremstille isvin hvert eneste år. Kinesernes mark til isvin blev tilplantet for seks år siden. Den er på cirka 340 hektar, og den årlige produktion ligger på 1000 tons druer, hvilket har fordoblet verdens totale produktion af isvin. Vi smagte vinen, og den er aldeles fortræffelig, gylden i glasset og med en blomstrende aroma af honning og tropiske frugter. Den kommer sikkert til Danmark en dag. Hvem kommer med det næste billede til os? Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur – det orker vi ikke – så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk. |
33/09 |
|
>33/09 |
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 22, som fik mere end to stjerner, og 18, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 102 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen. ,,,,, |
Hvidvin
Laurenz & Sophie, Singing Grüner Veltliner, Laurenz V, Kamptal, Østrig 2007
79,95 kr., Løvbjerg og Salling
Hvidvin på 100% Grüner Veltliner med en stor og flot duft og en blød, harmonisk smag af modne æbler, ferskner og citrus med et lille stænk af hvidt peber. En forfriskende og meget anvendelig vin, både som apéritif og som ledsager til lettere (fiske)retter eller en frokost. Flasken har skruelåg.
Laguna, Chardonnay, Gallo Family, Russian River Valley, Californien, USA 2005
159 kr., H.J. Hansen og Magasin
En flot hvidvin med duft og smag af lyse blommer og moden frugt og med fint integreret eg. Alkoholindholdet ligger i den høje ende på 14,5%, hvilket dog ikke går ud over vinens smag.
Villa Huesgen, Riesling, Mosel, Tyskland 2007
165 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Lækker hvidvin med en fint parfumeret duft og en smag fuld af friske druer, mineralske toner og en fint afstemt syre. En meget anvendelig vin.
Saurus, Chardonnay, Patagonien, Argentina 2007
65 kr., Vinens Verden
En elegant hvidvin, fyldig og med god frugt, tør uden at knase og med en dejlig eftersmag af modne lyse blommer.
Nicolas Maillet, Macôn Verzé, Frankrig 2007
85 kr., The Wine Company
Dejlig hvid bourgogne med en liflig duft og en ren druesmag, der giver et fint billede af druen Chardonnay.
Paradyskloof, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika 2006
79 kr., Kjær & Sommerfeldt
Meget kraftig hvidvin med god fyldig frugt, en vis fedme og let krydderi. En vin i god balance. Nyd den fx til en lidt kraftig fiskegryde med urter og krydderurter.
Gaba do Xil, Godello, Valdeorras, Spanien 2007
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En virkelig god hvidvin fra det spanske Galicien – provinsen i landets nordvestlige hjørne. Når man lugter og smager, kan man forledes til at tro, at vinen er lavet på Sauvignon Blanc, men det er den lokale drue Godello, der ligger bag. I den krydrede smag er der mineralitet og fine toner af grape, fersken, abrikos og honning. Glimrende til mad.
Jean Geiler, Cuvée du Sommelier, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2007
64,95 kr., Chris-Wine
Pæn og venlig hvidvin med ren frugt og en vis fedme, men uden ret meget syre og dermed mindre friskhed.
Domìni Veneti, Bianco di Custoza, Italien 2007
Klubpris ved 6 flasker: 41,89 kr., ikke-medlemmer: 59 kr., NordicWineClub.com
Hvidvin med en god duft og en lidt grøn smag.
Rødvin
Granato Teroldego Rotaliano, Foradori, Trentino/Alto Adige, Italien 2002
308 kr., KB Vinimport
En stor rødvin i flot balance. Den har en koncentreret smag af modne bær og en lang blød eftersmag med et strejf af tørhed.
Rapsani Reserva, Tsantali, Grækenland 2003
100 kr., Græsk Vinimport
En dejlig blød og aromatisk rødvin med toner af sort te og moden frugt. Den slutter med en behagelig tørhed.
Collosorbo, Brunello di Montalcino, Italien 2003
299,95 kr., i denne uge (uge 39): 149,95 kr., SuperBest
Glimrende Brunello-rødvin. Lækker og fløjlsblød. Den har en dejlig, inviterende duft og en kompleks smag med afrundet frugt og sødme. Til tilbudsprisen lidt af et scoop.
Condado de Coriza, Reserva, Ribera del Duero, Spanien 2003
92,23 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
Stor, flot og ”varm” rødvin med bred, fint krydret frugtsmag. En lækker sag, som alle vil kunne lide.
Domaine Jean Bousquet, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2007
69,50 kr., Irma
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer har en flot duft og en kraftig, saftig smag lidt i retning af kirsebær og med strejf af peber og tobak. En harmonisk vin med lang eftersmag. Og en meget anvendelig vin.
Privado, Jorge Alberto Rubio, Malbec, Mendoza, Argentina 2004
184 kr. ved 6 flasker, VinosLosAndes.dk
Meget flot og elegant rødvin. Vidunderlig duft og en fløjlsblød, bred og fortættet smag. En vin, der næsten er et måltid i sig selv. En seks-personers vin. Prisen gør lidt ondt.
Domaine Rière Cadène, Cuvée Fernand Cadène, Côtes du Roussillon, Frankrig 2005
109 kr., Oxholm Vin
Fantastisk dejlig rødvin. En liflig duft og en harmonisk smag med saftig frugt, fint krydderi og mineralske toner. En spændende vin til en rimelig pris.
Aventino, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien 2007
59,95 kr.; i denne uge (uge 39): 33,17 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen
Vellavet rødvin med god, kraftig, krydret duft og en smag i god balance – en smag med afrundet frugt, peber og en behagelig syre. Til tilbudsprisen lidt af et kup.
Apricus, Ribera del Duero, Spanien 2006
71,55 kr. ved 12 flasker, 66,15 kr. ved 24 flasker, Klubvin
En meget dejlig, fint krydret rødvin med en liflig duft og en blød, harmonisk smag – og ja, den lever op til navnet, for i smagen er der tydelige toner af abrikos. Og af vin, naturligvis.
Montessu, Isola dei Nuraghi, Sardinien, Italien 2006
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Flot rødvin fra Sardinien, kraftig og med en hel krydderurte-butik i duft og smag. Den laves af familien bag den italienske vin Sassicaia.
Paul Mas, Caude-Val, Merlot, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
44,95 kr., Amka
En pæn og enkel lille rødvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.
Gimenez Mendez, Alta Reserva, Tannat, Las Brujas, Uruguay 2007
95 kr., Haller Vine
En ret tør rødvin med let frugt og markante tanniner.
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.